ارتوپدی چیست و ارتوپد کیست؟ (تایید شده توسط متخصص ارتوپد)

ارتوپدی چیست و تخصص ارتوپدی چه می کند؟
اشتراک گذاری 5 نظر
خلاصه این مقاله را بشنوید

با آگاهی از اینکه ارتوپدی چیست و ارتوپد کیست، در زمان بروز آسیب‌های استخوانی و عضلانی راحت‌تر در مسیر درمان قرار می‌گیرید. متخصص ارتوپدی مشکلاتی مانند پوکی استخوان، شکستگی، پیچ‌خوردگی و آرتروز را معاینه و درمان می‌کند. تشخیص و درمان بیماری‌های ارتوپدی، با انجام آزمایش خون یا عکسبرداری، مقدور می‌شود. بعد از مشخص‌شدن ریشه آسیب‌دیدگی‌های ارتوپدی، پزشک ارتوپد با تجویز داروهای ارتوپدی یا جراحی و فیزیوتراپی، مراحل درمان را آغاز می‌کند. در این مقاله از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر، درباره تخصص ارتوپدی می‌خوانید و برایتان از پیشگیری از بیماری‌های ارتوپدی و موضوعات مرتبط با آن مانند درمان ارتوپدی یعنی دارودرمانی و جراحی بیشتر می‌گوییم.  مطالعه مقاله به حدود ۵ دقیقه زمان نیاز دارد.

اگر سوالی درباره شاخه‌های ارتوپدی مانند ارتوپدی اطفال، ارتوپدی ورزشی و روش‌های درمان ارتوپدی دارید، در پایان این مقاله بپرسید تا پزشک به شما پاسخ دهد.

محتوای پزشکی این مقاله توسط دکتر علی حسین پورفیضی ، متخصص جراحی استخوان و مفاصل (ارتوپدی) بررسی و تایید شده است.

دکتر علی حسین پور فیضی، متخصص جراحی استخوان و مفاصل (ارتوپدی)

آنچه در این مقاله خواهید خواند نمایش بیشتر

ارتوپدی چیست؟

تخصص ارتوپدی (Orthopedics)، شاخه‌ای از پزشکی است که روی دستگاه اسکلتی-عضلانی تمرکز می‌کند. به شخصی که در این زمینه تخصصی تحصیل می‌کند هم، متخصص ارتوپدی یا ارتوپد گفته می‌شود. تمرکز تخصص ارتوپدی، روی درمان بیماری‌های مربوط به سیستم اسکلتی بدن است و روی استخوان‌ها  سیستم ماهیچه‌ها، تمرکزی ویژه دارد. ارتوپدی، بخش‌های زیر از بدن را معاینه و در صورت نیاز درمان می‌کند:

  • استخوان‌ها
  • ماهیچه‌ها
  • مفاصل
  • تاندون
  • رباط
  • اعصاب

با آگاهی از اینکه ارتوپدی پا چیست یا ارتوپدی استخوان چیست و چه کمکی به بدن می‌کند، مدیریت اوضاع در صورت بروز مشکلات، راحت‌تر می‌شود.

ارتوپدی چیست
دکتر ارتوپدی، آزمایش‌ بیمار را برای تشخیص نهایی، بررسی می‌کند.

متخصص ارتوپدی کیست؟

 در تعریف ارتوپدی، به افرادی ارتوپد گفته می‌شود که در زمینه ارتوپدی تحصیل می‌کنند و وظیفه رفع آسیب‌های عضلانی و اسکلتی و بیماری‌های ستون فقرات را برعهده دارند. برای اینکه دقیق‌تر بدانید رشته ارتوپدی چیست، باید بدانید که دو نوع تخصص ارتوپدی وجود دارد؛ جراحی و غیرجراحی.

به گروه نخست، جراحان ارتوپدی گفته می‌شود و گروه دوم فیزیوتراپ‌ها، متخصصان طب فیزیکی یا متخصصان توانبخشی هستند. کسانی که در این رشته تحصیل می‌کنند، ابتدا دوره پزشکی عمومی را پشت سر گذاشته‌اند.

همکاران تیم ارتوپدی، شامل افراد زیر هستند:

  • دستیاران پزشک
  • پرستار متخصص
  • فیزیوتراپیست
  • مربیان ورزش

درمان ارتوپدی اطفال یا بیماران بزرگسال، از همکاری این تیم‌ها با دکتر ارتوپدی میسر می‌شود. با شناخت اینکه کار متخصص ارتوپدی چیست، در صورت بروز مشکل با آگاهی و خیال راحت‌تر به این متخصص، مراجعه می‌کنید.

