یکی از داروهای ملین برای درمان یبوست، پودر پیدرولاکس است. علاوه بر درمان یبوست، این دارو برای آمادهسازی روده و گوارش قبل از انجام آزمایش تشخیصی مانند کولونوسکوپی نیز کاربرد دارد. عوارض پودر پیدرولاکس خفیف و معمولا شامل درد شکم، نفخ و اسهال میشود. پیدرولاکس برای یبوست از مادهای به نام پلیاتیلنگلیکول استفاده میکند که با جذب آب در روده بزرگ و نرم شدن مدفوع، دفع را آسان میکند.
برای درمان یبوست به متخصص گوارش مراجعه میکنید. پزشک با بررسی وضعیت و علائم شما، امکان مصرف پودر پیدرولاکس برای درمان یبوست را ارزیابی میکند.
برای آشنایی با پودر پیدرولاکس، کاربردها و عوارض آن، تا انتهای این مطلب از مجله پزشکی دکتردکتر با ما همراه باشید. مطالعه این مقاله حدود 10 دقیقه زمان نیاز خواهد داشت.
همچنین، میتوانید سوال خود را در بخش کامنتها بپرسید، تا کارشناس پزشکی دکتردکتر پاسخ دهد.
داروی پودر پیدرولاکس چیست؟
پودر پیدرولاکس که به عنوان پلیاتیلنگلیکول 4000 نیز شناخته میشود یک داروی ملین است که برای درمان یبوست استفاده میشود. این دارو با جذب و آبرسانی در روده بزرگ باعث نرم شدن مدفوع و آسانتر شدن دفع آن میشود. پلیاتیلنگلیکول موجود در پودر پیدرولاکس مانند عملکرد یک اسفنج آب را به خود جذب میکند.
به گزارش medical dialogues،
پلیاتیلنگلیکول (PEG) مخلوطی از پلیمرهای غیرقابل جذب و غیرقابل سوختوساز است که مولکولهای آب را از طریق پیوندهای هیدروژنی به هم متصل میکند. این ویژگی منجر به افزایش آب در محتوای کولون میشود که حرکات روده (BM) و اجابت مزاج بدون درد را تسهیل میکند.
با جذب آب در روده، حجم مدفوع افزایش پیدا میکند و روده میتواند بهتر کار کند. در نتیجه، مدفوع نرمتر و دفع آن نیز راحتتر انجام میشود.
پودر پیدرولاکس از چه ترکیباتی ساخته شده است؟
ماده اصلی پودر پیدرولاکس، پلیاتیلنگلیکول است. این ماده یک ترکیب شیمیایی است که به دلیل خاصیت جذب آب بالا، در تولید بسیاری از محصولات دارویی و صنعتی کاربرد دارد. ملین بودن پلیاتیلنگلیکول آن را به یک ماده دارویی مناسب برای درمان یبوستهای حاد و مزمن تبدیل کرده است. همچنین، از پودر پیدرولاکس برای پاکسازی روده قبل از انجام برخی از روشهای تشخیصی مانند کولونوسکوپی استفاده میشود.
پودر پیدرولاکس در چه برندهایی به فروش میرسد؟
یکی از برندهای پرطرفدار پودر پیدرولاکس که به صورت ساشههای آماده مصرف در داروخانهها عرضه میشود، سپیداج است. علاوه بر سپیداج، برندهای داخلی دیگری نیز پودر پیدرولاکس را تولید میکنند که معمولا در داروخانهها در دسترس هستند. پودر پيدرولاكس با نامهای تجاری موویکل، لاکسیدو، کوسموکل، مولاکسول یا مولاتیو نیز شناخته میشود.
کاربردهای درمانی و تاثیر پودر پیدرولاکس در درمان یبوست
پودر پیدرولاکس یکی از مهمترین داروهای یبوست است. خاصیت ملین این دارو برای درمان یبوست حاد و مزمن کاربرد دارد. از دیگر کاربردهای پیدرولاکس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پاکسازی روده؛ این پودر برای آمادهسازی روده قبل از انجام روشهای تشخیصی مانند کولونوسکوپی و رادیولوژی استفاده میشود. مصرف آن به تخلیه کامل روده کمک و از انباشتگی مدفوع جلوگیری میکند.
- کنترل مسمومیتهای گوارشی؛ پودر پیدرولاکس در کنترل مسمومیتهای گوارشی و بهبود تراکم مدفوع نیز موثر است.
- تسکین درد ناشی از یبوست؛ این پودر با نرم کردن مدفوع، درد ناشی از یبوست را کاهش میدهد.
پودر پیدرولاکس تنبلی روده، ضمن افزایش حجم مدفوع و نرم کردن آن، باعث تسهیل حرکت روده و دفع آسانتر میشود. از تاثیر درمانی و مزایای پودر پیدرولاکس میتوان به موارد موجود در جدول زیر اشاره کرد:
ویژگیهای پودر پیدرولاکس | تاثیر و مزیت |
بدون تحریک شدید | برخلاف سایر ملینها که ممکن است باعث تحریک عضلات روده و ایجاد اسپاسم شوند، پودر پیدرولاکس به آرامی عمل میکند و عوارض جانبی کمتری دارد. |
قابل استفاده در درازمدت | به دلیل ایمنی بالا و ملایمت آن، میتوان از پودر پیدرولاکس برای مدت طولانیتری نسبت به ملینهای دیگر استفاده کرد. البته مصرف این دارو باید تحت نظر پزشک انجام شود. |
عوارض جانبی کم | عوارض جانبی معمولا خفیف و موقتی هستند، شامل درد شکم، نفخ و اسهال. این عوارض معمولا بعد از مدتی برطرف میشوند. |
اثر سریع و مناسب بودن این دارو برای افراد مختلف از دیگر مزیتهای پودر پیدرولاکس است.
میزان و طریقه مصرف پودر پیدرولاکس
میزان و طریقه مصرف پودر پیدرولاکس به سن و وضعیت بیمار بستگی دارد. پودر پیدرولاکس معمولا به شکل پودر در بستهبندیهای مختلفی مانند ساشه یا قوطی در دسترس است. پیدرولاکس را با دوز تجویز شده و در مقدار مشخصی آب حل و سپس مصرف میکنند. زمان مصرف پودر پیدرولاکس به توصیه پزشک بستگی دارد. برخی افراد ممکن است آن را یکباره و برخی دیگر در چند نوبت در طول روز مصرف کنند. مدت زمان مصرف پودر پیدرولاکس نیز بر اساس شدت یبوست و پاسخ بدن به درمان در افراد مختلف متفاوت است. برای اطلاع از میزان دقیق و نحوه مصرف پودر پیدرولاکس باید از پزشک متخصص گوارش مشاوره بگیرید. با مراجعه به پزشک، ضمن اطلاع از نحوه مصرف این دارو، میتوانید برای یافتن پاسخ تخصص گوارش چیست نیز از او مشاوره بگیرید.
نحوه مصرف پودر پیدرولاکس برای نوزاد و کودکان
نوزادان و کودکان زیر 15 سال بهتر است از پودر پیدرولاکس مخصوص کودکان با دوز پایینتر یا ساشه پودر اطفال استفاده کنند. دوز مصرفی این دارو در نوزادان، کودکان و نوجوانان معادل 0.4 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز است. این مقدار میتواند به تدریج تنظیم شود و باید تحت نظر پزشک انجام شود. کودکان زیر 12 سال نیازی به مصرف تمام پودر حل شده در آب را به صورت یکجا ندارند. آنها میتوانند نیمی را صبح و نیمی را شب مصرف کنند. در طول درمان یبوست کودکان با پیدرولاکس، علائم کودک را زیر نظر داشته باشید و در صورت بروز هرگونه عارضه به پزشک مراجعه کنید.
سالمندان چگونه باید پودر پیدرولاکس را مصرف کنند؟
مصرف پودر پیدرولاکس برای بزرگسالان و سالمندان نیز به سن و شرایط آنها بستگی دارد. معمولا برای درمان یبوست حاد و مزمن، مقدار 10 تا 20 میلی گرم، معادل 1 قاشق غذاخوری سرپر، توسط پزشک تجویز میشود. بزرگسالان میتوانند این مقدار پودر را در آب حل و یک مرتبه مصرف کنند. بهترین زمان برای مصرف این دارو صبح و و به صورت ناشتا است. تاثیر آن نیز معمولا بین 24 تا 48 ساعت پس از مصرف مشاهده میشود.
نحوه مصرف پودر پیدرولاکس در بارداری و شیردهی
یبوست در دوران بارداری و شیردهی یک مشکل شایع است که میتواند به دلایل مختلف اتفاق بیفتد. مهمترین دلایل آن شامل تغییرات هورمونی، فشار رحم بر رودهها و تغییر رژیم غذایی میشود. با این که مصرف پودر پیدرولاکس در بارداری بدون خطر است، اما مصرف خودسرانه این دارو در دوران بارداری و شیردهی به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
در برخی موارد، زنان باردار با مصرف فیبرهای غذایی، مایعات فراوان و انجام ورزش ملایم، همچنان با مشکل یبوست درگیر هستند. در این شرایط، ممکن است مصرف پودر پیدرولاکس توسط پزشک توصیه شود. مقدار و نحوه مصرف این پودر در دوران بارداری و شیردهی با توجه به نظر متخصص گوارش تعیین میشود.
