جوش در گوش؛ از علل و علائم درمان‌های سریع خانگی و پزشکی

جوش در گوش و ایجاد ناراحتی و عوارضی مانند خارش در این ناحیه
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

ایجاد جوش در گوش با درد و ناراحتی همراه است. ساختار گوش با وجود غضروف استخوانی و مجراهای باریک، حساس و پیچیده است. جوشی که در آن ایجاد می‌شود هم بسیار آزاردهنده خواهد بود. برای درمان جوش در گوش باید از علت به وجودآمدن آن باخبر باشید. معمولاً جرم گوش، باکتری‌ها یا استفاده از زیورآلات باعث بروز جوش می‌شوند. گاهی اوقات، حتی شستن بخش‌هایی از گوش هم عامل ایجاد جوش در کانال گوش یا گوش خارجی است. پوست گوش دارای منافذی است که به دلیل تجمع چربی بدن، عرق و سلول‌های مرده پوست مسدود می‌شوند. ایجاد پوسچول (جوش پر از چرک) هم می‌تواند تورم، خارش و قرمزی گوش را به همراه بیاورد. معمولاً فارغ از علت ایجاد جوش در گوش، نیازی به درمان‌های پیچیده نیست. در بیشتر موارد، دکتر گوش استفاده از بنزوئیل پراکسید یا کرم‌های آنتی‌بیوتیک را توصیه می‌کند. در این مقاله، از علت جوش در گوش برایتان می‌گوییم و شما را با درمان‌های موجود، آشنا می‌کنیم.

در پایان، پرسش‌هایتان درباره انواع جوش در گوش را مطرح کنید تا کارشناس سلامتی مجله پزشکی و سلامتی دکتردکتر به شما پاسخ دهد.

جوش در گوش چیست؟

معمولاً جوش در گوش ایجاد نمی‌شود و در واقع، این مشکل زیاد شایع نیست. با این حال، امکان بروز انواع جوش در قسمت‌های مختلفی از این عضو بدن وجود دارد. در نواحی گوناگون گوش مانند لاله، مجرای داخلی یا پشت آن، جوش‌هایی به وجود می‌آید. علت جوش در لاله گوش یا نواحی دیگر هم ریشه در انواع عفونت یا عواملی مانند حساسیت و بروز کیست‌های مختلف دارد. زمانی که چربی و سلول‌های مرده پوستی در گوش جمع می‌شوند هم احتمال بروز جوش‌ها، قوت می‌گیرد. وجود جوش درون یا حوالی گوش با علائم ناراحت‌کننده‌ای مانند قرمزی و تورم همراه می‌شود. برخی از جوش‌ها حاوی چرک هم هستند. ضمن اینکه درد و خارش گوش هم در برخی مواقع احساس می‌شوند.

جوش چرکی و عفونی داخل گوش

عکس جوش داخل گوش

انواع جوش در گوش

جوش‌ها می‌توانند در قسمت‌های مختلفی از گوش ظاهر شوند؛‌ برای مثال جوش در نرمه گوش یا بخش‌های درونی آن به وجود می‌آید. گاهی اوقات، در مجرای گوش شکل می‌گیرند و در برخی مواقع هم حضورشان را در پشت گوش یا لاله و بخش غضروفی احساس می‌کنید.

محل ایجاد جوشعلل احتمالی
مجرای گوشتجمع چربی، پوست مرده، بقایای محصولات مراقبت از مو، عفونت باکتریایی یا ویروسی
پشت گوشتجمع چربی، عرق، صابون یا محصولات مراقبت از مو، عفونت باکتریایی یا ویروسی، واکنش آلرژیک به محصولات
لاله گوش و غضروف گوشتجمع چربی، عرق، کثیفی و پوست مرده، عفونت باکتریایی یا ویروسی، واکنش آلرژیک به فلزات (در صورت استفاده از گوشواره)

انواع مختلف آکنه مرتبط با ندول‌ها و کیست‌ها عبارتند از:

  • آکنه ندولار؛ این نوع آکنه شدیدتر از آکنه معمولی است و توده‌ای که ایجاد می‌کند سفت، دردناک و مانند گره‌هایی زیر پوست است.
  • آکنه کیستی؛ برآمدگی‌های دردناک و پر از چرک در بافت‌های عمیق‌تر تشکیل می‌شوند. این نوع آکنه با ندولار متفاوت است، چون برآمدگی‌ها کوچکتر، نرم‌تر و احتمالاً با درد کمتر به وجود می‌آورد.
  • آکنه ندول کیستی؛ این نوع آکنه بیشتر روی لاله گوش تأثیر می‌گذارد. در برخی موارد، انسداد منافذ گوش می‌تواند به فیلامنت سباسه گسترش پیدا کند و سفت شود.

