مزوتلیوما یک سرطان نادر و تهاجمی است که معمولا از قرار گرفتن در معرض آزبست ایجاد می شود. این بیماری سلول های مزوتلیال را تحت تاثیر قرار می دهد که سلول های پوششی هستند و سطح بیرونی اندام های بدن را پوشش می دهند. مزوتلیوما به طور معمول بر روی پلورا یا پوشش ریه تاثیر می گذارد، اما همچنین می تواند در پوشش قلب و شکم نیز ظاهر شود که این مورد نادر است.
درمانی برای مزوتلیوما وجود ندارد، اما درمان تسکین دهنده ممکن است کیفیت زندگی فرد را بهبود ببخشد.
مزوتلیوما چیست؟
مزوتلیوما یک نوع سرطان تهاجمی است، به این معنی که به سرعت پیشرفت کرده و گسترش می یابد.
سه نوع مزوتلیوما وجود دارد:
- مزوتلوما پلورال: این شایع ترین شکل این بیماری است که بر روی پلورا تاثیر می گذارد.
- مزوتلیوما صفاقی: این دومین فرم رایج این بیماری است که در بافت های پیرامون شکم ایجاد می شود.
- مزوتلیوما پریکاردیال: این نوع مزوتلیوما لایه محافظتی قلب به نام پریکارد را تحت تاثیر قرار می دهد.
پس از تشخیص، 55٪ از مردم حداقل 6 ماه دیگر، 35٪ برای یک سال، و 9٪ برای 5 سال دیگر یا بیشتر می توانند زنده بمانند. این حال، میزان بقا متفاوت است.
علائم مزوتلیوما
به طور متوسط مزوتلیوما ۳۰–۴۵ سال طول می کشد تا ظاهر شود. بعضی افراد پس از 10 سال علائم را تجربه می کنند، در حالی که بعضی دیگر به مدت 50 سال بدون علامت هستند. طول زمان، تا حدودی بستگی به شدت قرار گرفتن در معرض آزبست دارد. ژنتیک و سایر عوامل فردی نیز ممکن است نقش داشته باشند.
میانگین سن تشخیص مزوتلیوما پلورال 72 سالگی است. علائم بسته به اینکه کدام بخش از بدن تحت تاثیر بیماری قرار می گیرد، متفاوت است.
مزوتلیوما پلورال
علائم مزوتلیوما پلورال عبارتند از:
- تنگی نفس
- سرفه، اغلب با درد
- کاهش وزن ناگهانی و غیر قابل توضیح
- درد زیر قفسه سینه
- توده های قابل تشخیص زیر پوست در ناحیه قفسه سینه
- درد پایین کمر
- ناراحتی در کنار قفسه سینه
- خستگی
- تعریق
- تب
- مشکل بلع
مزوتلیوما صفاقی
یک فرد مبتلا به مزوتلیوما صفاقی ممکن است نشانه های زیر تجربه کند:
- کاهش وزن ناشناخته
- درد شکمی و تورم
- وجود توده ها در شکم
- تهوع و استفراغ
مزوتلیوما پریکاردیال
مزوتلیوما پریکاردیال می تواند باعث نشانه های زیر شود:
- فشار خون پایین
- تنگی نفس
- جمع شدن مایع اغلب در پاها
- تپش قلب
- درد قفسه سینه
سرطان ریه نیز می تواند تنفس فرد را تحت تاثیر قرار دهد.
علل مزوتلیوما
بین مزوتلیوما و قرار گرفتن در معرض آزبست رابطه مستقیم وجود دارد. آزبست ترکیبی از شش ماده معدنی شامل الیاف بلند و نازک است.
آزبست به گروهی از کانی ها اطلاق می شود که اغلب در طبیعیت به صورت الیاف یافت می شود.. این الیاف به طور طبیعی در خاک یا سنگ ها در بسیاری از نقاط جهان وجود دارند. آزبست شامل سیلیکون، اکسیژن و برخی از عناصر دیگر است.
محصولاتی که حاوی آزبست هستند عبارتند از:
- مصالح ساختمانی، از جمله نمای ساختمان، کاشی کف و مواد سقف
- محصولات اصطکاکی، مانند قطعات ترمز
- پارچه های مقاوم در برابر حرارت، بسته بندی، پوشش ها و واشرها
در گذشته، سازندگان اغلب از آزبست استفاده می کردند تا محصولات و ساختمان ها را عایق بندی کنند و آنها را ضد صدا یا ضد آتش بسازند.
هنگامی که فردی برای ساختمان محصولات حاوی آزبست را نصب یا تعمیر می کند، و یا در طول فرایند تخریب محصولات حاوی آزبست حضور دارد، الیاف وارد هوا می شوند. پس از آن افراد این الیاف را تنفس کرده یا می بلعند و این الیاف به طور دائم در ریه ها یا دستگاه گوارش قرار می گیرند. در برخی موارد، آنها ممکن است برای چندین دهه باقی بمانند. این ذرات همچنین می توانند سایر اندام ها را تحت تاثیر قرار دهند. در این هنگام ،فرد ممکن است به مزوتلیوما دچار شود.
چه کسانی در معرض خطر هستند؟
احتمال ایجاد مزوتلیوما بستگی به میزان قرار گرفتن یک فرد در معرض آزبست دارد. طول مدت قرار گرفتن در معرض آزبست، میزان استنشاق فرد و نوع فیبر آزبست عواملی هستند که نقش مهمی را بازی می کنند.
افراد در مشاغلی با میزان ریسک بالای قرار گرفتن در معرض آزبست، مانند کسانی که در محل های ساخت و ساز حضور دارند، یا در کارخانه های فولادی و نیروگاه ها کار می کنند، بیشترین خطر ابتلا به بیماری را دارند.
حتی اعضای خانواده آن ها که هرگز وارد یک محیط غنی از آزبست نشده اند می توانند در معرض خطر باشند. اگر یک کارگر به طور تصادفی الیاف را در لباس خود حمل کند، سایر اعضای خانواده می توانند در معرض خطر قرار بگیرند.
مقررات کشورهای صنعتی مبنی بر محدود کردن استفاده از آزبست، خطر ابتلا را کاهش داده است. با این حال، منع استفاده از آن در بسیاری از کشورها عمدتا نادیده گرفته می شود. در نتیجه، تعداد زیادی از مردم هنوز در معرض خطر هستند.
مزوتلیوما همچنین ممکن است پس از قرار گرفتن در معرض پرتودرمانی یا تنفس در معرض سیلیکات های فیبری، مانند زئولیت و دی اکسید توریوم ایجاد شود.
راه های تشخیص
پزشک از شخص درباره سابقه پزشکی شخصی و خانوادگی خود می پرسد و معاینه فیزیکی را انجام می دهد. اگر دکتر مظنون به مزوتلیوما باشد، در مورد هر گونه قرار گرفتن در معرض آزبست از بیمار سوالاتی می پرسد.
بیوپسی
بیوپسی می تواند تشخیص را تایید کند. در این عمل پزشک نمونه ای از بافت را از ناحیه آسیب دیده، که معمولا سینه یا ناحیه شکمی است، می گیرد. بیوپسی می تواند نشان دهد که آیا سرطان وجود دارد یا خیر و همچنین اجازه می دهد نوع و میزان پیشرفت بیماری سنجیده شود.
مراحل مزوتلیوما
مرحله سرطان به اینکه بیماری تا چه حد گسترش یافته اشاره دارد.
- در مرحله 1 (محلی)، مزوتلیوما تنها بر منطقه ای که در آن آغاز شده تاثیر می گذارد، که معمولا در اطراف ریه قرار دارد.
- در مرحله 4 (دور)، سرطان به اندام های دورتر گسترش یافته و بر تمام بدن تاثیر می گذارد.
اکثر مردم تشخیص مزوتلیوما را در مرحله آخر دریافت خواهند کرد.
درمان مزوتلیوما
درمان به چند عامل از جمله عوامل زیر بستگی دارد:
- محل سرطان
- مرحله آن
- سن و سلامت کلی فرد
مزوتلیوما معمولا تهاجمی است و تشخیص در اواخر بیماری انجام می شود. به همین دلیل، تنها حدود 35 درصد از کسانی که بیماریشان تشخیص داده می شود، یک سال دیگر زنده ماندند.
جراحی در این مرحله بی فایده است و درمان هایی مانند شیمی درمانی یا پرتو درمانی ممکن است اثرات جانبی شدیدی را ایجاد کنند. گاهی اوقات، تنها گزینه ممکن مدیریت درد است و باعث راحتی بیمار می شود.
مشاهده لیست پزشکان متخصص ریه و دریافت نوبت آنلاین
گزینه های درمان
بسته به مرحله مزوتلیوما، گزینه های درمان عبارتند از:
جراحی: حذف تمام یا بخشی از تومور در مراحل اولیه ممکن است رشد تومور را کاهش دهد و علائم را از بین ببرد. اگر جراح نمی تواند کل تومور را حذف کند، ممکن است بخشی از آن را برای کاهش اندازه آن حذف کند. گاهی اوقات جراح پوشش اطراف ریه ها یا حفره شکمی را برای از بین بردن علائم حذف می کند. فرد ممکن است پس از جراحی به یک کاتتر نیاز داشته باشد تا به وسیله آن مایع از ریه ها تخلیه شود.
شیمی درمانی: اگر جراحی امکان پذیر نباشد، پزشک ممکن است شیمی درمانی را برای کاهش اندازه تومور و پیشرفت آن توصیه کند. شیمی درمانی می تواند قبل از جراحی تومور را کاهش دهد. پس از جراحی، این درمان می تواند به حذف سلول های سرطانی باقی مانده کمک کند.
پرتودرمانی: این درمان ممکن است به کاهش شدت علائم در افراد مبتلا به مزوتلیوما پلورال کمک کند. گاهی اوقات نیز می تواند به جلوگیری از متاستاز پس از بیوپسی یا جراحی کمک کند. ترکیبی از روش های مختلف امکان پذیر است و عوامل فردی بهترین گزینه را تعیین می کنند. پزشک انتخاب های مناسب را با فرد بیمار مورد بحث قرار خواهد داد.
چشم انداز
مزوتلیوما بدخیم نوعی سرطان تهاجمی و معمولا مرگ بار است. همچنین تشخیص این بیماری طول می کشد ، بنابراین تشخیص اغلب زمانی رخ می دهد که سرطان پیشرفت کرده است.
آگاه بودن از خطرات قرار گرفتن در معرض آزبست می تواند به فرد و خانواده اش کمک کند.
گفتنی است که آژانس حفاظت از محیط زیست (EPA) دارای قوانین سختگیرانه در مورد استفاده و دفع آزبست است.
منبع : medicalnewstoday
سلام کسی که توی کارخانه کار نکرده و از عوامل آسپس به کلی دور بوده چطور ممکنه که به این بیماری مبتلا بشه
سلام. عالی