چرا دچار کمر درد می‌شویم؟ علت چیست و چگونه درمان می‌شود؟

پس از سرماخوردگی، کمر درد دومین بیماری و درد شایعی است که هر فرد در طول زندگی خود ممکن است بارها آن را تجربه کند. اغلب کمردرد‌ها بدون مداخله پزشک رفع می‌شود و به درمان نیاز ندارند. در حالت کلی تغییر سبک زندگی و ماشینی شدن اکثر فعالیت‌ها باعث شده است که درد مفاصل و کمر بیشتر شود و به ۸۰ درصد برسد. پس در صورتی که کمر درد را تجربه کردید، دچار اضطراب نشوید. اگر بعد از چند روز و انجام استراحت کافی، کمردرد شما بهبود پیدا نکرد، برای درمان کمر درد لازم است با یک دکتر ارتوپد مشورت کنید تا با بررسی وضعیت‌تان، درمان مناسب را برای شما تجویز کند.

آیا می‌دانید علت کمر درد چیست؟ یا کمردرد چه نشانه‌هایی دارد؟ در این مطلب از مجله دکتردکتر به طور کامل به بررسی این موضوع می‌پردازیم.

آنچه در این مقاله خواهید خواند پنهان کردن

علائم درد کمر چیست؟

مهم‌ترین سوالی که در زمینه کمردرد مطرح می‌شود این است که درد کمر چه علائم و نشانه‌هایی دارد؟ در واقع برای درد کمر لازم است علائم را خوب بشناسید و سپس به درمان کمر درد اقدام کنید. دردی که در پایین کمر احساس می‌شود، شاید نشان‌‌دهنده یک مشکل یا آسیب‌‌دیدگی باشد. در واقع انواع کمر درد به دلایل مختلفی رخ می‌‌دهند. به همین دلیل ممکن است یک درد خفیف یا شدید یا دوره‌ای در ناحیه پایین کمر خود احساس کنید. اگر برای شما سوال است که تیر کشیدن کمر نشانه چیست؟ باید اشاره کنیم که گاهی درد کمر عمیق است و به صورت تیر کشیدن یا ضربان‌دار احساس می‌شود. در صورتی که یک عصب در کمر درگیر شود در سایر نقاط بدن از جمله پاها نیز ممکن است احساس درد کنید.

گاهی اوقات کمر درد در اوایل صبح بیشتر احساس می‌شود و با حرکت دادن یا انجام حرکات کششی بهبود پیدا می‌کند. این درد نشان‌ دهنده آسیب‌ دیدگی عضله است. اگر شبانه درد کمر شدیدی را در قسمت پایین کمر خود احساس کردید و با ورزش بهبود پیدا نکرد، نشانه کمر درد شدید است. این نوع کمر درد اغلب به سایر نقاط بدن سرایت می‌کند و معمولا با استخوان مرتبط است.

فردی با درد شدید کمر

گاهی اوقات درد قسمت پایین کمر به یکی از پاها یا هر دو پا گسترش پیدا می‌کند که معمولا نشان‌ دهنده سیاتیک است. مهم‌ترین علت درد کمر در هنگام عطسه، سرفه و موارد مشابه را می‌توان به عصب سیاتیک یا سایر اعصاب ستون فقرات آسیب دیده دانست که تحت فشار قرار می‌گیرند. از علائم دیگر کمر درد، فشرده شدن عصب در هنگام بالا آوردن پا و صاف نگه داشتن آن رخ می‌دهد. این مشکل با لغزش دیسک کمر نیز به وجود می‌آید.

علت کمر درد چیست؟

یکی از مشکلات شایعی که امروزه در افراد زیادی مشاهده می‌شود، کمردرد است که عوامل زیادی باعث ایجاد این مورد از آسیب های ستون فقرات می‌شود. در بیشتر افراد علت کمر درد ناشی از سبک زندگی ناسالم، مانند نداشتن فعالیت ورزشی منظم، نشستن طولانی ‌مدت در پشت میز محل کار و ایستادن طولانی است. آیا کمر درد ناگهانی برای شما هم پیش آمده است؟ انجام حرکات ناگهانی در ورزش نیز ممکن است باعث گرفتگی عضلات کمر فرد شود و درد شدیدی را در این ناحیه به وجود آورد. کمر درد‌هایی که ناشی از گرفتگی عضلات است، با مراقبت‌های خانگی مانند: استفاده از پماد، کمپرس آب گرم و استراحت تا حدودی درمان می‌شوند.

در صورتی که کمردرد شما پس از چند روز بهبود پیدا نکرد، لازم است به پزشک مراجعه کنید و با انجام آزمایشات و معاینات پزشکی، مورد درمان قرار بگیرید.

علاوه بر موارد گفته شده، علت کمر درد ممکن است ناشی از موارد زیر باشد:

  • کمردرد مکانیکی ناشی از وارد شدن ضربه یا فشار زیاد به ستون فقرات
  • استرس ناشی از کار
  • کمردرد غیر مکانیکی مانند بیماری‌های عفونی، سرطان و التهاب
  • اضافه وزن
  • کاهش تحرک

هر شخصی ممکن است کمردرد را تجربه کند. حتی کودکان و نوجوانان نیز ممکن است به این عارضه مبتلا شوند. اما فاکتور‌هایی وجود دارد که ریسک ابتلا به کمردرد را افزایش می‌دهند. این عوامل عبارتند از:

  • اضافه وزن
  • کشیدن سیگار
  • ورزش نکردن
  • افزایش سن
  • بیماری روانی
  • بلند کردن وسایل به شکل نامناسب

از علت کمر درد آگاه شدیم. در صورتی که تا به حال کمر درد را تجربه کرده‌اید، علت کمر درد شما چه بود؟

دلایل بروز کمر درد در زنان

کمر درد در زنان معمولا بیشتر از مردان احساس می‎شود. زنان در طول دوره‌های مختلف زندگی کمردردهای گوناگونی را احساس می‌کنند. دوران بارداری، زایمان و پریود جزء دوره‌هایی از زندگی زنان است که احتمال تجربه کمردرد وجود دارد. همزمان با افزایش وزن جنین، میزان کمردرد در مادر نیز افزایش پیدا می‌کند. علاوه بر این در دوران بارداری به دلیل ترشح هورمون‌های پروژسترون و ریلاکسین، میزان کمردرد بیشتر می‌شود. با نزدیک شدن دوره پریود ممکن است برخی از زنان در قسمت کمر احساس درد و ناراحتی کنند. باید بدانند که این درد موقتی است و پس از به پایان رسیدن دوره پریود تمام خواهد شد. بعد از زایمان نیز احتمال بروز کمر درد وجود دارد.

