درد ناف در دوران بارداری چیست؟ بررسی علت درد ناف در بارداری

درد ناف در دوران بارداری
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

درد ناف در دوران بارداری بسیار رایج است. بسیاری از زنان باردار در سه ماهه دوم و سوم بارداری دچار درد ناف می شوند. ناف محل اتصال جفت در رحم است و پس از تولد نوزاد به هیچ بخشی از حفره شکم متصل نمی شود. بیشتر علل درد ناف بی ضرر هستند و با تولد نوزاد ناپدید می شوند. برای اطلاع از برخی علل بالقوه درد ناف و همچنین درمان های خانگی برای کمک به تسکین این وضعیت، ادامه مطلب را بخوانید.

در پایان، اگر پرسشی درباره درد ناف در دوران بارداری و مطالب مربوط به آن داشتید، در بخش نظرات بپرسید تا پزشک به شما پاسخ دهد.

علت درد ناف در بارداری چیست؟

دلایل احتمالی درد ناف در دوران بارداری عبارتند از:

فشار رحم

همانطور که جنین رشد می کند، رحم فراتر از موقعیت معمول خود منبسط می شود تا جنین را در خود جای دهد. این حرکت به شکم از جمله ناحیه ناف فشار وارد می کند. در طول سه ماهه دوم، دیگر رحم در داخل لگن قرار نمی گیرد و بین ناف و سینه قرار دارد.

در سه ماهه سوم، رحم از ناحیه شرمگاهی تا پایین دنده ها گسترش می یابد. رشد رحم و همچنین موقعیت جنین در رحم، می تواند بر ناف فشار وارد کند. با گذشت زمان، افزایش فشار روی ناف ممکن است باعث درد، خارش و ناراحتی شود.

کشیدگی پوست شکم و ناف

افزایش وزن و جابجایی اندام ها در دوران بارداری باعث کشیدگی پوست و ماهیچه های اطراف شکم می شود. گاهی اوقات کشش می‌تواند باعث ایجاد دیاستازیس رکتی شود، این وضعیت زمانی رخ می‌دهد که عضلات شکمی به دو نیمه چپ و راست جدا شده و از هم دور شوند.

عضلات شکم یک جفت ماهیچه بزرگ هستند که از زیر استخوان سینه شروع شده و به لگن ختم می شوند. دیاستازیس رکتی به طور مستقیم باعث درد ناف نمی شود، اما مقدار بافت بین رحم و ناف را کاهش می دهد، که همین امر ممکن است حساسیت به فشار در این ناحیه را افزایش دهد.

کشش پوست همچنین می تواند باعث ایجاد مقداری درد و خارش موضعی در ناحیه شکم و اطراف آن شود.

ناف باز شده

برخی از زنان باردار دچار پارگی ناف می شوند. این وضعیت زمانی اتفاق می افتد که بارداری، ناف را به سمت داخل تحت فشار قرار می دهد. بازشدن ناف ممکن است حساسیت و درد را افزایش دهد.

فتق ناف

اگرچه فتق ممکن است خطرناک به نظر برسد، اما به طور معمول به زنان باردار یا جنین آسیب نمی رساند. فتق ناف زمانی اتفاق می افتد که روده به داخل حفره ناف فشار داده شود. در این صورت می تواند در آنجا گیر کرده و ملتهب و دردناک شود.

فتق ناف می تواند به دلیل افزایش فشار رحم رخ دهد. احتمال دارد پزشکان به جای انجام عمل جراحی فتق ناف، صبر کردن و انتظار را توصیه کنند، مگر اینکه این وضعیت علائم قابل توجهی ایجاد کند.

با این حال، اگر خطر فتق حبس شده و خفه شده وجود داشته باشد، پزشک ممکن است اقدام به جراحی کند. حبس و خفه شدن زمانی اتفاق می افتد که بخشی از روده خون کافی دریافت نمی کند.

کاهش عرضه خون می تواند باعث مرگ بافت و سایر عوارض شود. جراحی برای زن باردار و جنین مقداری خطر به همراه دارد، اما این خطر نسبتاً کم است.

پیرسینگ ناف

ممکن است یک زن در دوران بارداری نیاز به برداشتن هر گونه پیرسنگ شکم داشته باشد. اگر پیرسینگ پوست سفت شده را بکشد، این احتمال وجود دارد که پوست آسیب دیده و پاره شود.

پاره شدن یا زخمی شدن ناف خطر عفونت را افزایش می دهد. اگر از پیرسینگ کمتر از 1 سال گذشته باشد، ممکن است هنوز در حال بهبود باشد، بنابراین باید در مورد برداشتن آن با پزشک صحبت کرد.

درمان های خانگی درد ناف در دوران بارداری

استفاده از کمپرس گرم یا خنک در ناحیه ای که احساس خارش یا درد دارد ممکن است ناراحتی را تسکین دهد. از کمپرس های خیلی داغ یا کمپرس های یخی که در حوله پیچیده نشده اند خودداری کنید، زیرا ممکن است باعث سوختگی و افزایش حساسیت ناف شوند.

استفاده از لوسیون کالامین یا ژل آلوئه ورا نیز ممکن است پوست حساس روی ناف و اطراف آن را تسکین دهد. اگر درد ناشی از فتق ناف نباشد، ماساژ بارداری نیز ممکن است به تسکین درد کمک کند. یک بررسی سیستماتیک نشان داد که ماساژ، از جمله ماساژ توسط شریک زندگی، درد کمر و لگن را تسکین می دهد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر پوست ملتهب، قرمز یا ترک خورده است یا اگر درد شدید یا تیز است، بهتر است با پزشک مشورت کنید. بیشتر علل درد ناف در دوران بارداری منجر به هیچ گونه عارضه پایداری نخواهد شد. داروهای خانگی ذکر شده را می توان به صورت آنلاین نیز خریداری کرد.

منبع :

medicalnewstoday.com

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*