کرم آسکاریس چیست؟ معرفی موثرترین روش‌های درمان آسکاریس

کرم آسکاریس انگل آسکاریس درمان کرم آسکاریس
اشتراک گذاری 2 نظر

ابتلا به نوعی انگل از خانواده نماتودها به نام کرم آسکاریس باعث عفونت دستگاه گوارش می‌شود. نماتودها شامل گروه زیادی از انگل‌های روده‌ای مانند تریکوریس تریکیورا، ژیاردیا و آمیبیاز هیداتیدوز هستند که روده کوچک و روده بزرگ را درگیر می‌کنند. انگل آسکاریس از شایع‌ترین انواع کرم روده بوده که روده و ریه‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

فرد مبتلا به کرم آسکاریس، علائمی همچون حالت تهوع، درد شکم مبهم و درد معده، سوءهاضمه، یبوست یا اسهال و وجود کرم در مدفوع را تجربه می‌کند. دکتر گوارش، با بررسی این علائم، برای ارزیابی دقیق‌تر، آزمایش مدفوع، آندوسکوپی، کولونوسکوپی و گاهی بیوپسی روده را تجویز خواهد کرد. مبندازول و آلبندازول، موثرترین داروها برای درمان کرم آسکاریس هستند. در کنار درمان دارویی آلودگی‌های انگلی، رعایت بهداشت فردی و عدم مصرف آب و غذای آلوده برای جلوگیری از ابتلای مجدد به آسکاریازیس ضرورت دارد.

با مطالعه این مطلب از مجله پزشکی دکتردکتر که به 5 دقیقه زمان نیاز دارد، با نحوه آلودگی بدن توسط کرم آسکاریس و شیوه‌های انتقال آن آشنا خواهید شد.

در انتها، اگر سوالی درباره انگل‌های روده‌ای و تاثیر آن‌ها بر دستگاه گوارش دارید، در قسمت نظرات بنویسید. کارشناس پزشکی ما به آن پاسخ خواهد داد.

کرم آسکاریس یا آسکاریازیس چیست؟

کرم آسکاریس همان عامل بیماری آسکاریازیس، نوعی انگل روده‌ای‌ست که به گروه نماتودها یا کرم‌های لوله‌ای تعلق دارد. این انگل، به‌طور معمول، با استقرار در دستگاه گوارش انسان و روده کوچک، باعث عفونت می‌شود. انسان‌ها با خوردن تخم‌های آلوده آسکاریس موجود در آب یا غذای آلوده، به انگل آسکاریس مبتلا خواهند شد. پس از ورود تخم‌ها به روده، لاروها به ریه‌ها مهاجرت می‌کنند.

طبق تعریف مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا (‌CDC)،

لاروهای کرم آسکاریس، به مدت 10 تا 14 روز در ریه‌ها بالغ می‌شوند، به دیواره آلوئول نفوذ کرده و از برونش‌ تا گلو بالا می‌روند و بلعیده می‌شوند. لاروهای بالغ، پس از رسیدن به روده کوچک، به کرم‌های بالغ تبدیل خواهند شد. کرم‌های بالغ می‌توانند 1 تا 2 سال عمر کنند.

در نهایت، این کرم‌ها تا 30 سانتی‌متر رشد می‌کنند. در ادامه به علائم و موثرترین روش‌های درمان کرم آسکاریس پرداخته‌ایم.

کرم آسکاریس بالغ شده در روده کوچک

علائم ابتلا به کرم آسکاریس در نقاط مختلف بدن چگونه ظاهر می‌شوند؟

کرم آسکاریس، از خانواده کرم‌های گرد است که در نقاط مختلف بدن، علائم متفاوتی ایجاد می‌کند. علائم این عفونت بسته به محل حضور کرم آسکاریس در بدن متفاوت خواهد بود. در ادامه، به شایع‌ترین علائم کرم آسکاریس در نقاط مختلف بدن اشاره کرده‌ایم:

  • ریه‌ها؛ ابتلا به سندرم لوفلر و ظهور علائمی همچون سرفه مداوم، تنگی نفس و خس‌خس سینه در اثر مهاجرت انگل آسکاریس از طریق خون به ریه‌ها
  • روده‌ها؛ ظهور علائم گوارشی مانند درد شکمی، تهوع، استفراغ، اسهال و در موارد شدیدتر انسداد روده در اثر برگشتن لاروها از ریه به روده و تبدیل شدن به کرم‌های بالغ، همچنین ظهور علائمی همچون کاهش وزن و سوءتغذیه به دلیل تعداد زیاد کرم‌های آسکاریس
  • سایر نقاط بدن؛ در موارد نادر، ظهور علائمی در سایر اندام‌های بدن مانند کبد، مغز یا کلیه‌ها به دلیل حمله کرم آسکاریس به این نواحی همچون درد شکمی، تب، التهاب عمومی بدن، آسیب به بافت‌های بدن و در موارد شدیدتر مشکلات سیستمیک و تهدیدکننده زندگی

در صورت عدم درمان کرم آسکاریس، عفونت شدید ناشی از آن به عوارض جدی مانند انسداد روده، پانکراتیت یا التهاب کیسه صفرا منجر خواهد شد که نیاز به مداخلات فوری پزشکی دارد. در این شرایط، حتما باید به دکتر گوارش مراجعه کنید تا درمان لازم انجام گیرد.

علائم کرم آسکاریس در روده

علائم کرم آسکاریس در روده، شدت عفونت و تعداد کرم‌های موجود، بستگی دارد. برخی از علائم شایع انگل آسکاریس شامل موارد زیر هستند:

  • درد شکم؛ یکی از شایع‌ترین علائم، احساس درد مبهم، متناوب یا مداوم در ناحیه شکم، به‌ویژه در ناحیه اطراف ناف خواهد بود.
  • تهوع و استفراغ؛ بیمار مبتلا به کرم آسکاریس، دچار حالت تهوع و در برخی موارد استفراغ می‌شود، به‌ویژه هنگامی که تعداد کرم‌ها زیاد باشد.
  • کاهش وزن و سوءهاضمه؛ وجود کرم‌های آسکاریس در روده، به‌ویژه در کودکان، با کاهش جذب مواد مغذی، کاهش وزن، ضعف و سوءتغذیه را در پی دارد.
  • اسهال یا یبوست؛ بیمار، با توجه به نحوه تاثیر کرم‌ها بر حرکات روده، اسهال یا یبوست را تجربه خواهد کرد.
  • انسداد روده؛ علائمی همچون درد شدید، تورم شکم و ناتوانی در دفع گاز یا مدفوع به دلیل تعداد زیاد کرم‌ها در روده و انسداد روده ظاهر می‌شوند. این علائم نشان‌دهنده حالت اورژانسی هستند و به درمان فوری نیاز دارند.
  • حرکت کرم در مدفوع؛ در برخی موارد، مشاهده کرم‌های آسکاریس در مدفوع و خونریزی همراه با مدفوع، ناشی از وجود عفونت هستند.

گاهی، علائم کرم آسکاریس در روده، به مرور زمان شدت یافته و به درمان دارویی و در موارد شدید‌تر مداخلات جراحی نیاز خواهد داشت.

علائم کرم آسکاریس در ریه

علائم کرم آسکاریس در ریه، پس از مهاجرت لاروهای این انگل از روده به ریه‌ها ظاهر می‌شوند. این مرحله، معمولا بین 10 تا 14 روز پس از مصرف تخم‌های آلوده آسکاریس رخ می‌دهد. در ادامه، به علائم اصلی کرم آسکاریس در ریه اشاره کرده‌ایم:

  • سرفه؛ یکی از علائم شایع، سرفه خشک و مداوم است که گاهی به سرفه همراه با خلط یا حتی خلط خونی تبدیل می‌شود.
  • خس‌خس سینه و تنگی نفس؛ خس‌خس سینه و تنگی نفس، به‌ویژه هنگام فعالیت یا شب‌ها به دلیل تحریک و التهاب مجاری تنفسی ناشی از حضور لاروها در ریه‌ها ایجاد می‌شود.
  • تب؛ گاهی، برخی افراد هنگام مهاجرت لاروها به ریه‌ها دچار تب خفیف تا متوسط می‌شوند.
  • درد قفسه سینه؛ برخی بیماران، درد یا احساس فشار در قفسه سینه را تجربه می‌کنند که با تنفس عمیق شدید‌تر می‌شود.
  • سندرم لوفلر؛ در موارد شدیدتر، در اثر تجمع لاروها در ریه، واکنش آلرژیک شدید یا همان “سندرم لوفلر” رخ می‌دهد. این شرایط، با علائم شدیدتری مانند تب بالا، خس‌خس شدید و افزایش تعداد ائوزینوفیل‌ها (نوعی از گلبول‌های سفید خون) همراه خواهد بود.

این علائم، معمولا موقتی بوده و پس از بازگشت لاروها به روده کاهش می‌یابند؛ اما گاهی عوارض جدی‌تری هم ایجاد می‌کنند.

جراح در حال خارج کردن تعداد زیادی کرم آسکاریس از روده
جراح در حال خارج کردن تعداد زیادی کرم آسکاریس از روده

علائم کرم آسکاریس در کودکان

علائم کرم آسکاریس در کودکان، به دلیل اثرگذاری بیشتر این انگل، روی رشد و سلامتی آن‌ها، متفاوت و گاهی شدیدتر از بزرگسالان خواهد بود. در ادامه، به شایع‌ترین علائم انگل آسکاریس در کودکان اشاره کرده‌ایم:

  • کاهش وزن و سوءتغذیه؛ کودکان مبتلا به آسکاریازیس، به دلیل جذب ناکافی مواد مغذی، کاهش وزن و رشد ضعیف را تجربه می‌کنند. این شرایط، منجر به سوءتغذیه و تاخیر در رشد فیزیکی و ذهنی می‌شود.
  • شکم درد؛ درد شکم مبهم و مداوم همراه با نفخ شکم و احساس ناراحتی، به ویژه در ناحیه اطراف ناف، یکی از علائم شایع کرم آسکاریس در کودکان است.
  • اسهال یا یبوست؛ مشکلات گوارشی مانند اسهال یا یبوست در کودکان به دلیل انسداد جزئی روده یا تحریک ناشی از حضور کرم‌ها مشاهده می‌شود.
  • بی‌قراری و مشکلات خواب؛ کودکان مبتلا به کرم آسکاریس، به دلیل ناراحتی‌های شکمی و علائم عمومی مانند تب خفیف یا خستگی، بی‌قراری و مشکلات خواب را هم تجربه می‌کنند.
  • سرفه و مشکلات تنفسی؛ در مراحل اول عفونت ریه در اثر مهاجرت لاروهای آسکاریس به این اندام، کودکان دچار سرفه خشک، خس‌خس سینه و تنگی نفس می‌شوند.
  • کم‌خونی؛ گاهی، آسکاریازیس به دلیل کاهش جذب آهن و سایر مواد مغذی حیاتی باعث کم‌خونی می‌شود، به‌ویژه در کودکانی که به سوءتغذیه مبتلا هستند.
  • انسداد روده؛ در موارد شدید، انسداد روده به دلیل تعداد زیاد کرم‌ها موجب ظهور علائمی همچون درد شدید شکم، تورم شکم، استفراغ و ناتوانی در دفع گاز یا مدفوع می‌شود. این شرایط بسیار خطرناک بوده و به مداخلات فوری پزشکی نیاز دارد.

این علائم باید در کودکان جدی گرفته شود و به محض مشاهده، برای ارزیابی‌ها و مداخلات تخصصی‌تر باید به دکتر گوارش مراجعه کنید.

دلایل وجود آسکاریس در بدن انسان چیست؟

علت بوجود آمدن کرم آسکاریس در بدن، همچون سایر بیماری‌ های انگلی، به دلیل عفونت با تخم‌های این انگل است که از طریق مصرف مواد غذایی یا آب آلوده به بدن وارد می‌شود. دلایل اصلی ابتلا به انگل آسکاریس شامل موارد زیر هستند:

  • بهداشت ضعیف و شرایط غیربهداشتی؛ زندگی در مناطقی با محدودیت دسترسی به آب پاک و سیستم‌های بهداشتی مناسب، استفاده از مدفوع انسانی به‌عنوان کود و آلودگی خاک و آب به تخم‌های آسکاریس
  • مصرف آب یا غذای آلوده؛ ورود تخم‌های کرم آسکاریس به بدن با مصرف آب‌های آلوده یا مواد غذایی شسته نشده (مانند سبزیجات و میوه‌ها) و در تماس با آب یا خاک آلوده
  • عدم شست‌وشوی مناسب دست‌ها؛ ورود تخم‌های آسکاریس به بدن در اثر عدم رعایت بهداشت دست‌ها پس از تماس با خاک یا مدفوع آلوده، به‌ویژه در کودکان هنگام بازی با آب و خاک آلوده
  • زندگی در مناطق گرمسیری و نیمه‌گرمسیری؛ فراهم بودن شرایط محیطی مناسب برای رشد و پراکندگی تخم‌های کرم آسکاریس
  • فقدان آموزش بهداشتی؛ بالارفتن میزان آسکاریازیس در اثر وجود نداشتن دانش و آگاهی کافی درباره راه‌های پیشگیری از عفونت‌های انگلی در برخی جوامع

این عوامل به هم مرتبط بوده و در کنار هم منجر به افزایش خطر عفونت با کرم آسکاریس در بدن انسان می‌شوند.

افزایش احتمال ابتلا به کرم آسکاریس با نوشیدن آب آلوده

روش انتقال کرم آسکاریس چیست؟

انتقال کرم آسکاریس به بدن انسان، از طریق بلعیدن تخم‌های آلوده این انگل صورت می‌گیرد. این تخم‌ها، به شیوه‌های زیر به بدن انسان منتقل می‌شوند:

  • مصرف آب و غذای آلوده؛ اصلی‌ترین روش انتقال کرم آسکاریس، مصرف آب یا غذای آلوده به تخم‌های این انگل است. تخم‌های انگل آسکاریس، در خاک آلوده به مدفوع انسان وجود داشته و به سبزیجات، میوه‌ها و سایر مواد غذایی که به خوبی شسته یا پخته نشده‌اند، می‌چسبند.
  • تماس با خاک آلوده؛ تخم‌های آسکاریس، در خاک‌های آلوده به مدفوع انسان، به مدت طولانی زنده می‌مانند. افراد، به‌ویژه کودکان، هنگام بازی در خاک آلوده، تخم‌های کرم آسکاریس به دست آن‌ها منتقل شده و سپس با بردن دست به دهان، این تخم‌ها را می‌بلعند و آلوده می‌شوند.
  • رعایت نکردن بهداشت دست‌ها؛ پس از تماس با خاک یا مدفوع آلوده، عدم شست‌وشوی مناسب دست‌ها، منجر به ورود تخم‌های آسکاریس به دهان و در نهایت به دستگاه گوارش خواهد شد.
  • استفاده از کود انسانی؛ در برخی مناطق، مدفوع انسانی به عنوان کود برای زراعت استفاده می‌شود. در این شرایط، با آلوده شدن محصولات کشاورزی به تخم‌های کرم آسکاریس و شست‌وشوی نامناسب یا پختن ناکافی این محصولات، باعث انتقال این انگل به انسان می‌شود.
  • بهداشت محیطی ضعیف؛ در مناطقی با سیستم‌های بهداشتی نامناسب مانند وجود فاضلاب و دفع غیربهداشتی مدفوع، خطر انتشار و انتقال آسکاریس بیشتر خواهد بود. مدفوع انسانی در این مناطق، مستقیما با محیط زیست و آب‌های محلی تماس پیدا کرده و منجر به آلودگی انسان‌ها به کرم آسکاریس می‌شود.

رعایت بهداشت فردی و محیطی، به ویژه شست‌وشوی دست‌ها و پختن کامل مواد غذایی، از عفونت با کرم آسکاریس جلوگیری می‌کند.