جوش‌ها می‌توانند به بافت‌های عمیق‌تر نفوذ کنند و باعث ایجاد ندول‌ها (توده‌های سفت) و کیست‌ها (کیسه‌های بسته بافت) شوند. گاهی، هر دو اسکار یا همان جای زخم قابل توجه و دائمی به وجود می‌آورند. برای درمان جوش‌های دردناک و آزاردهنده به پزشکی مراجعه کنید که می‌داند تخصص گوش و حلق و بینی چیست و شما را در مسیر انتخاب درمان مناسب، راهنمایی می‌کند.

علت ایجاد جوش در گوش چیست؟

جوش‌های گوش مانند جوش‌های دیگر بدن منافذی هستند که از راه سبوم، عرق یا سلول‌های پوستی مسدود می‌شوند. منظور از سبوم روغن‌های بدن تولیدشده از سوی غده چربی در پوست است. سلول‌های مرده پوست هم به طور معمول در فرآیندی به نام لایه‌برداری می‌ریزند و در آن، سلول‌های پوستی جدیدی تشکیل می‌شوند. در داخل گوش، ماده چهارمی به نام سرومن (موم گوش) هم وجود دارد که توسط غدد سرومینوس تولید می‌شود و می‌تواند منافذ را مسدود کند. این امر به ویژه، در صورتی رخ می‌دهد که سعی کنید گوش خود را با یک سواب پنبه یا همان گوش‌پاک‌کن تمیز کنید. چنین کاری موم را وارد منافذ ریز گوش می‌کند.

هنگامی که منافذ گوش مسدود می‌شوند، بستری برای تجمع باکتری‌هایی مانند استافیلوکوکوس اورئوس و کوتی باکتریوم آکنه به وجود می‌آید. عفونت باکتریایی منجر به تشکیل جوش می‌شود. تشکیل جوش و آکنه در گوش، در موارد زیر هم ریشه دارد:

  • استرس
  • رژیم غذایی
  • ژنتیک و سابقه خانوادگی
  • فشار یا اصطکاک ناشی از لباس یا وسایل ورزشی
  • قرار گرفتن در معرض محیط نامناسب و آلودگی‌های زیست‌محیطی

افزایش فعالیت هورمونی (مانند بلوغ یا سیکل‌های قاعدگی) هم باعث می‌شوند که غدد چربی سبوم بیشتری تولید کنند. در نتیجه، امکان ایجاد جوش در گوش بیشتر می‌شود. گاهی هم پای بیماری‌ های گوش به میان است و باید موضوع را به طور جدی، پیگیری کنید.

مشاوره تلفنی یا متنی با دکتر گوش، حلق و بینی

علائم همراه با جوش در گوش

بنا به اینکه جوش‌ها در کدام نقطه از گوش ظاهر می‌شوند یا سطح عفونتی که ایجاد کرده‌اند، به چه ترتیب است، علامت‌های دیگری هم به وجود می‌آورند. از جمله علائم همراه با جوش گوش باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • کاهش شنوایی
  • تورم غدد لنفاوی
  • درد، قرمزی و تورم
  • خارش و تب
  • سرگیجه
  • ترشح

برخی از علامت‌ها جدی‌تر هستند و نیاز به مراجعه به پزشک را زیاد می‌کنند. از جمله آن‌ها باید به درد شدید و مداوم در گوش، ترشحات بدبو و چرکی از گوش و تب بسیار بالا اشاره کنیم. در صورت مشاهده چنین علامت‌هایی باید موضوع را پیگیری و به آن رسیدگی کنید.

درد و تورم جوش در گوش

روش‌های درمان جوش در گوش

برای درمان جوش در گوش باید به علت آن دقت شود. پزشکان با بررسی شواعد و علائم از داروهای ساده و آنتی‌بیوتیک‌ها برای رفع مشکل استفاده می‌کنند. در برخی مواقع هم نیاز به درمان با داروهای مسکن پیش می‌آید، تا از علائم آزاردهنده وجود جوش در گوش کم شود. در ادامه به روش‌های درمان دارویی و خانگی نگاهی خواهیم داشت.