ارتوپدی چه تخصص‌ها و فلوشیپ‌هایی دارد؟

ارتوپدها، می‌توانند در زمینه‌های مختلفی تخصص کسب کنند. این متخصصان پس از تحصیل در رشته پزشکی، وارد دوره چهارساله تخصص می‌شوند. بعد از تخصص، دوره حدوداً سه‌ساله فوق تخصص طی می‌شود. دوره‌های فلوشیپ هم دوره‌هایی تخصصی‌تر و کوتاه‌مدت برای تکمیل دانش در زمینه‌هایی بسیار تخصصی هستند. برای آگاهی از اینکه فلوشیپ های ارتوپدی چیست و چه تخصص‌ها و فوق‌تخصص‌هایی در این زمینه وجود دارد، به گرایش‌های زیر توجه کنید:

جراحی ستون فقرات

کمر و مهره‌های ستون فقرات آن، یکی از مهم‌ترین بخش‌های بدن هستند که در صورت آسیبشان، باید به دکتر ارتوپدی با همان تخصص، مراجعه کرد. از این رو، برای رفع مشکلاتی مانند دیسک کمر، شکستگی مهره کمر و بیماری‌های ستون فقرات، به پزشکانی احتیاج است که در رشته تخصصی جرحی ستون فقرات تحصیل کرده و تجربه دارند. جراحی دیسک کمر، توسط دکتر دیسک کمر، انجام می‌شود.

ناهنجاری‌های ستون فقرات همچون اسکولیوز
ناهنجاری‌های ستون فقرات همچون اسکولیوز

دست و اندام‌های فوقانی

برای رفع مشکلات ناحیه دست و بالاتنه مانند سندرم تونل کارپال یا آرتریت، متخصصان ارتوپدی باید دوره تخصص دست و اندام‌های فوقانی را سپری کنند. شانه، بازو، آرنج و مچ دست، نواحی هستند که در صورت بروز درد یا شکستگی استخوان، باید به دکتر ارتوپدی مراجعه کنید. در چنین شرایطی، معمولا پزشک با توجه به میزان آسیب، ترکیبی از مراقبت‌های خانگی و درمان‌های تخصصی ارتوپدی همچون فیزیوتراپی را تجویز می‌کند. البته با توجه به آسیب و نوع بیماری، جراحی دست، گزینه دور از ذهن نیست.

ناحیه پا و مچ آن

برای جراحی مچ پا و ناحیه زانو و بخش‌های مختلف دیگر پا هم پزشکان باید تخصصی جداگانه، داشته باشند. شکستگی و التهاب استخوان پا، مچ، زانو، تاندون یا آشیل پا، از جمله مشکلاتی هستند که برای تشخیص مشکل و درمانشان، باید به ارتوپدی با تخصص متمرکز در زمینه پا و بخش‌های مختلف آن، مراجعه کرد.  داشتن این تخصص، به پزشک اجازه می‌دهد تا درمان‌های موثری به بیماران خود برای بازیابی سلامت پاهای خود، تجویز کند.

پزشکی ورزشی

برای رفع مشکلات دستگاه عضلات و اسکلت بدن، از تخصص پزشکی ورزشی استفاده می‌شود. پزشکی ورزشی، تخصصی بالینی است که در زمینه درمان و بازتوانی آسیب‌های ورزشی، فعالیت می‌کند. مشکلاتی که توسط این تخصص، درمان می‌شوند، در نتیجه آسیب‌های ورزشی و بیماری‌های مرتبط با ورزشکاران، به‌وجود می‌آیند. آنالیز وضعیت بدن، تفسیر آزمایش‌ها، انجام پروسیجرهای درمانی مجاز و ارائه مراقبت‌های درمانی برای بازیابی توان، از جمله خدمات پزشکی این تخصص هستند.

جراحی تروما

جراحی تروما (Trauma surgery)، شاخه‌ای از تخصص‌های جراحی است که به درمان تهاجمی آسیب‌های فیزیکی مخصوصا در شرایط اضطراری، می‌پردازد. این مشکلات، معمولاً در شرایط غیرقابل پیش‌بینی رخ می‌دهند و نیاز به اقدامات درمانی فوری دارند. جراحان تروما، دوره رزیدنتی خود را در زمینه جذراحی عمومی می‌گذرانند و بعد از آن، وارد دوره فلوشیپ تروما، می‌شوند.

درمان بیماری های ارتوپدیک

ارتوپدی آنکولوژی مربوط به سرطان‌های وابسته به سیستم عضلانی-اسکلتی

بعضی از انواع بیماری سرطان، مفاصل و استخوان‌ها را نشانه می‌گیرند. از این رو، برای درمان سرطان‌هایی که ریشه تشکیل آن‌ها در سیستم عضلانی و اسکلتی است، باید به متخصصان ارتوپدی آنکولوژی مراجعه کرد. این متخصصان، با ترتیب‌دادن برنامه درمانی، به رفع و کنترل سرطان می‌پردازند. همچنین کنترل اثرات سرطان روی استخوان‌ها و ارتباط با دیگر متخصصین، از وظایف این متخصص هستند.