انگل آسکاریس روده چگونه درمان می‌شود؟

برای درمان عفونت کرم آسکاریس در روده، از داروهای ضدانگل مانند آلبندازول، مبندازول و گاهی، ایورمکتین استفاده می‌شود. این داروها، با ممانعت از جذب گلوکز توسط کرم‌ها، باعث مرگ آن‌ها می‌شوند. درمان کرم آسکاریس، معمولا یک دوره کوتاه سه روزه است که در بیشتر موارد، برای از بین بردن عفونت کافی خواهد بود. موارد شدیدتر، به درمان طولانی‌تر یا استفاده از داروهای قوی‌تر نیاز دارد. همچنین، در صورت وجود علائم شدید مانند انسداد روده، مداخلات جراحی انجام می‌شود. درمان به‌موقع و درست کرم آسکاریس، از عوارض جدی این عفونت، مانند سوءتغذیه یا انسداد روده جلوگیری می‌کند.

برای درمان کرم آسکاریس چه داروهایی مصرف کنیم؟

درمان انگل آسکاریس روده، اصولا شامل استفاده از داروهای ضدانگل است. این داروها، به میزان قابل‌توجهی کرم‌های بالغ را در روده از بین می‌برند. در جدول زیر، به داروهای مورد نیاز برای درمان کرم آسکاریس و نحوه تاثیرگذاری آن‌ها پرداخته‌ایم:

نام دارودوز مصرفی معمولنحوه اثرگذاری
آلبندازول400 میلی‌گرم به صورت خوراکی، 1 بار در روزاز بین بردن کرم آسکاریس در اثر اختلال در جذب گلوکز توسط کرم
مبندازول100 میلی‌گرم به صورت خوراکی، 2 بار در روز به مدت 3 روزاز بین بردن کرم آسکاریس با ایجاد اختلال در متابولیسم کرم
پیرانتل پاموات11 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت خوراکی، 1 بارفلج کردن عضلات کرم و دفع آن از طریق مدفوع
ایورمکتین150 تا 200 میکروگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت خوراکی، 1 بارقابل استفاده به‌ویژه در موارد عفونت‌های گسترده یا پیچیده

این داروها، با مکانیسم‌های متفاوت، باعث از بین رفتن انواع کرم روده به‌ویژه آسکاریس شده و سپس کرم‌های مرده از طریق مدفوع دفع خواهند شد. در اکثر موارد، مصرف یک دوره کوتاه‌مدت دارو، بین یک تا سه روز، برای درمان کرم آسکاریس موثر خواهد بود. متخصص گوارش، بسته به وضعیت بیمار و شدت درگیر شدن سیستم گوارش با انگل آسکاریس، داروی مناسب را انتخاب و تجویز می‌کند. همچنین، بیمار باید دستورات پزشک را به دقت انجام داده و در صورت نیاز به تکرار درمان، دوباره به پزشک مراجعه کند.

علاوه‌بر درمان دارویی، رعایت بهداشت فردی و محیطی، شست‌وشوی مناسب دست‌ها و مواد غذایی و بهبود شرایط بهداشتی جامعه برای پیشگیری از عفونت مجدد بسیار مهم است.

درمان کرم آسکاریس در کودکان

درمان کرم آسکاریس در کودکان، با استفاده از داروهای ضدانگل مشابه بزرگسالان انجام می‌شود؛ اما دوز و مدت مصرف دارو، بر اساس سن و وزن کودک تعیین خواهد شد. داروها و روش‌های رایج برای درمان کرم آسکاریس در کودکان شامل موارد زیر هستند:

  • آلبندازول؛ دوز معمول مصرف این دارو، 400 میلی‌گرم به صورت خوراکی است. اما، برای کودکان زیر 2 سال، دوز 200 میلی‌گرم توصیه می‌شود. مدت مصرف این دارو، عموما یک دوز کافی خواهد بود. مگر اینکه پزشک تکرار درمان را توصیه کند.
  • مبندازول؛ دوز معمول مصرف مبندازول، 100 میلی‌گرم به صورت خوراکی، 2 بار در روز و به مدت 3 روز است. این دارو، تنها برای کودکان بالای 2 سال توصیه می‌شود.
  • پیرانتل پاموات؛ مصرف 11 میلی‌گرم از این دارو به ازای هر کیلوگرم وزن بدن کودک برای 1 بار کافی خواهد بود. این دارو، تنها برای کودکان بالای 6 ماه ایمن است.
  • رعایت بهداشت؛ حین انجام درمان دارویی، کودک و اعضای خانواده باید با رعایت دقیق بهداشت فردی همچون شست‌وشوی دست‌ها به‌طور منظم و تمیز نگه داشتن محیط زندگی، از عفونت مجدد جلوگیری کنند.
  • ارزیابی مجدد و پیگیری؛ گاهی، دکتر گوارش چند هفته پس از درمان، برای اطمینان از نابودی کامل کرم‌های آسکاریس آزمایش مجدد مدفوع را توصیه می‌کند.

متخصص، دوز داروها را براساس وزن و سن کودک تعیین می‌کند. پزشک با تجویز دوز مناسب، ایمنی و اثربخشی درمان را افزایش می‌دهد. در صورت بروز علائم جدی‌تر یا انسداد روده در کودکان، به مداخله پزشکی فوری و جراحی نیاز خواهد بود.

درمان کرم آسکاریس با قرص آلبندازول و مبندازول

روش‌های خانگی درمان کرم آسکاریس

درمان کرم آسکاریس، به‌طور قطعی باید با استفاده از داروهای ضدانگل و تحت نظر پزشک انجام شود؛ اما برخی از روش‌های خانگی و ایجاد برخی تغییرات در سبک زندگی، به کاهش و تسکین علائم همچون یبوست و اسهال کمک کرده و از عفونت مجدد جلوگیری می‌کنند. این روش‌های خانگی درمان کرم آسکاریس، به‌عنوان مکمل درمان دارویی در نظر گرفته می‌شوند و نباید به‌عنوان جایگزین درمان پزشکی استفاده شوند. در ادامه، به موثرترین روش‌های خانگی درمان انگل آسکاریس پرداخته‌ایم:

  • مصرف سیر؛ مصرف سیر خام به صورت ناشتا یا افزودن آن به غذاها به دلیل خواص ضدانگل آن
  • دانه‌های کدو تنبل؛ خوردن دانه‌ها به صورت خام یا اضافه کردن دانه‌های آسیاب‌شده به غذا به دلیل برخورداری از خواص سنتی برای درمان انگل آسکاریس
  • مصرف هویج؛ کمک به تمیز کردن روده‌ها و دفع انگل‌ها با مصرف 2 بار در روز 1 یا 2 عدد هویج خام
  • مصرف نارگیل؛ استفاده از خواص ضدانگل نارگیل و مبارزه با کرم آسکاریس با مصرف نارگیل تازه به صورت ناشتا یا مصرف روغن نارگیل
  • رعایت بهداشت شخصی؛ شست‌وشوی مرتب دست‌ها، به‌ویژه پس از استفاده از توالت و قبل از غذا خوردن و تمیز نگه داشتن ناخن‌ها
  • پاکسازی محیط؛ کاهش خطر انتقال تخم‌های انگل با تمیز نگه داشتن محیط زندگی، شست‌وشوی منظم لباس‌ها و ملافه‌ها با آب گرم و تمیز نگه داشتن محیط خانه از گرد و غبار و خاک
  • مصرف آب و غذاهای تمیز؛ اطمینان از شست‌وشوی دقیق سبزیجات و میوه‌ها و مصرف آب آشامیدنی سالم و پختن کامل سبزیجات و سایر مواد غذایی

انواع درمان خانگی کرم آسکاریس، جایگزین درمان دارویی نیستند و برای از بین بردن کامل انگل، باید به متخصص گوارش مراجعه کرده و درمان دارویی دریافت کنید. برای درک بیشتر اهمیت دریافت درمان تخصصی و پزشکی برای بهبود عفونت ناشی از انگل آسکاریس، مطلب تخصص گوارش چیست را مطالعه کنید.