 داروهای بدون نسخه و درمان‌های پزشکی

از داروهای مختلفی برای رفع جوش موجود در نواحی گوناگون گوش استفاده می‌شود. در زیر، به داروهای مختلفی اشاره می‌کنیم که امکان دارد از سوی پزشک، برای رفع جوش در نواحی مختلف گوش تجویز شوند:

  •  داروهای موضعی مشتق‌شده از ویتامین A با نسخه و بدون نسخه (OTC) در دسترس هستند. ترتینوئین (Retin-A) رایج‌ترین گزینه تجویزی است.
  •  انواع ترکیبات بنزوئیل پراکسید هم بدون نسخه موجود است. برای آکنه متوسط، از محلولی حاوی ۵ درصد بنزوئیل پراکسید استفاده کنید.
  • ممکن است که پزشک آنتی‌بیوتیکی مانند مینوسیکلین یا داکسی سایکلین را برای درمان باکتری‌های مرتبط با آکنه توصیه کند.
  • داروهای سیستمیک مشتق شده از ویتامین A، مانند ایزوترتینوئین، معمولاً برای موارد شدید آکنه کیستیک استفاده می‌شوند.

ضایعات ناشی از جوش می‌توانند دردناک باشند. درمان مناسب و سریع این درد با داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن (ادویل) یا قرص ناپروکسن (ناپروسین) پیش می‌رود.

درمان جوش در گوش نزد دکتر گوش و حلق و بینی
دکتر به دقت، جوش گوش بیمار را معاینه می‌کند.

درمان‌های خانگی جوش در گوش

به جای فشاردادن و تخلیه جوش داخل گوش، می‌توانید از برخی روش‌های درمان سریع جوش داخل گوش یا کرم‌ها و پمادهای موضعی بدون نسخه استفاده کنید. پزشکان اصلاً فشاردادن گوش را توصیه نمی‌کنند.

در پایگاه علمی مدیکال‌نیوز تودی (medicalnewstoday) آمده است:

از فشاردادن جوش، به ویژه در بخش مجرای آن، خودداری کنید. جوش‌ها می‌توانند چرک و باکتری‌ها را به عمق منافذ وارد و علائم دیگری مانند التهاب و عفونت ایجاد کنند.

 البته یادتان باشد که تنها در صورتی باید به سراغ امتحان‌کردن روش‌های خانگی بروید که پزشک به شما اجازه داده باشد:

  • کمپرس گرم
  • اسید آزلائیک
  • بنزوئیل پراکسید
  • اسید سالیسیلیک
  • روغن درخت چای
  • کرم رتینوئید

در جدول زیر، نگاهی به نحوه استفاده، مزایا و عوارض جانبی هریک از پیشنهادات بالا شده است. پماد برای جوش داخل گوش یا انواع کرم‌ها در این زمینه مفیدند:

درماننحوه استفادهمزایاعوارض جانبی احتمالی
کمپرس گرمیک پارچه تمیز را در آب گرم خیس کنید و روی جوش بگذارید.کاهش التهاب، نرم‌کردن جوش و تسهیل تخلیهسوختگی در صورت استفاده از آب خیلی داغ
بنزوئیل پراکسیدبه صورت کرم یا ژل روی جوش بمالید.از بین‌بردن باکتری، کاهش التهابخشکی پوست، قرمزی، سوزش
 

اسید آزلائیک

به صورت کرم روی جوش بمالید.مناسب برای پوست‌های حساس، کاهش قرمزی و التهابعوارض جانبی نادر
اسید سالیسیلیکبه صورت کرم یا ژل روی جوش بمالید.لایه‌برداری پوست، کاهش التهابخشکی پوست، سوزش
روغن درخت چایرقیق‌شده با آب روی جوش بمالید.خاصیت ضدباکتریایی، کاهش التهابسوزش، قرمزی، خارش در صورت استفاده بیش از حد
کرم رتینوئیدبه صورت موضعی روی جوش بمالید.نازک‌کردن پوست، کاهش التهابخشکی پوست، حساسیت به نور خورشید

قبل از استفاده از هر پماد یا کرم موضعی برای گوش خود، مقداری از آن را روی یک ناحیه کوچک پوست آزمایش و ۲۴ ساعت صبر کنید تا مطمئن شوید باعث تحریک یا واکنش آلرژیک نمی‌شود. یادتان باشد که عفونت شدید می‌تواند موجب آسیب به پرده گوش و شنوایی هم شود. پس از داروها و درمان‌های اصولی بهره ببرید.

