تخصص گوش و حلق و بینی چیست و دکتر گوش کیست؟

اگر مشکلی در بخش تنفس یا شنوایی‌ دارید و می‌پرسید که تخصص گوش و حلق و بینی چیست باید بگوییم که این تخصص پزشکی، بر تشخیص و درمان مشکلات و بیماری‌های گوش، بینی و گلو تمرکز دارد. بررسی و درمان بیماری‌هایی همچون سینوزیت، لوزه سوم، التهاب لوزه، ورم گلو، جراحی‌ زیبایی بینی، پولیپ بینی، رفع انحراف تیغه بینی، درمان انواع عفونت، آلرژی و مشکلاتی نظیر کم‌شنوایی، از جمله وظایف متخصص گوش و حلق و بینی است. 

در این مقاله از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر، با تخصص گوش و حلق و وظایف متخصص گوش، آشنا می‌شوید. همچنین درباره زیرمجموعه‌های این رشته، روش‌های تشخیص بیماری‌های گوش و حلق و بینی مانند آزمایش خون یا معاینه فیزیکی و روش‌های بهبودی همچون دارودرمانی نیز می‌خوانید. مطالعه این مقاله به ۵ دقیقه زمان نیاز دارد.

اگر سوال و ابهامی در اینباره دارید که دکتر گوش کیست و تخصص‌های حیطه شغلی‌ او چیست، می‌توانید در قسمت نظرات و در پایین این صفحه مطرح کنید تا پزشک پاسخ بدهد.

آنچه در این مقاله خواهید خواند پنهان کردن

تخصص گوش و حلق و بینی چیست؟

تخصص گوش و حلق و بینی، به تشخیص و درمان اختلالات مربوط به گوش، حلق، بینی و ساختارهای سر و گردن می‌پردازد. این تخصص، طیف وسیعی از شرایط پزشکی همچون اختلالات شنوایی، سینوزیت، عفونت‌های مزمن گوش، انسداد بینی، آپنه خواب و سرطان‌های سر و گردن را مدیریت می‌کند. تخصص گوش و حلق و بینی، با تسکین علائم تاثیرگذار بر عملکردهای شنوایی، تنفسی، گفتار و بلع، نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی بیماران دارد.

درمان بیماری‌های گوش و حلق و بینی توسط متخصص گوش
گرفتن شرح حال بیمار توسط دکتر گوش، حلق و بینی

دکتر گوش کیست؟

متخصص گوش و حلق و بینی به تشخیص مشکلات و درمان ناحیه سر و گردن می‌پردازد. این مشکلات متنوع‌اند و از شرایط خفیفی مانند سرفه و آبریزش بینی تا سرطان‌های گردن و سر را پوشش می‌دهند. این بیماری‌ها، توسط دکتر گوش درمان می‌شوند. علاوه‌براین موارد، متخصص گوش و حلق و بینی برای انجام جراحی‌های ترمیمی و زیبایی و درمان ناهنجاری‌های مادرزادی مراقبت‌های تخصصی را به بیماران خود ارائه می‌دهد.

بنا به‌تعریف سازمان سلامت ملی انگلستان (NHS)،

متخصص گوش، حلق و بینی (ENT) بیماری‌های سر و گردن را تشخیص، ارزیابی و مدیریت می‌کند. این متخصص، تمام بیماری‌هایی که در ناحیه گوش، حلق و بینی وجود دارد را مدیریت و درمان می‌کند.

از آنجا که متخصص گوش و حلق و بینی طیف گسترده‌ای از اوضاع و بیماری‌ها را درمان می‌کند، برای انجام درمان‌های غیر‌جراحی و جراحی آموزش می‌بیند.

گوش و حلق و بینی چه فوق‌تخصص‌ها و فلوشیپ‌هایی دارد؟

پذیرفته‌شدگان در رشته پزشکی، باید ابتدا در حدود ۷ تا ۸ سال دوره پزشکی عمومی را سپری کنند. بعد از این مدت، نیاز به شرکت در آزمون تخصص است. علاقه‌مندان به تخصص گوش و حلق و بینی باید در حدود ۴ تا ۵ سال به تحصیل ادامه بدهند. پس از سپری‌کردن دوره‌های تخصص، افراد می‌توانند در دوره‌های ۲ تا ۳ساله فوق تخصص ادامه تحصیل بدهند.

دوره‌های فلوشیپ هم دوره‌هایی هستند که پزشکان متخصص برای تمرکز در بخشی خاص از حوزه تخصصی‌شان در آن‌ها شرکت می‌کنند. از جمله تخصص‌ها و فلوشیپ‌های تخصص گوش و حلق و بینی به موارد زیر اشاره می‌شود.