اثربخشی تخم کدوتنبل به‌عنوان درمان خانگی کرم آسکاریس

درمان کرم آسکاریس ریه چگونه انجام می‌شود؟

درمان کرم آسکاریس در ریه‌ها، مصرف داروی کرم آسکاریس همراه با درمان‌های حمایتی خواهد بود؛ زیرا لاروهای آسکاریس به‌طور طبیعی پس از گذراندن مرحله ریوی به روده‌ها بازمی‌گردند. متخصص گوارش، در صورت بروز علائم شدید یا ناراحت‌کننده، اقدامات زیر را توصیه خواهد کرد:

  • درمان دارویی ضدانگل؛ مصرف آبندازول و مبندازول برای از بین بردن کرم‌های بالغ، کنترل تعداد لاروها و کاهش علائم ریوی
  • کورتیکواستروئیدها؛ تجویز کورتیکواستروئیدها برای کاهش التهاب و علائم مانند خس‌خس سینه و سرفه در صورت ظهور علائم ریوی شدید مانند تنگی نفس شدید یا واکنش‌های آلرژیک قابل‌توجه
  • درمان‌های حمایتی؛ همچون مصرف مسکن‌ها و تب‌برها، داروهای ضدسرفه و استفاده از اسپری‌های استنشاقی برای تسهیل تنفس

رعایت بهداشت و پیگیری درمان پس از گذشت مرحله ریوی و بازگشت لاروها به روده، برای نابودی کرم‌های بالغ ضروری است. درمان کرم آسکاریس در مرحله ریوی، باید تحت نظر پزشک انجام شود تا عفونت ناشی از انگل آسکاریس کاملا از بین برود.

چگونه از ابتلا به کرم آسکاریس پیشگیری کنیم؟

پیشگیری از ابتلا به کرم آسکاریس شامل رعایت مجموعه‌ای از اصول بهداشتی و اقدامات پیشگیرانه است که به کاهش خطر عفونت کمک می‌کند. موثرترین روش‌های پیشگیری از انگل آسکاریس، شامل موارد زیر هستند:

  • رعایت بهداشت فردی؛ شست‌وشوی دقیق دست‌ها با آب و صابون قبل از غذا خوردن، پس از استفاده از توالت و بعد از تماس با خاک، کوتاه نگه داشتن و تمیز کردن ناخن‌ها برای جلوگیری از تجمع تخم‌های انگل
  • مصرف آب آشامیدنی سالم؛ استفاده از آب آشامیدنی سالم و تصفیه شده، جوشاندن آب در مناطق محروم از آب سالم و اجتناب از مصرف آب از منابع ناشناس یا غیرمطمئن
  • بهداشت مواد غذایی؛ شست‌وشوی کامل میوه‌ها و سبزیجات قبل از مصرف به‌ویژه میوه‌های خام، پختن کامل غذاها، به‌خصوص گوشت‌ها و سبزیجات، برای نابودی هرگونه تخم انگل احتمالی
  • دفع بهداشتی مدفوع؛ استفاده از توالت‌های بهداشتی و دفع صحیح مدفوع برای جلوگیری از آلودگی محیط با تخم‌های کرم آسکاریس به‌ویژه در مناطق محروم از سیستم دفع فاضلاب مناسب
  • استفاده از کفش در بیرون از منزل؛ جلوگیری از تماس مستقیم پا با خاک‌های آلوده به تخم‌های آسکاریس با پوشیدن کفش در بیرون از خانه
  • آموزش و آگاهی‌بخشی؛ افزایش آگاهی در جوامع محروم‌تر، به‌ویژه در مناطق روستایی و نیمه‌گرمسیری درباره روش‌های پیشگیری و اهمیت بهداشت فردی و محیطی، همچنین آموزش کودکان در مدارس درباره اهمیت شست‌وشوی دست‌ها و رعایت بهداشت
  • کنترل و درمان عفونت‌های موجود؛ درمان دوره‌ای در جوامع با شیوع بالا با داروهای ضدانگل برای کاهش بار انگل‌ها و قطع زنجیره انتقال و پیگیری و درمان افراد مبتلا به کرم آسکاریس برای جلوگیری از انتشار عفونت به دیگران

این اقدامات پیشگیرانه، به شکل قابل‌توجهی خطر ابتلا به آسکاریازیس را کاهش داده و سلامت عمومی را بهبود می‌بخشند.

