عمل ناخنک چشم چیست؟ آشنایی با نکات قبل و بعد و عوارض آن

عمل ناخنک چشم
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

جراحی ناخنک روشی است که برای برداشتن توده‌های غیرسرطانی ملتحمه (پتریژیا) از چشم انجام می‌شود. ملتحمه بافت شفافی است که قسمت سفید چشم و داخل پلک ها را می‌پوشاند. رشد بیش از حد بافت ملتحمه می‌تواند قرنیه را بپوشاند و بینایی را مختل کند. عمل ناخنک چشم کم‌تهاجمی است و معمولا بیش از ۳۰ تا ۴۵ دقیقه طول نمی‌کشد. پیش از آن باید آمادگی‌هایی مانند رعایت رژیم غذایی سبک را در نظر بگیرید یا از لنز استفاده نکنید.

در این مقاله درباره عمل جراحی ناخنک چشم، نکات قبل و بعد و موضوعات مرتبط با آن می‌خوانید. مطالعه مقاله به ۵ دقیقه زمان نیاز دارد.

اگر پرسشی درباره جراحی ناخنک چشم دارید، در انتهای همین صفحه و در قسمت نظرات از ما بپرسید تا مشاور سلامتی دکتردکتر به شما پاسخ دهد.

عمل ناخنک چشم چیست؟

جراحی ناخنک چشم معمولا تحت بی‌حسی موضعی در اتاق عمل انجام می‌شود. در جریان عمل ناخنک، چشم با قطره و تزریق بی‌حس می‌شود و پلک‌ها را با وسیله‌ای به‌نام اسپکولوم باز نگه می‌دارند.

ناخنک با احتیاط از قرنیه و صلبیه (سفید چشم) جدا می‌شود تا تکه‌ای عریان از صلبیه باقی بماند. پیوندی از محل دیگری در همان چشم، (اغلب از زیر پلک فوقانی) برای پوشاندن محل مورد استفاده قرار می‌گیرد.

برای پیوند این بخش روی چشم از موارد زیر استفاده می‌شود:

  • خون آزادشده در حین جراحی
  • چسب فیبرین (که معمولا در جراحی چشم برای روش‌های مختلف کاربرد دارد)
  • بخیه‌های قابل جذب که می‌افتند یا در عرض چند هفته جذب می‌شوند.

در بیشتر موارد، قرنیه اغلب به خودی خود بهبود پیدا می‌کند، اما ممکن است در برخی موارد لنز تماسی نرم برای کمک به بهبودی کار گذاشته شود. پزشک معمولا روند درمان را مدام پیگیری می‌کند و بیمار را تحت نظر دارد.

اینفوگرافی عمل ناخنک چشم

روش‌های عمل ناخنک چشم چیست؟

روش‌های جراحی ناخنک نسبتا سریع و کم‌خطر هستند. در این عمل:

  • پزشک چشم را بی‌حس و اطرافش را تمیز می‌کند.
  • ناخنک همراه با برخی از بافت ملتحمه برداشته می‌شود.
  • هنگامی که ناخنک برداشته شد، پزشک آن را با پیوندی از بافت غشایی مرتبط جایگزین می‌کند تا از رشد مکرر جلوگیری کند.

استفاده از بخیه یا چسب

پس از برداشتن ناخنک، پزشکان از بخیه یا چسب فیبرین برای محکم‌کردن پیوند بافت ملتحمه در جای خود استفاده می‌کنند. هر دو روش احتمال عود ناخنک را کاهش می‌دهند. کدام‌یک بهتر است:

