خروپف چیست؟ بررسی علل و راه‌های درمان فوری خرناس

خروپف یا خرناس در اثر لرزش بافت‌های نرم گلو در هنگام تنفس
اشتراک گذاری 2 نظر

صدایی که به دلیل لرزش بافت‌های نرم گلو در هنگام تنفس ایجاد می‌شود، را خروپف می‌گویند. خرناس می‌تواند ناشی از مشکلات تنفسی یا اختلالات خواب مانند آپنه خواب باشد. برای درمان خروپف می‌توان از روش‌های مختلف استفاده کرد. انتخاب روش مناسب به علت خرناس بستگی دارد. برای تشخیص علت خروپف باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.
متخصص گوش‌وحلق‌وبینی با معاینه و در صورت نیاز تجویز آزمایش‌های تشخیصی، علت خروپف را شناسایی و درمان لازم را پیشنهاد می‌دهد.
برای آشنایی با بیماری خرناس، علائم، علت‌ها و روش‌های درمان آن، تا انتهای این مطلب از مجله پزشکی و سلامت دکتردکتر با ما همراه باشید. مطالعه این مقاله حدود 8 دقیقه زمان نیاز خواهد داشت.

هم‌چنین، می‌توانید سوال خود را در بخش کامنت‌ها بپرسید، تا کارشناس پزشکی دکتردکتر پاسخ دهد.

آنچه در این مقاله خواهید خواند پنهان کردن

خروپف چیست؟

خروپف یا خرناس کشیدن از اختلالات خواب و صدایی است که در هنگام خواب به دلیل لرزش بافت‌های نرم گلو هنگام تنفس ایجاد می‌شود. این لرزش به دلیل عبور جریان هوا از راه‌های تنفسی باریک یا مسدود شده اتفاق می‌افتد.

به گزارش موسسه ملی قلب، ریه و خون:

در آزمایش انجام شده بر روی 40 بیمار مشکوک یا مبتلا به آپنه خواب، محققان به‌طور شگفت‌انگیزی دریافتند که خروپف در دوره‌هایی که تلاش تنفسی فرد به دلیل انسداد راه‌های هوایی قوی‌تر است، صدای بلندتری دارد. اما سطوح انسداد مجاری هوایی فارغ از مرحله خواب یا نوع تنفس اختلال خواب تقریبا یکسان است. این نشان می‌دهد که تلاش تنفسی اگر نگوییم بیش‌تر از انسداد راه هوایی، نقشی برابر در ایجاد خروپف بلند دارد.

خروپف می‌تواند از بینی، دهان یا هر دوی آن‌ها شنیده شود و در هر مرحله‌ای از خواب اتفاق بیفتد. این مشکل در میان افراد مسن، به‌خصوص در سنین 40 تا 60 سال، بسیار شایع است. هم‌چنین، حدود 10 تا 12 درصد کودکان نیز خروپف می‌کنند. خروپف در بسیاری از موارد مشکلی جدی نیست. اما گاهی می‌تواند نشانه‌ای از یک اختلال خواب جدی مانند آپنه خواب باشد که در آن تنفس به‌طور مکرر قطع می‌شود.

خروپف چه علائمی دارد؟

خروپف ساده به تنهایی ممکن است مشکلی جدی نباشد. اما اگر علائم خروپف با نشانه‌های زیر همراه باشد، می‌تواند نشانه‌ای از یک اختلال خواب جدی به نام آپنه انسدادی خواب باشد. در این شرایط، مراجعه به پزشک برای تشخیص و درمان ضروری است.

  • وقفه‌های تنفسی واضح در خواب؛ تنفس شما به طور کامل یا جزئی قطع می‌شود و سپس دوباره شروع می‌شود.
  • خواب‌آلودگی روزانه؛ حتی با خواب کافی، احساس خستگی روزانه و خواب‌آلودگی می‌کنید.
  • سردرد صبحگاهی؛ بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب، سردرد دارید.
  • گلودرد صبحگاهی؛ صبح‌ها با گلودرد از خواب بیدار می‌شوید.
  • بی‌قراری در خواب؛ در طول خواب، زیاد حرکت می‌کنید یا تغییر وضعیت می‌دهید.
  • احساس خفگی یا نفس‌نفس زدن در شب؛ در طول خواب احساس می‌کنید که نمی‌توانید نفس بکشید.
  • فشار خون بالا؛ فشار خون شما به طور مداوم بالا است.
  • درد قفسه سینه در شب؛ در طول خواب در قفسه سینه درد دارید.
  • خروپف وحشتناک و با صدای بسیار بلند؛ صدای خروپف شما آنقدر بلند است که خواب اطرافیان را مختل می‌کند.
  • علائم خروپف در کودکان؛ بی‌توجهی، مشکلات رفتاری و عملکرد ضعیف در مدرسه می‌تواند نشانه‌ای از آپنه خواب باشد.

الگوهای وقفه تنفسی ممکن است در طول شب چندین بار تکرار شود. افراد مبتلا به آپنه خواب معمولا حداقل ۵ بار تجربه وقفه تنفسی دارند. خروپف همراه با آپنه خواب نیاز به بررسی پزشک و پیگیری برای درمان دارد. عوارض خروپف می‌تواند در صورت درمان نشدن به موقع تشدید شود. خروپف مزمن، به ویژه در مواردی که با آپنه خواب همراه است، می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را افزایش دهد.

علائم خروپف نشانه‌ای از اختلال خواب
سردرد صبحگاهی از علائم خروپف

چرا در خواب خروپف می‌کنیم؟

عوامل متعددی می‌تواند باعث خروپف در خواب شود که از مهم‌ترین آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

مشاوره تلفنی یا متنی با دکتر گوش، حلق و بینی

آناتومی دهان از علل خروپف در خواب

ساختار دهان و حلق هر فرد متفاوت است. برخی افراد به دلیل شکل خاص زبان، کام نرم یا لوزه‌ها، راه هوایی تنگ‌تری دارند. این موضوع باعث می‌شود که هنگام خواب، بافت‌های نرم گلو راحت‌تر به هم برخورد و لرزش ایجاد کنند که باعث ایجاد صدای خرناس می‌شود. علاوه‌براین، خشکی دهان نیز می‌تواند از علل ایجاد خروپف باشد

خروپف در خواب به دلیل مصرف بیش‌ازحد الکل

مصرف بیش‌ازحد الکل قبل از خواب، ماهیچه‌های گلو را شل و راه‌های هوایی را تنگ‌تر می‌کند. درنتیجه، باعث می‌شود که هنگام تنفس، بافت‌های نرم گلو به هم برخورد و ایجاد لرزش و خرناس کنند.

مشکلات بینی از علل خروپف در خواب

مشکلات بینی، مانند انحراف تیغه بینی یا احتقان مزمن، می‌توانند باعث خروپف در خواب شوند. این مشکلات موجب تنگی مجاری تنفسی و سختی در عبور هوا می‌شوند. درنتیجه، لرزش بافت‌های نرم گلو باعث تولید صدای خروپف می‌شود.

خروپف در خواب به دلیل نداشتن خواب کافی

وقتی به اندازه کافی نمی‌خوابیم، بدن خسته می‌شود و ماهیچه‌ها از جمله ماهیچه‌های گلو شل‌تر می‌شوند. این شل‌شدگی ماهیچه‌ها می‌تواند باعث انسداد راه‌های هوایی، ارتعاش بافت‌های نرم گلو هنگام تنفس و ایجاد صدای خرناس شود.

مردی با مشکل خروپف در خواب
خوابیدن به پشت و تنگی مجاری تنفسی از دلایل ابتلا به خروپف در خواب

خروپف در خواب در اثر وضعیت خوابیدن

وضعیت خوابیدن تاثیر زیادی بر خروپف در خواب دارد. خوابیدن به پشت باعث می‌شود نیروی گرانش بر بافت‌های نرم گلو اثر بگذارد و مجاری تنفسی تنگ‌تر شود. این تنگی و انسداد نیز علت خروپف بلند و مکرر است.

توان عضلانی ضعیف گلو و زبان از علل خروپف در خواب

هنگامی که عضلات گلو و زبان بیش‌ازحد شل شوند، مجاری هوایی تنگ می‌شوند. این مشکل باعث لرزش بافت‌های نرم گلو و تولید صدای خروپف خواهد شد. اضافه وزن، یائسگی یا مصرف برخی داروها می‌تواند باعث بروز این مشکل شود.

وجود مشکل در زبان کوچک و خروپف در خواب

مشکلات زبان کوچک مانند بزرگ شدن یا التهاب آن، می‌تواند باعث خروپف در خواب شود. زبان کوچک هنگام خواب شل می‌شود و باعث انسداد مجاری هوایی خواهد شد. این وضعیت، هنگام تنفس در خواب صدای خروپف را تولید می‌کند.

علت خروپف کودکان در خواب چیست؟

خرناس کشیدن کودک در خواب اغلب موقتی است. خروپف کودکان در سرماخوردگی یا در صورت داشتن آلرژی رخ می‌دهد. درصورتی‌که خروپف کودک با اختلالات خواب جدی، خستگی مفرط، تحریک‌پذیری، بدخلقی و مشکل در بیدار شدن از خواب همراه باشد، باید به پزشک مراجعه کنید. شایع‌ترین علت این نوع خروپف، آپنه انسدادی خواب است که در آن راه‌های هوایی به‌طور مکرر مسدود می شوند. در این وضعیت، اکسیژن خون کودکان کاهش پیدا می‌کند و از خواب بیدار می‌شوند. بین 1-4 درصد آمار خروپف در کودکان به دلیل وجود همین مشکل است. علاوه براین، بزرگ شدن لوزه‌ها و آدنوئیدها نیز یکی از دلایل اصلی خروپف کودکان در خواب است.

خروپف کودکان در خواب به دلیل سرماخوردگی یا آلرژی
اختلالات خواب جدی و خستگی مفرط از دلایل خروپف کودک در خواب

چرا نوزاد در خواب خروپف می‌کند؟

خرناس کشیدن نوزاد می‌تواند به دلیل کوچک بودن مجاری بینی نوزاد باشد. هم‌چنین، وجود خشکی یا مخاط اضافی در بینی نوزاد نیز می‌تواند باعث خروپف او در خواب شود. البته نوزادان تازه متولد شده معمولا در تنفس صدای زیادی ایجاد می‌کنند و گاهی اوقات این تنفس به شبیه خرناس کشیدن می‌شود.

علت خروپف با دهان بسته چیست؟

برخی افراد حتی با بسته بودن دهان نیز در زمان خواب باز صدای خرناس تولید می‌کنند. خروپف با دهان بسته یا خروپف بینی می‌تواند به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد. از جمله مهم‌ترین دلایل خرناس با دهان بسته شامل موارد زیر می‌شوند:

  • احتقان بینی
  • وجود نارسایی در ساختار آناتومیکی بینی
  • وجود ضعف یا تنش در عضله‌های گلو
  • بزرگ بودن لوزه‌ها یا زبان
  • آپنه خواب

خروپف بعد از عمل لوزه می‌تواند به دلیل التهاب بعد از عمل، باقی ماندن بافت لوزه و آلرژی، مشکلات ساختاری یا عفونت ایجاد شود. در صورت طولانی شدن خروپف بعد از عمل لوزه، بهتر است برای بررسی بیش‌تر به پزشک متخصص مراجعه کنید.

عوامل خطر خروپف شامل چه مواردی است؟

خرناس کشیدن بلند می‌تواند در اثر اختلال جدی آپنه انسدادی خواب ایجاد شود. آپنه انسدادی خواب مشکلی است که باعث قطع شدن تنفس و ایجاد اختلال در خواب می‌شود. در صورت داشتن یک یا چند مورد از عوامل جدول زیر، خروپف شما می‌تواند خطرناک باشد و باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.

نشانه‌های خطروپف خطرناکخروپف با صدای بلند هنگام خواب
مکث در هنگام تنفس
احساس خواب‌آلودگی در طول روز
داشتن اختلال خواب
تجربه سردردهای صبحگاهی برای مدت طولانی
داشت مشکلات تمرکز و حافظه
فشار خون بالا
تحریک‌پذیری و افسرده بودن

با این‌که خرناس در خواب می‌تواند در افراد مختلف اتفاق بیفتد، اما برخی عوامل، احتمال وجود این مشکل را تقویت می‌کنند. ازجمله این عوامل خطر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • جنسیت مذکر؛ خروپف در خواب، در مردان بیش‌تر از زنان شایع است.
  • اضافه وزن؛ به خصوص در ناحیه گردن، با ایجاد فشار بر راه‌های هوایی فوقانی و تنگ‌تر شدن آن‌ها، باعث ایجاد صدای خرناس می‌شود.
  • تنگ بودن راه هوایی؛ تنگ شدن راه‌های هوایی باعث ارتعاش بافت‌های نرم و تولید صدای خروپف می‌شود.
  • مصرف بی‌رویه الکل؛ مصرف بی‌رویه الکل باعث شل شدن عضلات گلو، تنگ‌تر شدن راه‌های هوایی و بروز خروپف می‌شود.
  • مشکلات بینی؛ مشکلات بینی مانند انحراف تیغه بینی، پولیپ بینی یا آلرژی‌های مزمن با ایجاد انسداد در راه‌های هوایی بینی باعث خروپف می‌شوند.
  • سابقه خانوادگی خرناس یا آپنه انسدادی خواب؛ افزایش احتمال ابتلا به این اختلال در افراد خانواده به دلیل عوامل ژنتیکی و ساختاری مشترک، فرد را مستعد ابتلا به مشکل خرناس می‌کند.

با بروز نشانه‌ها و داشتن عوامل خطر ابتلا به خروپف در خواب، باید برای بررسی بیش‌تر به متخصص گوش‌و‌حلق‌وبینی مراجعه کنید. در زمان مراجعه به پزشک، علاوه بر بررسی و درمان مشکل خروپف، برای یافتن پاسخ تخصص گوش و حلق و بینی چیست نیز می‌توانید از او مشاوره بگیرید.

خرناس کشیدن بلند از نشانه‌های خروپف خطرناک
شایع بودن خروپف در مردان نسبت به زنان

خروپف چگونه تشخیص داده می‌شود؟

تشخیص خروپف و علت آن در تخصص دکتر خروپف است. زمانی که به پزشک مراجعه می‌کنید، او ابتدا معاینه فیزیکی را انجام می‌دهد. در این معاینه، پزشک دهان، بینی، گلو و گردن شما را به صورت دقیق بررسی می‌کند. سپس با تشخیص مشکلات احتمالی که ممکن است راه هوایی را تنگ کرده باشند و باعث خروپف شوند، به درمان این مشکل می‌پردازد. ممکن است پزشک برای تشخیص دقیق خروپف در خواب روش‌های تشخیص مختلف شامل موارد زیر را تجویز کند:

  • آزمایش تصویربرداری؛ با استفاده از روش‌هایی شامل سی‌تی‌اسکن، MRI یا اشعه ایکس، مشکلات راه تنفسی تشخیص داده می‌شود.
  • پلی‌سومنوگرافی؛ خواب شما را به صورت کامل ثبت می‌کند و اطلاعات دقیقی در مورد وقایع تنفسی، ضربان قلب، سطح اکسیژن خون و حرکات بدن در هنگام خواب ارائه می‌دهد.
  • اندوسکوپی بینی؛ پزشک با استفاده از یک لوله نازک و دوربین، داخل بینی و گلو را بررسی می‌کند، تا مشکلات ساختاری یا التهابی را شناسایی کند.

در نهایت، پزشک با توجه به نتایج معاینه و آزمایش‌ها، پزشک بهترین روش درمانی را به شما پیشنهاد می‌دهد.

خروپف را چگونه باید درمان کرد؟

خروپف با روش‌های دارویی و خانگی مختلف و هم‌چنین تغییر سبک زندگی درمان می‌شود. بهترین روش‌های درمان خروپف شامل موارد زیر است:

درمان پزشکی خروپف

اگر به فکر رهایی از خرناس در خواب هستید، دکتر گوش و حلق و بینی می‌تواند با کمک روش‌های زیر در درمان خروپف به شما کمک کند:

درمان آلرژی‌های مزمن

زمانی که فرد به آلرژی مبتلا شود، بینی او متورم و پر از مخاط می‌شود. این تورم باعث تنگ شدن راه‌های هوایی بینی و در نتیجه کاهش جریان هوا از طریق بینی می‌شود. برای جبران این کمبود هوا، فرد مجبور می‌شود از طریق دهان نفس بکشد. تنفس دهانی یکی از دلایل خروپف است. داروهایی که برای کنترل آلرژی و کاهش خروپف تجویز می‌شوند شامل موارد زیر هستند:

  • آنتی‌هیستامین‌های غیرمحرک؛ شامل سیتریزین، لووستیریزین و لوراتادین
  • آنتی‌هیستامین‌های محرک؛ مانند دیفن‌هیدرامین
  • کورتیکواستروئیدهای بینی استنشاقی؛ شامل فلو‌تیکازون و تریامسینولون
  • دکونژستانت‌های خوراکی؛ مانند سودوافدرین و فنیل‌افرین
  • تعدیل‌کننده‌های لوکوترین؛ مثل مونته‌لوکاست و زیلوتون

با درمان آلرژی، معمولا مشکل خروپف در خواب بعد از مدتی برطرف می‌شود.

درمان خروپف با دستگاه cpap
درمان خروپف با ایجاد فشار هوای خفیف در راه هوایی توسط دستگاه سی‌پپ

اصلاح مشکلات ساختاری آناتومیکی در بینی

انحراف تیغه بینی یک مشکل شایع است که در آن تیغه میانی بینی از حالت طبیعی خود خارج می شود. این مشکل باعث ایجاد یک گذرگاه باریک یا مسدود در یکی از سوراخ‌های بینی می‌شود. انحراف تیغه بینی، ممکن است از بدو تولد وجود داشته باشد یا در اثر ضربه یا آسیب‌دیدگی ایجاد شود.

انجام عمل یوولوپالاتوفارنگوپلاستی (UPPP)

جراحی یوولوپالاتوفارنگوپلاستی یک روش درمانی برای کاهش و درمان خروپف است. در این عمل جراحی، بافت‌های اضافی گلو که باعث تنگ شدن راه هوایی و در نتیجه خروپف شده‌اند، برداشته می‌شوند. این عمل به باز شدن راه هوایی کمک می‌کند و در نتیجه خروپف را کاهش می‌دهد. اثرات این روش معمولا طولانی مدت نیست.

درمان خروپف در مردان

خروپف در مردان نسبت به زنان بیش‌تر شایع است. روش درمان خرناس در مردان با توجه به علت آن مشخص می شود. علت های خروپف در مردان شامل موارد زیر است:

تغییر سبک خوابیدن

خوابیدن به پشت باعث می‌شود زبان به سمت عقب و به سمت گلو حرکت کند. این حرکت، راه هوایی را تنگ و جریان هوا را در حلق مسدود می‌کند. در نتیجه، لرزش بافت‌های نرم گلو هنگام تنفس، باعث ایجاد خروپف می‌شوند. خوابیدن به پهلو می‌تواند به باز شدن راه هوایی کمک کند.

کاهش مصرف نوشیدنی‌های الکلی و استعمال سیگار

مصرف بیش از اندازه الکل باعث شل شدن عضلات گلو می‌شود و خروپف در خواب را ایجاد می‌کند. سعی کنید حداقل 3 ساعت قبل از خواب الکل مصرف نکنید. علاوه‌براین، سیگار کشیدن نیز می‌تواند باعث افزایش خروپف شود. طبق تحقیقات، سیگار کشیدن می‌تواند احتمال آپنه خواب انسدادی (OSA) که یکی از دلایل خروپف است را افزایش دهد.

درمان خروپف در زنان

افزایش سن و بارداری از عوامل شایع ایجاد خروپف در زنان است. بهترین روش‌های درمان خرناس زنان هنگام خواب شامل موارد زیر می‌شود:

مدیریت وزن

در افراد چاق، بافت چربی اضافی در اطراف گردن و گلو تجمع پیدا می‌کند. این چربی اضافی می‌تواند باعث تنگ شدن راه‌های هوایی شود. در نتیجه، هنگام خواب در اثر برخورد بافت‌های نرم گلو به یکدیگر، صدای خروپف ایجاد می‌شود.

استفاده از دستگاه‌های دندانی

یکی از روش‌های موثر برای درمان خرناس، استفاده از دستگاه دهانی است. این دستگاه‌ها توسط دندانپزشک متخصص اختلالات خواب طراحی و ساخته می‌شوند. عملکرد آنها به این صورت است که با تغییر موقعیت فک یا زبان، راه هوایی را باز نگه می‌دارند.

استفاده از دستگاه‌های دندانی برای برطرف کردن یا کاهش علائم خروپف در زن جوان
تغییر موقعیت فک یا زبان با قرار دادن دستگاه‌های دندانی و کاهش علائم خرناس

درمان خروپف بارداری

برای کاهش خروپف در بارداری، نکات زیر را رعایت کنید:

  • به جای خوابیدن به پشت، به سمت چپ بخوابید. این وضعیت خواب، باعث بهبود جریان هوا و کاهش خروپف می‌شود.
  • افزایش وزن بیش از حد بارداری می‌تواند باعث تشدید خرناس زنان باردار شود. رژیم غذایی متعادل و حفظ فعالیت بدنی مطابق با توصیه‌های پزشک، به مدیریت وزن و کاهش این مشکل کمک می‌کند.
  • از اسپری نمکی بینی یا مرطوب‌کننده در اتاق خواب استفاده کنید. این کار به تمیز نگه داشتن مجاری بینی و کاهش خروپف کمک می‌کند.
  • از یک بالش اضافی برای بالا بردن سر استفاده کنید. این کار به باز نگه‌داشتن راه‌های هوایی کمک می‌کند.
  • آب کافی بنوشید. حفظ رطوبت بافت‌های گلو و جلوگیری از چسبناک شدن آن‌ها به کاهش و درمان خرناس کمک می‌کند.

در اغلب موارد، رعایت موارد بالا به برطرف شدن مشکل خروپف در بارداری کمک می‌کند.

درمان خروپف در خانه

درمان خانگی خروپف به تغییر سبک زندگی و کنار گذاشتن عادت‌های غلط مربوط می‌شود. روش‌های خانگی درمان خرناس شامل موارد زیر است:

داشتن خواب کافی

افراد بزرگسال به 7-9 ساعت خواب در شبانه‌روز نیاز دارند. کمبود خواب می‌تواند باعث شل شدن عضلات گلو و احتمالا انسداد راه‌های هوایی شود.

اجتناب از مصرف آرام‌بخش‌ها قبل از خواب

با توقف مصرف آرام‌بخش‌ها قبل از خواب می‌توانید خروپف را کاهش دهید. آرام‌بخش‌ها مانند الکل در شل شدن عضلات گلو نقش دارند. در صورت مصرف این داروها و ابتلا به خروپف، مشکل را با پزشک خود مطرح کنید. او می‌تواند در تصمیم‌گیری برای قطع مصرف دارو به شما کمک کند.

دمنوش زردچوبه و عسل برای کمک به کاهش علائم خروپف در زن جوان
استفاده از دمنوش زنجبیل و عسل برای کاهش خرناس در خواب

انجام تمرینات گلو

با انجام تمرین، شامل آواز خواندن و دیگر فعالیت‌های صوتی، عضلات گلو را تقویت کنید. با تقویت این عضلات می‌توانید خروپف را کاهش دهید.

استفاده از داروهای گیاهی

مصرف برخی دمنوش‌های گیاهی می‌تواند به کاهش خرناس در خواب کمک کند. ازجمله این دمنوش‌ها می‌توان به دمنوش نعناع، زنجبیل، بابونه، زردچوبه و عسل و خارخاسک اشاره کرد. استشمام روغن اکالیپتوس نیز می‌تواند به کاهش خروپف در خواب کمک کند.

استفاده از دستگاه CPAP

دستگاه CPAP یکی از موثرترین روش‌های درمان خروپف است. این دستگاه با ایجاد فشار هوای خفیف در راه هوایی، باعث باز نگه داشتن مجاری تنفسی می‌شود و از انسداد آن‌ها جلوگیری می‌کند. توربوفن دستگاه هوای اتاق را مکیده و فشرده می‌کند. سپس، لوله خرطومی هوای فشرده را به ماسک منتقل خواهد کرد. با قرار دادن ماسک روی بینی یا دهان، هوای تحت فشار به راه هوایی بالایی منتقل می‌شود. برای استفاده از دستگاه سی‌پپ، ابتدا باید تنظیمات تجویز شده توسط پزشک را روی دستگاه اعمال کنید. سپس ماسک را به درستی بر روی صورت قرار دهید تا هوای فشرده به راه‌های هوایی برسد.

درمان خروپف در کودکان

خروپف در کودکان می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات تنفسی مانند بزرگی لوزه‌ها، عفونت‌های سینوسی یا آلرژی‌ باشد. اگر فرزندتان به‌طور مرتب خروپف می‌کند، حتما به پزشک مراجعه کنید. پزشک با بررسی‌های لازم، علت دقیق خروپف را تشخیص می‌دهد و درمان مناسب را تجویز می‌کند. درمان خرناس کودکان شامل شامل استفاده از اسپری بینی، شستشوی بینی، برداشتن لوزه‌ها و مرطوب کردن هوای اتاق می‌شود.

آسان‌ترین و ارزان‌ترین روش‌های درمان خروپف

علاوه بر روش‌های پزشکی و جراحی، راه‌های ساده‌تری نیز برای درمان خروپف وجود دارند. لازم به ذکر است که استفاده از هر یک از روش‌هایی که در ادامه بررسی می‌شوند، در مراحل ابتدایی ابتلا به خرناس می‌تواند کمک‌کننده باشد. در صورت ادامه‌دار بودن علائم و همراه شدن آن با علائم خطر باید حتما به پزشک متخصص مراجعه و از خود درمانی اجتناب کنید.

استفاده از گیره بینی برای رفع خروپف در مرد جوان
کمک به کاهش خرناس با نصب گیره بینی و باز شدن مجاری هوایی

درمان خروپف با چسب ضد خروپف

چسب ضد خروپف که به نام‌های نوار بینی یا نازال استریپ نیز شناخته می‌شوند، به‌طور خاص برای بهبود تنفس در خواب طراحی شده است. چسب ضد خروپف به‌صورت نوارهایی از مواد انعطاف‌پذیر ساخته می‌شود و بر روی بینی قرار می‌گیرد. این نوارها سوراخ‌های بینی را به سمت بالا می‌کشند و مجاری تنفسی را باز نگه می‌دارند. درنتیجه، کاهش انسداد ناشی از گرفتگی بینی یا انحراف تیغه بینی کمک می‌کند.

درمان خرناس با قطره

این قطره‌ها حاوی ترکیبات گیاهی هستند که به باز کردن مجاری تنفسی و ضدعفونی آن‌ها کمک می‌کنند. در نتیجه، می‌توانند به کاهش خروپف و بهبود کیفیت خواب کمک کنند. دهانشویه استاپ اسنورینگ و اسپری ضد خروپف نیز با ترکیباتی که دارند، به کاهش خروپف کمک خواهند کرد.

استفاده از گیره بینی برای درمان خروپف

استفاده از گیره بینی یکی از روش‌های موثر درمان خروپف است. این گیره معمولا از جنس سیلیکون ساخته می‌شود و قرارگیری آن در بینی، به باز نگه‌داشتن مجاری تنفسی کمک می‌کند. گیره بینی با وارد کردن فشار ملایم به تیغه میانی بینی باعث باز شدن مجاری هوایی می‌شود.

قرص برای درمان خروپف

قرص تخصصی برای درمان خروپف وجود ندارد، اما برخی داروها می‌توانند به صورت غیرمستقیم به بهبود خروپف کمک کنند. آنتی‌هستامین‌ها، ضد احتقان‌ها و شل‌کننده‌های عضلانی از جمله این داروها هستند.

آیا می‌توان از خروپف پیشگیری کرد؟

راه‌حل قطعی برای پیشگیری از خرناس وجود ندارد، اما تغییر سبک زندگی می‌تواند در پیشگیری از بروز آن موثر باشد. در جدول زیر می‌توانید اقدامات لازم برای پیشگیری از خروپف را مطالعه کنید.

راه‌های پیشگیری از خروپفتوضیحات
تغییر وضعیت خوابخوابیدن به پهلو به جلوگیری از انسداد مجاری تنفسی کمک می‌کند.
کنترل وزنکاهش وزن با کاهش ضخامت بافت‌های گلو و باز نگه‌داشتن مجاری تنفسی مرتبط است.
مدیریت آلرژی‌هااستفاده از داروهای ضدآلرژی می‌تواند به کاهش علائم و جلوگیری از خروپف کمک کند.
اجتناب از الکل و سیگارترک سیگار و محدود کردن مصرف الکل به جلوگیری از شل شدن عضلات گلو کمک می‌کند.
استفاده از بالش مناسببالش‌های شیب‌دار می‌توانند به حفظ وضعیت مناسب بدن در حین خواب کمک کنند.

با انجام این راهکارها می‌توانید از بروز خروپف پیشگیری کنید.

برای درمان خروپف به چه دکتری باید مراجعه کنیم؟

برای درمان خروپف باید به دکتر گوش‌ و‌ حلق‌ و بینی مراجعه کنید. این متخصص تجربه و مهارت لازم برای بررسی و درمان مشکلات ساختاری ناحیه گلو و بینی که باعث خرناس در خواب می‌شوند را دارد. درمان خروپف نیز بسته به علت آن متفاوت است. پزشک با بررسی وضعیت شما و عوامل ایجاد این عارضه می تواند بهترین روش درمان را پیشنهاد دهد.

برای ثبت نوبت بهترین متخصص گوش‌و‌حلق‌وبینی، می‌توانید به پلتفرم آنلاین و پزشکی دکتردکتر مراجعه کنید.

منابع:

mayoclinic.org
nhs.uk
my.clevelandclinic.org
webmd.com

سوالات متداول خروپف

علت خروپف در کودکان چیست؟
شایع‌ترین علت خروپف در کودکان بزرگی لوزه‌ها و آدنوئیدها است که باعث انسداد مجاری تنفسی می‌شود. چاقی، مشکلات ساختاری صورت و جمجمه و بیماری‌های عصبی- عضلانی نیز می‌توانند از دیگر علل این عارضه باشند.
دلایل خروپف در زنان شامل چه مواردی می‌شود؟
خروپف در زنان می‌تواند به دلیل چاقی، یائسگی، بارداری، مصرف الکل و داروهای خواب‌آور باشد. تغییرات هورمونی و افزایش وزن در این دوره‌ها می‌تواند باعث شل شدن عضلات گلو و انسداد مجاری تنفسی شود.
درمان قطعی خروپف کدام روش است؟
درمان قطعی خروپف بستگی به علت آن دارد. برای تشخیص علت این عارضه می توانید به پزشک مراجعه کنید.
آیا خروپف نشانه‌ای از بیماری است؟
خروپف می‌تواند نشانه‌ای از اختلالات خواب مانند آپنه خواب باشد. این اختلال باعث توقف تنفس در خواب و مشکلات جدی سلامتی می‌شود که نیاز به درمان دارد.
چگونه می‌توان خروپف را در خانه درمان کرد؟
برای کاهش خروپف در خانه، می‌توان به تغییر وضعیت خواب، کاهش وزن، استفاده از گیره بینی، و اجتناب از الکل و سیگار پرداخت. این تغییرات می‌توانند به بهبود خواب کمک کنند.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: زهرا منتظری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

2 دیدگاه در “خروپف چیست؟ بررسی علل و راه‌های درمان فوری خرناس
  • سلام علیکم وقت شما بخیر

    چطوری میشه خروپف کودکان رو درمان کرد که تو بزرگسالی دیگه این مشکل رو نداشته باشن؟

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز
      ابتدا باید علت خر و پف بررسی بشه
      اغلب خرو پف در کودکان بعلت بزرگی لوزه سوم ( آدنویید) یا لوزه های حلقی هست، که جهت درمان اون بسته به اندیکاسیون ها ممکن است جراحی لازم باشه ( در بزرگی شدید، عفونت مکرر، خرو پف شبانه و…)
      سینوزیت مزمن ، انحراف تیغه بینی، چاقی، پولیپ بینی و…هم میتونن سایر علل خر و پف باشند که نیاز به معاینه دارند
      بله این علل هم قابل درمان با دارو و یا جراحی هستند و درصورت رفع اون ها ، خرو پف هم رفع خواهد شد

      پاسخ