علت لکه‌ سیاه روی پوست چیست؟ بررسی انواع و روش های درمان آن

لکه‌های سیاه پوستی یا همان hyperpigmentation که بیشتر در پوست تیره رایج است، زمانی اتفاق می‌افتد که ناحیه‌ای از پوست تیره‌تر از پوست اطراف شود. این لکه‌ها معمولاً در پوست‌های تیره‌تر ماندگاری بیشتری داشته و درمان آن چالش‌برانگیزتر است. به وجودآمدن لکه‌های سیاه پوستی در هر قسمت از بدن می‌تواند باعث نگرانی شود ولی تا زمانی که به دکتر پوست مراجعه نکنید نمی‌توانید مطمئن باشید که این موضوع به ضرر سلامتی شماست یا خیر؟ این مقاله به این موضوع می‌پردازد که لکه‌های روی پوست به چه علت است؟ راه‌های درمان آن چیست؟ 
اشتراک گذاری 60 نظر

زمانی که ناحیه‌ای از پوست تیره‌تر از پوست اطراف شود به آن لکه‌های سیاه روی پوست می‌گویند که بیشتر در پوست تیره رایج است. این لکه‌ها معمولاً در پوست‌های تیره‌تر ماندگاری بیشتری داشته و درمان آن چالش‌برانگیزتر است. به وجودآمدن لکه‌های سیاه پوستی در هر قسمت از بدن می‌تواند باعث نگرانی شود ولی تا زمانی که به دکتر پوست مراجعه نکنید نمی‌توانید مطمئن باشید که این موضوع به ضرر سلامتی شماست یا خیر؟ در این مقاله به بررسی علت لکه‌ سیاه روی پوست و روش درمان آن می‌پردازیم.

در پایان اگر سوالی درباره لکه سیاه روی پوست و موارد مربوط به آن داشتید، می‌توانید در بخش نظرات مطرح کنید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر پاسخ دهد.

انواع لکه‌ سیاه روی پوست

 انواع مختلفی از لکه‌ های پوستی وجود دارند که رایج‌ترین آن‌ها ملاسما، لکه‌های خورشیدی و لکه‌های پس از التهاب هستند. در ادامه به معرفی این سه نوع خواهیم پرداخت:

  • ملاسما؛ ملاسما بر اثر تغییرات هورمونی در بدن به وجود آمده و در دوران بارداری نیز در بدن توسعه پیدا خواهد کرد. ملاسمای پوستی ممکن است در هر نقطه‌ای از بدن ایجاد شود، اما رایج‌ترین نقاط برای ظهور آن، شکم و صورت هستند.
  • لکه‌های خورشیدی؛ این عارضه با نام‌های لکه‌های کبدی یا لنتیژین خورشیدی نیز شناخته می‌شود اما بیشتر با نام لکه‌های خورشیدی معرفی می‌شود. لکه‌های خورشیدی به علت قرار گرفتن پوست به مدت طولانی در معرض آفتاب ایجاد می‌شوند. این لکه‌ها در نقاط قرار گرفته در معرض آفتاب، مانند دست‌ها یا صورت تشکیل خواهند شد. 
  • لکه‌های پس از التهاب؛ این لکه‌ها در اثر آسیب دیدگی یا التهاب بخشی از پوست ایجاد می‌شوند. نوع رایج لکه‌های پس از التهاب، آکنه است.

در صورت مشاهده هر کدام از علائم ذکر شده در بدنتان، در اولین فرصت برای معاینه به دکتر پوست مراجعه نمایید. هموکروماتوز یک بیماری ارثی است که باعث ذخیره بیش از حد آهن در بدن می‌شود؛ این عارضه می‌تواند باعث ایجاد لکه‌های پوستی و تیره شدن پوست شود.

پکیج ضد لک وایت ویت
پکیج ضد لک وایت ویت

علت لکه‌ سیاه روی پوست چیست؟

لکه‌های پوستی یا هیپرپیگمانتاسیون (Hyperpigmentation)، به هرگونه شرایطی گفته می‌شود که در آن پوست بدن به رنگ تیره در آید؛ این عارضه می‌تواند به صورت لکه‌های کوچک ظاهر شود، یک منطقه بزرگ از پوست را در برگیرد یا اینکه تمام پوست بدن را تحت تاثیر خود قرار دهد. 

با وجود اینکه پیشرفت لکه‌های پوستی امر آسیب زننده و مضری برای سلامت بدن به حساب نمی‌آید، اما می‌تواند نشانه‌ای از وجود مشکل در بخشی دیگر از بدن شما باشد. در این مطلب به شناخت بیشتر این عارضه، نحوه پیشگیری و درمان آن خواهیم پرداخت.

اینفوگرافی لکه‌های سیاه پوستی

نحوه تشخیص و درمان لکه‌های سیاه پوستی

یک متخصص پوست می‌تواند علت ایجاد لکه‌ها پوستی در بدن شما را تشخیص دهد. هنگام مراجعه به فرد متخصص، برای تشخیص علت ایجاد عارضه از بررسی سابقه پزشکی بیمار و انجام معاینات فیزیکی استفاده می‌کنند. در بعضی موارد، نمونه برداری از پوست بیمار می‌تواند به پزشک در رسیدن به علت اصلی ایجاد لکه‌های پوستی کمک کند. داروهای موضعی در بعضی موارد می‌توانند به درمان لکه‌های سیاه پوستی کمک کند. این داروها حاوی هیدروکینون (hydroquinone) است که باعث روشن شدن پوست می‌شود. 

توجه داشته باشید که استفاده بلند مدت و منظم (بدون هیچ گونه وقفه در استفاده) از داروهای موضعی، به مرور زمان باعث تیره شدن پوست بدن شما خواهد شد؛ عارضه‌ای که با نام اوکرونوز شناخته می‌شود. بنابراین بهترین کار این است که استفاده از داروهای موضعی، تحت نظر یک متخصص پوست انجام شود تا راهنمایی‌های لازم در این زمینه را به شما داده و از بروز عوارض جانبی جلوگیری کند. 

علاوه بر هیدروکینون، استفاده از ریتنوئیدهای موضعی نیز می‌تواند در روشن کردن لکه‌های تیره پوست تاثیرگذار باشد. استفاده از هرکدام از این داروها می‌تواند نقاط تیره پوست شما را در عرض چندین ماه روشن کند. 

علاوه بر داروهایی که باید تحت نظر پزشک متخصص مصرف شوند، درمان‌های خانگی نیز برای بهبود این عارضه وجود دارند. یکی از این درمان‌های خانگی، استفاده از کرم ضد آفتاب است. مصرف کرم ضد آفتاب و بهترین کرم‌ ضد لک، مهم‌ترین درمان خانگی است که توسط آن می‌توان اکثر لکه‌های تیره پوست را بهبود بخشید. کرم ضد آفتاب مناسب برای درمان لکه‌های پوست باید دارای مشخصات زیر باشد:

  • ضد آفتاب دارای مسدود کننده فیزیکی؛ ترجیحا دارای اکسید روی به عنوان ماده فعال اصلی
  • دارای SPF حداقل 30 الی 50
  • دارای پوشش طیف گسترده (محافظت از پوست در برابر تمامی اشعه‌های مضر)

همچنین بیماری‌ های پوستی نیز وجود دارند (مانند ملاسما) که در آن‌ها، تابش نور مرئی به پوست موجب تثبیت و ماندگاری لکه‌ها روی پوست می‌شود. در این موارد بهتر است از ضد آفتاب‌های معدنی یا مینرال استفاده کنید که از برخورد بعضی از نورهای مرئی با پوست جلوگیری می‌کنند؛ همچنین می‌توانید از لباس‌های ضد آفتاب نیز استفاده کنید. البته بسته به نوع لکه‌هایی که روی پوست شما ایجاد شده است، پزشک ممکن است درمان با لیزر یا قرص‌های شیمیایی را نیز برایتان تجویز کند. 

مشاوره تلفنی و متنی با دکتر پوست

نحوه پیشگیری از ایجاد لکه‌ های سیاه روی پوست

با اینکه گاهی اوقات نمی‌توان از ایجاد لکه‌ های پوستی جلوگیری کرد، اما با انجام کارهای زیر می‌توانید تا حدودی از خود در برابر این عارضه محافظت نمایید:

  • استفاده از ضد آفتاب با FPS حداقل 30
  • پوشیدن لباس یا کلاهی که از تابش نور خورشید به پوستتان جلوگیری کند
  • خودداری از رفتن زیر نور خورشید در زمانی که بیشترین شدت تابش را دارد (معمولا بین ساعت 10 تا 4 عصر)

علاوه‌براین موارد، کنار گذاشتن مصرف بعضی از داروهای خاص نیز می‌تواند به بهبود لکه‌ های سیاه پوستی کمک کند؛ در این زمینه حتما با پزشک خود مشورت کنید. قبل از انتخاب پزشک بهتر است اطلاعاتی درباره این‌که تخصص پوست چیست کسب کنید.

لکه‌های سیاه پوست

لکه‌های سیاه پوستی را جدی بگیرید!

در انتها باید به این نکته اشاره کرد که لکه‌های تیره پوست به طور کلی خطرناک نبوده و معمولا نشانه بیماری یا عارضه‌ای جدی در بدن شما نیست. در بعضی موارد، لکه‌های تیره پوست شما پس از گذشت مدتی با استفاده از ضد آفتاب، به مرور از بین خواهند رفت؛ در سایر موارد برای درمان آن‌ها به روش‌‎های درمانی قوی‌تری نیاز خواهید داشت. به یاد داشته باشید که حتی در صورت طی کردن مراحل درمان و استفاده از داروهای تجویز شده توسط پزشک نیز هیچ‌ گونه ضمانتی برای از بین رفتن کامل لکه‌های پوستی وجود ندارد. توصیه می‌کنیم برای دریافت مشاوره پوستی توسط دکتر پوست از سیستم نوبت دهی اینترنتی دکتردکتر استفاده کنید.

منابع:

medicalnewstoday.com
healthline.com

 

 
برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

60 دیدگاه در “علت لکه‌ سیاه روی پوست چیست؟ بررسی انواع و روش های درمان آن
  • سلام من صورتم جوش زده بود جوشا رو با دستم فشار دادم لکه سیا افتاده چیکار کنم

    پاسخ
    • سلام‌
      پس از بهبودی جوش ، جهت برطرف کردن لکه البته اگر خیلی سطحی باشه
      میتوان از لایه بردارهای ضعیف استفاده کرد

      پاسخ
  • سلام من نامزدم پشت گردنم‌روگازگرفته که جاش مونده ممکنه راهنمایی بفرماییدکه چطورباچه دارویی لکه تیره جای دندونش هم هست ازبین ببرم

    پاسخ
    • سلام
      اگر عفونت و زخم ندارد از کمپرس گرم و پماد ضد کبودی لافارر کمک بگیرید
      اگر جای دندان حالت فرورفتگی دارد به متخصص پوست مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام یکسری لکه رو انگشت دستم و پام و نوک سینم و روی بازوم ایجاد شده بعضی وقتا هم بشدت خارش داره چکار باید بکنم

    پاسخ
  • سلام من دوماه پیش سابسیژن و لیزرپوست انجام دادم بعدیکماه پوستم تیره شده چکارکنم؟

    پاسخ
  • سلام بین انگشتانم و روی انگشتانم لکه قهوه ای ظاهر شده و دلیلش هم نمیدونم کم کم داره بیشتر میشه میخوام بدونم چیه این ؟؟

    پاسخ
  • سلام ببخشید من نواحی واژن لکه سیاه دارم از چیع

    پاسخ
    • منم الت تناسلیم اینجوری شده چکارکنم

      پاسخ
      • سلام
        جهت معاینه به متخصص پوست مراجعه کنید

  • سلام ببخشید من صورتم لکهای کوچک قهوای دارد میتونی راهنمایم کند چه چیزی برایش خوب است

    پاسخ
  • سلام من دیشب دستم حالت لکه ای شد و بعد صبح بیدار شدم و دیدم لکه ای ایا از جن است

    پاسخ
  • سلام ،من بعداز میکرو درم ابریژن پوست صورتم تخریب شده باید چیکارکنم ؟

    پاسخ
  • سلام ببخشید روی صورتم وزیر چشمام سیاه هست به نظر شما چکار باید بکنم

    پاسخ
  • این لکه های سیاه روی مخاط دهان که بعد از گاز گرفتن ایجاد شده و مونده و برجستگی نداره فقط لکه هستش و شبیه یه خال خطرناک؟میتونه سرطانی باشه؟

    پاسخ
  • سلام درصورتم روی شقیقه هام لکه های سیاه وخشک بوجود امده چکار کنم

    پاسخ
    • سلام
      معاینه لازمه
      به متخصص” پوست مراجعه کنید

      پاسخ
      • بسیارعالی رازی شدم وازنارحتی بیرون آمدم سپاس از تمامه پزشکانه کشورم

  • سلام
    روی صورتم لکه های قهوه‌ای داره زیاد میشه و بعد از مدتی لکه ها مشکی میشه علت چه چیزی میتونه باشه ؟

    پاسخ
    • روی صورتم لکه های سیاه ظاهر شد ه علتش چی میتونه باشه ودرمان چی هست

      پاسخ
      • سلام
        بروز لکه و بثورات پوستی نیاز به معاینه دارد
        جهت بررسی به متخصص پوست مراجعه کنید

    • سلام
      نیاز به معاینه و ازمایش خون هست

      پاسخ
  • سلام ببخشید پسر م ۱۶ سالش تازگیا لکه هایی در بدنش پشت وگردن دست هاش ایجاد شده هر روز هم بیشتر میشه بگید مشکلش چیه

    پاسخ
    • سلام
      ابتدا به متخصص” پوست مراجعه کنید تا از نظر قارچ بررسی شن
      اگر قارچ نبود چکاپ کامل و بررسی کارکرد کبد بدهند

      پاسخ
  • سلام روی پوست شکم.زیر بغل (لکه های زیر پوستی )خاکستری ایجاد شده به مرور زیادتر میشه به نظر تون متخصص پوست مراجعه کنم یا اول آزمایش بگیرم لطفا راهنمایی کنید ممنون.

    پاسخ
    • سلام
      به متخصص” پوست مراجعه کنید اما حتما درخواست کنین براتون ازمایش خصوصا انزیم کبدی و قند بنویسن

      پاسخ
  • سلام
    روی بدنم دائم کبودی بدون دلیل ایجاد میشه خواستم بدونم علت چیه چکار کنم
    ممنون میشم راهنماییم کنید

    پاسخ
    • سلام
      باید چکاپ و آزمایش خون بدین و بررسی کم خونی و پلاکت و تست انعقادی و انزیم کبدی و کارکرد کلیه و…
      لطفا جهت بررسی به متخصص” داخلی مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام وقت شما بخیر
    من بعد از لیزر صورت که متاسفانه دستگاهی که رفتم خنک کنندگی نداشت بعداز لیزر روی گونه هام لکه قهوه ای افتاد واین دو ساله که از بین نرفته چه روشی رو پیشنهاد میکنید که استفاده کنم

    پاسخ
  • سلام من از سال قبل بعد از عمل BTL به مرور روی شکمم لکه های سیاه پراکنده نمایان شد این لکه ها روز به روز بیشتر میشه والان تو کمرم هم نمایان شدند از نظر شما باید چکار کنم

    پاسخ
    • سلام
      چکاپ و بررسی کبد و فاکتور انعقادی و پلاکت و… لازم
      اگه همه بررسی ها خوب بود به متخصص” پوست مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر

    من برای کاهش التهاب ناشی از همورویید به دستور پزشک پماد آنتی همرویید و هیدروکورتیزون مصرف کردم به مدت دو هفته. در این ایام خارش پوست هنگام استفاده گرفتم. به علت کرونا چهار پنج روزی هست مصرف رو قطع کردم. ولی الان متوجه بک لکه تیره در سمت بیرون ران خود شده ام. اندازه آن حدود چهار انگشت یا 25 تا 30وسانتیمتر مربع است 5 سانت در 5 سانت. آیا میتونه از عوارض مصرف زیاد هیدرو کورتیزون باشه.؟ ممنونم راهنمایی بفرمایین

    پاسخ
    • سلام
      خیر عزیز ارتباطی ندارد

      پاسخ
  • عرض سلام و خسته نباشید به شما پزشک محترم
    ببخشید من رنگ پوست پیشونی و اطراف لبم تیره تر از قسمت های دیگست و زیر چشمم هم به شدت گود و تیرست
    و این قضیه در نیمه دوم روز خیلی بیشتره
    آیا بیماری خاصی دارم
    خودم فک میکنم به خاطر مشکل گوارشی باشه

    پاسخ
    • سلام عزیز
      اول چکاپ و بررسی کم خونی، تیرویید ، انزیم کبد و کارکرد کلیه و esr, crp بدین

      پاسخ
  • سلام در نواحی وسط سینه ام زیر سینه لکه های سیاه رنگ در آمده که از بین نمیره روز به روز بیشتر میشه

    پاسخ
    • سلام باید ویزیت شین
      به متخصص” پوست مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام پدرم روی سرشون یه خال قهوه ی که به مرور داره بزرگترمیشه زده
    میشه لطفا یه توضیحی درمورد این خال بدین

    پاسخ
    • سلام
      چون سایزش در حال افزایشه معاینه لازمه عزیز
      به” متخصص پوست مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام صورتم لکه های سیاه پیدا کرده ایا مربوط به پریودیمه باید متخصص زنان برم یا متخصص پوست ؟

    پاسخ
    • سلام
      ازمایش کارکرد کبد و کلیه بدین و با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص پوست، مو و زیبایی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • علت لکه های سیاه در بدن چیست وچگونه ا نها را برطرف کرد

    پاسخ
    • سلام
      ازمایش کارکرد کبد و کلیه بدین و با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص پوست، مو و زیبایی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام من 12 سالمه و روی چونه ام لکه های سیاه روی صورتم هست
    آیا مریضی می تونه باشه

    پاسخ
    • سلام
      ازمایش کارکرد کبد و کلیه بدین و با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص پوست، مو و زیبایی مراجعه کنید.

      پاسخ
      • سلام خانم دکتر دست دخترم لکه سیاه افتاده فقط دست چپ از مچ وانگستان

  • سلام با تشکر با گذارش خوبتان در گوگل :

    پاسخ
  • سلام لکه های حبابی شکل تیره رنگ روی قسمت شانه قسمت بالای سینه و همچینین وسط شکم دارم که بعضی اوقات پر رنگ تر میشوند و یا حالت پوسه ای پیدا میکند . جدیدا تعدادشان زیاد شده است . ممنون میشم راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام من وسط سینم لکه
      قهوه ای هستش تازگیامثل اینکه کثیف شده ولی هرچقرشستم نرفت میخاستم ببینم چکارکنم ازبین بره پوستم سفیده خعلی توچشمه

      پاسخ
    • سلام
      با توجه به شرح حال ویزیت لازمه
      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص پوست، مو و زیبایی مراجعه کنید.

      پاسخ
      • ‌ سلام مدتی است که قسمت پایین لب همسرم لکه سیاه وجود دارد ودر حال بزرگ شدن است علتش چیست

      • سلام ، معاینه لازم داره عزیز حتما
        با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص پوست، مو و زیبایی مراجعه کنید.

  • سلام از چند بزرگ جویای سیاهی گردنم شدم فرمودنند از غم وقصه که می خوریم بیشتر از درد وآه درونی است این فرمایش که بزرگان عرضکردن صدق می کند با احترام فراوان

    پاسخ
    • سلام بايد معاينه شبد تا از نظر عفونت بررسي شيد
      محلول كليندامايسين موضعي هر شب دو قطره بريزبد

      پاسخ
  • لکه های سیاه بر بالای شانه و سینه ام یافت شده داره آهسته آهسته زیاد شده میره توصیه شما چیست محترم داکتر صاحب.

    پاسخ
    • سلام
      ازمایش کارکرد کلیه و کبد بدین

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص پوست، مو و زیبایی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام
    رو پیشونیم یه لک ایجاد شده حس میکنم رفته رفته بزرگتر میشه یعنی کم مونده کل پیشونیم رو بپوشونه
    از هیچ قرصی استفاده نمیکنم
    اسم لک هایی که منتشر میشن چیه
    من خیلی دکترم رفتم نتیجه نگرفتم از داروهای ترکیبی
    حاوی هیدروکینون هم هستن که مضر هس
    کمکم کنین

    پاسخ
    • سلام بايد معاينه شيد لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص پوست، مو و زیبایی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • باسلام قسمت پشتم ی لکه‌های بزرگ تیره رنگی هستس ک تازگیا بعداز حموم خارش دارن،خیلی میترسم ک ب صورتم سرایت نکنه؟ایا ممکنه زیاد بشه؟

    پاسخ
    • سلام بهتره توسط متخصص پوست معاينه شيد و نمونه برداري ازش انجام بديد
      لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص پوست، مو و زیبایی مراجعه کنید.

      پاسخ