آنتی هیستامین طبیعی در گزنه، ویتامین C، ویتامین D، کورستین، بروملین و پروبیوتیکها وجود دارد و باعث رفع آلرژی میشود. مصرف موادی مانند زنجبیل، نعناع، بابونه یا ریشه شیرین بیان میتواند مانع از بروز علائم حساسیت شود. با زردچوبه، عسل یا حتی سیر و پیاز هم گاهی، برخی واکنشهای آلرژیک مانند عطسه، آبریزش یا خارش کنترل میشوند.
مصرف انواع آنتی هیستامین طبیعی عوارض جانبی استفاده از داروهای شیمیایی را ندارد. خواص ضدالتهابی موجود در موادی مانند چای سبز و مرکبات یا عسل میتواند از اگزما، کهیر یا موارد دیگر ناشی از آلرژی جلوگیری کند.
برای همین در این مقاله از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر، درباره 12 نوع از آنتیهیستامینهای طبیعی خواهید خواند.
در پایان، سوالات خود درباره آنتی هیستامین طبیعی را بپرسید تا کارشناس سلامتی مجله پزشکی و سلامتی دکتردکتر پاسخ دهد.
لیست آنتی هیستامینهای طبیعی
برای از بینبردن ترشح هیستامین در زمان بروز حساسیتها، میتوانید از مواد طبیعی موجود در گیاهان، میوهها یا مکملها استفاده کنید. برخی از مواد طبیعی میتوانند آنتی هیستامین تولید کنند و اثرات حساسیتزای هیستامین را از بین ببرند. این مواد طبیعی عوارض جانبی ندارند یا دستکم، عوارض کمتری نسبت به آنتیهیستامینهای شیمیایی و داروهای ضدحساسیت ایجاد میکنند.
البته توصیه میکنیم که برای استفاده از هر نوع داروی گیاهی یا شیمیایی باید نظر دکتر گوش و حلق و بینی را جویا شوید. او با بررسی علائم حساسیت و وضعیت شما، توصیههایی دقیق و درستی را ارائه خواهد کرد. در ادامه، چند مورد از آنها را به شما معرفی میکنیم. پیش از آن، نگاهی به آنتیهیستامینهای شیمیایی و طبیعی هم خواهیم داشت:
ویژگی | آنتیهیستامین طبیعی | آنتی هیستامین شیمیایی |
---|---|---|
منشأ | از گیاهان، میوهها و سایر منابع طبیعی | تولید شده در آزمایشگاه |
عوارض جانبی | معمولاً کمتر و خفیفتر | ممکن است عوارض جانبی بیشتری داشته باشند، مانند خوابآلودگی، خشکی دهان و سرگیجه |
ترکیبات | حاوی ترکیبات طبیعی مانند کرستین، بروملین و ویتامین C | حاوی ترکیبات شیمیایی سنتزی |
سرعت اثرگذاری | ممکن است زمان بیشتری برای اثرگذاری نیاز داشته باشند | معمولاً سریعتر اثر میکنند |
مدت اثرگذاری | ممکن است اثر طولانیتری داشته باشند | ممکن است اثر کوتاهتری داشته باشند |
تأثیر بر بدن | ممکن است اثرات مثبت دیگری بر سلامت داشته باشند (مانند تقویت سیستم ایمنی) | ممکن است عوارض جانبی بیشتری بر بدن داشته باشند |
در دسترس بودن | به صورت مکملهای غذایی، گیاهان دارویی و غذاهای طبیعی | به صورت قرص، شربت و سایر اشکال دارویی |
توجه! اگر پزشک مصرف آنتیهیستامینهای شیمیایی را برایتان تجویز کرده است، اصراری به جایگزینی مواد طبیعی نداشته باشید. در واقع، بهتر است که با یک متخصص خبره، درباره این موضوع مشورت کنید.
ویتامین C
ویتامین C در نقش آنتی هیستامین، میتواند در مقابله با حساسیتهای گوناگون مفید باشد. این ماده علاوه بر کوتاهکردن مدت و شدت سرماخوردگی، اثرات ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی قوی هم دارد. تحقیقات نشان میدهند که التهاب یکی از عوامل اصلی علائم آلرژی است و کاهش التهاب میتواند علائم آن را کمتر کند. البته یادتان باشد که مصرف بیش از حد ویتامین C هم باعث بروز عوارضی مانند حالت تهوع، ناراحتی معده، گرفتگی و اسهال میشود. ویتامین C در مواد طبیعی مختلفی مانند موارد زیر وجود دارد:
- کیوی
- بروکلی
- توت فرنگی
- فلفل قرمز و سبز
- پرتقال یا آب پرتقال
- گریپ فروت و آب گریپ فروت
با مصرف مواد حاوی ویتامین C از حساسیتها دور بمانید یا آنها را بهتر کنترل کنید.
گزنه
گزنه گیاهی بوتهای است که به شکل موضعی (روی پوست) و خوراکی (از طریق دهان) برای درمان شرایط مختلف استفاده میشود. یکی از کاربردهای آن، رفع علائم حساسیت است.
در پایگاه پزشکی وریول هلث (verywellhealth) آمده است:
آنتی هیستامین های طبیعی مانند گزنه با مسدودکردن فعالیت هیستامین در بدن عمل میکنند؛ درست مانند داروهای آنتی هیستامین و التهاب یا استرس اکسیداتیو را هم کاهش میدهند. این روند به بهبود واکنشهای آلرژیک کمک میکند.
البته برای مصرف داروهای گیاهی یا گیاهان دارویی هم باید نظر متخصص را جویا شوید، چون شاید عوارض ناخوشایندی به همراه بیاورند. برای مثال، احتمال دارد که بعد از مصرف گزنه در قالبهای مختلف (مثلاً به شکل چای) دچار ناراحتی معده، تعریق یا اسهال شوید.
کرستین
کرستین نوعی آنتیاکسیدان است که در بسیاری از گیاهان یافت میشود و اثرات ضد آلرژی دارد. مطالعات نشان میدهند که کرستین مسیرهای آزاد شدن هیستامین در جریان خون را مسدود میکند. مصرف کرستین به عنوان مکملی غذایی در دسترس است و در مواد خوراکی مختلفی از جمله موارد زیر وجود دارد:
- شوید، انگور، سیب
- بروکلی،چای سیاه
- زغال اخته و بلوبری
- اسفناج و کلم پیچ
- چای سبز، انگور
- فلفل چیلی
- شوید، پیاز
- مارچوبه
- آویشن
- گیلاس
- مارچوبه
- کاهو
عوارض جانبی مصرف این مواد شامل سردرد یا ناراحتی معده است. اگر بیماری کلیوی دارید یا باردار/شیرده هستید، نباید بدون مشورت پزشک اقدام به مصرف کرستین کنید.
دارچین سیلان
در طب سنتی، از دارچین سیلان برای درمان خانگی سرماخوردگی و واکنشهای آلرژیک استفاده میشود. ماده فعال در دارچین سیلان سینامالدئید است که خواص ضدالتهابی دارد و میتواند پاسخهای التهابی بدن به حساسیت را کاهش دهد.
بوتربور
از قرون وسطی تاکنون، از بوتربور که بوتهای گیاهی است، برای درمان علائم مشکلات دستگاه ادراری، ناراحتی معده، سردرد، رینیت آلرژیک، تب یونجه و موارد دیگر استفاده میشود. بوتربور هم مانند ویتامین C عمل میکند و در کاهش التهابات آلرژی نقش دارد. از عوارض جانبی مصرف بوتربور، باید به آروغ زدن، سردرد، خارش چشم، اسهال و مشکلات تنفسی اشاره کنیم.
بروملین
بروملین گروهی از آنزیمهاست که در آناناس یافت میشود و در رفع درد سینوس و اختلالات گوارشی کاربرد دارد. با مصرف آناناس، التهاب بینی و گرفتگی ناشی از حساسیت کاهش پیدا میکند. در آناناس تازه، غلظت بروملین در قسمتهای غیر خوراکی مانند ساقه و هسته بیشتر است.
عوارض جانبی احتمالی مصرف بروملین، معده درد و اسهال است. بروملین با برخی آنتیبیوتیک ها از جمله آموکسیل (آموکسی سیلین) هم تداخل دارد. اگر در حال درمان عفونت باکتریایی هستید، آن را مصرف نکنید.
پروبیوتیکها
پروبیوتیکها باکتریها و مخمرهای زندهای هستند که بهطور طبیعی در روده زندگی میکنند. این باکتریها برای حفظ سلامت گوارش و ایمنی روده مفیدند. مطالعات پزشکی نشان میدهند که پروبیوتیکها به رفع حساسیت هم کمک میکنند. برای مثال، براساس پژوهشهای مختلف به نظر میرسد که مصرف مواد لبنی پروبیوتیک در رفع رینیت آلرژیک اثرات مثبت دارد.
عصاره فلفل سیاه
عصاره فلفل سیاه یکی دیگر از داروهای سنتی است که بسیاری از مردم برای درمان بیماریهای مرتبط با باکتری، دیابت و التهاب از آن استفاده میکنند. عصاره فلفل سیاه با کاهش التهاب بر علائم حساسیت تأثیر مثبت میگذارد. البته هنوز نیاز به تحقیقات بیشتری درباره اثرگذاری فلفل سیاه وجود دارد. با این حال، برخی شواهد و مطالعات تأثیرات مثبت آن را تأیید میکنند.
بربرین
بربرین عصارهای از میوه زرشک است. بربرین به دلیل داشتن خواص ضدباکتریایی، گوارشی، ضدقارچی و ضد التهابی همواره در طب سنتی محبوب و پرکاربرد بوده است. برخی از پژوهشها نشان میدهند که استفاده از این عصاره، روی کنترل علائم حساسیت و مشکلاتی مانند رینیت آلرژیک اثرات مثبت میگذارد.
اسپیرولینا
اسپیرولینا نوعی جلبک است که به صورت پودر یا مکمل در دسترس است. برخی مطالعات به اثرات آنتی هیستامینی اسپرولینا اشاره کردهاند که روی کنترل آلرژی، تاثیر زیادی دارد. به عنوان مثال، مطالعهای در سال ۲۰۲۰ نشان داد که اسپیرولینا در مقایسه با آنتی هیستامین ستیریزین، بسیار مؤثرتر است. محققان تأکید دارند که برای بهرهمندی از این اثرات، فرد باید بالای ۲ گرم از این ماده را در چهار دوز در طول روز، مصرف کند.
روغن ماهی
روغن ماهی سرشار از اسیدهای چرب امگا-3 است و خواص ضدالتهابی قوی دارد. مطالعات نشان داده که مصرف منظم امگا-3 به کاهش التهاب مرتبط با آلرژیهای مختلف کمک کند و علائمی مانند آبریزش بینی، عطسه و خارش را کاهش میدهد.
روغن نعنا
روغن نعنا یا منتول میتواند بهعنوان یک آنتیهیستامین طبیعی از گرفتگی بینی و التهاب ناشی از آلرژیها جلوگیری کند. همچنین نعنا دارای اثرات خنککننده و آرامبخش است که میتواند تأثیر مثبتی روی سیستم تنفسی بگذارد.
- مصرف دمنوشهای حاوی آنتی هیستامینهای طبیعی
بهترین آنتی هیستامین طبیعی
محققان هنوز بهترین آنتی هیستامین طبیعی را پیدا نکردهاند. در واقع، نیاز به مطالعات وسیع و پرچالشی برای رسیدن به چنین اطلاعاتی است. با این حال، مطالعات فعلی و انجامشده تاکنون، نشان میدهند که موارد زیر از بهترین و اثرگذارترین انواع آنتی هیستامین طبیعی هستند:
- کورستین
- ویتامین C
- پروبیوتیکها
بهترین آنتی هیستامین طبیعی وابسته به نوع آلرژی، شدت آن، شرایط جسمانی هر فرد و البته نظر پزشک انتخاب میشود. با اقدامات سرخودانه و توصیههای غیرعلمی، سلامت خودتان را به خطر نیاندازید.
برای مصرف آنتیهیستامین طبیعی باید با پزشکان کدامم تخصص مشورت کرد؟
اگر دچار حساسیت هستید، مصرف آنتی هیستامین طبیعی به شما کمک میکند تا از علائم ناخوشایند خلاص شوید. با این حال، نباید خودسرانه از مواد گیاهی استفاده کنید. همیشه با دکتری مشورت کنید که میداند تخصص گوش و حلق و بینی چیست و بهترین گزینه را برای رفع آلرژی به شما معرفی میکند. یادتان باشد که مواد گیاهی ترکیبات شیمیایی و افزودنیهای مختلف ندارند، اما شاید مصرفشان عوارضی ناشناخته داشته باشد. این موارد از نظر علمی بررسی نشدهاند و در بسیاری از مواقع، مشخص نیست که باعث بروز چه واکنش دیگری در بدن شوند. پس بیمشورت با پزشک، از آنها استفاده نکنید.
اگر دچار حساسیت هستید، با پزشک مشورت کنید. به سامانه دکتردکتر بروید و از آنجا نظر بیماران پیشین متخصصان مختلف را بخوانید. امتیازات پزشکان را بررسی کنید و از همان پلتفرم، به شکل آنلاین نوبت ملاقات حضوری بگیرید.
منابع:
verywellhealth.com
medicalnewstoday
healthline.com