طول عمر افراد مبتلا به سرطان غدد لنفاوی چقدر است؟ این نوع سرطان کشنده است؟ غدد لنفاوی و سیستم آن بخش مهمی از بدن انسان را تشکیل میدهد که اکثر مردم اطلاعات زیادی درباره آن و بیماریهایش ندارند. وجود سیستم لنفاوی برای سم زدایی بدن کاملا حیاتی است. هنگامی که سلولهای سرطانی در غدد لنفاوی رشد میکنند، عملکرد بدن به مشکل برخورد میکند. سرطان غدد لنفاوی معمولا کشنده نیست و روشهای درمانی زیادی دارد. در این مقاله از مجله سلامتی دکتر دکتر قصد داریم در مورد علت، انواع، روشهای درمانی و علائم سرطان غدد لنفاوی و دیگر مباحث مربوطه با شما صحبت کنیم.
آشنایی با غدد لنفاوی و وظایف آنها در بدن
غدههای لنفاوی یا گرههای لنفاوی اندامهایی به شکل بیضی بوده که جزئی از دستگاه ایمنی بدن هستند و مایعی به نام لنف حمل میکنند. این گرهها بهطور گستردهای در سراسر بدن از جمله زیر بغل و معده و در ارتباط با رگهای لنفاوی گسترش یافتهاند. غدد لنفاوی از سلولهای لنفوسیتیB ، سلولهای لنفوسیتیT (که انواعی از سلولهای ایمنی هستند) و سایر سلولهای ایمنی تشکیل شدهاند .غدد لنفاوی مانند فیلتر یا تلهای ذرات بیگانه، مانند برخی سلولهای سرطانی را به دام میاندازند و موجب عملکرد صحیح سیستم ایمنی بدن میشوند.
تغییرات ظاهری غدد لنفاوی در علم پزشکی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، زیرا این تغییرات میتواند علامتی از یک بیماری باشد. ملتهب شدن یا بزرگ شدن این غدد در شرایط مختلف که ممکن است علتی پیش پا افتاده، مانند عفونت گلو، داشته باشد یا ممکن است علت آن یک عامل تهدیدکننده حیات مانند سرطان غدد لنفاوی، مثانه، خون یا ایدز باشد.
در واقع میتوان گفت که در اکثر بیماریها غدد لنفاوی قرمز رنگ و ملتهب بوده و شدیدا دردناک است. همچنین بعد از تشخیص بیماری و قطعی شدن تشخیص توسط انواع آزمایشها و معاینات، وضعیت غدد لنفاوی تعیینکننده مرحله سرطان، خواهد بود؛ که با کمک آن پزشک تشخیص میدهد که کدام روش درمانی باید به کار گرفته شود. همچنین این روش یکی از بهترین راهها برای تشخیص زودهنگام بدخیمیها و درمان به موقع آنهاست.
غدد لنفاوی اولین خط دفاعی سیستم ایمنی بدن محسوب میشود. وظیفه این غددها محافظت در برابر باکتریها و یا ویروسهایی است که میتوانند شما را بیمار کنند. در این غدد گلبولهای سفید زیادی وجود دارد که عوامل خارجی مثل باکتریها را بی اثر میکنند.
همانطور که در بخش قبلی نیز اشاره کردیم دو نوع لنفوسیت شامل T و B وجود دارد. لنفوسیت T در برخی موارد به از بین رفتن میکروبها کمک میکند و در برخی موارد وظیفه نظارت بر سلولهای ایمنی را دارد.
وظیفه لنفویست B نیز تولید آنتی بادیهایی است که به میکروبها میچسبند و از این طریق به سیستم ایمنی بدن علامت میدهند که این میکروبها را از بین ببرند.
سرطان غدد لنفاوی یا لنفوم چیست؟
به طور کلی سرطان، واژهی وهم آفرینی است که متاسفانه ابتلا به آن در سالهای اخیر تا حد زیادی افزایش یافته است. یکی از سرطانهایی که بسیار رواج دارد ولی خوشبختانه امروزه تا حد زیادی قابل درمان است، سرطان لنفوم یا سرطان غدد لنفاوی است.
وجود غدد لنفاوی برای سم زدایی بدن حیاتی است. از آنجایی که علائم سرطان غدد لنفاوی شبیه سرماخوردگی است، معمولا تا زمانی که شدت زیادی پیدا نکرده باشد، جدی گرفته نمیشود و این در حالی است که تشخیص زودهنگام این سرطان، مراحل درمان را تا حد زیادی سادهتر و کوتاهتر میکند.
