بدن درد چیست و چه دلایلی دارد؟

مردی با مشکل بدن درد در قسمت کتف
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

بدن درد به معنی احساس کوفتگی و گرفتگی در عضلات است که معمولاً به دلیل فعالیت شدید، خستگی و ابتلا به بعضی از بیماری‌ها بروز می‌کند. برای مثال، التهاب مفاصل، وجود عفونت‌های ناشی از آنفولانزا و کرونا، درد‌های ناشی از بیماری‌های خودایمنی، ابتلا به سرطان‌ها و اختلالات متابولیک از این دست هستند. همچنین، کمبود مواد معدنی مانند کلسیم و منیزیم در استخوان‌ها نیز سایمی‌توانند دلایل بدن درد مداوم باشند. علائمی که افراد همراه با این درد‌ها تجربه می‌کنند، شامل خستگی، تب، تورم، قرمزی پوست و محدودیت حرکتی است.

برای پیگیری و درمان درد بدن، بهتر است ابتدا به پزشک عمومی مراجعه کنید. این پزشک با معاینه فیزیکی و سپس تجویز آزمایش خون، علت کوفتگی بدن شما را تشخیص می‌دهد. سپس در صورت نیاز، شما را به پزشک متخصص ارجاع می‌دهد تا با انجام تصویربرداری‌های پیشرفته مانند رادیوگرافی و ام‌آر‌آی، از تشخیص خود اطمینان حاصل کند. در این مطلب از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر با ما همراه باشید تا درد بدن و مهم‌ترین موارد مربوط به آن را بررسی کنیم.

همچنین اگر در این رابطه سوالی داشتید، می‌توانید در انتهای مطلب و در بخش نظرات مطرح کنید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر پاسخ دهد.

بدن درد یا کوفتگی بدن چیست؟

درد بدن به معنی احساس درد و گرفتگی در بخش‌های مختلف بدن است. این درد دلایل مختلفی دارد؛ برای مثال از دلایل فیزیکی گرفته تا مشکلات عصبی و روانی، می‌توانند عامل بروز درد و کوفتگی در بدن باشند. اما در حالت کلی، ما این درد‌ها را به شکل درد عضلانی و درد مفصلی احساس می‌کنیم که هرکدام دلایل خاص خود را دارند. جزئیات را باهم بررسی می‌کنیم:

  • درد عضلانی؛ احساس کوفتگی و گرفتگی عضلات در بخش‌های مختلف بدن را شامل می‌شود.
  • درد مفصلی؛ درصورت ابتلا به بیماری‌هایی مانند آرتریت و نقرس بروز می‌کند.
  • درد عصبی؛ شامل درد‌های ناشی از سیاتیک و نوروپاتی است.

همچنین، انواع درد‌های بدن ممکن است به دلیل فعالیت فیزیکی شدید، استرس، عفونت‌های ویروسی مثل سرماخوردگی یا آنفولانزا و حتی مشکلات خواب نیز بروز کنند. اگر به هردلیلی درد دارید، بدن شما احتمالاً به استراحت، تغذیه مناسب یا مراقبت بیشتری احتیاج دارد.

با استناد به مقاله‌ای منتشرشده در وب‌سایت getsunmed،

بدیهی است که احساس درد و کوفتگی، سیگنالی مهم از سمت بدن است و ما بایستی نسبت به این سیگنال‌ها حساس و پاسخگو باشیم.

همچنین، درک ماهیت این دردها و بررسی دلایل، اولین قدم برای یافتن راه حل و انتخاب روش درمانی است.

بدن درد در ناط مختلف بدن

علائم همراه با کوفتگی

علائم همراه این نوع درد‌ها، به علت بروز آن بستگی داشته و با یکدیگر تفاوت دارند؛ اما یکسری علائم رایجی که افراد همراه با این درد تجربه می‌کنند، عبارتند از:

  • خستگی
  • درد عضلانی و خشکی مفاصل
  • تب و لرز
  • احساس ضعف و کاهش انرژی
  • اختلالات خواب
  • بی‌اشتهایی
  • حالت تهوع و مشکلات گوارشی

علائم مذکور، معمولاً نشان‌دهنده این هستند که بدن در حال مقابله با عوامل تهدید‌کننده سلامتی است.