طریقه مصرف پودر پیدرولاکس برای کولونوسکوپی
پودر پیدرولاکس یکی از داروهای ملینی است که برای آمادهسازی روده بزرگ قبل از کولونوسکوپی استفاده میشود. هدف از این آمادهسازی، تخلیه کامل رودهها و ایجاد دید واضح برای پزشک است. یک بسته 70 گرمی پودر را در یک لیتر (معادل 4 لیوان) آب بدون اضافه کردن شکر یا اسانس حل کنید. یک لیوان از این محلول را هر 15- 10 دقیقه میل کنید و بههمین ترتیب ادامه دهید تا زمانی که چهار لیتر از محلول مصرف شود. ممکن است به دلیل از دست دادن الکترولیت، پزشک برای برخی بیماران نوشیدن یک لیوان محلول اوآراس بعد از اتمام پودر را تجویز کند.
پودر پیدرولاکس چه عوارضی دارد؟
پودر پیدرولاکس به عنوان یک داروی یبوست باعث بروز عوارض چندانی نمیشود. بااینحال، مانند هر داروی دیگری میتواند عوارضی نیز داشته باشد. در نتیجه، آگاهی از این عوارض و راهکارهای کاهش آنها بسیار مهم است. در جدول زیر میتوانید شایعترین عوارض پودر پیدرولاکس را مطالعه کنید.
عوارض پودر پیدرولاکس | درد در ناحیه مقعد |
درد معده | |
اسهال | |
نفخ و باد شکم | |
تعریق زیاد | |
احساس پر بودن در ناحیه شکم و معده | |
سرگیجه |
برای کاهش این عوارض، توصیه میشود که مصرف این دارو تحت نظر پزشک و با افزایش تدریجی فیبر در رژیم غذایی و نوشیدن آب کافی انجام شود. همچنین، تغییر در سبک زندگی مانند انجام فعالیت بدنی منظم و مدیریت استرس نیز میتواند به بهبود عملکرد روده کمک کند. لازم است بدانید که پودر پیدرولاکس یک درمان کوتاه مدت است و برای درمان ریشهای یبوست، شناسایی و رفع علت اصلی آن ضروری است.
تداخلات دارویی مصرف پیدرولاکس
پودر پیدرولاکس نسبت به سایر ملینها معمولا تداخلات دارویی کمتری دارد؛ اما در مصرف همزمان برخی داروها با این پودر ملین باید دقت داشته باشید:
- ملینهای محرک؛ پیدرولاکس ممکن است با ملینهای محرک مانند بیزاکودیل، روغن کرچک، فرآوردههای حاوی گیاه سنا و سدیم پیرو سولفات تداخل داشته باشد. مصرف همزمان این داروها میتواند باعث افزایش اثر ملینها شود و عوارض جانبی بیشتری ایجاد کند.
- داروهای ضد انعقاد؛ پیدرولاکس با داروهای ضدانعقاد مانند وارفارین میتواند تداخل داشته باشد. مصرف همزمان آنها ممکن است باعث افزایش خطر خونریزی شود.
- داروهای ضد تشنج؛ پیدرولاکس ممکن است با داروهای ضد تشنج مانند فنیتوئین تداخل داشته باشد. مصرف همزمان این داروها میتواند باعث کاهش اثربخشی داروهای ضد تشنج شود.
داروهایی شامل امپرازول، استامینوفن، ویتامین ث، ویتامین دی، آسپرین، کلسیم، روغن ماهی، پاراستامول نیز در لیست تداخلات دارویی با پودر پیدرولاکس قرار میگیرند. علاوهبراین، مصرف همزمان پرگابالین، دولوکستین، دیگوکسین، فوروزماید، لووتیروکسین و متوپرولول با پیدرولاکس ممکن است باعث بروز تداخلات دارویی شود. بنابراین، بهتر است داروهای مصرفی خود را به پزشک اطلاع دهید تا از عوارض و تداخل دارویی با پودر پیدرولاکس جلوگیری شود.
مصرف پودر پیدرولاکس برای چه کسانی ممنوع است؟
مصرف پودر پیدرولاکس برای برخی از افراد ممنوع است که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افرادی که دارای ناهنجاری، بریدگی و یا سوراخ در دیواره روده خود هستند.
- کسانی به عفونت شدید روده و دستگاه گوارش مبتلا هستند.
- افرادی که به دلایلی شامل جراحی به فلج و یا انسداد روده مبتلا شدهاند.
- بیمارانی که به برخی از بیماری های نادر شامل مگاکولون سمی و یا کولیت اولسراتیو مبتلا هستند.
- بیمارانی که مشکل نارساییهای قلبی و یا مشکل ضربان قلب نامنظم دارند.
- افرادی که به مصرف این نوع از پودرها و داروهای ملین مشابه حساسیت دارند.
- در افرادی که به سندرم روده تحریکپذیر مبتلا هستند، مصرف این دارو توصیه نمیشود.
در صورت وجود هرگونه بیماری زمینهای یا مصرف داروهای دیگر، قبل از مصرف پودر پیدرولاکس این مسئله را به پزشک اطلاع دهید. دکتر گوارش با اطلاعات و دانش کافی از عوارض و تداخلات دارویی این پودر میتواند به شما در کاهش عوارض آن کمک کند.
نحوه نگهداری پودر پیدرولاکس
پودر پیدرولاکس را در جعبه و دور از دسترس کودکان و یا تابش مستقیم نور آفتاب نگهداری کنید. محلول تهیه شده برای مصرف را نیز میتوانید تا 24 ساعت در یخچال و در دمای 2 الی 8 درجه سانتیگراد نگهداری کنید. پودر پیدرولاکس باید در دمای اتاق (بین ۱۵ تا ۳۰ درجه سانتیگراد) نگهداری شود. از قرار دادن آن در مکانهای گرم یا سرد خودداری کنید.
قیمت پودر پیدرولاکس در سال 1403 چقدر است؟
پودر پیدرولاکس توسط برندهای مختلف در ساشه و قوطی با اندازه و وزنهای مختلفی تولید میشود. قیمت این دارو با برند سپیداج و در وزن 70 گرم از 23 هزار تومان شروع میشود. برخی بستهبندیهای پیدرولاکس شامل ساشههای 6 یا 10 عددی است و بسته به تعداد ساشه قیمت متفاوتی دارد. برای بستهبندیهای به شکل ساشه نیز قیمت پودر پیدرولاکس از 134 هزار تومان شروع میشود. برای اطلاع از قیمت دقیق پودر پیدرولاکس میتوانید به نزدیکترین داروخانه به محل سکونت خود مراجعه کنید.
داروهای جایگزین پیدرولاکس
انواع ملین مطابق با نظر پزشک متخصص میتواند جایگزین مناسبی برای پودر پیدرولاکس باشد. از جمله این ملینها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ملینهای اسموتیک؛ که مانند پیدرولاکس، با جذب آب به روده بزرگ عمل میکنند. از جمله این ملین ها می توان به لاکتولوز و مکسیلکول اشاره کرد.
- ملینهای حجم دهنده؛ با جذب آب و افزایش حجم مدفوع، تنظیم حرکات روده را انجام میدهند. پلیکاربوفیل کلسیم از جمله این نوع ملین ها است.
- ملینهای محرک؛ با تحریک مستقیم روده بزرگ، باعث انقباض عضلات روده و دفع مدفوع میشوند. از جمله این ملین ها می توان به بیزاکودیل اشاره کرد.
- ملینهای نرمکننده مدفوع؛ با نرم کردن مدفوع، دفع آن را آسانتر میکنند. دوکوزات سدیم یکی از انواع ملینهای نرمکننده است.
برای جایگزین کردن هر کدا از این داروها با پیدرولاکس، باید با پزشک مشورت کنید.
برای مصرف پودر پیدرولاکس، این موارد را جدی بگیرید
در صورت ابتلا به یبوست مزمن و حاد، باید برای جلوگیری از ایجاد مشکلات جدیتر نسبت به درمان این مشکل اقدام کنید. برای درمان یبوست به پزشک متخصص گوارش مراجعه میکنید. دکتر یبوست با بررسی علائم و پرسیدن سوالاتی در مورد تغذیه و سبک زندگیتان، میتواند روش درمانی مناسب را پیشنهاد دهد. تجویز پیدرولاکس برای یبوست یکی از این روشهای درمان است. علاوهبراین، پودر پیدرولاکس برای آمادهسازی گوارش و روده قبل از انجام کولونوسکوپی و روشهای تشخیصی اختلالات گوارشی نیز مورد استفاده قرار میگیرد. عوارض پودر پیدرولاکس را میتوانید با افزایش تدریجی فیبر در رژیم غذایی و نوشیدن آب کافی کاهش دهید.
در ضمن، برای ثبت نوبت بهترین متخصص گوارش در شهر خودتان، میتوانید به پلتفرم آنلاین و پزشکی دکتردکتر مراجعه کنید.
منابع:
webmd.com
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
my.clevelandclinic.org