ورم لوزه نشانه چیست؟

ورم گلو از بیرون نشانه چیست
اشتراک گذاری 808 نظر
خلاصه این مقاله را بشنوید

در انتهای گلو، دو تکه بافت بیضی دیده می‌شود که به آنها لوزه می‌گوییم. در هر سمت گلو، یک لوزه وجود دارد. گاهی این لوزه‌ها دچار التهاب و تورم می‌شوند. ورم لوزه گلودرد و مشکل بلع را به وجود می‌آورد. در بیشتر موارد، ورم و التهاب لوزه‌ها به خاطر عفونتی ویروسی است اما گاهی هم مشکل ریشه در عفونتی باکتریایی دارد. درمان این مشکل در گروی تشخیص علت آن است، برای همین مراجعه به پزشک و متخصص گوش و حلق و بینی  در بیشتر مواقع، ضروری به نظر می‌رسد.

لوزه چیست و چه علائمی دارد؟

همه ما در دوران کودکی زیاد دچار مشکلات لوزه شده‌ایم اما تا به حال برایتان این سوال پیش آمده که لوزه چیست؟ لوزه‌ها دو گره لنفاوی هستند که در دو طرف گلو قرار گرفته‌اند. این دو می‌توانند از بدن در مقابل ابتلا به عفونت محافظت کنند اما گاهی خودشان هم دچار عفونت می‌شوند و ورم می‌کنند. این مشکل می‌تواند در هر سن و سالی رخ بدهد اما بیشتر در کودکان دیده می‌شود.

پزشکان ورم و التهاب لوزه‌ را بیشتر در کودکان رده سنی قبل از مدرسه تا سال‌های میانی نوجوانی تشخیص می‌دهند. تب، ورم گلو و گلودرد از نشانه‌های این مشکل است. عوامل بیماری‌زایی که موجب ورم لوزه می‌شوند، به دیگران هم سرایت می‌کنند.

علت ورم لوزه چیست؟

طیف وسیعی از ویروس‌ها و باکتری‌ها می‌توانند موجب بروز این بیماری شوند. استرپتوکوک (Streptococcal)‌ یکی از باکتری‌های رایجی است که موجب ورم لوزه می‌شود.

اگر این بیماری با منشأ باکتری استرپتوکوک به‌ خوبی درمان نشود، امکان دارد که مشکلات جدی‌تر و پیچیده‌تری در ادامه پیش آید. تشخیص ورم در لوزه آنچنان مشکل نیست و در طول ۷ تا ۱۰ روز درمان می‌شود.

لوزه‌ها از نخستین سربازان خط دفاعی بدن در مقابل عوامل بیماری‌زا هستند. آنها گلبول‌های سفیدی تولید می‌کنند که می‌توانند از بدن دفاع و محافظت کنند.

لوزه‌ها باکتری‌ها و ویروس‌هایی را از بین می‌برند که از راه دهان و بینی وارد بدن می‌شوند. البته خودشان هم در میانه راه دفاع می‌توانند دچار عوامل بیماری‌زا شوند و مشکلاتی مانند ورم پیدا کنند. ویروس‌هایی مانند ویروس سرماخوردگی یا باکتری‌هایی مانند استرپتوکوک می‌توانند باعث تورم لوزه‌ها شوند. البته در بیشتر اوقات با درمان سرماخوردگی ورم لوزه هم درمان می‌شود.

ورم ویروسی

ویروس‌ها شایع‌ترین دلیل تورم لوزه‌ها هستند. ویروس سرماخوردگی بیشتر از انواع دیگر موجب ورم‌کردن لوزه‌ها می‌شود. از ویروس‌های دیگری که باعث بروز این مشکل می‌شوند هم باید به موارد زیر اشاره کرد:

  • HIV
  • هپاتیت A
  • ویروس اپشتین‌بار (Epstein-Barr virus)

ویروس اپشتین‌بار هم باعث تورم لوزه‌ها می‌شود و هم بیماری تب غده‌دار. گاهی‌اوقات، ورم لوزه از عوارض بیماری تب غده‌دار است. اگر ورم و التهاب لوزه منشأ ویروسی داشته باشد، علائم لوزه شامل موارد دیگری مانند سرفه و گرفتگی بینی هم به وجود می‌آید.

