روکش دندان چیست و چه کاربردی دارد؟ + بررسی انواع روکش و مراحل درمان

اهمیت روکش دندان
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

افرادی که با مشکلاتی مانند شکستگی دندان، پوسیدگی شدید یا تغییر رنگ دندان مواجه می‌شوند، به روکش دندان نیاز پیدا می‌کنند. این مشکلات علاوه‌بر ظاهر ناخوشایند، باعث درد، حساسیت و حتی از دست رفتن دندان می‌شوند. روکش یا کراون دندان یک پوشش مصنوعی است که روی دندان آسیب‌دیده قرار می‌گیرد تا آن را ترمیم کرده و از آن محافظت کند. انواع روکش دندان شامل روکش‌های تمام سرامیکی، فلز-سرامیکی، زیرکونیایی و … می‌شوند. از مزایای روکش دندان تقویت دندان آسیب‌دیده، بهبود ظاهر دندان‌ها، محافظت از دندان در برابر شکستگی است. با این وجود کراون دندان معایبی هم دارد. معایب روکش دندان شامل هزینه بالا، نیاز به تراشیدن دندان و احتمال حساسیت می‌شود.

مراحل انجام روکش کردن دندان با آماده‌سازی دندان آغاز می‌شود. مراحل درمان پس از قالب‌گیری و ساخت روکش، با چسباندن روکش دائم خاتمه می‌یابد. رعایت بهداشت دهان و دندان، پرهیز از غذاهای سفت و چسبناک و مراجعه منظم به دندانپزشک از جمله اقدامات مراقبتی پس از درمان با روکش است. در این مطلب مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر، به بررسی جامع انواع کراون دندان، تفاوت روکش و لمینت، مراحل درمان و هزینه روکش دندان می‌پردازیم.

در انتها، اگر سوالی درباره معایب و مزایای روکش دندان دارید، در قسمت نظرات بنویسید. کارشناس سلامتی دکتردکتر به آن پاسخ خواهد داد.

آنچه در این مقاله خواهید خواند نمایش بیشتر

روکش دندان چیست؟

کراون یا روکش دندان، کلاهکی به شکل دندان است که جهت ترمیم دندان پوسیده، شکسته ضعیف یا فرسوده روی آن قرار می‌گیرد. این روکش‌های ساخته شده از فلز، رزین و سرامیک، شکل دندان ازدست‌رفته را بازسازی کرده و در حفظ ساختار باقی‌مانده دندان نقش موثری دارند. دکتر دندان‌پزشک از روکش برای درمان بریج، پوشاندن پایه ایمپلنت و ترمیم دندان‌های تحت درمان کانال ریشه، استفاده می‌کنند.

انجام روکش دندان در شرایط پوسیدگی دندان یا تغییر رنگ آن‌ها

ماندگاری و طول عمر روکش دندان

عمر روکش دندان به عوامل مختلفی بستگی داشته و یک پاسخ قطعی برای همه افراد وجود ندارد. عواملی مانند نوع روکش، کیفیت ساخت، دقت دندان‌پزشک، مراقبت‌های پس از نصب و وضعیت دندان اصلی در میزان عمر کراون دندان تاثیر بسزایی دارد.

 با توجه به مقاله‌‌ای منتشر شده در انتشارات پزشکی WebMd،

با مراقبت مناسب، کراون دندان بین 5 تا 15 سال دوام خواهد داشت و درصورتی‌که از مواد باکیفیت، نظیر سرامیک یا فلزات مقاوم استفاده شده و بهداشت دهان و دندان به خوبی رعایت شود، طول عمر بیشتری هم خواهند داشت.

عواملی مانند فشار ناشی از دندان قروچه، عدم رعایت بهداشت و مصرف غذاهای سخت، طول عمر این روکش‌ها را کاهش خواهد داد. همچنین، توصیه می‌شود افراد به صورت منظم به دندان‌پزشک مراجعه کرده تا وضعیت روکش‌ها ارزیابی و در صورت نیاز ترمیم شوند.