تب و لرز و اختلالات خواب، از رایج‌ترین دلایل بروز درد بدن

درد‌ در قسمت‌های مختلف بدن به چه دلایلی بروز می‌کند؟

گاهی ممکن است که بنابه‌دلایل خاصی در بخش‌های مختلف بدن، احساس درد داشته باشیم. برای مثال، هنگام بلند کردن وزنه‌های سنگین در باشگاه، با شانه روی زمین افتادن یا تجربه تصادف از این دست هستند. اما زمانی که در تمام قسمت‌های بدن خود احساس درد داشته باشیم، ماجرا فرق می‌کند زیرا درد کامل، براثر ابتلا به یکسری بیماری‌ها و مشکلات جدی در بدن بروز می‌کند. در ادامه، دلایل متداول بروز این درد را برای شما بررسی خواهیم کرد:

مشاوره متنی و تلفنی دکتر عمومی

سندرم خستگی مزمن

گفتنی است سندرم خستگی مزمن (Chronic Fatigue Syndrome)، نوعی بیماری پیچیده است که علت دقیق آن هنوز مشخص نیست. افراد مبتلا به این بیماری، در تمام ساعات روز بدن درد دارند و همیشه خسته هستند. به‌اندازه‌ای که حتی برای انجام کارهای روزمره خود هم انرژی و حوصله ندارند.

گردش خون ضعیف

گردش خون ضعیف، وضعیتی است که بافت‌های بدن به میزان کافی خون دریافت نمی‌کنند. این مشکل احتمالاً به دلیل بیماری‌های عروقی، عوارض ناشی از بیماری دیابت، فشار خون، سیگار کشیدن و چاقی اتفاق می‌افتد. زیرا هرکدام از این بیماری‌ها، یکسری مشکلات در بدن ایجاد می‌کنند که به بروز درد منجر می‌شوند.

عفونت‌های ناشی از سرماخوردگی

عفونت‌های ناشی از سرماخوردگی، یکی از شایع‌ترین دلایل بروز درد و کوفتگی در بدن هستند. زمانی که ما سرما می‌خوریم، سیستم ایمنی بدن به منظور مبارزه با ویروس‌ها فعالیت خود را افزایش داده و ماده‌ای به نام «سیتوکین» ترشح می‌کند. سیتوکین‌ها با اینکه سیستم ایمنی را تقویت می‌کنند، اما، همزمان در عضلات و مفاصل درد و ناراحتی هم ایجاد می‌کنند. همچنین، افزایش التهاب و افزایش دمای بدن (تب) نیز این درد‌ها را تشدید می‌کنند.

عفونت‌های ناشی از سرماخوردگی و بیماری‌های دیگر، یکی از دلایل بروز درد بدن

روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید

روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید، نوعی بیماری خودایمنی مزمن است که منحصراً مفاصل را تحت تأثیر قرار می‌دهد. علائم این بیماری شامل خستگی، التهاب و درد مفاصل کل بدن، ورم و سفتی در اطراف مفاصل است.

کم‌کاری تیروئید

جالب است بدانید که کم‌کاری تیروئید، یک عامل دیگر در بروز احساس بدن درد و کوفتگی در عضلات و مفاصل است. به این صورت که با کاهش سطح‌ هورمون‌های تیروئیدی، فرآیند‌های متابولیک بدن کند شده و فرد مبتلا علائمی مانند خستگی، افزایش وزن، احساس درد و ناراحتی در عضلات و مفاصل خود احساس می‌کند.

عوارض ناشی از کم‌کاری تیرویید یکی از عوامل بروز درد بدن

چگونه علت درد بدن تشخیص داده می‌شود؟

تشخیص این نوع دردها با چند روش انجام می‌گیرد. البته انتخاب این روش‌ها به شدت درد و علت احتمالی آن بستگی دارد؛ ولی در حالت کلی، پزشک از روش‌های زیر کمک می‌گیرد:

  • دریافت شرح حال از بیمار
  • معاینه فیزیکی
  • تجویز آزمایش‌های خون
  • انجام تصویربرداری
  • آزمایش‌های ادرار یا مایع نخاعی
  • سایر آزمایش‌های تخصصی‌

نکته! در صورت نیاز به تشخیص دقیق‌تر، ممکن است پزشک آزمایش‌هایی مانند تست نوار عصب و عضله یا سایر آزمایش‌های کارکردی را هم برای بررسی عملکرد اعصاب و عضله‌ها تجویز کند.

تشخیص درد بدن با روش‌ها و آزمایش‌های تخصصی

احساس درد یا کوفتگی در بدن چگونه درمان می‌شود؟

برای درمان حس کوفتگی بسته به دلیل ایجاد درد، پزشک متخصص با کمک روش‌های تشخیصی، نوع درمان را انتخاب می‌کند. مهم‌ترین نکته این است که شما بعد از مشخص شدن علت درد‌های خود، باید به پزشک متخصص همان بیماری مراجعه کرده و دارو‌ مصرف کنید. در ادامه، راه‌های مختلفی درمان این مشکل را بررسی خواهیم کرد:

مصرف دارو

برای درمان درد بدن، چند نوع داروی مسکن و ضدالتهابی وجود دارند که پزشک متخصص آن‌ها را بسته به علت و شدت درد تجویز می‌کند. برای مثال، چند مورد رایج از قرص را معرفی خواهیم کرد:

  • استامینوفن
  • ایبوپروفن
  • ناپروکسن
  • دیکلوفناک
  • ژل‌ها و کرم‌های موضعی

نکته! پیش از مصرف این دارو‌ها حتماً با پزشک مشورت کنید.

