ورم لوزه نشانه چیست؟

خلاصه این مقاله را بشنوید

در انتهای گلو، دو تکه بافت بیضی دیده می‌شود که به آنها لوزه می‌گوییم. در هر سمت گلو، یک لوزه وجود دارد. گاهی این لوزه‌ها دچار التهاب و تورم می‌شوند. ورم لوزه گلودرد و مشکل بلع را به وجود می‌آورد. در بیشتر موارد، ورم و التهاب لوزه‌ها به خاطر عفونتی ویروسی است اما گاهی هم مشکل ریشه در عفونتی باکتریایی دارد. درمان این مشکل در گروی تشخیص علت آن است، برای همین مراجعه به پزشک و متخصص گوش و حلق و بینی  در بیشتر مواقع، ضروری به نظر می‌رسد.

لوزه چیست و چه علائمی دارد؟

همه ما در دوران کودکی زیاد دچار مشکلات لوزه شده‌ایم اما تا به حال برایتان این سوال پیش آمده که لوزه چیست؟ لوزه‌ها دو گره لنفاوی هستند که در دو طرف گلو قرار گرفته‌اند. این دو می‌توانند از بدن در مقابل ابتلا به عفونت محافظت کنند اما گاهی خودشان هم دچار عفونت می‌شوند و ورم می‌کنند. این مشکل می‌تواند در هر سن و سالی رخ بدهد اما بیشتر در کودکان دیده می‌شود.

پزشکان ورم و التهاب لوزه‌ را بیشتر در کودکان رده سنی قبل از مدرسه تا سال‌های میانی نوجوانی تشخیص می‌دهند. تب، ورم گلو و گلودرد از نشانه‌های این مشکل است. عوامل بیماری‌زایی که موجب ورم لوزه می‌شوند، به دیگران هم سرایت می‌کنند.

علت ورم لوزه چیست؟

طیف وسیعی از ویروس‌ها و باکتری‌ها می‌توانند موجب بروز این بیماری شوند. استرپتوکوک (Streptococcal)‌ یکی از باکتری‌های رایجی است که موجب ورم لوزه می‌شود.

اگر این بیماری با منشأ باکتری استرپتوکوک به‌ خوبی درمان نشود، امکان دارد که مشکلات جدی‌تر و پیچیده‌تری در ادامه پیش آید. تشخیص ورم در لوزه آنچنان مشکل نیست و در طول ۷ تا ۱۰ روز درمان می‌شود.

لوزه‌ها از نخستین سربازان خط دفاعی بدن در مقابل عوامل بیماری‌زا هستند. آنها گلبول‌های سفیدی تولید می‌کنند که می‌توانند از بدن دفاع و محافظت کنند.

لوزه‌ها باکتری‌ها و ویروس‌هایی را از بین می‌برند که از راه دهان و بینی وارد بدن می‌شوند. البته خودشان هم در میانه راه دفاع می‌توانند دچار عوامل بیماری‌زا شوند و مشکلاتی مانند ورم پیدا کنند. ویروس‌هایی مانند ویروس سرماخوردگی یا باکتری‌هایی مانند استرپتوکوک می‌توانند باعث تورم لوزه‌ها شوند. البته در بیشتر اوقات با درمان سرماخوردگی ورم لوزه هم درمان می‌شود.

ورم ویروسی

ویروس‌ها شایع‌ترین دلیل تورم لوزه‌ها هستند. ویروس سرماخوردگی بیشتر از انواع دیگر موجب ورم‌کردن لوزه‌ها می‌شود. از ویروس‌های دیگری که باعث بروز این مشکل می‌شوند هم باید به موارد زیر اشاره کرد:

  • HIV
  • هپاتیت A
  • ویروس اپشتین‌بار (Epstein-Barr virus)

ویروس اپشتین‌بار هم باعث تورم لوزه‌ها می‌شود و هم بیماری تب غده‌دار. گاهی‌اوقات، ورم لوزه از عوارض بیماری تب غده‌دار است. اگر ورم و التهاب لوزه منشأ ویروسی داشته باشد، علائم لوزه شامل موارد دیگری مانند سرفه و گرفتگی بینی هم به وجود می‌آید.

مشاوره تلفنی یا متنی با دکتر گوش، حلق و بینی

ورم باکتریایی

ورم و التهاب لوزه گلو با منشأ باکتری بیشتر در کودکان ۵ تا نوجوانان ۱۵ساله دیده می‌شود. باکتری مشکل‌زا هم در بیشتر موارد استرپتوکوک است اما انواع دیگر باکتری هم می‌توانند باعث تورم لوزه در کودکان شوند.

عفونت لوزه

سرماخوردگی، آنفولانزا، خروسک، سرخک و بسیاری دیگر ویروس‌ها باعث ایجاد عفونت لوزه می‌شوند.

ورم گلو از بیرون نشانه چیست؟

تورم غدد تیروئید، گلودرد ناشی از باکتری، سرماخوردگی، درد غضروف گلو، آلرژی نسبت به آب و هوا یا دارو یا استنشاق مواد شیمیایی باعث ورم گلو از بیرون می‌شوند. این تورم همیشه خطرناک نیست اما به‌محض مشاهده آن باید به دکتر ورم لوزه مراجعه کنید. شما به‌راحتی در تمام شهرهای ایران می‌توانید بهترین متخصص گوش و حلق و بینی شهر خود را پیدا کنید. برای مثال با یافتن دکتر گوش بندرعباس یا سایر شهرهای ایران، می‌توانید از آن‌ها نوبت دریافت کرده و برای ارزیابی‌ها و تشخیص دقیق‌تر ویزیت شوید.

لوزه چیست و چه علائمی دارد

نشانه‌های ورم لوزه چیست؟

از نشانه‌های ورم‌ لوزه ها می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • گلودرد شدید
  • مشکل بلع
  • خش‌دارشدن صدا
  • بوی بد دهان
  • تب
  • لرز
  • درد گوش
  • درد شکم
  • گرفتگی گردن
  • قرمزی و ورم لوزه‌ها
  • وجود نقاط زرد و سفید روی لوزه‌ها
  • درد گردن و فک به خاطر تورم غدد لنفاوی

ورم و ملتهب‌شدن لوزه در کودکان با علامت‌های دیگری مانند کم‌اشتهایی، بی‌قراری یا ترشح زیاد بزاق هم همراه می‌شود.

ورم لوزه شدید چگونه است؟

تورم و التهاب لوزه ها در کودکان بسیار رایج است و بیشتر آنها دست‌کم یک‌ بار دچار این مشکل می‌شوند.؛ این امر را می‌توان از عکس التهاب گلو به وضوح متوجه شد البته این تورم در بزرگ‌سالان هم احتمال وقوع دارد. اگر علائم لوزه در تمامی رده‌های سنی در حدود ۱۰ روز طول بکشد، یعنی فرد دچار تورم شدید شده است.

چنانچه تورم بهبود پیدا کند و دوباره ظاهر شود، یعنی فرد دچار ورم لوزه مزمن است. در این موارد هم راه‌کارهای درمانی ساده می‌توانند مفید باشند اما گاهی نیاز به مصرف آنتی‌بیوتیک و جراحی هم پیش می‌آید.

ورم مزمن می‌تواند باعث بروز سنگ لوزه هم شود. در این وضعیت، سلول‌های مرده، بزاق و غذا در شکاف لوزه جمع و به مرور به تکه‌های سفتی موسوم به سنگ لوزه تبدیل می‌شوند. گاهی به کمک پزشک برای برداشتن این سنگ‌ها نیاز خواهد بود.

درمان ورم لوزه چیست؟

اگر تورم لوزه خفیف باشد، نیاز به درمان جدی وجود ندارد؛ به ویژه، زمانی که ویروسی مانند ویروس سرماخوردگی باعث این مشکل شده باشد. در این حالت، نیازی به مصرف آنتی‌بیوتیک نیست و استفاده از مسکن‌ها، استراحت زیاد و آب‌رسانی به بدن ورم لوزه‌ها را درمان می‌کند.

زمانی که تورم شدید باشد، از آنتی‌بیوتیک‌ها یا جراحی و برداشتن لوزه استفاده می‌شود. چنانچه بیمار به خاطر ورم دچار بی‌آبی بدن شده باشد، نیاز به تزریق وریدی مایعات هم پیدا می‌کند. مسکن‌هایی برای کاهش درد گلو هم در درمان ورم لوزه تجویز می‌شوند. لازم به ذکر است که درمان عفونت لوزه در بزرگسالان به اندازه درمان التهاب و لوزه کودکان حساس است.

درمان با آنتی‌بیوتیک

اگر تورم لوزه ناشی از عفونت باکتریایی باشد، پزشکان آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کنند. آنتی‌بیوتیک‌ها می‌توانند باعث بهبود عفونت لوزه شوند اما مصرف آنها عوارضی مانند مقاوم‌شدن بدن در مقابل این دسته از داروها یا معده‌درد را به همراه دارد.

چنانچه باکتری‌های استرپتوکوکی باعث ورم لوزه‌ شود، معمولاً از پنی‌سلین برای رفع مشکل استفاده می‌شود. یادتان باشد که باید دوره مصرف آنتی‌بیوتیک را به‌طور کامل سپری کنید. حتی اگر احساس می‌کنید که زودتر از تمام‌شدن آنتی‌بیوتیک‌های تجویزشده بهبود پیدا کرده‌اید، باز هم باید دوره را کامل کنید.

لوزه گلو

جراحی و برداشتن لوزه‌ها

گاهی نیاز به لوزه‌برداری برای درمان تورم این عضو بدن به وجود می‌آید. این روش مخصوص بیمارانی است که دچار تورم مزمن هستند یا این مشکل مدام در آنها بازگشت می‌کند. در صورتی که روش‌های دیگر نتیجه مثبتی نداشته باشند، پزشکان به سراغ لوزه‌برداری می‌روند.

بعضی از افراد، با درمان‌های دیگر بهبود پیدا می‌کنند اما ورم لوزه‌ باز در آنها عود می‌کند (بیماری بازمی‌گردد). در این شرایط، نیاز به جراحی لوزه‌ها پیش می‌آید. با جراحی، مشکلات بلع و نفس‌کشیدن حل می‌شوند.

بعد از جراحی لوزه، امکان عفونت در گلو کمتر می‌شود اما همچنان ممکن است که فرد دچار عفونت لوزه باکتریایی در ناحیه گلو شود. چنین چیزی زیاد شایع نیست. بعد از جراحی لوزه‌ها، بیمار می‌تواند به منزل بازگردد اما برای بهبودی کامل به ۱ تا ۲ هفته نیاز دارد.

روش‌های درمان‌ خانگی ورم لوزه

تورم لوزه درمان خانگی هم دارد. روش‌های زیر را برای رفع این مشکل امتحان کنید:

  • مصرف زیاد مایعات
  • استراحت کافی
  • قرقره با محلول آب‌نمک گرم
  • مصرف بستنی یخی
  • قرارنگرفتن در معرض دود
  • استفاده از استامینوفن یا ایبوپروفن برای کاهش التهاب
  • استفاده از دستگاه مرطوب‌کننده برای تلطیف هوای محیط

تشخیص ورم در لوزه چگونه است؟

برای تشخیص تورم لوزه، پزشک بیمار را معاینه می‌کند. امکان دارد که با سواب نمونه‌برداری، از انتهای گلو نمونه‌ای برداشته و در آزمایشگاه کِشت داده شود. آزمایش روی این نمونه نشان می‌دهد که عفونت گلو و التهاب لوزه‌ به چه علت رخ داده‌اند. آزمایش خون هم برای تشخیص عفونت لوزه ویروسی یا باکتریایی مفید است.

ورم لوزه‌ها واگیردار است؟

تورم لوزه‌ها مشکلی واگیردار نیست اما امکان انتقال عوامل ایجادکننده آن به دیگران وجود دارد. این عوامل بیماری‌زا می‌توانند ۲۴ تا ۴۸ ساعت پیش از بروز نشانه‌ها در بیمار به دیگران منتقل شوند.

اگر ریشه ورم لوزه باکتریایی باشد، ۲۴ ساعت بعد از مصرف آنتی‌بیوتیک دیگر امکان انتقال باکتری به دیگران وجود نخواهد داشت. اگر بیماری در نزدیکی‌تان سرفه یا عطسه کند و قطرات مخاط و بزاقش را تنفس کنید، امکان درگیرشدن به آن باکتری یا ویروس وجود خواهد داشت.

لمس‌کردن و دست‌زدن به سطوحی که با باکتری یا ویروس ورم لوزه آلوده شده باشد هم امکان مبتلاشدن به عفونت‌ها را افزایش می‌دهد. برای جلوگیری از ابتلا به ورم لوزه‌ها باید از افراد مبتلا یا مشکوک به این مشکل دوری کنید. شستن مرتب دست‌ها و رعایت بهداشت برای پیشگیری از بیماری ضروری است.

عکس لوزه

چه زمانی برای ورم لوزه باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر لوزه‌هایتان ورم کرده و دچار تب بالای ۳۹.۵ سانتی‌گراد، ضعف عضلات، سفتی گردن یا گلودردی هستید که بیشتر از ۲ روز طول کشیده باید به پزشک مراجعه کنید. گاهی لوزه‌ها آنچنان ورم می‌کنند که فرد به‌ سختی نفس می‌کشد. در این صورت، مراجعه فوری به پزشک لازم است. برای مراجعه به پزشک می‌توانید از نوبت‌ دهی آنلاین استفاده کنید و برای مراجعه به بهترین پزشکان گوش و حلق و بینی وقت بگیرید.

منابع:

healthline.com

mayoclinic.org

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
808 نظرات
  1. سارا می گوید

    سلام من لوزه هام چند روزه شدید ورم کرده و سفید شده و چرک داخلشه و خیلی درد میکنه علت چیه

  2. زهرا می گوید

    سلام.من حدود۱۶روز پیش احساس کردم سمت راست گلوم انگار یه حفره زخمه.علایمه سرماخوردگی نداشتم چندروز اموکسی سیلین و سرماخوردگی و استامینوفن خوردم‌.بعد حس کردم بهتره شده رهاکردم‌ ایندفعه گلوم بیشنراز سمت چپ وکمی راست مجدد همونطور شد باز چنتا قرص خوردم بعلاوه ی آهن. فردا شبش تهوع و درد و ورم معده گرفتم معدم انگار هیچی هضم نمیکرد عذر میخوام باد دفع میکردم و یه دیکلوفناک انداختم شبش درد معدمو کشید تا صب خوابیدم‌ تا۴روز همینطور بودم نهایت چند لقمه صبونه دوسه تامیوه بافاصله میخوردم وتهوعم صب کمتر شب بیشتر میشدوگلومم کماکان انگار دوتا چیز بغلای گلوم ورم داشتن با کمی درد که انگار خود گلو دردمیکنه سوزش گلو نبود .شنبه پیش رفتم دکتر داخلی البته رزیدنت بود سرشم شلوغ بود گفتم تهوع دارم با دوغ و شیر بالاآوردنو مانع میشم.بعدانگار باد از تو پشت گوشامه انگار از تو ورم کرده باشن.گوشمم معاینه نکرد گفت ریفلاکس داری زده گلوتو سوزنده پنتوپرازول داد دوماه روزی یکی ناشتا.تهوعم ازون روز کم کم بهترشد. ولی گلوم گوشام کماکان اذیت میکنن امروز ناهار یه فلافل خوردم حس کردم گلو از تو ورم کرد احساس اینگه راه گلوم تنگ شدهبعد ته حلقم درد میکنه .خیلی طولانی نوشتم. دیگه از درد کشیدن خسته شدم.بهم بگید چیکار کنم ممنون میشم.دکتر گوارش برم؟

  3. رویا می گوید

    سلام پسرم ۸ساشه خیلی تو خواب خروپف میکنه تو خواب هم تنگی نفس داره امروز نگاه کردم دیدم دوتا از لوزه ها ورم کرده باید جراحی بشه یا با قرص سرماخوردگی که دکتر داده حل میشه

  4. علیرضا می گوید

    سلام من دوماه هست در گلویم احساس می کنم یک چیزی وجود داره مشکل چیست

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      عللی همچون مشکلات تیروییدی، ریفلاکس، ورم لوزه ها، سینوزیت مزمن، گلوبوس هیستریکوس و…میتوانند سبب احساس جسم خارجی در گلو بشوند
      ابتدا باید معاینه حلق و لوزه ها، بررسی از نظر سینوزیت و ریفلاکس و تیرویید انجام شود
      جهت معاینه به متخصص گوش حلق بینی مراجعه کنید

  5. فاطمه می گوید

    سلام وقت بخیر .من سرماخوردگی داشتم لوزه هم متورم بود امروزخودم جلوی آینه متوجه شدم یکی از لوزه هام شیار عمیق داره ولی اون یکی سالمه علتش چیه و غدا هم گیر میکنه بعضی مواقع

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام عزیز
      به طور فیزیولوژیک ممکن است در لوزه ها حفره وجود داشته باشد

  6. Romina می گوید

    سلام خسته نباشید تقریبا ده روز پیش من گلو درد گرفتم که همراه با لرز بدن درد بود و اگه های سفید روی لوزه ام پدیدار شد من از پنی سیلین و کترولاکت وو چند آمپول دیگه و قرص چرکذخشک کن مصرف کردم و مشکلم کامل حل شد
    ولی الان از دیروز دوباره احساس گلو درد و خارش گلو و لرزم برگشته هنوز دوره انتی بلوک هام کامل نشده و هنوز میخورمشون
    میخواستم بدونم من دوباره مریض شدم و یا ادامه همون بیماریمه؟
    چه چیزی مصرف کنم که بدتر از این نشم
    واینکه تو دوره بیماریم کمر درد و دل دردم دارم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام عزیز
      فعلا غرغره دهانشویه ساده مثل ایروکس سبز انجام شود
      در صورت تشدید علایم ویزیت شوید

  7. P می گوید

    سلام وقت بخیر من قسمت چپ لوزه ام یکمی باد کرده و چند روزی هست که قورت دادن اب دهنم برام سخت شده و نمیتونم چیزای سفت و راحت قورت بدم و در ناحیه گلو احساس خفگی میکنم . صدام عوض نشده ، بوی بد دهان هم ندارم ، میشه لطفا راهنماییم کنید

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام عزیز
      با توجه به مواردی که مطرح کردین، معاینه حلق لازمه
      به متخصص گوش حلق بینی مراجعه کنید

  8. Paria می گوید

    سلام
    من دو روزه حس میکنم ی چی سمت راست گلوم گیر کرده رفتم متخصص حلقمو معاینه کرد عکس رادیو لوژی هم گرفتم ولی چیزی مشاهده نشد اما هنوز اذیتم میکنه حس میکنم یچیزی تو گلومه هی انگار بالا پایین میره. علتش چیه؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      علل شایع زیر باید مد نظر باشد

      خلط پشت حلق ناشی از الرژی یا سینوزیت
      مشکلات تیروییدی
      گلوبوس هیستریکوس
      ریفلاکس معده

  9. مهشاد نظری می گوید

    سلام شوهرم یک شبه یهو لوش ورم کرد و در عرض یک روز ب حدی رسید ک گلو تا زبون کوچیک گرفته شد و یک تکه سفید مشخص شد و ب دکتر مراجع کرد ۵ تا پنیسلین دادن ک ۳ تا ش رو تزریق کرد هیچ بهبودی نداشت ب متخصص مراجه کردن قوی تر از پنیسلین ک باید با سرور تزریق بشه رو براشون دادن ک یکی رو تزریق کردن اما الان ۵ روز ک درگی هستن و بزرگتر هم میشه و من براش نگرانم ه کاری باید انجام داد ممنونم میشم دکتر جواب بدین ؟
    در ضمن مگه میشه یک شبه بدون درد گلو ید دفع لوزه ورم کنه؟؟

    1. كيا می گوید

      سلام من هم الن وضعيت مشابه اونو دارم،نتيجه مريضيشون چي شد

  10. نسیم می گوید

    سلام و خسته نباشید احساس میکنم سمت چپ لوزه ام کمی باد کرده حتی وقتی اب دهنم رو قورت میدم حسش میکنم اما درد ندارم تب هم ندارم و هیچ یک از علاعم سرماخوردگی رو هم ندارم علت چیست؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      چه مدت این حالت بروز کرده؟

  11. زهرا می گوید

    سلام، من حدود ۲ ماه درد خفیفی در گلو داشتم ، با سرد شدن هوا لوزه هام عفونی شد که با مصرف آب نمک و قرص سرما خوردگی از بین رفت ولی هنوز بعضا بوی بد در دهان حس می کنم و اگر قرص سرما خوردگی مصرف نکنم حس درد در گوش و گلو دارم، تب و آبریزش و بدن درد ندارم ، ولی پیشانیو گوش درد و سرگیجه و سردرد دارم که متناوبا ظاهر میشه. این از علایم چه جور گلو دردی هست؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      علایم و شرح حالی که مطرح کردین میتواند مطرح کننده سینوزیت مزمن باشد
      جهت معاینه به متخصص گوش حلق بینی مراجعه کنید

  12. فرشته می گوید

    سلام ببخشید من لوزه سمت راستم که تو اینه نگاه میکنم از لوزه سمت چپم بزرگتر .ازطرفی بلع سخت و گوش درد هم دادم.ولی رفلاکس شدید معده هم دارم‌.خیلی میترسم سرطان لوزه نباشه؟؟
    ۲۹ سالمه.حدود یکسالی هست اینطورم.
    قبلا دکتر گوش و حلق بینی برای درد گوش هام رفتم اما گفتن چیزی نیست.

  13. ابی سرفراز می گوید

    سلام من 37سال دارم و حدودأ چند ماه پیش لوزه های گردنم درد داشت ولی الان لوزه هام داخل حلق بزرگ شده و پای گوش چپم هم سفت شده و یکم ورم داره سمت راست هم ورم داره ولی کمتر مشکل از نظر خوردن غذا ندارم و بعضی وقتا هم چرک سفید ازش ترشح میشه برم عمل جراحی انجام بدم لطفاً راهنمایی کنید ممنون

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام عزیز
      ابتدا باید معاینه شوید سپس پلن درمان مشخص شود
      با توجه به احساس سفتی کنارگوش شاید سونوگرافی از نسج نرم گردن هم لازم باشد
      جهت معاینه به متخصص گوش حلق بینی مراجعه کنید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر