احساس گرما یا تعریق بیش از حد معمول می تواند به دلیل دارو و تغییرات هورمونی یا نشانه یک بیماری زمینه ای باشد. با خواندن این مقاله اطلاعات بیشتری در مورد دلایل احساس غیرعادی گرما به همراه علائم و گزینه های درمان آن به دست می آورید.
۱ـ عوارض جانبی داروها
فرد ممکن است با مصرف برخی از داروها، بیش از حد معمول احساس گرما داشته باشد. افزایش تعریق یا تعریق شدید نیز می تواند از عوارض جانبی برخی از داروهای دسته بندی زیر باشد:
- مسکن ها
- آنتی بیوتیک ها و ضد ویروس ها
- داروهای قلب و فشار خون
- شیمی درمانی
- درمان های موضعی و خوراکی پوست
- داروهای هورمونی
- داروهای گوارشی
- داروهای سر و گردن مانند سودافد (Sudafed)
- سرکوب کننده های سیستم ایمنی
- داروهای اعصاب و روان
- داروهای چشم
- داروهای ریه
- داروهای اورولوژی
اگر فرد عوارض جانبی شدیدی را از هر گونه داروی مصرفی تجربه می کند، می تواند برای انتخاب گزینه های دیگر درمان، با پزشک خود مشورت کند. پزشک می تواند دوز دارو را کاهش داده یا یک داروی جایگزین را تجویز کند.
۲ـ استرس یا اضطراب
افراد دارای احساس اضطراب و استرس، اغلب متوجه واکنش های فیزیکی خاصی در بدنشان می شوند. این واکنش ها به این دلیل است که بدن نسبت به چالش ها یا خطرات بالقوه هوشیارتر شده و برای پاسخگویی آماده می شود. در این شرایط افراد ممکن است تعریق بیشتری داشته و بیش از حد معمول احساس گرما کنند. برافروختگی صورت نیز از عوارض استرس و اضطراب است. دیگر علائم اضطراب عبارتند از:
- افزایش نبض
- خشکی دهان
- نگرانی بیش از حد
- لرزش
- اختلال خواب
- بی قراری
اگر استرس و اضطراب زندگی روزانه فرد را تحت تأثیر قرار داده است، لازم است برای مشاوره به پزشک مراجعه کند. پزشک ممکن است او را به یک مشاور یا روانشناس ارجاع دهد. درمان هایی مانند گفتار درمانی یا رفتاردرمانی شناختی می توانند مفید باشند.
۳ـ آنهیدروزیس یا بیماری کم تعریقی
آنهیدروزیس نوعی بیماری است که در آن افراد قادر به تعریق نیستند. این بیماری می تواند تمام بدن یا تنها یک بخش کوچک را تحت تأثیر قرار دهد. آنهیدروزیس می تواند بیش از حد معمول در فرد احساس گرما ایجاد کند. چرا که تعریق برای خنک سازی بدن و پیشگیری از گرمای بیش از حد بدن ضروری است.
افرادی که هنگام ورزش یا گرمای هوا تعریق کمی دارند، ممکن است به آنهیدروزیس مبتلا باشند. پزشک آزمایش تعریق را برای تشخیص آنهیدروزیس تجویز می کند. در این آزمایش از پودری استفاده می شود که برای نشان دادن میزان تعریق بدن، تغییر رنگ می دهد. گرفتن نمونه پوست یا بیوپسی ممکن است برای تشخیص آنهیدروزیس مورد نیاز باشد.
روش های درمان بسته به علل ایجاد آندهیدروزیس متفاوت است. اگر بیماری تنها بخش کوچکی از بدن را درگیر کرده باشد، ممکن است به درمان نیازی نداشته باشیم.
۴ـ فیبرومیالژیا
فیبرومیالژیا یک بیماری مزمن است که می تواند احساس درد شدیدی را در تمام بدن فرد ایجاد کند. این بیماری می تواند بر روی واکنش فرد به دماهای مختلف نیز تأثیرگذار باشد و باعث شود. بنابراین ممکن است فرد بیش از حد معمول احساس گرما کند و نسبت به تغییر دما حساسیت بیشتری نشان دهد. برخی از علائم فیبرومیالژیا عبارتند از:
- درد، تیر کشیدن و سوزش در بخش های مختلف بدن
- حساسیت بسیار شدید به درد یا تماس سبک
- سفتی عضلات
- خستگی
درمان می تواند شامل دارو، مشاوره و تغییر سبک زندگی باشد.
۵ـ اسکلروز چندگانه یا اماس (MS)
افراد مبتلا به اسکلروز چندگانه (MS) ممکن است علائم پاروکسیسمال را تجربه کنند. این علائم به صورت ناگهانی اتفاق می افتند و اغلب تنها چند ثانیه یا چند دقیقه طول می کشند. علائم ممکن است در طول روز تکرار شوند. یکی از این علائم ممکن است شامل تغییر دما و احساس گرمای غیرطبیعی باشد که افراد ممکن است از آن تحت عنوان گرگرفتگی یاد کنند. دیگر علائم پاروکسیسمال عبارتند از:
- تیر کشیدن یا احساس سوزش یک طرف صورت
- خارش، بی حسی یا احساس سوزن سوزن شدن روی پوست
- احساسی شبیه شوک الکتریکی در ستون فقرات
- درد شدید در بازوها یا پاها
- اسپاسم
- مشکلات بینایی
- لکنت زبان
- عدم هماهنگی
داشتن یک دفترچه یادداشت از زمان وقوع علائم می تواند به شناسایی محرک های عامل حمله ها کمک کند. پس از آن فرد می تواند اقدامات لازم را برای اجتناب یا کاهش این علائم تا حد امکان انجام دهد. علائم پاروکسیسمال اغلب پس از چند ماه متوقف می شوند. اگر علائم شدیدتر شده و زندگی روزمره فرد را تحت تأثیر قرار دهد، می تواند برای انتخاب گزینه های دارویی به پزشک مراجعه کند.
۶ـ دیابت
افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ یا ۲ ممکن است بیشتر از حد معمول احساس گرما داشته باشند. دیابت می تواند با آسیب به عروق خونی و عصب ها، غدد تعریق را تحت تأثیر قرار دهد. این به این معنا است که بدن نمی تواند مانند همیشه خود را خنک کند.
افراد مبتلا به دیابت ممکن است به آسانی به کم آبی بدن نیز دچار شوند. دمای بالا بر روی نحوه استفاده بدن از انسولین تأثیر می گذارد. به همین دلیل افراد مبتلا به دیابت باید سطح قند خون خود را به طور مرتب بررسی کنند.
برای جلوگیری از گرما زدگی یا غش بر اثر گرما، مهم است که افراد مبتلا به دیابت از بالا رفتن دمای بدن و بی آبی بدن خود آگاه باشند. افراد می توانند در گرم ترین ساعات روز در سایه بمانند و با پوشیدن لباس های گشاد، از گرمازدگی پیشگیری کنند. نوشیدن آب بسیار و نگهداری داروها در جای خنک در دسترس نیز ضروری است.
۷ـ سن
احساس گرما بیش از حد معمول در افراد بالاتر از ۶۵ سال بیشتر شایع است. توانایی سازگاری بدن با تغییرات ناگهانی آب و هوا با بالا رفتن سن کاهش پیدا می کند. بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) افراد مسن بیشتر به بیماری هایی دچار هستند که واکنش به گرما را در بدن تحت تأثیر قرار می دهند. همچنین این افراد ممکن است از داروهایی استفاده کنند که بر روی نحوه تنظیم دما و تعریق بدن تأثیر می گذارند.
ماندن در اماکن خنک و دارای سایه، نوشیدن مایعات فراوان و پوشیدن لباس های گشاد، همه می توانند به خنک کردن بدن در گرما کمک کنند. با رعایت این موارد کمتر احساس گرما خواهید داشت. در صورت مشاهده علائم بیماری های مرتبط به گرما مانند موارد زیر، لازم است فوراً به پزشک مراجعه کنید:
- حالت تهوع
- استفراغ
- گرفتگی مفاصل
- سردرد
۸ـ تیروئید پرکار
داشتن غدد تیروئید پرکار، می تواند باعث شود که فرد به صورت مداوم احساس گرما داشته باشد. تیروئید پرکار وقتی اتفاق می افتد که غده تیروئید، بیش از حد هورمون تیروئید تولید کند. این بیماری می تواند بر روی تنظیم دمای بدن تأثیر بگذارد. افراد مبتلا به دیابت ممکن است بیش از حد معمول تعریق داشته باشند. علائم تیروئید پرکار عبارتند از:
- خستگی
- دوره های قاعدگی نامنطم
- موهای شکننده
- پوست حساس
- کاهش وزن غیر قابل توضیح
پزشک با مرور پیشینه پزشکی، معاینه بالینی و آزمایش عملکرد تیروئید می تواند پرکاری تیروئید را تشخیص دهد. داروهای ضد تیروئید می توانند به جلوگیری از تولید هورمون های تیروئید توسط غده تیروئید کمک کنند.
۹ـ پیش از یائسگی
بیشتر زنان در اواسط یا اواخر دهه پنجم زندگی علائم پیش از یائسگی را تجربه می کنند. در طول این دوره ممکن است فرد احساس گرما و گرگرفتگی را به صورت مداوم تجربه کند. گرگرفتگی می تواند باعث احساس گرما در بخش بالایی بدن شود و لکه های قرمز یا روشن تر بر روی پوست ایجاد کند. دیگر علائم دوران پیش از یائسگی عبارتند از:
- قاعدگی نامنظم
- قاعدگی طولانی تر از حد معمول
- قاعدگی سبک تر یا سنگین تر از حد معمول
افراد می توانند دوره های قاعدگی و علائم خود را دنبال کنند تا بدانند آیا در دوران پیش از یائسگی هستند یا خیر. این دوران می تواند به طور میانگین تا ۴ سال طول بکشد.
۱۰ـ یائسگی
یائسگی تغییری در هورمون ها است که به این معنی است که فرد دیگر قاعدگی نخواهد داشت و قادر به بارداری نیز نخواهد بود. بیشتر زنان بین ۴۵ تا ۵۸ سالگی به یائسگی می رسند. افراد به دلیل گرگرفتگی ممکن است بیش از حد معمول احساس گرما داشته باشند. نوشیدن آب خنک، پوشیدن لباس های کمتر یا استفاده از یک پنکه یا کمپرس آب سرد می تواند به کاهش شدت گرگرفتگی کمک کند. سایر علائم یائسگی عبارتند از:
- اختلال خواب
- نوسانات خلقی و تحریک پذیری
- خشکی واژن
- رابطه جنسی ناراحت کننده یا دردناک
- کاهش میل جنسی
هورمون درمانی می تواند به کاهش علائم در برخی از افراد کمک کند. بعد از یائسگی، تخمدان قادر به ساختن هورمون های زنانه نیست. با انجام هورمون تراپی می توانیم هورمون های از دست رفته را جایگزین کنیم. افراد می توانند در مورد گزینه هایی که ممکن است برای آنها مناسب باشد، با پزشک خود صحبت کنند.
جمع بندی
احساس گرما در محیط های گرم، هوای گرم یا در طول تمرینات ورزشی طبیعی است و تعریق، واکنش ضروری بدن برای خنک نگه داشتن آن است. احساس گرما به صورت مداوم یا تعریق بیش از حد می تواند نشانه یک بیماری زمینه ای باشد.
داروهای خاص، تغییر در هورمون ها و شرایط دیگر می توانند باعث شوند که فرد بیش از حد معمول احساس گرما کند و تعریق زیادی داشته باشد. افراد می توانند علائم خود را پیگیری کنند و برای بررسی دلیل احساس گرما به پزشک مراجعه کنند. درمان علت زمینه ای احساس گرما می تواند به کاهش و از بین رفتن علائم کمک کند.
منبع : medicalnewstoday
سلام من ۲۱ سالمه و ازمایش تیروئید دادم مشکلی نداشت اما همیشه گرممه شبا موقع خواب همش عرق میکنم در کل تعرق بدنم بالاست وسط زمستون من گرممه هیچ مشکل دیگه ایم ندارم
سلام عزیزم
اگر ازمایشات هورمونی و تیرویید و esr و crp طبیعیه و هیچ علامتی ندارین
جای نگرانی نیست
من سر صبی بدنم داغه
سلام من حدود 120 کیلو وزنم هست و هیچ آزمایشی ندادم و همیشه گرمام هست زمانی که خوابگاه میریم همه سرشون هست من گرمم و نمیزارن کولر روشن کنم
چرا همیشه احساس گرما میکنم
سلام عزیزم
یکی از علل احساس گرما مشکلات تیروییدی هست
سایر علل :
چاقی و اضافه وزن
مشکلات غذایی و خوردن ادویه و گرمیجات
ژنتیک
و… هستند
با سلام بنده 23سالمه بعضی وقتاا خیلی گرمم میشه شدید شدید انگار از دررن دارم اتیش میگیرم
اینقدر شدید ک فکر میکنم دارن خفم میکنن
بعضی وقتاا حتی جلو کولر میبینم ازهمه جام عرق میریزه چیکار کنم
سلام عزیزم
در قدم اول باید ازمایش تیرویید و هورمونی انجام شود
سلام یک سوال داشتم. من پسر هستم هفده سالمه.
چند ماه پیش tsh من 1.8 بوده الان شده0.8 یعنی چی؟؟
سلام
عدد بین 0/5 تا 5
در رنج نرمال هست
سلام من زود زود بدنم گرم میشه ولی زودم خونک میشم به خاطره چی هستش
سلام
چند سالتون هست؟
سابقه فشارخون و مشکلات تیروییدی ندارین؟
سلام . من هر روز در حالت عادی دمای بدنم میره بالا و خیلی گرمم . میشه . و پوست سر و دوست سینه ام شروع به سوزش میکنه . حتی بخش هایی از پوست سینه ام قرمز میشه و تا وقتی که خودم رو با آب سر خنک نکنم ، خوب نمیشم . میشه بگید که مشکلم چیه ؟ و باید پیش چه دکتری مراجعه کنم؟
سلام
ازمایش خون و چکاپ بررسی غلظت خون، تیرویید، چربی خون و…انجام شود و به متخصص داخلی مراجعه کنید