لنفوم نوعی سرطان است که از گروهی از سلولهای سیستم ایمنی بهنام لنفوسیتها که با عفونت مبارزه میکنند، آغاز میشود. این سلولها در گرههای لنفاوی، طحال، غده تیموس، مغز استخوان و بسیاری دیگر از قسمتهای بدن قرار دارند. وقتی یک نفر به لنفوم (سرطان غدد لنفاوی) مبتلا میشود، لنفوسیتهای او دستخوش تغییراتی شده و به صورت کنترلناپذیری رشد کرده و تکثیر میشوند.
علت سرطان لنفوم چیست؟
هنگامی که گلبولهای سفید خون به عنوان لنفوسیتها بدون کنترل در بدن رشد کنند سرطان لنفوم رخ میدهد. هنوز علت دقیق لنفوم برای دانشمندان به صورت واضح مشخص نشده است. در واقع آنها نمیدانند که چه علتهایی باعث لنفوم میشود. اما برخی از معیارها وجود دارد که احتمال ایجاد لنفوم را بیشتر میکنند. به نقل از webmd این معیارها عبارتند از:
داشتن سیستم ایمنی ضعیف ناشی از HIV یا پیوند عضو یا به دلیل به دنیا آمدن با یک بیماری خودایمنی، داشتن بیماری سیستم ایمنی مانند لوپوس یا بیماری سلیاک، آرتریت روماتوئید و یا سندروم شوگرن، آلودگی به ویروسهایی مانند هپاتیت سی یا لنفوم سلول T، قرار گرفتن در معرض بنزین یا مواد شیمیایی که حشرات و علفهای هرز را از بین میبرند، افرادی که در گذشته تحت درمان لنفوم هوچکین و غیر هوچکین بودهاند، درمان سرطان با پرتودرمانی و افراد بالای 55 سال.
همانطور که در قسمت بالا نیز اشاره کردیم، علت دقیق ایجاد لنفوم مشخص نیست اما معیارهای بالا میتوانند احتمال لنفوم را افزایش دهند.
بررسی علائم سرطان غدد لنفاوی
افرادی که مبتلا به سرطان غدد لنفاوی هستند، چه علایمی را دارند؟ معمولا سرطان غدد لنفاوی اغلب در گردن، کشاله ران یا زیر بغل ایجاد میشود که بدون درد است.
برخی از علائمی که نشان دهنده سرطان غدد لنفاوی است، عبارتنداز:
- سرفه
- تب
- تنگی نفس
- عرق شبانه
- خستگی
- خارش
- کاهش وزن
البته ممکن است علائم بالا نشان دهنده بیماری دیگری نیز باشد. برای تشخیص بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا از این موضوع مطمئن شوید.
تفاوت علائم سرطان غدد لنفاوی خوش خیم و بدخیم
برای برخی از افراد سوال پیش میآید که علائم سرطان غدد لنفاوی خوش خیم با غدد لنفاوی بدخیم در چیست؟ با مشاهده علائم زیر میتوانیم بگوییم که غدد لنفاوی احتمالا خوش خیم است:
- علائم سرفه
- بدون درد بودن
- حالت تهوع
- قرار گرفتن غدد لنفاوی متورم در نزدیکی قسمتهای عفونی بدن مثل گوش، دهان و گلو
- کاهش تورم غدد لنفاوی با بهبودی عفونت
اما اگر علائم زیر را دارید باید حتما سریعا به پزشک متخصص مراجعه کنید تا معاینههای لازم انجام گیرد:
- عدم وجود عفونت و بیماری واضح
- تب و تعریق شبانه
- متورم باقیماندن غدد لنفاوی پس از درمان
- قرمز بودن اطراف غدد لنفاوی
- تحت درمان بودن سرطان
این علائم به صورت قطعی نشان نمیدهد که سرطان غدد لنفاوی شما از نوع بدخیم است، فقط باید برای معاینه دقیقتر غدد لنفاوی به پزشک مراجعه کنید.
نشانه های سرطان غدد لنفاوی در کودکان چگونه است؟
در برخی موارد ممکن است کودک مبتلا به سرطان غد لنفاوی هیچ علائمی نداشته باشد و به صورت تصادفی وجود سرطان کشف شود.
از علائم سرطان غدد لنفاوی که در کودکان رایجتر است میتوان به تورم سفت غدد لنفاوی گردن، کشاله ران یا زیر بازوها اشاره کرد. معمولا این تورم سفت، بدون درد است.
از دیگر علائم سرطان غدد لنفاوی در کودکان موارد زیر است:
- تعریق بیش از حد شبانه
- کاهش وزن ناگهانی
- خارش پوستی
- خستگی و ضعف دائمی
- تغییر عادات رودهای
- سرفه مزمن و تنگی نفس
- تبهای بالای ۳۸ درجه و مداوم
البته این علائم نیز ممکن است نشان دهنده بیماری دیگری باشد اما در صورتی که این علائم را مشاهده کردید، سریعا به پزشک مراجعه کنید.
