زخم روده چیست و چرا ایجاد می‌شود؟ + بررسی راه‌های درمان اثربخش آن

فرد مبتلا به درد ناشی از زخم روده
اشتراک گذاری 4 نظر

روده بزرگ و روده کوچک انسان در معرض ابتلا به زخم روده قرار دارند. کولیت زخمی روده یک التهاب روده مزمن است که با حالت تهوع، خونریزی و سوراخ شدن دیواره روده و ایجاد فیستول همراه خواهد بود. از سایر علائم زخم روده می‌توان به درد شکمی، کم‌خونی، خستگی، سوءهاضمه و اسهال خونی اشاره کرد.

دکتر گوارش، برای شناسایی علت انواع زخم روده، از ابزارهای تشخیصی همچون آندوسکوپی، کولونوسکوپی، آزمایش مدفوع و بیوپسی روده کمک می‌گیرد. شایع‌ترین علت ابتلا به زخم روده بزرگ یا کولیت اولسراتیو، عوامل ژنتیکی و واکنش‌های سیستم ایمنی بدن هستند. زخم روده کوچک، به دلیل عفونت باکتریایی در اثر هلیکوباکتر پیلوری و مصرف بیش از حد داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی رخ می‌دهد.

موثرترین روش درمان زخم‌های گوارشی، کنترل اسید معده و رفلاکس آن، مصرف مهارکننده‌های سیستم ایمنی، مدیریت استرس، برخورداری از رژیم غذایی متعادل و گاهی عمل جراحی روده است.

با مطالعه این مطلب از مجله پزشکی دکتردکتر که به 5 دقیقه زمان نیاز دارد، با انواع زخم روده و درمان آن آشنا خواهید شد.

در انتها، اگر سوالی در رابطه با کولیت زخمی روده و درمان آن دارید، در قسمت نظرات بنویسید. کارشناس پزشکی ما به آن پاسخ خواهد داد.

زخم روده یا کولیت زخمی چیست؟

زخم روده، کولیت زخمی یا کولیت اولسراتیو، یک بیماری التهابی مزمن روده است که لایه‌های داخلی روده بزرگ (کولون) و راست‌روده را درگیر می‌کند. این بیماری، با ایجاد التهاب و زخم‌های کوچک در سطح مخاطی روده به خونریزی، اسهال و درد شکمی منجر می‌شود. علت دقیق زخم روده هنوز به‌طور کامل شناخته نشده؛ اما عوامل ژنتیکی، محیطی و واکنش‌های غیرطبیعی سیستم ایمنی به‌عنوان عوامل مؤثر مطرح شده‌اند.

به گفته موسسه ملی دیابت و بیماری‌های گوارشی و کلیوی آمریکا (NIDDK)،

کولیت اولسراتیو می‌تواند در هر سنی ایجاد شود؛ اما احتمال بروز این بیماری در افراد بین 15 تا 30 سال بیشتر است.

درمان‌های مختلفی همچون داروهای ضدالتهاب، سرکوب‌کننده‌های ایمنی و گاهی جراحی برای مدیریت علائم کولیت زخمی روده به‌کار می‌روند. عدم درمان مناسب می‌تواند منجر به عوارض جدی مانند افزایش خطر سرطان کولون شود.

روده بزرگ مبتلا به زخم روده

زخم روده کوچک چیست؟

زخم روده کوچک، زخم پپتیک یا دئودنوم، در دیواره داخلی روده کوچک ایجاد می‌شود. این زخم‌ها، معمولا در قسمت ابتدایی روده کوچک یا همان اثنی عشر رخ می‌دهند که باعث زخم اثنی عشر می‌شوند. علل اصلی ایجاد زخم روده کوچک، شامل عفونت باکتری هلیکوباکتر پیلوری و استفاده مداوم از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و آسپیرین است. این عوامل، با آسیب به لایه محافظتی مخاط روده، منجر به ایجاد زخم می‌شوند. درمان زخم روده کوچک معمولا شامل مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها برای از بین بردن عفونت هلیکوباکتر پیلوری و داروهای کاهنده اسید معده برای بهبود زخم هستند.

