دلایل مو برداشتن استخوان چیست؟+ راه‌های تشخیص و نحوه درمان

مو برداشتن یا ترک خوردن استخوان دست و پا
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

شکستگی استخوان برای برخی از افراد خفیف‌تر است. به این عارضه اصطلاحاً مو برداشتن استخوان یا ترک خوردگی استخوان گفته می‌شود. این مشکل به دلیل آسیب‌های ورزشی، افتادن از ارتفاع کم یا پوکی استخوان رخ می‌دهد. پزشک برای تشخیص ترک خوردگی استخوان، علائم مو برداشتن استخوان را بررسی می‌کند. ورم، کبودی و درد از جمله علائم مو برداشتن استخوان هستند. البته، عکس‌برداری، سی تی اسکن و ام آر آی نیز برای تشخیص دقیق شدت این عارضه استفاده می‌شود. برخی از بیماران دچار این عارضه، فقط به یک آتل یا گچ برای بهبود نیاز دارند.

برای مطالعه این مطلب به ۵ دقیقه زمان نیاز دارید.

در پایان اگر سوالی داشتید، می‌توانید در انتهای مطلب در بخش نظرات مطرح کنید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر پاسخ بدهد.

تفاوت شکستگی با مو برداشتن استخوان چیست؟

فرق شکستگی با مو برداشتن در این است، شکستگی استخوان معمولاً در اثر نوعی ضربه شدید خارجی ایجاد می‌شود. شایع‌ترین محل شکستگی استخوان مچ دست، مچ پا و لگن است. در این نوع از شکستگی، استخوان به چند قسمت تقسیم می‌شود. حتی احتمال خروج استخوان از پوست نیز وجود دارد.

اما در ترک خوردگی استخوان، فشار وارده به اندازه‌ای است که استخوان از لحاظ ساختاری، نمی‌تواند آن را تحمل کند. در این حالت استخوان ترک برداشته؛ اما به طور کامل ساختار آن تغییر نکرده است. به‌طور معمول، ترک خوردگی استخوان در بین کودکان شایع‌تر است؛ اما در شرایط خاصی مانند بروز پوکی استخوان، احتمال بروز این عارضه برای بزرگ‌سالان نیز وجود دارد؛ بنابراین، تفاوت شکستگی و ترک استخوان در شدت این عارضه خواهد بود.

به نقل از clevelandclinic:

پوکی استخوان، استخوان‌ها را ضعیف کرده و آن‌ها را مستعد شکستگی‌های ناگهانی و غیرمنتظره می‌کند. بسیاری از افراد تا زمانی که پوکی استخوان باعث شکستن استخوان آن‌ها نشود، متوجه نمی‌شوند که به پوکی استخوان مبتلا هستند؛ زیرا این عارضه معمولاً علائم واضحی ندارد.

علائم مو برداشتن استخوان چیست؟

علائم مو برداشتن استخوان دست با علائم مو برداشتن استخوان ساق پا و سایر اعضای بدن یکسان است. با توجه به شدت عارضه وارد شده به دست یا پا، احتمال مو برداشتن استخوان مچ پا، مچ دست یا روی پا وجود دارد، علائم ترک خوردن استخوان‌ها در هر فردی متفاوت است. به طور معمول، در صورت شکستگی استخوان این علائم مشاهده می‌شود.

  • درد و کبودی
  • تورم و کوفتگی
  • تغییر رنگ محل آسیب دیده
  • تغییر شکل محل آسیب دیده
  • ایجاد برآمدگی در محل شکستگی
  • ناتوانی در حرکت دادن عضو آسیب دیده

هر چقدر علائم مو برداشتن استخوان دست، پا و مچ شدیدتر باشد، احتمال آسیب‌های جدی استخوان‌ها بیشتر است. با توجه به شدت آسیب، نوع درمان و مدت زمان بهبودی مشخص خواهد شد.

علائم مو برداشتن استخوان

علت ترک خوردگی استخوان

ترک خوردگی استخوان معمولاً در اثر دویدن یا تمرینات ورزشی رخ می‌دهد. در واقع وارد کردن فشار روی استخوان‌های نواحی مانند پا به طور مداوم، موجب ایجاد ترک خوردگی‌های ریز در این ناحیه می‌شود. برخی از سندروم‌ها یا بیماری‌هایی مانند پوکی استخوان نیز موجب ترک خوردگی استخوان‌ها می‌شوند. تحقیقات نشان می‌دهد، سالانه باعث بیش از یک میلیون نفر به دلیل پوکی استخوان، دچار شکستگی یا ترک خوردگی استخوان می‌شوند.

