التهاب چشم چیست؟ آشنایی با دلایل، عوارض و درمان‌ها

التهاب چشمی
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

التهاب چشم پاسخ آن به تحریک، عفونت یا آسیب است. علائم التهاب در این ناحیه شامل قرمزی، تورم، حساسیت به لمس، درد، سوزش یا پارگی  و حساسیت به نور می‌شود. بنا به علت، امکان دارد که نواحی مختلف چشم یا پلک تحت تأثیر قرار بگیرند. این مشکل چشمی شایع است و می‌تواند چند روز یا چند هفته طول بکشد. گاهی هم حالت مزمن پیدا می‌کند و سال‌ها طول می‌کشد. التهاب در یک یا هر دو چشم رخ می‌دهد. درمان آن بستگی به علت زمینه‌ای دارد و شامل مواردی مانند مصرف برخی داروهای آنتی‌بیوتیکی، آنتی‌هیستامین‌ها و… است.

در این مقاله درباره چشم‌های ملتهب می‌خوانید. از علائم، عوارض و روش‌های درمان هم برایتان گفته می‌شود. مطالعه مطلب به حدود ۴ دقیقه زمان نیاز دارد.

اگر در رابطه با التهاب چشمی سوالی دارید، می‌توانید در انتهای همین صفحه و در قسمت نظرات بنویسید تا پزشک پاسخ دهد.

التهاب چشم چیست؟

التهاب چشم اصطلاحی کلی است که برای توصیف انواع شرایط، عفونت‌ها یا آسیب‌ قسمت‌های مختلف چشم استفاده می‌شود. متخصص براساس وجود قرمزی، تورم، تحریک یا درد، التهاب چشم‌ها را تشخیص می‌دهد.

از آنجایی که این وضعیت می‌تواند قسمت‌های مختلف چشم را تحت تاثیر قرار بدهد، باید برای دریافت درمان مناسب به متخصص چشم مراجعه کنید.

التهاب چشم

انواع التهاب چشم

انواع مختلفی از التهاب چشمی بسته به علل گوناگون وجود دارد. در اینجا چند نوع رایج را معرفی می‌کنیم:

  • گل‌‌مژه
  • یووئیت
  • بلفاریت
  • سندرم خشکی
  • ورم ملتحمه
  • اندوفتالمیت
  • کراتیت

گل مژه

نوعی عفونت در پلک است که باعث ایجاد برآمدگی قرمزرنگ در نزدیکی لبه پلک می‌شود. گل مژه توسط باکتری به‌وجود می‌آید و معمولا به دلیل مسدودشدن غدد چربی در پلک ایجاد می‌شود. در برخی موارد گل مژه می‌تواند همان جوش داخل چشم نیز شناخته شود.

مشاوره تلفنی و متنی با چشم پزشک

یووئیت

این مورد التهاب لایه میانی چشم است و می‌تواند حاد یا مزمن باشد. علائم آن شامل کاهش دید، درد، قرمزی چشم و حساسیت به نور (فتوفوبیا) است. یووئیت اغلب در افراد ۲۰ تا ۶۰ ساله به‌وجود می‌آید و مردان و زنان را به‌طور مساوی تحت تأثیر قرار می‌دهد.

بلفاریت

بلفاریت التهاب پلک‌ها است که منجر به قرمزی، تورم پلک‌ها و پوسته‌شدن مژه‌ها می‌شود.

سندرم خشکی

چشم به دلیل کمبود دائمی رطوبت کافی در سطح خود خشک می‌شود. علائم آن هم شامل سوزش، خارش، خستگی و درد چشم، احساس خشکی و سوزش، قرمزی، تاری دید و حساسیت به نور است. عواقب خشکی چشم از تحریک اندک، اما دائمی چشم تا التهاب قابل توجه و حتی زخم سطح جلویی آن متغیر است.

ورم ملتحمه

ورم ملتحمه یا چشم صورتی به دلیل عفونتی رخ می‌دهد که منجر به قرمز یا صورتی‌شدن سفیدی چشم (صلبیه)، تورم، افزایش تولید اشک، احساس سوزش و خارش چشم می‌شود. عفونت می‌تواند ناشی از باکتری یا ویروس باشد.

اندوفتالمیت

التهاب شدید داخل چشم است که معمولا به‌دلیل عفونت باکتریایی یا قارچی رخ می‌دهد. علائم آن شامل قرمزی و التهاب چشم‌ها، تورم پلک‌ها، حساسیت به نور شدید و چرک داخل چشم می‌شود.

کراتیت

نوعی التهاب دردناک قرنیه است و می‌تواند دلایل متعددی داشته باشد. این وضعیت منجر به قرمزی، تحریک، ریزش اشک چشم، تورم پلک، درد چشم و تاری دید می‌شود.

آسیب به چشم هم با التهاب همراه است و می‌تواند به دلیل آسیب‌های ورزشی، تصادف یا نفوذ جسم خارجی به آن به‌وجود بیاید. این‌ها منجر به درد، تورم، قرمزی و احتمالا عفونت می‌شوند.