فرق دکتر ارتوپد و جراح ارتوپد در چیست؟

دکتر و جراح ارتوپد نقش و مهارت متفاوتی در ارتوپدی دارند. دکتر ارتوپد، به تشخیص و درمان مشکلات مربوط به استخوان‌ها، مفاصل، عضلات و رباط‌ها می‌پردازد و معمولا با تجویز داروها و فیزیوتراپی، بیمار را درمان می‌کند. اما جراح ارتوپد تمام دانش تشخیصی یک دکتر ارتوپد را داشته و در عین‌حال در موارد پیچیده‌تر، تخصص انجام جراحی را نیز دارد. بنابراین می‌توان اصلی‌ترین تفاوت بین دکتر و جراح ارتوپد را در تخصص آن‌ها برای انجام جراحی دانست.

براساس مقاله منتشر شده در سایت تخصصی clevelandclinic درباره ارتوپدی،

ارتوپدها، جراحی‌های ارتوپدی را انجام می‌دهند. اما دکتر ارتوپدی همچون روماتولوژیست‌ها، تخصص علمی این کار را ندارند.

برای همین، ارتوپدها در صورت نیاز به جراحی، بیماران خود را به جراحان ارتوپدی، ارجاع می‌دهند.

مشاوره تلفنی دکتر ارتوپد

دکتر ارتوپد چه بیماری‌هایی را درمان می‌کند؟

ارتوپدها می‌توانند طیف وسیع و گسترده‌ای از مشکلات سیستم اسکلتی-عضلانی را درمان کنند. بعضی از این مشکلات مادرزادی‌اند و بعضی در نتیجه تصادف، حوادث و آسیب‌های دیگر به وجود می‌آیند. گاهی هم عوارض جانبی برخی رخدادها، باعث اختلال در عملکرد بدن می‌شوند و نیاز به دکتر ارتوپد، قوت می‌گیرد. کار متخصص ارتوپدی چیست؟ به موارد زیر دقت کنید.

درد مفاصل ناشی از آرتریت

آرتریت، التهاب در مفاصل است. این وضعیت باعث محدودیت‌های حرکتی و بروز درد در مفصل نقاط مختلف بدن می‌شود. از این رو زمانی که این سوال به وجود می‌آید که تخصص ارتوپد چیست، می‌توان درمان التهاب بیماری‌هایی همچون آرتریت و کنترل آن‌ها را، پاسخی کوتاه برای آن در نظر گرفت. مراجعه به دکتر ارتوپدی برای کنترل دذرد آرتریت، بسیار مهم است چون تا زمانی که پزشک دستورالعمل‌های پزشکی برای کنترل درد را صادر نکند، دردر آرتریت، ساکت نخواهد شد.

پوکی استخوان

کاهش استحکام استخوان‌ها، باعث بروز پوکی استخوان (Osteoporosis) می‌شود. این بیماری، نوعی اختلال اسکلتی است که بیشتر در سنین کهنسالی به‌وجود می‌آید. مهم‌ترین ویژگی پوکی استخوان، کاهش استحکام اسکلت بدن و پوک شدن آن‌ها است. افراد مبتلا به پوکی استخوان، در معرض شکستگی ناگهانی استخوان، قرار دارند.

کمردرد

دلایل مختلفی از جمله مشکلات سیاتیک، دیسک و گرفتگی عضلات، باعث بروز کمردرد می‌شوند. تشخیص ریشه دردهای ناحیه کمر و تجویز درمان‌هایی مناسب برای این مشکل، از جمله وظایف دکتر ارتوپد است. تمرینات ورزشی مشکلات ارتوپدی، معمولا یکی از روش‌های مورد استفاده ارتوپدها برای درمان این مشکل است.

بیماری‌های پا که توسط دکتر ارتوپد درمان می‌شوند

آرتروز

بیماری آرتروز، با تخریب پیش‌رونده غضروف مفاصل همراه است و باعث ایجاد التهاب در بافت‌های اطراف غضروف آسیب‌دیده می‌شود. التهابی که در اثر آرتروز به وجود می‌آید، اثری ثانویه است و همیشگی، نیست. در اثر آرتروز، غضروف مفصلی و استخوان زیر مفصلی، تحلیل می‌رود و همین، باعث درگیری بافت‌های اطراف می‌شود.