نحوه تشخیص مو برداشتن استخوان

برای تشخیص مو برداشتن یا ترک خوردگی استخوان، پزشک روش‌های مختلفی را در نظر می‌گیرد. از جمله روش‌های رایج تشخیص ترک خوردگی یا شکستگی استخوان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

روش تشخیص شکستگیدلیل انتخاب روش
اشعه ایکساشعه ایکس هرگونه شکستگی را نشان می‌دهد و مشخص می‌کند، شدت آسیب دیدگی استخوان‌ها چقدر است.
سی تی اسکنسی تی اسکن تصویر دقیق‌تری از استخوان‌ها و بافت اطراف آن نسبت به اشعه ایکس می‌دهد.
 MRIاز MRI ​​برای دریافت تصویر کاملی از آسیب استخوان‌ها و ناحیه اطراف آن‌ها استفاده می‌شود. MRI بافت‌هایی مانند غضروف و رباط‌های اطراف استخوان‌ها را نیز نشان می‌دهد.
اسکن استخواناز اسکن استخوان برای تشخیص شکستگی‌هایی که در عکس اشعه ایکس نشان داده نمی‌شوند، استفاده می‌کنند. 

فرایند اسکن استخوان، نسبت به عکس برداری طولانی‌تر است. با این وجود، برای تشخیص مو برداشتن استخوان‌ها، پزشک ارتوپد ممکن است از ترکیبی از این روش‌ها برای درمان بیماری های ارتوپدی استفاده کند.

استفاده از اشعه ایکس برای تشخیص مو برداشتن استخوان
نحوه تشخیص مو برداشتن یا ترک خوردگی استخوان دست و پا

روش‌های درمان ترک خوردگی استخوان

اگر شکستگی استخوان خفیف است و استخوان‌ها خیلی از جای خودشان خارج نشده‌اند، ممکن است فقط به یک آتل یا گچ نیاز داشته باشید. درمان این عارضه با آتل‌بندی، معمولاً 3 تا 5 هفته طول می‌کشد. اگر به گچ گرفتن نیاز دارید، باید مدت طولانی‌تری را برای درمان در نظر بگیرید. در این شرایط، معمولاً محل شکستگی باید 6 تا 8 هفته در گچ بماند.

در هر دو حالت، برای اطمینان از بهبود استخوان‌هایتان، به عکس‌برداری با اشعه ایکس نیاز خواهید داشت؛ یعنی پس از طی شدن دوره درمان، باید از محل ترک خوردگی عکس گرفته و سپس گچ آن را باز کنید.

در صورتی که شکستگی شدیدتر باشد، پزشک جااندازی استخوان را در نوبت‌دهی تعیین شده انجام می‌دهد. حتی در صورتی که ترک خوردگی استخوان در یک ناحیه با بیرون زدگی استخوان در بخش دیگر همراه باشد، احتمال انجام جراحی استخوان نیز وجود دارد.

روش های درمان خانگی و سنتی شکستگی استخوان
درمان های رایج برای بهبود ترک خوردن استخوان دست

بهترین دارو برای جوش خوردن استخوان

برای درمان شکستگی استخوان، پزشکان داروهایی مانند ویتامین D و کلسیم را تجویز می‌کنند. داروهای ضد پوکی استخوان و داروهای حاوی ترکیباتی مانند امگا 3 نیز برای درمان شکستگی استخوان مؤثر هستند. در صورتی که بیمار درد داشته باشد، دکتر ارتوپد، داروهایی مانند ایبوپروفن یا دیکلوفناک را برای کنترل درد تجویز خواهد کرد.

درمان سنتی ترک خوردگی استخوان

رایج‌ترین درمان خانگی مو برداشتن پا، استفاده از باند کشی برای آتل‌بندی و بی‌تحرک شدن استخوان است؛ زیرا، آتل‌بندی به حفظ حالت عضو آسیب دیده و کاهش شدت عارضه کمک می‌کند. برای درمان خانگی ترک استخوان پا یا درمان مو برداشتن استخوان روی پا، استفاده از سبزیجات دارای برگ سبز نیز مؤثر است. کلم پیچ، کاهو، اسفناج و سبزی‌ها، سرشار از ویتامین C هستند. این محصولات به تشکیل کلاژن و تقویت استخوان‌ها کمک می‌کنند.

