دیسکها، بالشتکهای لاستیک مانندی هستند که بین مهرههای ستون فقرات قرار دارند و نقش جذب شوک و کاهش اصطکاک بین مهرهها را ایفا میکنند. زمانی که این مهرهها آسیب ببینند یا جابهجا شوند، فرد دچار بیماری دیسک کمر شده است. علایم دیسک کمر معمولاً شامل درد، بیحسی، سوزنسوزن شدن و ضعف در پاها است. درد دیسک کمر اغلب در پشت کمر شروع شده و میتواند به باسن و پاها منتشر شود. این بیماری با سیستم عصبی نخاع درارتباط است و درصورت نادیده گرفتن ممکن است به عارضههای دردناک و خطرناکتری منجر شود.
در این مطلب از مجله پزشکی دکتردکتر حدود 8 دقیقه با ما همراه باشید تا با راههای پیشگیری، درمان و شایعترین علائم دیسک کمر آشنا شوید.
اگر سوالی درباره دیسک کمر دارید، در انتهای همین صفحه و در بخش نظرات بنویسید تا پزشک پاسخ دهد.
دیسک کمر چیست؟
فتق دیسک (herniated disk) که بهصورت عمومی به آن بیماری دیسک کمر نیز گفته میشود، به معنای وجود مشکل در دیسکهای بین مهرهای است که با روی هم قرارگرفتن آنها ستون فقرات تشکیل میشود. ساختار دیسک ستون فقرات بدن انسان بدین صورت است که مرکز آن نرم و مشابه دونات ژلهای است؛ اما لایه بیرونی آن سفت و محکم است. یا به عبارت دیگر دیسکهای بین مهرهای از دو قسمت تشکیل شدهاند:
- هسته ژلاتینی: قسمت مرکزی دیسک که حاوی آب و پروتئین است.
- حلقه فیبری: قسمت بیرونی دیسک که از جنس کلاژن است.
در بیماری دیسک کمر یا فتق دیسک، حلقه فیبری دیسک دچار پارگی یا آسیب و هسته ژلاتینی از آن خارج میشود. این امر میتواند باعث تحریک یا فشار روی ریشههای عصبی شود که از نخاع خارج میشوند. فتق دیسک، اعصاب مجاور خود را تحریک میکند و باعث به وجود آمدن درد کمر، بیحسی و ضعف در بازوها و پاها میشود.
البته لازم است اشاره کنیم که علائم دیسک کمر ممکن است در همه افراد یکسان نباشد، بنابراین تشخیص بیماری تنها با آزمایشات پزشکی و نظر پزشک متخصص ارتوپدی ممکن است. اگر هریکی از علائم دیسک کمر خفیف و درد در پاها را تجربه کردید، بهتر است در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید. درصورت شروع درمان بهموقع ممکن است نیازی به عمل جراحی دیسک کمر نداشته و با مصرف دارو و توصیههای پزشکی درمان شوید.
علائم دیسک کمر چیست؟
دیسک کمر یک از مشکلات متداول در ناحیه کمر است، اما ممکن است علائم آن با درد در نواحی مختلفی مثل پاها و حتی دستها همراه باشد. همچنین علائم دیسک کمر و شدت آن از فرد به فرد دیگری متفاوت است. برخی از شایعترین علائم دیسک کمر عبارتند از:
1. درد شدید از علائم دیسک کمر
درد شدید در ناحیه کمری معمولاً یک یا دو طرف کمر (یا هر دو طرف) که ممکن است به ساق پای شما هم منتقل شود، یکی از مهمترین علائم ابتلا به دیسک کمر است که بیشتر افراد آن را نادیده و با یک کمردرد معمولی اشتباه میگیرند.
2. علائم دیسک کمر در پاها و بازوها
اگر به بیماری دیسک کمر مبتلا شده باشید، معمولا در قسمت باسن، ران و ماهیچه خود درد زیادی احساس میکنید. همچنین ممکن است این درد در دیگر بخشهای پا احساس شود. در بعضی موارد، درد به ساق پا، اطراف ران، زانو، پا و پنجه پا نیز سرایت میکند.
البته اگر فتق دیسک در گردن رخ بدهد، معمولا شدت درد را در بازوها و شانههای خود احساس خواهید کرد. حتی ممکن است در مواقعی که عطسه یا سرفه میکنید یا زمانی که حالت ستون فقرات خود را تغییر میدهید، این درد به قسمتهای پایینی بازو و پای شما منتقل شود.
3. بیحسی یا مور مور شدن
دیسک کمر یکی از بیماری های ستون فقرات و کمر است که گاهی خود را با بیحسی یا مورمور شدن بدن نشان میدهد. همچنین تورم، و تغییرات در حس در ناحیه کمر یا پایینتر از آن از علائمی است که به دلیل آسیب مهرههای کمر ایجاد میشود.
4. ضعف عضلانی
در پی ابتلا به دیسک کمر عضلات اطراف کمر و ساق پا ممکن است تنش شدیدی داشته باشند. عضلات قسمت آسیبدیده در اثر صدمه دیدن اعصاب، به مرور ضعیف خواهند شد. این موضوع باعث کاهش توانایی شما در جابجایی، نگهداشتن وسایل و انجام فعالیتهای روزمره میشود.
5. مشکلات مثانه یا روده
در موارد نادر، دیسک کمر میتواند باعث مشکلات مثانه یا روده شود. این مشکلات شامل مشکل در ادرار کردن، مشکل در کنترل ادرار یا مدفوع و بیاختیاری ادرار یا مدفوع باشند.
تنوع در علائم دیسک کمر موجب میشود تا تشخیص این بیماری سخت و دشوار باشد. تعداد زیادی از افراد حتی با داشتن برخی از این علائم متوجه وجود بیماری نخواهند شد و گاهی بدون تصویربرداری نخاع تشخیص دیسک کمر غیرممکن است.
در این ویدیو دکتر مجید نجفی به 4 گروه از افرادی که در معرض ابتلا به دیسک کمر هستند، هشدار میدهد:
روشهای درمان دیسک کمر
روشهای درمان دیسک کمر به شدت علائم و مدت زمان بیماری بستگی دارد. در بسیاری از موارد، درمانهای غیرجراحی میتوانند به بهبود علائم کمک کنند. گاهی درمان دیسک کمر در منزل و استفاده از روشهای سنتی کارساز است، اما با این حال، در برخی موارد، ممکن است نیاز به جراحی وجود داشته باشد.
روشهای غیرجراحی درمان دیسک کمر
در ادامه به روشهای درمانی دیسک کمر بدون نیاز به جراجی اشاره شده است:
- فیزیوتراپی: فیزیوتراپیست میتواند به شما کمک کند تا تمرینات ورزشی را برای تقویت عضلات کمر و بهبود انعطافپذیری انجام دهید. این تمرینات میتوانند به کاهش درد و بهبود عملکرد کمک کنند.