مشاوره تلفنی یا متنی با دکتر گوش، حلق و بینی

ورم باکتریایی

ورم و التهاب لوزه گلو با منشأ باکتری بیشتر در کودکان ۵ تا نوجوانان ۱۵ساله دیده می‌شود. باکتری مشکل‌زا هم در بیشتر موارد استرپتوکوک است اما انواع دیگر باکتری هم می‌توانند باعث تورم لوزه در کودکان شوند.

عفونت لوزه

سرماخوردگی، آنفولانزا، خروسک، سرخک و بسیاری دیگر ویروس‌ها باعث ایجاد عفونت لوزه می‌شوند.

ورم گلو از بیرون نشانه چیست؟

تورم غدد تیروئید، گلودرد ناشی از باکتری، سرماخوردگی، درد غضروف گلو، آلرژی نسبت به آب و هوا یا دارو یا استنشاق مواد شیمیایی باعث ورم گلو از بیرون می‌شوند. این تورم همیشه خطرناک نیست اما به‌محض مشاهده آن باید به دکتر ورم لوزه مراجعه کنید. شما به‌راحتی در تمام شهرهای ایران می‌توانید بهترین متخصص گوش و حلق و بینی شهر خود را پیدا کنید. برای مثال با یافتن دکتر گوش بندرعباس یا سایر شهرهای ایران، می‌توانید از آن‌ها نوبت دریافت کرده و برای ارزیابی‌ها و تشخیص دقیق‌تر ویزیت شوید.

لوزه چیست و چه علائمی دارد

نشانه‌های ورم لوزه چیست؟

از نشانه‌های ورم‌ لوزه ها می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • گلودرد شدید
  • مشکل بلع
  • خش‌دارشدن صدا
  • بوی بد دهان
  • تب
  • لرز
  • درد گوش
  • درد شکم
  • گرفتگی گردن
  • قرمزی و ورم لوزه‌ها
  • وجود نقاط زرد و سفید روی لوزه‌ها
  • درد گردن و فک به خاطر تورم غدد لنفاوی

ورم و ملتهب‌شدن لوزه در کودکان با علامت‌های دیگری مانند کم‌اشتهایی، بی‌قراری یا ترشح زیاد بزاق هم همراه می‌شود.

ورم لوزه شدید چگونه است؟

تورم و التهاب لوزه ها در کودکان بسیار رایج است و بیشتر آنها دست‌کم یک‌ بار دچار این مشکل می‌شوند.؛ این امر را می‌توان از عکس التهاب گلو یا فارنژیت گلو به وضوح متوجه شد البته این تورم در بزرگ‌سالان هم احتمال وقوع دارد. اگر علائم لوزه در تمامی رده‌های سنی در حدود ۱۰ روز طول بکشد، یعنی فرد دچار تورم شدید شده است.

چنانچه تورم بهبود پیدا کند و دوباره ظاهر شود، یعنی فرد دچار ورم لوزه مزمن است. در این موارد هم راه‌کارهای درمانی ساده می‌توانند مفید باشند اما گاهی نیاز به مصرف آنتی‌بیوتیک و جراحی هم پیش می‌آید.

ورم مزمن می‌تواند باعث بروز سنگ لوزه هم شود. در این وضعیت، سلول‌های مرده، بزاق و غذا در شکاف لوزه جمع و به مرور به تکه‌های سفتی موسوم به سنگ لوزه تبدیل می‌شوند. گاهی به کمک پزشک برای برداشتن این سنگ‌ها نیاز خواهد بود.

درمان ورم لوزه چیست؟

اگر تورم لوزه خفیف باشد، نیاز به درمان جدی وجود ندارد؛ به ویژه، زمانی که ویروسی مانند ویروس سرماخوردگی باعث این مشکل شده باشد. در این حالت، نیازی به مصرف آنتی‌بیوتیک نیست و استفاده از مسکن‌ها، استراحت زیاد و آب‌رسانی به بدن ورم لوزه‌ها را درمان می‌کند.

زمانی که تورم شدید باشد، از آنتی‌بیوتیک‌ها یا جراحی و برداشتن لوزه استفاده می‌شود. چنانچه بیمار به خاطر ورم دچار بی‌آبی بدن شده باشد، نیاز به تزریق وریدی مایعات هم پیدا می‌کند. مسکن‌هایی برای کاهش درد گلو هم در درمان ورم لوزه تجویز می‌شوند. لازم به ذکر است که درمان عفونت لوزه در بزرگسالان به اندازه درمان التهاب و لوزه کودکان حساس است.

درمان با آنتی‌بیوتیک

اگر تورم لوزه ناشی از عفونت باکتریایی باشد، پزشکان آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کنند. آنتی‌بیوتیک‌ها می‌توانند باعث بهبود عفونت لوزه شوند اما مصرف آنها عوارضی مانند مقاوم‌شدن بدن در مقابل این دسته از داروها یا معده‌درد را به همراه دارد.

چنانچه باکتری‌های استرپتوکوکی باعث ورم لوزه‌ شود، معمولاً از پنی‌سلین برای رفع مشکل استفاده می‌شود. یادتان باشد که باید دوره مصرف آنتی‌بیوتیک را به‌طور کامل سپری کنید. حتی اگر احساس می‌کنید که زودتر از تمام‌شدن آنتی‌بیوتیک‌های تجویزشده بهبود پیدا کرده‌اید، باز هم باید دوره را کامل کنید.

لوزه گلو

جراحی و برداشتن لوزه‌ها

گاهی نیاز به لوزه‌برداری برای درمان تورم این عضو بدن به وجود می‌آید. این روش مخصوص بیمارانی است که دچار تورم مزمن هستند یا این مشکل مدام در آنها بازگشت می‌کند. در صورتی که روش‌های دیگر نتیجه مثبتی نداشته باشند، پزشکان به سراغ لوزه‌برداری می‌روند.

بعضی از افراد، با درمان‌های دیگر بهبود پیدا می‌کنند اما ورم لوزه‌ باز در آنها عود می‌کند (بیماری بازمی‌گردد). در این شرایط، نیاز به جراحی لوزه‌ها پیش می‌آید. با جراحی، مشکلات بلع و نفس‌کشیدن حل می‌شوند.

بعد از جراحی لوزه، امکان عفونت در گلو کمتر می‌شود اما همچنان ممکن است که فرد دچار عفونت لوزه باکتریایی در ناحیه گلو شود. چنین چیزی زیاد شایع نیست. بعد از جراحی لوزه‌ها، بیمار می‌تواند به منزل بازگردد اما برای بهبودی کامل به ۱ تا ۲ هفته نیاز دارد. عمل لوزه برداری در بیماران مبتلا به هیپرتروفی آدنوئید یا لوزه سوم نیز انجام می‌شود.

روش‌های درمان‌ خانگی ورم لوزه

تورم لوزه درمان خانگی هم دارد. روش‌های زیر را برای رفع این مشکل امتحان کنید:

  • مصرف زیاد مایعات
  • استراحت کافی
  • قرقره با محلول آب‌نمک گرم
  • مصرف بستنی یخی
  • قرارنگرفتن در معرض دود
  • استفاده از استامینوفن یا ایبوپروفن برای کاهش التهاب
  • استفاده از دستگاه مرطوب‌کننده برای تلطیف هوای محیط

تشخیص ورم در لوزه چگونه است؟

برای تشخیص تورم لوزه، پزشک بیمار را معاینه می‌کند. امکان دارد که با سواب نمونه‌برداری، از انتهای گلو نمونه‌ای برداشته و در آزمایشگاه کِشت داده شود. آزمایش روی این نمونه نشان می‌دهد که عفونت گلو و التهاب لوزه‌ به چه علت رخ داده‌اند. آزمایش خون هم برای تشخیص عفونت لوزه ویروسی یا باکتریایی مفید است.

ورم لوزه‌ها واگیردار است؟

تورم لوزه‌ها مشکلی واگیردار نیست اما امکان انتقال عوامل ایجادکننده آن به دیگران وجود دارد. این عوامل بیماری‌زا می‌توانند ۲۴ تا ۴۸ ساعت پیش از بروز نشانه‌ها در بیمار به دیگران منتقل شوند.

اگر ریشه ورم لوزه باکتریایی باشد، ۲۴ ساعت بعد از مصرف آنتی‌بیوتیک دیگر امکان انتقال باکتری به دیگران وجود نخواهد داشت. اگر بیماری در نزدیکی‌تان سرفه یا عطسه کند و قطرات مخاط و بزاقش را تنفس کنید، امکان درگیرشدن به آن باکتری یا ویروس وجود خواهد داشت.

لمس‌کردن و دست‌زدن به سطوحی که با باکتری یا ویروس ورم لوزه آلوده شده باشد هم امکان مبتلاشدن به عفونت‌ها را افزایش می‌دهد. برای جلوگیری از ابتلا به ورم لوزه‌ها باید از افراد مبتلا یا مشکوک به این مشکل دوری کنید. شستن مرتب دست‌ها و رعایت بهداشت برای پیشگیری از بیماری ضروری است.

عکس لوزه

چه زمانی برای ورم لوزه باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر لوزه‌هایتان ورم کرده و دچار تب بالای ۳۹.۵ سانتی‌گراد، ضعف عضلات، سفتی گردن یا گلودردی هستید که بیشتر از ۲ روز طول کشیده باید به پزشک مراجعه کنید. گاهی لوزه‌ها آنچنان ورم می‌کنند که فرد به‌ سختی نفس می‌کشد. در این صورت، مراجعه فوری به پزشک لازم است. برای مراجعه به پزشک می‌توانید از نوبت‌ دهی آنلاین استفاده کنید و برای مراجعه به بهترین پزشکان گوش و حلق و بینی وقت بگیرید.

منابع:

healthline.com

mayoclinic.org

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

808 دیدگاه در “ورم لوزه نشانه چیست؟
  • سلام
    من لوزه سمت راست ورم و گوش سمت راستم درد گرفته امکان درمان هم نیست ممنون میشم اگه کمکم کنید چون نمیشه بخاطر کرونا نمیشه به مراکز درمانی مراجعه کنیم

    پاسخ
  • سلام.36ساله هستم 5روز که لوزهام عفونی شده .همراه با تب ودرد مختصر در گلو و.اب دهانم رو وقتی قورت میدم گوش سمت چپم درد میگیره.غده لنفاوی سمت چپ زیر گوشم ورم کرده ودردمکنه .ممنون میشم راهنماییم کنید

    پاسخ
    • سلام
      لازم ست ویزیت شوید

      پاسخ
  • سلام
    من حدود ۱۰ روز گلو درد و تورم لوزه دارم و خوب نشده هیچ گونه اعلام سرما خوردگی یا ضعف بدنی ندارم
    چه‌کار کنم خوب بشه
    ممنون میشم راهنمایی کنید

    پاسخ
  • سلام وقت بخیر. من یکی از لوزه هام ورم شدیدی کرده و توی حفره ها و روی سطحش انگار آفت زده. چند روزی هست که دکتر عمومی رفتم و به من قرص ازیترومایسین دادن و یه ویتامین c و لوراتادین. اما خوب که نشد بدترم شده هرروزم چند مرتبه اب و نمک قرقره می کنم. الان ک دارم پیام میدم دو سه ساعته حس میکنم تب دارم و غده لنفاوی سمت چپم دست میزنم درد میگیره. گوشمم انگار کیپ میشه.

    پاسخ
    • سلام
      به متخصص عفونی مراجعه کنید

      پاسخ
  • من ۵۹ ساله امروز فهمیدم لوزه طرف راستم عفونت کرده و بشکل توده درآمده است در شرایط حاضر امکان مراجعه به مراکز میسر نیست لطفا راهنمایی کنید

    پاسخ
    • باسلام. همسرمن چند روزه گلو درد داره. کمی خشکی دهان و زبان. از دیشبم درد گوش شده. و یکی از لوزه هاشم ورم کرده. اب نمک زیاد غرغره کرده ولی بی فایده بوده. البته در کل درداش زیاد آزار دهنده و شدید نیست. ممکنه نظرتون رو بفرمایید؟

      پاسخ
  • با سلام
    من۲۵ سالمه روی لوزه هام کمی تیکه های سفید هست امروز گلومو نگاه کردم روی یکی از لوزه ها و ته گلوم انگار یه چیزی مثل آفت دهان بود.به نظرتون با مرتب آب و نمک قرقره کردن درست میشه؟
    هیچ علایم دیگه ای هم ندارم.نه تب نه مشکل بلع دارم.نه سرفه.فقط گلوم کمی خشک میشه گاهی اوقات و حالت خلط گونه دارم که انگار نیاز پیدا میکنم گلومو صاف کنم
    ممنونم

    پاسخ
    • سلام
      30 سالمه و سه هفته پیش زیر گوش احساس درد خفیف داشتم بعد یک هفته یعنی دو هفته پیش روی لوزه هام لکه های سفید دیدم که دکتر هم مراجعه کردم. قرص آموکسی سیلین و کلداکس و مونته لوکاست و استامینیفون و رانیتیذین تجویز کردن. یک هفته ای مصرف کردم ولی بعد از تمام شدن آموکسی سیلین ها بقیه داروها رو هم متوقف کردم. الان هنوز لکه ها وجود داره و احساس میکنم بیشتر هم شده. باید چی کنم؟ ممنون

      پاسخ
      • ممکن است لکه ها ناشی از گیرکردن غذا در حفره های لوزه باشد
        بهتر است با آب و نمک غرغره محکم کنید تا خارج شوند

    • فعلا غرغره با آب ونمک به طور مکرر

      پاسخ
      • سلام خانم 29ساله هستم چند وقتی هست لوزه سمت راستم تورم دارم سمت چپم زیرگوشم غذه لنفامی درآمده درد دارم سرفه مرتب دارم همراه باخارش خشک ولی تب ندارم اصلا فقط گلودرد دارم سرفه دارم باامدم کرونا متاسفانه نمیتونم برم دکتر لطفا بگین چیکارکنم مرسی

      • سلام
        با توجه به سرفه مکرر ویزیت سوید

      • تشکر

  • سلام
    دو روزه در سمت چپ گلوم و گوش چپم احساس درد دارم. حدودا یک ماه پیش هم این اتفاق واسم افتاد و یک هفته خیلی حال بدی داشتم.الان مجددا تکرار شده اما نه به شدت قبل. ایا در این شرایط کرونا معاینه دکتر واجبه؟ اگر نه لطفا بگین از چه دارویی استفاده کنم

    پاسخ
  • سلام من ۱۵ سال سن دارم و لوزه سمت راستم درد میکنه و کمی باد کرده و تب و گلو درد زمان قورت دادن بزاق دهانم میشه ی راهکار خانگی بگید تو شرایط کرونا نمیتونم ویزیت شوم مچکرم اگ بهم پاسخ بدید

    پاسخ
    • سلام خسته نباشین خانم دکتر من بخاطر لوزه وسینوزیت که خلطش مشکل داره برام دکتر عمل نوشته تو این کرونا برم یانه؟

      پاسخ
  • سلام من از امروز صبح دچار ورم لوزه چپ شدم و حسابی درد میکنه و موقع بلع دردش بیشتر میشه البته تب بشدت ندارم ولی کمی گرما بدن بیشتر شده دیشب هم سردرد داشتم و حسابی گسلم، بنظرتون میتونه کرونا باشه ؟ سرفه هم ندارم

    پاسخ
    • با سلام
      در حال حاضر شبیه سرماخوردگی است
      درصورت سرفه شدید یا تنگی نفس ویزیت شوید

      پاسخ
  • سلام و خسته نباشید
    ببخشید تقریبا سه یا چهار روزه که زیر فکم سمت چپ باد کرده و گوش سمت چپمم احساس میکنم گرفته دلیلش چیه؟خیلی نگرانم

    پاسخ
    • با سلام
      ویزیت شوید

      پاسخ
  • من يه پسر ٨ساله دارم كه هيچ علايمي نداره فقط من از صداش حدس زدم لوزه هاش قدري بزرگ شده وقتي نگاه كردم هم به نظرم بزرگ هست و شب هم گاهي خرخر ميكنه به تازگي
    كار خاصي بايد الان انجام بدم

    پاسخ
    • با سلام
      اگرعلامتی ندارد فعلا خیر

      پاسخ
  • با سلام
    از تون ممنونم برای مقاله خوبتون
    من یه سوال داشتم از ۲ سالگی پسرم متوجه گره کوچکی روی گردن پس م منتها در پشت گوشش شدم که با مراجعه متخصص اطفال گفتن چیزی نیست.و الان که پسرم ۴.۵ سالشه چند روزیه متوجه شدم لوزه سمت راستش به شدت متورم شده اما درد و تب نداره دقیقا سمت همون گره روی گردنش هست .
    از اونجا الان تو قرنطینه خونکی هستیم به خاطر ویرورس کرونا..خواهش میکنم کمی راهماییم کنید و میخواستم بدونم نگران کننده هست یا نه باید در این وضعیت پسرمو ببرم دکتر.موضوعی که یادم رفت عرض کنم تنفسش بیشتر وقت ها بد بو هست .

    پاسخ
    • با سلام
      فعلا جای نگران نیست.مایعات مصرف شود.در صورتی که علایمی مانند تب و‌..بروز کرد ویریت شود

      پاسخ
  • سلام
    آیا ورم لوزه از علائم کرونا است؟

    پاسخ
    • با سلام
      به تنهایی خیر

      پاسخ