درد شانه مانند بورسیت (التهاب مفاصل)

درد شانه ممکن است ناشی از شرایط متفاوتی باشد که یکی از شایع‌ترین آن‌ها، بورسیت است. بورسیت یا التهاب کیسه‌های کوچک مایع که در مفاصل قرار دارند، به دلیل فشار زیاد روی شانه ایجاد می‌شود. بورسیت می‌تواند منجر به درد شدید و محدودیت در حرکت شود که می‌توان با کمپرس یخ، استراحت، مصرف داروهای ضد التهابی و فیزیوتراپی آن را درمان کرد. در موارد شدیدتر ممکن است نیاز به تزریق کورتیکواستروئید و یا حتی جراحی نیز باشد.

سندروم تونل کارپال

بیماری سندرم تونل کارپال (CTS)، فشار بر عصب مچ دست است و باعث گزگز، بی‌حسی و درد در دست و انگشتان می‌شود. در اثر این بیماری، عصب دست در داخل تونل کارپ، گیر افتاده و فشرده می‌شود. عصب حسی انگشت اشاره، انگشت شست، انگشت حلقه و انگشت وسط در اثر این بیماری، کم می‌شود.

سرطان استخوان

رشد سلول‌های سرطانی در استخوان‌ها، با آسیب‌زدن به بافت این اعضا همراه می‌شود. سرطان استخوان، با عوارض حرکتی همراه است. این بیماری، از زمان تکثیر سلول‌های استخوانی شروع به تجزیه سلول‌های استخوان می‌کند. البته در اثر تکثیر این سلول‌ها، دیگر استخوان‌های بدن هم درگیر این بیماری می‌شوند. مبتلایان به این بیماری، معمولا سرطان ثانویه هم دارند.

اسکولیوز

کژپشتی یا اسکولیوز، نوعی ناهنجاری ستون فقرات است. در این وضعیت، ستون فقرات کج و منحرف می‌شود. البته، انحنا در هر قسمتی از بدن امکان دارد ایجاد شود ولی، شایع‌ترین اثر اسکولیوز در همان ستون فقرات و کمر است. اسکولیوز بیشتر در کودکی و سال‌های اولیه نوجوانی، مشاهده می‌شود. ابین بیماری، بیشتر بین خانم‌ها شایع است.

پاچنبری یا بدشکلی مادرزادی پا

پاچنبری یا کلاب فوت (Club-Foot)، بیماری مادرزادی است که در اثر آن، پای نوزاد به داخل  خم شده و حالت خنده به خود می‌گیرد. پاچنبری، مهم‌ترین و البته شایع‌ترین نوع بدشکلی مادرزادی پا است. پاچنبری، با درمان ارتوپدی به‌موقع درمان می‌شود البته ممکن است در آینده کمی در فرم پا، تاثیر بگذارد. انجام فیزیوتراپی، ورزش‌های مخصوص، استفاده از کفی و کفش‌های مخصوص، اثر پاچنبری در بزرگسالی را کاهش می‌دهد.

ارتوپد کیست و چگونه بیماری های شانه را درمان می کند؟
ارتوپد کیست؟

خدماتی که دکتر ارتوپد ارائه می‌دهد، چیست؟

درباره تخصص و زمینه درمانی ارتوپدها توضیحاتی دادیم. تا الان به خوبی می‌دانید که پزشکان این تخصص، چه بیماری‌هایی را درمان می‌کنند. مدیریت درد، درمان‌ آسیب‌ها و بهبود دامنه حرکتی لافراد مجروح یا حتی افراد سالم، برخی از خدمات متخصصین این رشته هستند. در این بخش، به‌ سراغ دیگر خدمات پزشک ارتوپدی، علی‌الخصوص، عمل‌های جراحی ارتوپدی، می‌پردازیم:

جراحی آرتروسکوپی

این روش هم نوعی جراحی غیرتهاجمی است که با آرتروسکوپ (arthroscope) انجام می‌شود. این ابزار، می‌تواند مشکلات مفاصل را تشخیص بدهد. آرتروسکوپ دوربینی باریک و بلند با اندازه‌ای در حد سوراخ دکمه‌ای کوچک است. جراحان متخصص ارتوپدی این دوربین را در مفصل قرار می‌دهند؛ مثلاً در مفصل شانه یا زانو. دوربین مذکور به صفحه یک مانیتور یا همان نمایش‌گر متصل می‌شود و امکان بازدید درون مفصل را فراهم می‌کند. با بررسی اوضاع درون مفصل، امکان رفع مشکلات موجود پیش می‌آید.

جراحی پیوند استخوان

زمانی که بدن در تولید استخوان‌های جدید ناتوان می‌شود، متخصصان ارتوپدی از جراحی پیوند استخوان استفاده می‌کنند. در این عمل، ارتوپدها استخوان سالم بخش دیگری از بدن یا استخوان اهداشده از فردی دیگر را برای ترمیم و تقویت استخوان‌های تخریب‌شده مورد استفاده قرار می‌دهد. در صورت نبود استخوانی طبیعی، امکان استفاده از استخوان‌های مصنوعی در برخی مواقع هم وجود دارد.

