دارو برای خارش بدن و پوست؛ اسامی دارو‌ها + نکات مهم

دارو برای خارش پوست
اشتراک گذاری 59 نظر
خلاصه این مقاله را بشنوید

آشنایی با اسامی دارو برای خارش پوست یا دارو برای خارش بدن، برای افرادی که به مشکلاتی مانند آلرژی پوستی یا حساسیت پوستی مبتلا هستند بسیار مهم است. زیرا هر کدام از دارو‌های ضد خارش یا ضد التهاب‌های پوستی و آنتی‌هیستامین‌ها، به منظور تسکین عوارض ناشی از بیماری‌هایی مانند کهیر، اگزما، درماتیت، التهاب پوستی و پوست خشک تجویز می‌شوند.

در نتیجه، کسب اطلاعات مهم در خصوص این دارو‌ها نکته مهمی است که باید در نظر بگیریم. البته، پیش از هرچیز بایستی در مورد نوع بیماری پوستی،علل خارش پوست و حساسیت تماسی خود نیز آگاه شوید. در کنار درمان‌های دارویی، همچنین می‌توانید از روش‌های درمان خانگی خارش پوست نیز کمک بگیرید. برای مثال، پرهیز از عوامل حساسیت زا، استفاده از صابون‌های ضد حساسیت، شامپو‌های ضد خارش و استفاده از مرطوب کننده‌های پوست از این دست هستند. 

برای توضیح جامع‌تر، این مطلب از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر را به بررسی اسامی و نکات مهم در مورد دارو برای خارش پوست و انواع داروی ضد حساسیت پوستی اختصاص می‌دهیم. 

اگر سوالی داشتید، می‌توانید در انتهای مطلب و در بخش نظرات مطرح کنید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر به آن پاسخ دهد.

آیا دارو برای حساسیت و خارش پوست واقعا تاثیرگذار است؟

بدیهی است که هر کدام از درمان‌های دارویی، بعد از انجام آزمایش‌های متعدد و بررسی‌های آزمایشگاهی، برای تسکین عوارض ناشی از بیماری‌های پوستی تولید شده‌اند. برای مثال، انواع قرص برای حساسیت پوستی مانند داروهای گروه آنتی‌هیستامین‌ها، با مسدود کردن گیرنده‌های هیستامین علائمی مانند خارش ناشی از بثورات‌ها، التهاب و سایر موارد آزاردهنده را تسکین می‌دهند. آشنایی با انواع دارو برای خارش پوست، از این جهت حائز اهمیت است که افراد در مورد ویژگی‌ها، مزایا و معایب این دارو‌ها آگاهی کسب کنند و سپس تمام موارد را با پزشک متخصص پوست در میان بگذارند. 

بررسی تاثیرگذاری دارو‌های خارش پوست در درمان مشکلات و بیماری‌های پوستی

بهترین دارو برای خارش بدن چیست؟

بسیاری از افرادی که به تازگی با مشکلات پوستی درگیر می‌شوند، از پزشکان یا داروخانه‌ها در مورد اسامی قویترین قرص ضد حساسیت پوستی سوال می‌پرسند. برخی دیگر، برای رسیدن سریع‌تر به پاسخ خود عبارت‌هایی مانند دارو برای خارش بدن، قرص ضد حساسیت پوستی، بهترین قرص برای درمان کهیر و موارد مرتبط با این موضوع را در سایت‌های مختلف جست‌وجو می‌کنند.

بهتر است همین ابتدا بگوییم که پیش از مصرف انواع دارو برای خارش پوست، بهتر است ابتدا در مورد مشکل یا بیماری خود آگاهی کسب کنید. به این منظور بایستی به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید. این پزشک با بررسی وضعیت پوست و مصاحبه تخصصی، بهترین و قویترین قرص ضد حساسیت فصلی و بهترین قرص برای خارش بدن را، متناسب با شرایط جسمانی شما و با توجه به سایر دارو‌های مصرفی تجویز خواهد کرد. با‌این‌حال، ما نیز در ادامه نکات مهم و کاربردی را در مورد انواع و اسامی قرص برای خارش بدن به شما معرفی خواهیم کرد.

بهترین داروی ضد حساسیت چیست؟ (مناسب‌ترین دارو برای هر فرد)

برای یافتن بهترین راه درمان خارش بدن، شناسایی نوع بیماری و مصرف بهترین دارو بسیار حیاتی است. چون اگر تشخیص مشکل به درستی انجام نشود، درمان‌های دارویی نیز چندان تاثیر گذار نخواهند بود. از این جهت، ما دورنمایی از انواع دارو برای خارش پوست را در جدول زیر بررسی کرده‌ایم:

نام دارونام گروه داروییشکل دارودوز مناسب برای کودکاندوز مناسب برای بزرگسالاننکات مهم
دیفن هیدرامینآنتی‌هیستامین قدیمیقرص، شربتتجویز پزشکتجویز پزشکبرای رانندگان مناسب نیست
کلرفنیرامینآنتی‌هیستامین قدیمیقرص، شربتتجویز پزشکتجویز پزشکخواب‌آور است
ستیریزینآنتی‌هیستامین جدیدقرص، شربت ً ًنسبت به آنتی‌هیستامین‌های قدیمی دوز خواب آور پایین‌تری دارد.
دسلوراتادینآنتی‌هیستامین جدیدقرص ً ًاثر طولانی‌مدت بدون ایجاد خواب‌‌آلودگی
فکسوفنادین ًقرص ً ًمناسب برای حساسیت‌های شدید بدون خواب‌آلودگی
لوراتادین ًقرص ً ً اثر طولانی‌مدت بدون ایجاد خواب‌‌آلودگی
هیسومینآنتی‌هیستامین قرص ً ًمناسب برای آلرژی‌های حاد
پردنیزولونکورتیکواستروئیدقرص، شربت ً ًدر صورت مصرف طولاتی مدت عوارض شدید دارد.
پردنیزونکورتیکواستروئیدقرص ً ً مناسب برای التهاب‌های بسیار شدید ( تحت نظر پزشک مصرف می‌شود)
متیل پردنیزولونکورتیکواستروئیدقرص، امپول ضد حساسیت و خارش ً ًنازک شدن پوست در صورت مصرف طولانی مدت
بتامتازونکورتیکواستروئیدکرم، امپول حساسیت ً۱ بار در روز به صورت موضعیمناسب برای حساسیت‌های شدید پوستی
دزونایدکورتیکواستروئید موضعیکرم2 بار در روز (مطابق نظر پزشک)2 بار در روزبرای حساسیت‌های پوستی خفیف تا متوسط
هیدروکورتیزونکورتیکواستروئید موضعیکرم، پمادتجویز پزشک1-2 بار در روزمناسب برای کهیر و اگزما
کالامینمحلول موضعیلوسیون ً بر اساس نیازتسکین خارش و تحریک‌های پوستی