آیا تورم غدد لنفاوی نشانه لنفوم است؟
زمانی که عفونت سرطان یا یک آسیب وارد بدن انسان میشود، غدد لنفاوی مربوط به آن ناحیه را نیز درگیر میکند و در اثر این درگیری ممکن است غدد لنفاوی متورم و بزرگ شود.
غدد لنفاوی متورم شده که به آن لنفادنوپاتی گفته میشود، به عنوان یک علامت هشدار عمل میکند و نشان دهنده یک بیماری در بدن انسان است. در کنار متورم شدن غدد لنفاوی علائم دیگر به واضح شدن نوع مشکل در بدن کمک میکنند.
مثلا وقتی که غدد لنفاوی شما در بخش گوش متورم شود و با علائمی مثل تب و گوش درد همراه شد، بیماری عفونت گوش یا سرماخوردگی را نشان میدهد. از دیگر نواحی که تورم غدد لنفاوی در آنها رخ میدهد شامل زیر بغل، گردن و کشاله ران است.
اگر در بدن بیش از یک ناحیه تورم غدد لنفاوی ایجاد شود، به این پدیده لنفادنوپاتی عمومی گفته میشود. علت ایجاد لنفادنوپاتی عمومی در بدن میتواند مصرف بعضی داروها بعضی از عفونتها، بیماریهای سیستم ایمنی، لوسمی و سرطان غدد لنفاوی باشد. معمولا دلیل تورم غدد لنفاوی سرطان نیست. پس در نتیجه میتوانیم به جواب سوال «آیا تورم غدد لنفاوی نشانه سرطان لنفوم است؟» اینگونه پاسخ دهیم که خیر، تورم غدد لنفاوی لزوما نشانه لنفوم نیست.
دلیل تورم غدد لنفاوی چیست؟
در بخش قبلی نیز در مورد دلیل تورم غدد لنفاوی به مواردی اشاره کردیم. حال میخواهیم به صورت دقیقتر و جمعبندی شدهتر دلایل تورم غدد لنفاوی را مطرح کنیم.
این دلایل عبارتنداز:
- عفونتهای رایج: ممکن است علت تورم غدد لنفاوی، عفونتهای رایج باشد. عفونتهای رایج شامل عفونت دندان، عفونت گوش، سرخک، آنفولانزا، گلودرد، عفونتهای پوست یا زخم مانند سلولیت، ویروس، نقص سیستم ایمنی مانند اچآیوی و … است.
- عفونتهای غیرمعمول: از عفونتهای غیر معمول نیز میتوان به بیماری سل، برخی از عفونتهای مقاربتی مثل سیفلیس، تب و توکسوپلاسموز اشاره کرد.
- عفونت ویروسی: عفونت ویروسی نیز میتواند دلیلی بر تورم غدلانفاوی باشد که این عفونتهای ویروسی شامل سرماخوردگی، آنفولانزا، در موارد جدیتر تبخال، بیماری سرخجه و HIV است.
- عفونت باکتریایی: برخی از عفونتهای باکتریهایی مانند استافیلوکوک میتواند به تورم غدد لنفاوی زیر بغل و سایر قسمتهای بدن منجر شود.
- اختلالات سیستم ایمنی: لوپوس و آرتریت روماتوئید از جمله اختلالات سیستم ایمنی هستند که میتوانند باعث بزرگ و متورم شدن غدد لنفاوی شوند. (اگر میخواهید سیستم ایمنی بهتری داشته باشید مقاله تقویت سیستم ایمنی را در مجله دکتردکتر مطالعه کنید.)
- داروها: برخی از داروها مانند داروهای ضد مالاریا، داروهای ضد تشنج و … نیز در موارد نادر میتوانند منجر به بزرگتر شدن غدد لنفاوی شوند.
- سرطانها: برخی از سرطانها مانند لنفوم، سرطان خون و … میتوانند دلیلی برای بزرگ شدن غدد لنفاوی باشند.
برای تشخیص دقیقتر دلیل تورم، مراجعه به پزشک ضروری است.
روش های تشخیص سرطان غدد لنفاوی
پزشک متخصص قبل از هرگونه آزمایش، معایناتی انجام میدهد و سوالهایی را از شما میپرسد. این سوالها شامل موارد زیر است:
- چه احساسی دارید؟
- اولین بار چه زمانی متوجه تغییرات شدهاید؟
- درد دارید؟ در کجا؟
- سابقه پزشکی خانوادگی شما چیست؟
- سابقه پزشکی گذشته شما از جمله شرایط و درمانها چیست؟
- آیا احساس خستگی یا ضعف میکنید؟
- مشکلات پزشکی و درمانهای فعلی شما چیست؟
- آیا وزن کم کردهاید؟
- اشتهایتان چگونه است؟
پزشک پس از اینکه پاسخها را از سمت شما دریافت کرد، بنابر تشخیص خود، ادامه مراحل را طی میکند. ممکن است پس از معاینه و پرسیدن سوال از شما، عفونت غیر مرتبط با سرطان را تشخیص دهد.
اگر پزشک بعد از معاینه دچار تردید شد، برای بررسی سلولهای سرطانی، بیوپسی غدد لنفاوی انجام میدهد. دکتر سرطان برای انجام این آزمایش همه یا بخشی از غدد لنفاوی شما را برمیدارد و یا از یک سوزن برای برداشتن مقدار کمی از بافت از گره آسیب دیده استفاده میکند.
همچنین برای کمک به تشخیص ممکن است یکی از آزمایشهای زیر را نیز انجام دهد:
- آسپیراسیون مغز استخوان با بیوپسی: در این آزمایش پزشک از یک سوزن برای برداشتن مایع یا بافت از مغز استخوان استفاده میکند تا سلولهای لنفوم را پیدا کند.
- اشعه ایکس قفسه سینه: این کار با استفاده از دوزهای کم تشعشع برای ایجاد تصاویری از داخل قفسه سینه شما انجام میشود.
- ام آر آی: تکنسین از یک آهنربای قوی و امواج رادیویی برای ایجاد تصاویری از ساختارهای داخل بدن و اندامهای بیمار استفاده میکند.
- اسکنPET: آزمایش پت اسکن تصویربرداری از یک ماده رادیواکتیو برای جستجوی سلولهای سرطانی در بدن استفاده میشود.
- تست مولکولی: آزمایش تست مولکولی برای یافتن تعداد ژنها، پروتئینها و سایر موارد در سلولهای سرطانی مورد استفاده قرار میگیرد تا پزشک شما متوجه بشود که کدام نوع لنفوم را دارید.
- آزمایشهای خون: برای تست عفونت در خون و تعداد سلولهای خاص و … آزمایش خون انجام میشود.
در حالت کلی روشهای تشخیص سرطان غدد لنفاوی را با یکدیگر بررسی کردیم. اینکه پزشک از کدام روش استفاده کند به تشخیص خودش وابسته است.
انواع سرطان لنفوم بر اساس غدد
لنفومها یا سرطان غدد لنفاوی چندین نوع مختلف دارد که عبارتنداز:
- لوسمی لنفوسیتی مزمن
- لنفوم پوستی سلول B
- لنفوم پوستی سلولی T
- سرطان غدد لنفاوی هوچکین
- سرطان غدد لنفاوی غیر هوچکین
- ماکروگلوبولینمی والندستروم
در ادامه به بررسی دقیق انواع سرطان غدد لنفاوی میپردازیم.
لوسمی لنفوسیتی مزمن
یکی از انواع لنفومها، لوسمی لنفوسیتی مزمن است. لوسمی لنفوسیتی مزمن نوعی سرطان خون و مغز استخوان به شمار میآید. این سرطان معمولا در افراد مسن بیشتر دیده میشود و روشهای درمانی زیادی برای کنترل بیماری وجود دارد. پیشرفت این نوع لوسمی در مقایسه با سایر سرطانهای خونی کندتر خواهد بود. اما لوسمی و لنفوم تفاوتهایی دارند که در مقاله تفاوت لنفوم و لوسمی در مجله دکتردکتر به بررسی آنها پرداختیم.
عللائم لوسمی لنفوسیتی مزمن
این نوع لنفوم با علائمی مثل عفونتهای مکرر، تب، غدد لنفاوی متورم شده و درد در قسمت بالا سمت چپ شکم همراه است.
سرطان لنفوم پوستی سلول B
این لنفوم در موارد بسیار کمی دیده میشود؛ در واقع نادر است. در این نوع لنفوم سرطان از گلبولهای سفید خون آغاز میشود و سپس به پوست میرسد. تشخیص لنفوم پوستی سلول B با معاینه بدنی، بیوپسی پوست، آزمایش خون و آزمایشهای تصویربرداری انجام میشود. خود این لنفوم انواع مختلفی دارد.
علائم سرطان لنفوم پوستی سلول B
لنفوم پوستی سلول B با علائمی مانند تورم غدد لنفاوی گردن، کشاله ران و زیر بغل، تعریق شبانه، کاهش وزن و کم شدن اشتها و تبهای مداوم اشاره کرد.
سرطان لنفوم پوستی سلول T
سرطان لنفوم پوستی سلول T یکی از سرطانهای نادر است. این نوع لنفوم گلبولهای سفید موسوم به سلولهای لنفوسیت آغاز میشود و این سلولها را دچار ناهنجاریهایی کرده و در نهایت به پوست حمله میکند.
لنفوم پوستی سلولی T منجر به لکههای قرمز برجسته یا پوسته پوسته و حتی تومورهای پوستی میشود.
علائم سرطان لنفوم پوستی سلول T
علائمی که لنفوم پوستی سلول T به همراه دارد، شامل ریزش مو، بزرگ شدن غدد لنفاوی، ضخیم شدن پوست کف دست و کف پا، قرمزی پوستی همراه با خارش و لکههایی از پوست است.
سرطان لنفوم هوچکین
از دیگر انواع لنفوم میتوان به سرطان لنفوم هوچکین اشاره کرد. این نوع سرطان قبلا بیماری هوچکین نامگذاری شده بود. سرطان لنفاوم هوچکین یک سرطان غدد لنفاوی بوده که با رشد غیر طبیعی سلولهای سیستم لنفاوی همراه است. سرطان لنفوم هوچکین در لیستِ دو نوع سرطان شایع سیستم لنفاوی قرار دارد.
امکان ابتلا به این بیماری در هر سنی وجود دارد اما در افراد بالای ۵۵ سال و افراد بین ۲۰ تا ۴۰ سال احتمال ابتلا بیشتر است. سرطان لنفوم هوچکین انواع مختلفی دارد که تشخیص آنها بر عهده پزشک خواهد بود.
علائم سرطان لنفوم هوچکین
از علائم سرطان لنفوم هوچکین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس درد در قفسه سینه
- تورم غدد لنفاوی
- تب (بدون عفونت)
- خارش بخشی از پوست
- مشکل تنفسی و سرفه
علائم سرطان لنفوم هوچکین را با یکدیگر بررسی کردیم، تشخیص دقیق بر عهده پزشک است و فقط با مشاهده علائم نمیتوان تشخیص بیماری انجام داد.
سرطان غدد لنفاوی غیرهوچکین
سرطان لنفوم غیرهوچکین یکی از دو نوع سرطان شایع غدد لنفوم است. این سرطان نیز مانند سرطان هوچکین از سیستم لنفاوی شروع به کار میکند. در این نوع سرطان از تولید غیرطبیعی گلبولهای سفید خون به نام لنفوسیتها انجام میشود و احتمال رشد تومور در سراسر بدن را ایجاد میکند. گاهی اوقات این نوع سرطان قسمتهای غیر از سیستم لنفاوی نیز سرایت میکند.
علائم سرطان غدد لنفاوی غیرهوچکین
از علائم سرطان غدد لنفاوی غیرهوچکین میتوان به تورم غدد لنفاوی، خستگی مداوم، کاهش وزن، تب و لرز، احساس فشار و درد در ناحیه قفسه سینه، کبودشدن راحت بدن، خونریزی، کم اشتها شدن و … اشاره کرد.
سرطان غدد لنفاوی از نوع ماکروگلوبولینمی والدنستروم
سرطان غدد لنفاوی ماکروگلوبولینمی والندستروم از جمله سرطانهای لنفاوی نادر است. این نوع سرطان گلبولهای سفید خون آغاز میشود.
در سرطان ماکروگلوبولینمی والندستروم تولید غیر طبیعی گلبولهای سفید در مغز استخوان انجام میشود و با این کار به از بین رفتن سلولهای خونی سالم میشوند. این نوع سرطان نوعی سرطان غدد غیرهوچکین به شمار میآید.
علائم سرطان غدد لنفاوی ماکروگلوبولینمی والندستروم
سرطان ماکروگلوبولینمی والندستروم با علائم نظیر تغییرات در بینایی، تنگی نفس، سردرد، گیجی، کاهش وزن، خستگی، کبودی آسان، خونریزی از بینی یا لثه بیحسی در دست و پا همراه است.
انواع سرطان غدد لنفاوی بر اساس عضو درگیر
سرطان لنفوم در قسمتهای مختلفی از بدن ممکن است ایجاد شوند. انواع لنفوم شامل موارد زیر است:
- سرطان غدد لنفاوی زیر بغل
- سرطان لنفوم سینه
- سرطان غدد لنفاوی گردن
- سرطان لنفوم ریه
- سرطان غدد لنفاوی کشاله ران
- سرطان لنفوم آلت
- سرطان غدد لنفاوی ترقوه
- سرطان غدد لنفاوی ریه
- سرطان لنفوم روده
که در ادامه به بررسی هر یک میپردازیم:
سرطان غدد لنفاوی زیر بغل
امکان ایجاد توده یا تورم غدد لنفاوی در زیر بغل وجود دارد. زمانی که غدد لنفاوی بزرگتر شود، میگوییم سرطان غدد لنفاوی زیر بغل ایجاد شده است. از نشانههای سرطان غالب لنفاوی زیر بغل میتوان به قرمز و گرم شدن زیر بغل، تولید ترشحات و احساس درد، تغییر شکل بافت زیر بغل و برجستگیهای اطراف ناحیه زیر بغل اشاره کرد.
سرطان لنفوم سینه
در صورتی که سرطانهای ریه رشد کند، معمولا به غدد لنفاوی مجاور زیر بازو میرود. همچنین احتمال رفتن به غدد نزدیک استخوان ترقوه و یا استخوان سینه نیز وجود دارد.
سرطان لنفوم گردن
سرطان غدد لنفاوی گلو یا سرطان لنفوم گردن به شکلهای مختلفی در بدن ظاهر میشود. علائم لنفوم گردن شامل حالت تهوع، سردرد، از دست دادن وزن، عرق کردن شبانه، ورم چشمها، تب، خونریزی از لثهها و بینی، فلج صورت و بیحسی اعضای صورت، بسته شدن راههای بینی، بزرگتر شدن و قابل لمس بودن غدد لنفاوی گردن است.
سرطان لنفوم ریه
یکی از انواع لنفوم، لنفوم ریه است. معمولا سرطان ریه میتواند به سایر قسمتهای مختلف بدن از جمله غدد لنفاوی سرایت کند. البته اولویت سرطان ریه حمله به غدد لنفاوی است. از علایم لنفوم ریه میتوان به عفونتهای مکرر تنفسی، از دست دادن اشتها، خس خس کردن، صدای خشن، درد در ناحیه قفسه سینه، سرفه مداوم، تنگی نفس، تورم در ناحیه بالای استخوان ترقوه یا گردن اشاره کرد. تشخیص این نوع سرطان بر عهده پزشک است.
سرطان غدد لنفاوی کشاله ران
هنگامی که در غدد لنفاوی کشاله ران، تورمی ایجاد شود، نشان میدهد که سرطان لنفوم غیرهوچکین پیشرفت زیادی داشته و بدخیم است. در این حالت هر چه سریعتر شیمی درمانی باید شروع شود. معمولا شیمی درمانی در این مرحله هم موثر خواهد بود. برجستگی غدد لنفاوی، خستگی، خارش، درد، تعریق و … از علائم سرطان غدد لنفاوی کشاله ران است.
سرطان لنفوم آلت
سرطان غدد لنفاوی آلت بیشتر در آلتهای ختنه نشده پدیدار میشود. علائم این نوع سرطان تغییر رنگ پوست، ایجاد زخم بر روی پوست آلت، خونریزی و تشکیل توده است.
سرطان لنفوم ترقوه
امکان تورم و بزرگ شدن غدد لنفاوی روی استخوان ترقوه وجود دارد. تورم غدد لنفاوی روی استخوان ترقوه نشان دهنده سرطان نیست، اما جزو علائم اولیه به شمار میآید.
سرطان لنفوم روده
غدد لنفاوی در سرطان روده جزو سرطان نوع غیرهوچکین به شمار میآید و تقریبا بد و پیشرفته است. تشخیص این لنفوم بر عهده پزشک خواهد بود .
درجه بندی سرطان غدد لنفاوی به چه شکل است؟
انواع سرطان غدد لنفاوی در چهار مرحله درجهبندی میشود:
- در مرحله اول سرطان غده لنفاوی فقط در یک قسمت از بدن پدیدار شده و هنوز به دیگر قسمتهای بدن سرایت نکرده است.
- در مرحله دوم سرطان در دو غده لنفاوی کنار هم و در یک سمت بدن وجود دارد.
- در مرحله سوم سرطان در غدد لنفاوی موجود در دو قسمت دیافراگم ایجاد شده است.
- در مرحله چهارم احتمالا سرطان در یک اندام باشد. در واقع سرطان فراتر از غده لنفاوی به دیگر اندامهای بدن رسیده باشد. کبد مغز استخوان و ریهها از شایعترین محلهایی هستند که سلولهای لنفوم به آن جا میرسند.
به یاد داشته باشید که همه مراحل سرطان غدد لنفاوی، حتی مرحله آخر هم در حال حاضر درمان دارد.
روش های درمان سرطان غدد لنفاوی
امروزه روشهای بسیار زیادی برای درمان سرطان غدد لنفاوی وجود دارد. انتخاب روش درمان بستگی به نوع لنفوم و میزان پیشرفت بیماری دارد. در درمان سرطان غدد لنفاوی سعی بر کاهش و یا از بین بردن سلولهای سرطانی و کوچک کردن اندازه تومور وجود دارد.