  • در حالی که استفاده از بخیه‌های حل‌شونده رایج‌تر است، اما ناراحتی‌ها و عوارض بیشتری به‌وجود می‌آورند و زمان بهبودی را بیشتر می‌کنند.
  • از سوی دیگر، استفاده از چسب فیبرین نشان داده که التهاب و ناراحتی را کاهش و زمان بهبودی را به نصف کاهش می‌دهد (در مقایسه با استفاده از بخیه).
  • دقت کنید که شاید امتیازات چسب بیشتر باشد اما محصولی مشتق از خون است و شاید خطر انتقال عفونت‌ها و بیماری‌های ویروسی را به همراه بیاورد.
  • استفاده از چسب فیبرین گران‌تر از بخیه تمام می‌شود.
چسببخیه
التهاب و ناراحتی کمتر اما با احتمال ایجاد عفونتالتهاب و ناراحتی بعد از عمل
هزینه بیشترهزینه کمتر
مدت زمان بهبود کمترمدت زمان بهبود بیشتر

روش صلبیه برهنه

گزینه دیگر تکنیک صلبیه برهنه است. در این روش سنتی‌تر، پزشک بافت ناخنک را بدون جایگزین‌کردن آن با پیوند بافت برمی‌دارد. این موضوع باعث می‌شود که سفیدی زیرین چشم به خودی خود بهبود پیدا کند.

روش صلبیه برهنه خطرات ناشی از بخیه یا چسب فیبرین را به‌همراه ندارد اما با انجام آن، امکان سرعت‌گرفتن رشد مجدد ناخنک در اندازه بزرگتر زیاد می‌شود.

بهترین زمان عمل ناخنک چشم چیست؟

بهتر است که در همان زمان شروع و شکل‌گیری ناخنک، برای عمل‌کردن اقدام کنید. در غیر این صورت، وسعت آن زیاد می‌شود و بینایی و سلامت چشم‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد. مشورت با پزشک در این زمینه حیاتی و مهم است.

درمان ناخنک چشم

عوارض عمل ناخنک چشم چیست؟

مانند هر عمل جراحی دیگری، امکان بروز خطرات و عوارضی در عمل ناخنک چشم هم وجود دارد. پس از جراحی ناخنک، احساس ناراحتی و قرمزی طبیعی است. امکان دارد که تا بهبودی کامل، دید هم کمی تار بشود.

یادتان باشد که اگر مشکلات بینایی‌تان شدید بود یا به‌طور کامل، دید خود را از دست دادید، سریع به پزشک مراجعه کنید. امکان رشد مجدد ناخنک هم وجود دارد. در این صورت هم نیاز است که اوضاع به‌طور تخصصی نزد متخصص چشم پیگیری شود.

مشاوره تلفنی و متنی با چشم پزشک

چه افرادی نمی‌توانند این عمل را انجام بدهند؟

در این موارد، امکان انجام عمل ناخنک چشم وجود ندارد:

  • اگر باردار یا در دوران شیردهی هستید، بهتر است جراحی ناخنک خود را تا بعد از آن متوقف کنید.
  • چنانچه مبتلا به لوپوس فعال، آرتریت روماتوئید یا سایر بیماری‌های خود ایمنی هستید، نباید این روش را انجام دهید.
  • اگر برای سکته مغزی یا فیبریلاسیون دهلیزی از داروهای رقیق‌کننده خون استفاده می‌کنید، نباید این روش را انجام دهید.

جراحی ناخنک چشم

مراقبت‌های قبل و بعد از عمل ناخنک چشم چیست؟

چشم عضو حساسی است و برای اینکه به آن آسیب نرسد، باید هم قبل از عمل ناخنک و هم بعد از آن به نکات مختلف پزشکی و مراقبتی دقت کنید.

مراقبت‌های قبل از عمل ناخنک

به این نکات پیش از عمل ناخنک چشم توجه کنید:

  • قبل از عمل، موهای خود را بشویید.
  • در روز درمان از استفاده از هرگونه لوسیون، پودر یا عطر خودداری کنید.
  • در صورت استفاده از بی‌حسی موضعی، ممکن است لازم باشد قبل از عمل ناشتا باشید یا فقط وعده غذایی مختصری میل کنید.
  • تمام داروهایی را که مصرف می‌کنید به پزشک اطلاع دهید، زیرا ممکن است نیاز به قطع برخی از داروهای رقیق‌کننده خون قبل از درمان باشد.
  • قبل از عمل، هر قطره چشمی توصیه‌شده از سوی پزشک را مصرف کنید.
  • حداقل ۲۴ ساعت قبل از درمان از استفاده از لنزهای تماسی خودداری کنید.