مصرف مکمل‌های ویتامین حاوی ویتامین C، ویتامین D، ویتامین K به درمان ترک خوردگی استخوان مچ دست و پا کمک می‌کنند. مصرف میوه‌های حاوی کلسیم مانند انجیر نیز می‌توان برای درمان ترک خوردگی استخوان مؤثر باشد. پنج عدد انجیر تازه متوسط، حاوی ​​حدود 90 میلی‌گرم کلسیم و سایر مواد مغذی تقویت‌کننده استخوان است.

برای تسریع ترمیم مو برداشتن استخوان، در طول دوران درمان، به هیچ عنوان سیگار و الکل مصرف نکنید. همچنین، استفاده از غذاهای سرشار از شکر یا نمک و غذاهای فرآورده شده نیز در این دوران توصیه نمی‌شود.

روند درمان مو برداشتن استخوان چقدر زمان می‌برد؟

طول درمان شکستگی استخوان‌های با توجه به سن و سلامت فرد و نوع شکستگی مشخص می‌شود. معمولاً این بازه زمانی حدود 4 تا 8 هفته طول می‌کشد. در اغلب افراد، شکستگی‌های استخوان‌ها بین 6 تا 8 هفته درمان می‌شوند. هرچقدر میزان شکستگی بیشتر باشد، طول درمان آن بیشتر خواهد شد. شکستگی‌های دست و مچ، اغلب در 4-6 هفته بهبود پیدا می‌کنند. در حالی که شکستگی استخوان درشت نی، ممکن است 20 هفته یا بیشتر طول بکشد.

روند درمان رایج شکستگی یا مو برداشتن استخوان

عوارض ترک خوردگی استخوان

 برخی از عوارض مانند آسیب رگ‌های خونی و عصبی، سندرم کمپارتمان، آمبولی چربی و عفونت‌ها در اولین ساعات یا روزهای پس از شکستگی رخ می‌دهد. برخی دیگر از عوارض مانند مشکلات مفاصل و آرتروز، با گذشت زمان ایجاد می‌شوند. هر چقدر فشار وارده به این ناحیه بیشتر باشد، عوارض ناشی از شکستگی نیز بیشتر خواهد بود. در صورتی که شکستگی به دلیل عفونت‌های خاص، تومورهای استخوانی یا پوکی استخوان رخ داده باشد، احتمال مانند طولانی شدن روند درمان یا صدمات بافت‌های اطراف استخوان، شدیدتر خواهد بود.

علت ترک خوردگی استخوان چیست؟

راه‌هایی برای تقویت بدن و پیشگیری از مو برداشتن استخوان

برای پیشگیری از ترک خوردن یا مو برداشتن، توصیه‌های زیر را مد نظر داشته باشید:

آگاهی ذهن

برای افزایش آگاهی ذهنتان، پیشنهاد می‌کنیم تمرینات افزایش تمرکز مانند مدیتیشن را انجام دهید. این کار به انجام درست حرکات ورزشی نیز کمک می‌کند؛ بنابراین، احتمال بروز آسیب‌های ورزشی و مو برداشتن استخوان، کم می‌شود.

حرکت کردن و اجتناب از سکون

اگر زیاد در یک مکان بنشیند یا بایستد، بدن سفت می‌شود. در نتیجه با کوچک‌ترین تحرکاتی، احتمال صدمات بدنی و استخوانی بالا می‌رود. اگر تمام روز پشت میز می‌نشینید، حداقل هر نیم ساعت یک بار از جایتان بلند شده و حرکت کنید. انجام چند حرکت تمرینی ساده نیز از خشک شدن بدن پیشگیری می‌کند.

 کشش ملایم بدن

انجام حرکات کششی ایستا و پویا ملایم، می‌تواند مایع سینوویال را به اطراف حرکت داده و مفاصل را نرم کند. در نتیجه، با کمک این حرکات کششی نیز می‌توانید از ترک خوردگی استخوان پیشگیری کنید.

کاهش شدت استرس

استرس تمرکز افراد را به هم میزند. همین موضوع موجب افزایش احتمال ترک خوردگی استخوان و صدمات ورزشی خواهد شد. برای کنترل استرس، لازم است که خواب کافی داشته باشید. دور شدن از افکار منفی، حضور در فضای آزاد مانند پارک و مدیتیشن نیز به کنترل استرس کمک می‌کند. حتی می‌توانید از توپ استرس یا گجت‌هایی که برای کنترل استرس وجود دارند، برای کنترل شدت استرستان کمک بگیرید.

ورزش کردن

توصیه می‌شود که روزانه حداقل 60 تا 150 دقیقه ورزش کنید. انجام هرگونه فعالیت بدنی، مانند کارهای خانه، باغبانی، یا پیاده‌روی کوتاه، می‌تواند بخشی از برنامه ورزشی شما باشد. با این کار می‌توانید به افزایش خاصیت کشسانی اعضای بدن کمک کنید.