گوش و حلق و بینی کودکان

بررسی مشکلات مربوط به ناحیه سر و گردن در کودکان، تخصصی جداگانه است که باید دوره تحصیلی آن در زمان تخصص سپری شود. فوق‌تخصص گوش و حلق و بینی کودکان، به مدیریت ناهنجاری‌های مادرزادی مانند شکاف کام، آپنه خواب کودکان، عفونت گوش، التهاب لوزه‌ها و مشکلات مجرای هوایی در کودکان می‌پردازد. تخصص این پزشکان، شامل ارائه درمان‌های پزشکی و جراحی متناسب با نیازهای کودکان است که مراقبت‌های مناسب با شرایط فیزیکی روبه‌رشد آن‌ها را تضمین می‌کند.

جراحی پلاستیک و ترمیم صورت

پزشکان حوزه گوش و حلق و بینی می‌توانند با کسب تخصص در زمینه جراحی پلاستیک، عمل‌های زیبایی، ترمیمی و درمانی برای نواحی مختلف صورت را انجام بدهند. فوق‌تخصص جراحی پلاستیک و ترمیم صورت، خدماتی همچون رینوپلاستی، لیفت صورت، جراحی پلک و بازسازی پس از ضربه را ارائه می‌دهد. هدف این متخصص، بازگرداندن عملکرد و ظاهر، رسیدگی به ناهنجاری‌های مادرزادی و ایجاد تغییرات مرتبط با سن است.

گوش‌شناسی

اگر بخواهیم بگوییم که زمینه کاری گوش‌شناسی در تخصص گوش و حلق و بینی چیست و چه می‌کند، باید به تمرکز این رشته بر دستگاه شنوایی اشاره کنیم. فیزیولوژیک گوش و کالبدشناسی آن در این تخصص بررسی می‌شود. فوق‌تخصص گوش‌شناسی، شرایطی مانند کم‌شنوایی، عفونت گوش، اختلالات تعادل، وزوز گوش و ناهنجاری‌های مادرزادی گوش را درمان می‌کند. این فوق‌تخصص، با درمان بیماری‌های استخوان تمپورال، منجر به بازگرداندن شنوایی، تعادل و بهبود سلامت کلی گوش می‌شود.

مشاوره آنلاین دکتر گوش و حلق

جراحی سر و گردن

برای بررسی مشکلاتی که در ناحیه سر و گردن رخ می‌دهد و جراحی تومورهای احتمالی یا بیماری‌های موجود در این نواحی هم تخصصی ویژه تعریف شده است. فوق‌تخصص جراحی سر و گردن، سرطان‌ها و بیماری‌های ناحیه سر و گردن همچون تیروئید و غدد پاراتیروئید را درمان می‌کند. این فوق‌تخصص، مدیریت سرطان‌های گلو، حنجره و غدد بزاقی را برعهده دارد. همچنین، جراحی‌های پیچیده‌ای همچون بازسازی مناطق آسیب‌دیده انجام می‌دهد.

راینولوژی

حوزه کاری راینولوژی در تخصص گوش و حلق و بینی چیست و چه می‌کند؟ این تخصص هم معطوف به درمان بیماری‌های بینی و ساختارهای اطراف آن در سر و صورت می‌پردازد. این فوق‌تخصص، سینوسیت مزمن، انسداد بینی و پولیپ بینی را درمان کرده و جراحی آندوسکوپس سینوس را انجام می‌دهد. فوق‌تخصص راینولوژی، مدیریت شرایط پیچیده سینوسی، اصلاح مشکلات ساختاری و بهبود عملکرد تنفسی بینی را برعهده دارد.

حنجره

حنجره بخشی در فضای میانی حفره دهانی و دستگاه تنفسی است که متخصصان گوش و حلق و بینی با کسب تخصص ویژه درباره آن به رفع بیماری‌های موجود مشغول می‌شوند. فوق‌تخصص حنجره، بر اختلالات حنجره و صدا تمرکز می‌کند. این فوق‌تخصص، به مدیریت فلج تارهای صوتی، لارنژیت و اختلالات مجاری هوایی می‌پردازد. تکنیک‌های درمانی این متخصص از صدادرمانی تا مداخلات جراحی، همچون تقویت تارهای صوتی و جراحی لیزری را شامل می‌شود.

رفع مشکلات و بیماری های حنجره، از وظایف تخصص گوش و حلق

دکتر گوش چه بیماری‌هایی را درمان می‌کند؟

پزشکان با تخصص گوش و حلق و بینی به طیف گسترده‌ای از درمان بیماری‌های مربوط به گوش و حلق و بینی و ساختارهای سر و گردن می‌پردازند. این بیماری‌ها، مناطق به‌هم‌پیوسته‌ای را تحت تاثیر قرار می‌دهند. دکتر گوش برای مدیریت و درمان این بیماری‌ها، از تکنیک‌های پزشکی و درمان‌های آلرژی گرفته تا مداخلات جراحی، مراقبت‌های تخصصی و جامعی را  ارائه می‌دهد. در ادامه، به معرفی شایع‌ترین بیماری‌های گوش و حلق و بینی پرداخته‌ایم:

بیماری‌های گوش

بیماری‌های گوش، شامل شرایط پزشکی مختلفی‌ست که بر شنوایی، تعادل و سلامت گوش تاثیر می‌گذارد. شایع‌ترین این شرایط و بیماری‌های گوش شامل اوتیت میانی، اوتیت خارجی و کاهش شنوایی هستند. اوتیت میانی اغلب باعث درد، تب و کاهش شنوایی در کودکان می‌شود. اوتیت خارجی یا گوش شناگر با تاثیر بر گوش خارجی، درد، خارش و ترشح را به دنبال دارد. کاهش شنوایی شرایط دیگری‌ست که به‌دلیل عوامل مختلفی مانند سن، قرار گرفتن در معرض صدای بلند و عفونت‌ها ایجاد می‌شود. در ادامه به شرایط پزشکی دیگری از بیماری‌های گوش پرداخته‌ایم:

  • اختلال عملکرد شیپور استاش، زمانی که لوله‌های متصل‌کننده گوش میانی به گلو در بخش فوقانی مسدود می‌شوند.
  • اتواسکلروز یا رشد غیرطبیعی استخوان در گوش میانی.
  • بیماری منیر، نوعی اختلال نادر گوش داخلی است که بر شنوایی و حس تعادل تأثیر می‌گذارد.

درمان‌ها از دارو و سمعک گرفته تا مداخلات جراحی، متناسب با شرایط خاص و شدت آن توصیه می‌شوند.

مشکلات گلو

بیماری‌های گلو شامل شرایط مختلفی می‌شود که بر حلق، حنجره و ساختارهای اطراف آن تاثیر می‌گذارد. این بیماری‌ها، در عملکردهای تنفسی، بلع و گفتار اختلال ایجاد می‌کنند. از شایع‌ترین اختلالات گلو می‌توان به فارنژیت اشاره کرد که به‌دلیل عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی باعث گلودرد می‌شود. التهاب لوزه، از بیماری‌های رایج دیگری‌ست که درد، تب و اختلال در بلع را به همراه دارد. به التهاب حنجره، لارنژیت می‌گویند. این اختلال شایع گلو، به دلیل عفونت یا استفاده بیش از حد، باعث گرفتگی صدا یا از دست دادن صدا می‌شود. متخصص گوش، برای مدیریت این اختلالات از داروها و صدادرمانی تا مداخلات جراحی را توصیه می‌کند.

با مراجعه به مطب دکتر گوش تهران و سایر شهرها، می‌توانید مشکلات گلو، حلق و گوش را مطرح کرده و خدمات درمانی دریافت کنید.

اختلالات خواب

اختلالات خواب شامل شرایطی‌ست که فرد توانایی خواب منظم را از دست می‌دهد. بی‌خوابی، شایع‌ترین اختلال خواب است که فرد با مشکل به خواب رفتن، خواب ماندن یا زود بیدار شدن روبرو است. اختلال شایع دیگر، آپنه خواب شامل تنفس‌های مکرر در طول خواب است که با کاهش کیفیت خواب، خستگی مداوم در طول روز را به دنبال دارد. سندرم پاهای بی‌قرار، خروپف شدید، نارکولپسی، اختلال در ریتم شبانه‌روزی و راه رفتن در خواب، اختلالات دیگری‌ست که متخصص گوش و حلق و بینی به مدیریت آن‌ها می‌پردازد. تکنیک‌های درمانی شناختی رفتاری، دارودرمانی و تغییرات سبک زندگی از رایج‌ترین روش‌ها برای درمان اختلالات خواب است.

تومورهای سر و گردن

تومورهای سر و گردن شامل تومورهای بدخیم و خوش‌خیم در حفره دهان، گلو، حنجره، حفره بینی، سینوس‌ها و غدد بزاقی هستند. علائم تومورهای سر و گردن به‌ صورت گلودرد مداوم، مشکل در بلع، تغییرات صدا، توده‌ها و کاهش وزن غیرقابل توضیح ظاهر می‌شوند. گزینه‌های درمانی این تومورها، به نوع، محل و مرحله تومور بستگی دارند. این گزینه‌ها، با هدف حذف یا کنترل تومور و حفظ عملکرد ناحیه موردنظر، شامل جراحی، پرتودرمانی، شیمی‌درمانی و درمان‌های هدفمند می‌ شوند. شایع‌ترین تومورهای گردن شامل موارد زیر هستند:

  • همانژیوم که توده‌هایی غیرسرطانی و حاوی رگ‌های خونی اضافی هستند.
  • تومورهای غدد بزاقی که ممکن است سرطانی یا غیرسرطانی باشند.
  • سرطان دهان، شایع‌ترین شکل سرطان سر و گردن است.
  • سرطان اوروفارنکس، که قسمت میانی گلو را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
  • سرطان نازوفارنکس، که قسمت بالایی گلو را تحت تأثیر قرار می‌دهد. منظور بخشی است که بینی را به بقیه دستگاه تنفسی متصل می‌کند.
  • سرطان تیروئید، که غده تیروئید را تحت تاثیر قرار می‌دهد. غده تیروئید غده‌ای پروانه‌ای‌شکل در گردن است که هورمون می‌سازد.

تشخیص تومورهای ناحیه گوش، حلق و بینی به‌عهده متخصص این حوزه است و با روش‌های مختلف، درمان را پیش می‌گیرد.

اینفوگرافی تخصص گوش حلق و بینی

خدماتی که دکتر گوش ارائه می‌دهد، چیست؟

پزشک دارای تخصص گوش و حلق و بینی، طیف گسترده‌ای از خدمات را با هدف تشخیص و درمان اختلالات گوش، بینی، گلو و ساختارهای مرتبط ارائه می‌دهد. این خدمات، شامل ارائه برنامه‌های درمانی مانند تجویز داروها، مدیریت آلرژی و مداخلات جراحی مانند گذاشتن لوله گوش، جراحی سینوس و برداشتن لوزه‌ها و آدنوئیدها می‌شود. این متخصص، خدمات تخصصی‌تری همچون کاشت حلزون، جراحی‌های ترمیمی پس از ضربه و برداشتن تومور سر و گردن را هم ارائه می‌دهد. در اینجا، به سایر خدمات ارائه‌شده توسط متخصص گوش اشاره کرده‌ایم:

  • آزمایش تشخیصی پایه و الکتروفیزیولوژیک شنوایی
  • آزمایش تخصصی سرگیجه و عدم تعادل
  • تجویز و فیتینگ سمعک برای بیماران ناشنوا یا کم شنوا
  • درمان وزوز گوش
  • تجویز و فیتینگ تجهیزات حفاظت شنوایی برای بیماران
  • آنالیز گوش داخلی
  • آنالیز گوش میانی
  • اقدامات درمانی برای توانبخشی سرگیجه

خدمات دیگری همچون جراحی بینی و آپنه خواب نیز از جمله خدماتی است که دکتر گوش و حلق و بینی ارائه می‌دهد.

روش‌های تشخیص در تخصص گوش و حلق و بینی چیست؟

ابزارهای مورد استفاده تشخیص برای تخصص گوش و حلق و بینی چیست و از چه روش‌هایی برای شناسایی مشکلات استفاده می‌شود؟ روش‌های اولیه تشخیص در تخصص گوش و حلق و بینی، شامل معاینات فیزیکی است که در آن متخصص گوش از ابزارهایی مانند اتوسکوپ، اسپکولوم بینی و لارنگوسکوپ برای بازرسی کانال‌های گوش، مجارای بینی و گلو استفاده می‌کند. در ادامه، به معرفی انواع مطالعات تصویربرداری و تست‌های آزمایشگاهی برای شناسایی این اختلالات پرداخته‌ایم:

  • اسکن MRI
  • سونوگرافی
  • کشت، بیوپسی، آزمایش خون
  • آلرژی‌سنجی
  • شنوایی‌سنجی
  • آندوسکوپی بینی

این روش‌های تشخیصی، همراه با تاریخچه بیمار و تجزیه و تحلیل علائم، متخصص گوش و حلق و بینی را قادر می‌سازد تا برنامه‌های درمانی دقیق و مؤثری را تهیه کند.