پیشگیری از انتقال تخم کرم آسکاریس با پوشیدن کفش

برای درمان کرم آسکاریس به چه دکتری مراجعه کنیم؟

برای درمان کرم آسکاریس، بهترین گزینه دکتر گوارش خواهد بود. انگل آسکاریس با درگیر کردن روده، باعث ظهور علائم متعدد گوارشی می‌شود. درد شکمی مبهم، خارش مقعد، حالت تهوع، وجود کرم در مدفوع، بی‌قراری در کودکان و گاهی تب از این علائم هستند.

دکتر گوارش، به کمک این علائم و ارزیابی‌های دقیق‌تر پزشکی با انجام آزمایش مدفوع، آندوسکوپی و کولونوسکوپی ابتلای فرد به کرم آسکاریس را تشخیص خواهد داد. این متخصص، پس از شناسایی انگل‌های روده‌ای با تجویز مبندازول و آلبندازول برای درمان کرم آسکاریس اقدام می‌کند. البته، برای جلوگیری از ابتلای مجدد به کرم روده آسکاریس، رعایت بهداشت فردی و محیطی ومصرف آب و غذای سالم بسیار ضروری است.

در نهایت، اگر با علائم کرم آسکاریس یا سایر آلودگی‌های انگلی در خود یا کودک‌تان مواجه شدید، در اولین فرصت باید به متخصص گوارش مراجعه کنید. برای استفاده از انواع خدمات تلفنی، آنلاین و حضوری این متخصص، به پلتفرم نوبت‌دهی آنلاین دکتردکتر مراجعه کرده و نوبت دکتر گوارش خود را ثبت کنید.

منابع:

ncbi.nlm.nih.gov

emedicine.medscape.com

سوالات متداول کرم آسکاریس

آیا همه اعضای خانواده باید درمان شوند؟

در صورتی که یکی از اعضای خانواده آلوده باشد، ممکن است پزشک توصیه کند که همه اعضای خانواده تحت درمان قرار گیرند تا از گسترش عفونت جلوگیری شود.

آیا آسکاریس خطرناک است؟

بله. آسکاریس می‌تواند خطرناک باشد، به‌ویژه در موارد شدید که منجر به انسداد روده، مشکلات تنفسی یا سایر عوارض جدی در فرد مبتلا می‌شود.

آسکاریس چگونه تشخیص داده می‌شود؟

تشخیص آسکاریس با آزمایش مدفوع برای شناسایی تخم‌های کرم انجام می‌شود. در صورت نیاز، پزشک آندوسکوپی، کولونوسکوپی و تصویربرداری با اشعه ایکس را هم تجویز خواهد کرد.

آیا آسکاریازیس می‌تواند باعث انسداد روده شود؟

بله. در موارد شدید، آسکاریازیس باعث انسداد روده شده که با درد شدید، استفراغ ظاهر می‌شود و نیاز به مداخله پزشکی فوری دارد.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نگاه درباری
من نگاهم. نگاه من به دنیای محتوا، مثل دنیای بازیگریه. یه‌موقع‌هایی یه وکیلی، یه‌موقع‌هایی فروشنده لوازم‌التحریر و گاهی حتی یه پزشک. چراکه نه! این‌روزها که باید با چشم‌های یه پزشک، به مخاطبم چشم بدوزم؛ دنیای پزشکی رو خارق‌العاده‌تر از قبل می‌شناسم. امیدوارم بتونم نگاه شما رو هم، از پنجره شگفت‌انگیز کلمه‌ها، به دنیای شگفت‌انگیز پزشکی عمق بدم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

2 دیدگاه در “کرم آسکاریس چیست؟ معرفی موثرترین روش‌های درمان آسکاریس
  • سلام وقت بخیر

    من یه سوالی داشتم

    آیا عفونت با کرم آسکاریس می‌تونه باعث انسداد روده یا مشکلات شدید گوارشی بشه؟

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز
      اغلب افراد مبتلا به آسکاریس یا علامتی ندارند یا علایم اندک است و به شکل دردهای خفیف، پرخوری سو هاضمه و…خود رو نشون میده
      در برخی موارد اندک که عفونت شدید است بله ممکن است سبب انسداد بشود

      پاسخ