توجه داشته باشید که این جدول، صرفا برای آشنایی شما با اسامی و کاربرد انواع دارو برای خارش پوست بوده و به منزله تجویز پزشکی نیست. 

مشاوره تلفنی و متنی با دکتر پوست

آنتی‌هیستامین‌ها

آنتی‌هیستامین‌ها، مهم‌ترین گروه دارو برای خارش پوست و تسکین علائم ناشی از حساسیت‌های مختلف بدن هستند. در توضیح ساده‌تر، می‌توانیم بگوییم که داروهای ضد حساسیت (آنتی‌هیستامین‌ها)، با بهره‌مندی از ترکیبات ضد هیستامینی سعی می‌کنند که اوضاع بدن را به حالت طبیعی برگردانند. دارو‌های گروه آنتی‌هیستامین‌ها، به صورت قرص‌های خوراکی از جمله  قرص ضد خارش بدن، قرص خارش یا داروی خارش بدن در دسترس هستند. در صورتی که به هردلیلی نمی‌توانید قرص برای خارش بدن مصرف کنید، می‌توانید دارو‌های ضد حساسیت را به صورت شربت، پماد، آمپول نیز تهیه کنید. 

با استناد به مقاله‌ای در وب‌سایت MedlinePlus

آنتی‌هیستامین‌ها به عنوان داروهای حساسیت‌های پوستی یا دارو برای خارش پوست شناخته می‌شوند.

این دارو‌ها با مسدود کردن اثر هیستامین، به کاهش علائم آلرژیک کمک می‌کنند.

در حالت کلی، رایج‌ترین شکل دارو برای خارش پوست، معمولاً به صورت قرص، شربت و آمپول در داروخانه‌ها موجود هستند. همچنین، اسپری‌های و قطره‌های چشمی آنتی‌هیستامین هم برای حساسیت‌های نقاط مختلف بدن مانند بینی و چشم در بازار موجود است. توجه داشته باشید که برای تهیه بعضی از انواع آنتی‌هیستامین‌های خوراکی به نسخه پزشک پوست و مو نیاز دارید؛ ولی بعضی دیگر از موارد را می‌توانید بدون نیاز به دستور پزشک متخصص پوست و مو تهیه کنید. برای آشنایی با حیطه تخصص این پزشکان، بایستی ابتدا در مورد حیطه کاری و تخصص آنها نیز مطلع باشید. به این منظور، پیشنهاد می‌کنیم مطلب تخصص پوست چیست را مطالعه کنید تا انتظارات درست‌تری از تاثیر دارو‌ها داشته باشید.

نکته مهم! یادتان باشد که بعضی از آنتی‌هیستامین‌ها باعث خواب‌آلودگی و خستگی می‌شوند؛ بنابراین، اگر قصد دارید که فعالیتی نیازمند به هوشیاری انجام دهید از مصرف آنها بپرهیزید.

دیفن هیدرامین

دیفن‌هیدرامین (Diphenhydramin)، نوعی داروی آنتی‌هیستامین یا همان ضد حساسیت است که اثرات هیستامین را در بدن مسدود می‌کند. دیفن‌هیدرامین، معمولاً به صورت قرص، شربت، آمپول تولید شده و برای درمان انواع آلرژی و حساسیت‌های ناشی از سرماخوردگی کاربرد دارد. همچنین، می‌توانیم از دیفن هیدرامین به عنوان داروی حساسیت پوستی نیز نام ببریم. زیرا، با مسدود شدن علائم آلرژی، خارش و قرمزی پوست نیر تسکین می‌یابد. 

نکته! اثربخشی دیفن‌هیدرامین، حدود ۲ ساعت بعد از مصرف قابل مشاهده بوده و اثرات آن تا ۷ ساعت در بدن باقی می‌ماند.

داروی ضد حساسیت پوستی دیفن هیدرامین، مناسب برای درمان خارش پوست

کلرفنیرامین

کلرفنیرامین (Chlorpheniramine)، نوعی آنتی‌هیستامین است که بیشتر به صورت خوراکی استفاده می‌شود. می‌توانیم هیستامین را نوعی قرص ضد حساسیت و خارش نیز در نظر بگیریم. عملکرد داروی کلرفنیرامین هم مانند دیفن‌هیدرامین بوده و برای درمان حساسیت پوستی خارش و قرمزی نیز تجویز می‌شود. در نظر داشته باشید که کلرفنیرامین، نوعی آنتی‌هیستامین نسل قدیمی است و احتمال دارد خواب‌آلودگی ایجاد کند. بهتر است زمانی از این داروی ضد حساسیت پوستی استفاده کنید که بتوانید استراحت کنید.

ستیریزین

ستیریزین (Cetirizine)، نوع دیگری از آنتی‌هیستامین یا دارو برای حساسیت پوستی است. البته، منحصراً دارو حساسیت پوستی نبوده و برای درمان انواع آلرژی‌ها و حساسیت‌های مختلف کاربرد دارد. مزیت سیتریزین نسبت به دیفن‌هیدرامین و کلرفنرامین، این است که خواب‌آلودگی کمتری در افراد ایجاد می‌کند. درنتیجه، می‌توانید در طول روز هم این داروی ضد خارش بدن را مصرف کنید.