مشاوره تلفنی و آنلاین با دکترارتوپد

چرا مردان کمر درد می‌گیرند؟

علت کمر درد در مردان ممکن است به دلیل جابجایی و برداشتن وسایل سنگین و احساس فشار در ناحیه کمر باشد. از دیگر دلایلی که منجر به کمر درد مردان می‎شود می‌توان به پارگی دیسک کمر، رگ به رگ شدن، پیچ خوردگی بیضه، سیاتیک، کمر درد بعد از نزدیکی و آرتریت التهابی اشاره کرد.

چه قسمتی از کمرتان درد می‌کند؟ هر نقطه دلیل متفاوتی دارد!

کمر درد یک واژه کلی است. برای یافتن علت کمر درد، شما باید بدانید که دقیقا کجای کمرتان درد می‌کند؟ در ادامه علت کمر درد را بر اساس نقطه‌ای که احساس درد می‌کنید، بررسی می‌کنیم:

سمت راست کمر

گاهی اوقات ممکن است، درد کمر در سمت راست بدن احساس شود. این درد به علت پارگی دیسک کمر در سمت راست بدن به وجود می‌آید. همچنین ممکن است علائم تنگی کانال‌های نخاعی خود را در سمت راست بدن به صورت کمردرد نشان دهد.

قسمت چپ کمر

به طور کلی دردی که در سمت چپ کمر ایجاد می‌شود، به علت پارگی دیسک در سمت چپ به وجود می‌آید. علاوه بر این گاهی علائم تنگی کانال‌های نخاعی در سمت چپ بدن بروز پیدا می‌کند و باعث ایجاد درد در پای چپ می‌شود.

پایین کمر

علت کمر درد که در قسمت پایین احساس می‎شود معمولا مرتبط با آسیب دیدگی، آرتروز، شکستگی فشاری مهره، دیسک کمر، تنگی کانال نخالی در قسمت کمر و سرخوردگی مهره‌های کمر است.

وسط کمر

درد وسط کمر می‌تواند علت‌هایی مانند شکستگی، حفظ وضعیت بد بدن، فشار عضلانی، افزایش سن، آرتروز، چاقی، فتق دیسک، پوکی استخوان، تومور، مشکلات کلیوی و اسکولیوز داشته باشد.

بالای کمر (پشت بدن)

در صورتی که قسمت بالای کمرتان درد می‌کند، ممکن است علت کمر درد شما تصادف یا آسیب ناگهانی، کشیدگی یک رباط یا عضله در کمر، نشستن پای کامپیوتر به مدت طولانی، حمل کوله پشتی سنگین، پوکی استخوان، آرتروز، دررفتگی دیسک کمر، تنگی کانال نخاعی، قرار گرفتن کمر در وضعیت نامناسب و … باشد.

چه حرکاتی در طول روز به کمر فشار می‌آورد؟

حرکات روزانه ما می‌تواند به کمرمان بیش از حد نرمال فشار آورد و باعث ایجاد کمر درد شود. ایستادن طولانی مدت باعث ایجاد فشار در کمر می‌شود. برای پیشگیری از آسیب‌های ناشی از ایستادن طولانی مدت بهتر است با طرز ایستادن صحیح آشنا شویم.

نشستن طولانی مدت نیز می‌تواند باعث کمر درد شود. همچنین نشستن ناصحیح هنگام رانندگی نیز یکی از دلایل ایجاد فشار در قسمت کمر است. راه رفتن هم باید اصولی باشد، در غیر اینصورت به کمر فشار خواهد آمد. خوابیدن ناصحیح نیز می‌تواند منجر به کمر درد شود، در همین مقاله طرز نشستن، ایستادن و خوابیدن را بیان خواهیم کرد.

دلایل کمردرد در میانسالی

انواع کمر درد را بشناسید

درد کمر در افراد مختلف، از نوع حاد تا مزمن می‌تواند متفاوت باشد. نوع حاد آن معمولا موقتی و ناگهانی است و طی یک زمان مشخص، رفع می‌شود. اما درد کمر مزمن به طور منظم، طی شبانه روز عود کرده و حتی انجام فعالیت روزانه را برای فرد دشوار می‌‌کند. کمردرد انواع مختلفی دارد که در ادامه به شرح هر یک می‌پردازیم.

تنگی کانال نخاع

گاهی اوقات تنگی کانال نخاع باعث ایجاد کمردرد شدید در افراد می‌شود. در برخی از موارد پزشک این مشکل را با استفاده از عمل جراحی درمان می‌کند. کمردرد ناشی از تنگی کانال نخاع به این دلیل به وجود می‌آید که باریک بودن کانال نخاع بر ستون مهره‌ها فشار وارد می‌کند. طی این اتفاق، استخوان مهره‌ها رشد کرده و استخوان جدیدی به وجود می‌آید که همین عامل باعث وارد آمدن فشار بر نخاع و کمردرد می‌شود.

شکستگی مهره ستون فقرات

وقوع تصادفات، فشارهای ناگهانی و ضربه‌های شدید و عوامل دیگر، می‌توانند باعث شکستگی مهره ستون فقرات شوند. هنگام وقوع شکستگی، این افراد در ابتدا ممکن است متوجه کمردرد خود نشوند. اما پس از مدتی این عارضه خود را نشان می‌دهد. علاوه بر این افرادی که به پوکی استخوان مبتلا هستند، بیشتر از سایر افراد در معرض این نوع شکستگی‌ها قرار می‌گیرند. در چنین افرادی، وارد شدن کوچک‌ترین ضربه به بدن ممکن است منجر به شکستگی مهره‌های ستون فقرات ‌شود.

