بهترین ویتامین برای چشم ؛ مواد مغزی و ویتامین تقویت کننده چشم ضعیف

بهترین ویتامین ها و مواد مغزی برای تقویت چشم
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

آیا می‌دانید بهترین ویتامین برای چشم چیست؟ کدام ویتامین برای چشم ضعیف مفید است؟ مصرف برخی ویتامین‌ها برای حفظ سلامت چشم ضروری است. بسیاری از آن‌ها آنتی اکسیدان‌هایی قوی هستند که از چشم‌ها و سایر قسمت‌های بدن در برابر آسیب اکسیداتیو و التهاب محافظت می‌کنند. کمبود ویتامین‌های خاص می‌تواند خطر ابتلا به برخی بیماری‌های چشمی ‌مانند آب مروارید، گلوکوم و دژنراسیون ماکولا وابسته به سن (AMD) را افزایش دهد.

تحقیقات نشان می‌دهد که برخی از مکمل‌های ویتامین و مواد معدنی می‌توانند به محافظت در برابر یا کند کردن پیشرفت این شرایط کمک کنند. این ویتامین‌ها شامل ویتامین E، ویتامین C، ویتامین‌های گروه B و دیگر ویتامین‌ها و مواد مغذی است. در این مقاله از مجله سلامتی دکتردکتر مطالب بیشتری در مورد بهترین ویتامین برای چشم ضعیف مطرح می‌شود. همچنین در مورد مواد مغذی اضافی که برای چشم مفید هستند، توضیح داده می‌شود و در نهایت به منابع غذایی مختلف ویتامین برای تقویت چشم و مواد مغذی پرداخته خواهد شد. خواندن این مطلب 5 دقیقه زمان می‌برد.

سوالات خود در زمینه ویتامین های چشم را در پایین مطلب بپرسید تا مشاور سلامتی دکتردکتر به شما پاسخ بدهد.

آیا رژیم غذایی روی سلامت چشم تاثیر گذار است؟

رژیم غذایی روی سلامت بدن به خصوص سلامت چشم‌ها تاثیر بسزایی دارد. بدن از طریق رژیم غذایی صحیح و پر از چربی‌های سالم، میوه‌ها، غلات و سبزیجات می‌تواند نیازهای بدن نسبت به جذب بهترین ویتامین برای چشم شامل ویتامین‌های C، E، زآگزانتین، لوتئین و بسیاری از مواد مغذی را برآورده کند. در صورتی که افراد بتوانند رژیم غذایی سالم و غنی از مواد غذایی طبیعی و مغذی را داشته باشند، چشم‌های سالمی‌ خواهند داشت و با گذشت زمان، سلامت چشم‌ها به خظر نخواهد افتاد. رژیم غذایی سالم حفظ سلامت کلی بدن را نیز به همراه خواهد داشت.

در حالی که یک رژیم غذایی سالم و غنی از مواد مغذی منجر به تقویت سلامت چشم می‎شود، خوردن غذاهای بسیار فرآوری شده و پرچرب ممکن است احتمال خطر بیماری های چشم ‌را بیشتر کند. عوامل دیگری مانند دیابت و کم آبی بدن می‌توانند منجر به بینایی و مشکلات چشمی مزمن شوند.

کدام ویتامین برای چشم خوب است

کدام ویتامین برای چشم ضعیف کاربرد دارد؟ افرادی که می‌خواهند از سلامت چشم خود محافظت کنند باید سعی کنند مقادیر کافی از ویتامین‌های خاص را در رژیم غذایی خود بگنجانند. در ادامه لیستی از بهترین ویتامین برای چشم را ارائه می‌دهیم:

ویتامین A و بتا کاروتن

ویتامین A در لیست بهترین ویتامین برای چشم قرار می‎گیرد. این ویتامین یکی از اجزای پروتئین رودوپسین است که به چشم امکان دیدن در شرایط کم نور را می‌دهد. کمبود ویتامین A می‌تواند منجر به شب کوری شود. ویتامین A همچنین از عملکرد قرنیه که لایه بیرونی محافظ چشم است، پشتیبانی می‌کند. فردی که کمبود ویتامین A دارد، احتمالا متوجه می‌شود که چشمانش خشک است و رطوبت کمی‌ دارد.

بتاکاروتن منبع اصلی ویتامین A در رژیم غذایی انسان است. بتا کاروتن نوعی رنگدانه گیاهی به نام کاروتنوئید است که در بسیاری از میوه‌ها و سبزیجات رنگارنگ وجود دارد. وقتی فردی کاروتنوئیدها را مصرف می‌کند، بدن او رنگدانه‌ها را به ویتامین A تبدیل خواهد کرد.

ویتامین A مهم ترین ویتامین برای تقویت چشم

مشاوره تلفنی و متنی با چشم پزشک

ویتامین E

آلفا توکوفرول نوعی ویتامین E است که بهترین ویتامین برای چشم محسوب می‎شود. این ویتامین دارای خواص آنتی اکسیدانی بسیار قوی است. آنتی اکسیدان‌ها به مبارزه با رادیکال‌های آزاد که به بافت‌های سراسر بدن آسیب می‌رسانند، کمک می‌کند. گاهی اوقات، رادیکال‌های آزاد ممکن است به پروتئین‌های داخل چشم آسیب برسانند. این آسیب می‌تواند منجر به ایجاد نواحی ابری به نام آب مروارید در عدسی چشم شود. یک بررسی در سال ۲۰۱۴ ارتباط ویتامین E را با پیشگیری از آب مروارید نشان داد.

همچنین برخی از تحقیقات نشان دادند که شفافیت لنز در افرادی که مکمل‌های ویتامین E مصرف می‌کردند، بهتر بود. با این حال یک مطالعه جداگانه نشان داد که مکمل‌های ویتامین E تاثیری بر پیشرفت آب مروارید ندارند. محققان به این نتیجه رسیدند که تحقیقات بیشتر برای تعیین اثربخشی مکمل‌های ویتامین E در پیشگیری و کند کردن پیشرفت آب مروارید ضروری است و به عنوان ویتامین برای چشم ضعیف، خوب عمل می‌کند.

ویتامین C

ویتامین C یکی دیگر از آنتی اکسیدان‌های قوی است که در لیست بهترین ویتامین برای چشم قرار می‎گیرد. ویتامین سی به محافظت در برابر آسیب اکسیداتیو کمک می‌کند.

آسیب اکسیداتیو یک عامل کلیدی در دو مورد از رایج‌ترین آب مرواریدهای مرتبط با سن یعنی آب مروارید قشر مغزی و هسته‌ای است. آب مروارید قشری در لبه‌های عدسی ایجاد می‌شود، در حالی که آب مروارید هسته‌ای در عمق مرکز یا “هسته” آن رخ می‌دهد. یک مطالعه طولی در سال ۲۰۱۶ عوامل مختلفی را که ممکن است به جلوگیری از ایجاد آب مروارید هسته‌ای کمک کنند، بررسی کرد.

این مطالعه شامل بیش از ۱۰۰۰ جفت زن دوقلو بود. در شروع مطالعه، محققان به اندازه گیری آب مروارید شرکت کنندگان پرداختند. سپس آن‌ها میزان مصرف ویتامین C و سایر مواد مغذی هر شرکت کننده را در طی ۱۰ سال مورد بررسی قرار دادند.

در پایان دوره مطالعه، محققان آب مروارید را در ۳۲۴ جفت از این دوقلو‌ها اندازه گیری کردند. شرکت کنندگانی که مصرف ویتامین C بیشتری داشتند، ۳۳ درصد کاهش خطر پیشرفت آب مروارید را نشان دادند. آن‌ها همچنین لنزهای شفاف‌تری داشتند.

تاثیر ویتامین سی در تقویت چشم ضعیف

ویتامین‌های گروه B

به عنوان بهترین ویتامین برای چشم می‌توان به ویتامین‌های گروه B اشاره کرد. یک مطالعه در سال ۲۰۰۹ نشان می‌دهد که مکمل‌های روزانه حاوی ترکیبی از ویتامین‌های B6، B9 و B12 می‌تواند خطر ابتلا به AMD را کاهش دهد. AMD یک بیماری دژنراتیو چشمی است که بینایی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. با این حال، این مطالعه خاص فقط شامل زنان بود. بنابراین، تحقیقات بیشتر برای تایید استفاده از ویتامین‌های B در پیشگیری از AMD در زنان و مردان ضروری است. یک مطالعه قدیمی‌تر مصرف مواد مغذی و سلامت چشم را در ۲۹۰۰ نفر بین سنین ۴۹ تا ۹۷ سال بررسی کرد.

یافته‌ها نشان داد که مصرف بیشتر پروتئین، ویتامین A و ویتامین‌های B ریبوفلاوین، تیامین و نیاسین با میزان کمتر آب مروارید هسته‌ای ارتباط دارد. یک مطالعه سراسری در سال 2018 در کره جنوبی نیز نشان داد که بین کاهش مصرف ویتامین B3 یا نیاسین با گلوکوم ارتباط وجود دارد. در افراد مبتلا به گلوکوم، تجمع مایع در چشم بر عصب بینایی فشار وارد می‌کند. با گذشت زمان، این امر می‌تواند به عصب آسیب برساند و در نتیجه فرد بینایی خود را از دست بدهد.

غذاهای زیر حاوی سطوح بالایی از ویتامین‌های گروه B هستند:

ویتامین B1 (تیامین)

ویتامین B1 را می‌توانید از طریق مواد غذایی مثل لوبیا، عدس، گوشت خوک، ماهی، نخود سبز و ماست دریافت کنید.

ویتامینB2 (ریبوفلاوین)

در گوشت گاو، جو دوسر، ماست، شیر، صدف، قارچ و بادام مقدار زیادی ویتامین B2 وجود دارد و B2 بهترین ویتامین برای چشم به شمار می‌آید.

ویتامین B3 (نیاسین)

ویتامین B3 نیز جزو لیست بهترین ویتامین برای تقویت چشم است که در جگر گاو، مرغ، ماهی قزل آلا و ماهی تن، برنج قهوه‌ای و سفید و بادام زمینی یافت می‎شود.

ویتامینB6 (پیریدوکسین)

نخود، سبزیجات با برگ تیره، مرغ، جگر گاو، ماهی قزل آلا و ماهی تن حاوی مقدار زیادی ویتامین B6 هستند. سعی کنید این مواد غذایی را در وعده‌های خود جای دهید.

ویتامین B9 (اسید فولیک)

ویتامین B9 هم جزو بهترین ویتامین برای تقویت چشم است که می‌توانید از طریق میل کردن سبزیجات با برگ تیره، بادام زمینی، لوبیا، غذاهای دریایی، تخمه آفتابگردان و تخم مرغ به دست آورید.

ویتامینB12 (کوبالامین)

ماهی، جگر، گوشت قرمز، مرغ و تخم مرغ حاوی ویتامین B12 هستند. افرادی که محصولات حیوانی مصرف نمی‌کنند، می‌توانند به راحتی ویتامین B12 کافی را از طریق مکمل‌ها و مواد غذایی غنی شده مصرف کنند.

ویتامین های گروه b برای تقویت چشم ضعیف

آیا فقط ویتامین‌ها برای چشم مفید هستند؟

فقط ویتامین‌ها برای چشم مفید نیستند، علاوه بر ویتامین‌ها برخی از مواد مغذی برای چشم فواید زیادی دارند. برای کاهش خطر سلامت چشمی در کهنسالی باید مواد مغذی مفید به بدن برسد.