توموگرافی کامپیوتری (سی‌تی‌اسکن)

برای توموگرافی کامپیوتری، از اشعه ایکس استفاده می‌شود تا تصاویری از زوایای مختلف و کنار هم قسمت‌هایی از بدن به‌دست بیاید. برای مثال، برای تشخیص بیماری‌هایی مانند سینوزیت مزمن، کم‌شنوایی یا عفونت گوش از تصویر سینوس‌ها یا استخوان‌های تمپورال برای تجسم ناحیه و به دست‌آوردن اطلاعات لازم برای ایجاد برنامه درمانی جامع و موثر، استفاده می‌شود.

استفاده از سی تی اسکن برای تشخیص بیماری های گوش و حلق

ام آر آی (MRI)

در ام‌آرآی، از میدان مغناطیسی قوی همراه با امواج رادیویی برای دریافت تصاویری از داخل گوش، بینی یا گلو استفاده می‌شود. این روش امکان مشاهده بهتر ساختارهای بافت نرم در داخل سینوس‌ها، استخوان‌ها و اندام‌های ناحیه سر و گردن را فراهم می‌کند. در تخصص گوش و حلق و بینی، از MRI برای تشخیص اختلالات گوش داخلی، ارزیابی وسعت سرطان‌های سر و گردن و ارزیابی شرایط اثرگذار بر ساقه مغز و اعصاب جمجمه استفاده می‌شود. همچنین این تکنیک، می‌تواند مشکلات موجود در سینوس‌ها، غدد بزاقی و بافت‌های نرم گردن را شناسایی کند.

سونوگرافی

سونوگرافی ابزاری تشخیصی پویا، مقرون به صرفه و ارزشمند است. این روش از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصویر زنده از داخل بدن بیمار استفاده می‌کند. با سونوگرافی گوش و حلق و بینی، امکان بررسی نواحی صورت و گردن و توده‌های احتمالی موجود در آن‌ها به‌وجود می‌آید. به‌ویژه، این تکنیک برای ارزیابی بافت‌های نرم گردن، مانند غدد تیروئید و پاراتیروئید، غدد بزاقی و غدد لنفاوی مفید است. سونوگرافی به تشخیص ناهنجاری‌هایی مانند کیست، تومور و التهاب کمک کرده و بیوپسی سوزنی را برای نمونه‌برداری دقیق از بافت هدایت می‌کند.

کشت،بایوپسی و آزمایش خون

برای بررسی مشکلات مختلف نواحی گوش و حلق و بینی، از آزمایش خون و بررسی اعضای مربوط به این نواحی از نظر عفونت، التهاب و آلرژی‌ها هم استفاده می‌شود. این آزمایش‌ها، می‌تواند نشانگرهای التهابی، وجود عفونت‌های باکتریایی یا ویروسی و واکنش‌های آلرژیک را شناسایی کند. با کشت برخی سلول‌های نواحی مختلف، امکان شناسایی عفونت‌ها وجود دارد. بیوپسی هم نمونه‌برداری جهت تشخیص نوع توده‌های شکل‌گرفته در دستگاه سر و گردن است.

آزمایش آلرژی

برای بررسی وضعیت آسم یا پولیپ بینی، از آزمایش آلرژی استفاده می‌شود. این آزمایش‌ها، واکنش‌های آلرژیک به مواد مختلف مانند گرده، گردوغبار، مواد غذایی و حیوانات خانگی را تشخیص می‌دهند. نتایج این آزمایش‌ها به متخصصان گوش و حلق و بینی در تعیین عوامل محرک آلرژی و ارائه درمان‌های مناسب برای کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک می‌کند. تست پریک و خراش پوستی و تزریق زیر پوستی، از مهم‌ترین این آزمایش‌ها هستند.

شنوایی‌سنجی

شنوایی‌سنجی معمولاً برای بیمارانی انجام می‌شود که از کم‌شنوایی، زنگ‌زدن در گوش یا اختلالات تعادلی شکایت دارند. تست انتشارات گوش و آکوستیک (OAE) نوعی تست غربالگری برای بررسی شنوایی طبیعی است. این تست‌ها، عملکرد سلول‌های مویی داخلی گوش را بررسی می‌کند و واکنش‌های گوش میانی به صداها را می‌سنجند. تشخیص مشکلات شنوایی و عملکرد گوش به کمک این تست‌ها، بسیار راحت است.