- بهترین مسکن و داروها برای درد دیسک کمر: داروهای مسکن بدون نسخه یا با نسخه میتوانند به کاهش درد و التهاب کمک کنند. برخی از این داروها شامل مصرف استامینوفن (acetaminophen)، ایبوپروفن (ibuprofen)، ناپروکسن سدیم (naproxen sodium) و کورتون و شلکننده عضلات است. البته مصرف دارو بدون مشورت با پزشک توصیه نمیشود.
- استراحت: میزان و نحوه استراحت برای درمان دیسک کمر میتواند به بهبود علائم کمک کند. تغییر شدت فعالیتهای روزانه و جلوگیری از انجام حرکات خاص ایجادکننده درد نیز علائم دیسک کمر شدید را کاهش میدهد.
- ماساژ: ماساژ میتواند به کاهش درد و بهبود گردش خون کمک کند. این روش درمانی در کوتاه مدت باعث بهبود نسبی درد میشود و در افرادی که دارای دردهای مزمن کمر هستند، بسیار موثر خواهد بود. بهتر است برای این کار از بهترین روغن برای دیسک کمر مثل روغن اسطوخدوس و روغن اکالیپتوس که دارای خواص ضدالتهاب هستند کمک بگیرید.
- گرمادرمانی: گرما و سرما درمانی دو روش درمانی غیرتهاجمی هستند که میتوانند برای کاهش درد و التهاب ناشی از دیسک کمر استفاده شوند. گرما درمانی باعث افزایش جریان خون به ناحیه آسیب دیده میشود. این امر میتواند به شل شدن عضلات و کاهش درد کمک کند. سرمادرمانی نیز باعث کاهش التهاب و درد در ناحیه کمر و گردن میشود. همچنین میتواند به کاهش تورم و کبودی کمک کند.
- کایروپراکتیک (Chiropractic): کایروپراکتیک یک روش درمانی جایگزین است که روی بهبود عملکرد ستون فقرات و سیستم عصبی تمرکز دارد. کایروپراکتورها از تکنیکهای دستی مانند ماساژ و ورزش برای درمان مشکلات اسکلتی عضلانی استفاده میکنند. البته توجه داشته باشید که در موارد نادر انجام این روش روی ناحیه گردن باعث نوع خاصی از سکته میشود.
- طب سوزنی: با وجود اینکه اثرات این روش چندان زیاد نیست، با این همه برای رهایی از دردهای مزمن کمر و گردن مورد استفاده قرار میگیرد.
- اوزون درمانی: با تزریق اوزونی که از دستگاه مخصوصی از اکسیژن بهدست میآید هم امکان درمان علائم دردناک دیسک وجود دارد. به این روش اوزون تراپی میگویند و در کنترل پاسخهای التهابی خودایمنی بدن و بروز دردهایی مانند دیسک کمر مؤثر است.
روشهای جراحی درمان دیسک کمر
جراحی دیسک کمر تنها در صورت مشاهده علائم دیسک کمر خطرناک انجام میشود. یعنی زمانی که سایر روشهای درمانی موثر نبوده یا علائم بیمار شدیدتر شده باشند. روشهای جراحی دیسک کمر عبارتند از:
میکرو دیسککتومی
میکرودیسککتومی یک روش جراحی کمتهاجمی است که به بهبود علائم دیسک کمر کمک میکند. این روش معمولاً با بیهوشی عمومی یا بیهوشی نخاعی انجام میشود. مدت زمان جراحی میکرودیسککتومی معمولاً بین یک تا دو ساعت است.
در این روش جراح یک برش کوچک در ناحیه کمر ایجاد میکند، سپس از یک میکروسکوپ برای مشاهده دقیق دیسک بین مهرهای استفاده میکند. جراح مواد ژلاتینی پاره شده دیسک را با استفاده از ابزارهای جراحی برمیدارد.
فورامینوتومی
فورامینوتومی یک روش جراحی کمتهاجمی است که میتواند به بهبود علائم ناشی از تنگی کانال نخاعی، دیسک کمر و سایر مشکلات ستون فقرات کمک کند. این روش معمولاً با بیهوشی عمومی بین یک تا دو ساعت انجام میشود.
در این روش جراح یک برش کوچک در نزدیکی ریشه عصبی ایجاد میکند. سپس با استفاده از ابزارهای جراحی، استخوان یا غضروفی را که روی ریشه عصبی فشار وارد میکند، برمیدارد.
لامینکتومی
لامینکتومی یک روش جراحی تهاجمی است که برای درمان طیف گستردهای از مشکلات ستون فقرات استفاده میشود. در این روش، بخشی از لامینا، که استخوان پشت مهرهها است، برداشته میشود تا فضای بیشتری برای ریشه عصبی ایجاد شود. توصیه میشود که برای درمان سریع دیسک کمر از یک تیم درمان دیسک کمر کمک بگیرید.
مراقبتهای بعد از عمل دیسک کمر
بعد از عمل دیسک کمر برای حداقل چهار هفته باید دایره حرکتی خود را محدود کنید و به کاردرمانی بپردازید. یادتان باشد که:
- حتما از انجام حرکات چرخشی یا کارهایی که نیاز به خمشدن دارند، بپرهیزید.
- بیشتر به پهلو دراز بکشید.
- صاف بایستید و برای راهرفتن از از عصا یا واکر استفاده کنید.
- حتما تا دو الی سه هفته با گچ مخصوص دوش، استحمام کنید.
- اگر پزشک اجازه دهد، بعد از دو تا سه هفته میتوانید پیادهروی را شروع کنید.
- یخدرمانی به کاهش نقاهت بعد از عمل کمک میکند.
همچنین بد نیست نظرات بیماران بعد از عمل دیسک کمر را در سایتهای پزشکی مطالعه کنید تا بتوانید از تجربیات دیگران برای بهتر سپری کردن دوره نقاهت استفاده کنید.
تشخیص دیسک کمر
در جریان معاینه، پزشک کمر را از نظر وجود درد احتمالی بررسی میکند. از بیمار خواسته میشود که دراز کشیده، پای خود را بلند کرده و در جهات مختلف حرکت دهد. این کار برای تشخیص دلیل درد انجام میشود. همچنین آزمایشهای عصبی برای بررسی موارد زیر انجام میشود:
- رفلکسها
- قدرت عضلاتی
- توان راه رفتن
- توان احساس ضربات آهسته و لرزش
در بیشتر موارد انجام معاینهی فیزیکی و گرفتن سوابق پزشکی برای تشخیص دیسک کمر، کافی است. اگر پزشک به موارد دیگر مشکوک باشد یا بخواهد عصب درگیر را شناسایی کند، آزمایشهای دیگر هم انجام خواهد شد.
پیشگیری از دیسک کمر
روشهای بسیاری برای پیشگیری از دیسک کمر وجود دارد اما بعضی از آنها، ریسک خطر را کاهش میدهند. اگر برخی از ریسک فاکتورهای ابتلا به دیسک کمر را جدی بگیرید تا حد زیادی از ابتلا به دیسک پیشگیری خواهید کرد. برای مثال:
- وزن خود را در محدوده تناسب اندام نگه دارید: اضافه وزن باعث ایجاد فشار بیشتر روی دیسکهای کمر میشود بنابراین با داشتن وزنی مناسب، یک تیر و دو نشان زیبایی و سلامتی را با هم میزنید.
- وضعیت بدنی خود را در مطلوب نگه دارید: نگه داشتن بدن در وضعیت تعادل و خوب حتی در زمان نشستن، قدم زدن و ایستادن هم مهم است و از سایش مهرههای کمر جلوگیری میکند.
- برای بلند کردن اجسام از روش اصولی استفاده کنید: زمان بلند کردن اجسام سنگین از فشار زیاد روی کمر پرهیز کنید. بهتر است سعی کنید از زانوها کمک بگیرید و بخشی از فشار را به زانوهای خود منتقل کنید.
- دخانیات استعمال نکنید: مصرف سیگار و دیگر دخانیات به دلیل کاهش اکسیژن خون، بهمرور زمان باعث تحلیل رفتن دیسک و بیثباتی ستون فقرات میشود.
- عضلات مرکزی بدنتان را قوی کنید: هسته بدن که در ناحیه شکم و کمر قرار گرفته، بیشترین میزان فشار را تحمل میکند. با توجه و تقویت این بخش از بدن، ببیشتر راه را در پیشگیری از دیسک کمر رفتهاید.
انواع دیسک کمر
دیسک کمر را میتوان براساس شدت آسیب به دیسک، محل آسیب و نوع آسیب طبقهبندی کرد. اما بهطورکلی هفت نوع مختلف از دیسک کمر وجود دارد که امکان ابتلا به آنها بسیار بالا است:
1. ترکهای دیسک کمر
افزایش سن، آسیب به ستون فقرات، فعالیتهای شدید که با فشار روی ستون فقرات همراه هستند و حتی چاقی ازجمله مواردی هستند که موجب ایجاد ترک در دیسکهای میان مهرهای میشوند. البته بهخاطر خاصیت ترمیمی بدن، این ترکها اغلب خودبهخود ترمیم میشوند. اما درصورت شدید بودن، دیسک آب خود را از دست داده و علائم دیسک کمر شدید نمایان خواهند شد.
2. دیسک کمآب
دیسک کمآب نوعی آسیب به دیسکهای بین مهرهای است که در آن مقدار آب موجود در دیسک کم میشود. این امر میتواند باعث خشک شدن و سفت شدن دیسک و در نهایت منجر به آسیب جدی به دیسک شود. در دیسک کمآب یا دیسک دژنره که با درد زیادی همراه است، دیسک خاصیت اسفنجی خود را از دست میدهد.
3. برجستگی دیسک کمر
برجستگی دیسک یکی دیگر از انواع دیسک کمر است که در آن بخشی از هسته ژلاتینی دیسک از طریق حلقه فیبری بیرون میزند، اما هنوز به نخاع یا ریشههای عصبی نمیرسد. البته همه حلقهها به این حالت دچار نمیشوند و تنها برخی از آنها برجسته میشوند. در این حالت دیسک برجسته (bulged) رخ داده است.
4. دیسک بیرونزده
در دیسک بیرونزده که ممکن است به درد کمر و فشار بر روی عصبهای کمری منجر شود، مواد داخلی دیسک (همچون هسته دیسک) به نرمی از محل خود برون میآید، اما هنوز درون محدوده دیسک باقی میماند. در این حالت، قاعده دیسک باریکتر و کمتر از ارتفاع قسمت بیرون زده میشود.
5. فتق دیسک کمر
فتق دیسک یا پارگی دیسک کمر حالتی است که هر 16 لایه حلقه دیسک کمر پاره میشود. البته گاهی هم ممکن است دیسک در نقطه خاصی پاره شود. این موضوع میتواند باعث فشار بر ریشههای عصبی و منجر به درد، بیحسی یا ضعف در پاها شود.
6. دیسک مهاجر
این حالت از دیسک کمر بهاین صورت است که دیسک بیرونزده تحرک داشته باشد. در این حالت، دیسک بهشکل عمودی پاره میشود و با پاره کردن لایه غضروفی پایین و بالا، به مهره فتق راه پیدا میکند.
7. دیسک جدا شده
دیسک مهاجر یک اصطلاح پزشکی است که برای توصیف دیسک بین مهرهای استفاده میشود که از محل طبیعی خود در ستون فقرات خارج شده است. این عارضه باعث درد، بیحسی یا ضعف در پاها خواهد شد. خطرناکترین دیسک کمر، نوع جداشده است که در آن قطعهای از هسته که از داخل حلقه دیسک بیرون آمده کاملا جدا شده و بهصورت یک قطعه آزاد است.
دلیل دیسک کمر چیست؟
بیماری دیسک کمر اغلب در نتیجه فرسودگی دیسکها در دوران پیری به وجود میآید که به اصطلاح به آن disk degeneration به معنی فاسد شدن دیسک میگویند. با بالا رفتن سن، ستون فقرات مقداری از محتوای آب خود را از دست میدهد. این موضوع باعث میشود انعطافپذیری دیسکها کمتر شده و بیشتر در معرض پاره شدن یا پوسیدگی قرار بگیرند.
اما افزایش سن تنها دلیل ابتلا به دیسک نیست. گاهی اوقات بلند کردن اجسام بزرگ و سنگین با استفاده از ماهیچههای پشت کمر، بهجای عضلات ران و پاها، میتواند سبب بروز فتق دیسک شود. از دیگر دلایل دیسک کمر باید به موارد زیر اشاره کرد:
علت دیسک کمر | توضیح |
آسیب جسمی | آسیب به ستون فقرات، مانند ضربه یا سقوط |
فشار طولانی مدت | فعالیتهای سنگین و فشار شدید به ناحیه کمر و گردن |
نشستن طولانی مدت | نشستن برای مدت طولانی بدون تحرک یا بد نشستن |
اضافه وزن | ایجاد فشار اضافه به کمر به علت بالا بودن وزن |
ژنتیک | ابتلا یکی از اعضای خانواده به علائم دیسک کمر و گردن |
البته توجه داشته باشید که علت دیسک کمر در زنان میتواند متفاوت باشد. علت دیسک کمر در زنان به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:
- بارداری میتواند فشار زیادی روی ستون فقرات وارد کند. دیسک کمر در بارداری به دلیل بالا بودن وزن امری شایع در زنان است و میتواند باعث آسیب به دیگر دیسکهای بین مهرهای شود.
- ورزشهای سنگین میتواند باعث آسیب به دیسکهای بین مهرهای در زنان شود.
- برخی از شرایط پزشکی خاص مثل آرتروز و بیماری استئوپوروز میتوانند خطر ابتلا به دیسک کمر را در زنان افزایش دهد.
عوامل ایجادکننده مشکل دیسک کمر به موارد مختلفی بستگی دارد و ممکن است برای هر فرد متفاوت باشد. افرادی که به علائم دیسک کمر مبتلا هستند، باید با پزشک متخصص مشورت کرده و زودتر روند درمانی خود را آغاز کنند.
چه زمانی باید به دکتر مراجعه کنیم؟
اگر درد گردن دارید یا در کمر خود دردی را احساس میکنید که به سمت پایین و پاهای شما حرکت میکند، درد ساق پا دارید و این درد همراه با احساس ضعف، بیحسی یا مور مور شدن باشد، حتما باید برای درمان به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید. پزشک متخصص برای تشخیص درست و تجویز درمان مناسب، در قدم اول یک آزمایش امآرای از شما میگیرد و با توجه به نتیجه آزمایش روشهای درمانی مناسب را به شما تجویز میکند.
عوارض دیسک کمر چیست؟
طناب نخاعی بدن انسان تا بخشهای پایینی کانال نخاعی ادامه پیدا نکرده است، بلکه در زیر کمر، طناب نخاعی به دستهای از ریشههای عصبی بلند (cauda equina) متصل میشود که شبیه به دم اسب هستند. فتق دیسک کمر گاهی ممکن است این ریشههای عصبی (cauda equina) را فشرده کند. در این مواقع باید جراحی اورژانسی برای جلوگیری از ضعف یا فلج شدن دائمی، صورت بگیرد.
چنانچه در اثر مشکل دیسک کمر به مشکلات زیر دچار شدهاید، باید به اورژانس مراجعه کنید:
- وخیمتر شدن علائم: درد، بیحسی و ضعف ممکن است به قدری افزایش یابد که دیگر قادر به انجام فعالیتهای روزمره خود نباشید.
- اختلال در عملکرد رودهها و مثانه: افرادی که سندرم Cauda Equina دارند ممکن است به بیاختیاری ادرار دچار شوند.
- بیحسی پهلوها: این عارضه بیحسی میتواند به تدریج روی قسمتهای پهلوها، رانها، کمر، پاها و نواحی اطراف روده گسترش یابد و تاثیر بگذارد.
ورزشهای موثر بر دیسک کمر
ضعف عضلات اطراف شکم و ستون مهره کمر یکی از دیگر دلایل دیسک کمر هستند. بنابراین تقویت این عضلات، باعث کاهش درد و بهبود دیسک در این ناحیه میشود. البته اگر دیسک کم دارید، هر ورزشی برای شما مناسب نیست و باید حرکات اصولی و خاصی که تنها مناسب این شرایط است را انجام دهید.
در چنین شرایطی پزشک ارتوپد قطعا حرکات مناسب برای شما بههمراه توضیحات، تجویز خواهد کرد که معمولا شامل تمرینات کششی پایه، تیلت لگن (کجکردن لگن)، کشش زانو به سینه، فشردن تیغه شانه، حرکت پل، حرکات کششی پیشرفته، کشش چرخشی کمر، کشش پشت و حرکاتی از این دست هستند.
دیسک کمر و پیادهروی
برخلاف تصور عموم، پیادهروی اتفاقا برای تسکین درد دیسک کمر و تقویت عضلات مفید است. البته اگر دیسک کمر دارید، باید در شرایطی خاص و با توجه به توصیه پزشک پیادهروی کنید.
گامهای آهسته و متوسط بردارید و اصلا به دویدن فکر نکنید. هفتهای پنج بار بین 20 تا 30 دقیقه، برنامه مناسبی برای پیادهروی است.
دیسک کمر و دوچرخهسواری
دوچرخهسواری از انقباض ستون فقرات و ورم مفاصل جلوگیری میکند و همین درد دیسک کمر را کاهش میدهد. برای این کار، دوچرخههای ثابت یا پشتیدار خیلی مناسب هستند.
غذاهای مفید و مضر برای دیسک کمر
تغذیه نقش مهمی در کنترل علائم دیسک یا حتی بدتر کردن اوضاع دارد. با داشتن یک رژیم غذایی مناسب میتوانید تا حدود زیادی علائم دیسک کمر و گردن را کاهش دهید. غذاهای مفید برای دیسک کمر میتوانند به بهبود علائم دیسک کمر و کاهش التهاب و درد کمک کنند. برخی از غذاهای مفید برای دیسک کمر عبارتند از:
- سبزیجات و میوهها: سبزیجات و میوهها سرشار از مواد مغذی هستند که برای سلامتی ستون فقرات ضروری هستند. سبزیجات و میوهها حاوی ویتامینها، مواد معدنی، آنتیاکسیدانها و فیبر هستند که میتوانند به کاهش التهاب و درد کمک کنند.
- پروتئین بدون چربی: پروتئین بدون چربی برای ترمیم و بازسازی بافتهای آسیبدیده ضروری است. پروتئین بدون چربی همچنین میتواند به تقویت عضلات کمر کمک کند. برخی از منابع خوب پروتئین بدون چربی شامل ماهی، مرغ، گوشت قرمز بدون چربی، حبوبات، آجیل و دانهها هستند.
- چربیهای سالم: چربیهای سالم برای سلامتی ستون فقرات ضروری هستند. چربیهای سالم میتوانند به کاهش التهاب و بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک کنند. برخی از منابع خوب چربیهای سالم شامل روغن زیتون، آووکادو هستند.
همچنینغذاهای مضر برای دیسک کمر میتوانند باعث التهاب و درد شده یا علائم دیسک را شدیدتر کنند. برخی از غذاهای مضر برای دیسک کمر عبارتند از:
گروه غذایی | مواد غذایی |
غذاهای فرآوریشده | حاوی مقدار زیادی چربی، قند و نمک |
غذاهای سرخ شده | حاوی مقدار زیادی چربی اشباع |
غذاهای شیرین | حاوی مقدار زیادی قند |
در اینجا لازم است اشاره کنیم که با پیروی از نکاتی شاده میتوانید رژیم غذایی خود را برای حمایت از سلامت ستون فقرات و بهبود علائم دیسک کمر تنظیم کنید. همچنین نکات زیر را نیز بهخاطر بسپارید:
- از مصرف غذاهای فرآوری شده، غذاهای سرخ شده، غذاهای شیرین و غذاهای پر نمک خودداری کنید.
- غذاهای تازه، گیاهی و سرشار از مواد مغذی را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
- آب کافی بنوشید.
- از مکملهای غذایی مانند امگا 3 و ویتامین D استفاده کنید.
پیشگیری از دیسک کمر بهتر از درمان است!
هر عارضهای در بدن با علائمی خاص خود را نشان میدهد، بنابراین درصورت وجود هر بیماری، شما هشدارهای اولیه را از طریق سیستم عصبی بدن دریافت خواهید کرد. ازاینجا به بعد شما هستید که با اهمیت دادن به علائم و جدی گرفتن آنها میتوانید سلامت خود را تامین کنید.
گاهی افراد با بیتوجهی به علائم دیسک کمر در جوانی که ممکن است با دارو یا ورزش قابل حل باشند، در میانسالی به درمانهای پیشرفته و حتی جراجی نیاز خواهند داشت. فراموش نکنید که درمان دیسک کمر شدنی است، اما بهتر است از آن پیشگیری کنید.
سوالات متداول دیسک کمر
منبع:
سلام
چند ساله درد مهره های انتهایی و پای چپ دارم و دیسک دارم و تحمل میکنم. ولی چیزی که بیشتر اذیتم میکنه درد تو عضلات ماهیچه پشت کمرم هست از کتف تا نوک پا همه عضلات با کوفتگی همراه هست علتش چیه؟
سلام می تواند به خاطر دیسک باشد اما آزمایش کلسیم و ویتامین d و تب مالت بدهید
با سلام خدمت شما من راننده تاکسی هستم الان حدود 10روزه که کمرم هنگامی که میخوام بلند شم درد شدیدی میگره به سمت پهلوم ولی یه دقیقه که راه برم درد قطع میشه ممنون اگه راهنمایی کنید در ضمن سنم 40
سلام بنده جوانی27ساله هستم حدود سه هفته ای میشه نشسته بودم خواستم بلندشم کمرم گرفت بعد ازچند روز گرفتگی خوب شد حالا وقتی نشسته یا دراز کشیده هستم میخوام بلند شم کمرم خشکه البته همه کاری میتونم بکنم و کمرم در حین کار درد نداره فقط مشکل من اینه که وقتی میخوام بلند بشم یا دولا شم کمرم خشکه .بسیار ممنون میشم اگه مرا راهنمایی کنید.
سلام خوبی سلامتی ببخشد من یه چند موقع میشی ک کمر درد دارم رفتم دکتر عکس ساده گرفت گفت مهرهات سالم و درد آن چنانی ندارم ولی هنگام راه رفتن این مهرههام صدا میده و بعضی مواقع کمر مثل گرفتگی میشه ممنونم راهنمایی کنید
سلام با عکس ساده دیسک کمر مشخص نمیشه باید ام آر آی انجام بشه
سلام دکتر گرامی.من دردی رو در بین مهرها و گاهی در لگن حس میکنم.وبعضی وقتها پشت پام جایی که مچ پام هست احساس گرفتگی میکنه.مال چی هست.تشکر از شما
سبلم نوع دردتون به درگيري عصب سياتيكتون ميخوره بايد
سلام ۲۱ سالمه حدود سه هفته است که پایین کمرم و یک طرف بدنم به خاطر فشار وارد شده موقع ورزشدرد میکند دکتر رفتم و قرص و آمپول پماد عضلانی واسم تجویز کردند اما بهتر نشدم که هیچ بدترم شدم حرکات کششی انجام دادم اما برای مثلا یک روز علائم درد کاهش پیدا میکنه اما بعدش دوباره همون درد برمیگرده چیکار کنم به نظر شما؟؟؟
سلام دختری ۱۲ساله هستم قسمت یایبن کنرد و گردن و پاهایم ۲هفته است درد میکند چیکار کنم
با سلام و عرض خسته نباشی
خانم دکتر عزیز مدت 2 سال از ناحیه پائین کمر درد دارم ضمن اینکه راه رفتن زیاد یا ایستادن در حد پنج دقیقه از ناحیه کمر و پا دردی در حد 1 ساعت حس میکنم
لطفا راهنمایی بفرمایید.
سلام دوست گرامی با توجه به علایم تان باید حتما معاینه و ام آر آی از مهره ها انجام شود احتمال دیسک بالاست
سلام مادرم ۵۵ سالشه تو mri و تست عصبیش دیسک کمر مزمن دیده شده و با وجود مصرف آمپول ویتامین هایی که دکتر تجویز کرده موقع راه رفتن احساس سنگینی در کمر میکنه و دست و پاهاش خواب رفته . در ضمن آرتروز پای چپ هم دارن . به نظرتون چیکار باید بکنیم ؟؟؟؟ با تشکر
سلام ۳۲سالمه چند سالی به طور مقطعی درد کمر داشتم.اما الان چند ماهه که دایم درد کمر دارم.طوری که برای انجام کارام باید بشینم یا دراز بکشم درد به باسن ورانم هم نفوز میکنه.چه کار باید بکنم؟
سلام با توجه به نوع کمر درد تیر کشنده ای به باسن و ران دیسک مطرح است باید حتماً امآرآی دهید تا محل دیسک مشخص شود اگر متوسط و خفیف باشد فیزیوتراپی و گاهی تزریق داخل مفصل کارساز است
سلام من ۲۸سالمه هفته قبل بار سنگین بلند کردم چندروز دردمتوسطی سمت چپ کمرم داشتم ولی طوری نبود که جلوی فعالیت روزانمو بگیره ولی بعد از ۳روز دردردم بیشتر شد و حالت راه رفتن ونشستن احساس سوزش سمت چپ کمرم داشتم از کیسه ابگرم برقی استفاده کردم خیلی بهتر شدم ولی الان یه برآمدگی به اندازه نخو قسمت پایین کمرم درومده امکانش هست فتق دیسک ازبیرونم مشخص بشه؟
ممكنه فتق ديسك كمر باشه اما معمولا از زير پوست مشخص نميشه من فك ميكنم اون زائده خاري مهرتونه كه بطور طبيعي واسه همه هست
اگه دردتون يك نقطه هست و به پشت ران تير نميكشه فتق ديسك نيست
اما اگه به پشت ران تير ميكشه ميتونه باشه
سلام من ۲۵ سالمه بذار سنگین بلند کردم در قسمت پایینی کمرم بالای باسن احساس درد دارم تو نشستن کمی مشکل دارم به نظرتون دیسکه ؟هنوز دکتر نرفتم و فعلا ویتامین ب ۳۰۰ وناپروکسن۲۵۰ وتیزانیدین استفاده میکنم دردم کم شده ولی کمی سوزش دارم؟
سلام بله می تواند دیسک باشد همین داروها را تا ۱۰ روز مصرف کنید و استراحت نمایید
سلام خسته نباشید
دکتر بنده در بعضی از مواقع دچار کمر درد میشوم وگاهی اوقات پشت ماهیچه های پام تیر میکشه ولی یکسال پیش ام ار ای گرفتم گفت مشکلی نداری میشه لطف کنید و راهنمایی کنید باید چه کار کنم
بنده در شرف استخدام درنظام هستم ایا این موصوع مشکلی برام به وجود میاره
سلام اگر کمر درد در ناحیه ستون مهره ها باشد و همزمان با درد کمر به شکل تیر کشنده در باسن و پشت عضلات پا درد از کمر تیر بکشد باید از نظر دیسک بررسی شوید
اما اگر درد ها پراکنده و جدا از هم هستند ممکن است کمبود منیزیم و کلسیم و ویتامین d۳ مطرح باشد چکاب دهید و موارد فوق را چک کنید
با سلام و خسته نباشید خدمت شما
من چند سال پیش ام ار ای دادم و دکتر تشخیص به دیسک خفیف داد وچند جلسه فیزیوتراپی رفتم و گفت چیز خاصی نیست
این چند ماه اخیر شدت این درد ها توبدنم بیشتر شده
کف پام میسوزه و پای راستم قسمت ساق و انگشتام احساس بی حسی دارم و استخونای ساق پام خیلی درد میکنن حتی بعد از یک دور دوویدن . ده روزی هم میشه قسمت ران ها هم احساس بیحسی میکنم ومچ پاهام و احساس ضعف
ممنونم که پاسخ میدیدن با تشکر
سلام با توجه به علایم تان دیسک احتمالاً تشدید شده است
باید ام ار ای مجدد دهید
و همچنین برای درمان استراحت، فیزیوتراپی ،آب درمانی و گاهی تزریق در محل درد انجام شود
باسلام خدمت دکتر من خانمی هستم ۳۵ساله مدت یک سال میسه کارای روزمره خونه انجام میدادم کمردرد کوچیک داشتم بعد استراحت خوب میشدم الان نزدیک به ۵روز میشه کمردرد شدید گرفتم منضورم اون استخوان چسبیده به لگنم ازپشت هستصبح که بیدار میشم کمردردشدید میگیرم نمیتونم ازجام بلند شم کمرم خشک میشه مدته ۴روز میشه از مسکن کپسول دیکلوفناک استفاده میکنم اروم نمیشم الان هم دوروز میشه لگن ران پای چپم تیر میکشه ودرد داره باوجود شرایط سخت اقتصادی نمیتونم دکتر برم بنظرتون چکارکنم چی مص رف کنم که اروم شم ممنون میشم اگه راهنمایی کنی
با سلام. مدت ده روز هست که شب ها موقع خواب سمت چپ بدن کمی پایین تر از گودی کمر درد دارم. در قسمت ساق پا و کف پای چپ حالت خستگی و کوفتگی دارم. انگشت شست پای چپم هم خواب رفته. آیا این علائمی از دیسک هست؟ یا درد سیاتیک؟ برای مزمن نشدن درد چه روش درمانی مناسبه؟ چه ورزشی انجام بدم. ممنون میشم جواب بدین.
سلام خسته نباشید ، مامانم مدتی کمردرد شدید داشت وسیله سنگین بلند کردن بعد پادرد شدید ، رفتیم دکتر دیسک کمر دارن ام آر ای دادن ، چون قند دارن داروی مسکن قوی ندادن چند روز استراحت مطلق بعدش ۱۰ جلسه فیزیوتراپی ، دردش خیلی زیاده نمیتونه تکون بخوره ، نظر شما چیه
۴۲ سال سن دارم چند سالی هست که در حین کار احساس خستگی شدید در کمر دارم که باید بشنیم یا دراز بکشم تا کمرم از درد و خستگی برای ادامه کار انجام بدم
سلام ضمن اينكه عضلات كمرتونو بايد تقويت كنيد
از نظر كمبود ويتامين دي و كلسيم هم بررسي شويد
سلام.همسر من حدود ده روز است که کمر درد شدید دارند،دارو هم استفاده کردن کمی خوب میشه ولی موقع بلند شدن یا نشستن خیلی درد دارن به سختی بلند میشه یا میشینه،هنگام رانندگی میگه استخوان باسن هر دو طرف کمرش به شدت درد داره وله پاهاش میزنم این علائم چیه ممنون میشم بگید
سلام با توجه به اینکه درد به پای ایشان هم تیر میکشد دیسک کمر یکی از محتمل ترین گزینه هاست
باید معاینه شوند و در صورت لزوم ام آر آی انجام شود
سلام من چند روز پیش رفتم رادیولوژی برای استخدامی بهم گفتن ک دیسک کمر داری بعد رفتم پیش یکی از معلم هام ک مطب داره منو خوابوند روی تخت و گفت پاتو بیار بالا ۳بار این کارو انجام دادیم گفت فکر نکنم دیسک باشه باید mriبگیری
سلام گاهي نظاهرات باليني و راديوگرافي باهم تطابق ندارن ممكنه در گرافي ديسك باشه اما علامتدار نشده
اما مستعد هستيد بايد كار سنگين نكنيد فعاليت ورزشي شديد هم نكنيد
سلام خسته نباشید من وزنه بردار هستم رفتم رادیولوژی بهم گفتن دیسک بین مهره ۴و ۵داری ولی احساس میکنم اشتباه متوجه شدن چون من هیچ دردی ندارم و اینکه امکانش هست تشخیص پزشک اشتباه باشه؟
سلام
دیسک ممکن وجود داشته باشه اما علایمی نداشته باشه
ام آر آی ارزش بالایی در تشخیص دارد
باسلام۳۰ سالمه مدتی میشه خاستم سریع بلندشم کمرم گرفته شد.حالاروی باسنم و ران سمت راستم دردمیکنه درحدی کا پیاده روی زیاداذیتم میکنه و وقتی میخام بدوم کنترل پای راستم دست خودم نیست
سلام
با توجه ب علایم جهت بررسی دیسک باید mri بدین
سلام من اقایی37 ساله هستم باراه رفتن یاایستادن زیاد کمردرد شدیدمیگیرم ودرضمن مدتی هست کمردرد گرفتمونمیتونم درست بشینم وبلند شم ویه وری راه میرم مشکل چیه
سلام كمردردتون به تنگي كانال نخاعي ميخوره بايد ام ار اي كمر بديد حتما
سلام من ۱۴ سالمه درد لگن دارم به کمر هم کشیده میشه لطفا راهنمایی کنید
سلام بايد آزمايش ادرار بديد ممكنه عفونت ادراري باشه
سلام من ۳۱ سالمه .تو گودی .کمرم به اندازه درد داره که نمی تونم راه برم .نشستن وبرخواستن برام خیلی مشکل .علت از چی می تونه باشه .ممنون میشم..
سلام ميتونه بدليل فتق ديسك كمر باشه
بايد ام ار اي بديد
سلام من37سالمه وچند ماهی هست درد کمر ودرد پا راست تیر مکشه ومیخوره به دوزانو پاها خواهشن راهنمای کنید
سلام خسته نباشید من ۱۶ سالمه و حدودا از ۱۰ سالگی گهگاهی کمرم درد میگرفت اما چند وقته که کمر دردم بیشتر شده مخصوصا دو سه روزه که نه میتونم بشینم و نه بخوابم گاهی اوقات کمی راه می رم موقتا خوب میشه اما خیلی زود برمیگرده بنظرتون امکان داره که از دیسک کمر یا هر اسیب جدی دیگه ای باشه ؟
باسلام خدمت شما.حدودسه هفته پیش قسمت گودی کمر درد گرفت اونقد زیاد نیست ولی اون دردو دارم در ضمن راننده لیفتراک هم هستم که صندلیش اصلا استاندارد نیست
سلام خدمت شما بنده ۲۴ سال دارم و کارم بار خالی کردن و بار زدن هست.
درحال برداشتن شئی بودم ک یهویی کمرم تیر کشید و الان کمرم از قسمت پایین نزدیک لگن شدیدن درد میکنه نمیتونم بلند شم و حتی وزنه ای ۲ کیلویی هم برمیدارم کمرم درد میگیره!
لطفن راهنماییم کینن
سلام دکترصاحب میشه به من آدرس شخصی خودتان روبدهیدتادراین جهت به من همکاری خوبی بوده باشیدمن ازاین مشکلات هادارم
سلام درمن درحین لباس پوشیدن بودم که در کمر دچار جرقه درکمر شدم ودیگر نتونستم کمرم را بالا بگیرم الان نزدیک یه هفته شده از درد پا نمیتونم پام را راست کنمبه چند دکتر عمومی مراجعه کردم ولی کمر راست شده ولی پام هنوز درد مکنه
سلام رگ به رگ شده كمرتون سه وز استراحت كنيد و قوص استامينوفن ٥٠٠ ميلي گرم هر ٨ ساعت يكي بخوريد
پمتد پيروكسيكام هم بزنيد
سلام
وقت عالی بخیر
جسارتا من از بچکی دچار کمر درد بودم و نمیتوانستم زیاد روی زمین بنشینم باید دراز میکشیدم
و العان بعد از گذشت 35 سال و ازدواج
شبها پاهایم گرم میشود و باید با آب سرد بشویم
و بعد از نزدیکی کمر درد میگیرم
و اواخر میگرنم ( سردرد ) بعد از نزدیکی زیاد شده
و ارثی غلظت خون هم دارم
امکان داره همگی علائم از کمرم باشه
چون یکی از فامیلهامون عمل دیسک کرده به دکتر گفته میگرن شدید دارم دکتر گفته بعد عمل جراحی درست میشه چون علت سردرد شما از دیسک کمر میباشد
سلام دکتر
من نزدیک به 10ساله موقع راه رفتن کمرم زود خسته میشه و احساس درد در ناحیه کمرم اذیتم میکنه و به همراهش همزمان درد شدید پشت گردن و سردرد شدید.الان نزدیک به یک هفت ست که اصلا دردش خوب نشده و پشت گردنم ورم کرده
ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام خانم 32ساله هستم گودی کمرم خیلی درد میکنه بیشتر طرف راست کمرم سوزن سوزن میشه وقتی بیشتر خم ور است میشم مورمور میشه .زیر زانوی راستم چند روزه درد گرفته یعنی میگیره
لطفاراهنمای کنید
سلام توصيه ميكنم به متخصص طب فيزيك مراجعه كنيد و كار درماني را آغاز كنيد
سلام،زنی ۳۵ ساله هستم. همیشه درد گردن و کمر دارم و هر دو زانو و مچ پا ها و هر دو آرنج دست هام سوزش داره، کل مفصل های بدن هم سوزن سوزن میشود،و ورم و قرمزی در مفاصل نیست. لطفا راهنمایی ام کنید خانم دکتر
سلام
۲۷ ساله هستم
هنگام بلند کردن جسم سنگین احساس درد در کمرم کردم و چند روزی درد کرد . حالا بعد از گذشت ۳ هفته هنوز درد در قسمت پایینی کمرم دارم . همش فکر میکنم دیسک گرفتم
سلام اين آزمايشات را بدهيد و به روماتولوژييت مراجعه كنيد
Cbc.difesr crp
Ldh
Ana
Anca
Anti ccp
Rf
Bun
Cr
U/A
U/C
با سلام و احترام . من یک ماه ی است که از شدد گرما کنار پنکه می خوابم . و الان سه روزی است که کمر درد شدید دارم . و الان هم به پاهایم زده . و احساس ضعف در پا می کنم . امپول بتامتازون هم زدم . قرص شل کننده عضلات و ضد التهاب هم خوردم ولی درد اش اصلا کم نشده میشه منو راهنمایی کنید . خیلی درد دارم . به نظر شما باید به پزشک متخصص مغز اعصاب و ستون فقرات مراجعه کنم .