جراح ارتوپدی در حال انجام عمل جراحی استخوان
جراح ارتوپدی در حال انجام عمل جراحی استخوان

جراحی ترمیم شکستگی

برای برخی از موارد شکستگی استخوان هم راه‌کارهایی در ارتوپدی وجود دارد. جهت تثبیت استخوان، از ایمپلنت استفاده می‌شود. انواع مختلفی از ایمپلینت‌ها، شامل مجموعه‌ای از پیچ، سیم، صفحه و مواردی از این دست هستند که برای ترمیم استخوان، کاربرد دارند. با شکستگی استخوان، احتمال از دست‌رفتن قدرت ماهیچه‌ها و طیفی از توانمندی‌های حرکتی وجود دارد. پزشکان در کنار جراحی، انجام مجموعه‌ای از حرکات ورزشی را هم تجویز می‌کنند.

هم‌جوشی ستون فقرات

در جراحی هم‌جوشی، جراحان ۲ مهره بدن یا تعداد بیشتری را به هم جوش می‌دهند تا بیماری‌های ستون فقرات، رفع شوند. این عمل، برای تسکین و رفع مشکل مهره‌های کمر و گردن هم کاربرد دارد. در اثر انجام عمل هم‌جوشی، امکان دارد که انعطاف‌پذیری، کم شود ولی، نمی‌توان منکر اثر زیاد آن در کاهش درد اختلالات ستون فقرات، شد.

تعویض کامل مفصل (TJR)

در عمل تعویض مفصل ارتوپدی، پزشک متخصص اقدام به برداشتن سطوح مفاصل آسیب‌دیده می‌کند و برای جبران آن، از پروتز کمک می‌گیرد. پروتز می‌تواند نقش مفصلی سالم را ایفا کند. بسیاری از بیماران بعد از این جراحی به زندگی عادی بازمی‌گردند. به تعویض مفصل، آرتروپلاستی نیز گفته می‌شود. عمل تعویض مفصل، معمولا کامل انجام می‌شود، ولی در صورت  آسیب‌دیدگی جزئی‌، صرفاً بخشی از مفصل، تعویض خواهد شد.

ارتوپد کیست و چگونه بیماری های استخوان پا را درمان می کند؟

روش‌های تشخیص در ارتوپدی چیست؟

ارتوپدها برای تشخیص از چه اقداماتی استفاده می‌کنند؟ روند تشخیص چیست؟ پزشکان ارتوپدی برای تشخیص نوع مشکل و بیماری، رویکردی چندگانه داردند. آن‌ها علاوه‌بر معاینه فیزیکی، آزمایش‌های مختلفی را برای تشخیص صد در صدی مشکل و نقطه درد نیز تجویز می‌کنند. بر این اساس، آن‌ها بخش زیادی از راه را برای تشخیص بیماری، طی می‌کنند. در مجموع، مسیر تشخیص مشکل در ارتوپدی، به این صورت است:

  • معاینه‌ای جسمانی انجام می‌شود.
  • تصاویر برداشته‌شده از نقاط مشکل‌دار بدن بیمار بررسی می‌شوند.
  • ارتوپد درباره نشانه‌های آزاردهنده جسمانی از بیمار سؤالاتی می‌پرسد.
  • درباره شرایط جسمانی، حال عمومی و سوابق پزشکی مراجع پرسیده می‌شود.

از آزمایش‌ها و روش‌های عکس‌برداری‌ زیر هم در صورت نیاز، استفاده می‌شود.

ام‌آر‌آی (MRI)

برای بررسی مفاصل، مغز استخوان و نسوج نرم دستگاه عضلانی-اسکلتی از تصویربرداری ام‌آرآی استفاده می‌شود. این روش،  تصویربرداری پرتو مغناطیسی یا تصویربرداری تشدید مغناطیسی است و   بر اساس پدیده تشدید مغناطیسی هسته‌ای، عمل می‌کند. تصاویر این عکس‌برداری دقیق‌اند و در یافتن علل مشکلات ارتوپدی، کاربرد زیادی دارند. در ضمن، MRI ندارد و در آن از اشعه ایکس، استفاده نمی‌شود.

سی‌تی‌اسکن (CT)

عکس‌برداری از زوایای مختلف اعضای بدن برای رسیدن به تشخیص درباره وضعیت آن‌ها با سی‌تی‌اسکن مقدور می‌شود. سی‌تی‌اسکن، ترکیبی از تصاویر اشعه ایکس از زوایای مختلف با پردازش کامپیوتری است که در آن، استخوان‌ها، رگ‌های خونی و بافت‌های نرم داخلی، نمایش داده می‌شوند. این تصویربرداری، می‌تواند گویای اطلاعات متنوعی در خصوص وضعیت استخوان‌ها باشد.