زخم روده چه علائمی دارد؟

زخم روده یا کولیت زخمی روده، با علائم مختلفی تشخیص داده می‌شود. در ادامه، به شایع‌ترین علائم زخم روده اشاره کرده‌ایم:

  • درد شکمی؛ دردی در ناحیه بالای شکم که به صورت درد خفیف یا شدید ظاهر شود. این درد با خوردن غذا یا ناشتا بودن تشدید می‌شود.
  • ناراحتی معده؛ فرد مبتلا، علائمی همچون سنگینی، نفخ و پر بودن بعد از خوردن غذا در معده خود تجربه می‌کند.
  • سوءهاضمه؛ سوزش، تهوع و احساس سیری زودرس از علائم سوءهاضمه ناشی از زخم روده هستند.
  • خونریزی داخلی؛ در موارد شدیدتر، خونریزی از زخم روده، خود را به صورت مدفوع سیاه یا خون روشن در مدفوع نشان می‌دهد.
  • کاهش وزن؛ فرد به دلیل کاهش اشتها یا اجتناب از غذا در اثر درد، دچار کاهش ناخواسته وزن می‌شود.
  • استفراغ خونی؛ در صورت خونریزی ناشی از زخم روده، استفراغ خونی رخ می‌دهد.
  • کم‌خونی؛ در صورت خونریزی مداوم از زخم روده، فرد دچار کم‌خونی شده که با علائم دیگری مانند خستگی و ضعف همراه خواهد بود.

گاهی بیمار، تغییر در الگوی دفع را هم تجربه می‌کند و این به معنای ابتلای او به یبوست یا اسهال مزمن خواهد بود. پس از مشاهده هر یک از این علائم، مراجعه به دکتر گوارش و انجام ارزیابی‌های تخصصی لازم است.

علائم زخم روده بزرگ چیست؟

زخم روده بزرگ یا کولیت اولسراتیو، یک نوع بیماری التهابی روده بوده که التهاب و زخم‌های سطحی در روده بزرگ یا همان کولون را به همراه دارد. علائم زخم روده بزرگ، بسته به شدت بیماری، متفاوت هستند. برخی از علائم زخم روده بزرگ، به صورت زیر ظاهر می‌شوند:

  • اسهال؛ اسهال مکرر و شدیدی که با خون یا چرک همراه است.
  • درد و کرامپ‌های شکمی؛ بسیاری از افراد مبتلا به زخم روده بزرگ از درد و کرامپ‌های شکمی، به‌ویژه در ناحیه پایین شکم شکایت دارند.
  • خونریزی از مقعد؛ مشاهده خون در مدفوع یکی از بارزترین علائم زخم روده بزرگ است.
  • نیاز فوری به دفع مدفوع؛ افراد مبتلا به این بیماری، در فواصل زمانی نزدیک، احساس نیاز فوری و مکرر به دفع مدفوع دارند.
  • کاهش وزن؛ به دلیل کاهش اشتها و مشکلات گوارشی، کاهش وزن غیرمنتظره و ناخواسته رخ خواهد داد.
  • خستگی؛ التهاب مزمن ناشی از زخم روده بزرگ، باعث خستگی و ضعف عمومی در بیمار می‌شود.
  • تب؛ گاهی، فرد، به تب به‌عنوان یکی از علائم زخم روده، دچار می‌شود.
  • کم‌خونی؛ خونریزی مزمن، منجر به کم‌خونی شده و با علائمی همچون خستگی و رنگ‌پریدگی همراه است.

برای پیشگیری از بروز عوارض ناشی از زخم روده بزرگ، پس از مشاهده علائم زخم روده حتما به دکتر گوارش مراجعه کنید.

زخم روده کوچک چه علائمی دارد؟

زخم روده کوچک، نوعی زخم گوارشی بوده که علائم متفاوتی در پی خواهد داشت. در ادامه، به شایع‌ترین علائم زخم روده کوچک اشاره کرده‌‌ایم:

  • درد معده؛ درد شکمی، به صورت درد سوزشی یا ناخوشایند در ناحیه بالای شکم احساس می‌شود و این درد، با خالی بودن معده شدت می‌یابد.
  • احساس سیری زودرس؛ فرد، با خوردن مقدار کمی غذا احساس سیری می‌کند.
  • سوءهاضمه؛ فرد مبتلا به زخم روده کوچک، احساس سوزش سردل، نفخ یا آروغ زدن مکرر را تجربه می‌کند.
  • تهوع و استفراغ؛ احساس تهوع یا استفراغ، به‌ویژه پس از غذا خوردن رخ می‌دهد.
  • کاهش وزن غیرمنتظره؛ به دلیل درد و کاهش اشتها، فرد مقدار قابل‌توجهی از وزنش را از دست می‌دهد.
  • مدفوع سیاه یا خونین؛ در موارد شدیدتر، خونریزی داخلی منجر به مدفوع سیاه یا خون‌آلود می‌شود.
  • خستگی؛ به دلیل کم‌خونی ناشی از خونریزی‌های کوچک و مداوم، بیمار، خستگی‌های مزمنی را تجربه خواهد کرد.

در صورت مشاهده هر یک از این علائم، به‌خصوص درد شدید و مداوم یا دفع مدفوع خونی، تشخیص و درمان به‌موقع ضروری است. ابتلا به این علائم، هشداری‌ست که مراجعه به متخصص گوارش را جدی بگیرید. برای درک بیشتر اهمیت این موضوع، مطلب تخصص گوارش چیست را مطالعه کنید.

روده کوچک مبتلا به زخم روده

زخم روده را چگونه تشخیص می‌دهند؟

دکتر گوارش، برای تشخیص زخم روده، از اقدامات و تکنیک‌های تشخیصی متفاوتی استفاده می‌کند. در جدول زیر، به دقیق‌ترین تکنیک‌های تشخیصی زخم روده پرداخته‌ایم:

روش تشخیص زخم رودهنحوه تشخیص
بررسی علائم بالینیپرسیدن سوالاتی از بیمار درباره علائمی مانند درد شکم، خونریزی از مقعد، تغییر در حرکات روده، اسهال یا یبوست و کاهش وزن غیرقابل توجیه
آزمایش‌های خونیبرای تشخیص وجود عفونت، کم‌خونی، التهاب یا سایر مشکلات
کولونوسکوپیمشاهده دیواره‌های روده برای شناسایی هرگونه زخم روده یا التهابی به کمک یک دوربین و لوله منعطف واردشده به روده از طریق مقعد
بیوپسیبرداشتن نمونه‌هایی از بافت روده برای بررسی‌های آزمایشگاهی بیشتر، پس از مشاهده ناهنجاری‌های مشکوک طی کولونوسکوپی
سی‌تی‌اسکن یا اشعه ایکسشناسایی دقیق‌تر ناهنجاری‌های روده با استفاده از تصویربرداری‌های مختلف
آزمایش مدفوعبرای شناسایی عفونت‌ها یا خونریزی‌های مخفی در دستگاه گوارش

پس از تفسیر نتایج این ارزیابی‌های بالینی و آزمایشگاهی، پزشک با ارائه تشخیص دقیقی در مورد وجود یا عدم وجود زخم روده، برنامه درمانی مناسب را تعیین می‌کند.

علت ابتلا به زخم روده بزرگ چیست؟

علت دقیق ابتلا به زخم روده بزرگ یا کولیت اولسراتیو، هنوز به‌طور دقیق مشخص نیست؛ اما این بیماری را به‌عنوان یک بیماری خودایمنی می‌شناسند. در این شرایط، سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافت‌های سالم روده بزرگ حمله کرده و باعث التهاب و ایجاد زخم‌های متعدد می‌شود. در ادامه به شایع‌ترین و شناخته‌شده‌ترین عوامل کولیت زخمی روده اشاره کرده‌ایم:

  • عوامل ژنتیکی؛ افرادی با سابقه ابتلا به کولیت اولسراتیو در خانواده، بیشتر در معرض خطر هستند.
  • عوامل محیطی؛ طبق نتایج برخی از تحقیقات، عوامل محیطی همچون عفونت‌ها، سبک زندگی نادرست و رژیم‌های غذایی پرچرب و کم‌فیبر، باعث تحریک سیستم ایمنی و ایجاد التهاب در روده بزرگ می‌شوند.
  • سیستم ایمنی؛ گاهی یک عفونت ویروسی یا باکتریایی، به‌عنوان محرک اولیه سیستم ایمنی بدن را تحریک می‌کند. اما سیستم ایمنی بدن، پس از پایان عفونت، همچنان به مبارزه با آن ادامه می‌دهد و التهاب مزمن را به دنبال خواهد داشت.
  • استرس؛ استرس را به‌عنوان علت اصلی ابتلا به زخم روده بزرگ نمی‌شناسند؛ اما عاملی‌ست که علائم را تشدید کرده و به بروز دوره‌های حاد بیماری کمک می‌کند.

بیماری زخم روده، بسیار پیچیده بوده و درمان آن، به مدیریت دقیق و طولانی‌مدت نیاز دارد. تمرکز درمان‌های ارائه‌شده برای کولیت روده، معمولا روی کاهش التهاب و کنترل علائم است.

علت ابتلا به زخم روده کوچک چیست؟

زخم روده کوچک، عمدتا به دو عامل اصلی مربوط می‌شود. در ادامه، رایج‌ترین عوامل ایجادکننده زخم روده کوچک را بررسی کرده‌ایم:

  • عفونت باکتریایی ناشی از هلیکوباکتر پیلوری؛ این باکتری در لایه مخاطی محافظ روده زندگی می‌کند و گاهی، در روده برخی افراد، باعث التهاب و زخم می‌شود.
  • استفاده مداوم از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی؛ مصرف مداوم داروهایی مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و آسپرین با تضعیف لایه محافظ مخاط روده، باعث ایجاد زخم می‌شود. این داروها، با کاهش تولید مواد حفاظتی در مخاط روده، خطر زخم را افزایش می‌دهند.

عوامل دیگری مانند بیماری کرون، مصرف زیاد الکل، سیگار کشیدن و استرس به تشدید زخم‌ها کمک می‌کنند؛ اما علت اصلی ایجاد زخم روده کوچک نیستند.

خم روده چگونه درمان می‌شود؟

درمان زخم روده، بسته به شدت بیماری و پاسخ بیمار به درمان‌ها، متفاوت است. در ادامه، به برخی از موثرترین روش‌های درمان زخم روده اشاره کرده‌ایم:

  • داروهای ضدالتهاب: کورتیکواستروئیدها و آمینوسالیسیلات‌ها مانند مزالازین، اصلی‌ترین داروهای ضدالتهاب برای کاهش التهاب در روده
  • سرکوب‌کننده‌های سیستم ایمنی؛ داروهایی مانند آزاتیوپرین و سیکلوسپورین برای سرکوب سیستم ایمنی و کاهش التهاب مزمن
  • داروهای بیولوژیک؛ مانند اینفلیکسیمب و آدالیمومب برای هدف قرار دادن عوامل التهاب‌زا و تجویز در صورت عدم پاسخ به درمان‌های دیگر
  • مهارکننده‌های جانوس کیناز؛ تجویز برای درمان موارد شدیدتر کولیت اولسراتیو، مانند داروی توفاسیتینیب برای مسدود کردن بخش‌های خاصی از سیستم ایمنی بدن
  • تغذیه و رژیم غذایی؛ برخورداری از رژیم غذایی متعادل و محدود کردن غذاهای تشدیدکننده علائم زخم روده
  • جراحی؛ در صورت عدم تاثیرگذاری درمان دارویی، انجام جراحی برای برداشتن بخشی از روده یا کل کولون به دلیل ابتلای فرد به کولیت زخمی روده شدید، خونریزی غیرقابل کنترل و وجود خطر سرطان روده

همچنان، در دنیای پزشکی، تحقیقات جدیدی روی استفاده از داروهای بیولوژیک و ژن‌درمانی برای کنترل و درمان بهتر کولیت اولسراتیو در حال انجام است.

محدودکردن واکنش‌های سیستم ایمنی بدن برای درمان زخم روده

روش‌های درمان زخم روده کوچک

برای درمان زخم‌های روده کوچک یا زخم پپتیک، از روش‌های مختلفی استفاده می‌شود. اثربخش‌ترین روش‌های درمان زخم روده کوچک شامل موارد زیر هستند:

  • آنتی‌بیوتیک‌ها؛ در صورت ایجاد زخم روده کوچک در اثر باکتری هلیکوباکتر پیلوری، تجویز ترکیبی از آنتی‌بیوتیک‌ها مانند آموکسیسیلین، کلاریترومایسین و مترونیدازول برای نابودی عفونت و بهبودی سریع‌تر زخم
  • مهارکننده‌های پمپ پروتون (PPIs کاهش تولید اسید معده و بهبود زخم‌ روده با مصرف داروهایی مانند امپرازول و لانسوپرازول
  • مهارکننده‌های گیرنده هیستامین؛ کاهش ترشح اسید معده و تسکین و بهبودی سریع‌تر زخم‌های روده در اثر مصرف داروهایی مانند فاموتیدین و سایمتیدین
  • داروهای محافظ مخاط؛ ایجاد پوشش محافظ برای لایه داخلی معده و روده کوچک در برابر اسید تولیدشده و ترمیم سریع‌تر زخم روده کوچک با مصرف داروهایی مانند سوکرالفات
  • اصلاح سبک زندگی؛ اجتناب از مصرف الکل، ترک سیگار، محدود کردن مصرف کافئین و پرهیز از مصرف غذاهای تشدیدکننده علائم زخم‌های روده
  • جراحی؛ انجام جراحی در صورت موثر نبودن درمان‌های دارویی و بروز عوارض جدی مانند خونریزی یا سوراخ شده روده کوچک

این روش‌های درمانی به کنترل علائم زخم روده و جلوگیری از عوارض جدی کمک می‌کنند.

دارو برای درمان زخم روده

برای درمان قطعی زخم روده، درمان‌های دارویی بسته به علت و شدت بیماری متفاوت هستند. در جدول زیر، مناسب‌ترین داروها و قرص زخم روده کوچک و بزرگ را ارائه کرده‌ایم:

گروه دارویینام داروناحیه اثرگذارینحوه اثرگذاری بر درمان زخم روده
آنتی‌بیوتیکآموکسی‌سیلین

کلاریترومایسین

مترونیدازول

روده کوچکنابودی عفونت ناشی از باکتری هلیکوباکتر پیلوری
مهارکننده‌های پمپ پروتونلانسوپرازول

امپرازول

روده کوچکممانعت از تولید اسید
مهارکننده‌های گیرنده هیستامینفاموتیدین

سایمتیدین

روده کوچککاهش ترشح اسید و آسیب‌های ناشی از آن
داروهای محافظ مخاطسوکرالفاتروده کوچکایجاد پوشش محافظ برای معده و روده در برابر اسید
داروهای ضدالتهابکورتیکواستروئیدها

مزالازین

روده بزرگکاهش التهاب
مهارکننده‌های jakتوفاسیتینیبروده بزرگاز کار انداختن بخشی از سیستم ایمنی
داروهای بیولوژیکاینفلیکسیمب

آدالیمومب

روده بزرگاز بین بردن عوامل ایجادکننده التهاب و زخم روده
سرکوب‌کننده‌های سیستم ایمنیآزاتیوپرین

سیکلوسپورین

روده بزرگکنترل واکنش‌های غیرمنتظره سیستم ایمنی بدن

در نهایت، متخصص گوارش باید متناسب با علت زخم روده شما و علائم آن، درمان دارویی و مقدار دوز مصرفی آن را تعیین کند.

جراحی روده بزرگ

جراحی روده برای درمان زخم‌های روده، زمانی تجویز می‌شود که درمان‌های دارویی مؤثر نبوده یا عوارض جدی مانند انسداد روده، خونریزی شدید یا سوراخ شدن روده ظاهر شوند. در ادامه، به معرفی انواع جراحی برای درمان زخم روده بزرگ پرداخته‌ایم:

  • جراحی رزکسیون روده؛ برداشتن بخش آسیب‌دیده یا زخم‌دار روده و اتصال بخش‌های سالم روده دوباره به هم
  • پروکتوکولکتومی؛ برداشتن کامل کولون و رکتوم برای بیماران مبتلا به کولیت اولسروز شدید، سپس ساختن کیسه‌ای داخلی (ایلیال پاوچ) از بخش‌های سالم روده کوچک یا کیسه‌ای خارجی (استوما)
  • جراحی استومی؛ ایجاد یک استوما یا کیسه‌ای خارج از بدن برای هدایت کردن مدفوع به داخل آن

این نوع جراحی‌ها، کیفیت زندگی بیماران مبتلا به زخم روده شدید را بهبود می‌بخشند؛ اما مانند هر عمل جراحی دیگری، با عوارضی همراه هستند که باید با پزشک خود در مورد آنها مشورت کنید.

جراحی برای برداشتن کامل کولون و رکتوم با هدف درمان زخم روده

جراحی زخم روده کوچک

در جراحی برای درمان زخم روده کوچک، جراح، بخشی از روده کوچک مبتلا به زخم را برداشته و بخش‌های سالم روده را دوباره به هم متصل می‌کند. این جراحی، گاهی به صورت لاپاروسکوپی و کم‌تهاجمی و در مواقعی دیگر به روش باز و با یک برش بزرگتر انجام می‌شود. پس از جراحی، بیمار برای بهبودی سریع‌تر و بازگشت بیماری، به مراقبت‌های ویژه و پیروی از یک رژیم غذایی مناسب نیاز دارد.

پس از این جراحی مانند هر جراحی دیگری، امکان ظهور عوارضی مانند عفونت، نشت روده یا انسداد مجدد روده وجود دارد. بنابراین، همچنان باید تحت نظر متخصص برای ارزیابی‌های مداوم اثرگذاری درمان باشد.

روش‌های درمان خانگی زخم روده

درمان خانگی زخم روده در کاهش علائم و تسریع بهبود نقش دارد؛ با این حال، همیشه باید با مشورت پزشک انجام شود. برخی از روش‌های طبیعی و خانگی برای بهبود زخم روده شامل موارد زیر هستند:

  • رژیم غذایی مناسب؛ پرهیز از غذاهای تحریک‌کننده و مصرف فیبر کافی برای کاهش التهاب و تسهیل هضم
  • مصرف پروبیوتیک‌ها؛ کمک به تعادل باکتری‌های مفید در روده، بهبود زخم روده و کاهش التهاب
  • مصرف خوراکی ژل آلوئه‌ورا؛ مفید برای کاهش التهاب و تسکین مخاط روده
  • مصرف چای بابونه؛ برخورداری از خاصیت ضدالتهاب و کمک به کاهش درد و تسکین زخم‌های روده
  • مصرف چای زنجبیل؛ کاهش علائم سوءهاضمه و بهبود زخم‌ها
  • مدیریت استرس؛ جلوگیری از تشدید علائم زخم روده در اثر استرس با انجام تمرینات آرام‌سازی
  • مصرف مکمل گلوتامین؛ برای بهبود لایه مخاطی روده و ترمیم زخم‌های روده
  • مصرف ویتامین D؛ تقویت سیستم ایمنی و کاهش التهاب
  • هیدراتاسیون؛ تسهیل هضم و کاهش التهاب روده
  • مصرف عسل طبیعی؛ بهبود انواع زخم روده به دلیل خاصیت ضدالتهابی و ضدباکتریایی

روش‌های خانگی، با وجود موثر بودن برای تسکین علائم و بهبود زخم‌های روده، اما جایگزین درمان‌های پزشکی نیستند. انواع زخم روده، به درمان‌های دارویی یا حتی جراحی نیاز دارند.

چگونه از ابتلا به زخم روده پیشگیری کنیم؟

پیشگیری از زخم روده، نیازمند رعایت چندین نکته و اصلاح سبک زندگی است. در ادامه، به مهم‌ترین اقدامات برای پیشگیری از زخم روده پرداخته‌ایم:

  • مصرف غذاهای پرفیبر مانند میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل
  • اجتناب از مصرف غذاهای تند، پرچرب و فرآوری‌شده برای جلوگیری از تحریک روده
  • مصرف مایعات کافی برای جلوگیری از یبوست و حفظ سلامت روده
  • استفاده از تکنیک‌های مدیریت استرس مانند یوگا، مدیتیشن و تمرینات تنفسی
  • فعالیت بدنی منظم برای کمک به بهبود حرکت روده و کاهش خطر بروز زخم‌های روده
  • خودداری از مصرف سیگار و الکل با هدف کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های التهابی روده و زخم روده
  • پرهیز از مصرف غیرضروری داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی

برای پیشگیری از زخم روده باید به همه جوانب زندگی، از رژیم غذایی تا مدیریت استرس توجه کرد. اگر دچار علائم مشکوک شدید یا سابقه بیماری‌های گوارشی دارید، حتما با پزشک خود مشورت کنید.

خودداری از مصرف خودسرانه داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی برای پیشگیری از زخم روده

آیا زخم روده نشانه سرطان است؟

انواع زخم روده بزرگ و کوچک به خودی خود به معنی سرطان نیستند؛ اما نشانه‌ای از بیماری‌هایی هستند که اگر به‌موقع شناسایی و درمان نشوند، خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهند. همچنین، علاوه‌بر دلایل گفته شده برای ایجاد زخم روده، گاهی زخم‌ها، به علت تومورهای خوش‌خیم یا بدخیم در روده ایجاد می‌شوند. اگر زخم‌ها ناشی از تومور باشند، احتمال وجود سرطان وجود دارد.

اگر فردی، به زخم‌های مکرر در روده، همراه با علائمی همچون خونریزی از مقعد، کاهش وزن بدون علت مشخص، تغییرات مداوم در الگوی دفع مانند یبوست یا اسهال طولانی‌مدت یا درد شکم دچار شود، باید سریعا به پزشک مراجعه کند. این علائم، نشانه‌های بیماری جدی‌تر مثل سرطان روده هستند. متخصص گوارش، با استفاده از ابزارهای تشخیصی مانند کولونوسکوپی، بیوپسی و آزمایش‌های دیگر، دلیل زخم‌ها را شناسایی کرده و اقدامات درمانی مناسب را انجام دهد.

بهترین پزشک برای درمان زخم روده کیست؟

بهترین پزشک برای درمان زخم روده و زخم معده متخصص گوارش است. این متخصص با استفاده از روش‌های تشخیصی مانند کولونوسکوپی، اندوسکوپی و بیوپسی علل زخم روده را شناسایی کرده و درمان‌های مناسب را تجویز می‌کند. درمان کولیت زخمی روده ناشی از هلیوکوباکتر پیلوری و داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی شامل داروهای ضدالتهاب، انواع آنتی‌بیوتیک، مدیریت اسید معده، تغییر در رژیم غذایی و گاهی، جراحی هستند.

اگر زخم روده به علت بیماری‌های التهابی مزمن مانند کولیت اولسراتیو باشد، دکتر گوارش داروهای مهارکننده سیستم ایمنی بدن را برای آن‌ها تجویز خواهد کرد.

در نهایت، اگر با علائم زخم روده درگیر هستید، حتما به دکتر گوارش مراجعه کنید. برای دریافت نوبت از متخصص گوارش، از امکان نوبت‌دهی آنلاین این متخصص در سایت دکتردکتر استفاده کنید.

منابع:

hopkinsmedicine.org

crohnscolitisfoundation.org

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نگاه درباری
من نگاهم. نگاه من به دنیای محتوا، مثل دنیای بازیگریه. یه‌موقع‌هایی یه وکیلی، یه‌موقع‌هایی فروشنده لوازم‌التحریر و گاهی حتی یه پزشک. چراکه نه! این‌روزها که باید با چشم‌های یه پزشک، به مخاطبم چشم بدوزم؛ دنیای پزشکی رو خارق‌العاده‌تر از قبل می‌شناسم. امیدوارم بتونم نگاه شما رو هم، از پنجره شگفت‌انگیز کلمه‌ها، به دنیای شگفت‌انگیز پزشکی عمق بدم. یش از 5 سال است که در زمینه‌های مختلف از جمله پزشکی محتوا می‌نویسم. تمام تلاشم این بوده که درست‌ترین و واقعی‌ترین اطلاعات را در قالب محتوایی متناسب با پرسونایم در اختیار او قرار دهم. با وجود وفور اطلاعات از دنیای پزشکی در بستر اینترنت، نوشتن از فیزیک انسان و پرداختن به بیماری‌ها و نیازهای بدن او، همچنان با چالش‌های بسیاری برای من همراه بوده است. چراکه بسیاری از مخاطبانی که برای‌شان نوشته‌ام در شرایط روانی و جسمی خاصی قرار داشته و من باید متناسب با این شرایط، اطلاعاتی از بیماری‌ها و نارسایی‌های فیزیکی در اختیارشان قرار دهم. امیدوارم همین اندازه از حضورم تا به اینجا توانسته باشد پاسخگوی سوال‌های پزشکی و سلامت‌محورانه مخاطب‌های کنجکاوم باشد. همچنین، امیدوارم در ادامه بتوانم دغدغه‌مندانه‌تر از همیشه برای آن‌ها بنویسم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

4 دیدگاه در “زخم روده چیست و چرا ایجاد می‌شود؟ + بررسی راه‌های درمان اثربخش آن
  • سلام من مشروب زیاد میخورم. حالا چند روزه شکم درد دارم مخصوصا وتی گشنم میشه بدتر میشم. مشکلم چیه؟

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز
      مصرف مکرر الکل میتواند دستگاه گوارش و معده رو مستعد زخم و ورم کند
      همچنین کبد رو تحت تاثیر قرار بده و انزیم کبدی رو بالا ببره و کبدچرب الکلی بدهد

      پاسخ
  • سلام زیر شکمم ورم داره یه مدته، دکتر گفت زخم روده دارم. باید عمل کنم یا با دارو خوب میشه؟

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      زخم روده اغلب به درمان دارویی جواب میدهد

      پاسخ