برای درمان سرطان باید به متخصص آنکولوژی مراجعه کنید. برای آشنایی با این تخصص مقاله دکتر سرطان کیست را در مجله دکتردکتر مطالعه کنید.
افرادی که به سرطان غدد لنفاوی دچار میشوند، میتوانند تحت درمان یکی از روشهای درمانی زیر قرار بگیرند:
شیمیدرمانی
یکی از روشهای بسیار رایج برای درمان سرطان غدد لنفاوی، شیمی درمانی است. در شیمی درمانی از داروهایی استفاده میشود که سلولهای سرطانی را از بین ببرد. داروهای مورد استفاده در روش شیمی درمانی به شکل تزریقی یا خوراکی خواهد بود.
عوارض شیمی درمانی سرطان غدد لنفاوی چقدر است؟
درمان با روش شیمی درمانی ممکن است عوارض زیر را به دنبال داشته باشد:
- ریزش موها
- خستگی بیش از حد
- افزایش احتمال عفونت
- زخمهای دهانی
- خونریزی و یا کبودی بدن
- حالت تهوع و استفراغ
- از دست دادن اشتها
عوارض شیمی درمانی، سرطان غدد لنفاوی نشان دهنده اشتباه بودن این روش نیست. در صورتی که پزشک تشخیص دهد، شیمی درمانی میتواند بهترین روش درمان این نوع سرطان باشد.
جراحی غدد لنفاوی
در این روش غدد لنفاوی با روش جراحی بیرون آورده میشود. در این صورت شما میتوانید مطمئن باشید که سلولهای سرطانی از بدن شما خارج شده است.
برداشتن غدد لنفاوی چه خطراتی دارد؟
در صورتی که فقط چند غده لنفاوی توسط پزشک برداشته شود، خطرات خفیفتر است اما در صورتی که تعداد آنها زیاد باشد احتمالا عوارض جانبی داشته باشد.
برخی از افراد بعد از برداشتن غدد لنفاوی، درد زخم خواهند داشت؛ معمولا این درد با ترمیم زخم بهتر میشود. در برخی از افراد ممکن است ادامهدار باشد که در این راستا باید با پزشک مشورت شود.
در صورتی که غدد لنفاوی گردن از کشاله ران یا زیر بغل برداشته شود، این افراد با مشکلاتی مانند سفتی و درد گردن، شانه و لگن روبرو میشوند. احتمالا این افراد ناحیه آسیب دیده را هیچ وقت نتوانند به اندازه قبل از عمل راحت حرکت دهند.
قسمتی که غدد لنفاوی آن برداشته شده، ممکن است مجموعهای از مایعات جمع شود که معمولا احتمال بهتر شدن پس از چند هفته وجود دارد. همچنین از دیگر عوارضی که ممکن است بعد از جراحی غدد لنفاوی ایجاد تورم در بازو، ساق و یا گردن است.
پرتو درمانی
از دیگر روشهای درمان سرطان غدد لنفاوی پرتو درمانی است. در این روش از پرتوهای پر انرژی و پرقدرت مثل پروتون و اشعه ایکس استفاده میشود تا سلولهای سرطانی حذف شوند.
درمان سرطان لنفوم با پیوند مغز استخوان
پیوند مغز استخوان روشی است که در آن سلولهای بنیادی را که وظیفه آنها تولید سلولهای خونی است، جایگزین میکنند. پیوند سلولهای بنیادی در دو نوع انجام میشود. پیوند اتولوگ که از سلولهای بنیادی خود فرد استفاده شده و به خود بیمار پیوند زده میشود.
پیوند آلوژنیک نوع دیگری از پیوند مغز استخوان است که در آن از سلولهای بنیادی فرد دیگری گرفتهشده و به کسی که به این سلولها نیازز دارد، پیوند زده میشود. این پیوند یکی از حساسترین پیوندهاست که احتمال واکنش دادن بدن فرد گیرنده به آن وجود دارد.
آیا امکان انجام روش های درمان لنفوم برای کودکان هم وجود دارد؟
بله امکان انجام روشهای درمان لنفوم برای کودکان نیز وجود دارد. معمولا برای درمان سرطان غدد لنفاوی در کودکان از روشهای رادیوتراپی، جراحی و شیمیدرمانی استفاده میشود. در زمانی که ریسک عود سرطان در کودک بسیار بالا باشد، پیوند سلولهای بنیادی خون نیز قابلِ انجام است.
آیا سرطان لنفوم درمان قطعی دارد؟
سرطان لنفوم درمان قطعی دارد، اما به صورت دقیق نمیتوانیم بگوییم که کدام روش درمان قطعی به شمار میآید، زیرا شدت نوع بیماری در هر یک از افراد مبتلا به سرطان غد لمفوم با یکدیگر متفاوت است. درمان قطعی بر اساس نوع بیماری و میزان پیشرفت آن توسط پزشک متخصص انتخاب میشود. معمولا روشهای درمانی که برای سرطان لنفوم تاثیرگذاری بیشتری دارد، شیمیدرمانی به همراه پرتو درمانی است.
آیا سرطان غدد لنفاوی کشنده است؟
بیشترین سوالی که برای افراد در زمینه سرطان غدد لنفاوی پیش میآید که این است که آیا سرطان غدد لنفاوی کشنده است؟ در جواب این سوال باید بگوییم که خیر، بیشتر افرادی که مبتلا به سرطان غدد لنفاوی هستند، شانس خوبی برای زندگی دارند. در صورتی که این بیماری زود هنگام تشخیص داده شود و درمان سریع آن آغاز شود، نگران کننده نخواهد بود.
طول عمر بیماران مبتلا به سرطان غدد لنفاوی
یک معیار با عنوان میزان بقای نسبی ۵ ساله وجود دارد که متخصصین از آن برای تخمین عمر بیماران سرطانی استفاده میکنند. به یاد داشته باشید که نرخ بقای نسبی ۵ ساله به این معنی نیست که بیمار فقط میتواند ۵ سال زندگی کنند، بلکه یک معیار نسبی برای مقایسه است.
افرادی که بیماری غدد لنفاوی در آنها خفیف است و در مراحل ابتدایی سرطان قرار دارند، احتمال بهبود آنها بین ۸۰ تا ۹۳ درصد است. در واقع میزان بقای نسبی ۵ ساله آنها بین ۸۰ تا ۹۳ درصد است؛ به این معنی که ۸۰ تا ۹۳ درصد از این بیماران سرطانی بیشتر از ۵ سال زندگی خواهند کرد که رقم امیدوار کنندهای است.
در صورتی که سرطان غدد لنفاوی پیشرفتهتر شده باشد، نمیتوان از میزان بقای نسبی ۵ سال استفاده کرد. در این حالت پزشک با توجه به علائم و پیشرفت بیماری به تخمین عمر بیمار میپردازد. به صورت کلی درصد بهبودی سرطان غدد لنفاوی، عدد ۷۰ است.
پیشگیری از سرطان غدد لنفاوی
یکی از روشهای پیشگیری سرطان غدد لنفاوی، پرهیز از غذاهای ناسالم الکل و تغذیه سالم است. همچنین داشتن فعالیت بدنی منظم و ورزش نیز از بروز بیماریهای سرطانی جلوگیری میکند. افرادی که سابقه سرطان لنفوم در خانواده خود دارند، بهتر است هر سال تحت معاینه پزشکی قرار بگیرند.
قبل از هر چیزی، با یک پزشک مجرب مشورت کنید
با مشاهده علائم سرطان غدد لنفاوی سریعا نگران نشوید، هر علائمی نشان دهنده این بیماری نیست! قبل از هر کاری برای رفع نگرانی بهتر است در مورد علائم خود با یک پزشک مجرب مشورت کنید. برای دریافت نوبت فوری از بهترین دکتر متخصص خون و سرطان از سایت دکتر دکتر، کلیک کنید. دریافت مشاوره تلفنی و مشاوره متنی فوری نیز شما را از نگرانی در خواهد آورد. خوشحال میشویم اگر سوالها و نظرات خود را در بخش کامنت با ما در میان بگذارید. مشتاقانه پاسخگوی شما خواهیم بود.
منابع:
cancer.org
mayoclinic.org
سوالات متداول سرطان غدد لنفاوی
سلام.هاشیموتوداشتم چند ماهی میشه کلا تیرووید برداشته شد.الانم سمت چپ کنا رگردن پشت گردن یه ورم کوچولو حس میکنم وسفته میتونه لنفام باشه؟
سلام بايد سونوگرافي بدهيد تا مشخص شه ماهيت توده چيه
سلام،دختری هستم ۲۷ ساله،۵ ماهی هست که دردی در پهلوی سمت راست و کشاله ران سمت راستم دارن،اول دکتر متوجه نشد علت درد چی هست
هفته پیش رفتم سونو گفتم لنف رانم کمی ورم داره،به دکتر جراح مراجعه کردم بهم آنتی بیوتیک دادند،ولی به شدت نگرانهستم و استرس دارم،و مدام به چیزهای بد فکر میکنم،لطفا من رو راهنمایی کنید Several veriable size reactive inguinal lymph nodes are noted at Rt side which who largest of them are measuring about
19×5 mm
and 21×5 mm
سلام
طبق دستور پزشک خود عمل کنید
بسیاری از موارد علت بزرگ شدن غدد لنفاوی عفونت هستند که با مصرف انتی بیوتیک برطرف می شود