دسلوراتادین

دسلوراتادین (Desloratadine)، یکی از آنتی‌هیستامین‌های نسل جدید است که برای درمان علائم آلرژی و حساسیت‌های پوستی تجویز می‌شود. می‌توانیم دسلوراتادین را با عنوان قرص ضد حساسیت و خارش پوست نیز معرفی کنیم. دسلوراتادین معمولاً برای مصرف روزانه تجویز شده و اثرات آن تا ۲۴ ساعت در بدن باقی می‌ماند. مهم‌ترین ویژگی دسلوراتادین، این است که به گیرنده‌های هیستامین در مغز چندان اثر نمی‌گذارد. درنتیجه، شما به عنوان مصرف کننده این دارو خارش بدن، بعد از مصرف احساس خواب‌آلودگی نخواهید داشت.  در حالت کلی، دسلوراتادین به صورت قرص برای خارش پوست مصرف شده و عوارض آن نسبت به سایر قرص‌های ضد خارش کمتر است.

فکسوفنادین

فکسوفنادین (Fexofenadine)، نوعی قرص ضد خارش پوست بوده و از آنتی‌هیستامین‌های نسل جدید است. این قرص ضد خارش برای کاهش علائم آلرژی‌های فصلی، قرمزی و درمان کهیر مزمن تجویز می‌شود. در اصل، فکسوفنادین نوعی درمان انحصاری برای کهیر مزمن و نوعی دارو برای خارش بدن انسان است. مهم‌ترین مزیت فکسوفنادین مانند سایر انواع قرص حساسیت خارش بدن نسل جدید، این است که خواب‌آلودگی ایجاد نمی‌کند.

قرص فکسوفنادین از آنتی‌هیستامین‌های نسل جدید

لوراتادین

داروی لوراتادین، نوعی آنتی‌هیستامین نسل دوم است که برای درمان علائم آلرژی، از جمله رینیت آلرژیک (مثل آبریزش بینی، عطسه و خارش چشم) و کهیر استفاده می‌شود. لوراتادین را نیز می‌توانیم نوعی قرص برای خارش در نظر بگیریم. دوز معمول لوراتادین برای کودکان بالای ۶ سال و بزرگسالان، بالای ۱۰ میلی‌گرم در روز است. البته، لازم است که پیش از مصرف کودکان با پزشک متخصص مشورت کنید. داروی لوراتادین که نوعی قرص حساسیت برای خارش بدن است، به صورت قرص،  شربت ضد حساسیت پوستی( شربت ضد خارش) و قرص‌های ذوب‌شونده در دسترس است.

هیسومین 

هیسومین، اسم قرص حساسیت خارش بدن از خانواده آنتی‌هیستامین است. هیسومین را همچنین می‌توانیم با عنوان دارو برای خارش پوست، قرص حساسیت پوستی، قرص حساسیت و قرص خارش بدن در نظر بگیریم. در حالت کلی، قرص ضد حساسیت هیسومین برای کاهش قرمزی، التهاب، کنترل کهیر و کنترل واکنش‌های آلرژیک مفید است.

داروهای ضد حساسیت تزریقی

دارو‌های ضد تزریقی یکی دیگر از انواع دارو برای خارش پوست هستند که در گروه‌های آنتی‌هیستامینی و کورتیکواستروئیدی در دسترس عموم قرار می‌گیرند. دارو‌های تزریقی، معمولاً با عناوین آمپول ضد خارش پوست، آمپول ضد خارش و کهیر، آمپول حساسیت پوستی، آمپول ضد حساسیت پوستی و آمپول برای درمان کهیر شناخته می‌شوند. داروهای ضد حساسیت تزریقی، همچنین به عنوان آمپول حساسیت فصلی و آمپول ضد حساسیت نیز تزریق می‌شوند. فکسوفنادین، دیفن هیدرامین، لوراتادین، آمپول هیدروکسیزین هیدروکلراید، آمپول یا داروی بتامتازون، کورتون و سیتریزین از جمله مثال‌های مهم آمپول برای خارش بدن را شامل می‌شوند. 

دارو‌های ضد حساسیت تزریقی برای درمان حساسیت‌های پوستی
دوز مناسب و زمان‌بندی تزریق را پزشک متخصص تعیین می‌کند.

دارو‌های ضد احتقان

دارو‌های ضد احتقان، بیشتر برای درمان حساسیت‌هایی کاربرد دارند که موجب بروز گرفتگی در بینی و گلو می‌شوند. با‌این‌حال، بعضی از بیماری‌های پوستی که در ناحیه دهان و گلو نیز بثورات ایجاد می‌کنند هم می‌توانند در قسمت گلو گرفتگی ایجاد کنند. درنتیجه برای رفع گرفتگی بینی و گلو ناشی از حساسیت‌ها و بیماری‌های پوستی، پزشکان متخصص دارو‌هایی مانند سودوافدرین و تتراهیدروزولین را تجویز می‌کنند. 

کورتیکواستروئیدها

داروهای کورتیکواستروئیدی، گروهی دیگر از دارو‌هایی هستند که به منظور درمان حساسیت‌های پوستی و برای درمان خارش سریع بدن تجویز می‌شوند. کورتیکواستروئیدها در قالب داروی ضد خارش، قرص حساسیت پوستی کهیر، پماد ضد حساسیت پوستی و خارش و کرم‌های موضعی در بازار موجود هستند. همچنین، می‌توانید قطره‌های چشمی و اسپری‌های تنفسی حاوی کورتیکواستروئیدها را نیز تهیه کنید. داروهای کورتیکواستروئیدی خوراکی، برای درمان تمام انواع واکنش‌های آلرژیک شدید بدن کاربرد دارند. البته، در نظر داشته باشید که مصرف دارو برای خارش پوست حاوی کورتیکواستروئید، به مدت زیاد چندین نوع عوارض به همراه دارد. 

برای مثال، از جمله عوارض مصرف کورتیکواستروئیدها در بلندمدت، آب مروارید، پوکی استخوان، ضعف عضلات، زخم معده، بالارفتن قند خون، افزایش فشار خون و تاخیر در رشد کودکان را شامل می‌شوند.

پردنیزولون

پردنیزولون، نوعی داروی ضد التهاب و سرکوب‌کننده سیستم ایمنی از گروه کورتیکواستروئید‌ها است که به منظور درمان انواع مختلفی از بیماری‌ها از جمله بیماری‌های پوستی تجویز می‌شود. برای مثال، درماتیت آتوپیک، حساسیت‌های پوستی، کهیر حاد و مزمن، پسوریازیس، التهاب پوستی و بیماری‌های خود ایمنی پوستی از این دست هستند. داروی پردنیزولون، معمولاً به صورت قرص، شربت و در موارد خاص به صورت امپول حساسیت و خارش، امپول برای خارش پوست و آمپول حساسیت نیز تجویز می‌شود. برای مصرف این دارو، بایستی به پزشک متخصص مراجعه کرده و نسخه دریافت کنید. 

نکته مهم! بهتر است پیش از مصرف این دارو، از عوارض جانبی آن نیز مطلع شوید. همچنین، هرگز مصرف این دارو را به صورت ناگهانی قطع نکنید. 

پردنیزولون، نوعی داروی کورتیکو استروییدی مناسب برای درمان حساسیت‌های پوستی

پردنیزون

پردنیزون، نوعی داروی کورتیکواستروئیدی است که به منظور داروی ضد التهاب و سرکوب‌کننده سیستم ایمنی استفاده می‌شود. همچنین، برای درمان مشکلات پوستی مانند اگزما و پسوریازیس، حساسیت‌های پوستی مانند واکنش‌های شدید آلرژیک و کهیر مزمن نیز تجویز می‌شود. دوز مصرفی این دارو را پزشک متخصص بر اساس نوع و شدت بیماری تعیین می‌کند و خرید آن نیازمند نسخه پزشک است. کورتیزون در اصل نوعی پیش‌دارو است که بعد از مصرف در بدن تبدیل به پردنیزولون تبدیل می‌شود. پردنیزولون نیز نوعی داروی کورتیکواستروئیدی فعال است که به صورت مستقیم بر مشکلات پوستی تاثیر می‌گذارد.

متیل پردنیزولون

قوی‌ترین حالت دارو‌های پردنیزون و پردنیزلون است. با اینکه این سه دارو، شباهت‌های زیادی به یکدیگر دارند، اما تفاوت‌های مهمی نیز در خصوص ترکیب‌ها و مواد تشکیل دهنده دارو‌ها نیز وجود دارد. به منظور قوی بودن داروی متیل پردنیزولون، پزشک متخصص آن را در دوز پایین‌تری تجویز می‌کند. این دارو نوعی درمان سریع برای بیماری‌های پوستی است. 

نکته! برای تهیه داروی متیل‌پردنیزولون به نسخه پزشک نیاز دارید.  

بتامتازون 

بتامتازون، نوعی کورتیکواستروئید قوی است که برای درمان طیف وسیعی از شرایط التهابی و آلرژیک تجویز می‌شود. این دارو عناوین مختلفی دارد و در دو شکل پکاد و آمپول در دسترس است. برای مثال، پماد حساسیت پوستی خارش و قرمزی، کرم، قرص خارش پوست، آمپول حساسیت برای خارش بدن یا آمپول ضد خارش از این دست هستند. بتامتازون با سرکوب سیستم ایمنی و تسکین التهاب‌های ناشی از مشکلات پوستی، علائم آلرژیک را بهبود می‌بخشد. 

دزوناید

دزوناید نوعی دارو برای خارش پوست است که به صورت پماد و اعمال موضعی تولید می‌شود. دزوناید با کاهش تولید عناصر التهابی، واکنش‌های آلرژیک بدن را کنترل کرده و مستقیماً روی مشکلات پوستی تاثیر می‌گذارد. پماد دزوناید از نظر قوی بودن ترکیبات، نسبت به دارو‌هایی که تاکنون بررسی کردیم ملایم تر است. درنتیجه، کودکان و بزرگسالانی که پوست حساسی دارند نیز می‌توانند از آن استفاده کنند. در حالت کلی، پماد دزوناید برای درمان بیماری‌های مانند درماتیت، اگزما، پسوریازیس و التهاب‌های پوستی مناسب است.

پماد دزوناید، مناسب برای درمان خارش‌های پوستی، التهاب و قرمزی
پماد و کرم‌های دارویی از رایج‌ترین محصولات ضد خارش پوست هستند.

هیدروکورتیزون

کرم هیدروکورتیزون، نوع ضعیفی از دارو‌های کورتیکواستروئیدی است که به صورت پماد و لوسیون در دسترس عموم قرار دارد. هیدروکورتیزون، می‌توانیم بگوییم که هیدروکورتیزون، بهترین پماد برای حساسیت پوستی خفیف است. استفاده از این پماد در کوتاه‌مدت بی‌خطر بوده و مشکل یا عوارضی ایجاد نمی‌کند. لازم به ذکر است که تهیه دوز‌های قوی‌تر هیدروکورتیزون فقط با نسخه پزشک امکان پذیر است.

کالامین 

لوسیون کالامین نوعی داروی موضعی یا دارو برای خارش پوست از خانواده دارو‌های قابض است. داروهای قابض، با بستن بافت‌های بدن تحریک‌های پوستی را کاهش می‌دهند. لوسیون کالامین، به طور گسترده برای تسکین‌ خارش و التهاب‌های پوستی، درمان جوش و آکنه، بثورات آبله مرغان و آفتاب‌سوختگی مناسب است. لوسیون کالامین، معمولاً به صورت موضعی استفاده شده و محتوای آن نباید با چشم‌ها و دهان تماس داشته باشند.

تثبیت‌کننده‌های ماست‌ سِل

نوع دیگری از دارو برای خارش پوست، موسوم به ماست‌سل (Mast cell stabilizers) هم در بازار موجود است. این داروها، اثر ترشحات سیستم ایمنی را در پاسخ به عوامل حساسیت‌زا خنثی می‌کنند. مصرف تثبیت‌کننده‌ها معمولاً خطری ندارد؛ اما برای اینکه از این دارو‌ها نتیجه بگیرید، بایستی به مدت طولانی آنها را مصرف کنید.

تثبیت‌کننده‌های ماست‌سل، بیشتر زمانی تجویز می‌شوند که آنتی‌هیستامین‌ها چندان موثر نباشند. یکی از اشکال دارویی تثبیت‌کننده‌های ماست سل، اسپری بینی کرومولین است. اسپری کرومولین (cromolyn)، نوعی داروی بدون نسخه است که عوارض حساسیت‌های مختلف را کاهش می‌دهد.

نکته! شکل دیگر دارو‌های تثبیت‌کننده ماست سل، به صورت قطره‌های چشمی نیز در دسترس عموم قرار دارند که فقط با نسخه می‌توانید تهیه کنید. برای مثال کرومولین، لودوکسامید و ندوکرومیل از این دست هستند.

ایمنی‌درمانی در مقابل عوامل حساسیت‌زا

در ایمنی درمانی یا ایمونوتراپی، متخصصین برای مقابله با بیماری‌ها و مشکلات پوستی از دستگاه ایمنی بدن کمک می‌گیرند. ایمنی درمانی با ایجاد تعادل در پاسخ‌های ایمنی بدن، علائم ناشی از مشکلات و بیماری‌های پوستی را کاهش می‌دهد. این نوع از درمان، بیشتر زمانی به کار گرفته می‌شود که بیمار از هیچ روش درمانی دیگر نتیجه نگرفته باشد.

ایمنی درمانی با آمپول‌ها

آمپول‌های حاوی دارو‌های ایمنی درمانی، معمولاً ۱ یا ۲ بار در هفته مجموعه‌ای از آمپول‌ها به فرد تزریق می‌شوند. دوز تزریق آمپول‌ها بنا به شرایط هر فرد متفاوت است. برای مثال، ممکن است پزشک متخصص دوز آمپول‌‌ها را به صورت هفتگی یا هر دو هفته یک‌بار افزایش دهد.

در حالت کلی، بیشترین دوز و دفعات تزریق آمپول‌ها ۲ تا ۴ هفته یک‌بار در سال است.بدیهی است که همراه با مزایای درمانی، این آمپول‌ها عوارضی مانند عطسه، احتقان و کهیر را هم به همراه داشته باشند. همچنین در موارد نادر، امکان دارد که بدن بیمار به این آمپول‌ها واکنش آنافیلاکسی (دشواری تنفس و تورم گلو) نیز نشان دهد. 

روش ایمنی درمانی برای مقابله با خارش‌های پوستی شدید

دارو‌های بیولوژیکی

دارو‌های بیولوژیکی نیز معمولاً در قالب آمپول استفاده می‌شوند. برای مثال، آمپول دوپیلوماب (dupilumab) برای حساسیت‌های پوستی و امالیزوماب (omalizumab)، برای درمان آسم یا کهیر کاربرد دارند. دارو‌های بیولوژیکی نیز مانند سایر داروها عوارض دارند و باید با نظر پزشک آنها را مصرف کنید. 

آمپول اپی‌نفرین فوری

آمپول‌های اپی‌نفرین معمولاً برای درمان آنافیلاکسی تجویز می‌شوند. آنافیلاکسی، نوعی واکنش خطرناک و ناگهانی از سوی بدن است که می‌تواند به خفگی فرد مبتلا منجر شود. در صورت وجود حساسیت به مواد خوراکی خاص از جمله بادام زمینی، بایستی بعد از مشورت با پزشک این آمپول را تزریق کنید. 

مهار کننده لکوترین

لکوترین‌ها، نوعی مواد شیمیایی هستند که از سلول‌های ایمنی بدن تولید می‌شوند. این مواد از نوعی چربی در بدن ساخته شده و در پاسخ به التهاب، آلرژی و عفونت نقش دارند. همچنین، این داروها، همچنین برای درمان آسم، اگزما و کهیر مزمن نیز مناسب هستند. مونته لوکاست، زفیرلوکاست و زیلوتون، انواع مهارکننده‌های لکوترین را شامل می‌شوند. 

انواع داروی گیاهی برای خارش بدن و حساسیت (درمان‌های خانگی)

برای درمان خانگی حساسیت پوستی خارش و قرمزی، می‌توانید از دارو‌های گیاهی نیز استفاده کنید. پیشنهاد می‌کنیم برای نتیجه‌گیری بهتر، بعد از مشورت با پزشک در این مسیر قدم بردارید. در حالت کلی، روش‌های خانگی مختلفی برای درمان خارش پوست و حساسیت‌های پوستی وجود دارد. برای مثال، مصرف دمنوش برای خارش بدن، مصرف میوه‌ها و محصولات گیاهی زیر از این دست هستند:

  • آلوئه‌ورا
  • ریحان
  • بابونه
  • گشنیز
  • گزنه
  • گل همیشه‌بهار
  • جوی دوسر
  • جوش شیرین

موارد مذکور، احتمالاً بهترین دارو برای خارش پوست و رفع التهاب‌های پوستی هستند. ( در گروه درمان‌های خانگی) برای آشنایی بهتر شما، روش‌ استفاده دو مورد از موارد فوق را بررسی می‌‌کنیم:

درمان‌های خانگی موثر در مشکلات و التهاب‌های پوستی
آلوئه‌ورا، یکی از بهترین درمان‌های خانگی برای مشکلات پوستی است.

جوی دوسر

در میان روش‌های سنتی، جوی دوسر یکی از بهترین روش‌های درمانی و دارو برای خارش پوست است. فقط کافیست تا یک پیمانه پودر جوی دوسر را به آب ولرم وان حمام اضافه و آنها را خوب مخلوط کنید. سپس به مدت ۳۰ دقیقه در داخل وان نشسته و بدن خود را با آب خنک آب‌کشی کنید.

جوش شیرین

برای تسکین خارش و عوارض حساسیت‌های پوستی، می‌توانید از جوش شیرین هم استفاده کنید. به طوری که ۴ قاشق غذاخوری جوش شیرین را با ۱۲ قاشق غذاخوری آب مقطر مخلوط کنید تا خمیر شود. سپس خمیر را روی نواحی دچار خارش و حساسیت اعمال کنید. بعد گذشت  ۱۰ دقیقه، آن ناحیه از بدن را با آب سرد بشویید.

برای درمان خارش و دریافت دارو برای خارش پوست به چه دکتری مراجعه کنیم؟

به منظور درمان خارش و حساسیت‌های پوستی و همچنین دریافت دارو برای خارش پوست، بایستی به متخصص پوست و مو مراجعه کنید. پزشک متحصص، ابتدا پوست شما را برای تشخیص یا وجود بیماری‌های مانند التهاب پوستی، کهیر، اگزما، درماتیت و خارش پوست بررسی می‌کند. سپس بعد از تشخیص اولیه و مصاحبه بالینی در مورد وضعیت پزشکی، نوع درمان شما را انتخاب کرده و دارو تجویز می‌کند. انتخاب دارو برای خارش بدن و انواع داروی ضد حساسیت پوستی، بر اساس نوع حساسیت پوستی انجام می‌شود. همچنین، ممکن است دکتر پوست همراه با دارو‌درمانی، راهکار‌های دیگری مانند استفاده از مرطوب‌کننده پوست، صابون‌های ضد حساسیت و شامپو‌های ضد خارش را نیز توصیه کند. 

ما در این مطلب، سعی داشتیم در مورد انواع قرص حساسیت خارش، روش‌های درمان خارش پوست صورت و دارو‌های گیاهی ضد حساسیت و خارش مطالب کاربردی ارائه دهیم. اگر باز هم در این خصوص سوال دارید، می‌توانید با مراجعه به سامانه نوب‌دهی آنلاین مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر، از بهترین پزشک‌های پوست و مو در سراسر ایران زمان مشاوره و ویزیت دریافت کنید. 

منابع:

healthline.com

mayoclinic.org

سوالات متداول دارو برای خارش پوست

برای خارش بدن چه قرصی بخوریم؟
برای درمان خارش بدن، می‌توانید قرص‌های گروه آنتی‌هیستامین‌ها و کورتیکواستروئید را بعد از مشورت با پزشک مصرف کنید. 
برای حساسیت پوستی چه قرصی خوبه؟
تفاوت بین قرص خارش شبانه و روزانه چیست؟
بهترین شربت حساسیت پوستی کودکان چیست؟
برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

59 دیدگاه در “دارو برای خارش بدن و پوست؛ اسامی دارو‌ها + نکات مهم
  • سلام شبتون بخیر.
    من دوروزی میش ک خارش بدن دارم میخاره میخارونم دونه میزنه کهیرمیزنه قرمزمیش
    گفته خودم اینه ک ازخربزس چون قبلا ب خربزه حساسيت داشتم امروز آمپول حساسیت داددکترزدم دوتاخوب ک نشدم ولی کمترشدبعدشام خربزه خوردم دوباره شدیدشد
    چیکارکنم یه راه حل بدیددارم دیونه میشم

    پاسخ
    • سلام وقتتون بخیر
      تنها کاری که باید انجام بدین نخوردنِ خربزه س ، هرچقدر درمان تزریقی و خوراکی دریافت کنین اگر به خوردن خربزه ادامه بدین ، با هربار خوردن علایم رو دارین و می تونه تشدید و حتی تهدید کننده ی حیات بشه

      پاسخ
  • سلام جناب آقایی دکتر یا خانم دکتر معذرت میخوام که مذاهیم شدم بعد از عرض سلام بنده احساسیت داره بدنم که تبل میزنه ورم میکنه بعد خارشت زخم میشه و دونه های بزرگی میاد بالا بعد با ناخونم میکنمشان زخم که شد عفونت خون میاد بعد خارشتش کم میشه دارو هم گرفتم زیاد اثر نکرد میسوزت فکر میکنم که سوخته باشد یک راه نمای بکنین یک دنیا ممونم

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز
      با توجه به علایمی که فرمودین معاینه لازمه و بررسی از نظر کهیر و گال و…
      جهت معاینه به متخصص پوست مراجعه کنید تا در صورت نیاز براتون ازمایش خون هم انجام شه

      پاسخ
  • سلام اقای دکتر من خارش شدید پوستی دارم بدنم دونه های ریز میزنه به حدی خارش دارم که دلم میخواد گوشت های بدنم رو بکنم وقتی وازلین بدون بو میزنم خارشم کمتر میشه دکتر رفتم دارو داده خوب نشده لکه های سیاه سیاه دراثر خارش روی پوست بدنم ایجاد شده خسته شدم از بس هر روز بدنم میخاره چکار کنم خوب بشم

    پاسخ
  • من گال دارم ۵ ماه میشه چند بار رفتم دکتور ولی هیچ تاثیری نکرد پماد هایش حتا کرم بسیون لندان الان زندگی قیامت شده سرم همیشه خارش داذم

    پاسخ
  • سلام من حساسیت پوستی دارم گال یک دوکتور خوب متخصص لطفا
    چیکار‌کنم

    پاسخ
  • سلام من حساسیت پوستی دارم گال یک دوکتور خوب متخصص لطفا

    پاسخ
  • سلام من تقریبا یک ماه بیشتر میشه که بدنم خارش داره در اول تنها کشاله های رانم میخارید اما اکنون نوبتی تمام بدنم میخارد بسیار اذیتم کرده لطفا راهی بگویید

    پاسخ
    • سلام
      اگر بثورات پوستی دارین حتما باید گال مد نظر باشد و درمان شود
      به متخصص پوست مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام من حساسیت داروویی دارم ب تشخیص پروفسور حهان بینی…سه سال پیش پیشش رفتم امسالم مترانوید ازول خوردم الان دوماهه فایده نداره بتا۱۰گرم زدم بتا ال ا چند تا تریامرهگزام فاید نداره قرص مونه للوکاست فکسوفنادین سیتریزین هیدروکسی زین پردینازول هرچی ک بگی ذو امتحان کردم جواب نمیده چیکار کنم همه جا میخاره داغ میشه قرمز میشه ورم میکنه میسوزه دیگه درد دارم حتی سرمم و چشمم داره درگیر میشه

    پاسخ
    • سلام
      اگر ازمایش خون و کبد نرمال هست و تورم دهان و لب و مفاصل ندارید ممکن است چندین هفته طول بکشد
      به فوق تخصص آسم و آلرژی مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام و وقت بخیر
    بدن من خارش شدید به مدت دو هفته داشت،رفتم دکتر آزمایش دادم eos خون حدودا ۱۳ بود که خیلی بالا بود. دکتر گفتن حساسیت بدنتون خیلی بالاست و نسبت به چیزی حساسیت داره…
    ولی بدن نسبت به بیشتر مواد غذایی که مصرف می کنم حساسیت نداره.. نظرتون چه

    پاسخ
  • با سلام . من هر دفعه از قرص ناپروکسن استفاده می کنم لب و چشم و کلا سمت چپ صورتم ورم می کند و بدنم هم دچار خارش می شود. می شود راهنماییم کنید که باید چکار کنم

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      اصلا نباید مصرف کنید!
      در مواردی مثل شما قطع علل مسبب و داروی سبب ایجاد کهیر الزامی هست
      چون گاهی ممکن عوارض شدید و انسداد راه هوایی بدهد که خطرناک هست

      پاسخ
  • برای رفع تیرگی وخارش پوست دست باموادشوینده دست چه کاربایدکرد

    پاسخ
    • سلام
      چه مدته ایجاد شده و با چه شوینده ای کار کردین؟

      پاسخ
  • سلام دکتر صاحب محترم بدنم بخار کرده نمیدونم چطور کنم کدام دوا مد نظر دارید بگوید خیلی به تکلیفم خارش داره و جایش سرخ وبعضی وقت دانه گگ میبرایه لطف بکنید اگر کدام دارودارید نامیشه بگوین واگر خودیتان پست میتوانید جناب دکتر چه خوب والله خیلی به تنگم

    پاسخ
    • سلام عزیز
      باید بثورات پوستی بررسی شن
      خارش بی علت نیاز به ازمایش خون و بررسی کبد و کارکرد کلیه و آلرژی دارد
      سایر علل مثل گال و ساس هم باید مد نظر باشد

      پاسخ
  • سلام من اين چند هفتاس كه خارش بدن شديد دارم رفتم دكتر پوست گفت كه گال داروي گال دارم استفاده ميكنم ولي هنوز خارش شديد دارم تو كل بدن چكار كنمم

    پاسخ
    • سلام
      چه دارویی تجویز شده؟
      درمان گال نیاز به حوصله و پیگیری دارد
      اولا ممکن است فقط داروهای موضعی موثر نباشن
      دوما باید ریشه کنی اون از محیط زندگی ، رختخواب ها انجام شه

      پاسخ
      • سلام دکتر جان خدا خیرتون بده
        من نزدیک دوسال است خارش شدسد کف پا دارم اینقدر میخواره که زخم میشه سر انگشتان پاهام ترک میخوره حتی زخم پاهام خارش داره دکتر رفتم چند باری ولی افاده نکرده قرص هیسومین 60 وصابون گلیسیرین هم تاثیر نداره شب وروز نداره هر دقیقه خارش بیشتر نیشه به زور میتونم خوابم ببره لطفا راهنمایی بفرمایید ازمایش هم دارم قند وچربی خون هم ندارم یه نوزاد هفت ماهه دارم
        ♥️

      • سلام عزیز
        با توجه به شرح حالتون اگزما کف پا و قارچ باید بررسی و درمان شود
        درمانتون کافی نبوده و احتمالا نیاز به کورتون های موضعی و…است
        به متخصص پوست مراجعه کنید

  • سلام علیکم اوقاتتون خوش
    من یه سوال داشتم اینکه یه پسر بچه چهارساله دارم مریض بود بردمش دکتر بهش داروی کوتریموکسازول داد دوبار بهش دادم تمام بدنش کهیر زد بعد چندروز بردم دکتردیگه بهش پماد زینک دادبهترشد ولی هنوز بدنش لک داره وبیش از حد زبر وخشک شده به نظرتون چی کارکنم براش؟؟لطفا کمکم کنید

    پاسخ
    • سلام
      چند وقته این مورد پیش اومده؟

      پاسخ
  • سلام بنده شب ها خارش بدن دارم بحز صورت و سر قرص هیدروکسی زین که میخورم خارش ۹۰درصد کم میشه قطع کنم بازشروع میشود

    پاسخ
    • سلام
      ابتدا باید چکاپ و بررسی ازمایش خون و کلیه و بیلی روبین و….بدهید
      به متخصص داخلی مراجعه کنید

      پاسخ
      • سلام من واکسن زدم وخارش شدید بعدش پیدا کردم الان هم بدنم پر از جوش شده بغیر از صورت دکتر رفتم دارو داد نتیجه نگرفتم به نظرت چه داروی مصرف کنن؟

      • سلام
        چه واکسنی زدین و چه مدت گذشته؟

  • بسیار عالی و شفاف بود.سپاس از شما

    پاسخ
  • سلام به پودر ماشین لباسشویی حساسیت دارم هروقت استفاده میکنم بینهایت بدن خارشه دارم چکار کنم خوب بشه

