سلامت جنسی در گرو سلامت روانی و فیزیولوژیکی است. فرقی نمیکند کدام جنسیت این اختلال را تجربه کند، مرد یا زن، در هر دو صورت این بیماری ابعاد زیادی را تحتتأثیر قرار میدهد. در اولین گام زندگی زناشویی فرد و نهایتاً آسیبهای اجتماعی از پیامدهای بیمیلی جنسی خواهد بود. عموماً این مشکل به علت تغییرات و اختلالات هورمونی، بیماریهای مرتبط به سلامت و روان و مسائل ساختاری ایجاد میشود.
بهطورکلی مرد یا زن میتوانند بنا به دلایل مختلفی دوره کوتاهی از برقراری رابطه جنسی امتناع کند؛ بنابراین نباید به هر پاسخ منفی برچسب بیمیلی جنسی به خود یا شریک جنسیمان بزنیم. اگر این مورد در حد شش ماه یا بیشتر از این مدت به طول انجامید، زنگ خطر به صدا در خواهد آمد. در چنین شرایطی توصیه میکنیم حتماً با متخصص سکس تراپ یا دکتر اورولوژی ملاقات داشته باشید. ما در این مقاله از مجله دکتر دکتر قصد داریم چرایی، چیستی، علائم و روشهای درمان بیمیلی جنسی را وارسی کنیم. برای آشنایی هر چه بیشتر پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
محتوای مقاله توسط دکتر علی ناصربخت متخصص اورولوژی بررسی و تایید شده است.
تعریف بیمیلی جنسی
بیزاری جنسی یا بیمیلی جنسی به کاهش میل جنسی در مردان یا زنان اشاره دارد. سردمزاجی نوعی اختلال در چرخه پاسخ واکنش جنسی است. بهعبارتدیگر، فرد حتی زمانی که از نظر جنسی برانگیخته شده هم میلی برای برقراری رابطه جنسی ندارد. این مورد جدایی از خستگی جسمی یا روانی است. در واقع باید یک دوره طولانیمدت بگذرد تا بگوییم شخص دچار بیزاری جنسی شده است. عموماً ملاک؛ یک دوره ۶ ماهه خواهد بود.
انواع اختلال بیمیلی جنسی
بهطورکلی بیمیلی جنسی یا سردمزاجی را در سه دسته طبقهبندی میکنند که به قرار زیر است:
- بیمیلی جنسی اولیه؛ این نوع اختلال بیشتر در افرادی دیده میشود که تازه به بلوغ جنسی رسیدهاند. به زبان سادهتر نوجوانان بیشتر درگیر این نوع اختلال خواهند بود. این افراد هیچ تمایلی به فعالیتهای جنسی ندارد.
- بیمیلی جنسی اکتسابی یا ثانویه؛ عموماً افرادی که دچار اختلال بیمیلی جنسی ثانویه هستند، حوادث یا اتفاقات تلخی را در برقراری رابطه جنسی تجربه کردهاند، مانند: تجاوز. این افراد تا قبل از ابتلا به این بیماری فعالیت جنسی داشتهاند یا بهراحتی تمایلات و خواستههای خود را بیان میکردند.
- بیمیلی جنسی موقعیتی؛ این اختلال، وضعیتی است که فرد هرازگاهی میل جنسی خود را از دست میدهد. معمولاً روزهای خستهکننده و پر استرس، نگرانیهای مالی یا تغییرات خلقی منجر به این وضعیت میشود.
اختلال HSDD
Hypoactive یا Hypoactive Sexual Desire Disorder به معنای کاهش فعالیت رفتاری یا فیزیکی جنسی است که خانمها را مورد هدف قرار میدهد. زمانی که یک زن دچار اختلال HSDD میشود، نسبت به تحرکات جنسی، افکار جنسی، رفتارهای جنسی و حتی موقعیتهایی که منجر به برقراری رابطه جنسی میشود هم کاملاً بیمیل خواهد بود. این روند عموماً پس از شش ماه یا بیشتر شناسایی میشود.
این اختلال علاوه بر اینکه بر میل جنسی یک خانم تأثیر میگذارد، بیماریهای سلامت و روان را هم در پی خواهد داشت. برای مثال ابتلا به افسردگی، بروز تنش و حملات پانیک پیامدهای این اختلال است. اختلال HSDD میتواند به دنبال سوءاستفاده جنسی، افسردگی یا عدم اعتماد به شریک جنسی به وجود بیایید. اگر خود یا اطرافیانتان دچار این اختلال هستید حتماً با یک رواندرمانگر گفتوگو نمایید. برای دریافت نوبت میتوانید از سایت نوبتدهی دکتر دکتر کمک بگیرید.
دلایل ایجاد کننده بیمیلی جنسی
بیمیلی جنسی بهیکباره ایجاد نمیشود. این اختلال رفتهرفته بروز پیدا میکند اما میتوانید به نشانههای ابتدایی این بیماری توجه کنید و در صورت مشاهده این علائم به مشاور مراجعه کنید.
علامت اصلی بیمیلی جنسی کاهش دفعات رابطه جنسی است. در صورت ابتلا به بیمیلی جنسی، دفعات رابطه جنسی در طی یک ماه به شکل چشمگیری کاهش پیدا میکند. عموماً برقراری رابطه در ماه به یک بار خلاصه میشود. نشانه دیگر کم شدن میزان لذت در طول رابطه جنسی است. علاوه بر اینها فرد احساس خستگی، ضعف و افسردگی دارد. علائم بیمیلی جنسی در زنان و مردان تا حدودی باهم متفاوت است که در ادامه به هر یک از این موارد به طور کامل میپردازیم. موارد زیر از عوامل اثرگذار در بیمیلی جنسی است که بین زنان و مردان بهصورت مشترک وجود دارد:
- زمان ناکافی
- جراحیها
- استرس بیش از حد
- مشکلات هورمونی
- مصرف داروهای افسردگی
- مشکلات رابطه زناشویی
- کهولت سن یا قرار گرفتن در روند پیری
- خلقوخوی عصبانی، مضطرب یا افسرده
- سبک زندگی نادرست مانند مصرف بیش از حد الکل و سیگار
- ابتلا به بیماریهایی مانند بیماریهای قلبی عروقی و دیابت، مشکلات تیروئید، کلیه و کبد
علت بیمیلی جنسی در مردان
بیمیلی جنسی در مردان و زنان نهتنها تحتتأثیر عوامل روانی و فیزیولوژیکی است؛ بلکه از مسائل اجتماعی و محیط اطراف نیز نشئت میگیرد. بهطورکلی علل بیمیلی جنسی در مردان به شرح زیر است:
- نارسایی هورمون مردانه
- سبک زندگی
- مصرف مواد مخدر
- سوءتغذیه
- کمتحرکی
- اضافهوزن
- انزال زودرس
- اختلال در نعوظ
- پیر شدن عروق و اعصاب در ناحیه تناسلی
استرس باعث کاهش هورمونهای مردانه در بدن میشوند که میل جنسی و برانگیختگی جنسی را کنترل میکنند.
علائم بیمیلی جنسی در مردان
شما میتوانید با در نظر داشتن موارد زیر به بیمیلی جنسی خود یا شریک جنسیتان پی ببرید:
- برقراری رابطه جنسی یک بار در ماه یا کمتر
- احساس سرما در هنگام برقراری رابطه جنسی
- اختلال در نعوظ یا کوتاه شدن مدتزمان انزال
- استفاده از دارو برای برقراری رابطه جنسی
علت بیمیلی جنسی در زنان
دلایل زیادی برای این امر وجود دارد که مستقیماً به سلامت انسان مربوط میشود. بسیاری از زنان به علت وجود یک یا چند مورد از دلایل زیر دچار بیزاری جنسی خواهند شد:
- یائسگی
- قارچ و خشکی واژن
- اختلالات ادراری
- عفونتهای دهانه رحم و واژن
- بیماریهای مرتبط با نارسایی اندامها
- کسانی که به مدت طولانی رابطه جنسی ندارند.
- اختلالات ساختاری و عملکردی اندامهای جنسی
- ترس از ابتلا به بیماری مقاربتی یا بارداری
- بیماریهای قلبی، تیروئید، ام اس، پارکینسون، دیابت، فشارخو
- مصرف داروهای خاص مانند داروهای ضدافسردگی، ضدبارداری یا آنتی آندروژن
خواندن مقاله اختلالات و مشکلات جنسی زنان میتواند تصویر روشنی از مشکلات جنسی زنان را در اختیارتان قرار دهد. ازاینرو میتوانید این مشکلات را بهراحتی بشناسید و از ابتلا به سردمزاجی یا بیمیلی جنسی در خود یا همسرتان جلوگیری کنید.
علائم بیمیلی جنسی در زنان
موارد زیر میتواند نشانهای از بیمیلی جنسی در یک خانم باشد:
- سرکوب کردن تمایلات جنسی
- اختلال در برانگیختگی
- تغییر در خلقوخو
درمان بیمیلی جنسی
در گام نخست باید علل زمینهای بیمیلی جنسی فرد مشخص شود. پس از مراجعه بیمار به مؤسسه بهداشتی، ابتدا معاینه پزشکی برای تشخیص صورت میپذیرد و روشهایی برای درمان این اختلال به بیمار پیشنهاد میشود. روشهای درمان بیزاری جنسی در مردان و زنان اندکی متفاوت است. به همین دلیل این موضوع را تحت دو عنوان جداگانه بررسی خواهیم کرد:
درمان بیمیلی جنسی در مردان
در ادامه به بررسی راههای رفع بیمیلی جنسی مردان میپردازیم:
- پس از معاینه فیزیکی، الکتروکاردیوگرام، سطح گلوکز خون، سطح ساختار چربی خون، اندازهگیری سطح هورمونهای تستوسترون و پرولاکتین از جمله ابزارهای تشخیصی هستند که در طی فرایند تست بیمیلی جنسی در آقایان ارزیابی میشود. در برخی موارد نیز از تصویربرداری اولتراسوند برای بررسی جریان خون در آلت تناسلی نیز استفاده میکنند. اگر علت اصلی این اختلال پایین بودن سطح تستوسترون در بدن فرد تشخیص داده شود، پزشک داروهایی را برای بالا بردن سطح تستوسترون تجویز خواهد کرد. به این روش هورموندرمانی میگویند.
- درصورتیکه متخصص اورولوژی متوجه شود که علت بیمیلی جنسی آقا نوعی اختلال در نعوظ است از روش وازودیلاتورها برای درمان استفاده خواهد کرد. وازودیلاتور، نوعی ماده فعالکننده است که بر عروق آلت تناسلی تأثیر میگذارد تا بتواند اختلال نعوظ را درمان کند.
- اگر منشأ سردمزاجی یا بیزاری جنسی، مشکلات روانی مانند اضطراب یا افسردگی باشد، بیمار باید تحتنظر یک پزشک مشاور قرار بگیرد. با کمک لینک نوبت دکتر میتوانید بهصورت کاملاً محرمانه دررابطهبا مشکل خود با متخصصین این حوزه گفتوگو کنید.
درمان بیمیلی جنسی در زنان
روند اولیه تشخیص بیمیلی جنسی در زنان نیز همانند مردان است. یعنی یک خانم ابتدا باید با متخصص زنان یا یک رواندرمانگر در این زمینه مشاوره کند. پزشک پس از اینکه متوجه وجود اختلال بیمیلی جنسی در خانم شد، باید علت را ریشهیابی کند. سرمنشأ این اختلال میتواند یکی از موارد زیر باشد:
- مصرف داروهای خاص: مانند داروهای ضدافسردگی، ضدبارداری، ضد روانپریشی و آنتی آندروژن؛ این داروها خود عاملی برای بروز بیمیلی جنسی هستند؛ بنابراین اگر تشخیص پزشک به این عامل بازگردد باید تحتنظر او جایگزینی برای آن پیدا کنید. قطع این داروها بدون در نظر گرفتن تشخیص پزشک اشتباه بزرگی خواهد بود. چراکه ممکن است روند درمان بیماری شما را دچار اختلال کند.
- عامل دیگر در بروز این اختلال در خانمها، مربوط به سطح پایین استروژن است. اگر پزشک این موضوع را منشأ بیمیلی جنسی بداند از هورموندرمانی برای مرتفع کردن آن استفاده خواهد کرد. در کنار تجویز هورموندرمانی، خانمها باید مصرف الکل، تنباکو و سیگار را محدود کنند و انجام فعالیتهای کاهشدهنده استرس را در پیش بگیرند. برای مثال تمرینات یوگا یا ورزش میتواند به از بین بردن بیزاری جنسی در زنان کمک شایانی کند.
- شاید بپرسید خانمها چه زمانی باید برای درمان بیمیلی جنسی خود به سکس تراپ مراجعه کنند؟ افرادی که به دلیل فیزیک بدنی و مشکل اعتمادبهنفس از برقراری رابطه جنسی امتناع میکنند، باید به سکستراپ مراجعه نمایند. همچنین توصیه میکنیم، علاوه بر مشورت با یک روانشناس، تحتنظر پزشک تغذیه، یک برنامه غذایی سالم دریافت کنند. اگر قصد دارید تا سبک زندگی خود را تغییر دهید روی لینک نوبتدهی آنلاین کلیک کنید.
بهطورکلی آقایان و خانمها برای رفع مشکل سردمزاجی خود میتوانند موارد زیر را مدنظر قرار دهند:
- کاهش مصرف الکل
- خواب منظم و کافی
- حل مشکلات ارتباطی بین زوجین
- مصرف شکلات و میوههای تقویت کننده مانند آووکادو، انجیر و موز
- شرکت در فعالیتهای کاهشدهنده استرس مانند مدیتیشن برای از بین بردن بیمیلی جنسی که ناشی از استرس و اضطراب است.
درمان گیاهی بیمیلی جنسی
مصرف داروهای گیاهی میتواند رفتهرفته باعث درمان بیمیلی جنسی در زنان و مردان شود. این روش درمانی در مقایسه ما سایر روشها عوارض کمتری خواهد داشت. کمک گرفتن از مواد طبیعی افزایشدهنده میل جنسی مانند: نعنا فلفلی، دارچین، میخک، زنجبیل، زعفران و جنسینگ میتواند در روند درمان به شما کمک ویژهای کند. علاوه بر مواد طبیعی مصرف میوه، غذا، دمنوش و شربتهای گیاهی نیز در بهبود بیمیلی جنسی تأثیرگذار خواهند بود. همواره توصیه اکید میکنیم که برای درمان بیمیلی جنسی یا سایر مشکلات جنسی از پزشک متخصص کمک بگیرید.
تأثیر دیابت بر بیمیلی جنسی
بیماری دیابت یکی از بیماریهایی است که بر میل جنسی افراد تأثیر به سزایی دارد. کاهش میل جنسی یکی از علائم دیابت و عوارض آن است. فرد مبتلا به دیابت به علت بروز مشکلاتی در سیستم عصبی و عروقی در زمینه برانگیختگی دچار مشکل خواهد شد. چراکه بدن فرد توانایی ترشح هورمونهای لازم را بهاندازه کافی ندارد. از سوی دیگر گردش خون و ارسال سیگنالهای لازم برای برانگیختگی نسبت به سایر افراد بهسختی صورت میپذیرد.
تأثیر مشکلات جنسی و بیماریهای مقاربتی در بیمیلی جنسی
مشکلات جنسی طیف گستردهای از اختلالات، بیماریها و موارد مشابه را در بر میگیرد. برای مثال اختلال در نعوظ، زودانزالی، اختلال در ارگاسم، بیماریهای مقاربتی و واژینیموس نمونهای از این موارد هستند که بر میل جنسی افراد تأثیر مستقیم میگذارند. وجود این بیماری و مشکلات استرس، ترس و اضطراب را در پی خواهد داشت. ازاینرو فرد تمایل چندانی برای برقراری رابطه جنسی از خود نشان نمیدهد. حتی در برخی موارد وجود درد یا ترس از ابتلا به بیماریهای مقاربتی یا بارداری، باعث میشود که شخص تمایلات جنسی خود را سرکوب کند؛ بنابراین آرامآرام بیمیلی جنسی نمایان خواهد شد.
برای درمان به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
سردمزاجی، ناتوانی جنسی و بیزاری جنسی عباراتی هستند که با آن بیمیلی جنسی را معرفی میکنند که بهترین راه درمان آن سکس تراپی میباشد. همانطور که در بخشهای قبلی به آن اشاره کردیم ابتدا باید منشأ این بیماری مشخص شود تا درمان بهصورت تخصصی انجام بگیرد؛ اما برای تشخیص اولیه فرد میتواند به دکتر اورولوژی یا متخصص زنان مراجعه کند. البته این اختلال به کمک روانشناس، سکس تراپیست و پزشک زنان در حیطههای مختلف درمان میشود.
درمان بیمیلی جنسی را جدی بگیرید!
همانطور که در این مقاله از مجله دکتر دکتر مطالعه فرمودید؛ بیمیلی جنسی نوعی اختلال در چرخه پاسخ واکنش جنسی است. فرد مبتلا به سردمزاجی یا ناتوانی جنسی، تمایلی برای برقراری رابطه و رسیدن به ارگاسم کامل را ندارد. در ادامه علت و علائم بیمیلی جنسی در مردان و زنان را بررسی کردیم و برای حل این مشکل روشهای درمانی را به شما معرفی کردیم. اکنون با تکه بر چیستی، چرایی، علائم و روشهای درمانی شما با اختلال بیمیلی جنسی در زنان و مردان بهخوبی آشنا شدهاید. برای مشاوره میتوانید از سایت نوبت دهی دکتردکتر وقت پزشک متخصص بگیرید و سریعتر درمان شوید.
در صورت مفید بودن مطالب این مقاله، لطفاً آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید تا جامعهای سالم را در کنار هم بسازیم. همچنین اگر سوالی دارید میتوانید از مشاور سلامتی دکتردکتر بپرسید.
منبع:
serhatdonmezer.com