تا چه میزان نگران ترک خوردگی استخوان باشیم؟

ترک خوردن استخوان‌ها و ترک خوردن مفاصل که از نظر پزشکی به عنوان کرپیتوس شناخته می‌شود، طبیعی است. گاهی اوقات، ممکن است موقع راه رفتن، صدای ترکیدن زانوهای خود را بشنوید، یا در حین حرکت یا دویدن، متوجه ترک خوردن استخوان‌هایتان شوید.

بعد از شنیدن این صداها، باید حرکتتان را متوقف کنید. اگر درد شدید، التهاب یا کبودی در این ناحیه حس کردید، لازم است به دکتر مراجعه کنید. به طور معمول، ترک خوردن استخوان با آتل‌بندی یا گچ گیری درمان می‌شود؛ بنابراین، در حالت کلی این آسیب نگران کننده نخواهد بود. مگر اینکه پارگی رباط، شکستگی شدید استخوان یا سایر آسیب‌های جدی نیز وجود داشته باشند.

برای درمان مو برداشتن استخوان به چه دکتری مراجعه کنیم؟

در صورت بروز مو برداشتن استخوان، لازم است که به پزشک متخصص ارتوپدی مراجعه کنید. برای شناخت بهتر این حوزه، لازم است درباره تخصص ارتوپدی چیست، تحقیق کنید. پزشکان متخصص در این حوزه ابتدا علائم مو برداشتن استخوان را بررسی می‌کنند. سپس از ام آر آی و عکسبرداری یا سی تی اسکن برای تشخیص علت ترک خوردگی استخوان کمک می‌گیرند.

اگر ترک استخوان روی پا، مچ یا دست خفیف باشد، پزشک محل عارضه را آتل‌بندی کرده یا گچ می‌گیرد. پس از مدتی، استخوان ترمیم شده و عارضه برطرف خواهد شد. در صورت نیاز به تجویز داروهای ضد درد یا درمان‌های تکمیلی، دکتر ارتوپدی دوره درمان را کامل می‌کند.

اگر در دست یا پاهایتان درد حس می‌کنید و به مشورت با دکتر ارتوپد نیاز دارید، می‌توانید از خدمات آنلاین و تلفنی سایت دکتردکتر استفاده کنید.

منابع:

my.clevelandclinic.org

healthline.com

health.com

webmd.com

سؤالات متداول مو برداشتن استخوان

در صورتی که پا خشک باشد یا شدت لگد بالا باشد، احتمال ترک خوردگی و مو برداشتن استخوان ساق، مچ و روی پا وجود دارد.

با توجه به شدت آسیب، ترک خوردگی استخوان معمولاً بین 4 تا 6 هفته درمان شود.

با کمک داروهای مسکن و کمپرس یخ، می‌توانید شدت درد شکستگی یا ترک خوردگی استخوان را کم کنید.

انبه، موز و انجیر به دلیل وجود کلسیم و ویتامین‌های مختلف، برای درمان شکستگی پا کمک کننده هستند.

شکستن یا ترک خوردگی استخوان مچ پا، مچ دست و لگن نسبت به سایر نواحی بدن شایع‌تر است.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: ندا سامانی
درد بخش جدا نشدنی زندگی انسانیه. یه سری از آدم‌ها، به دنبال این هستن که پرده‌های افسردگی رو از زندگیشون کنار بزنن، تا نور شادی مهمون قلبشون بشه و باز هم بتونن از زندگی لذت ببرن. برای دردهای جسمی هم هزاران راه درمان وجود داره، تا آدم‌ها رو دوباره سرپا کنه و اونها رو به زندگی برگردونه. به همون اندازه که نوشتن از درد سخته، نوشتن از درمان لذت بخشه. به همین خاطره که وارد تولید محتوای این حوزه شدم. می‌خوام کلماتم نوری باشه که یه آدم وقتی شب داره دنبال دردش تو اینترنت می‌گرده به قلبش می‌تابه. نوری که به مریض کمک می‌کنه دردش رو بشناسه و درمانش کنه. به همین خاطر، وقتی می‌خوام شروع کنم به نوشتن در حوزه پزشکی و درمان، یه آدم عادی نیستم که پشت کامپیوتر نشسته، بلکه خودم رو دستیار پزشکی می‌بینم که به آدم‌ها کمک می‌کنه تا زندگی شادتری داشته باشن.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*