روش‌های تشخیص در ارتوپدی چیست؟
پزشک در حال بررسی آزمایش و تشخیص مشکل دست

اسکن استخوان

برای شناسایی دردهای غیرقابل توضیح در استخوان و بررسی دقیق‌تر آن از تصویربرداری هسته‌ای یا همان اسکن استخوان استفاده می‌شود. این آزمایش، تصویربرداری هسته‌ای است که اطلاعات دقیق‌تری از بیماری‌های مختلف استخوانی را در اختیار پزشک، می‌گذارد. از اسکن استخوان، معمولا برای تشخیص دردهای غیرقابل توصیف یا صدمات استخوانی، استفاده می‌شود.

سونوگرافی

برای شناسایی شکستگی‌های مخفی یا تشخیص مشکلاتی نظیر پارگی تاندون از سونوگرافی در مسیر تشخیص و معاینات ارتوپدی استفاده می‌شود. سونوگرافی‌های استخوان (MSK)، معمولا تاندون‌ها و رباط‌هایی که عضلات و استخوان‌ها را درکنار هم قرار می‌دهند را ارزیابی می‌کند. این معاینه، مایع بین مفصلی و التهابات محدود کننده را هم ارزیابی می‌کند.

آزمایش‌ خون

بسیاری از مشکلات ارتوپدی مانند آرتروز با بروز التهاباتی در خون همراه‌اند. برای همین، در مسیر تشخیص بیماری‌های ارتوپدی از آزمایش خون هم بهره می‌برند. آزمایش خون و همینطور آزمایش ادرار، نوعی نشانگر استخوانی هستند. در این آزمایش، موادی که باعث بازسازی استخوان‌ها هستند، مورد بررسی قرار می‌گیرند و هرگونه تغییر در آن‌ها، بررسی می‌شوند تا اختلال پیش آمده، تشخیص داده شود.

بررسی سرعت هدایت تحریک اعصاب (NCV)

این مورد آزمایشی الکتریکی است که برای تشخیص وضعیت نشانه‌های عصبی استفاده می‌شود. به‌عبارت دقیق‌تر در این آزمایش، عصب را با انرژی الکتریکی تحریک می‌کنند تا واکنش آن و تکانه الکتریکی را مورد بررسی قرار دهند. روند تشخیص و درمان بیماری‌های ارتوپدی و مشکلات مربوط به استخوان و عضلات، اهمیت زیادی دارد. برای همین، لازم است که به ارتوپدی متخصص و باتجربه مراجعه کنید. در انتخاب پزشک خود دقیق باشید و در این زمینه، وقت کافی صرف کنید.

متخصص ارتوپدی در حال توضیح و بررسی سرعت هدایت تحریک اعصاب (NCV)
متخصص ارتوپدی در حال توضیح و بررسی سرعت هدایت تحریک اعصاب (NCV)

روش‌ها و روندهای درمان در تخصص ارتوپدی چیست؟

ارتوپدی، تخصصی پزشکی است که بر تشخیص، درمان و پیشگیری از آسیب‌ها و بیماری‌های سیستم اسکلتی عضلانی، تمرکز دارد. بسته به ماهیت و شدت آسیب یا شرایط، برای درمان ارتوپدی از روش‌های ساده و غیر تهاجمی تا روش‌های جراحی پیچیده استفاده می‌شود.

جراحی‌های ارتوپدی

جراحی ارتوپدی، نوعی درمان تجویزی برای درمان مشکلات ستون فقرات و دیگر مفاصل و استخوان‌های بدن است. این عمل‌ها، برای تمام سنین، تجویز می‌شوند و یکی از روش‌های مورد تایید پزشکان برای درمان سریع‌تر، مشکل است. عمل و جراحی‌های ارتوپدی و تهاجمی (کم‌تهاجمی یا تهاجمی زیاد) مورد استفاده در تخصص ارتوپدی، شامل موارد زیر می‌شوند:

آرتروسکوپینوعی روش جراحی تهاجمی است که برای تشخیص و درمان مشکلات زانو، شانه و لگن، استفاده می‌شود. در طول عمل، یک دوربین کوچک از طریق برش‌های کوچک وارد بدن می‌شود تا داخل مفصل را مشخص کند.
تعویض مفصل تعویض مفصل نوعی روش جراحی شامل برداشتن مفصل آسیب‌دیده و جایگزینی آن با یک مفصل مصنوعی است. به مفصل مصنوعی، پروتز می‌گویند.
ترمیم شکستگیترمیم شکستگی نوعی روش جراحی است که برای درمان آسیب‌های استخوانی در زمان ترک‌خوردگی و شکستگی استفاده می‌شود.
جراحی ستون فقراتجراحی ستون فقرات، نوعی درمان تهاجمی است که برای فتق دیسک، تنگی ستون فقرات و شکستگی‌های ستون فقرات استفاده می‌شود.

