چشم صورتی یک اصطلاح عامیانه است که در توصیف هر گونه بیماری که باعث قرمز و یا صورتی شدن چشم می شود، مورد استفاده قرار می گیرد. بیشتر این عارضه به ملتحمه عفونی مربوط می شود. چرک های سبز یا زرد معمولاً نشان دهنده عفونت باکتریایی هستند. در حالی که ترشحات شفاف یا سفید معمولاً منشاء ویروسی دارند. خارش بیشترین مشخصه ورم ملتحمه آلرژیک است. خبر بد این است که صورتی شدن چشم بر اثر یک عفونت بسیار مسری بوده و وضعیتی نسبتاً ناراحت کننده ایجاد می کند. خبر خوب هم این است که به راحتی قابل درمان است.
چشم صورتی ویروسی در برابر چشم صورتی باکتریایی
ویروسی که منجر به چشم صورتی ویروسی می شود، می تواند از بینی به چشم ها سرایت کند. وقتی یک نفر سرفه یا عطسه می کند و قطرات آن با چشم شما برخورد می کنند نیز می توانید به این بیماری مبتلا شوید.
باکتری باعث چشم صورتی باکتریایی می شود. معمولاً این باکتری از سیستم تنفسی یا پوست به چشم شما سرایت می کند. همچنین می توانید به چشم صورتی باکتریایی مبتلا شوید، اگر:
- چشم های خود را با دست های آلوده لمس کنید.
- از لوازم آرایشی آلوده با باکتری استفاده کنید.
- لوازم شخصی خود را با فرد مبتلا با چشم صورتی شریک شوید.
هر دو نوع صورتی شدن چشم اغلب در طول عفونت دستگاه تنفسی فوقانی مانند سرماخوردگی (ویروس) یا گلودرد (ویروس و باکتری) شروع می شوند.
هر دو نوع چشم صورتی ویروسی و باکتریایی، علائم مشابهی را ایجاد می کنند که عبارتند از:
- قرمز یا صورتی شدن سفیدی چشم ها
- اشک
- احساس خارش یا خراشیدگی در چشم
- التهاب
- سوزش چشم یا تحریک پذیری
- پوسته پوسته شدن پلک ها یا مژه ها، به ویژه صبح ها
- ترشح از چشم ها
در اینجا چند راه برای تشخیص نوع چشم صورتی ارائه شده است:
چشم صورتی ویروسی:- معمولاً از یک چشم شروع می شود اما می تواند به چشم دیگر نیز سرایت کند.
- با سرماخوردگی یا سایر عفونت های دستگاه تنفسی شروع می شود.
- منجر به ترشحات آبکی از چشم می شود.
چشم صورتی باکتریایی:
- می تواند با یک عفونت دستگاه تنفسی یا عفونت گوش شروع شود.
- یک یا هر دو چشم را درگیر می کند.
- باعث ایجاد ترشح (چرک) غلیظی می شود که پلک ها را به یکدیگر می چسباند.
ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی با گرفتن نمونه هایی از ترشح چشم شما و ارسال آن به به یک آزمایشگاه برای بررسی، می تواند به شما بگوید که عفونت شما ویروسی است یا باکتریایی.
روش های درمان چشم صورتی
روش های درمان چشم صورتی بسته به نوع عفونت (باکتریایی یا ویروسی) متفاوت است. در ادامه به روش های درمان انواع چشم صورتی اشاره شده است:
درمان چشم صورتی باکتریایی
اگر صورتی شدن چشم بر اثر ورم ملتحمه باکتریایی باشد، ممکن است برای دریافت آنتی بیوتیک نیاز به مراجعه به پزشک داشته باشید. نسخه می تواند به هر دو شکل پماد یا قطره چشم باشد. آنتی بیوتیک های خوراکی چندان مورد نیاز نیستند.
درمان چشم صورتی ویروسی
چشم صورتی ویروسی، خود محدود کننده است. این وضعیت مانند سرماخوردگی ویروسی از چند روز تا چند هفته طول می کشد و به آنتی بیوتیک ها پاسخ نمی دهد. رایج ترین روش های درمان عبارتند از:
- قطره ها یا پمادهای روان کننده چشم
- آنتی هیستامین ها یا ضد احتقان ها
- کمپرس گرم یا سرد
در صورت مشاهده هر گونه علائم مشکوک به ورم ملتحمه و صورتی شدن چشم ، در اوایل دوره عفونت به یک چشم پزشک یا متخصص سلامت چشم مراجعه کنید.
درمان های طبیعی
درمان های طبیعی به صورت بالقوه به جلوگیری از ورم ملتحمه ویروسی کمک می کنند. خوردن پروبیوتیک ها و داشتن یک رژیم غذایی غنی از ویتامین های A، K و B می تواند به سلامت بیشتر چشم و دفع عفونت کمک کند. در صورتی که علت صورتی شدن چشم باکتریایی نباشد، این راه حل ها به کاهش علائم کمک می کنند:
- تمام ملحفه ها را بشویید.
- مکمل های حاوی روی مصرف کنید.
- کمپرس سرد بر روی چشم های خود قرار دهید.
- چشم های خود را مرتب با آب تمیز بشویید.
- زیاد بخوابید.
- برای کمک به تسریع بهبودی، به خوبی آبرسانی کنید.
چه افرادی به چشم صورتی مبتلا می شوند؟
تمام افراد در معرض خطر صورتی شدن چشم هستند. اما کودکان در سنین مدرسه، مستعدترین افراد محسوب می شوند. چرا که کودکان در طول روز با یکدیگر از نزدیک در تماس هستند. بزرگسالانی که با کودکان در سنین مدرسه زندگی می کنند نیز اولین کاندیداهای ابتلا به چشم صورتی هستند. هر دو نوع ورم ملتحمه باکتریایی و ویروسی بسیار قدرتمند هستند. تا حدی که می توانند تا یک هفته بر روی دستگیره در زنده بمانند. بنابراین با شستن مرتب دست ها می توانید از انتشار آنها پیشگیری کنید.
پیشگیری از صورتی شدن چشم
رعایت نکات بهداشتی، بهترین راه پیشگیری از انتشار چشم صورتی است. برخی از آنها عبارتند از:
- دست های خود را مرتب بشویید.
- روبالشی خود را مرتب تعویض کنید.
- چشم های خود را لمس نکنید یا مالش ندهید.
- لوازم شخصی مانند حوله، پتو، روبالشی و لوازم آرایشی را با کسی شریک نشوید.
- لوازم آرایشی که در طول دوره ابتلا به ورم ملتحمه استفاده کرده اید را دور بریزید.
- لنزهای تماسی یک بار مصرف و محلول هایی که در طول مدت ابتلا به چشم صورتی استفاده کرده اید را دور بریزید.
- لنزهای تماسی سخت و عینک را مرتب تمیز و ضد عفونی کنید.
- ملحفه ها، دستمال ها و حوله ها را بعد از استفاده با آب داغ بشویید.
- عینک و لنزهای تماسی را مرتب تمیز کنید.
- اگر به چشم صورتی مبتلا شده اید، تا از بین رفتن علائم در خانه بمانید و به مدرسه یا سر کار نروید.
بر اساس گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) ، کودکان مبتلا به ورم ملتحمه تنها پس از شروع روند درمان می توانند به مدرسه بروند. اگر تماس نزدیک با سایر کودکان اجتناب ناپذیر است، CDC پیشنهاد می کند که کودک مبتلا را در خانه نگه دارید.
چه وقتی به پزشک مراجعه کنیم؟
در موارد زیر لازم است به پزشک مراجعه کنید:
- فرد مبتلا زیر ۵ سال سن دارد.
- دید شما به هر نحوی کاهش پیدا کرده است.
- چرک گوشه چشم شما به رنگ زرد یا سبز است.
- قرنیه شما به جای شفاف بودن مات شده است.
- چشم شما به شدت دردناک است.
- به تاری دید، حساسیت به نور و سایر مشکلات بینایی دچار شده اید.
- چشم شما به شدت قرمز شده است.
- علائم شما پس از گذشت ۱ هفته بدون مصرف دارو یا ۲۴ ساعت مصرف آنتی بیوتیک، هنوز از بین نرفته است.
- علائم شما شدیدتر شده است.
- سیستم ایمنی شما بر اثر بیماری هایی مانند سرطان یا HIV و یا داروهای مصرفی، ضعیف شده است.
چشم پزشکان برای بررسی کامل، از تجهیزات بیشتری برخوردار هستند. در صورت داشتن چرک سبز یا زرد در گوشه چشم، می توانید به پزشک مراقبت های اولیه نیز مراجعه کنید. پزشکان می توانند علائم شما را ارزیابی کرده و در صورت لزوم آنتی بیوتیک تجویز کنند. همچنین می توانند در صورت نیاز شما را به یک چشم پزشک ارجاع دهند.
چشم صورتی چقدر طول می کشد؟
طول کشیدن ورم ملتحمه به نوع آن و چگونگی درمان بستگی دارد. اکثر اوقات، چشم صورتی طی چند روز تا دو هفته برطرف می شود. هر کدام از انواع چشم صورتی، مدت خاصی طول می کشند که عبارتند از:
- چشم صورتی ویروسی ناشی از ویروس هایی مانند آدنوویروس یا ویروس هرپس. این نوع صورتی شدن چشم ظرف مدت ۷ تا ۱۴ روز بدون درمان برطرف می شود.
- چشم صورتی باکتریایی ناشی از باکتری هایی مانند استافیلوکوک اورئوس یا استرپتوکوک پنومونیه. آنتی بیوتیک ها باید ظرف ۲۴ ساعت پس از شروع مصرف، عفونت را از بین ببرند. حتی در صورت عدم مصرف آنتی بیوتیک، چشم صورتی خفیف معمولاً همیشه در عرض ۱۰ روز بهبود پیدا می کند.
اگر عفونت باکتریایی دلیل چشم صورتی شما باشد ممکن است گلودرد استرپتوکوکی را نیز تجربه کنید.
چشم صورتی معمولاً تا زمان داشتن علائمی مانند قرمزی چشم ، اشک و پوسته پوسته شدن، قابل انتقال است. این علائم باید ظرف مدت ۳ تا ۷ روز برطرف شوند. با مصرف آنتی بیوتیک ها برای عفونت باکتریایی، علائم سریع تر از بین می روند. اما این داروها برای درمان عفونت های ویروسی و دیگر انواع ورم ملتحمه کارآمد نیستند.
نتیجه گیری
صورتی شدن چشم از جمله عفونت های رایج است که بر اثر باکتری یا ویروس اتفاق می افتد. چشم صورتی در اکثر موارد خفیف است و بدون درمان نیز خود به خود برطرف می شود. موارد جدی تر به درمان با داروهای آنتی بیوتیک یا آنتی ویروس نیازمندیم. با شستن مرتب و اصولی دست ها و عدم شریک شدن لوازم شخصی می توانیم از ابتلا به چشم صورتی پیشگیری کنیم.
منبع : healthline
سلام.
ببخشید بیماری چشم صورتی واگیر دار هست؟
سلام عزیز
چشم صورتی خود به تنهایی یک بیماری مستقل نیست بلکه علامتی است که در اثر مشکلات مختلف از جمله عفونت باکتریایی یا ویروسی ایجاد میشود
در اغلب موارد نگرانی از بابت مسری بودن وجود ندارد