جوش داخل بینی می تواند تحریک کننده و دردناک باشد. جوش های داخل بینی معمولاً از منافذ ساده مسدود شده یا موهای روییده شده بینی ناشی می شوند. در موارد دیگر، می تواند نشان دهنده یک وضعیت شدیدتر مانند عفونت هم باشد.
ایجاد جوش در محل موهای زیر پوستی رایج است. سایر علائم و نشانه ها می تواند شامل موارد زیر باشد:
- پوست خراش برداشته
- خارش
- درد
- نازک شدن پوست
درک تفاوت و یادگیری نحوه مراقبت از جوش عفونی می تواند احتمال گسترش یا بدتر شدن عفونت را کاهش دهد.
علت ایجاد جوش در داخل بینی چیست؟
منافذ ما گاهی ممکن است با چربی اضافی یا سلول های مرده پوست مسدود شوند. زمانی که چربی یا سلول های مرده پوست شروع به جمع شدن در منافذ می کنند، جوش ایجاد می شود. جوشها معمولاً روی صورت ظاهر میشوند، اما میتوانند به راحتی در داخل بینی نیز ظاهر شوند.
کسانی که ایمنی پایین یا دیابت دارند بیشتر در معرض خطر عفونت های پوستی هستند. این عوامل آنها را مستعد ابتلا به جوش هایی از جمله جوش هایی که در بینی ایجاد می شود، می کند. باکتری ها می توانند به منافذ نفوذ کنند و موجب قرمزی، تحریک و التهاب شوند که باعث دردناک و حساس شدن جوش می شود. این باکتری ها می توانند منجر به عفونت هایی مانند وستیبولیت بینی و فورونکل بینی شوند.
وستیبولیت بینی
وستیبولیت بینی به نام فولیکولیت نیز شناخته می شود. وستیبولیت بینی یک عفونت در دهلیز بینی یعنی قسمت جلویی حفره بینی است. این وضعیت میتواند باعث ایجاد برآمدگی قرمز و ملتهب یا مجموعهای از برآمدگیهای قرمز یا سفید در سوراخهای بینی شود. باکتری استافیلوکوک (استاف) یکی از علل شایع فولیکولیت است. برخی عادات مانند برداشتن بینی یا باد کردن زیاد بینی هم می تواند احتمال فولیکولیت را بیشتر کند.
عفونت ناشی از این باکتری می توان. باعث عوارض زیر شود:
- التهاب
- تحریک
- درد
- ورم
سایر علل بالقوه وستیبولیت بینی عبارتند از:
- یک عفونت ویروسی، مانند هرپس سیمپلکس
- آبریزش دائمی بینی که می تواند ناشی از آلرژی باشد.
- عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی
تحقیقاتی در سال 2015 نشان می دهد افرادی که داروهای درمانی هدفمند برای برخی سرطان ها مصرف می کنند ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ایجاد وستیبولیت بینی باشند. موارد خفیف وستیبولیت بینی ممکن است با یک کرم آنتی بیوتیک موضعی مانند باسیتراسین بهبود یابد. عفونتهای شدیدتر که باعث ایجاد جوش میشوند، ممکن است به درمانهای موضعی و خوراکی آنتیبیوتیکی نیاز داشته باشند. استفاده از کمپرس گرم چند بار در روز ممکن است به تخلیه جوش کمک کند. در موارد نادر، پزشک ممکن است نیاز به تخلیه آن از طریق جراحی داشته باشد.
فرونکل بینی و سلولیت
سلولیت یک عفونت پوستی است که سرعت گسترش بالایی دارد و میتواند وارد جریان خون شما شود. این وضعیت باعث فرورفتگی پوست، تورم و پدید آمدن نواحی قرمز و ملتهب می شود. در برخی موارد، سلولیت می تواند کشنده باشد.
عفونت های استاف، استرپتوکوک و استافیلوکوک اورئوس مقاوم به متی سیلین (MRSA) باعث سلولیت می شوند. عفونت MRSA جدی است زیرا درمان آن دشوار است و به بسیاری از آنتی بیوتیک ها مقاومت نشان می دهد.
موهای رشد کرده
پدید آمدن جوش داخل بینی ممکن است در نتیجه رشد مو درون بینی باشد. برخی از افراد ممکن است پس از انجام برخی روشهای حذف موهای زائد داخل بینی دچار جوش شوند.
چه زمانی برای جوش داخل بینی باید از پزشک کمک گرفت؟
اگر علائم زیر را دارید برای جوش داخل بینی خود از پزشک کمک بگیرید:
- مشکل در دید یا دوبینی
- سرگیجه
- بثورات قرمز، متورم و دردناک همراه با تب
- سردرگمی ناگهانی
- مردمک های ناهموار
اگر جوشی در داخل بینی دارید که به نظر می رسد با گذشت زمان بدتر یا دردناک تر می شود، به پزشک مراجعه کنید.
ترومبوز سینوسی کاورنو
جوش های عفونی داخل بینی می تواند خطرناک باشد زیرا برخی از سیاهرگ های آن ناحیه به مغز منتهی می شوند.
در این حالت ممکن است وضعیتی به نام ترومبوز سینوسی کاورنو رخ دهد. سینوس کاورنووس یک سیاهرگ بزرگ در قاعده جمجمه است. هنگامی که یک سوراخ عفونی در بینی باعث ایجاد لخته خون در این سیاهرگ می شود، ترومبوز ایجاد می گردد.
علائم این بیماری عبارتند از:
- درد یا سردرد
- مشکل در دید
- خواب آلودگی
- چشم های برآمده
- دوبینی و درد چشم
- مردمک های ناهموار
- تب بالا و غیر طبیعی
خطرات جوش داخل بینی چگونه تشخیص داده می شود؟
به منظور تشخیص صحیح، پزشک از شما سوالاتی در مورد علائم می پرسد، مانند:
- اولین بار که متوجه شدید این جوش چه شکلی بود؟ چگونه تغییر کرده است؟
- چه علائمی را در رابطه با جوش داخل بینی خود مشاهده کرده اید؟
- چه زمانی متوجه جوش شدید؟
- آیا خون یا چرک از جوش بیرون زده است؟
مطالعات تصویربرداری، مانند ام آر آی یا سی تی اسکن سر هم در برخی موارد می تواند به شناسایی علائم احتمالی عفونت در داخل سینوس ها کمک کند. همچنین ممکن است پزشک از خون و مایع داخل جوش نمونه بگیرد. آزمایشگاه می تواند این نمونه را از نظر باکتریایی آزمایش کند و در صورت وجود باکتری، نوع آن را تعیین نماید. پس از تشخیص نوع باکتری پزشک آنتی بیوتیک مناسب را تجویز می کند.
جوش داخل بینی چگونه درمان می شود؟
درمان جوش داخل بینی به علت آن بستگی دارد. جوش های آکنهای احتمالا با مراقبت های خانگی و مرور زمان از بین خواهند رفت. عفونت باکتریایی معمولا با آنتی بیوتیک درمان می شود. این امر شامل استفاده از پمادهای آنتی بیوتیکی مانند باسیتراسین یا موپیروسین (Centany) می شود. در برخی موارد عفونت های شدید ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان و درمان با آنتی بیوتیک های داخل وریدی (IV) داشته باشند. در موارد نادر، ناحیه عفونی ممکن است نیاز به تخلیه جراحی داشته باشد تا از تورم جلوگیری شود.
چه درمان های خانگی برای جوش داخل بینی وجود دارد؟
مسکن های بدون نسخه (OTC)
مصرف مسکن های OTC ممکن است به کاهش هر گونه درد مرتبط با جوش داخل بینی کمک کند. به عنوان مثال می توان به ایبوپروفن (ادویل) که یک داروی ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID) است و استامینوفن (تیلنول) اشاره کرد.
کمپرس گرم
استفاده از کمپرس گرم و مرطوب روی بینی می تواند به کاهش درد و ناراحتی ناشی از جوش کمک کند. سعی کنید از کمپرس سه بار در روز و هر بار به مدت 15 تا 20 دقیقه استفاده نمایید،
روغن گیاهی
عصاره های گیاهی نیز ممکن است هنگام استفاده در داخل سوراخهای بینی تسکین دهنده باشند.
قبل از استفاده از این ترکیبات، مطمئن شوید که به آنها حساسیت ندارید. شما باید قبل از استفاده از این اسانسها، آنها را رقیق نمایید. از استفاده روغن های خالص خودداری کنید زیرا استفاده نمونه خالص این روغن ها ممکن است موجب بروز مشکلات جدی شود.
روغنهای گیاهی که میتوانید برای درمان آکنه امتحان کنید عبارتند از:
- آویشن
- دارچین
- رزماری
- روغن درخت چای
- روغن چریش
روغن های حامل برای استفاده در این شرایط نیز عبارتند از: روغن زیتون و روغن نارگیل.
آیا ایجاد جوش در داخل بینی بی خطر است؟
جراحی بینی، پاک کردن بیش از حد، خاراندن یا تلاش برای کندن جوش می تواند منافذ را در برابر عفونت باکتریایی آسیب پذیرتر نماید. اگر اجازه دهید جوش بدون ایجاد اختلال در آن بهبود یابد، از ایجاد یک بیماری جدیتر جلوگیری میکنید.
چگونه می توانم از ایجاد جوش در داخل بینی جلوگیری کنم؟
از پاک کردن و گرفتن بیش از حد بینی خودداری کنید. همچنین مراقب باشید با دست آلوده بینی خود را لمس نکنید. این کار می تواند از تحریک داخل بینی و جوش زدن جلوگیری نماید،
افزایش مصرف ویتامین D هم ممکن است به پیشگیری از آکنه به طور کلی کمک کند. استرس لزوما باعث ایجاد جوش نمی شود، اما ممکن است شرایط را بدتر نموده و بهبودی را کند کند. اگر احساس می کنید سطح استرس شما در حال افزایش است، ممکن است امتحان چند تکنیک ضد استرس بسیار مفید باشد.
منبع : healthline