توجه کنید که تصمیم‌گیری درباره انتخاب روش‌های جراحی، به‌عهده متخصصان این حوزه است.

جراحی تروما دست
جراحی تروما دست

دارودرمانی در ارتوپدی

مصرف داروهای ارتوپدی، یکی دیگر از روش‌های درمانی غیر تهاجمی در ارتوپدی هستند که برای تسکین درد و کاهش تورم و التهاب کاربرد دارند. مسکن‌ها، داروهای ضدالتهاب و شل‌کننده های عضلانی در این دسته از داروها قرار می‌گیرند. البته، تجویز انواع داروها و مسکن‌های مفصل‌ساز، روش درمانی طولانی مدتی است که ارزش سرمایه‌گذاری را دارد. کپسول آوودین هولیستیکا، قرص جوینتیس ویتابیوتیکس و قرص ایزی فلکس کارن، برخی از این مکمل‌‍ها و داروها، هستند.

فیزیوتراپی و توان‌بخشی

فیزیوتراپی، نوعی روش درمانی غیرتهاجمی رایج است که در ارتوپدی استفاده می‌شود. این روش، شامل مجموعه‌ای از تمرینات و تکنیک‌های طراحی‌شده برای بهبود تحرک، قدرت، انعطاف‌پذیری و کاهش درد و التهاب است. فیزیوتراپی را می‌توان برای درمان انواع بیماری‌ها از جمله کمردرد، درد مفاصل و آسیب‌های ورزشی استفاده کرد.

طب سوزنی برای ارتوپدی

طب سوزنی برای درمان دردهای اسکلتی- عضلانی مزمن به عنوان بخشی از روند درمان، استفاده می‌شود. دکتر طب سوزنی، از این روش برای درمان دردهای پس از جراحی و مشکلاتی مانند بیماری‌های دژتراتیو دیسک کمر، استفاده می‌کند. با شناسایی دکتر دیسک کمر، می‌توانید در کنار طب سوزنی، به راحتی درد خود را کنترل کنید.

تمرینات و ورزش‌های حرکتی

تمرینات درمانی برای بیماری مرتبط با ارتوپدی یا برای توانبخشی پس از جراحی ارتوپد،ی توصیه می‌شوند. درمان معمولاً ۴ تا ۶ هفته طول می‌کشد و شامل تمرینات کششی و تقویتی برای عضلات، تاندون‌ها و مفاصل است. به‌کمک ارتوپدی ورزشی می‌توانید مشکلات مذکور را حل کنید. برای پیشگیری از بیماری‌های ارتوپدی از ورزش‌های مناسب در مسیر درمان بهره می‌برید. با شناسایی دکتر افزایش قد و متخصص خبره ارتوپدی، می‌توانید تمرینات مناسبی در این زمینه یاد بگیرید.

دریافت کمک‌های حرکتی

وسایل کمکی مانند عصا و بریس، برای حمایت و محافظت از نواحی آسیب‌دیده استفاده می‌شوند و به بیماران اجازه می‌دهند که راحت‌تر حرکت کنند. این اقدامات، خطر آسیب بیشتر را کاهش می‌دهند. این نوع از وسیله‌ها، معمولا از طرف پزشک تجویز می‌شوند ولی در صورت ناتوانی فرد، منعی بابلت استفاده از آن‌ها از نظر پزشکی، وجود ندارد.

دریافت کمک‌های حرکتی با واکر
دریافت کمک‌های حرکتی با واکر

فرق ارتوپدی و فیزیوتراپی چیست؟

به‌طور خلاصه، فیزیوتراپی در توانبخشی و مدیریت مشکلات اسکلتی- عضلانی و از راه استفاده از تکنیک‌های فیزیکی به افراد کمک می‌کند. اما در ارتوپدی، پزشک متخصص با روش‌های تشخیصی اقدام به درمان و مدیریت مشکلات پیش‌آمده در این ناحیه می‌کند. در فیزیوتراپی، قدرت و مقاومت عضلات بهبود پیدا می‌کند و فرد می‌تواند حرکات متنوع‌تری انجام بدهد. زمانی که بافت‌ها و ماهیچه‌ها به‌شدت آسیب ببینند، نیاز به مداخله متخصص ارتوپدی پیش می‌آید و باید با جراحی، اقدام به رفع مشکل کند.

