مراحل ترمیم زخم های پوستی، علائم عفونت (تایید شده توسط پزشک)

مراحل ترمیم زخم های پوستی، علائم عفونت
اشتراک گذاری 6 نظر

ایجاد زخم یک امر شایع است و همه افراد در طول عمر خود ممکن است بارها آن را تجربه کنند. یک زخم را می توان برش یا باز شدن در پوست تعریف کرد. زخم می تواند فقط یک خراش یا برش حتی یک برش کوچک با کاغذ باشد. این موضوع حتی می تواند به خراش و برش بزرگ نیز اطلاق شود که به دلیل یک حادثه اتفاق بیفتد.

بدن سیستم پیچیده برای بهبود زخم های پوستی دارد. هر مرحله این سیستم برای بهبود مناسب مورد نیاز است. بهبود زخم تشکیل شده از مراحلی است که ترمیم زخم را ممکن می سازد.

محتوای پزشکی این مطلب، توسط کلینیک زخم نیک توان، مورد بررسی و تایید قرار گرفته است.

کلینیک زخم نیک توان

در انتها اگر سوالی دارید، در بخش نظرات بنویسید تا پزشک پاسخ دهد.

مراحل ترمیم زخم

بدن زخم را در چهار مرحله اصلی بهبود می بخشد.

مراحل عبارتند از:

  • توقف خونریزی برای کاهش از دست دادن خون
  • دفاع و پاکسازی محل زخم
  • ترمیم و بهبودی
  • پاک نگه داشتن زخم و پوشاندن آن که می تواند به بدن برای ترمیم زخم کمک کند.

مرحله 1: توقف خونریزی (هموستاز)

هنگامی که یک برش، خراش یا زخم دیگری در پوست ایجاد شود، معمولا در همان ابتدا خونریزی شروع می شود. مرحله اول بهبود زخم این است که این خونریزی متوقف شود. این امر هموستاز نامیده می شود.

چند دقیقه پس از ایجاد زخم، خون شروع به لخته شدن می کند. در واقع بدن با ایجاد لخته موجب جلوگیری از کاهش بیش از حد خون بدن و خونریزی می شود. لخته شدن همچنین به بستن زخم کمک کرده و زخم را بهبود می بخشد.

مرحله 2: دلمه بستن زخم و لخته شدن

فاز لخته شدن و دلمه بستن دارای چهار مرحله اصلی است:

  1. رگ های خونی در اطراف زخم، باریک می شوند. این امر کمک می کند تا خونریزی را متوقف کند.
  2. پلاکت ها، که از انواع سلول های خونی هستند، با هم ترکیب می شوند تا زخم را مسدود کنند.
  3. همچنین لخته شدن یا انعقاد نتیجه کار یک پروتئین به نام فیبرین است. فیبرین رشته های  پروتئینی هستند که در هنگام انعقاد خون مانند چسب زخم عمل می کنند و باعث می شوند پلاکت ها در محل باقی مانده و جلوی خونریزی گرفته شود.
  4. التهاب که شامل پاکسازی و درمان است.

هنگامی که خونریزی متوقف می شود، بدن می تواند شروع به پاکسازی و درمان آن کند. اول، رگ های خونی در اطراف زخم کمی باز می گردند تا جریان خون بیشتری به محل وارد شود. به همین دلیل ممکن است این ناحیه ملتهب، متورم، قرمز و گرم شود. جای نگرانی نیست زیرا این مرحله به این معنی است که زخم رو به بهبودی است.

خون تازه، اکسیژن و مواد مغذی را برای بهبود زخم فراهم می آورد و گلبول های سفید خون، به نام ماکروفاژها از طریق خون به محل زخم می رسند. ماکروفاژها با مبارزه با عفونت، زخم را پاکسازی می کنند. آنها همچنین پیام رسان های شیمیایی به نام عوامل رشد که به ترمیم زخم کمک می کنند را به ناحیه زخم ارسال می کنند.

شما ممکن است مایعی روشن را درون یا اطراف زخم ببینید. این امر به این معنی است که گلبول های سفید خون در حال دفاع و بازسازی هستند.

مرحله 3: بازسازی (رشد و تکثیر)

هنگامی که زخم تمیز و پایدار است، بدن شما می تواند شروع به بازسازی و ترمیم کند. سلول های قرمز خون که غنی از اکسیژن هستند برای ایجاد بافت جدید به محل می آیند. این مرحله شبیه یک ساخت و ساز ساختمانی است، با این تفاوت که بدن مصالح ساختمانی خودش را می سازد. سیگنال های شیمیایی در بدن به سلول های اطراف زخم می گویند تا بافت های الاستیکی به نام کلاژن بسازند. این کار به ترمیم پوست و بافت های زخم کمک می کند. کلاژن مانند داربستی است که سلول های دیگر بر روی آن ساخته می شوند.

در این مرحله از بهبودی، شما ممکن است یک جای زخم تازه، برجسته و قرمز را ببینید. جای زخم به آرامی در رنگ محو می شود و یکدست به نظر می رسد.

مشاوره تلفنی و متنی با دکتر پوست

مرحله ی 4: تقویت

حتی هنگامی که به نظر می‌رسد زخم بسته شده است، هنوز مراحل بهبودی ادامه دارد؛ پوست حالت کشیده و صورتی رنگ دارد و ممکن است در ناحیه زخم احساس خارش داشته باشید.

به این دلیل که پوست تازه تشکیل شده و بهبود یافته است، حساس است و تا هنگام بهبودی کامل، بدن به بازسازی ناحیه زخم ادامه می‌دهد.

مراحل بهبود زخم

چقدر طول می کشد تا زخم ترمیم شود؟

مدت بهبودی زخم بستگی به چگونگی برش، بزرگی و عمق زخم دارد و حتی ممکن است چند سال طول بکشد تا به طور کامل بهبود یابد! هرچه زخم عمیق تر و بزرگ تر باشد مدت بهبودی طولانی تر است. طبق مطالعات پس از حدود 3 ماه، بیشتر زخم ها ترمیم می شوند. برای برش های بزرگ یا عمیق اگر ارائه دهنده خدمات درمانی آن را بخیه کند، سریع تر بهبود می یابد زیرا این امر به بازسازی محل زخم کمک می کند.

به همین دلیل است که زخم های جراحی به طور معمول سریع تر از انواع دیگر زخم ها بهبود می بینند. ترمیم  و بهبود زخم عمل جراحی به طور معمول 6 تا 8 هفته طول می کشد. همچنین اگر شما زخم ها را بپوشانید، می توانند سریعتر و بهتر بهبود یابند.

برخی از شرایط بهداشتی می تواند بهبودی را بسیار آهسته یا متوقف سازد. حتی اگر زخم شما به علت جراحی یا یک روش پزشکی باشد نیز این اتفاق می تواند رخ دهد.

بهبود زخم ضعیف و آهسته

تامین خون یکی از مهمترین عوامل بهبودی زخم است. خون اکسیژن، مواد مغذی و هر چیز دیگری که برای بهبود زخم نیاز است را حمل می کند. اگر خون رسانی به خوبی انجام نشود مدت بهبود حتی دو برابر می تواند طول بکشد.

عوامل خطر

همواره افراد زیادی زخم هایی دارند که به خوبی بهبود نمی یابند. دلایل متعددی وجود دارد که چرا زخم به درستی بهبود نمی یابد. سن می تواند بر نحوه درمان تأثیر بگذارد. افراد مسن ممکن است ترمیم زخم کند تری را تجربه کنند. برخی از شرایط بهداشتی ممکن است منجر به گردش خون ضعیف شود. این شرایط نیز می تواند باعث بهبود زخم ضعیف و ایجاد زخم مزمن شود:

چه زخم مزمن شما به آرامی بهبود بیابد یا نه، اگر زخم روی پوست شما عمیق است، به پزشک مراجعه کنید.

درمان

درمان هایی برای بهبود زخم آهسته و ضعیف وجود دارند که عبارتند از:

  • داروها و سایر درمان ها برای بهبود جریان خون
  • درمان برای کاهش تورم
  • از بین بردن بافت مرده در اطراف زخم برای کمک به بهبود آن
  • پماد خاص پوستی برای کمک به بهبود زخم
  • باند های ویژه و سایر پوشش های پوستی برای کمک و سرعت بخشیدن به بهبود

بعد از درمان زخم می‌توانید برای از بین بردن جای زخم اقدام کنید.

علائم عفونت

اگر زخم عفونی شود، ممکن است به آرامی بهبود یابد. این امر به این دلیل است که بدن شما مشغول پاکسازی و محافظت از زخم است، و نمی تواند به درستی به مرحله بازسازی برسد. یک عفونت زمانی اتفاق می افتد که باکتری ها، قارچ ها و سایر میکروب ها قبل از آنکه زخم به طور کامل بهبود یابد، به زخم می رسند. علائم عفونت عبارتند از:

  • زخم در حال طی کردن مراحل بهبودی به نظر نمی رسد
  • ورم
  • سرخی
  • درد یا حساسیت
  • داغ بودن محل زخم
  • ترشح چرک

درمان زخم عفونی شامل موارد زیر است:

  • تمیز کردن زخم
  • از بین بردن بافت مرده یا آسیب دیده در اطراف زخم
  • مصرف داروهای آنتی بیوتیک
  • پماد پوستی آنتی بیوتیک برای زخم

مراجعه به پزشک

اگر فکر می کنید یک زخم آلوده دارید، بدون توجه به اینکه چقدر کوچک است، به پزشک مراجعه کنید. عفونت در یک اگر زخم عفونی درمان نشود می تواند گسترش یافته، بدتر شود و عوارض بیشتری را به همراه بیاورد.

ممکن است یک وضعیت اساسی یا بیماری زمینه ای داشته باشید که بهبودی را کاهش می دهد. درمان یک بیماری مزمن مانند دیابت می تواند به روند بهبود زخم های پوستی نیز کمک کند. یک برش کوچک یا خراش را که سرعت بهبود ضعیفی دارد، نادیده نگیرید

برای افراد مبتلا به دیابت کوچکترین زخم ها اگر درمان نشوند، می توانند عفونی شده و عوارض بسیاری را به همراه داشته باشد، بنابراین لازم است که به موقع به پزشک مراجعه کنید.

منبع:

healthline

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نگاه درباری
من نگاهم. نگاه من به دنیای محتوا، مثل دنیای بازیگریه. یه‌موقع‌هایی یه وکیلی، یه‌موقع‌هایی فروشنده لوازم‌التحریر و گاهی حتی یه پزشک. چراکه نه! این‌روزها که باید با چشم‌های یه پزشک، به مخاطبم چشم بدوزم؛ دنیای پزشکی رو خارق‌العاده‌تر از قبل می‌شناسم. امیدوارم بتونم نگاه شما رو هم، از پنجره شگفت‌انگیز کلمه‌ها، به دنیای شگفت‌انگیز پزشکی عمق بدم. یش از 5 سال است که در زمینه‌های مختلف از جمله پزشکی محتوا می‌نویسم. تمام تلاشم این بوده که درست‌ترین و واقعی‌ترین اطلاعات را در قالب محتوایی متناسب با پرسونایم در اختیار او قرار دهم. با وجود وفور اطلاعات از دنیای پزشکی در بستر اینترنت، نوشتن از فیزیک انسان و پرداختن به بیماری‌ها و نیازهای بدن او، همچنان با چالش‌های بسیاری برای من همراه بوده است. چراکه بسیاری از مخاطبانی که برای‌شان نوشته‌ام در شرایط روانی و جسمی خاصی قرار داشته و من باید متناسب با این شرایط، اطلاعاتی از بیماری‌ها و نارسایی‌های فیزیکی در اختیارشان قرار دهم. امیدوارم همین اندازه از حضورم تا به اینجا توانسته باشد پاسخگوی سوال‌های پزشکی و سلامت‌محورانه مخاطب‌های کنجکاوم باشد. همچنین، امیدوارم در ادامه بتوانم دغدغه‌مندانه‌تر از همیشه برای آن‌ها بنویسم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

6 دیدگاه در “مراحل ترمیم زخم های پوستی، علائم عفونت (تایید شده توسط پزشک)
  • سلام واقعا دمتون گرم خیلی عالی وبا مفهوم بود کلی حال کردم ایول

    پاسخ
    • سلام و تشکر از اشتراک گزاری نظرتون

      پاسخ
  • قدرت خدا

    پاسخ
  • سلام من یه زخم در بین انگشتم دارم رنگش صورتی شده و رد 3 چنگ هست در بینش از دو طرفش خون میاد اما از یه طرفش خون نمیاد چیکار کنم که ترمیم بشه زخمم؟

    پاسخ
  • سلام مفید بود ممنونم

    پاسخ
    • سلام خواهش میکنم

      پاسخ