سلام اگر درد فقط محدود به كمرتونه نيازي نيست اسپاسم عضلاني است
اما اگر به ران يا باسنتون تير ميكشه بله
سلام خسته نباشید. من دو سه ماه آخر حاملگیم دچار پادرد شدم که بیشتر از چند دقیقه نمی تونستم بایستم یا راه برم پشت ساق پای چپ و لگن درد شدید می گرفت.بعد از زایمان طبیعی که الان یک ماه از زایمانم میگذره درد خیلی بدتر شده و پای چپم وقتی ایستاده هستم یا راه میرم میخوابه درد خیلی کم در کمرم هم دارم وقتی به پشت میخوابم کمرم درد میگیره.تقریبا ۲۰روز پیش دکتر ارتوپد رفتم قرص ناپروکسن داد ولی وقتی میخورم سوزش معده میگیرم دیگه نخوردم.الان دردم بدترشده.دیروز رفتم پیش یه رگ گیر که فک میکنم دکتر هستن گفتن دیسک خفیف دارم و گفتن موقع نشستن باید یه بالشت بزارم روی پام و خم بشم و دستام رو بزارم رو بالشت وتمام وزنم رو روی دستام باشه آیا اینطور نشستن درسته؟چون همه جا میگن باید راست بشینی.و یه سری کارهای دیگه هم گفتن انجام بدم مث ماساژ و چرب کردن و گذاشتن پاهام توی آب و…ایا این کارها رو انجام بدم کافیه یا باید دوباره دکتر برم؟قرص استامینوفن میشه استفاده کنم؟بچه هم شیر میدم
سلام
تقریباً سه هفته قبل حین بلند کردن جسمی عضلات کمرم دچار گرفتگی شد و بدون توجه به گرفتگی عضلات کمرم به کارم ادامه دادم متاسفانه شدت درد افزایش پیدا کرد مجبور به استراحت کردن شدم. در دو هفته اول پای چپم به شدت درد میکرد و الان یه هفته میشه شدت درد پام خیلی کاهش یافته ولی هنوزم بالای باسنم و همچنین کمرم و ران پای چپم درد میکنه و اگه پیاده روی کنم درد افزایش می یابد لطفاً منو راهنمایی کنید من در روستا هستم و به پزشک دسترسی ندارم
سلام من مردی ۴۸ ساله هستم حدود ۲۵ روزه کمر درد گرفتم به گونه ای که برای انجام دادن کارهای روزانه با مشکل مواجه میشوم و به سختی رانندگی و روی صندلی میشینم مهره های ۴ و ۵ من قبلا کمی مشکل داشتند و با دارو خوب شد فکر کنم مجددا اون کرده تند بایدچکار کنم اینبار خیلی طول کشید
سلام شما بايد توسط متخصص ارتوپد يا مغز و اعصاب معاينه شيد و ام ار اي كمر بدهيد
سلام من زنی ۴۳ ساله هستم حدود چند ماه است که سوزش ودرد کف وساق پا دارم یعنی مشکل از کمر است .لطفا راهنماییم کنید خانم دکتر
سلام
به طور قطعی نمی توان نظر داد
ابتدا با مراجعه به متخصص داخلی ازمایش CBC _diff,FBs,tg,chol بدهید و از نظر سندروم پای بی قرار هم بررسی شوید
سلام عزیزم
من دختری 20ساله هستم از سن 17سالگي دچار دیسک کمر مهر4و5شدم از 17سالگي تا الان همش از مسکن استفاده کردم الان هیچ مسکنی دیگه روی بدنم جواب نمیده و خیلی دردم در ناحیه لگن و پشت کلیه هام و پای چپ یشتر شده و کنترلم روی ادرارم خیلی کم شده و همش غضلات پا و کمرم یهو میگیره نمیتونم تکون بخورم از درد تا نیم ساعت .
میخواستم ببینم ممکنه به عمل نیاز داشته باشم ?
سلام خانم دکترمن دیسک کمردارم دوسالی هست ولی هرزگاهی باسنم مثلوقتی امپول میزنم درد داره و بعضی وقتایک پام و گاهی وقتادوتاپام درد میکنه و نمی تونم از جام بلندشم درد به زانونمیندازه فقط جلو ران پادردمیکنه ۳۲ساله هستم
سلام
بنده ۵۶ ساله هستم
از ۱۷ روز پیش درد در پای راستم شروع شد از باسن به ران و ساق پا و در نهایت بی حسی شست پای راستم ،که هنوزم ادامه داره یه دکتر میگه فورا باید عمل بشی
و یه دکتر دیگه میگه فعلا صبر کن و دارو تجویز کرده از روز اول تا به امروز نه درد پام و نه بی حسی شست پام خوب نشده
لطفاً راهنماییم کنید
ممنون و سپاس
سلام
دوست گرامی تشخیص در این مورد بستگی به ام ار ای انجام شده کمر دارد
لطفا با جراح مغز و اعصاب مسورت کنید
سلام
بله ؛ممکن است نیاز به جراحی باشد
ام آر ای جدید داده و به جراح مغز و اعصاب مراجعه کنید
سلام برادرم ۲۸سالش هست یک هفته قبل با توجه به دردی که در ناحیه کمر و پای چپ احساس میکرد ام ار ای انجام داد و مشخص شد که در مهره ۴و۵دیسک داره متخصص مغزو اعصاب احتمال دادن که با مصرف دارو و استراحت خوب بشه و نیاز به جراحی نباشه الان یک هفته هست که استراحت میکنه و دردش نسبت به یک هفته پیش بسیار کاهش پیدا کرده و احساس بی حسی یا گزگز شدن در کمر یا پاهاش نداره میخاستم ببینم ممکن هست که با ادامه استراحت و عدم انجام فعالیت سنگین خوب بشه و نیاز به جراحی نباشه؟
و اینکه اگر خوب شد مثل حالت اولش میشه یا ممکن است بعضی از مواقع این درد دوباره اتفاق بیفته ؟
سلام
برادر شما باید یک سری از مسائل را رعایت کرده تا دچار بیرون زدگی بیشتر دیسک و فشار بر روی نخاع نشوند
در صورت افزایش وزن رژیم بگیرند و وزن خودرا کاهش دهند
از بلند کردن وسایل سنگین بپرهیزند
آب درمانی به کاهش درد کمک شایانی می کند
سلام چهل و پنج سالمه حدود یه ماه هست پشت رون تا ساق پا راه میرم یه دفه قفل میکنه ول میکنه حین راه رفتن به پام یا پاشنه فشار میادو درد میگیره کف پام هم خواب میره
سلام
ازمایش cbc_diff,fbs,tg,chol,ferritin,mg بدهید
سلام خسته نباشید 40سالمه تقریبا یه هفته است که کمر درد شدید دارم کارای روزمرمو نمیتونم انجام بدم روز اول اصلا نمیتونستم حرکت کنم ولی الان یه کم بهترم رفتم دکتر متوکاربامول تزریق کردند یه هفته است شیاف دیکلوفناک و قرص ناپروکسن و متوکاربامول مصرف میکنم ولی تغییر زیادی نداشته یکسال قبل هم برای دیسک خفیف گردن فیزیوتراپی شدم
دوسال پشت سرهم عمل جراحی داشتم و بیحسی نخاعی داشتم.
سلام
دوست عزیز باید معاینه کمر mri جهت بررسی دیسک کمر احتمالی انجام شود
سلام من مدتی هست که کمر درد شدیدی دارم که این درد به گرفتگی عضلات پا و بی حس شدن پا من تاثیر گذاشته به پزشک متخصص اورتوپد مراجعه کردم که آزمایش ام آر آی برای من نوشت جواب آزمایش را بردم پیش پزشک متخصص گفت پارگی شدید دیسک کمر داری و هرچه زودتر باید عمل بشی من خواستم بدونم راهی به جز عمل باز برای پارگی دیسک کمر وجود نداره حتما باید عمل باز انجام بدم که خوب بشم
سلام
اگر تشخیص پارگی شدید دیسک باشد باید جراحی انجام شود