مصرف دارو‌های مسکن برای درمان و کاهش درد بدن

هیدراته نگه داشتن بدن

هیدراته نگه داشتن بدن، یعنی اینکه شما همیشه آب کافی بنوشید تا بدنتان در حالت هیدراته بماند و کم‌آب نشود. زیرا کم‌آبی بدن، خسگی و درد ناشی از کوفتگی عضلات بدن را افزایش می‌دهد. درنتیجه، نوشیدن مایعات کافی و مفید در بهبود این دردها و کاهش علائم مهم است.

انجام ورزش‌های سبک

ورزش‌های کششی ملایم، عضلات را تقویت کرده و خون‌رسانی به بافت‌های بدن را افزایش می‌دهند. درنتیجه، با بهبود جریان خون کوفتگی‌های بدن نیز به مرور رفع می‌شود. به این منظور، بعد از مشورت با پزشک خود می‌توانید ورزش‌هایی مانند پیلاتس و یوگا را انتخاب کنید.

استفاده از کمپرس گرم و سرد

هنگامی که درد دارید، استفاده از کمپرس سرد برای کاهش این درد‌ها و التهاب‌ها چاره‌ساز است. همچنین، کمپرس گرم نیز در شل شدن عضلات موثر بوده و باعث بهبود جریان خون می‌شود.

ماساژ درمانی

ماساژ درمانی، روشی دیگر برای تسکین دادن درد‌ بدن است. در این روش، ماساژور با ارائه تکنیک‌های تخصصی، عضلات و بافت‌های بدن را ماساژ می‌دهد تا خون‌رسانی به بافت‌های بدن افزایش یابد. ماساژ درمانی دارای انواع و سبک‌های مختلفی بوده و انتخاب آن به عهده پزشک و ماسور متخصص است.

ماساژ درمانی برای کاهش درد‌های عضلانی و بافت‌های داخلی بدن

مدیریت استرس

استرس و اضطراب، عملکرد اعضای بدن را مختل کرده و درد‌های بدن را افزایش می‌دهند. برای اینکه استرس خود را مدیریت کنید، حتماً به روانشناس و مشاور خانواده مراجعه کنید. همچنین، یادگیری تکنیک‌های آرامش بخش، تنفس عمیق و فعالیت‌های شادی‌آور نیز برای مدیریت استرس و تسکین درد‌های عضلانی موثر هستند.

انتخاب رژیم غذایی مناسب

مصرف مواد مغذی مثل پروتئین‌ها و ویتامین‌ها، بافت‌های آسیب‌دیده را ترمیم کرده و درد‌های بدن را کاهش می‌دهند. همچنین، مصرف میوه‌ها و سبزیجات غنی از ویتامین C، مواد معدنی مانند منیزیم و پتاسیم نیز در کاهش دردهای عضلانی موثر هستند.

انتخاب رژیم غذایی سالم برای کاهش و درمان درد بدن
مصرف مواد مغذی مانند ویتامین‌ها و مکمل‌های غذایی برای درمان درد بسیار مهم است.

مصرف مکمل‌های غذایی

درصورتی که مقادیر ویتامین‌ها در بدن شما پایین باشند، پزشک متخصص همراه با دارو‌های تخصصی، مکمل‌هایی مانند منیزیم، ویتامین D و B12 را هم به منظور کاهش درد‌های عضلانی تجویز می‌کند. دوز و روش مصرف این دارو‌ها باید دقیقاً مطابق دستور پزشک باشد.

چگونه از بروز درد‌ بدن پیشگیری کنیم؟

برای پیشگیری از بروز درد‌های جسمانی، بایستی یکسری نکات مهم را رعایت کنید. اولین و مهم‌ترین نکته، انتخاب یک ورزش سبک است. زیرا ورزش کردن عضلات را قوی‌تر کرده و انعطاف آنها را افزایش می‌دهد. سایر نکات را در ادامه، بررسی می‌کنیم:

  • چکاپ دوره‌ای بدن؛ هرچند ماه یکبار برای بررسی وضعیت جسمانی خود به پزشک مراجعه کنید.
  • استراحت کافی؛ خواب با کیفیت و منظم برای کاهش کوفتگی و درد‌های عضلانی بسیار مهم است.
  • دقت به وضعیت بدن؛ هنگام نشستن، بلند شدن و تکیه دادن، به استاندارد بودن حرکات خود توجه داشته باشید. اگر نشستن شما طولانی‌مدت است، هر ۳۰ دقیقه یکبار بلند شوید و راه بروید.
  • نوشیدن آب و مایعات کافی؛ به منظور کاهش درد و هیدراته نگه داشتن بدن بسیار مهم است.
  • مدیریت استرس؛ سعی کنید با مراجعه به روانشناس، استرس خود را مدیریت کنید.
  • استفاده از کفش‌های مناسب؛ کفش‌های مناسب، فشار روی عضلات و ماهیچه‌ها را کاهش می‌دهند و برای سلامتی بسیار مهم‌اند.

با رعایت نکات فوق، علاوه‌بر افزایش کیفیت زندگی خود، می‌توانید از بروز درد‌های آزادهنده در امان بمانید.

ورزش، تغذیه مناسب و انتخاب کفش استاندارد برای پیشگیری از درد بدن
علاوه‌بر کفش مناسب، درست راه‌ رفتن نیز در پیشگیری از دردهای بدن موثر است.

برای پیگیری مشکل کوفتگی بدن به چه دکتری باید مراجعه کرد؟

برای پیگیری بدن درد یا کوفتگی بدن، ابتدا بایستی به دکتر عمومی مراجعه کنید. این پزشک با بررسی‌های اولیه، علت بروز بدن درد مداوم یا کوتاه‌مدت شما را مشخص می‌‌کند. سپس اگر در حیطه تخصصی‌اش باشد، مراحل درمانی را آغاز می‌کند. درغیراین‌صورت، شما را به پزشک متخصص ارجاع خواهد داد.

ما در این مطلب، سعی داشتیم تمام نکات مربوط به بدن درد، روش‌های پیشگیری و نکات درمانی را بررسی کنیم. با‌این‌حال، اگر به راهنمایی‌های تخصصی‌تر نیاز دارید، می‌توانید با مراجعه به وب‌سایت آنلاین نوبت‌دهی مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر، از بهترین پزشکان عمومی در سراسر ایران زمان مشاوره و ویزیت دریافت کنید.

منابع:

healthline.com

mayoclinic.com

webmd.com

سوالات متداول بروز درد در بدن

برای درد بدن چی بخوریم؟
برای رفع درد بدن، انتخاب رژیم غذایی سالم و رعایت آن بسیار مهم است.
آیا درد ایجاد شده در بدن خطرناک است؟
علت بدن درد طولانی مدت چیست؟
بدن درد شدید نشانه چیست؟

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: زهره پور رادی
من زهره پور رادی هستم؛ روان‌شناس، مشاور خانواده، بازیگر، مترجم و نویسنده هستم. خوشحالم که مسیر زندگیم رو بر پایه علایقم بنا کردم و عاشقانه کار می‌کنم. برای من، نوشتن مانند چیدن تکه‌های پازل برای خلق یک منظره زیبا و شگفت‌انگیز است. از منظر من، کلمه‌ها فراتر از تولیدات حروف الفبا هستند. شاید عجیب به نظر بیاید ولی، هر کلمه را مانند فردی تصور می‌کنم که در حال سفر و ماموریت است و این ماموریت، زمانی موفقیت‌آمیز خواهد بود، که سخن‌گو یا نویسنده، آنها را در مقصدی درست پیاده کند. در هر موضوع و زمینه‌ای که بنویسم، می‌کوشم تا منظره‌ای زیبا و چشم‌نواز برای مخاطب بسازم. حین نوشتن مقاله‌های مربوط به دنیای مد و فشن، تلاش می‌کنم که مخاطبان علاقمند را با خود به کت‌واک‌های ۵۰ سال قبل ببرم!‌ سپس، آرام آرام آنها را به عصر جدید و دنیای جدید نزدیک‌تر کنم. به‌اندازه‌ای که احساس کنند که در حال مطالعه کتابی تاریخی و مصور هستند. حین نوشتن مقاله‌های پزشکی، احساس مسئولیتم به مراتب بیشتر از سایر مطالب است. اینبار، لذت نوشتن با دغدغه سلامتی مخاطبان همراه است. بدون اغراق، خود را مانند یک پزشک تصور می‌کنم که مراجعش با چشم‌های کنجکاو و نگران، منتظر دریافت پاسخ سوالات خود است. از‌این‌رو، تلاشم برای ساختن درست مطلب، چند برابر می‌شود. چند ماهی است که مطالب پزشکی می‌نویسم. این منظره نیز به نوبه خود جذاب و شگفت‌انگیز است. امیدوارم که در این مسیر نیز نیاز‌های مخاطبان فهیم را به درستی برآورده سازم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*