آندوسکوپی بینی

رایج‌ترین روش تشخیصی در بیماران مبتلا به شکایات بینی، سینوس یا آلرژی آندوسکوپی است. در این روش، بینی را با یک ضداحتقان همراه با لیدوکائین بی‌حس می‌کنند. سپس پزشک دوربینی کوچک را به داخل سوراخ بینی می‌فرستد تا نمای بزرگی به دست بیاید. این تکنیک برای تشخیص مشکلاتی مانند انسداد بینی، پولیپ، عفونت‌های مزمن و تومورها بسیار موثر است. آندوسکوپی بینی به پزشکان امکان می‌دهد تا با وضوح بیشتری وضعیت داخلی بینی و سینوس‌ها را بررسی کرده و اقدامات درمانی لازم را انجام دهند.

بررسی مشکلات بینی وسینوس از وظایف تخصص گوش و حلق

روش‌ها و روندهای درمان در تخصص گوش چیست؟

روش‌های درمانی منتخب از سوی پزشک با تخصص گوش و حلق و بینی چیست و چطور به رفع مشکلات این نواحی کمک می‌کنند؟ پزشکان این حیطه بر روندهای درمانی متنوعی تسلط دارند. این روش‌ها به دو دسته دارویی و جراحی تقسیم می‌شوند. تکنیک‌های دارویی شامل استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها برای درمان عفونت‌های گوش میانی و خارجی و داروهای ضدالتهابی برای کاهش درد و التهاب هستند. به روش‌های متعدد جراحی هم در ادامه پرداخته‌ایم:

جراحی آندوسکوپی سینوس

نوعی جراحی کم‌تهاجمی است که در آن پزشک از لوله‌های کوچک برای بازگرداندن عملکرد طبیعی سینوس استفاده می‌کند. در این روش، با استفاده از آندوسکوپ (یک لوله باریک و انعطاف‌پذیر مجهز به دوربین) جراح به طور دقیق و مستقیم به داخل سینوس‌ها دسترسی پیدا می‌کند. جراحی آندوسکوپی سینوس، با حداقل برش و آسیب به بافت‌های اطراف، منجر به حذف انسدادها و بهبود سینوزیت مزمن و پولیپ‌های بینی می‌‌شود.

اکسیزیون و بیوپسی

منظور از بیوپسی همان نمونه‌برداری از توده‌ها برای بررسی میکروسکوپی و تشخیص وضعیتشان است. اکسیزیون هم روشی است که در آن تومور به طور جزئی یا کامل برداشته می‌شود. ای دو تکنیک در تشخیص و درمان بیماری‌ها بسیار مهم هستند. بیوپسی و اکسیزیون، به‌ویژه در تشخیص سرطان و ارزیابی تغییرات بافتی استفاده شده و به پزشک، برای اتخاذ تصمیمات درمانی دقیق‌تر و اثربخش‌تر کمک می‌کند.

جراحی پلاستیک صورت

از جمله روش‌های جراحی پلاستیک باید به رینوپلاستی (جراحی بینی)، ریتیدکتومی (لیفت صورت)، جنیوپلاستی (بزرگ‌کردن چانه) و اتوپلاستی (جراحی گوش) و جراحی‌های ترمیمی برای تومورها و آسیب‌ها اشاره شود. این جراحی‌ها، به بهبود ظاهر و بازسازی عملکرد نواحی آسیب‌دیده کمک می‌کنند. جراحی پلاستیک صورت می‌تواند منجر به بهبود تنفس، اصلاح ناهنجاری‌های مادرزادی و افزایش اعتمادبه‌نفس در بیماران شود. این جراحی‌ها با اهداف زیبایی و درمانی انجام می‌شوند.

مشاوره تلفنی یا متنی با دکتر گوش، حلق و بینی

میرینگوتومی و قراردادن لوله یکسان‌سازی فشار

این مورد روشی است که اغلب در کودکانی انجام می‌شود که دچار عفونت‌های مکرر و طولانی‌مدت گوش میانی هستند. چنین روشی از پرشدن مایع در گوش‌ها جلوگیری می‌کند و فشار و درد ناشی از آن را کاهش می‌دهد. به‌گونه‌ای که ایجاد یک برش کوچک در پرده گوش، باعث تخلیه مایع تجمع‌یافته در گوش میانی می‌شود. گاهی با قرار دادن یک لوله تهویه کوچک در محل برش، امکان تخلیه مستمر و جلوگیری از تجمع مجدد مایعات فراهم می‌شود.

تشریح گردن

تشریح گردن برای بررسی و درمان ساختارهای گردن مانند غدد لنفاوی، غده تیروئید، مسیرهای هوایی و گوارشی فوقانی استفاده می‌شود. تشخیص و درمان توده‌های گردنی، عفونت‌ها و مشکلات تیروئید هم به کمک تشرح گردن انجام می‌گیرد. این جراحی‌ها می‌تواند شامل حذف تومورها، درمان سرطان‌های سر و گردن و اصلاح ناهنجاری‌های مادرزادی باشند. انجام جراحی‌های تشریح گردن، به دقت بالایی برای به حداقل رساندن عوارض جانبی و حفظ عملکرد حیاتی نواحی گردن نیاز دارد.

سپتوپلاستی

جراحی که در صورت انحراف تیغه بینی، استخوان‌ها و غضروف بین سوراخ‌های این بخش از صورت را صاف می‌کند. انحراف تیغه بینی می‌تواند موجب انسداد بینی، عفونت‌های مکرر سینوسی، خونریزی بینی و مشکلات تنفسی شود. به کمک جراحی سپتوپلاستی، با برداشتن یا تغییر شکل این دیواره، آن را صاف کرده و در موقعیت درستی قرار می‌دهند. سپتوپلاستی معمولا با استفاده از تکنیک‌های کم‌تهاجمی انجام شده و دوره بهبودی کوتاهی دارد.

دکتر گوش جراحی های مربوط به بینی را انجام می دهد

جراحی برای خروپف یا OSA

روشی برای برداشتن بافت نرم از گلو برای کمک به افرادی است که در هنگام خواب دچار مشکل هستند. انجام جراحی برای درمان خروپف، با هدف رفع انسداد مسیرهای هوایی و بهبود جریان هوا هنگام خواب انجام می‌شود. این جراحی به سه روش مختلف شامل برداشتن بافت نرم از گلو، استفاده از امواج رادیویی برای کاهش بافت‌های نرم و جراحی اصلاح انحراف تیغه بینی صورت می‌گیرد. هدف این جراحی‌ها، کاهش یا حذف خروپف و بهبود کیفیت خواب است.

جراحی تیروئید

جراحی تیروئید، یک تکنیک درمانی برای بیماری‌های مختلف غده تیروئید، مانند گواتر، ندول‌های تیروئیدی، پرکاری تیروئید و سرطان تیروئید است. این جراحی به دو روش مختلف شامل برداشتن بخشی از غده تیروئید (تیروئیدکتومی جزئی) و برداشتن کل غده تیروئید (تیروئیدکتومی کامل) انجام می‌شود. انجام این جراحی، به دقت بالایی برای جلوگیری از آسیب به اعصاب حنجره‌ای و غدد پاراتیروئید نیاز دارد. برخی افراد، پس از این جراحی‌ها، باید هورمون‌های تیروئیدی جایگزین را مصرف کنند.

چه زمانی باید به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنیم؟

دلایل زیادی برای مراجعه به متخصص گوش و حلق و بینی وجود دارد. در صورت بروز علائم زیر باید به پزشک متخصص در این حوزه مراجعه کنید. بروز بسیار از علائم می‌تواند نشانه‌هایی از بیماری‌های جدی گوش و حلق و بینی باشند که به ارزیابی‌های درمانی و تخصصی نیاز دارند. عدم درمان این بیماری‌ها، می‌تواند عوارض بسیاری برای بیمار به دنبال داشته و کیفیت زندگی او را کاهش دهند. مراجعه به‌موقع، به متخصص گوش، باعث تشخیص زودهنگام و تسریع روند درمان می‌شود.

  • فشار مزمن سینوسی یا گرفتگی بینی
  • گرفتگی صدا یا خس‌خس سینه مداوم
  • آلرژی یا همان حساسیت شدید
  • مشکل در بلع (دیسفاژی)
  • عفونت‌های مکرر گوش
  • توده روی صورت یا گردن
  • از دست‌دادن شنوایی
  • آبریزش بینی مداوم
  • گلودرد مداوم
  • سرفه مزمن
  • خروپف شدید
  • آپنه خواب
  • سرگیجه

با آگاهی از اینکه تخصص گوش و حلق و بینی چیست و چه خدماتی از سوی پزشکان این رشته ارائه می‌شود، در صورت بروز مشکل سردرگم نخواهید بود.

در انتخاب دکتر گوش چه مواردی را باید در نظر بگیریم؟

برای انتخاب بهترین دکتر گوش، با تخصص و تجربه پزشک در درمان بیماری‌های گوش بررسی شود. توصیه سایر متخصصان و تجربیات سایر بیماران، می‌تواند دیدگاه خوب و کاملی از نحوه عملکرد متخصص گوش به شما ارائه دهد. به مجهز بودن مطب یا کلینیک دکتر با ابزارهای مدرن و تکنولوژی‌های پیشرفته تشخیصی و درمانی اهمیت دهید. در زمان انتخاب پزشک با تخصص گوش و حلق و بینی باید حواستان به نکات زیر هم باشد:

  • به اعتبار و شهرت پزشک دقت کنید.
  • به تحت پوشش بیمه‌بودن خدمات متخصص دقت کنید.
  • حواستان به نظرات مراجعان قبلی باشد و تجربه‌هایشان را در سامانه‌هایی مانند سایت‌های نوبت‌دهی آنلاین مطالعه کنید.

