برای درمان عفونت چشم، میتوانبد بسته به دلیل ایجاد آن، راههای مختلفی را برای درمان انتخاب کنید. درمان پزشکی، خانگی و سنتی، متداولترین روشهای درمان این عارضه هستند. اگر متوجه درد، التهاب، خارج یا قرمزی در چشم شدید، احتمال دارد به عفونت چشم مبتلا شده باشید. عفونتهای شایع چشم، بر اساس علت آنها به سه دسته ویروسی، باکتریایی و قارچی تقسیم میشوند. استفاده از آنتیبیوتیکها، قطرهها یا چای دم کرده و کمپرس سرد، از جمله روشهای درمانی این مشکل هستند. خوشبختانه تشخیص عفونتهای چشم کار سختی نیست و به سرعت میتوانید با مراجعه به چشمپزشک، برای درمان آن اقدام کنید.
در این مقاله از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر، درباره انواع راههای درمان عفونت چشمی، مخصوصا درمان خانگی عفونت چشم صحبت کردهایم. مطالعه اسن مقاله، 5 دقیقه طول خواهد کشید.
اگر سوالی درباره درمان عفونت چشم و روشهای مختلف آن دارید، میتوانید در انتهای همین مطلب و در بخش نظرات بنویسید تا پزشک پاسخ دهد.
عفونت چشم چیست؟
عفونت چشم، به حالتی اطلاق میشود که در آن بافتهای چشم توسط باکتریها، ویروسها، قارچها یا انگلها آلوده شده و ملتهب میشوند. این عفونتها میتوانند بخشهای مختلف چشم مانند پلکها، ملتحمه (پوشش شفاف چشم)، قرنیه، یا حتی داخل چشم را تحت تأثیر قرار دهند. عفونت چشم، انواع مختلفی دارد:
- ورم ملتحمه (کنژنکتیویت)
- کراتیت
- اوکولار هرپس (هرپس چشم)
- اندوفتالمیت
- بلیفاریت (التهاب پلکها)
برای پیشگیری از عفونت چشم، شستن دستها قبل از لمس چشمها، اجتناب از استفاده مشترک از لوازم شخصی مانند حولهها و آرایش چشم، بهترین کار است. اما اگر به آن مبتلا شدید، هر چه زودتر به یک چشمپزشک مراجعه کنید.
درمان دارویی و پزشکی عفونت چشم
درمان دارویی عفونت چشم معمولاً بسته به نوع عفونت و شدت آن، بستگی دارد. روشهای درمانی دارویی و پزشکی شامل استفاده از قطرهها و کرمهای ضدعفونی، آنتیبیوتیکها و ضدویروسها، داروی عفونت چشم و ضد درد، ماسکهای چشمی یا حتی عمل جراحی برای حذف عفونتهای شدید و مقاوم است. در هر صورت، تشخیص دقیق توسط پزشک و دنبال کردن دستورات درمانی او برای جلوگیری از عوارض جانبی و در بهبود سریعتر وضعیت بیمار، بسیار حائز اهمیت است. این که چرا باید به تشخیص چشمپزشک خود اعتماد کنید و قدم به قدم با توجه به تشخیص اون برای درمان عفونت چشم قدم بردارید را میتوانید با مطالعه مطلب تخصص چشم چیست، متوجه شوید. توصیه میکنیم که حتما این مقاله در مجله دکتردکتر را مطالعه کنید.
انواع آنتیبیوتیک برای درمان عفونت چشمی
بهترین آنتیبیوتیک برای عفونت چشم مخصوصا برای بیماری همچون بلفاریت چشم، آنتیبیوتیک است. آنتیبیوتیک، معمولاً به دو صورت قطره چشمی یا کرم چشمی عرضه میشود و میتوان گفت کمتر دکتری قرص آنتیبیوتیک برای عفونت چشم تجویز میکند. توصیه میکنیم که این لیست از داروهای آنتیبیوتیک برای درمان عفونت چشمی را به خاطر بسپارید:
- سفتریاکسون (Sulfacetamide)؛ یک آنتیبیوتیک با اثر ضد باکتریایی که عمدتاً برای درمان عفونتهای باکتریایی چشمی مورد استفاده قرار میگیرد.
- کلرامفنیکل (Chloramphenicol): یک آنتیبیوتیک با طیف گسترده اثر که برای درمان عفونتهای باکتریایی چشمی استفاده میشود.
- توبرامایسین (Tobramycin): یک آنتیبیوتیک از خانواده آمینوگلیکوزیدها که برای درمان عفونتهای باکتریایی چشمی، از جمله کراتیت باکتریایی، استفاده میشود.
- آزیترومایسین (Azithromycin): یک آنتیبیوتیک ماکرولیدی که برای درمان عفونتهای باکتریایی چشمی نظیر کونژکتیویت باکتریایی استفاده میشود.
- فلوروکینولونها مانند لووفلوکساسین (Levofloxacin) و موکسی فلوکساسین (Moxifloxacin): این داروها آنتیبیوتیکهای قوی است و برای درمان عفونتهای باکتریایی چشمی مورد استفاده قرار میگیرند.
قبل از استفاده از هر یک از این داروها، مهم است که به دقت دستورات پزشک را دنبال کنید. قرص برای عفونت چشم را حتما باید پزشک به شما توصیه کند، پس از خوددرمانی بپرهیزید. این که چرا باید به این تخصص مراجعه کنید و این که چرا تنها پزشکان چشم، صلاحیت درمان عفونت چشم کودکان و شما را دارند را میتوانید در مطلب تخصص چشم چیست، مطالعه کنید.
انواع ضدویروس و ضدقارچ برای درمان عفونت چشمی
برای درمان عفونتهای چشمی ناشی از ویروسها و قارچها، میتوان از داروهای ضدویروسی و ضدقارچی مخصوص استفاده کرد. در جدول زیر، تعدادی از این داروها آمده است:
ضدویروسها | ضدقارچها |
آسیکلوویروس (Acyclovir) | کلوتریمازول (Clotrimazole) |
گانسیکلوویر (Ganciclovir) | فلوکونازول (Fluconazole) |
تری فلویو رودین (Trifluridine) | ناتامایسین (Natamycin) |
این داروها، باید تحت نظر پزشک دکتر چشم مورد استفاده قرار گیرند. قبل از استفاده از هر یک از داروها، مهم است که پزشک خود را مطلع کرده و دستورات او را دقیقاً دنبال کنید.
عمل جراحی برای درمان عفونت چشمی
عمل جراحی چشم، در مواردی که عفونت به شدت در چشم گسترده شده است و به داروها پاسخ نمیدهد، لازم میشود. این عمل جراحی شامل یکی از روشهای زیر است:
- لیزر درمانی
- جراحی پزشکی
- عمل جراحی کورتیکال (تخریب مرکزی)
عفونتهای چشمی میتوانند منجر به عوارض جانبی مثل افتادگی بینایی، گلوکوما (فشار داخل چشم)، یا پیوند کره چشم باشند؛ در این شرایط امکان دارد به انواع جراحی مثل پیوند قرنیه یا جراحی گلوکوما نیاز باشد.
بهترین قطره برای عفونت چشم
یکی از روشهای درمان عفونت چشمی، استفاده از قطره است. مثلا برای درمان کراتیت چشم، این روش صد در صد، کارساز است. البته لازم به ذکر است که بهتارین قطره برای عفونت چشم، قطرهای است که شخص پزشک برای شما تجویز میکند. پزشک با بررسی نوع عفونت چشم شما، دارو را انتخاب میکند. در عین حال، میتوان قطرهها و کرمهای ضدعفونی چشم را به دستههای زیر تقسیم کرد:
- قطرهها و کرمهای آنتیبیوتیک؛ این داروها برای درمان عفونتهای باکتریایی چشمی مورد استفاده قرار میگیرند. آنتیبیوتیکهای چشمی معمولاً شامل موارد مختلفی از جمله سفتریاکسون، کلرامفنیکل و توبرامایسین میشوند.
- قطرهها و کرمهای ضدویروسی؛ برای عفونتهای ویروسی مانند هرپس چشمی، قطرهها و کرمهای ضدویروسی مورد استفاده قرار میگیرند. مثالهایی از این داروها شامل اسیدوویروس و آسیکلوویروس میشوند.
- قطرهها و کرمهای ضدقارچی؛ برای عفونتهای قارچی چشمی مانند کاندیدا، داروهای ضدقارچی مورد استفاده قرار میگیرند. مثالهایی از این داروها شامل کلوتریمازول و فلوکونازول میشوند.
- قطرهها و کرمهای ضدالتهابی؛ برای کاهش التهاب و سرعت بخشیدن به فرآیند بهبود، داروهای ضدالتهابی مانند استروئیدهای چشمی مورد استفاده قرار میگیرند.
تاکید میکنیم که قبل از استفاده از هر نوع قطره یا کرم، مهم است که با پزشک خود مشورت کنید.
درمان خانگی عفونت چشم
درمان خانگی عفونت چشم میتواند در موارد خفیف و برای تسکین علائم موثر باشد. مثلا اگر علائم عفونت چشمی مثل گل مژه را دارید، میتوانید با درمانهای خانگی هم آن را درمان کنید. در اینجا، چند روش خانگی آمده است:
- شستشوی چشم با آب گرم و شور میتواند بافتهای آلوده را تمیز کند.
- قرار دادن کمپرس گرم بر روی چشم التهاب را کاهش میدهد.
- قطرههای چشمی آبی به تسکین علایم خشکی و التهاب در چشمها کمک میکنند.
با این حال، اگر علایم عفونت بهبود نیابد یا شدت بیشتر یافت، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
درمان عفونت چشم با چای و آب گرم
استفاده از آب گرم و چای برای شستشوی چشم مفید است، اما باید با احتیاط و با دقت انجام شود. همچنین توجه داشته باشید که اگر عفونت چشمی شما شدید است یا علایم شما بهبود نمییابد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. برای درمان عفونت چشم با آب و چای گرم، به نکات زیر دقت کنید:
- آب نباید بسیار گرم باشد تا جلوی آسیب دیدن بافتهای حساس چشم را بگیرد.
- چای سیاه و سبز را باید تمیز بشوئید و بعد دم کنید.
- برای شستشوی چشم با آب گرم یا چای، از دستمال نرم و تمیز استفاده کنید.
استفاده از کمپرس سرد و گرم برای درمان عفونت چشم
کمپرس یخ، برای تسکین بیماریهای چشمی همچون التهاب چشم، روش مناسبی است. برای استفاده از کمپرس برای درمان عفونت چشم و کنترل آن، در این مورد باید نکاتی را مد نظر داشته باشید تا بهترین نتیجه به دست آید:
- هر کمپرس را تنها برای 10 تا 15 دقیقه بگذارید. بعد از هر چند دقیقه، مدتی استراحت کنید.
- هرگز کمپرس را مستقیماً روی چشم قرار ندهید. از یک دستمال استفاده کنید.
- دمای کمپرس باید مطابق با تحمل شما باشد. نباید کمپرس زیاد سرد یا زیاد گرم باشد.
افرادی که دارای مشکلاتی مثل آبسیاهی، گلوکوما، یا دیابت هستند باید قبل از استفاده از کمپرس با پزشک خود مشورت کنند.
درمان طب سنتی عفونت چشم
عفونت و بیماریهای چشم یک عارضه جدید نیست و به همین دلیل درمان عفونت چشم در طب سنتی وجود دارد و روشهایی برای از بین بردن گونههای خفیف آن در نظر گرفته شده است، از جمله:
- قرار دادن پارچه تمیز بر روی پلکها، چند بار در روز به مدت ۲۰ دقیقه
- استفاده از صابون ملایم و بدون بو و آب برای تمیز کردن پلکها
- دریافت داروهای مسکن بدون نیاز به نسخه، مانند استامینوفن (تیلنول) برای کمک به کاهش درد
در صورت شدیدتر شدن درد یا التهاب حتی با روشهای درمانی، به پزشک مراجعه کنید.
درمان عفونت چشم در کودکان
درمان عفونت چشم در کودکان با توجه به نوع عفونت متفاوت است. در ادامه، چند نکته درباره عفونت چشم کودکان آمده است:
- در صورت مشاهده هرگونه علامت یا علت مشکوک در چشم کودکان، مهم است که فوراً به پزشک متخصص چشمی مراجعه کنید.
- قطرههای چشمی ضدعفونی و ضدباکتری برای درمان عفونتهای چشمی در کودکان کارساز است.
- استفاده از کمپرس سرد یا گرم میتواند به تسکین علائم کمک کند.
- در کل، برای بهتر شدن علایم عفونت چشمی در کودکان، به پزشک مراجعه کنید.
طول درمان عفونت چشم چقدر است؟
مدت زمان درمان عفونت چشمی متناسب با انواع عفونت چشم است. مثلا برای درمان بیماری یوئیت چشم نسبت به گل مژه خفیف، باید مدت زمان بیشتری را صرف کنید. مدت زمان درمان به شرایط واکنش به درمان و تغییرات، بستگی دارد. درمان عفونتهای چشمی را در جدول زیر، تخمین زدهایم:
نوع عفونت چشمی | درمان دارویی معمول | طول درمان تقریبی |
---|
ورم ملتحمه باکتریایی | قطره یا پماد آنتیبیوتیک | 7-10 روز |
ورم ملتحمه ویروسی | قطرههای چشمی تسکیندهنده | 1-2 هفته |
ورم ملتحمه آلرژیک | آنتیهیستامینهای خوراکی یا قطرههای چشمی ضد آلرژی | متغیر (بسته به مدت زمان مواجهه با آلرژن) |
کراتیت باکتریایی | قطره آنتیبیوتیک قوی | 2-4 هفته |
کراتیت ویروسی (هرپس) | قطره یا قرص ضد ویروس | 2-3 هفته (ممکن است طولانیتر) |
اورتولیتیکوس | قطرههای آنتیبیوتیک یا ضد قارچ | 3-6 هفته |
یووئیت | قطرههای استروئیدی و میدریاتیک | چند هفته تا چند ماه |
مهم است که توصیهها و دستورات پزشک خود را دقیقاً دنبال کنید.
چه زمانی برای عفونت چشمی باید به چشمپزشک مراجعه کرد؟
با این که درمان خانگی عفونت چشم هم تاثیرات مثبت خودش را دارد، اما برای گرفتن کمک پزشک در درمان عفونت چشم، هر چه سریعتر به یک چشم پزشک در شهرتان، مراجعه کنید. خوشبختانه، هر کجای ایران که باشید، دسترسی به متخصص چشم برایتان آسان است. مثلا اگر در تهران زندگی میکنید، بیش از 108 دکتر چشم تهران فعال هستند که میتوانید از طریق سایت دکتر دکتر به،صورت اینترنتی، از آنها نوبت ویزیت حضوری یا غیرحضوری بگیرید. دکتردکتر، برای درمان عفونت چشمی و دیگر خدمات درمانی، مسیر را برایتان هموار کرده است.
منابع:
healthline.com
سوالات متداول درمان عفونت چشمی
[elementor-template id=”92158″]