برداشتن ناخنک یک روش کم‌تهاجمی است، فرایند دشواری پیش رو نیست و مراحل زیر را دارد:

  • بیمار در روز جراحی خیلی زودتر از زمان تعیین‌شده به اتاق عمل آورده می‌شود.
  • قبل از جراحی، تمام لباس‌ها و ابزار جراحی تمیز می‌شوند تا باکتری‌ها و میکروب‌ها از بین بروند.
  • چکاپ فیزیکی کامل قبل از عمل انجام می‌شود. آزمایش‌های قبل از جراحی ناخنک چشم و چکاپ شامل کنترل علائم حیاتی مانند ضربان قلب، فشار خون، دمای بدن و تعداد تنفس است.

مراقبت‌های بعد از عمل ناخنک

چشم بعد از عمل ناخنک با یک پد پوشیده می‌شود. این پد یک شبانه‌روز روی چشم است تا به‌خوبی روی آن جای بگیرد. داروهای جراحی ناخنک چشم هم شامل آنتی‌بیوتیک‌ها و قطره‌های چشمی استروئیدی هستند.

این‌ها در طول ۲ تا ۴ هفته اول برای جلوگیری از عفونت و کمک به کاهش التهاب تجویز می‌شوند. امکان دارد که چند روز بعد از عمل، احساس درد، تاری دید یا خراشیده‌شدن در چشم وجود داشته باشد.

چشم در چند هفته اول قرمز خواهد بود اما این عارضه معمولا یک ماه بعد برطرف می‌شود.  نقاهت بعد از عمل ناخنک چشم چند هفته طول می‌کشد. به این نکات هم بعد از عمل ناخنک چشم دقت کنید:

  • به مدت ۲ هفته پس از جراحی از ماندن در وضعیت معکوس تن و بدن برای مدت طولانی خودداری کنید.
  • تا ۲ هفته پس از جراحی، اجسام سنگین را بلند نکنید.

جراحی ناخنک چشم

تغذیه بعد از عمل ناخنک چشم چیست؟

پس از جراحی ناخنک باید از رژیم غذایی سرشار از پروتئین و ویتامین پیروی کنید، از خوردن غذا یا نوشیدنی‌های حاوی قند بپرهیزید، چون می‌توانند باعث عفونت شوند و روند بهبودی را کاهش بدهند. مصرف این مواد بعد از جراحی توصیه می‌شود:

میوه‌های خانواده مرکبات

توت

گوجه‌فرنگی-فلفل دلمه‌ای قرمز

هویج-کلم بروکلی

اسفناج-سبزیجات برگ‌سبز

شیر-گوشت

تخم‌مرغ-ماهی

غلات کامل

سوالات متداول عمل ناخنک چشم

ناخنک بیشتر در افرادی روی می‌دهد که در مناطقی با اشعه ماوراء بنفش بالا زندگی می‌کنند. محیط‌های پر از گرد و غبار، گرم، خشک، بادخیز و دودآلود نیز در این امر نقش دارند.

جراحی ناخنک چشم درد ندارد اما بعد از عمل، عوارض اندکی به‌وجود می‌آید.

این عمل با بی‌حسی موضعی انجام می‌شود.

جراحی ناخنک چندان پیچیده و دشوار نیست.

این عمل ۳۰ تا ۴۵ دقیقه طول می‌کشد.

منابع:

pterygiumexperts.com

lybrate.com

healthline.com

uhsussex.nhs.uk

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*