چرا باید دندان‌ها را روکش کرد؟

دندان‌پزشک به دلایل متفاتی استفاده از روکش دندان را برای شما تجویز خواهد کرد. در ادامه، به مهم‌ترین این دلایل پرداخته‌ایم:

  • تقویت دندان‌های ضعیف؛ دندان‌هایی که به دلیل پوسیدگی، شکستگی یا عصب‌کشی ضعیف شده‌اند، با روکش تقویت شده تا از تخریب بیشتر آن‌ها جلوگیری شود.
  • بهبود ظاهر دندان؛ روکش‌ها برای تغییر شکل، اندازه یا رنگ دندان استفاده می‌شوند و لبخندی زیباتر ایجاد می‌کنند.
  • محافظت از دندان‌های ترمیم شده؛ دندان‌هایی که پرشدگی یا درمان‌های عمیق ریشه دارند، با روکش محافظت شده تا از شکستگی آن‌ها جلوگیری شود.
  • تثبیت بریج؛ گاهی، روکش برای تثبیت بریج (پل دندانی) مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • تصحیح مشکلات ثانویه؛ درصورت وجود ناهنجاری‌‌های دندان و ایجاد مشکل در فرایند جویدن و صحبت‌کردن بیمار، روکش این مشکلات را تصحیح می‌کند.

وقتی کراون دندان در محل مورد نظر چسبانده (سمان) می‌شود، تمام قسمت‌های قابل‌مشاهده دندان‌ را می‌پوشاند. این موضوع علاوه‌بر ازبین‌بردن ناهنجاری‌های ظاهری، از ساختار باقی‌مانده دندان هم محافظت می‌کند.

انواع روکش دندان

کراون دندان از لحاظ مواد به‌کار رفته در ساخت آن به انواع سرامیکی، PFM (پرسلن متصل به فلز)، زیرکونیا و تمام‌فلزی دسته‌بندی می‌شود که هر یک در موارد خاص کاربرد دارند. انتخاب نوع روکش به عوامل مختلفی مانند موقعیت دندان، نیاز بیمار و هزینه روکش دندان بستگی دارد. در ادامه، به معرفی انواع رایج روکش دندان پرداخته‌ایم:

روکش تمام‌فلزی، سرامیکی و زیرکونیا از انواع روکش دندان

مشاوره آنلاین و تلفنی دکتر دنداپزشکی

روکش تمام سرامیکی

روکش‌های تمام سرامیکی از مواد سرامیکی مانند پرسلن ساخته می‌شوند. این نوع کراون دندان، فریم فلزی ندارد و به دلیل ظاهر طبیعی و زیبا، بسیار محبوب است. از مزایای این روکش می‌توان به ظاهر بسیار طبیعی و مقاومت در برابر تغییر رنگ اشاره کرد. با این وجود هزینه نسبتا بالا و شکنندگی بیشتر نسبت به روکش‌های فلزی-سرامیکی (PFM)، باعث می‌شود که افراد کمتری این نوع روکش را به‌ویژه برای دندان‌های خلفی انتخاب کنند.

روکش پرسلن متصل به فلز

روکش‌های فلزی-سرامیکی پی اف ام از یک هسته فلزی (معمولا آلیاژ طلا، نیکل-کروم یا کبالت-کروم) پوشیده شده با لایه سرامیکی تشکیل شده‌اند. لایه داخلی فریم فلزی مستقیما با دندان تراش‌خورده در تماس است. این نوع روکش، در دندان‌های قدامی و خلفی کاربرد دارد و از نظر ظاهری، زیبایی قابل‌قبولی را فراهم می‌کند. روکش‌ پرسلن متصل به فلز به دلیل استحکام بالا و هزینه کمتر نسبت به روکش تمام سرامیکی یکی از پرکاربردترین انواع روکش در صنعت‌ دندان‌پزشکی است.

روکش سرامیکی فشرده

روکش دندان سرامیکی فشرده بسیار شبیه به روکش PFM است؛ با این تفاوت که لایه داخلی آن به‌جای فلز از سرامیک ساخته شده است. برای ساخت این لایه داخلی، سرامیک در یک کوره با دمای بسیار بالا ذوب و فشرده می‌شود. در مرحله بعد، چند لایه پرسلن روی آن اضافه می‌کنند. روکش‌های سرامیکی فشرده، مانند روکش‌های تمام سرامیک، ظاهری طبیعی شبیه به مینای دندان دارند.

روکش زیرکونیا

روکش‌های زیرکونیا نوعی روکش تمام سرامیکی هستند که از ماده‌ای بسیار قوی به نام زیرکونیا ساخته می‌شوند. این روکش دندان فریم فلزی ندارد و به دلیل استحکام بالا در ترمیم دندان‌های قدامی و خلفی به‌کار می‌رود. روکش زیرکونیا علاوه‌بر زیبایی ظاهری، مقاومت بسیار بالایی در برابر نیروی حاصل از جویدن دارد؛ اما طبیعتا هزینه آن بالاتر از روکش تمام سرامیک یا PFM است.

روکش زیرکونیا، از مهم‌ترین انواع روکش دندان

روکش تمام‌فلزی

روکش‌های تمام‌فلزی از آلیاژهای فلزی مانند طلا، نیکل-کروم یا کبالت-کروم ساخته می‌شوند و جنس آن‌ها فلز خالص نیست. این نوع روکش دندان به دلیل ظاهر غیرطبیعی معمولا در نواحی خلفی که دید ندارند، به‌کار گرفته می‌شود.

روکش دندان طلا

روکش دندان طلا، یکی از قدیمی‌ترین و شناخته‌شده‌ترین روش‌های ترمیم دندان است که هزاران سال قدمت دارد. در گذشته، طلا به دلیل زیبایی، دوام و استحکام بالا، انتخاب اول بسیاری از افراد برای روکش کردن دندان بود. اما با پیشرفت تکنولوژی و ظهور مواد جدید، روکش طلا به‌مرور منسوخ شده است. روکش طلا به دلیل ظاهر غیرطبیعی و هزینه بالا محبوبیت کمتری دارد.

روکش موقت

روکش‌های موقت بر اساس نوع ساخت به انواع پیش‌ساخته و شخصی‌سازی تقسیم می‌شوند. از انواع پیش‌ساخته می‌توان به روکش‌های سلولوئیدی یا شفاف، فلزی و هم‌رنگ دندان اشاره کرد. نوع شخصی‌سازی آن به دو روش مستقیم و غیرمستقیم ساخته می‌شوند. کراون دندان موقت توسط سمان موقت (چسب موقت) روی پایه ایمپلنت یا دندان متصل خواهد شد.

روکش دندان فوری و متحرک

روکش دندان فوری و متحرک، در واقع همان لمینت سرامیکی متحرک یا اسنپ آن اسمایل هستند که به‌صورت آماده یا سفارشی ساخته می‌شوند. این روکش‌ها بدون تراشیدن دندان، به‌راحتی روی دندان طبیعی قرار می‌گیرند. کراون دندان فوری و متحرک گزینه‌ای جذاب برای افرادی‌ست که می‌خواهند به‌سرعت ظاهر دندان‌های خود را بهبود ببخشند. البته در نظر داشته باشید که این نوع روکش‌ها دوام کمتری دارند و گاهی با ظاهر طبیعی دهان و دندان شما هماهنگ نیستند. محدودیت در جویدن و احساس جسم خارجی در دهان از دیگر معایب این روکش‌های فوری است.

لمینت سرامیکی از انواع روکش دندان

بهترین نوع روکش دندان

در انتخاب بهترین نوع روکش دندان عوامل مختلفی از جمله هزینه، استحکام، ظاهر و نیازهای فردی نقش دارند. در جدول زیر، انواع اصلی کراون دندان و ویژگی‌های آن‌ها با یکدیگر مقایسه شده است تا به شما در تصمیم‌گیری بهتر کمک کند:

نوع روکش دندانهزینهمقاومتظاهرمزایامعایب
تمام سرامیکی

(پرسلن)

بالامتوسطبسیار طبیعیظاهر زیبا، سازگاری با لثه، مقاوم در برابر لکهشکننده‌تر نسبت به بقیه انواع روکش، هزینه بالا
فلزی-سرامیکی

(PFM)

متوسطبالاطبیعیاستحکام بالا، هزینه مناسباحتمال ایجاد لبه فلزی
تمام‌فلزی (طلا، کبالت-کروم)پایینبسیار بالاغیرطبیعیاستحکام بسیار بالا، دوام زیادظاهر غیرطبیعی، احتمال ایجاد حساسیت لثه
زیرکونیابالابسیار بالابسیار طبیعیاستحکام بسیار بالا، ظاهر زیباهزینه بالا

انتخاب بهترین نوع کراون دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد. بهتر است با دندان‌پزشک خود مشورت کنید تا با توجه به شرایط، تصمیم بهتری بگیرید.

ارزان‌ترین نوع روکش دندان

روکش تمام‌فلزی معمولا به‌عنوان ارزان‌ترین نوع روکش دندان شناخته می‌شود. درحالی‌که، روکش تمام‌فلزی ارزان‌ترین گزینه است؛ اما به دلیل معایبی مانند ظاهر طبیعی و امکان بروز حساسیت لثه، شاید انتخاب مناسبی برای همه افراد نباشد. امروزه با پیشرفت تکنولوژی، روکش‌های سرامیکی و زیرکونیا با ظاهری بسیار طبیعی و استحکام بالا تولید می‌شوند که اگرچه هزینه بیشتری دارند؛ اما از نظر زیبایی و سازگاری با لثه بسیار بهتر عمل می‌کنند. با این وجود، اگر همچنان به دنبال روکشی با قیمت مناسب و ظاهر طبیعی هستید، روکش PFM یا روکش‌های سرامیکی با کیفیت پایین‌تر را انتخاب کنید.

تفاوت لمینت و روکش دندان

تفاوت روکش و لمینت دندان مانند فرق لمینت و کامپوزیت می‌تواند گمراه‌کننده باشد. هر دو، روش‌های رایجی برای بهبود ظاهر و عملکرد دندان‌ها هستند؛ با این‌حال، تفاوت‌های مهمی بین آن‌ها وجود دارد. لمینت، یک لایه نازک و شفاف از جنس پرسلن است که روی سطح جلویی دندان چسبانده می‌شود. این لایه، ایرادات ظاهری مانند تغییر رنگ، شکستگی‌های جزئی و فاصله بین دندان‌ها را پوشانده و به دندان‌ها ظاهری طبیعی و یکدست می‌بخشد.

کراون دندان یک کلاهک فلزی یا سرامیکی‌ست که کل سطح دندان را می‌پوشاند. روکش‌ها برای ترمیم دندان‌های آسیب‌دیده، پوسیده یا دارای پرکردگی‌های عمیق استفاده می‌شوند. انتخاب بین لمینت و روکش به عواملی مانند وضعیت دندان‌ها، بودجه و توقعات بیمار بستگی دارد.

مزایای روکش کردن دندان

مهم‌ترین مزیت روکش کردن دندان نسبت به لمینت دندان، افزایش عمر دندان طبیعی است. به‌طور کلی روکش‌ها برای ترمیم دندان‌های فرسوده یا شکسته، محافظت از دندان در مقابل نیروی حاصل از جویدن و بهبود ظاهر دندان استفاده می‌شوند. با مراقبت صحیح از روکش‌ها، زیبایی لبخند خود را تا سال‌ها حفظ کنید.

بهبود ظاهر و عملکرد دندان‌ها از مهم‌ترین مزایای روکش دندان

معایب روکش کردن دندان

روکش کردن دندان، با وجود مزایای فراوان، معایبی هم دارد. یکی از مهم‌ترین معایب آن، نیاز به تراشیدن بخش قابل‌توجهی از مینا و عاج دندان است که این عمل برگشت‌ناپذیر بوده و ساختار دندان را تغییر می‌دهد. روکش‌ها حساسیت دندان به دما یا برخی مواد غذایی را به‌خصوص در چند روز اول پس از نصب، افزایش می‌دهند. امکان بروز واکنش‌های آلرژیک به مواد تشکیل‌دهنده روکش، جداشدن یا شکستن آن در طول زمان و هزینه نسبتا بالای این روش درمانی از دیگر معایبی هستند که باید در نظر گرفته شوند.

آیا روکش کردن به دندان‌ها آسیب می‌زند؟

روکش دندان یک روش درمانی دندان‌پزشکی است که برای ترمیم و تقویت دندان‌های آسیب‌دیده استفاده می‌شود. این روش مزایای بسیاری دارد؛ اما اگر به‌درستی انجام نشود یا مراقبت‌های لازم صورت نگیرد، به دندان‌ها آسیب می‌رساند. عواملی که باعث آسیب‌دیدن دندان‌ها در هنگام روکش کردن می‌شوند عبارت‌اند از:

  • تراشیدن بیش از حد دندان؛ دندان‌پزشک باید مقدار مناسبی از دندان را برای قراردادن روکش بتراشد. اگر دندان بیش از حد تراشیده شود، به مینای دندان آسیب رسیده و دندان حساس‌تر می‌شود.
  • نامتناسب‌بودن روکش با دندان؛ اگر روکش به‌درستی ساخته نشود و با دندان‌های طبیعی فرد تناسب نداشته باشد، باعث فشار به لثه‌ها و پوسیدگی دندان می‌شود.
  • رعایت‌نکردن بهداشت دهان و دندان؛ حتی باوجود روکش، رعایت بهداشت دهان و دندان بسیار مهم است. عدم رعایت بهداشت باعث پوسیدگی دندان می‌شود.
  • ضربه به دندان روکش شده؛ ضربه به دندان روکش شده باعث شکستگی روکش یا آسیب‌دیدن دندان می‌شود.
  • عفونت؛ در برخی موارد، سطح دندان که زیر روکش قرار گرفته است، دچار عفونت شده و به دندان آسیب می‌رساند.

روکش کردن دندان یک روش درمانی ایمن و موثر است؛ اما مانند هر روش درمانی دیگری ممکن است با عوارضی همراه باشد. با انتخاب یک دندان‌پزشک ماهر و مراقبت صحیح از روکش، از بروز مشکلات جلوگیری کنید.

آیا روکش دندان تغییر رنگ می‌دهد؟

روکش دندان هم مانند هر ماده دیگری در طول زمان دچار تغییر رنگ می‌شود. میزان و سرعت تغییر رنگ روکش به عوامل مختلفی بستگی دارد. عوامل موثر بر تغییر رنگ کراون دندان شامل موارد زیر می‌شوند:

  • نوع مواد تشکیل‌دهنده روکش؛ روکش‌های سرامیکی معمولا مقاومت بیشتری در برابر تغییر رنگ دارند، اما روکش‌های فلزی یا ترکیبی با گذشت زمان کمی تغییر رنگ می‌دهند.
  • رژیم غذایی؛ مصرف زیاد مواد غذایی و نوشیدنی‌های رنگی مانند چای، قهوه، نوشابه‌های گازدار و غذاهای حاوی رنگ‌دانه‌های قوی باعث ایجاد لکه روی روکش می‌شوند.
  • عادات؛ عادت‌هایی مانند کشیدن سیگار و مصرف تنباکو باعث تغییر رنگ روکش می‌شوند.
  • بهداشت دهان و دندان؛ عدم رعایت بهداشت دهان و دندان باعث تجمع پلاک و جرم روی روکش شده و رنگ آن را تغییر می‌دهد.
  • سن؛ با افزایش سن لثه‌ها تحلیل رفته و خط لثه تغییر می‌کند. این امر باعث نمایان‌شدن لبه روکش و ایجاد یک خط تیره خواهد شد.

اگر متوجه تغییر رنگ روکش دندان خود شدید، حتما به دندان‌پزشک مراجعه کنید تا با بررسی علت آن، درمان مناسب انجام شود.

چه افرادی می‌توانند از روکش دندان استفاده کنند؟

روکش دندان یک روش درمانی عالی برای افرادی است که دندان‌هایشان به دلایل گوناگون مانند پوسیدگی، شکستگی، ترک‌خوردگی یا پرشدگی آسیب‌دیده است. همچنین افرادی که درمان کانال ریشه و عصب‌کشی انجام داده باشند یا دچار تغییر شکل ظاهری دندان شده‌اند، می‌توانند از روکش استفاده کنند. به‌طور کلی، هر فردی که به دنبال تقویت دندان‌های آسیب‌دیده، بهبود ظاهر لبخند و بازیابی عملکرد جویدن است، کاندید مناسبی برای کراون دندان خواهد بود.

روکش دندان ضروری برای افراد با ظاهر نامناسب و عملکرد نامناسب دندان

چه افرادی نباید از روکش دندان استفاده کنند؟

ازآنجایی‌که، دندان‌پزشک برای نصب روکش باید دندان دائمی زیرین را بتراشد، بهتر است دندان به‌طور کامل رشد کرده و استحکام لازم را داشته باشد. برخورداری از سلامت عمومی هم یکی دیگر از الزامات درمان با روکش است. از این رو، افرادی که دچار بیماری‌های لثه‌ای شدید، پوسیدگی عمیق، ترک‌های گسترده در دندان، بیماری‌های سیستم ایمنی، بیماری قلبی یا دندان‌قروچه شدید هستند، نمی‌توانند از روکش دندان استفاده کنند.

مراقبت‌های قبل از روکش دندان

قبل از روکش کردن دندان، رعایت برخی نکات گفته شده از سوی متخصص دندانپزشکی برای تضمین نتیجه و بهبود روند درمان، ضروری است. برای درک بیشتر اهمیت این توصیه‌ها و رعایت آن‌ها، آگاهی از اینکه تخصص دندانپزشکی چیست لازم است. گاهی اوقات دندان‌پزشک از شما می‌خواهد که قبل از روکش، بهداشت دهان و دندان خود را با مسواک‌زدن منظم، استفاده از نخ دندان و دهان‌شویه به‌طور کامل رعایت کنید. همچنین بهتر است مصرف غذاهای سفت و چسبنده را محدود کرده و از مصرف دخانیات بپرهیزید.

اگر دچار بیماری لثه یا پوسیدگی دندان هستید، باید قبل از انجام روکش، این مشکلات درمان شوند. در غیر این صورت، گسترش بیماری و پوسیدگی دندان زیر روکش اجتناب‌ناپذیر خواهد بود. درصورتی‌که، حجم جرم و پلاک روی دندان شما زیاد باشد، دندان‌پزشک با اقداماتی مانند جرم‌گیری آن را برطرف خواهد کرد.

مراحل انجام روکش دندان

روکش دندان معمولا در چند مرحله انجام می‌شود. در ادامه مراحل کلی کراون دندان را بررسی می‌کنیم:

  • معاینه کامل دهان و دندان؛ دندان‌پزشک وضعیت دندان‌ها و لثه‌ شما را به‌طور کامل بررسی می‌کند.
  • بی‌حسی موضعی؛ برای کاهش درد، ناحیه موردنظر بی‌حس می‌شود.
  • برداشتن پوسیدگی؛ اگر دندان شما پوسیده باشد، دندان‌پزشک پوسیدگی را برمی‌دارد.
  • تراشیدن سطح دندان؛ برای ایجاد فضای کافی جهت قرارگیری روکش، سطح دندان تا حد مشخصی تراشیده می‌شود.
  • قالب‌گیری دندان؛ دندان‌پزشک از دندان تراشیده شده، قالب می‌گیرد تا لابراتوار براساس آن روکش را بسازد.
  • روکش موقت؛ در این مرحله دندان‌پزشک یک روکش موقت روی دندان قرار می‌دهد تا از آن محافظت کند.
  • برداشتن روکش موقت؛ روکش موقت برداشته می‌شود.
  • تمیزکردن سطح دندان؛ سطح دندان تمیز شده و آماده قرارگیری روکش دائمی می‌شود.
  • قراردادن روکش؛ روکش دائمی روی دندان قرار گرفته و با استفاده از چسب مخصوص محکم می‌شود.

در نهایت، دندان‌پزشک برخی اصلاحات نهایی را روی روکش انجام می‌دهد تا از قرارگیری صحیح روکش روی دندان، اطمینان پیدا کند.

مراحل انجام روکش دندان توسط دندانپزشک

روکش کردن دندان چند جلسه طول می‌کشد؟

به‌طور معمول روکش کردن دندان طی دو جلسه انجام می‌شود. در جلسه اول دندان‌پزشک دندان را آماده کرده و قالب‌گیری می‌کند. سپس لابراتوار بر اساس قالب نهایی، روکش را می‌سازد. در جلسه دوم، روکش دائمی روی دندان قرار می‌گیرد. در برخی موارد، این زمان بسته به پیچیدگی کار و شرایط هر فرد متفاوت خواهد بود. عواملی مانند تعداد دندان‌هایی که نیاز به روکش دارند، نوع روکش و شلوغی مطب دندان‌پزشک بر مدت‌زمان درمان تاثیر می‌گذارند. امروزه با استفاده از تکنولوژی‌های جدید در برخی مطب‌های دندان‌پزشکی، روکش دندان در یک جلسه انجام می‌شود.

روکش دندان عصب‌کشی شده

دندانی که عصب‌کشی شده به دلیل از دست دادن عصب و بافت داخلی پالپ دندان، استحکام خود را تا حد زیادی از دست می‌دهد. در نتیجه، مستعد شکستگی و آسیب‌دیدگی خواهد بود. کراون دندان مانند یک محافظ عمل کرده و از دندان ترمیم شده در برابر نیروهای ناشی از جویدن مراقبت می‌کند. مراقبت‌های پیش از درمان، مراحل نصب و مراقبت‌های پس از درمان در دندان‌های عصب‌کشی شده تفاوتی با دیگر دندان‌ها ندارند.

مراقبت‌های بعد از روکش دندان

رعایت برخی نکات مراقبتی برای افزایش طول عمر و حفظ سلامت روکش پس از درمان، ضروری است. مسواک‌زدن منظم و دقیق با مسواک نرم و استفاده از نخ دندان بسیار مهم است. همچنین بهتر است از جویدن غذاهای سفت و چسبنده خودداری کنید. برای جلوگیری از شکستن کراون دندان، از گاززدن اجسام سخت مانند یخ، سیب یا ناخن بپرهیزید. مراجعه به دندان‌پزشک برای بررسی وضعیت روکش و انجام معاینات روتین هم از جمله اقداماتی است که باید به‌طور مرتب انجام دهید.

از کجا بدانیم باید روکش را عوض کنیم؟

علائمی مانند درد، حساسیت به دما، تغییر رنگ، لق شدن و … زنگ خطرهایی هستند که به شما اعلام می‌کنند زمان تعویض روکش فرارسیده است. همچنین اگر روکش دندان شما دچار ترک یا شکستگی شده و ظاهری نامناسب پیدا کرده، باید برای تعویض آن اقدام کنید. برای تشخیص دقیق و درمان مناسب، بهتر است به‌طور مرتب به دندان‌پزشک مراجعه کرده تا وضعیت کراون دندان شما بررسی شود.

ضرورت و شرایط عوض کردن روکش دندان

هزینه روکش دندان در سال 1403 چقدر است؟

هزینه روکش کردن دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد و یک قیمت ثابت برای آن وجود ندارد. جنس روکش، تعداد دندان‌های نیازمند روکش، پیچیدگی درمان، دستمزد دندان‌پزشک و هزینه مواد اولیه همگی در قیمت نهایی موثر هستند. برای کاهش هزینه‌ها می‌توانید از بیمه دندان‌پزشکی استفاده کرده یا از پزشک بخواهید که در صورت امکان برای شما شرایط پرداخت قسطی در نظر بگیرند. به یاد داشته باشید که کیفیت کار دندان‌پزشک و امکانات کلینیک هم اهمیت زیادی در تعیین قیمت نهایی دارند.

برخورداری از لبخندی بی‌نقص با روکش کردن دندان

روکش دندان یکی از راهکارهای موثر برای داشتن لبخندی سالم و زیبا است، اما نگهداری از آن نیازمند توجه به مراقبت‌های منظم است. با رعایت بهداشت دهان و دندان، استفاده از مواد باکیفیت و مراجعه منظم به دندان‌پزشک، روکش‌های شما تا سال‌ها دوام می‌آورند. انواع کراون دندان، از سرامیک مقاوم تا فلزات گرانبها، به گونه‌ای طراحی شده‌اند که زیبایی و عملکرد دندان‌ها را بهبود داده و مقاومت خوبی در برابر سایش و ضربه داشته باشند.

برای افزایش طول عمر روکش‌ها، از خوردن غذاهای بسیار سخت و عادت‌هایی مثل دندان قروچه اجتناب کنید. با رعایت این نکات، نه‌تنها طول عمر روکش خود را افزایش می‌دهید، بلکه لبخند زیبا و طبیعی خود را برای سال‌های طولانی حفظ خواهید کرد. در نهایت، اگر قصد بهبود عملکرد و زیبایی دندان‌های خود را داشته و در مورد روکش، لمینت یا فرق لمینت و ارتودنسی به مشورت با دندانپزشک نیاز دارید، با مراجعه به سامانه نوبت‌دهی آنلاین دکتردکتر، از دندان‌پزشکان متخصص در سراسر ایران نوبت مشاوره دریافت کنید.

منابع:

thedentalboutique.com.au

coombedentalcare.com

سوالات متداول روکش دندان

آیا روکش دندان باعث پوسیدگی می ‌شود؟
خیر. روکش کردن دندان باعث پوسیدگی دندان نمی‌شود؛ اما اگر بهداشت دهان و دندان به‌خوبی رعایت نشود، دندان زیر روکش دچار پوسیدگی خواهد شد.
آیا روکش کردن دندان دردناک است؟
آیا روکش دندان قابل‌ترمیم است؟
آیا روکش کردن دندان در نحوه صحبت‌کردن تاثیر دارد؟
آیا روکش دندان باعث تحلیل‌رفتن لثه می‌شود؟
برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نگاه درباری
من نگاهم. نگاه من به دنیای محتوا، مثل دنیای بازیگریه. یه‌موقع‌هایی یه وکیلی، یه‌موقع‌هایی فروشنده لوازم‌التحریر و گاهی حتی یه پزشک. چراکه نه! این‌روزها که باید با چشم‌های یه پزشک، به مخاطبم چشم بدوزم؛ دنیای پزشکی رو خارق‌العاده‌تر از قبل می‌شناسم. امیدوارم بتونم نگاه شما رو هم، از پنجره شگفت‌انگیز کلمه‌ها، به دنیای شگفت‌انگیز پزشکی عمق بدم. یش از 5 سال است که در زمینه‌های مختلف از جمله پزشکی محتوا می‌نویسم. تمام تلاشم این بوده که درست‌ترین و واقعی‌ترین اطلاعات را در قالب محتوایی متناسب با پرسونایم در اختیار او قرار دهم. با وجود وفور اطلاعات از دنیای پزشکی در بستر اینترنت، نوشتن از فیزیک انسان و پرداختن به بیماری‌ها و نیازهای بدن او، همچنان با چالش‌های بسیاری برای من همراه بوده است. چراکه بسیاری از مخاطبانی که برای‌شان نوشته‌ام در شرایط روانی و جسمی خاصی قرار داشته و من باید متناسب با این شرایط، اطلاعاتی از بیماری‌ها و نارسایی‌های فیزیکی در اختیارشان قرار دهم. امیدوارم همین اندازه از حضورم تا به اینجا توانسته باشد پاسخگوی سوال‌های پزشکی و سلامت‌محورانه مخاطب‌های کنجکاوم باشد. همچنین، امیدوارم در ادامه بتوانم دغدغه‌مندانه‌تر از همیشه برای آن‌ها بنویسم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*