درمان نکردن جوش در گوش چه عوارضی دارد؟

یادتان باشد که اگر جوش بزرگ یا چرکی باشد، امکان ایجاد عوارض مختلفی به وجود می‌آید. در نتیجه، چنانچه که جوش بزرگی در گوشتان دارید که با درد یا علائم دیگر همراه است، حتماً حواستان به درمان جدی آن باشد. از عوارض ایجاد جوش در گوش باید به این موارد اشاره کنیم:

عارضهتوضیحات
گسترش عفونت و ایجاد آبسهعفونت از جوش به بافت‌های اطراف سرایت کرده و کیسه‌ای پر از چرک به نام آبسه ایجاد می‌کند که بسیار دردناک است.
ایجاد جای زخم یا اسکارجوش‌های عفونی و ملتهب می‌توانند باعث ایجاد اسکارهای دائمی شده و ظاهر گوش را تغییر دهند.
تخریب غضروفجوش در غضروف گوش می‌تواند به آن آسیب رسانده و باعث تغییر شکل گوش و درد مزمن شود.
کاهش شنواییجوش‌های عمیق در مجرای گوش، ممکن است به پرده گوش آسیب رسانده و منجر به کاهش شنوایی شوند.

در برخی موارد، جوش‌های گوش به عفونت‌های مزمن تبدیل می‌شوند و درمان آن‌ها بسیار دشوار می‌شود. برای همین، همیشه حواستان را به مراجعه به پزشک و پیگیری درمان مناسب جمع کنید.

سوراخ‌کردن غضروف، علت ایجاد جوش در گوش
جوش ناشی از پیرسینگ

برای مشکل جوش در گوش به چه دکتری مراجعه کنید؟

اگر گوشتان جوش زده و عوارض ناخوشایندی را تجربه می‌کنید، بهتر است که به دکتر گوش مراجعه کنید. چنین پزشکی از تخصص کافی برای معاینه نواحی مختلف گوش و بررسی اوضاع آن برخوردار است. تشخیص عفونی‌بودن یا نبودن جوش‌ها و گوش هم در دایره توانایی‌های این متخصص است. یادتان باشد که گاهی استفاده از محصولات مراقبت از مو یا تجمع چربی‌ها در جوش زدن گوش نقش دارند. در بسیاری از مواقع هم جوش در گوش به خودی خود، درمان می‌شود. با این حال، گاهی نیاز است که علت ایجاد جوش در گوش را بررسی و درمان‌های تجویزی از سوی پزشک را پیگیری کنید. برای مراجعه به بهترین پزشکان، از خدمات سامانه آنلاین دکتردکتر کمک بگیرید. در این سامانه، امکان مرور نظرات بیماران قبلی هر پزشک وجود دارد و در ضمن، می‌توانید به شکل اینترنتی از دکتر موردنظرتان، وقت بگیرید. با مراجعه به پزشکی خبره، درمان جوش در گوش را به طور اصولی پیش ببرید. یادتان باشد که با تمیز نگه‌داشتن گوش و استفاده از محصولات مناسب بهداشتی می‌توانید موجبات پیشگیری از ایجاد جوش در گوش را فراهم کنید.

منابع:

verywellhealth.com

medicalnewstoday.com

healthline.com

سوالات متداول جوش در گوش

چه زمانی باید برای جوش در گوش به پزشک مراجعه کرد؟
در صورتی به دکتر مراجعه کنید که بروز جوش گوش با علائمی مانند درد، ترشحات بدبو و چرکی، تب بالا، کاهش شدید شنوایی، سرگیجه شدید و تورم اطراف گوش همراه است.
آیا جوش داخل گوش خطرناک است؟
 آیا جوش در گوش مسری است؟
 آیا می‌توان از ایجاد جوش در گوش جلوگیری کرد؟
برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*