چه زمانی باید به متخصص ارتوپدی مراجعه کنیم؟

بروز بعضی از علامت‌ها، نشان می‌دهد که باید به متخصص ارتوپدی مراجعه کنید. این نشانه‌ها، معمولا با هم بروز می‌کنند و مدت زمان زیادی، فرد را درگیر می‌کنند. همچنین، مصرف داروهای تسکینی، علاجی موقت برای آن‌ها محسوب می‌شود و در صورت از بین رفتن اثر دارو، درد مجددا بازمی‌گردد. این علائم شامل موارد زیر هستند:

  • درد در عضلات
  • درد و کشیدگی در تاندون‌ها یا مفاصل که بیش از چند روز طول می‌کشد.
  • وجود مشکل در استفاده از یک عضو خاص بدن برای انجام عملکردهای عادی، مانند بالارفتن از پله‌ها یا بلندکردن و حمل وسایل نسبتاً سبک.

با روش‌های متنوع و تمرینات ورزشی، مشکلات ارتوپدی مرتفع می‌شوند. با مراجعه به متخصصی مانند دکتر دیسک گردن یا متخصصان دیگر در زمان مناسب، آسیب‌ها و عوارض آن‌ها از بین می‌روند. مراجعه به دکتر ارتوپد مشهد و یا سایر شهرها، برای بررسی و درمان مشکلات مفاصل و استخوان در زمان بروز علائم، ضروری است.

دکتر ارتوپدی در حال معاینه مراجعی در زمینه ابتلا به بیماری‌های دست
دکتر ارتوپدی در حال معاینه مراجعی در زمینه ابتلا به بیماری‌های دست

در انتخاب بهترین دکتر ارتوپد چه مواردی را باید در نظر بگیریم؟

حالا که تعریف ارتوپدی را می‌دانید و آگاه هستید که ارتوپد کیست و چطور کمکتان می‌کند، لازم است که برای انتخاب بهترین‌ها هم ایده‌هایی در ذهن داشته باشید. نکات مهم در انتخاب بهترین دکتر ارتوپدی چیست و باید بر چه اساسی دست به انتخاب بزنید:

  • به نظر مراجعان قبلی پزشک توجه کنید.
  • تخصص و اعتبار پزشک را ارزیابی کنید.
  • پوشش بیمه پزشک را بررسی کنید.

برای انتخاب پزشک ارتوپد مناسب، ببینید که در کدام‌یک از شاخه‌‌های ارتوپدی متبحر است. حواستان به شیوه رفتار و ارتباط میان پزشک و بیمار هم باشد. با آگاهی از اینکه ارتوپدی چیست، مراجعه به متخصص در زمان نیاز برایتان ساده‌تر می‌شود. برای پیشگیری از بیماری‌های ارتوپدی یا عوارض جانبی درمان‌های مختلف باید تحت نظر پزشک خبره باشید. برای مصرف داروهای ارتوپدی و استفاده از روش‌های مختلف درمانی باید تخت نظر پزشکی خبره باشید. با شناسایی بهترین پزشکان از سامانه دکتردکتر، می‌توانید نسبت به درمان مشکلات ارتوپدی مانند پوکی استخوان، شکستگی، پیچ‌خوردگی و آسیب‌دیدگی‌های ارتوپدی دیگر اقدام کنید.

تخصص ارتوپدی را در دکتردکتر جست‌وجو کنید تا بهترین پزشکان در شاخه‌های ارتوپدی مانند ارتوپدی اطفال، ارتوپدی ورزشی، دکتر ارتوپدی کودکان و دیگر شاخه‌ها، برای شما به نمایش دربیایند.

منابع:

medtecheurope.org

سوالات متداول تخصص ارتوپدی

متخصص ارتوپدی مشکلات مربوط به سیستم اسکلتی و عضلانی را درمان می‌کند. منظور از سیستم اسکلتی/عضلانی هم استخوان‌ها، ماهیچه‌ها، مفاصل، اعصاب، تاندون‌ها و رباط‌های بدن است.

متخصصان ارتوپدی می‌توانند دوره‌های فلوشیپ تخصصی در زمینه رباط‌ها، مفاصل، عضلات، تاندون‌ها و اعصاب را پشت‌سر بگذارند.

ام‌آر‌آی (MRI)، سی‌تی‌اسکن (CT)،اسکن استخوان، سونوگرافی، آزمایش‌ خون

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

5 دیدگاه در “ارتوپدی چیست و ارتوپد کیست؟ (تایید شده توسط متخصص ارتوپد)
  • با سلام. آیا برای شکستگی بینی میتوان به جراح ارتوپد هم مراجعه کرد یا حتما باید به جراح بینی مراجعه کرد؟

    پاسخ
    • سلام
      خیر ارتباطی به متخصص ارتوپدی ندارد و باید به متخصص گوش حلق بینی مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر ،علت درد ساق پا هنگام دویدن وراه درمان چیست

    پاسخ
    • سلام
      سن شما؟ از چه زمانی مشکل بروز کزده؟
      در عضلات ساق پا هست یا مفاصل؟

      پاسخ
  • خیلی ممنون از این مطلب کاربردی

    پاسخ