تومور و عفونت‌ها

دردی که از تومورها و عفونت‌ها در کمر ایجاد می‌شود، بسیار شدید است. در واقع تورم‌ و عفونت دیسک‌های کمر را تحت تأثیر قرار می‌دهند. این تورم به نخاع فشار می‌آورد و باعث ایجاد درد شدید در کمر می‎شود. در صورتی که تومورها رشد کنند، نخاع نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرد و سیگنال‌ها را به مغز ارسال می‌کند.

فتق دیسک کمر

یکی از شایع‌ترین کمردرد‌ها، فتق دیسک کمر است که از نوع حاد تا مزمن در افراد متفاوت است. دیسک‌هایی که در میان مهره‌های ستون فقرات قرار دارند، باعث انعطاف‌پذیری کمر و حرکت آن به جهت‌های گوناگون می‌شوند. گاهی به دلیل افزایش سن، انجام حرکات اشتباه، برداشتن وسایل سنگین و …، دیسک حالت برآمده پیدا می‌کند و همین برآمدگی درد زیادی را در کمر ایجاد خواهد کرد. حتی گاهی اوقات درد دیسک کمر به معده منتقل شده و فرد دچار معده درد می‌شود. پزشکان برای درمان دیسک کمر از روش‌های دارویی، ورزش و عمل جراحی در موارد شدید استفاده می‌کنند.

مشکلات مادرزادی در ناحیه ستون فقرات

برخی اوقات علت کمردرد و پادرد در برخی از افراد، مشکلات مادرزادی است و گاهی به دلیل عدم توجه به ناحیه ستون فقرات در کودکی و نوجوانی، ممکن است منجر به کمردرد در بزرگسالی شود. یکی از بیماری‌هایی که با این موضوع مرتبط است، اسکولیوز نام دارد. اگر در زمان مناسب، مخصوصا در سنین پایین به این مشکل رسیدگی شود، کمر درد برطرف خواهد شد. اما در صورتی که به آن توجه نشده و به موقع درمان نشود، بر اثر فشار واردشده به نخاع، به مرور زمان فرد احساس درد بیشتری را نیز تجربه می‌کند.

چگونه نوع درد کمر را تشخیص دهیم؟

پزشک برای تسخیص درد کمر، ابتدا از شما می‌خواهد روی صندلی بنشینید و سپس بلند شوید و چند قدم راه بروید. در این زمان تمام حرکات شما را ارزیابی می‌کند. در این مواقع، تا حدودی کمردرد را در شما تشخیص می‌دهد اما برای تشخیص دقیق‌تر، انجام آزمایشات زیر را به شما توصیه می‌کند تا علت اصلی درد کمر را پیدا کند.

  • اشعه ایکس: تشخیص آرتروز یا شکستگی با کمک اشعه ایکس انجام خواهد گرفت.
  • آزمایش خون: بررسی عفونت توسط آزمایش خون انجام می‌گیرد.
  • اسکن استخوان: این روش برای تشخیص تومورهای استخوانی و پوکی استخوان مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • سی‌تی‌اسکن یا ام‌آر‌آی: تشخیص فتق دیسک، مشکلات مربوط به ماهیچه‌ها، بافت‌ها، استخوان‌ها، اعصاب، رگ‌های خونی و تاندون با سی‌تی‌اسکن یا ام‌آر‌آی انجام می‌گیرد.

پزشک بنابر علائم بیمار، یکی از روش‌های بالا را برای پیدا کردن علت کمر درد تجویز می‌کند. بعد از انجام روش‌های تشخیص کمر درد، علت کمر درد و روش درمان آن مشخص می‌شود.

درد کمر را چگونه درمان کنیم؟ آیا راهی وجود دارد؟

کمردرد علل مختلفی دارد و گاهی با روش‌های بسیار ساده رفع می‌شود. اما گاهی اوقات درد کمر با این روش‌ها درمان نمی‌شود و به درمان طولانی‌تری نیاز دارد.

ما در ادامه روش‌های مختلفی را برای درمان درد کمر معرفی‌ کرده‌ایم که شامل موارد زیر هستند:

درمان خانگی درد کمر

اولین قدم برای درمان کمر درد، استفاده از روش‌های خانگی است. برای درمان خانگی کمردرد می‌توانید هر یک از موارد زیر را به منظور بهبودی بهتر و سریع‌تر انجام دهید:

  • استراحت کافی
  • مصرف داروهایی که به تجویز پزشک نیاز ندارند، مانند استامینوفن
  • استفاده از کیسه یخ در محل درد
  • استفاده از کیسه آبگرم برای بهتر کردن عضلاتی که رگ به رگ شده یا دچار کشیدگی شده‌اند
  • توجه به تناسب اندام

علاوه بر موارد گفته شده، می‌دانید که برای درمان کمردرد می‌توان ورزش‌های مختلف انجام داد و به تقویت عضلات بدن کمک کرد.

از ورزش‌هایی که متخصصان فیزیوتراپ برای کاهش کمردرد به افراد توصیه می‌کنند، عبارتنداز:

  • قدم زدن و ایستادن در وضعیتی که فشار کم‌تری ‌به بدن وارد می‌شود
  • انجام تمرینات کششی به منظور تقویت عضلات و بالا بردن انعطاف‌ پذیری بدن
  • انجام دادن ورزش‌های هوازی مانند دوچرخه سواری

اگر از روش‌های بالا نتیجه نگرفتید حتما روش‌های دارویی که پزشک برایتان تجویز می‌کند را امتحان کنید.

درمان گیاهی

علاوه بر درمان خانگی، درمان گیاهی هم برای بهتر کردن کمر درد وجود دارد. درمان‌های گیاهی برای درمان کمر درد عبارتنداز:

  • استفاده از ریشه زنجبیل
  • استفاد از زردچوبه
  • چای بابونه
  • پوست درخت بید
  • نعناع
  • فلفل قرمز
  • دانه خشخاش
  • گندم

برای درمان گیاهی کمر درد می‌توانید خوراکی‌های گیاهی ذکر شده در قسمت بالا را در رژیم غذایی خود استفاده کنید. همچنین با استفاده از روغن‌های گیاهی می‌توانید ناحیه کمر را ماساژ دهید و از همین طریق، کمر درد را کمتر کنید.