    پاسخ
    • سلام منم همینطور بودم از پودر صابون بچه مخصوص لباسشویی استفاده کنید

      پاسخ
    • سلام
      از مایع لباسشویی از برند دیگر استفاده کنید

      پاسخ
  • سلام من کاشت ناخن انجام دادم دستم خارش پیدا کرده بعد یک روز باد میکنه و تاول ریز میزنه پماد ان ان و بتامتازون هم استفاده کردم خوب نشده

    پاسخ
    • سلام
      از نظر عفونت قارچی باید بررسی شین

      پاسخ
  • سلام من بدنم اول از دستام میگیره شروع به خارش میکنه و کم کم به بدنم پخش میشه صورتم و پاهام هم میگیره دون دون میشه و قرمز و خیلی هم میخواره به نظر شما علتش

    پاسخ
    • سلام
      باید ابتدا ازمایش چکاپ بدین و چک کارکرد کلیه، کبد و بیلی روبین و…انجام بشود
      جهت بررسی به متخصص داخلی مراجعه کنید

      پاسخ
  • بخاطر خارش چیکار کنیم که خلاص شود

    پاسخ
    • سلام
      اول باید علت خارش مشخص شه
      پوست از نظر قارچ و گال بررسی شه
      ازمایش خون و چک کارکرد کبد و کلیه و بیلی روبین و…لازمه
      جهت بررسی به متخصص” داخلی مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام بدنم کلاخارش پیداکرده و جوشهای بزرگ‌زده میخارونم بعد ورم میکنن وقرمز میشن بعدازاون زخم میشن اگه داروی مدنظرتون هست ب من بگید لطفا راهنمای کنید بیشتر درشکم و پهلو و پاهام و کمرم هستن

    پاسخ
    • سلام
      اول باید علت خارش مشخص شه
      از نظر قارچ و گال بررسی شین و
      ازمایش خون و چک کارکرد کبد و کلیه و بیلی روبین و…لازمه
      جهت بررسی به متخصص” داخلی مراجعه کنید

      پاسخ
      • سلام یک زنبور عسل من رانیش زد و الان پوستم به خارش افتاده و لکه هایی مثل کک روی بدنم هست میشه کمک کنید

      • سلام
        خارش پوستی منتشر پس از زنبور گزیدگی یک اورژانس پزشکی به حساب می آید و باید فورا از اورژانس ۱۱۵ کمک بگیرید یا به اورژانس بیمارستان مراجعه کنید

      • سلام خسته نباشید بدن مه گال کرفته رهنمایی کنید ممنون میشم

      • سلام
        اگر تشخیص گال قطعی هست، درمان های موضعی با توجه به موارد منع مصرف )در برخی موارد منع مصرف دارند) و حتما زیر نظر پزشک مثل کرم پرمترین ۵ درصد : شب از گردن به پایین زده شود و ۸ الی ۱۲ ساعت بعد استحمام شود ( یکبار انجام و یک هفته بعد هم تکرار شه
        محلول نلا اسکاب : روزی ۴ الی ۵ بار روی نقاط خارش دار تا ۱۰ روز
        تمام رختخواب و ملحفه ها و لباس ها شسته شه
        و درزها و مبل و سوراخ های منزل با دقت جاروبرقی شه
        و با اسپری دافع حشرات نلا یا اسپری دافع حشرات درمین کل خونه سم‌پاشی شه
        اگر بعضی وسایل امکان شستشو ندارن
        تو کیسه های بزرگ پلاستیک بزارین و داخل کیسه اسپری درمین زده شود و گره بزنن یک هفته بماند

  • سلام خسته نباشید من الان ۵ سال هست زمستون ها بدنم شروع ب خارش میکنم وقتی بدنم گرم بشه یا پیاده روی کنم یا در آفتاب بایستم خیلی خیلی خارشم شدید میشه به حدی ک دیوانه کننده هر دکتری هم رفتم خوب نشدم

    پاسخ
    • سلام
      هیچ تشخیصی براتون مطرح‌نکردن؟ ازمایش کبد خوب بوده؟
      کهیر گرمایی و سرمایی مد نظر نبوده؟

      پاسخ
  • از خارش بدن بیسار دچار مشکل هستم

    پاسخ
    • سلام
      اول باید علت خارش مشخص شه
      ازمایش خون و چک کارکرد کبد و کلیه و بیلی روبین و…لازمه
      جهت بررسی به متخصص” داخلی مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام سوالی که دارم با عرض پوزش من کنار نشیمنگاه یعنی پوست اطراف مقعدم دچار خارش شده (اطراف خود مقعد یا دور آن نه)از بس خاروندم جوشهای ریز زده اگه راهنمایی کنید ممنون میشم

    پاسخ
    • سلام
      پماد کلوتریزون هر ۱۲ ساعت بزنید
      اگر جوش ریز زده بهتره معاینه شین

      پاسخ
  • سلام من دوبار حساسیت بیسیار شدید دارم تمام پست بدنم قیر میز مشود وخاریش زیاد داره توسعه شما چه است؟

    پاسخ
    • سلام
      اول چکاپ و بررسی کارکرد کلیه و کبد انجام بشه

      پاسخ
  • خیلی خیلی ممنون ازلطفتون

    پاسخ
    • سلام من قرص اهن مصرف کردم روزی دوتا می‌خوردم الان خارش دارم تمام بدنم خارش داره.چیکار کنم؟

      پاسخ
      • خوب میشی انشالله

      • سلام
        اصولا قرص آهن خارش نمیدهد
        اما اگر خارشتون بعد از قرص ایجاد شده ، فعلا قرص را قطع کنید و درصورت عدم بهبودی ویزیت شوید

  • خارش شدید پوستی همراه بادانه های قرمزپوست دارم

    پاسخ
    • سلام عزیز
      شرح حال‌بیشتر و معاینه لازمه، به متخصص” پوست مراجعه کنید

      پاسخ