به نقل از medicalnewstoday:

در سال 2001 تحقیقی در مورد بیماری‌های چشم مرتبط با سن منتشر شد. طبق این تحقیق، مصرف مس، روی، بتاکاروتن تا 25 درصد می‌تواند خطر سلامت چشم را کاهش دهد. این تحقیق در سال 2013 به‌روزرسانی شد و مواد مغذی به اسیدهای چرب امگا3، بتا کاروتن، زآگزانتین و لوتئین تغییر پیدا کرد. این تحقیق نشان داد که علاوه بر ویتامین‌ها، مصرف مواد مغذی نیز برای سلامت چشم اهمیت دارند.

مواد مغذی تقویت کننده چشم

همانطور که در قسمت قبلی اشاره کردیم، تحقیقات نشان می‌دهند که مواد مغذی برای چشم مفید هستند. این مواد مغذی شامل امگا3، روی، لوتئین و زآگزانتین، بتاکاروتن و اسید فولیک است. با مصرف مواد مغذی، سلامت چشم را حفظ کنید. در ادامه این مواد مغذی تقویت کننده چشم را معرفی می‌کنیم:

امگا ۳

شبکیه چشم حاوی غلظت بالایی از اسیدهای چرب امگا ۳ است. این اسیدهای چرب به محافظت از شبکیه در برابر آسیب و انحطاط کمک می‌کنند. به طور خاص، امگا ۳ باعث کاهش تجمع رسوبات چربی در رگ‌های خونی، از جمله آن‌هایی که خون را به شبکیه می‌رسانند، می‌شود. برخی از دانشمندان بر این باورند که رسوبات چربی در این رگ‌های خونی می‌تواند به AMD کمک کند. علاوه بر این، بعضی تحقیقات نشان می‌دهد که افزایش مصرف امگا ۳ ممکن است خطر ابتلا به سندرم چشم خشک را کاهش دهد.

در چشم فرد مبتلا به سندرم خشکی چشم به اندازه کافی اشک تولید نمی‌شود تا چشم را مرطوب نگه دارد. با این حال تحقیقات در این زمینه محدود بوده و مطالعات بیشتری برای تایید این ادعا ضروری است.

روی (زینک)

روی zinc یک ماده معدنی است که به حفظ سلامت شبکیه، غشای سلولی و ساختار پروتئینی چشم کمک می‌کند. روی باعث می‌شود تا ویتامین A از کبد به شبکیه برود و ملانین تولید کند. ملانین رنگدانه‌ای است که از چشم در برابر اشعه ماوراء بنفش (UV) محافظت می‌کند. همچنین مصرف مکمل روی ممکن است به افرادی که AMD دارند یا در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند کمک کند. مصرف ۴۰ تا ۸۰ میلی گرم روی در هر روز همراه با آنتی اکسیدان‌های خاص می‌تواند پیشرفت AMD پیشرفته را تا ۲۵ درصد آهسته‌تر کند. همچنین می‌تواند از دست دادن بینایی را نیز تا ۱۹ درصد کاهش دهد.

مصرف زینک برای تقویت چشم می تواند خطر از دست دادن بینایی را کاهش دهد.

لوتئین و زآگزانتین

لوتئین و زآگزانتین کاروتنوئیدهایی هستند که به مقدار زیاد در سبزیجات برگ سبز وجود دارند. آن‌ها همچنین در عدسی و شبکیه چشم نیز وجود دارند. لوتئین و زآگزانتین به عنوان آنتی اکسیدان ممکن است به کاهش آسیب اکسیداتیو در شبکیه کمک کنند. برخی تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف لوتئین و زآگزانتین به میزان تقریبی ۶ میلی گرم (میلی گرم) در روز می‌تواند خطر ابتلا به AMD را در فرد کاهش دهد.

بتاکاروتن

بتا کاروتن از دیگر مواد مغذی است که در حفظ سلامت چشم‌ها تاثیر زیادی دارد. این مواد مغذی به عنوان پیش‌ساز ویتامین A عمل می‌کند. این مواد مغذی از منابع گیاهی تامین می‌شود. علاوه بر چشم، تاثیر بتا کاروتن را در تقویت سیستم ایمنی بدن نمی‌توان نادیده گرفت.

اسید فولیک

یکی از ویتامین‌های B محلول در آب، اسید فولیک است. بدن برای ساخت سلول‌های جدید و ترمیم DND به اسیدفولیک نیاز دارد. این مواد مغذی علاوه بر این در سیستم ایمنی و عصبی نقش موثری دارد، در سلامت چشم نیز موثر خواهد بود. اسیدفولیک از خطر تروفی جغرافیایی واپسین پیشگیری می‌کند، تروفی جغرافیایی واپسین اختلال چشمی است که می‌تواند منجر به کوری شود.

ویتامین‌های مفید برای چشم را در کدام مواد غذایی پیدا کنیم؟

یک رژیم غذایی متعادل و سالم حاوی طیف وسیعی از غذاها باید ویتامین‌ها و مواد مغذی کافی را برای ارتقا سلامت چشم فراهم کند. تحقیقات نشان می‌دهد که مواد مغذی همراه با هم برای محافظت از چشم کار می‌کنند، بنابراین خوردن طیف گسترده‌ای از غذاهای سالم بهترین رویکرد است.

در جدول زیر منابع غذایی بهترین ویتامین برای چشم ضعیف آورده شده است:

انواع ویتامین برای چشم ضعیفمواد غذایی حاوی ویتامین‌های مفید چشم
ویتامین A و بتا کاروتن
  • سیب زمینی شیرین
  • هویج
  • فلفل قرمز
  • كدو حلوايي
  • کدو
ویتامین E
  • بادام‌ها
  • دانه‌های آفتابگردان
  • بادام زمینی
  • روغن گلرنگ
  • روغن سویا
  • روغن ذرت
  • روغن جوانه گندم
  • مارچوبه
ویتامین سی
  • پرتقال و آب پرتقال
  • کلم بروکلی
  • کلم بروکسل
  • تمشک‌ها
  • آب گریپ فروت
ویتامین B1یا تیامین
  • لوبیا
  • عدس
  • گوشت خوک
  • ماهی
  • نخود سبز
  • ماست
ویتامین B2 یا ریبوفلاوین
  • گوشت گاو
  • جو دوسر
  • ماست
  • شیر
  • صدف‌ها
  • قارچ
  • بادام‌ها
ویتامین B3 یا نیاسین
  • جگر گاو
  • مرغ
  • ماهی سالمون و ماهی تن
  • برنج قهوه ای و سفید
  • بادام زمینی
ویتامین B6 یا پیریدوکسین
  • نخود
  • سبزی با برگ تیره
  • گوشت پرندگان مانند مرغ و…
  • جگر گاو
  • ماهی سالمون و ماهی تن
ویتامین B9 یا اسید فولیک
  • سبزی با برگ تیره
  • بادام زمینی
  • لوبیا
  • غذای دریایی
  • دانه‌های آفتابگردان
  • تخم مرغ
ویتامین B12 یا کوبالامین
  • ماهی
  • جگر
  • گوشت قرمز
  • گوشت پرندگان مانند مرغ و…
  • تخم مرغ
  • شیر غنی شده، غلات و مخمر مغذی

نکته: افراد فقط می‌توانند ویتامین B12 را از منابع حیوانی دریافت کنند. به این ترتیب افرادی که محصولات حیوانی مصرف نمی‌کنند، باید مکمل‌های ویتامین B12و محصولاتی که با ویتامین B12غنی‌سازی شده‌اند را مصرف کنند.

 

لوتئین و زآگزانتین
  • سبزی با برگ تیره
  • زرده تخم مرغ
  • ذرت
  • مارچوبه
  • کلم بروکلی
  • کلم بروکسل
  • کاهو
  • نخود فرنگی
  • کلم پیچ
  • اسفناج
روی zinc
  • غذاهای دریایی مانند صدف، خرچنگ
  • بوقلمون
  • لوبیا
  • نخود
  • آجیل و خشکبار
  • دانه کدو تنبل
  • غلات کامل
  • شیر
  • غلات غنی شده

نکته: گیاهخواران ممکن است نیاز داشته باشند که مصرف غذاهای غنی از روی را دو برابر کنند، زیرا رژیم گیاهخواری نسبت به رژیم غذایی همه چیزخوار، روی کمتری را برای بدن تامین می‌کند.

 

اسیدهای چرب امگا ۳
  • ماهی‌های روغنی مانند ساردین، ماهی تن و شاه ماهی
  • دانه کتان
  • گردو
  • دانه‌های چیا

افرادی که دارو مصرف می‌کنند یا دارای یک وضعیت سلامتی هستند باید قبل از مصرف مکمل‌های غذایی با پزشک خود مشورت کنند. در بعضی موارد، بعضی مکمل‌ها برای سلامتی مضر هستند. به عنوان مثال، دوزهای بالای روی می‌تواند بر نحوه جذب مس توسط بدن تأثیر بگذارد. علاوه بر این به نظر می‌رسد که دوزهای بسیار بالای بتاکاروتن می‌تواند خطر ابتلا به سرطان ریه را در افراد سیگاری افزایش دهد.

آیا مصرف قرص تقویتی بر بهبود سلامت چشم موثر است؟

سوال پیش می‌آید که آیا می‌توانم قرص تقویتی مثل زینک، مولتی ویتامین و امگا3 را برای حفظ و بهبود سلامت چشم استفاده کنم؟

توصیه webmd برای استفاده از قرص تقویتی:

 باید بگوییم که بله می‌توان از قرص‌های تقویتی در جهت بهبود سلامت چشم استفاده کرد. البته قبل از مصرف این قرص‌ها باید مقدار ویتامین‌های بدن خود را بدانید.

بهتر است قبل از هر گونه اقدام به مصرف قرص‌های تقویتی، آزمایشی در جهت سنجش میزان ویتامین‌ها و مواد مغذی بدن از پزشک یا دکتر چشم درخواست کنید. پس از دریافت جواب آزمایش، در صورت کمبود هر کدام می‌توانید از قرص‌های تقویتی استفاده کنید. این نکته را به خاطر بسپارید که ما مقداری مواد مغذی را از طریق رژیم غذایی دریافت می‌کنیم، در صورت کم بودن مقدار دریافتی، پزشک استفاده از مکمل را توصیه خواهد کرد.

بهبود سلامت چشم با مصرف ویتامین

در این مقاله از مجله دکتردکتر با بهترین ویتامین برای چشم آشنا شدیم و دانستیم که مصرف انواع مواد مغذی و ویتامین برای تقویت چشم ضروری است. برخی از این مواد مغذی حتی ممکن است به جلوگیری از پیشرفت برخی بیماری‌های چشمی کمک کنند. یک رژیم غذایی متعادل و سالم طیف لازم از مواد مغذی را در اختیار افراد قرار می‌دهد. رژیم غذایی باید شامل غلات کامل، حبوبات و مقدار زیادی میوه و سبزیجات رنگارنگ باشد.

در صورتی که بدن نتواند با رژیم غذایی مناسب، مقدار ویتامین و مواد مغذی دیگر را جذب کند، بهتر است تحت نظر پزشک متخصص نسبت به مصرف ویتامین‌ها و مکمل‌ها اقدام کنیم. نظر شما در مورد استفاده از ویتامین برای چشم ضعیف چیست؟ آیا تجربه‌ای در این زمینه دارید؟ خوشحال می‎شویم اگر نظرها و سوال‌های خود را در راستای این موضوع با ما به اشتراک بگذارید.

سولات متداول بهترین ویتامین برای چشم

ویتامین A  و بتا کاروتن، ویتامین E، ویتامین C، ویتامین‌های گروه B

قرص‌هایی برای تقویت چشم جزو بهترین‌ها هستند که ویتامین E، B2، B9، B12، ویتامین A، زینک، سلنیوم، امگا 3، لوتئین و زآگزانتین داشته باشند.

رژیم غذایی سالم و مغذی و در صورت لزوم مصرف مکمل‌های تقویتی می‌تواند به تقوت چشم کمک کند.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*