مانند درد در هر قسمت پا، درد قسمت بالای ران، یک درد رایج بوده و با احساس درد یا سوزش همراه است. در حالی که در اکثر موارد نیاز به نگرانی جدی نیست اما برخی از موارد وجود دارد که در آن درد در بالای ران می تواند نشانه ای از یک بیماری جدی تر باشد.
علائم درد در قسمت بالای ران
درد ران می تواند یک درد خفیف یا همراه با سوزش و درد شدید باشد. همچنین ممکن است با علائم دیگر، مانند موارد زیر همراه باشد:
- خارش
- مور مور شدن
- مشکل در راه رفتن
- بی حسی
- احساس سوزش
هنگامی که درد به طور ناگهانی رخ می دهد و هیچ علت ظاهری وجود ندارد، یا درد به درمان های خانگی مانند کمپرس یخ، کمپرس آب گرم و استراحت پاسخ نمی دهد، شما باید به دنبال درمان پزشکی باشید.
علل درد در بالای ران
شرایط متعددی وجود دارد که ممکن است علت این درد باشد. این شرایط عبارتند از:
مرالژی پارستتیکا
مرالژی پارستتیکا (MP) که در اثر فشار روی عصب پوستی فمورال جانبی ایجاد میشود. این اتفاق ممکن است باعث گزگز، بیحسی و درد همراه با سوزش در ران شود. به طور معمول این درد در یک طرف بدن رخ می دهد و در اثر فشردگی عصب ایجاد می شود.
علل شایع مرالژی پارستتیکا عبارتند از:
- پوشیدن لباس تنگ
- داشتن اضافه وزن یا چاقی
- بارداری
- بافت اسکار از آسیب یا جراحی های گذشته
- آسیب عصب مرتبط با دیابت
- حمل کیف پول یا تلفن همراه در جیب های جلو و کنار شلوار
- کم کاری تیروئید
- مسمومیت با سرب
درمان این مشکل در ابتدا شناسایی علت اصلی است، پس از آن اقداماتی نظیر پوشیدن لباس های آزادتر و یا از دست دادن وزن برای کاهش فشار است. تمریناتی که باعث کاهش تنش عضلانی و بهبود انعطاف پذیری و قدرت می شود نیز ممکن است به کاهش درد کمک کند. داروهای تجویزی و جراحی نیز در برخی موارد توصیه می شود.
لخته خون یا ترومبوز وریدی عمقی
بسیاری از لختههای خون که در بدن ظاهر می شوند، مضر نیستند؛ اما زمانی که لخته در عمق یکی از سیاهرگهای اصلی تشکیل شده باشد، باعث یک بیماری جدی به نام ترومبوز ورید عمقی (DVT) می شود. در حالی که لخته های عمیق وریدی بیشتر در ساق پا ظاهر می شوند، می توانند در یک یا هر دو ران نیز ایجاد شوند. گاهی اوقات هیچ علامتی برای آن وجود ندارد، اما گاهی اوقات ممکن است شامل نشانه های زیر باشد:
- ورم
- درد
- حساسیت
- احساس گرما
- تغییر رنگ به کبودی و رنگ پریدگی
در نتیجه DVT، برخی از افراد دچار یک وضعیت خطرناک به نام آمبولی ریه می شوند که در آن لخته خون به ریه ها می رود. علائم عبارتند از:
- ضعف ناگهانی نفس
- درد یا ناراحتی قفسه سینه که هنگام نفس عمیق یا سرفه بدتر می شود
- سبکی سر یا سرگیجه
- سرفه کردن همراه با خون
همچنین عوامل خطر برای DVT عبارتند از:
- داشتن اضافه وزن که باعث ایجاد فشار بیشتری بر وریدهای پا و لگن می شود
- داشتن سابقه خانوادگی DVT
- مصرف قرص های ضدبارداری یا هورمون درمانی
- سیگار کشیدن
- نشستن طولانی مدت در حالی که شما در ماشین یا هواپیما هستید، به خصوص اگر شما قبلا حداقل یکی از عوامل خطر ذکر شده را داشته باشید.
- بارداری
- عمل جراحی
درمان DVT شامل تغییرات سبک زندگی، مانند کاهش وزن، داروهای رقیقکننده خون، استفاده از جورابهای فشاری و در برخی موارد جراحی میشود.
نوروپاتی دیابتی
یکی از عوارض دیابت، نوروپاتی دیابتی است که در نتیجه سطوح بالای قند خون کنترل نشده رخ می دهد. معمولاً از دست ها یا پاها شروع می شود، اما می تواند به سایر قسمت های بدن از جمله ران ها نیز سرایت کند. علائم آن عبارتند از:
- حساسیت به لمس
- از دست دادن حس لامسه
- عدم هماهنگی هنگام راه رفتن
- بی حسی یا درد در اندام ها
- ضعف عضلانی
- تهوع و سوء هاضمه
- اسهال یا یبوست
- سرگیجه
- تعریق بیش از حد
- خشکی واژن در زنان و اختلال نعوظ در مردان
در حالی که هیچ درمانی برای نوروپاتی دیابتی وجود ندارد، درمان برای مدیریت درد و سایر علائم شامل تغییرات سبک زندگی و اقداماتی برای حفظ سطح قند خون سالم و همچنین داروهایی برای مدیریت درد می شود.
سندرم درد تروکانتر بزرگ
سندرم درد تروکانتریک بزرگ می تواند باعث درد در قسمت بیرونی بالای ران شود. این امر معمولا در اثر آسیب، فشار یا حرکات تکراری ایجاد میشود و معمولا در دوندگان و ورزشکاران دو و میدانی بسیار رایج است.
علائم آن شامل موارد زیر است:
- دردی که در هنگام دراز کشیدن بر روی طرف آسیب دیده، بدتر می شود
- دردی که در طول زمان بدتر می شود
- احساس درد پس از فعالیت هایی مانند راه رفتن و دویدن
- ضعف عضلانی لگن
درمان این سندرم شامل تغییر سبک زندگی، مانند کاهش وزن، درمان با یخ، فیزیوتراپی، داروهای ضد التهابی و تزریق استروئید است.
سندرم باند ایلیوتیبیال
همچنین در میان دونده ها، سندرم باند ایلیوتیبیال (ITBS) نیز اتفاق می افتد. این مشکل برای زمانی است که باند ایلیوتیبیال (یک تاندون بلند و پهن در سطح خارجی ران) سفت و ملتهب می شود.
علائم این سندرم شامل درد و تورم است که به طور معمول در اطراف زانو احساس می شود، اما گاهی اوقات در ران نیز حس می شود. درمان این مشکل شامل محدود کردن فعالیت بدنی، فیزیوتراپی و داروهایی برای کاهش درد و التهاب است. در برخی موارد شدید، ممکن است جراحی نیز لازم باشد.
گرفتگی عضلانی
در حالی که گرفتگی های عضلانی می تواند در هر قسمتی از بدن اتفاق بیفتد، بیشتر در عضلات همسترینگ رایج هستند و ممکن است باعث درد ران شوند. علائم عبارتند از:
- شروع ناگهانی درد
- کبودی یا تغییر رنگ
- ورم
- احساس پیچ خوردگی
- اسپاسم عضلانی
- ضعف
به طور معمول، گرفتگی ها می توانند با کمپرس یخ، گرما و داروهای ضد التهابی درمان شوند، اما گونه های شدید آن ممکن است نیاز به درمان حرفه ای داشته باشند. اگر درد بعد از چند روز بهبود نیافت یا اگر ناحیه بیحس شده است، یا بدون دلیل مشخصی ایجاد شده است و باعث میشود شما نتوانید پای خود را حرکت دهید، باید به پزشک مراجعه کنید.
گرفتگی عضلات فلکسور ران
عضلات خم کننده ران با استفاده بیش از حد ممکن است تحت فشار قرار گیرند و همچنین می توانند باعث درد یا اسپاسم عضلانی در ران شما شوند. سایر علائم این مشکل می تواند شامل موارد زیر باشد:
- دردی که به نظر می رسد ناگهانی ایجاد می شود
- افزایش درد زمانی که ران خود را به سمت قفسه سینه بلند می کنید
- درد هنگام کشش عضلات لگن
- اسپاسم عضلانی در لگن یا ران
- حساسیت به لمس در جلوی لگن
- تورم یا کبودی در ناحیه لگن یا ران
بیشتر کشیدگی های فلکسور لگن را می توان در خانه با کمپرس یخ، مسکن های بدون نسخه، گرما، استراحت و ورزش درمان کرد. در برخی موارد شدید، فیزیوتراپی و جراحی نیز توصیه می شود.
روش های تشخیص
معاینه فیزیکی توسط پزشک که عوامل خطر و علائم را ارزیابی می کند، منجر به تشخیص مشکل شما می شود. در مورد مرالژی پارستتیکا، پزشکان ممکن است یک ام آر آی را برای تعیین اینکه آیا اعصاب آسیب دیده است یا خیر، انجام دهند.
درمان درد در بالای ران
در اغلب موارد، درد ران را می توان با داروهای خانگی مانند موارد زیر انجام داد:
- کمپرس یخ
- کمپرس گرم
- مصرف داروهای ضد انسداد مانند استامینوفن یا ایبوپروفن
- مدیریت کردن وزن
- تعدیل فعالیت
- تمرینات کششی و تقویتی برای لگن و ران
با این حال، اگر این اقدامات مفید واقع نشوند یا علائم جدی تر همراه با درد داشته باشید، باید به دنبال درمان پزشکی باشید. در بعضی موارد، فیزیوتراپی، داروهای تجویزی و جراحی ممکن است مورد نیاز باشد.
عوارض
جدی ترین عوارض درد ران معمولا مربوط به DVT است که اگر درمان نشود، خطرناک است. اگر هر یک از علائم زیر را تجربه کنید، باید به دنبال درمان پزشکی باشید:
- تنگی نفس
- تنش روحی
- پوست عرق کرده یا بی رنگ
- درد قفسه سینه که ممکن است به دست، فک، گردن و شانه کشیده شود
- از حال رفتن
- ضربان قلب نامنظم
- سبکی سر
- تنفس سریع و پی در پی
- ضربان قلب سریع
- بی حسی
- بالا آوردن خون
- نبض ضعیف
راه های پیشگیری
تعیین علت اصلی درد ران، کلید جلوگیری از پیشگیری از آن است. در حالی که در مورد DVT، پیشگیری ممکن است شامل داروهای تجویزی و استفاده از جوراب های فشرده باشد. در بسیاری موارد دیگر، تکنیک های پیشگیرانه شامل تغییرات شیوه زندگی و درمان های خانگی، مانند توصیه های زیر است:
- حفظ وزن سالم
- انجام تمرینات کششی
- داشتن فعالیت بدنی متوسط
آیا احساس درد در ران موضوع جدی و نگران کنندهای است؟
در اغلب موارد، درد قسمت بالای ران باعث نگرانی نیست. به طور معمول می تواند در خانه با برخی از استراتژی های ساده مانند کمپرس یخ، گرما، اعتدال فعالیت و استفاده از داروهای بدون نسخه درمان شود. با این حال اگر بهبود حاصل نشد یا علائم جدی تر داشتید، مهم است که در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
منبع: healthline