یکی از واکنشهای طبیعی بدن به عفونت و سرماخوردگی، تب و لرز است. تب و لرز معمولاً با علائمی مانند سردرد شدید، خستگی، بیاشتهایی و تشنگی همراه میشود. علت تب و لرز، شامل بیماریهایی مانند آنفولانزا، عفونت ویروسی، عفونت باکتریایی، ذاتالریه و موارد مشابه است. برای درمان تب و لرز، بایستی به متخصص عفونی مراجعه کنید تا با تشخیص دقیق علت تب و لرز، درمانهای مناسب را برایتان تجویز کند.
عمدهترین روش درمان تب و لرز، استفاده از داروی تب (تب بر) یا مسکنهایی مانند ایبوپروفن و استامینوفن است که باید طبق برنامه تجویزی دکتر آنها را مصرف کنید. البته ممکن است همراه با دارودرمانی، پزشک متخصص یکسری روشهای درمان خانگی تب را نیز توصیه کند. برای توضیح جامعتر، این مطلب از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر را به بررسی علائم تب همراه با لرز، روشهای کنترل تب و پیشگیری از تب اختصاص میدهیم.
همچنین اگر سوالی داشتید، میتوانید در انتهای مطلب و در بخش نظرات مطرح کنید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر پاسخ دهد.
علت تب و لرز چیست؟
آگاهی از علت لرز بدن همراه با تب بسیار مهم است. زیرا پزشک متخصص ابتدا باید بداند که علت تب لرز چیست، تا روشهای درمانی مناسب را تجویز کند. در حالت کلی، علت تب لرز، ابتلا به انواع بیماریهای ویروسی (مانند کرونا ویروس)، عفونت ادراری، مننژیت، مالاریا، عفونت گوش و عفونت گلو را شامل میشود. همچنین، علت تب و لرز و استخوان درد نیز احتمالا از وجود بیماری سرطان در بدن خبر میدهد. البته برای اطمینان از وجود این بیماریها باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. در ادامه، هر کدام از دلایل را کامل و مفصل توضیح خواهیم داد.
عفونتها
در حالت کلی، عفونتها اصلیترین علت تب و لرز در بزرگسالان یا کودکان هستند. برای مثال، علت لرز ناگهانی بدن احتمالاً به دلیل وجود عفونتهای ویروسی، باکتریایی، قارچی یا انگلی باشد. زیرا زمانی که بدن با عفونت درگیر است، سیستم ایمنی به منظور دفاع، دمای بدن را افزایش میدهد تا بتواند با عفونت یا دیگر عوامل بیماریزا مقابله کند. میتوانیم بگوییم که علت تب و لرز شبانه نیز همین موضوع است. چند مورد از عفونتهایی که به تب و لرز منجر میشوند را باهم بررسی میکنیم:
- عفونتهای ویروسی؛ ویروسهایی مانند آنفولانزا، سرماخوردگی، کرونا و تب دنگی از عوامل بروز تب و لرز هستند. این ویروسها، با استفاده از منابع سلولهای بدن تکثیر میشوند. زمانی که سیستم ایمنی نسبت به سرکوب آنها اقدام میکند، فرد دچار تب و لرز میشود.
- عفونتهای باکتریایی؛ باکتریها با ترشح یکسری سموم در بدن، سیستم ایمنی را به منظور افزایش دمای بدن تحریک میکنند. برای مثال، عفونتهای مانند ذاتالریه، عفونت گلو، عفونت دستگاه ادراری، مننژیت باکتریایی و سپسیس (عفونت خون) از شایعترین عفونتهای باکتریایی هستند که تب و لرز ایجاد میکنند.
- عفونتهای انگلی؛ انگلها، موجوداتی هستند که به طرق مختلف وارد بدن شده و از منابع بدن برای تکثیر و بقای خود استفاده میکنند. درنتیجه، زمانی که سیستم ایمنی بدن با عفونتهایی مانند مالاریا و تب سیاه درگیر میشود، تب و لرز اتفاق میافتد. علائمی که در عفونتهای انگلی همراه با تب و لرز شدید بروز میکنند، شامل تعریق، ضعف، درد عضلانی و گاهی تهوع و اسهال هستند.
- عفونتهای قارچی؛ قارچها با حمله با بافتهای بدن، به ابتلای فرد به بیماریهایی مانند هیستوپلاسما، کاندیدا و آسپرژیلوس منجر میشوند. درنتیجه، سیستم ایمنی تحریک شده و فرد دچار تب و لرز میشود.
نکته! در بعضی موارد، ممکن است فرد تب بدون لرز را نیز تجربه کند. علت لرز بدن بدون تب، شامل کمآبی بدن، اضطراب و استرس، سرمای شدید، مصرف بعضی از داروها و خستگی شدید است.
بیماریهای خودایمنی و التهابها
ابتلا به بیماریهای خودایمنی و التهابها، واکنش سیستم ایمنی را به دنبال دارند. یعنی، سیستم ایمنی بدن با پاسخ به عوامل داخلی، موجب بروز علائمی مانند تب و لرز در بدن میشود. چند نمونه از این بیماریها را بررسی میکنیم:
- روماتیسم مفصلی؛ در این بیماری و تمام بیماریهای خودایمنی، بدن به اشتباه به بافتها و اعضای خودی حمله میکند. در روماتیسم مفصلی، سیستم ایمنی بافتهای مفصلی را هدف قرار داده و موجب بروز التهاب در مفاصل میشود. تب و لرز و التهاب بدن، رایجترین علامت این بیماری است.
- لوپوس؛ در نتیجه حمله سیستم ایمنی به پوست، کلیهها، قلب، و مغز، علائمی مانند تب و لرز، خستگی شدید، درد مفاصل، ضایعات پوستی، مشکلات کلیوی و حساسیت به نور خورشید بروز میکنند.
- بیماری التهابی روده (IBD)؛ بیماریهای مانند کرون و کولیت اولسراتیو، التهابهای شدیدی در دیوارههای روده ایجاد میکنند. در نتیجه این التهابها، سیستم ایمنی به طور مداوم به بافت دیوارههای روده حمله میکند. تب و لرز، درد شکمی، اسهال، خستگی و کاهش وزن از علائم رایج این بیماریها هستند.
- تب روماتیسمی؛ این بیماری خودایمنی، معمولاً پس از عفونت گلو توسط استرپتوکوک بروز کرده و به قلب، مفاصل، پوست و مغز نیز آسیب میرساند. در این بیماری، بدن با حمله به بافتهای خودش موجب التهاب شده و تب و لرز ایجاد میکند.
در حالت کلی، دلیل تب و لرز در بیماریهای خود ایمنی، کاملاً به واکنش سیستم ایمنی نسبت به بافتهای خودی بدن بستگی داشته و هیچگونه عامل یا عوامل خارجی در بروز تب و لرز دخالتی ندارند. همچنین، دلیل تب و لرز شبانه در بیماریهای خود ایمنی، افزایش فعالیت سیستم ایمنی هنگام استراحت افراد است.
سرطانها
در افراد مبتلا به سرطان، تب ولرز بنابه دلایل مختلفی بروز میکند. این دلایل، نسبت به نوع سرطان، مرحله پیشرفت بیماری و درمانهایی که فرد دریافت میکند متفاوت هستند. هنگامی که سلولهای سرطانی در بدن رشد میکنند، سیستم ایمنی بدن به آنها حمله میکند. در نتیجه این حمله، واکنشهایی مانند التهاب و تب و لرز ایجاد میشوند. چند مورد از انواع سرطانهایی که به تب و لرز منجر میشوند را باهم بررسی میکنیم:
- سرطانهای سیستم لنفاوی و خونی
- سرطانهای لنفوم و لوسمی
- تومورهای بزرگ و تب
نکته! افرادی که تحت درمان سرطان هستند، به دلیل دریافت داروهای مربوط به شیمیدرمانی و پرتودرمانی، سیستم ایمنی ضعیفتری نسبت به سایر افراد دارند. ازاینرو، در مقابل عفونتها نیز آسیب پذیرتر هستند. در نتیجه، عفونتهای مرتبط با ضعف سیستم ایمنی نیز تبولرز ایجاد میکنند.
مصرف بعضی از داروها
مصرف بعضی از داروها با تاثیراتی که بر بدن باقی میگذارند، به تب و لرز نیز منجر میشوند. این تأثیرات، معمولاً از عوارض جانبی داروها یا واکنشهای دارویی ناشی میشوند. برای مثال، بعضی از داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی، با ایجاد تغییرات دمایی در بدن، تب و لرز ایجاد میکنند. چند مورد از دلایل دارویی که به تب و لرز منجر میشوند را بررسی میکنیم:
- واکنشهای آلرژیک؛ بعضی از داروها، به دنبال واکنشهای آلرژیک تب و لرز ایجاد میکنند.
- عفونتهای ناشی از مصرف دارو؛ مصرف بعضی از داروها ( مانند گروه آنتیبیوتیک)، با تغییر میکروبیوم طبیعی بدن، فرد را در معرض عفونتها جدیدی قرار میدهد که ممکن است به تب و لرز نیز منجر شوند.
- تغییر دمای بدن؛ بعضی از داروها با تاثیر در مکانسیم تنظیم دمای بدن، تب و لرز ایجاد میکنند. برای مثال، داروهای مسکن و ضد درد مانند استامینوفن و ایبوپروفن که برای کاهش تب استفاده میشوند، میتوانند با کاهش موقت دما، احساس لرز در بیمار ایجاد کنند. نوسانات دمای بدن به دلیل قطع دارو؛ قطع ناگهانی برخی داروها، به ویژه داروهای هورمونی و ضدافسردگی نیز، میتوانند علائمی مانند تب و لرز ایجاد کنند.
نکته! اگر بعد از مصرف دارو دچار تب و لرز میشوید، حتماً این موضوع را با پزشک متخصص خود مطرح کنید تا علت تب و لرز بررسی شده و درمان مناسبتری تجویز شود.
تب و لرز در نوزادان
تب و لرز در سنین مختلف و بنابه دلایل مختلف بروز میکند. برای مثال، تب در نوزادان، تب در کودکان و تب در بزرگسالان، ممکن است به همراه لرز اتفاق بیفتد. برای مثال، تب و لرز در نوزادان، احتمالاً نشانهای از وجود عفونت یا بیماری در بدن نوزاد است. تب، معمولاً به دمای بدن بالای ۳۸ درجه سلسیوس (۱۰۰.۴ درجه فارنهایت) اطلاق میشود. لرز نیز احساس سرما یا انقباضات عضلانی ناخواسته است، که در نتیجه کاهش دما یا افزایش دمای بدن ایجاد میشود. علت تب و لرز در تمام گروههای سنی یکسان است. به جز یک یا دو مورد که باهم بررسی میکنیم:
- واکسیناسیون؛ تب و لرز به عنوان نوعی واکنش طبیعی بعد از تزریق واکسن در نظر گرفته میشود.
- نقص در تنظیم دما؛ نوزادان، به این دلیل که مانند بزرگسالان نمیتوانند دمای بدن خود را تنظیم کنند، در صورت قرار گرفتن در دمای بسیار گرم یا بسیار سرد، احتمالاً دچار تب و لرز میشوند.
به یاد داشته باشید که تشخیص به موقع و درمان مناسب، به منظور پیشگیری از عوارض تب و لرز در نوزادان بسیار مهم است. بهتر است هنگام بروز تب و لرز، سایر علائم را زیر نظر داشته باشید و در صورت لزوم نیز به پزشک مراجعه کنید.
تب و لرز در کودکان
تب و لرز کودکان نیز معمولاً در نتیجه وجود عفونت، ویروس یا باکتری در بدن کودک بروز میکند. علت تب و لرز ناگهانی در کودکان، احتمالاً به عفونتهای پیشرفته، بیماریهای خودایمنی و عوارض واکسیناسیون مربوط است. تب کودکان، همچنین به دلیل مشکلات متابولیکی نیز بروز میکند. ممکن است کودک هنگام افزایش دمای بدن، لرز هم داشته باشد و در هنگام کاهش دمای بدن نیز عرق کند.
بررسی تب و لرز در موقعیتهای مختلف
علاوهبر وقوع تب و لرز در سنین مختلف، تب و لرز به دلیل یکسری موقعیتهای خاص از جمله بارداری و شیردهی نیز ممکن است اتفاق بیفتد. برای مثال، مادران بارداری که به آنفولانزا مبتلا میشوند، پایستی پیش از بروز عفونت به پزشک متخصص مراجعه کنند. زیرا عفونت، ممکن است برای سلامتی مادر و جنین خطرناک باشد. موارد جزئیتر را بررسی میکنیم:
- تب و لرز در بارداری؛ علت بروز تب و لرز در بارداری، شامل تمام مواردی است که تاکنون بررسی کردیم. البته، مسمومیت بارداری نیز در بروز تب و لرز دخیل است. تب و لرز در بارداری، موضوعی بسیار حساس است و در صورت مواجهه با هرگونه علائم بایستی سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
- تب و لرز در شیردهی؛ تب و لرز در دوران شیردهی، در نتیجه ابتلای مادر به بیماری ماستیت اتفاق میافتد. ماستیت، بیماری التهاب بافت پستان است که موجب قرمزی سینه، تورم و ایجاد درد در ناحیه سینه میشود. در بعضی موارد، ماستیت با بروز عفونت نیز همراه بوده و مادر دچار تب و لرز میشود.
- تب و لرز بعد از زایمان؛ تب پس از زایمان، عارضه شایعی است که اغلب مادران تجربه میکنند. در بسیاری از موارد، دلیل بروز تب و لرز بعد از زایمان، آندومتریت ( التهاب بافت لایه داخلی رحم) است. همچنین احتمال دارد در اثر عفونت دستگاه ادراری، التهاب و گرفتگی سیاهرگ نیز بروز کند.
دریافت درمان مناسب، بهترین راهکار برای کنترل علائم تب و لرز در موقعیتهای مذکور است.
سازوکار تب و لرز چیست؟
همانطور که میدانیم، تب در نتیجه بالا رفتن دمای بدن به وجود میآید. لرز نیز یکی از گامهای مهم سیستم دفاعی بدن برای مبارزه با عفونت و عوامل بیماریزا است. زیرا،ویروسها و باکتریها در دمای بالای بدن نمیتوانند به راحتی تکثیر شوند. درنتیجه، سیستم ایمنی به مغز پیام میدهد تا با کمک غده هیپوتالاموس دمای بدن را زیاد کند. با فرمان مغز دمای بدن آرام آٰرام افزایش مییابد. اما چرا لرز ایجاد میشود؟ دلیل این است که سیستم ایمنی، از هیپوتالاموس میخواهد تا دمای بدن را افزایش دهد. در نتیجه، بدن شروع به لرزیدن میکند. در واقع، تا رسیدن به درجه دمایی مناسب، احساس سرما به آن تلقین میشود.
با استناد به مقالهای منتشرشده در وبسایت verywellhealth،
لرز زمانی رخ می دهد، که دمای مرکزی بدن شما به کمتر از چیزی که هیپوتالاموس دستور میدهد کاهش یابد.
این اتفاق فقط نوعی پاسخ فیزیولوژیکی است که برای تولید گرما، لرز ایجاد میکند.
آیا لرز بدون تب رخ میدهد؟
لرز بدون تب بنابه دلایل مختلف اتفاق میافتد. برای مثال، قرار گرفتن در هوا و محیط سرد و استرس و اضطراب شدید از این دست هستند. سایر دلایل را بررسی میکنیم:
- هیپوگلیسمی (افت قند خون)؛ در افراد مبتلا به دیابت و همچنین بعد از ناشتایی طولانیمدت اتفاق میافتد.
- کمآبی بدن؛ با تاثیر بر تعادل دما و کاهش انرژی بدن اتفاق میافتد.
- پرکاری تیروئید؛ به همراه علائمی مانند تعریق و تپش قلب بروز میکند.
در صورت تکرار لرز بدون تب یا همراه با علائم دیگر، بهتر است با پزشک مشورت کنید.
آیا تب همیشه با لرز همراه است؟
در حالت کلی، تنها عامل لرزیدن بدن تب نیست. زیرا موقعیتهای دیگری نیز وجود دارند که با بروز تب همراه هستند. برای مثال خستگی گرمایی، مصرف داروهایی مانند آنتیبیوتیک یا داروهای کاهش فشار خون دمای بدن را افزایش میدهند. همچنین، وجود بعضی از مشکلات التهابی در بدن، مانند ابتلا به سرطان یا روماتیسم مفصلی نیز دمای بدن را بالا میبرند.