توجه به نوع ارتباط و تعامل پزشک با بیمار هم حائز اهمیت است و باید مورد توجه قرار بگیرد.

در انتخاب بهترین دکتر گوش چه مواردی را باید در نظر بگیریم؟

در مراجعه به دکتر گوش، انتظار چه معاینه‌هایی داشته باشیم؟

هنگام مراجعه به دکتر گوش و حلق و بینی، پزشک ابتدا درباره تاریخچه پزشکی، سوابق خانوادگی، علائم بیماری، شدت و مدت بروز علائم آن سوالاتی می‌پرسد. سپس به معاینه فیزیکی گوش‌ها با اتوسکوپ، بینی و سینوس‌ها با رینوسکوپ و گلو و حنجره به کمک لارنوسکوپ می‌پردازد. متخصص گوش و حلق و بینی، در صورت نیاز، انواع تست‌های شنوایی، تصویربرداری، آندوسکوپی یا تست آلرژی را انجام می‌دهد. دکتر گوش با تفسیر نتایج حاصل از این آزمایش‌ها و تست‌ها، تشخیص بیماری و برنامه درمانی مناسب با نیازهای بیمار را ارائه می‌کند.

پزشکان با تخصص گوش و حلق و بینی با بررسی اولیه و معاینه سعی می‌کنند که مشکل را تعریف و شناسایی کنند؛ این بهترین پاسخ به سوال تخصص گوش و حلق و بینی چیست، است. در ادامه، با توجه به نشانه‌هایی مانند درد گوش، عفونت، التهاب لوزه، ورم گلو یا وضعیت‌هایی مانند انحراف تیغه بینی، پولیپ بینی، کم‌شنوایی و…، اقدام به درمان بیماری‌های گوش و حلق و بینی می‌کنند. اگر برایتان سوال است که دکتر گوش کیست، باید بگوییم که هم درخصوص جراحی گوش و حلق و بینی تخصص دارد و هم به حوزه‌هایی مانند جراحی زیبایی بینی وارد می‌شود. وظایف تخصص گوش و حلق بسیار متنوع و پرشمار است و از تجویز انواع سمعک تا جراحی زیبایی را شامل می‌شود.

برای این که با بهترین پزشکان گوش و حلق و بینی ایران مشاوره کنید، می‌توانید از طریق سامانه نوبت آنلاین دکتردکتر اقدام کنید. برای این کار، لازم است با توجه به محل سکونت خود، فیلتر شهر را فعال کرده و در بخش تخصص گوش، حلق و بینی، متخصصان این رشته پزشکی را ببینید. با بررسی نظرات دیگر مراجعین پزشک و همچنین امتیازاتی که به او داده شده، می‌توانید بهترین گزینه را انتخاب کرده و وقت خود را رزرو کنید.

منابع:

richmondent.com

houstonmri.com

columbiadoctors.org

my.clevelandclinic.org

سوالات متداول دکتر گوش و حلق و بینی

پزشکان متخصص در این زمینه به درمان اختلالات گوش، بینی، گلو و به‌طور کلی ناحیه سر و گردن می‌پردازند. این متخصصان توانایی جراحی هم دارند.

انواع بیماری‌های مربوط به ناحیه سر و گردن از التهابات لوزه، کم‌شنوایی، مشکلات تنفسی تا جراحی‌های زیبایی، درمانی و ترمیمی بینی از سوی دکتر گوش و حلق و بینی انجام می‌شود.

از زیرمجموعه‌ای این تخصص باید تخصص گوش و حلق و بینی کودکان، گوش‌شناسی، حنجره‌شناسی، راینولوژی و جراحی پلاستیک را نام ببریم.

بله، متخصصان این حوزه می‌توانند جراحی مشکلات نواحی سر و گردن را انجام بدهند. ضمن اینکه انجام عمل‌های زیبایی و ترمیمی بینی هم از سوی آن‌ها صورت می‌گیرد.

بهترین پزشکان صبور هستند، از دانش کافی برخوردارند و نشانه‌ها و سوابق بیمار را به‌دقت و با جزئیات مورد بررسی و مطالعه قرار می‌دهند.

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر