درد ساق پا در افراد مختلف متفاوت است، اما عموما فرد علائمی مانند خستگی، درد خفیف تا شدید، گاهیاوقات همراه با سفتی در قسمت تحتانی پشت پا را حس میکند.
در مقاله «علت درد ساق پا چیست؟» میخوانیم:
- استخوان، مفاصل و عضلات
- گرفتگی عضلات
- شین اسپلینت
- تاندونیت آشیل یا التهاب تاندون آشیل
- کشیدگی رباط یا شکستگی استخوان
- سیاهرگها و لختهها
- لخته شدن خون
- واریس سیاهرگها
- بیماری سرخرگ محیطی تحتانی اندام تحتانی
- درد ساق پا: اعصاب
- باریکشدن کانال نخاعی و درد سیاتیک
- نوروپاتی دیابتی
ساق پا از دو ماهیچهی دوقلو (گاستروکنمیوس) و نعلی (سولئوس) تشکیل شده است. این عضلات در تاندون آشیل که به پاشنه پا چسبیده به هم میپیوندند.
علائمی که در این مورد ممکن است نشان از وخامت بیشتر وضعیت داشته باشند عبارتند از:
- ورم
- سردی غیر معمول یا رنگپریدگی ساق
- سوزن سوزن شدن یا بیحسی در قسمت ساق
- ضعف پا
- تجمع بیش از حد مایعات در بافتهای بدن
- قرمزی، داغی و التهاب ساق پا
اگر علاوه بر درد ساق پا، هر یک از این علائم را دارید، باید حتما برای درمان به پزشک مراجعه کنید. درد ساق پا میتواند علل مختلفی داشته باشد. با اینکه بیشتر موارد درد ساق پا با درمانهای خانگی قابل رفع هستند، اما علل دیگری نیز وجود دارند که نیاز به مراقبتهای پزشکی دارند. برخی از علل عمده درد ساق پا شامل موارد زیر هستند که با هم مرور میکنیم.
بیشتر بخوانید: علت درد زانو چیست؟

استخوان، مفاصل و عضلات
گرفتگی عضلات
گرفتگی عضلات، انقباض موقتی و ناگهانی است که میتواند هنگام خواب شبانه یا در میانهروز بروز پیدا کند. به این درد ناگهانی و شدید ساق پا «اسب چارلی» نیز گفته میشود. هنگامی که گرفتگی عضله آغاز میشود، میتواند به سرعت وخیمتر شود.
گرفتگی عضله عموما به دلیل خستگی یا کمآبی بافتهای عضلانی بهوجود میآید. به این جهت، به کسانی که مستعد گرفتگی عضلات هستند، توصیه میشود، به مقدار کافی آب بنوشند. ممکن است حرکات کششی یا ماساژ ناحیهای که گرفتگی در آن رخ داده، به کاسته شدن از درد کمک کند.
شین اسپلینت
این درد درست جلوی ساق پا حس میشود. در این عارضه، ماهیچهها و بافتهایی که در لبهی استخوان تیبیا یا شین قرار دارند متورم میشوند و فرد در هنگام راه رفتن، دویدن یا پرش دچار درد میشود.
فعالیتهای جسمی مکرر روی سطوح سفت میتواند باعث بروز شین اسپلینت (Shin splint) شود. همینطور احتمال بروز این عارضه در کسانی که کف پای صاف یا پاهایی دارای انحراف به بیرون دارند بیش از سایرین است. برای بهبود علایم درد ساق پا توصیه میشود که فرد استراحت کند. کمپرس یخ نیز میتواند از درد بکاهد.
در صورت صلاحدید پزشک میتوان از داروهای ضد التهابی مانند آسپرین (Aspirin)، ایبوپروفن (Ibuprofen) و ناپروکسن (Naproxen) استفاده کرد.
تاندونیت آشیل یا التهاب تاندون آشیل
یکی از اولین علائم هشداردهندهی التهاب تاندون آشیل، درد در ماهیچه ساق، در نزدیکی پشت پاشنه پا است. این جراحت که بسیار شایع است، باعث میشود تاندون متورم، کشیده و پاره شود. التهاب تاندون آشیل، میتواند در اثر فعالیتهای بیش از حد ساق پا یا بالا رفتن از پله به وجود بیاید. این آسیبدیدگی ممکن است طولانی مدت باشد.
کمپرس یخ میتواند تا حدی درد را تسکین دهد. همینطور میتوان به توصیه پزشک از داروهای ضد التهاب نیز بهره برد. اما توصیه میشود، فرد حتیالامکان از انجام فعالیتهایی که ممکن است موجب بروز درد شود پرهیز کند. در همین حال، بهتر است در هنگام افول درد، حرکات کششی انجام دهید.

اگر درد شدید باشد، احتمال پارگی تاندون آشیل وجود دارد. یکی دیگر از علایم پارگی تاندون، مشکل در پایین بردن انگشتان پا است. در این مورد، پزشک معالج ممکن است از داروهای تزریقی در ناحیه ملتهب استفاده کند. در همین حال، ممکن است برای ترمیم جراحت نیاز به عمل جراحی باشد.
کشیدگی رباط یا شکستگی استخوان
در این جراحت احتمال دارد که مچ پا پیچ خورده یا اینکه رباط دچار کشیدگی خفیفی شده باشد. توصیه میشود از روش درمانی RICE (استراحت، یخ، بانداژ-فشردن، و بالا نگه داشتن عضله) استفاده کنید.
برای کشیدگی رباط یا شکستگی شدیدتر استخوان، به ناحیهی آسیب دیده یخ بمالید و در سریعترین زمان ممکن به پزشک مراجعه کنید. احتمال دارد که به آتل و گچ احتیاج داشته باشید. این جراحت احتمالا به فیزیوتراپی نیز احتیاج دارد و دورهی بهبودی آن هم نسبتا طولانی است.

سیاهرگها و لختهها
لخته شدن خون
وقتی خون در سیاهرگها غلیظ شود و به هم بچسبد، میتواند به لخته بدل شود. لختهای که در رگهای عمیق بروز پیدا میکند را ترومبوز سیاهرگی عمقی (DVT) میگویند.
بیشتر لختههای سیاهرگی عمیق در قسمت تحتانی پا به وجود میآیند. اگر فرد برای مدت طولانی فعالیت نداشته باشد، مانند نشستن طولانی مدت در هواپیما یا ماشین، احتمال وقوع لختگی در او بیشتر است.
افرادی که اضافه وزن دارند یا دخانیات مصرف میکنند و یا اینکه داروهای خاصی مصرف میکنند نیز در معرض خطر لختهشدن خون هستند.

همینطور این احتمال وجود دارد که لختهای وارد جریان خون شود و به شریانهای ریوی برسد. در چنین صورت موجب انسداد جریان خون میشود. این بیماری که بسیار خطرناک است، آمبولی ریه (Pulmonary embolism) نام دارد. توصیه میشود در صورتی که حس میکنید دچار لخته شدن خون شدهاید، سریعا به پزشک مراجعه کنید. چرا که یک وضعیت اورژانسی است و نیاز به اقدامات و درمان سریع دارد.
بیشتر بخوانید: علت درد کف پا چیست؟
جهت جلوگیری از ایجاد لخته می توان از برخی داروها، جوراب واریس یا ساپورت و کاهش وزن کمک گرفت.
واریس سیاهرگها
احتمالا شناخت بهتری نسبت به این عارضه دارید. واریس سیاهرگها (Varicose veins) به صورت رگهای گشاد و پیچدرپیچ به رنگ آبی تیره یا بنفش در ساق پا قابل مشاهده است. همین عروق به خصوص موقع ایستادن درد زیادی پدید میآورند.
اگر دچار مشکل واریس سیاهرگها هستید، سعی کنید، در طول روز به تناوب بین ایستادن و نشستن جابهجا شوید. در صورتی که در رگهای واریسی درد زیادی دارید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
بیماری سرخرگ محیطی تحتانی اندام تحتانی
این عارضه میتواند زمانی اتفاق بیفتد که شریانهای پا دچار آسیبدیدگی یا سفتی شوند. هنگامی که شریانها تنگ یا مسدود میشوند،خون کافی به پاها نمیرسد. همین نرسیدن خون کافی به ماهیچهها موجب میشود فرد در هنگام راه رفتن، بالا رفتن از پلهها یا انجام سایر فعالیتهای ورزشی احساس گرفتگی و درد کند.

استراحت مطلق میتواند به کاهش درد کمک کند، اما اگر انسداد شریانها شدید باشد، با استراحت از درد کاسته نمیشود. همچنین، احتمال دارد که جراحت بهخوبی بهبود پیدا نکند. کسانی که به دیابت مبتلا هستند، فشار خون و کلسترول بالایی دارند، دخانیات مصرف میکنند یا چاق هستند به احتمال زیاد به بیماری سرخرگ محیطی تحتانی اندام تحتانی دچار میشوند.
توصیه میشود تغییراتی را در سبک زندگی خود بهوجود بیاورید:
- اگر سیگاری هستید بهتر است به فکر ترک آن باشید.
- رژیم غذایی سالمتری را در پیش بگیرید.
- وضعیت وزنی خود را کنترل کنید و جلوی افزایش وزن احتمالی را بگیرید.
- همواره ورزش کنید
سایر درمانها میتواند شامل داروهایی برای کنترل کلسترول، دیابت یا فشار خون بالا باشد. همینطور برای برخی بیماران ممکن است نیاز به عمل جراحی باشد.
درد ساق پا: اعصاب
ممکن است، ریشه درد ساق پا از عصبها باشد.
باریکشدن کانال نخاعی و درد سیاتیک
ورم مفاصل ستون فقرات از علل شایع باریکشدن کانال نخاعی(Spinal Stenosis) است. گاهیاوقات لغزش دیسک کمر ( علائم دیسک کمر ) نیز میتواند به ریشههای عصبی نواحی مجاور فشار وارد کند که همین میتواند باعث بروز علایم درد سیاتیک شود. این علایم عبارتند از:
- سوزش، گرفتگی و درد پا در هنگام نشستن یا ایستادن
- بیحسی
- گزگز یا سوزنسوزن شدن پا
- خستگی
- احساس ضعف

درد ممکن است از ناحیه کمر و باسن فرد آغاز شود و سپس به پاها برسد. عموما به کسانی که دچار درد پا میشوند توصیه میشود استراحت کنند، اما برای این وضعیت استراحت کمک زیادی نمیکند.
پزشک ممکن است برای بیمار داروهای ضد التهاب را تجویز کند. کمپرس سرد و گرم نیز میتواند برای رفع برخی علایم مفید باشد. فیزیوتراپی و تمرینات کششی نیز عموما مثمر ثمر هستند. ممکن است در صورت عدم بهبودی بیمار، پزشک از سایر روشهای درمانی یا عمل جراحی برای درمان بهره ببرد.
نوروپاتی دیابتی
نوروپاتی دیابتی (Diabetic neuropathy) از عوارض شایع ابتلا به دیابت است. این عارضه زمانی بروز پیدا میکند که اعصاب فرد بر اثر افزایش سطح قند خون آسیب ببیند.
نوروپاتی دیابتی میتواند موجب درد در پاها بههمراه بیحسی و کمحسی در ساق پا شود. برای کاستن از علایم عارضه و همینطور کنترل قند خون حتما به پزشک مراجعه کنید.
منبع:
از کدام خدمات دکتردکتر استفاده کنیم؟
نوبتدهی اینترنتی
اگر شما هم در خصوص مشکل خود نیاز به پزشک دارید با استفاده از امکان نوبتدهی اینترنتی میتوانید به راحتی برای مراجعه حضوری، در روز و ساعت دلخواه خود، نوبت دریافت کنید. برای دریافت نوبت اینترنتی از پزشک متخصص ارتوپد روی دکمه زیر کلیک کنید.
ویزیت تلفنی
گاهی اوقات دسترسی به پزشک سخت و هزینهبر است. شما با استفاده از امکان ویزیت تلفنی میتوانید به راحتی برای دریافت مشاوره تلفنی از پزشک مورد نظرتان، نوبت دریافت کنید. برای برقراری تماس تلفنی با پزشک متخصص ارتوپد دلخواهتان روی دکمه زیر کلیک(یا لمس) کنید.
پرسش و پاسخ پزشکی
شما با استفاده از امکان پرسش و پاسخ با پزشک میتوانید در هر ساعتی از شبانه روز پرسش پزشکی خود را مطرح کنید و پاسخ معتبری از پزشک دریافت کنید. برای ثبت سوال پزشکی خود روی دکمه زیر کلیک(یا لمس) کنید.
سلام من ۴۳ سال هستم از کمرم تا پشت پاهام درد دارن وقتی هم بشینم و پاهام خم کنم میخواهم بلند بشم پشت پاهام درد می کنه باید ی لحظه بایستم تا بتونم راه برم دکتر هم نرفتم چون مسکن میده و دوست ندارم عادت کنم به قرص لطفا راهنمایی کنید زیاد هم کار نمی کنم بیشترش استراحت دارم
سلام
دوست گرامی باید معاینه شوید زیرا دردی که از کمر شروع و به پشت پا تیر میکشد میتواند مطرح کننده دیسک کمر باشد
سلام من35سالمه.www حدود سه ماهه که از زانوی چپ به پایینم دردمیکنه به طوری که ساق پا وآرنجم هم درگیرند.این دردبیشتر موقع استراحت هست وقتی میشینم یا شب ها موقع خواب. اگر میشه راهنمایی کنید
سلام
نیاز به معاینه می باشد
به پزشک مراجعه کنید
سلام من از خیلی وقت پیش یعنی ممکنه سالهاست که این مسئله وجود داره وقتی می خوام برم خرید یا هر جای دیگه ای تا میرسم دم در که برم بیرون دیگه تقریباً ساق پام خسته شده نمیدونم این آیا میتونه نشانه عدم توازنی در بدن من باشه چون آزمایشهایی تیروئید ویتامین d و غیره را گرفتم چیزی نبوده مشکل خاصی نیست فقط یه مقدار ویتامین d کم داشتم که با قرص حل کردم. باز احساس می کنم مشکلم حل نشده آیا این میتونه علامت کمبودی در بدن من باشه ممنون میشم . ساق پام واقعاً پس از یه مدت کمی پیاده روی خسته میشه ممنون میشم پاسخ بدید
سلام.من 37 سالمه.کاسب هستم اکثرا سر پا هستم.الان رگهای ساق پام خیلی شدید منقبض میشوند..نمیدونم چیکار کنم.؟میشه راهنمایی کنید.ممنون.
سلام
با شرایط شما بهترین کار کاهش وزن است
اگر BMI شما بالاتر از حد نرمال می باشد کاهش وزن با رژیم غذایی و ورزش کمک زیادی به شما می کند
سلام حدود 5 ماهه که احساس ضعف و خستگی و درد خفیف دارم ساق پا(جلو) اوایل فقط شبها اینطور میشدم اما حالا روزها هم گاهی دچار این احساس میشم میشه کمک کنید؟
سلام
ازمایش ،CBC,فریتین،کلسیم،منیزیوم ،ویتامین د بدهید تا از نظر فقر اهن و کمبود کلسیم و .. بررسی شوید
سلام خسته نباشید .من گاهی عضلات پشت ساق پا قبلا خیلی درد میگرفت برا چن ثانیه بعد خوب میشد رفتم دکتر آزمایش نوشت گفت کمبود شدید ویتامین d دارم بعد از مصرف d3 بهتر شدم و دیگر مثل قبلا نیست ولی بعضی موقع هام یه مقدار احتیاج به ماساژ دارم آیا هنوز باید پیش متخصص برم و میدونم کلسیم بدنم خیلی خوب بود.
سلام
ماهیانه یک عدد ویتامین د مصرف کنید
سلام اقای28ساله هستم مدت1ماهه که از زانو به پایین درد دارم که با رفتن به حمام این درد بیشتر میشه.و تا چند روز از زانو به پایین شدیدا عرق میکنه پاهام سرد میشن به پزشک مراجعه کردم ازمایش روماتیسم ئ تب مالت دادم که منفی شد و ویتامینd3 و کلسیم و منکزیم سطح مناسبی داشتن و پزشک گفتن که مشکل خاصی نیست…
الا من هنوز درد دارم خواستم راهنمایی بفرمایید
سلام من دوسه ساله زمستونا شب توخواب ساق پاهام درد میگیره و کلا ساق پاهام زیاد کبود وسرخ میشن حتی اگه یه پامو در حالت نشسته بزارم رو اون پام هر دو پا تومحل اتصال سرخ وکبود میشن. بعضی مواقع هم توزمستونا خون مردگی وکبودی مخصوصا ساق پای راستم میبینم.خودم احساس میکنم خون به قسمتای پایین پام نمیرسه بیشتر سمت راست.وساق پام سردشون میشه ممنون اگه راهنمایی کنید .طهماسبی از ایذه خوزستان
سلام
دوست گرامی
شما باید آزمایش cbc, diff ,bun, cr , Ast ,Alt, alk_p , tsh ,t4, ca, mg,, wright, 2me, EsR, crp, vit d3را انجام دهید
جهت بررسی به متخصص داخلی مراجعه کنید