عوارض تب و لرز چیست؟
در حالت کلی، عوارض تب و لرز به سه دسته تقسیم میشوند. دسته اول به عوارض ناشی از خود تب و لرز مربوط است. دسته دوم به عوارض ناشی از علت تب و لرز و دسته سوم، مربوط به عوارض تب و لرز در سنین مختلف است. نکات کلی را باهم بررسی میکنیم:
- کمآبی بدن
- خستگی و ضعف
- اختلال در خواب
- بروز دردهای عضلانی
- بروز سردرد
- بیاشتهایی
- افزایش ضربان قلب
- عفونتهای جدی
- عوارض مغزی
- عوارض سیستم ایمنی
- تشنج تبدار ( در کودکان )
- استفاده نادرست از داروها
- آسیب کبدی (در اثر مصرف زیاد استامینوفن)
- اختلالات گوارشی (در اثر مصرف بیش از حد داروهای ضدالتهابی)
همچنین، اگر تب و لرز ناشی از یک عفونت جدی باشد و این عفونت درمان نشود، احتمالاً به عوارض جدیتری منجر شده و بر سلامت عمومی فرد تاثیر منفی خواهد داشت.
برای مدیریت تب و لرز چه اقداماتی لازم است؟
از آنجایی که علائم تب و لرز معمولاً پس از چند روز به خودی خود کاهش مییابند، میتوانید چند مورد از روشهای درمان خانگی تب و لرز را تا زمان مراجعه به پزشک رعایت کنید. برای مثال مایعات طبیعی را به میزان کافی بنوشید و از مصرف الکل یا نوشیدنیهای کافئیندار اجتناب کنید. سایر نکات درمان خانگی تب را باهم بررسی میکنیم:
- استراحت کافی؛ اگر خسته و خوابآلود هستید، استراحت کنید. زیرا بهترین عملکرد سیستم ایمنی، زمانی است که شما خواب کافی داشته باشید و استراحت کنید.
- مصرف داروهای کاهشدهنده تب بدون نسخه (OTC)؛ استفاده از داروهای مسکن مانند ایبوپروفن و استامینوفن، در جهت کنترل نشانههای تب و لرز موثر هستند.
توجه داشته باشید که نکات مذکور، روشهای نهایی برای کنترل نشانههای تب و لرز نبوده و حتماً بایستی به پزشک متخصص مراجعه کنید.
پیشگیری از تب و لرز چگونه ممکن است؟
برای پیشگیری از تب و لرز، توجه به یکسری نکات مهم ضروری است. برای مثال، اگر بیمار هستید و دچار سرماخوردگی شدهاید در منزل استراحت کنید، از افرادی که تب دارند اما نشانههای دیگری از بیماری در آنها ظاهر نشده است نیز دور بمانید. سایر نکات را بررسی میکنیم:
- در صورت مواجهه با افراد بیمار حتماً ماسک بزنید؛
- هنگام وارد شدن به منزل و پیش از غذا خوردن حتما دستهای خود را تمیز بشویید؛
- مصرف میوهها و سبزیجات را در رژیم غذایی خود بگنجانید؛
- استرس و اضطراب خود را با مراجعه به روانشناس مدیریت کنید؛
- عادتهای مخرب و آسیبزا خود را تغییر دهید (مصرف الکل و استعمال دخانیات).
- بدنتان را خسته نکنید. بدن در حالت تب و لرز بسیار فعال است و اگر فعالیتهای بیرونی هم داشته باشد، ناتوان و ضعیف میشود.
- هرگز برای کاهش تب از الکل یا حمام سرد استفاده نکنید.
در حالت کلی، پیشگیری از تب و لرز نیازمند تقویت سیستم ایمنی، رعایت بهداشت، کنترل استرس و توجه به وضعیت جسمانی است. این روشها بهصورت ترکیبی و منظم میتوانند از بدن شما در برابر عفونتها و عوامل محرک بیماری محافظت کرده و سلامت عمومی شما را بهبود ببخشند. در جدول زیر، چند مورد از بایدها و نبایدهای تب و لرز را آوردهایم:
بایدها | نبایدها |
استراحت کافی | حمام سرد |
بالابردن دمای اتاق | مصرف الکل |
استفاده از ملافه نازک | فعالیت و خستهکردن بدن |
پوشیدن لباس بهطور لایهلایه | رژیم غذایی ناسالم |
در صورت توجه به نکات فوق، در مدت زمان کم میتوانید تب و لرز خود را درمان کنید.
بررسی انواع روشهای درمان تب و لرز
برای درمان تب و لرز روشهای مختلفی در پیش دارید. برای مثال دارو درمانی، درمان خانگی تب و لرز، درمان تب و لرز و استفراغ، درمان تب و لرز شدید و درمان فوری تب و لرز در کودکان و بزرگسالان از این دست هستند. هرکدام از روشهای درمانی به هم مرتبط بوده و شما بعد از مشورت با پزشک میتوانید نسبت به درمان خود اقدام کنید.
درمان فوری لرز
برای درمان سریع تب و لرز در بزرگسالان، بایستی چند نکته مهم را در نظر داشته باشید. برای مثال، برای کاهش علائم تب یا درمان تب، میتوانید از داروهای مسکن بدون نسخه استفاده کنید. توجه داشته باشید که این قرصها را به نوزادان و کودکان خود ندهید. اگر نیازمند درمان سریع تب و لرز برای فرزند خردسال خود هستید، به منظور دارو درمانی حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید. همچنین، میتوانید از روشهای دیگر نیز بهرهمند شوید:
- دمای محیط زندگی خود را افزایش دهید؛
- از قرار گرفتن در محیط سرد اجتناب کنید؛
- مایعات زیادی بنوشید؛
- بهجای استفاده از پتوی سنگین و ضخیم، از ملحفهای نازک استفاده کنید.
برای درمان تبو لرز، همچنین بایستی لباسهای خود را متناسب با فصلی که در آن قرار دارید انتخاب کنید.
درمان دارویی
بسیاری از افراد در مورد بهترین قرص برای لرز بدن کنجکاو هستند. همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، بهتر است هنگام وقوع تب و لرز، قرصهای مسکن مصرف کنید. یا اینکه قرص هایی را مصرف کنید که برای درمان سرماخوردگی نیز معمولا تجویز میشوند. برای مثال، استامینوفن و ایبوپروفن از این دست هستند. یادتان باشد که برای درمان تب و لرز کودکان در خانه، هرگز به آنها آسپرین ندهید. همچنین، اگر درباره دُز مصرفی تببرها اطلاعاتی ندارید، حتما به پزشک مراجعه کنید و از فردی متخصص درباره مصرف راهنمایی بگیرید.
درمان خانگی تب و لرز در بزرگسالان و کودکان
درمان خانگی تب و لرز در بزرگسالان، شامل روشهای ساده و کاربردی هستند که تمام افراد به آنها دسترسی داشته و میتوانند نتیجه بگیرند. در نتیجه، پیشنهاد میکنیم برای درمان خانگی تب لرز، به نکات زیر توجه کنید:
- با آب ولرم دوش بگیرید؛
- لباس راحتی بپوشید؛
- ویتامین C مصرف کنید.
در حالت کلی، هنگام درمان خانگی تب و لرز، بایستی به تغذیه خود بیشتر از هر زمان دیگری توجه داشته باشید. ازاینرو، پیشنهاد میکنیم برای درمان تب و لرز شدید، مواد غذایی زیر را در رژیم غذایی خود بگنجانید:
- آب میوههای طبیعی میل کنید؛
- آب کافی بنوشید؛
- انواع سوپها را میل کنید؛
- گوشت سفید میل کنید؛ (مرغ و ماهی)
- به سوپ خود فلفل دلمهای بیفزایید؛
- سبزیجات برگ سبز را همراه با غذای خود میل کنید.
همچنین، اگر کسی از شما پرسید که «برای تب لرز چی خوبه ؟» میتوانید با این پیشنهادات به او کمک کنید. توجه داشته باشید که هنگام تب و لرز، بایستی از مصرف بعضی از غذاها نیز اجتناب کنید؛ چند مورد را در جدول زیر آوردهایم:
نام مواد غذایی مضر | نکات مهم |
غذاهای سرخ کردنی | این غذاها، به دلیل اینکه حاوی چربیهای اشباع شده و ترانس هستند، التهاب بدن را افزایش داده و سیستم ایمنی را تضعیف میکنند. |
غذاهای فرآوری شده | معمولاً حاوی مواد نگهدارنده، چربیهای ناسالم و قند بالا هستند که میتوانند التهاب بدن را افزایش دهند. |
خوراکیهای حاوی قند و شکر زیاد | افزایش التهاب |
غذاهای پرچرب | ً |
غذاهای ادویهدار | تحریک معده و گلو |
محصولات لبنی | افزایش حساسیت و بروز التهاب |
برای درمان لرز در خانه و مواد غذایی مناسب در روند درمان، حتماً با پزشک متخصص خود در مورد خوراکیها یا غذاهایی که به آنها حساسیت دارید نیز مشورت کنید.
درمان لرز بدن بدون تب
اگر دچار لرز بدون تب هستید، بهتر است که چند لایه لباس روی لباسهایتان بپوشید، بهطوری که امکان کم و زیاد کردنشان راحت باشد. همچنین، میتوانید برای بالابردن دمای داخلی بدن خود، چای نیز بنوشید.
نکته! در صورتی که علت لرز شما اگر نوعی بیماری، عفونت یا موارد دیگر است، حتماً برای درمان به پزشک متخصص مراجعه کنید.
درمان لرز در وضعیتهای متفاوت
همانطور که تاکنون بررسی کردیم، لرز بنابهدلایل مختلف اتفاق میافتد و درمان لرز نیز وابسته به همین دلایل و شرایط بیمار است. برای مثال، دو وضعیت را در این خصوص مرور میکنیم:
- درمان لرز آنفولانزا و سرماخوردگی؛ حتما در مکانی مناسب با دمای مطلوب و گرم استراحت کافی داشته باشید.
- درمان لرز بعد از کشیدن دندان؛ شایعترین عارضه جانبی بیحسی موضعی، لرزش محسوس در دستها در ۳ تا ۱۰ دقیقه اول پس از کشیدن دندان است. این حالت در عرض چند دقیقه فروکش میکند.
- درمان تب و لرز پریودی؛ نوشیدن مایعات زیاد و پرهیز از مصرف الکل و کافئین در مدیریت لرز دوران پریود مؤثر است.
توجه داشته باشید که تب و لرز ممکن است در موقعیتهای دیگری نیز اتفاق بیفتد.
چه زمانی برای درمان تب و لرز باید به پزشک مراجعه کرد؟
در حالت عادی، برای درمان تب و لرز لازم نیست حتماً به پزشک مراجعه کنید؛ اما در صورتی که با نشانههایی مانند تب بالای ۴۰ درجه، سفتی و خشکشدن گردن، گیجی، آبریزش بینی، تنگی نفس و شکم درد مواجه شدید، حتماً در اولین فرصت به متخصص عفونی مراجعه کنید تا علت تب و لرز شما مشخص شود. درمان تب و لرز بعد از مشخص شدن علت انجام میگیرد.
تب و لرز معمولاً با نشانههایی مانند عرق سرد، ضعف بدن، تب ناگهانی و تب مزمن نیز بروز میکند. بااینحال، جای نگرانی نیست و شما با روشهای درمان خانگی میتوانید تب و لرز خود را مدیریت کنید. ما در این مطلب، سعی داشتیم تمام موارد مربوط به تبولرز، روشهای کنترل و پیشگیری تب و لرز زا بررسی کنیم. اگر باز هم در این خصوص سوال دارید، میتوانید با مراجعه به سامانه نوبدهی آنلاین مجله دکتردکتر، از پزشکان عفونی در سراسر ایران زمان مشاوره و ویزیت دریافت کنید.
منابع:
healthline.com
medicalnewstoday.com
conehealth.com
سوالات متداول تب و لرز
سلام
گزش حشره ناشناس هم ممکنه تب و لرز بده؟
سلام
بله میتواند تب و لرز بدهد و باید فورا به اورژانس بیمارستان مراجعه کنید
سلام خسته نباشید مادر من ۵۵ سالشه دیروز وقتی که از وایتکس غلیظ برای شستشواستفاده کردن حالشون بد شده و اولش سر کیجه داشتن ولی الان تب و لرز می گیرن بدنشون سرد میشه ضعیف میشه به نظر شما علتش چیه و برای بهبود چ کار باید بکنیم
سلام
برای بررسی عفونت ریه ها به درمانگاه مراجعه کنید
سوالی که من پرسیدم نبود
سلام ممکنه مجددا سوالتون رو بپرسید