گاهی اوقات، التهاب در چشم نشانه نوعی بیماری جدی مانند سلولیت اربیتال یا ساییدگی قرنیه هم هست که به مراقبت فوری پزشک نیاز دارد.

علائم التهاب چشم

علائم عمومی التهاب چشم شامل موارد زیر می‌شود:

  • قرمزی چشم
  • درد
  • فتوفوبیا (حساسیت به نور)
  • تاری دید

علت التهاب چشم

علل التهاب در چشم به چند دسته تقسیم می‌شود:

  • حساسیت
  • آسیب یا ضربه
  • عفونت
  • بیماری‌ها
حساسیتآلرژی، از جمله واکنش به گرده‌های فصلی، حیوانات و گرد و غبار است. حساسیت چشم و آلرژی شایع است و به آن ورم ملتحمه آلرژیک نیز می‌گویند. هنگامی که چشم‌ها توسط یک ماده حساسیت‌زا تحریک می‌شوند، هیستامین تولید می‌کنند که باعث قرمزی، گرم‌شدن، خارش و تورم آنها می‌شود.
آسیب یا ضربهاز جمله کبودی، ضربه، سوراخ و خراش
عفونتناشی از باکتری، قارچ یا ویروس
بیماری‌هابرخی از بیماری‌های خودایمنی، مانند روماتیسم مفصلی، ممکن است روی چشم‌ها تأثیر بگذارند.

التهاب چشم بعد از عمل

التهاب چشمی بعد از عمل آب مروارید هم رخ می‌دهد. بعد از هر عمل دیگری مانند لیزیک هم چنین چیزی رخ می‌دهد. برای مثال، التهاب چشمی بعد از عمل لیزیک اتفاق می‌افتد و معمولا بعد از یک هفته رفع می‌شود.

پیشگیری از التهاب چشم

برای جلوگیری از التهاب چشم‌ها می‌توانید نکات زیر را رعایت کنید:

  • پلک‌های خود را تمیز نگه دارید.
  • قبل از خواب تمام آرایش چشم را پاک کنید.
  • از خط چشم در لبه‌های پشت پلک‌ها و مژه‌ها استفاده نکنید.

تشخیص التهاب چشم

برای تشخیص التهاب چشم کودک یا بزرگسالان باید به متخصص چشم مراجعه کنید. حواستان باشد که چشم عضوی حساس است و هرگونه اهمال درباره تشخیص و درمان می‌تواند نتایج بسیار ناخوشایندی به‌همراه بیاورد.

کلید جلوگیری از بسیاری از مشکلات جدی چشم، مراجعه به‌موقع به دکتر التهاب چشم است. پزشکان با معاینه فیزیکی و استفاده از دستگاه‌های مختلف، بنا به علائم هر بیمار درباره نوع التهاب به تشخیص می‌رسند.

درمان التهاب چشم چیست؟

هنگامی که پزشک شما نوع التهاب چشمی را تشخیص بدهد، می‌توانید درمان را شروع کنید. درمان‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

  • رعایت بهداشت و تمیز نگه‌داشتن چشم
  • قطره‌های چشمی حاوی دارو
  • داروی التهاب چشم خوراکی مانند آنتی‌بیوتیک‌ها، آنتی‌هیستامین‌ها، ضد‌التهاب‌ها و استروئیدها

اگر التهاب در چشم مربوط به نوعی بیماری خودایمنی مانند لوپوس، سندرم کوگان یا آرتریت روماتوئید باشد، برای درمان مشکل باید بیماری زمینه‌ای درمان شود.

چشم ملتهب

التهاب چشم درمان خانگی

به نکات زیر در درمان خانگی هم برای رفع التهاب در چشم دقت کنید:

  • برای تحریک جزئی چشم، آلرژی یا خشکی چشم، قطره‌های چشمی روان‌کننده مفیدند.
  • سعی کنید چشمان خود را مالش ندهید، زیرا ممکن است آنها را بیشتر تحریک کنید.
  • هنگامی که چشمان شما ملتهب است از لنزهای تماسی استفاده نکنید.
  • کمپرس مرطوب می‌تواند به بهبود علائم کمک کند.

عوارض التهاب چشم

التهاب معمولا زمانی اتفاق می‌افتد که سیستم ایمنی بدن در حال مبارزه با عفونت است، اما زمانی که سیستم ایمنی بدن به بافت سالم چشم حمله می‌کند هم ممکن است چنین اتفاقی رخ بدهد. از عوارض انواع التهابات چشمی باید به این موارد هم اشاره کرد:

  •  درد
  • قرمزی
  • از دست دادن بینایی

سوالات متداول التهاب چشم

برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.

مانند بسیاری از ویروس‌های دیگر، کووید می‌تواند باعث ورم ملتحمه یا چشم صورتی و در نتیجه التهاب چشمی شود. این وضعیت زمانی اتفاق می‌افتد که ویروس لایه بیرونی چشم به نام ملتحمه را آلوده کند.

منابع:

specsavers.co.uk

allaboutvision.com

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*