روغن‌های گیاهی موثر در کمر درد عبارتنداز:

  •  روغن نارگیل
  •  روغن زیتون
  • روغن بادام
  • اکالیپتوس

دقت داشته باشید که درمان قطعی با روش گیاهی اثبات نشده است. این روش‌ها در کنار مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک می‌توانند مراحل درمان را کاهش دهند. یادتان باشد که بعد از مشخص شدن علت کمر درد، در مورد استفاده از درمان‌های گیاهی با پزشک خود مشورت کنید.

درد شدید و بی امان کمر

بهترین میوه برای درمان کمر درد چیست؟

اگرچه در موارد شدید کمردرد تغذیه نقش زیادی در رفع درد ندارد، اما با خوردن میوه‌ها و مواد غذایی که خواص ضد التهابی دارند، می‌توان به رفع التهاب ناشی از کمردرد کمک کرد.

میوه‌های مفید برای درمان کمر درد عبارتنداز:

  • آناناس
  • توت فرنگی
  • رغال اخته
  • انار
  • هندوانه
  • انگور قرمز

همچنین سبزیجاتی مانند کلم‌ برگ، کلم بروکلی و اسفناج در رفع و کاهش التهاب ناشی از کمردرد نقش زیادی دارند. خوردن آووکادو، مغزها، گوشت سفید، کاکائو و حبوبات نیز می‌تواند به کاهش کمردرد کمک کند.

درمان دارویی

برای درمان کمردرد می‌توانید از برخی داروها مانند داروهای مسکن، ضد التهاب و داروهای شل کننده عضلات استفاده کنید. البته میزان مصرف و مدت زمان مصرف داروها نیز اهمیت دارد. زیرا برخی از این داروها دارای عوارض جانبی و حتی اعتیادآور هستند و برای مصرف آن‌ها حتما با یک پزشک متخصص مشورت کنید.

یکی از روش‌های درمانی کوتاه مدت، درمان با تزریق است که برای رفع کمردرد می‌تواند مفید باشد. تزریق دارو فقط طی مدت زمان مشخصی باعث تسکین کمردرد می‌شود. پس برای این‌که بتوانید کمردرد خود را برای همیشه درمان کنید، به روش‌های دیگری نیاز دارید. بنابراین برای درمان ریشه‌ای کمردرد بهترین کار، مراجعه به پزشک است.

چه قرصی برای کمر درد مناسب است؟

برای درمان کمر درد قرص نیز توسط پزشک تجویز می‌شود. معمولا پزشک قرص‌های مسکن را برای کاهش احساس درد تجویز خواهد کرد. داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مثل استامینوفن و ایبوبروفن جزء داروهای محبوب در این زمینه هستند. همچنین قرص‌هایی برای شل کردن عضلات نیز ممکن است توسط پزشک تجویز شود. دقت داشته باشید که مصرف خودسرانه قرص و دارو کار درستی نیست و بهتر است تحت نظر پزشک، به مصرف قرص بپردازید.

داروی قوی برای کمر درد

در صورتی که مسکن‌های معمولی مثل ایبوبروفین و استامینوفن کمر درد را کاهش ندهند، پزشک داروهای قوی‌تری مثل هیدروکودون و اکسی‌کدون را تجویز می‌کند. البته این داروها برای دردهای مزمن کاربرد ندارند و برای مدت کوتاهی توسط پزشک تجویز می‌شوند زیرا مصرف طولانی مدت این قرص‌ها، نوعی اعتیاد ایجاد می‎کند. به هیچ وجه خودسرانه به مصرف این داروها نپردازید. در صورتی که این داروها نیز برای کاهش درد مفید واقع نشد، دکتر ارتوپد می‌تواند داروی قوی‌تری به عنوان کورتیزون تجویز کند که یک داروی ضدالتهابی است. معمولا این دارو به همراه بی‌حس کننده به نخاع تزریق خواهد شد؛ به این ترتیب التهاب اطراف ریشه‌های عصبی کمتر می‎شود. دکترهای ارتوپد ماهری در تهران هستند که می‌توانند در این زمینه به شما کمک کنند.

بهترین آمپول برای تسکین درد کمر چیست؟

بهترین آمپول برای کاهش درد کمر، استروئید اپیدورال است. این آمپول معمولا به همراه بی‌حس‌کننده تزریق می‎شود. محل تزریق این داروها نزدیکی ریشه عصبی یا نخاع است. این دارو منجر به کاهش درد و التهاب می‌شود.

آیا پماد یا کرم درد کمر را کاهش می‌دهد؟

از دیگر روش‌های کاهش درد کمر، استفاده از کرم یا پماد است. استفاده از چسب، پماد و یا کرم‌های مسکن موضعی درد در ناحیه کمر را کمتر می‌کند. این داروها از طریق پوست به کاهش درد کمک می‌کنند. این پمادها را می‌توانید بدون تجویز پزشک از داروخانه‌ها تهیه کنید.

به فیزیوتراپی بروید

علاوه بر مصرف دارو برای تسکین درد کمر، می‌توانید از روش فیزیوتراپی هم استفاده کنید. در برخی موارد پزشک متخصص ارتوپدی درمان کمر درد شما را به یک فیزیوتراپیست ارجاع می‌دهد. در این روش فیزیوتراپیست برای افزایش انعطاف‌ پذیری، تقویت عضلات کمر، شکم و بهبود وضعیت بدن تمریناتی را آموزش می‌دهد. تعداد جلسات فیزیوتراپی بسته به تشخیص پزشک متخصص و فیزیوتراپیست دارد.

ورزش کنید و حرکات اصلاحی انجام دهید

برخی ورزش‌ها برای تسکین کمردرد مناسب است. یکی از ورزش‌هایی که در خانه نیز قابل اجرا است، با این روش انجام می‌شود: ابتدا به پشت دراز بکشید و زانوهای خود را خم کنید. در این حالت کف پاها را باید روی زمین قرار دهید. سپس یک پا را با همان حالت خم بالا بیاورید و با دو دست به سمت شکم فشار دهید. چند ثانیه صبر کنید و سپس با پای دیگر نیز این حرکت را انجام دهید. تکرار این تمرین در کاهش درد شما موثر است.

انجام حرکات اصلی و ورزش بهتر است با مشورت پزشک انجام گیرد زیرا در صورتی که حرکات اصلاحی را اشتباه انجام دهید، کمر درد شما افزایش خواهد یافت. برای درمان کمر درد بهتر است روزانه با سرعت متوسط به مدت 10 الی 15 دقیقه پیاده‌روی کنید. در صورتی که بتوانید دو بار در روز این کار را انجام دهید، نتیجه بهتری به دست خواهید آورد. انجام حرکات کششی ملایم به صورت روزانه، اسپاسم کمر شما را بهبود خواهد بخشید. برای تقویت عضلات کمر می‌توانید یوگا و پیلاتس نیز انجام دهید.

جراحی، آخرین راه ممکن

اغلب دردهایی که در ناحیه کمر احساس می‌شود، بدون عمل جراحی نیز قابل درمان هستند. جراحی کمر نسبت به سایر جراحی‌ها دارای ریسک بیشتری است؛ زیرا این جراحی در نزدیکی سیستم عصبی انجام می‌شود. از جدی‌ترین خطرات جراحی کمر می‌توان به فلج شدن و عفونت اشاره کرد. حتی اگر جراحی موفقیت‌ آمیز هم باشد، گاهی مدت زمان بهبودی بسیار طولانی می‌شود. پس بسته به نوع جراحی و وضعیت فرد دوره نقاهت می‌تواند حتی ماه‌ها نیز طول بکشد. پس هنگامی که مشخص شود که سایر روش‌های درمانی برای درمان درد کمر شما موثر نیست، می‌توان از جراحی استفاده کرد.

علائمی که نشان می‌دهد به جراحی نیاز دارید، عبارت‌اند از:

  • مشکلات مرتبط با روده یا مثانه که اخیرا ایجاد شده یا در حال بدتر شدن هستند
  • وجود ضعف در اندام‌های بدن
  • داشتن مشکلات مرتبط با راه رفتن یا تعادل
  • علائم تشدید واکنش

فقط باید به این نکته توجه کنید که بعد از جراحی نیز ممکن است کمر درد شما همچنان ادامه داشته باشد؛ بنابراین قبل از اقدام به جراحی با چند جراح خوب مشورت کنید.

برای کمر درد به چه دکتری مراجعه کنیم

افرادی زیادی کمردرد را در زندگی خود تجربه می‌کنند و مهم‌ترین سوالی که برایشان پیش می‌آید این است که برای کمر درد به دکتری مراجعه کنم؟ دکتری که برای کمردرد باید به او مراجعه کنید، باید متخصص ارتوپدی باشد. بعد از مراجعه، متخصص ارتوپدی وضعیت کمر شما را مورد بررسی قرار می‌دهد و بر اساس مشکل کمرتان، نوع درمان خاصی برایتان ارائه می‌دهد. در برخی موارد ممکن است متخصص ارتوپدی شما را به یک فیزیوتراپیست، جراح ستون فقرات و … ارجاع دهد.

پیشنهاد می‌کنیم که در صورتی که از درد کمر رنج می‌برید از بهترین دکتر متخصص ارتوپدی نوبت فوری دریافت کنید.

تشخیص کمردرد توسط پزشک

پیشگیری بهتر از درمان است!

همیشه شنیده‌ایم که می‌گویند پیشگیری بهتر از درمان است. شما با انجام برخی از اقدامات می‌توانید وضعیت بدن را در شرایط بهتری قرار دهید و از بروز مشکل کمردرد یا عود مجدد آن جلوگیری کنید. اقدامات زیر باعث سلامت بیشتر کمر می‌شود:

  • انجام ورزش‌هایی مانند فعالیت‌های هوازی که به کمر فشار وارد نمی‌کند
  • انجام تمرینات مربوط به عضلات شکم و کمر
  • حفظ وزن مناسب خود
  • ترک کردن سیگار
  • تغذیه سالم

در ادامه برخی از روش‌های پیشگیری از کمردرد را تشریح خواهیم کرد.

رسیدن به وزن متعادل

یکی از روش‌های پیشگیری از کمر درد رسیدن به وزن تعادل است. اضافه وزن باعث می‎شود که کمر احساس فشار بیشتری کند زیرا  وظیفه ستون فقرات این است که تعادل ایجاد کرده و وزن بدن را تحمل و توزیع کند. چاقی شکم نیز ساختار ستون فقرات را تغییر می‌دهد.

پوشیدن کفش استاندارد

انتخاب کفش تاثیر بسیار زیادی در کمر دارد. پوشیدن کفش‌هایی که پاشنه‌های خیلی بلند یا خیلی کوتاهی دارند باعث می‎شود که کمر فشار بیشتری را تحمل کند. بهتر است برای پیشگیری از کمر درد در انتخاب کفش‌های خود دقت زیادی داشته باشید. کفش‌های طبی موجود در بازار پاشنه استاندارد دارند و هنگام راه رفتن بدن در حالت تعامل قرار می‌گیرد و احساس فشار نمی‌کند.

بلند کردن صحیح اجسام سنگین

در صورت بلند کردن اجسام سنگین فشار بیشتری روی کمر می‌افتد و حال اگر کسی بلند کردن اجسام سنگین را به صورت صحیح انجام ندهد، آسیب‌های ناشی از آن گریبان‌گیر کمر خواهد شد. برای بلند کردن صحیح اجسام سنگین در ابتدا باید زانوهای خود را خم کنید و تقریبا حالت نشستن به خودتان بگیرید، سپس جسم را بگیرید و از زمین بلند کنید. همچنین هنگام برداشتن اجسام سنگین نباید کل سنگینی را روی کمر بیندازید بلکه بهتر است از عضلات دست و پا نیز کمک بگیرید و فشار را تقسیم کنید.

نشستن، ایستادن و خوابیدن صحیح

از دیگر روش‌های پیشگیری از کمر درد، نشستن و خوابیدن صحیح است. اگر قرار است مدت زمانی بیشتری از روز را بنشینید و یا در حال رانندگی هستید، نباید قوز کنید. سعی کنید در صاف‌ترین حالت ممکن بنشینید و یک بالش در قسمت گودی کمر خود قرار دهید. پاها باید موازی یکدیگر باشند. آن‌ها را به هیچ عنوان به مدت طولانی روی هم قرار ندهید.

چگونه به مدت طولانی سر پا باشیم تا کمر احساس فشار نکند؟ بهترین حالت برای کسانی که قرار است مدت زمان زیادی از روز را سر پا باشند، از هر چند دقیقه یک بار بهتر است یکی از پاهای خود را روی ارتفاع قرار دهند. مثلا استفاده از یک آجر یا چهارپایه کاربردی خواهد بود. بهترین حالت خوابیدن برای فشار کمتر به کمر، خوابیدن به پهلو است. بهتر است فاصله بین دو زانوی خودتان را با بالش پر کنید. اگر خوابیدن به پشت را ترجیح می‌دهید بهتر است زیر زانوهایتان یک بالش قرار دهید.

درد کمر بعد از عمل پلاتین چگونه است؟

پس از انجام روش‌های درمانی مختلف، گاهی پزشک ارتوپد تشخیص می‌دهد که باید تحت عمل پلاتین قرار بگیرید. افرادی که به دیسک کمر مبتلا شده باشند، به عمل دیسک کمر با پلاتین روی می‌آورند. یکی از علل انجام این عمل، آن است که دیسک‌های این افراد به صورت متعدد تخریب شده باشند. در این مواقع ستون فقرات ناپایدار می‌شود و پزشک برای پایداری بیشتر ستون فقرات، عمل پلاتین را پیشنهاد می‌دهد. علاوه بر این گاهی وجود توده یا آسیب در استخوان ستون فقرات، باعث می‌شود پزشک پلاتین گذاری را به شما توصیه کند. اما بعد از عمل پلاتین ممکن در کمر خود احساس درد کنید. در این زمان بهتر است با پزشک مشورت کنید.

علت درد کمر بعد از عمل

آیا درد کمر بعد از سزارین عادی است؟

بیشتر ماداران بعد از گذراندن دوران بارداری، پس از انجام عمل سزارین ممکن است درد شدیدی را در کمر خود احساس کنند. این درد کاملا عادی است و عدم اطلاع از این درد و مراقبت‌های بعد از سزارین می‌تواند تحمل این شرایط را برای مادر سخت‌تر کند.

درد کمر بعد از عمل دیسک

از سندروم‌های کمر درد پس از جراحی دیسک کمر، انواع مختلف درد در ناحیه کمر و پاها (یا در ناحیه گردن و یا بازوها) است. در این حالت بیماران درد شدید، احساس تیر کشیدن، سوزش یا درد ناگهانی در موارد خاص را در پشت خود احساس کرده و از این موضوع شکایت می‌کنند. برای درمان و کاهش درد بعد از عمل جراحی، پزشک از روش دارو درمانی، فیزیوتراپی، حرکات کششی و غیره را پیشنهاد می‌دهد.

کمردرد، یک بیماری شایع و در کمین!

اکثر افراد در طول زندگی خود با نوعی کمر درد روبرو می‎شود. علت کمر درد در خانم‌ها و آقایان متفاوت است و منشا مختلفی دارد. بعد از پیدا کردن علت، نوبت به مرحله درمان کمر درد می‎رسد که این مرحله توسط پزشک ارتوپدی انجام خواهد شد. بهتر است این نکته را به یاد داشته باشید که کمردرد به طور قطع قابل درمان نیست و پس از جراحی نیز ممکن است درد کمر تا حدودی ادامه پیدا کند.

پس بهترین روش، پیشگیری از ابتلا به این درد است و انتخاب سبک درست در زندگی تا حد زیادی از ابتلا به این عارضه جلوگیری می‌کند. به نظر شما چگونه می‌توان از کمردرد پیشگیری کرد؟ آیا اصلا این موضوع امکان پذیر است؟ لطفا نظرات خوب خود را با ما و خوانندگان این مطلب در میان بگذارید.

منابع:

my.clevelandclinic.org

healthline.com

nhs.uk

سوالات متداول کمر درد

گاهی اوقات ممکن است علاوه بر کمر، در ناحیه باسن و پاها نیز احساس درد کنید. دردی که با گزگز شدن و بی حسی بدن همراه است و درد از سمت پایین به سمت بالا می‌آید. گاهی درد کمر انتهای ستون فقرات نشانه ابتلا به سیاتیک است که برای تشخیص بهتر حتما باید به پزشک مراجعه کنید.

اغلب خانم‌ها با شروع یائسگی کمر درد‌های خفیف یا شدید را تجربه می‌کنند و طبق آمار به دست آمده، از هر ۱۰ خانم، حداقل ۸ نفر یکبار کمردرد را در طول زندگی خود تجربه می‌کنند.

به طور کلی، کمردرد یکی از علائم سندروم قبل از قاعدگی محسوب شده و بسیاری از زنان قبل از شروع دوره پریودی، آن را تجربه می‌کنند.

در این نوع از کمردرد، اغلب عصبی و ناراحت شدن فرد باعث اسپاسم عضلانی و از جمله اسپاسم عضله کمر شده و به همین دلیل پاتولوژی موجود در کمر را تشدید می‌کند.

کمردرد همراه با سرگیجه شیوع زیادی نداشته و سرگیجه احساس شده در هنگام کمردرد، به دلیل مصرف داروهایی است که هنگام درمان کمردرد مصرف می‌شود.

این سوال ممکن است ذهن بیشتری از افراد را درگیر خود کند که آیا سرما کمردرد را بدتر می کند یا خیر؟ جواب این سوال مثبت است و سرما در مرحله حاد کمردرد ممکن است درد کمر را تشدید کند. البته خوردن غذاهای سرد بخصوص در شب نیز باعث افزایش کمردرد می‌شود.‌

گاهی اوقات دیده شده، بسیاری از بیماران که کمردرد دارند بعد از انجام رابطه جنسی کمردردشان تشدید می‌شود. آنچه موجب تشدید کمردرد این افراد می‌شود، پوزیشن‌های هنگام مقاربت است.

کمردرد مداوم یا طولانی مدت به بررسی نیاز دارد و معمولا پروسه دیسک یا تحریک فاست و در موارد نادرتر تومورهای کمر می‌تواند باعث ایجاد درد مداوم شود. بررسی علت کمردرد مداوم ممکن است بر اساس معاینه و تشخیص پزشک متخصص، به ام ار ای کمر و یا نوار عصب و عضله یا اسکن هسته‌ای نیاز داشته باشد.

گاهی اوقات مردان بعد از ارضا شدن یا بعد از رابطه دچار کمر درد می‌شوند. این درد ممکن است ناشی از انتخاب یک پوزیشن نامناسب در رابطه بوده یا فرد دچار دیسک کمر شده باشد‌. تشخیص درست علت درد باید توسط پزشک انجام شود.

کمردرد از مشکلات شایع افراد بوده و بعد از سرماخوردگی بیشترین شیوع را دارد. این مشکل تنها مختص افراد میانسال و پیر نبوده و حتی جوانان را نیز درگیرد می‌کند. فقط شدت آن است که در افراد متفاوت است.

گاهی اوقات درد پایین کمر بیشتر از سه ماه طول می‌کشد. این درد معمولا در نبمه دوم شب یا هنگام بلند شدن از تخت، بدتر می‌شود اما بعد از مدتی با انجام حرکت بیشتر، کم کم بهتر می‌شود. پزشکان این علائم را به بیماری روماتیسم ربط می‌دهند.

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
339 نظرات
  1. امیر حسین می گوید

    سلام دکتر من در بدنسازی دچار دیسک گردن c5c6 و کمر L5S1 شدم که هردو پروتروژن هستند و در گردن گرفتگی دارم و در قسمت پشت هم یک گرفتگی دارم و وقتی به گردنم فشار بیاد علاوه بر سوزش گردن دچار سوزش پشت هم میشم و اگر شدید شود نفسم میگیرد و وقتی میشینم هم هنگامی که دچار کمردرد شوم دردم به زیر شکم میزند من ام آر آی توراسیک ندادم و فقط ام آر آی گردن و کمر دادم آیا امکان داره دچار دیسک توراسیک هم شده باشم؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام دوست عزیز
      بیشترین دیسک در کمر و گردن است و بدون تروما بعید است مهره توراسیک آسیب ببیند
      توصیه میکنم جهت درمان توسط متخصص طب فیزیکی ویزیت شوید

  2. امیر می گوید

    سلام ۳۶ سالمه متاهل و دارای دو فرزند و کارمند هستم متاسفانه در بدنسازی آسیب دیدم دچار دیسک گردن پروتروژن گردن c5c6 و پروتروژن کمر l5s1 شدم و ایستادن و نشستن بیش از نیم ساعت باعث کمردرد میشه. با پیشنهاد جراح پیلاتس و آبدرمانی میرم ولی هنوز مشکل کمردردم هنگام ایستادن و نشستن حل نشده و موقع کار خیلی اذیت میشم چون روزانه ۸ ساعت کار میکنم. صبح با گردن درد و کمردرد بیدار میشم و شب ها دوباره دچار کمردرد و گردن درد میشم. مسکن هایی که جراح داده روی من تاثیر نداره و مصرف نمیکنم. چه کار باید انجام بدم؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام عزیزم
      جهت درمان توسط متخصص طب فیزیکی ویزیت شوید تا علاوه بر فیزیوتراپی در صورت لزوم prp یا تزریق ژل انجام شود

  3. فرهاد می گوید

    سلام من ۳۸ سالمه و از خیلی وقت پیش دیسک کمر دارم و حتی از خدمت خواستن معافم کنن ولی هیچ وقت اذیتم نکرد تا امسال از اول سال تا الان خیلی سمت راست کمرم درد میکنه راه رفتن برام خیلی سخت شده الان به نظرتون دیسکم پاره شده و اینکه الان میرم بدم بدنسازی با یه سری حرکات خوب میشه ولی موقتی هست

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      بله مجدا باید mri از کمر جهت بررسی وضعیت دیسک انجام شود

      1. سروشا می گوید

        سلام من ۳۸ سالمه ؛ بیماری ‌ms. دارم.الان حدود دوهفته هست که هردوتا دستهایم و پاهام مفصلهام درد میگیره گاها کمر درد هم میگیره ..بیشتر مفصلم. چیک چیک صدا میخوره …نمی‌دونم چرا اینطور شد ..ممنون میشم راهنمایی بفرمایید .

        1. مشاور سلامتی می گوید

          سلام عزیزم
          جهت معاینه و درخواست ازمایش به فوق تخصص روماتولوژی مراجعه کنید

  4. پاشائی می گوید

    سلام وقتتون بخیر
    من ۱۶ سالمه تکواندو کار میکنم
    مدتی که نیمه چب کمرم گرفته و درد میکنه
    بنظرتون علتش چیه ؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      گرفتگی عضلانی مطرح است

  5. دالیا می گوید

    سلام روزتون بخیر ام آرای گرفتم دوروز پیش بردم پیش دکتر مغز و اعصاب با اینکه گزارش ام ار ای طبیعی بود ایشون گفتن دیسک خفیف دارید یعنی ام آرای که اینقدر قویه نمیتونه نشون بده

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام عزیز
      خود کلیشه mri دقیق هست
      اما گزارش پزشکان مختلف ، ممکن است متفاوت باشه و برداشتی که از mri دارن باهم متفاوت باشه

  6. مهسا می گوید

    سلام وقت بخیر
    من مدتیه کمردرد دارم دکتر رفتم بهم گفت گرفتگی هست و دارو سوزن متا کاربامول برام نوشت
    یک ماه خوب شدم دوباره کمرم درده خم میشم کمرم درد میگیره می‌شینم درد میگیره درد در ناحیه چپ کمرم هست راه رفتن مشکل ندارم ولی وقتی به پشت می‌خوابم پای چپم نمیتونم صاف بالا ببرم، پای راست مشکل ندارم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      با توجه به شرح حالتون احتمال دیسک هست و احتمالا mri لازمه
      جهت بررسی به متخصص ارتوپدی مراجعه کن

  7. آیدا می گوید

    سلام ببخشید مادر من چند سال از روی پله به پشت افتادن که در اون زمان اصلا از جاشون نمیتونستن زیاد تکون بخورند ولی پیگیری نکردیم و الان که چند ساله گذشته کمرشون تیر میکشه و خیلی درد میکنه الانم نمیدونیم چیکار کنیم یه راهنمایی میکنید

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      باید mri بدهند و معاینه شوند ، به متخصص ارتوپدی مراجعه کنن

  8. فرزاد می گوید

    سلام خسته نباشید بچم ۱۳ سالشه وقتی مثلا تو حیات داره بازی میکنه مثلا خاک بازی بعد ۲ ۳ ساعت میگه که کمر درد دارم اونم ناحیه پایین بعد میره رو مبل تراز میکشه بعد ۲۰ دقیقه درست میشه درد کمرش و
    اینکه فقط وقتی به مدت زیاد کار های سنگین انجام میده اینطوری میشه بنظرت مشکل داره یا چیز معمولی هست ممنون میشم بگید 🙏

  9. Mohsen می گوید

    سلام، حدود یکماه پیش به علت ورزش کمر درد گرفتم ، یک هفته بعد درحال خوب شدن بودم که رفتم استخر ، آب استخر سرد بود و بعد از استخر سوار موتور شدم ، حالا ۳ هفته از استخر گذشته و کمرم هنوز یکم درد میکنه مخصوصا اوقاتی که طولانی مدت میشینم وگرنه توی دویدن و حرکات ورزشی مثل دراز نشست دردی ندارم ، درضمن جای سفت یا سرد که بشینم بدتر میشه ، به پزشک هم مراجعه کردم با ۲ تا حرکت کششی گفت اسپاسم عضلاتته ، آخه این عضلات و تاندون مگه چقدر طول میکشه تا خوب بشه؟ بنظر شما چقدر احتمال دیسکه؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      درد دیسک ، اصولا به باسن یا ران تیر میکشه
      اسپاسم عضلانی بیش از ۲-۳هفته طول نمیکشه و اگر کمردردتون با مسکن ساده ظرف ۲-۳ماه خوب نشد مجددا جهت بررسی به متخصص ارتوپدی مراجعه کنید

  10. حمیدسمیعی می گوید

    سلام ببخشید من زمانی که راهذمیرم مهرهای ستون فقرات بدجوری مگیره باور کنید ده تا دکتر رفتم بازم خوبذنمیشم هرچی مسکن همدمیخورم بازم جوابذنمیده گرفتارم دیلکنوفاک میزارم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      جواب mri چی بوده؟

      1. حمیدسمیعی می گوید

        سلام هم اترروزگردن هم ساییدگی وهم دیسک کمرضعیف دارم اینودکترستون فقرات گفته

        1. مشاور سلامتی می گوید

          فیزیوتراپی
          تزریق
          مصرف مکمل های کلسیم و غضروف ساز
          پرهیز از فعالیت هایی که سبب تشدید ارتروز می شوند
          در جهت کاهش علایم و کنترل روند ارتروز کمک کنندس

  11. جعفرزاده می گوید

    سلام من نزدیک به دوماه که پای چپم در ناحیه باسن بعضی اوقات تیرمیکشه و دردش به پام میزنه و خیلی ازاردهندس و موقع کارکردن یا ایستادن دردش تشدید میشه به فوق تخصص هم مراجعه کردم قرص درد و شل کننده عضلات تجویز کردن که تاثیری نداشت واسم ممنون میشم راهنمایی کنید

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      با توجه به عدم بهبود با داروها و ناحیه دردی که ذکر کردین
      باید از نظر دیسک کمر بررسی شین و mri بدین

  12. حمیدسمیعی می گوید

    علت اینکه راه میرم کمردردم بیشترمیشه چی کارکنم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      اول باید علت کمر درد مشخص شه
      دیسک ، لغزش مهره، تنگی کانال نخاعی و…. علل شایع کمردرد مزمن هستن
      و با توجه به تشدید درد هنگام راه رفتن حتما بررسی لازم
      بهتره به متخصص” ارتوپدی مراجعه کنید

    2. حمیدسمیعی می گوید

      سلام راه میرم مهرهای کمرم خیلی درد مگیره پیش دکتر ستون فقرات هم رفتم خوب نشدم حتی اورتوپدهم رفتم نمیتونم کار کنم بااین اوضاع اقتصادی راهنمایی کنید ممنون

      1. مشاور سلامتی می گوید

        سلام
        چه تشخیصی براتون مطرح کردند؟

  13. ماری می گوید

    سلام 24سالمه. ورزش بدنسازی کار میکنم دوماهه از وقتی شروع کردم درد خیلی شدیدی تو کمرم داشتم کمکم کم شد دردا الان از بعداز ظهر به بعد تو کمرم یه دردی هست حالت سوزش . چندماه قبل از ورزش ام ار ای گرفتم فشار روی دیسک 4و5 داشتم ولی پارگی و بیرون زدگی نبود .تا وقتی هم که رفتم بدنسازی هیچ دردی تو کمرم نداشتم .ورزش رو قطع کنم؟ علت درد چی هست؟ ممنونم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      احتمالا بخاطر همون دیسک هست چون سبب فشار بر دیسک میشه
      ورزش رو فعلا قطع کنید و مجددا ویزیت شین

      1. Aileen Azan می گوید

        سلام من ۱۹ سالمه تقریبا یک سال میشه درد کمر دارم در اوایل این درد موقتی بود و بعضا بروز میکرد ، بعد خود بخود خوب میشد . ولی چند وقتی میشه تشدید کرده و اذیتم میکند مخصوصا وقتی نشسته هستم و وقتی که خود را خم میکنم درد در ناحیه کمرم حس میکنم

        1. مشاور سلامتی می گوید

          سلام عزیز
          با توجه به سن کم شما ، نیاز به معاینه دقیق ، و ازمایش هست
          جهت بررسی به متخصص ارتوپدی مراجعه کنید

      2. علی می گوید

        سلام من یک دیسک پروتروژ L5S1 دارم فعلا مشکل خاصی ندارم فقط نمیتونم طولانی بشینم یا وایسم. آیا امکان داره دیسک های خفیف بالجینگ و پروتروژن بصورت کلی یا جزئی برگروند و بعد چندسال بیرون زدگیشون بهتر بشه؟

        1. مشاور سلامتی می گوید

          سلام
          بله با فیزیوتراپی و اقدامات درمانی و رعایت مسائل ارگونومی ممکن است
          جهت درمان بهتره توسط متخصص طب فیزیکی بررسی و درمان شوید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر