سوزش چشم چه دلایلی دارد و چگونه درمان می‌شود؟

آلرژی، ضربه، عفونت و خشکی چشم منجر به سوزش چشم می‌شوند. گاهی‌اوقات هم علت سوزش چشم وجود نوعی بیماری و مشکل ثانویه است. برای شناسایی این بیماری و درمان این وضعیت باید به دکتر چشم مراجعه کنید. در بیشتر موارد، این وضعیت به‌سرعت تشخیص داده می‌شود و پزشکان با داروی مسکن بدون نسخه برای سوزش چشم به درمان مشکلات مختلف می‌پردازند.

بااین‌حال، شاید درمان سوزش چشم جدی‌تر باشد و روند درمان کمی طول بکشد. در این مقاله با علل سوزش چشم آشنا می‌شوید و از درمان‌های آن می‌خوانید. برای آشنایی با علل سوزش چشم و راه‌های تسکین سوزش چشم با ما همراه باشید. مطالعه این مطلب به ۵ دقیقه زمان نیاز دارد.

 در آخر، اگر پرسشی درباره انواع سوزش چشم مزمن و شدید داشتید، آن را در قسمت نظرات بنویسید. پزشک ما به شما پاسخ خواهد داد.

آنچه در این مقاله خواهید خواند پنهان کردن

سوزش چشم چیست؟

سوزش چشم، احساس سوختن در یک یا هر دو چشم است. این علامت دردناک بوده و زندگی روزانه را مختل می‌کند. معمولاً سوزش، واکنشی به خشکی و نبود اشک کافی در چشم است. ممکن است، این مشکل به‌طور ناگهانی ظاهر شده و به سرعت از بین برود. در برخی از موارد هم هفته‌ها یا ماه‌ها طول می‌کشد. درمان‌های خانگی مانند قطره‌های چشمی یا کمپرس‌های خنک می‌توانند سوزش ناشی از آلرژی یا خشکی را تسکین دهند. در برخی موارد، سوزش نشانه نوعی بیماری پزشکی است که نیاز به درمان دارد. در این موقعیت‌ها، باید به دکتر چشم مراجعه کنید. دکتر چشم با بررسی وضعیت شما و تشخیص نوع مشکل، بهترین درمان را پیشنهاد می‌دهد. 

علت سوزش چشم

علت سوزش چشم چیست؟

سوزش چشم، وضعیت آزاردهنده‌ای است و گاهی نشان‌ از ابتلا به نوعی بیماری ثانویه دارد. اگر دچار سوزش چشم هستید، باید علت آن را تعیین کنید تا درمان مناسب مشخص شود. سوزش چشم می‌تواند ناشی از خشکی چشم، بلفاریت، آلرژی، آفتاب سوختگی و موارد متنوع دیگر باشد. برخی از علل سوزش چشم، به درمان‌های خانگی پاسخ می‌دهند، اما برخی دیگر به درمان پزشکی نیاز دارند. با توجه به طیف وسیعی از علل احتمالی، در صورت وجود حس سوزش در چشم‌ها باید به پزشک مراجعه کنید. همراه‌شدن این وضعیت با قرمزی، تورم یا ترشحات چشم، نیاز به پیگیری دارد.

در ویدئویی که در ادامه می‌بینید، دکتر مهدی رخصت یزدی درباره علت سوزش چشم نکات مهمی را بازگو می‌کند:

play-rounded-fill

با دلایل مختلف سوزش چشم، در ادامه آشنا می‌شوید.

اینفوگرافی علت سوزش چشم

خشکی چشم

گاهی‌اوقات، خشک‌شدن بیش‌ از اندازه چشم باعث سوزش آن می‌شود. وضعیت خشکی چشم زمانی رخ می‌دهد که چشم به اندازه کافی اشک تولید نمی‌کند.

خشکی چشم بیشتر در زنان و افراد مسن ظاهر می‌شود. علائم خشکی چشم عبارتند از:

  • درد
  • تاری دید
  • قرمزی چشم
  • سنگینی پلک‌ها
  • سوزش بیش‌ازحد چشم

این موضوع می‌تواند به‌دلیل عوامل مختلفی مانند قرارگرفتن در معرض باد یا دود، افزایش سن، مصرف برخی داروها یا شرایط پزشکی و بیماری‌های مختلف ایجاد شود.

عفونت

عفونت‌های چشمی، در اثر باکتری‌ها، ویروس‌ها یا قارچ‌ها ایجاد می‌شوند. از نخستین علائم عفونت چشم باید به قرمزی و سوزش چشم‌ها اشاره کنیم. عموماً با تشخیص علت سوزش چشم و رفع عفونت، مشکل برطرف می‌شود. درصورت تشخیص دیر یا نادرست، ممکن است به درمان‌های دیگری هم نیاز باشد. با آگاهی از اینکه تخصص چشم پزشکی چیست، در زمان بروز عفونت به این متخصصان مراجعه کنید. پزشکان می‌توانند با شناسایی علت و منشأ عفونت، به درمان سوزش چشم بپردازند. 

آفتاب‌سوختگی چشم

قرار گرفتن بیش‌ از حد دربرابر اشعه فرابنفش (UV) ناشی از نور آفتاب می‌تواند موجب آفتاب‌سوختگی چشم شود. به این وضعیت فتوکراتیت (Photokeratitis) می‌گویند. این مورد، عامل سوزش چشم بعد از جوشکاری است. علت احساس سوزن‌سوزن شدن چشم هم ریشه در همین موضوع دارد. نور اشعه فرابنفش خورشید می‌تواند به قرنیه و شبکیه چشم آسیب برساند و باعث بروز مشکلات بینایی شود. سایر علائم آفتاب‌سوختگی چشم علاوه‌بر سوزش عبارتند از:

  • حساسیت به نور
  • سوزش و آبریزش چشم
  • سوزش تخم چشم و درد
  • احساس وجود ریگ در چشم

مشاهده هاله‌ نور در اطراف چراغ‌ و اجرام پرنور هم باعث بروز چنین مشکلی می‌شوند.

بلفاریت 

بلفاریت (Blepharitis) نوعی التهاب پلک است و می‌تواند باعث قرمزی، سوزش، خارش و پوسته‌پوسته شدن پلک شود. از عوارض دیگر آن هم باید به تاری دید چشم و خشکی پلک اشاره کنیم. این بیماری معمولاً هر دو چشم را درگیر می‌کند. ویژگی شاخص بلفاریت، ایجاد پوسته‌هایی مانند شوره سر در پلک‌ها و به ويژه در لبه‌ها‌ی آن‌ها است. این بیماری بر اثر عفونت باکتریایی به وجود می‌آید. باکتری‌ها در بسیاری از مواقع، عامل سوزش هستند. برای درمان سوزش و خارش چشم باید به دکتر چشم مراجعه کنید.

ناخنک چشم

بیماری ناخنک می‌تواند علت سیخ‌ زدن چشم یا احساس سوزش چشم شدید باشد. ناخنک یا زائده چشم (Pterygium) رویش بافت گوشتی در قسمت سفیدی چشم است. این عارضه معمولاً در نزدیکی بینی بروز پیدا می‌کند؛ البته می‌تواند در قسمت بیرونی چشم هم ظاهر شود. به‌نظر می‌رسد که ترکیبی از عوامل از جمله خشکی چشم و نور فرابنفش باعث بروز این مشکل می‌شوند.

علائم آن عبارتند از:

  • سوزش چشم
  • خارش
  • قرمزی
  • ورم

در برخی موارد، رویش بافت می‌تواند به قرنیه هم برسد و اختلالات بینایی جدی ایجاد کند.

دلیل سوزش چشم

روزاسه چشمی

روزاسه چشمی عارضه‌ای است که موجب التهاب پلک‌ها می‌شود. این بیماری در افرادی رخ می‌دهد که مبتلا به «آکنه روزاسه» هستند. این بیماری پوستی است و شاخصه اصلی آن، قرمزی و پرخونی رگ‌های پوست صورت است. سایر علائم روزاسه چشمی عبارتند از:

  • درد
  • حساسیت به نور
  • نابینایی در موارد شدید

به آکنه روزاسه، جوش بالغین هم گفته می‌شود.

آلرژی و حساسیت چشم

آلرژی‌ یکی از شایع‌ترین دلایل سوزش چشم در اول صبح است. آلرژن‌ها یا همان محرک‌هایی مانند گرده، کپک، موی حیوانات خانگی و گردوغبار می‌توانند باعث سوزش چشم و حساسیت شوند. حساسیت چشم که به نام التهاب ملتحمه آلرژیک هم شناخته می‌شود، زمانی بروز پیدا می‌کند که مواد حساسیت‌زا وارد چشم شوند. واکنش بدن در مقابل این مواد خارجی، تولید هیستامین است. هیستامین موجب سوزش چشم‌ها خواهد شد.

سایر علائم حساسیت چشم عبارتند از:

  • قرمزی چشم
  • خارش چشم
  • بروز التهاب

التهاب یا عفونت کیسه‌های اشکی چشم هم در پی بروز حساسیت ایجاد می‌شوند. 

آسیب و ضربه به چشم

برای تشخیص و درمان مشکل سوزش چشم، باید ببینید که علت آن چیست. اگر مشکل و بیماری خاصی به‌میان نباشد، پزشکان به دنبال عوامل فیزیکی و صدمات احتمالی می‌روند. آسیب به چشم می‌تواند باعث سوزش شود. منظور از آسیب هم ضرباتی است که در ورزش یا به هر دلیلی به چشم وارد می‌شوند. گاهی‌اوقات، تماس جسمی خارجی با چشم مانند لنزهای تماسی هم باعث بروز عوارضی مانند سوزش خواهند شد.

سوزش چشم بعد از عمل بینی

سوزش چشم بعد از عمل بینی، عارضه شایعی است. دلیل سوزش چشم بعد از عمل شامل موارد زیر است:

  • خشکی چشم
  • حساسیت
  • آسیب
  • عفونت

در بیشتر موارد، سوزش چشم بعد از عمل بینی خفیف است و به‌‌طور خودکار برطرف می‌شود. اما در مواردی نادر، ممکن است این سوزش با علائم دیگری همراه شده و نیاز به درمان وجود داشته باشد. ضمناً تمام افرادی که عمل می‌کنند هم دچار عوارض شایع آن نمی‌شوند.

سوزش چشم بعد از بوتاکس

سوزش چشم بعد از بوتاکس عارضه جانبی خفیفی است و نیاز به هیچ اقدام درمانی ندارد. این سوزش معمولاً ناشی از تزریق بوتاکس به عضلات اطراف چشم است. بوتاکس می‌تواند باعث انقباض این عضلات و در نتیجه، باعث تحریک و سوزش چشم شود. در بیشتر موارد، سوزش چشم بعد از بوتاکس طی چند روز برطرف می‌شود. 

سوزش چشم در اثر آلودگی هوا

آلودگی هوا در برخی مواقع، علت سوزش چشم و سردرد است. در هوای آلوده، چشم‌ها تحریک شده و ذرات ریز و گازهای مضر وارد آن‌ها می‌شوند. درنتیجه، این احساس سوزش چشم و سردرد به‌وجود می‌آیند. علائم سوزش چشم ناشی از آلودگی هوا عبارتند از:

  • قرمزی
  • سوزش
  • خشکی
  • خارش

برخی از افراد هم دچار حساسیت به نور می‌شوند. زندگی در محیط‌های آلوده، احتمال ابتلا به مشکلات بینایی را بیشتر می‌کند.

عامل سوختن چشم
مرد جوان چشم‌هایش را در آینه نگاه می‌کند.

سوزش چشم ناشی از استفاده از موبایل

استفاده طولانی‌مدت از تلفن همراه، باعث سوزش چشم و خشکی آن می‌شود. وقتی به صفحه تلفن همراه خود خیره می‌شوید، ناخودآگاه کمتر پلک می‌زنید. همین موضوع منجر به خشک‌شدن و نهایتاً سوزش چشم می‌شود. پلک‌زدن به مرطوب نگه‌داشتن چشمان شما کمک می‌کند. این موضوع درخصوص استفاده زیاد از کامپیوتر هم صدق می‌کند. کسانی که با وسایل الکترونیکی این‌چنینی زیاد کار می‌کنند، باید مدام به چشم‌های خود استراحت بدهند. 

سوزش چشم در اثر رفتن به استخر

بعد از استخر، امکان دارد که به‌دلیل قرارگرفتن در معرض کلر و سایر مواد شیمیایی موجود در آب استخر، دچار احساس سوزش چشم شوید. کلر، نوعی ماده ضدعفونی‌کننده است و برای جلوگیری از رشد باکتری‌ و سایر میکروب‌ها در آب استخر استفاده می‌شود. کلر، عاملی تحریک‌کننده برای چشم‌ها است. معمولاً مقدار کلر موجود در استخرها برای سلامتی ضرری ندارد. سوزش چشم ناشی از آن هم دوام ندارد. بااین‌حال، اگر از عینک شنا استفاده کنید، دچار چنین عارضه و مشکلی نخواهید شد.

سوزش چشم بعد از عمل لیزیک و آب مروارید

سوزش چشم بعد از عمل آب مروارید، لیزیک و لازک، عارضه شایع و البته خفیفی است. این مشکل هم معمولاً بدون نیاز به درمان و پیگیری، رفع می‌شود. پزشک معالج برای کمترشدن این عوارض داروهایی همچون قطره سوزش چشم تجویز می‌کند. استفاده از قطره‌های چشمی به کاهش درد و سوزش چشم کمک شایانی می‌کند. این عمل‌ها باعث کاهش اشک در چشم می‌شوند و خشکی و سوزش به‌همراه می‌آورند. چنین مشکلات و عوارضی موقتی است و جای نگرانی ندارند.

سوزش چشم در سرماخوردگی و آنفولانزا

ویروس سرماخوردگی و آنفولانزا باعث التهاب در چشم می‌شود. این التهاب در مواقع غیرخطرناک با سوزش چشم خفیف و در موارد شدیدتر با عفونت بروز می‌کند. چنین سوزش و التهابی معمولاً با استراحت و استفاده از داروهای تجویزی پزشک درمان می‌شود. درخصوص سوزش چشم هنگام سرماخوردگی کودکان و زنان باردار، حساسیت بیشتری به‌خرج دهید و با یک پزشک مشورت کنید. اقدامات خودسرانه در این زمینه، می‌توانند با بروز نتایج ناخوشایندی همراه باشند؛ پس ریسک نکنید.

علت سوزش چشم و سردرد چیست؟

سوزش چشم و سردرد در نتیجه مشکلات مختلفی رخ می‌دهند. عفونت و حساسیت‌ها می‌توانند باعث بروز دو عارضه سردرد و سوزش ناحیه چشم شوند. استرس و خستگی هم عاملی برای بروز چنین مشکلاتی هستند. کارکشیدن زیاد از چشم‌ها همراه با بروز سردرد و فشاری است که روی چشم‌ها آمده و سوزش ایجاد می‌کند. برخی از بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت هم موجب سوزش چشم و بروز علائمی مانند سردرد می‌شوند. مواجهه با نور شدید و خیره‌کننده هم در برخی از افراد با بروز سردرد و سوزش چشم همراه است. 

علت سوزش چشم و تاری دید چیست؟

 التهاب کراتیت، کانژنکتیویت، آلودگی با باکتری یا ویروس هم باعث تاری دید و سوزش چشم‌ها می‌شوند. برخی از افراد هم با ابتلا به حساسیت، نسبت به گردوغبار یا مواد شوینده، چنین عوارضی را تجربه می‌کنند. امکان بروز تاری شدید و سوزش زیاد، با استفاده زیاد از صفحه نمایش دستگاه‌های الکترونیکی هم وجود دارد. این موارد چشم‌ها را خشک می‌کنند و باعث می‌شود که به‌خاطر بی‌آبی و نبود رطوبت بسوزند. برای تشخیص دقیق‌تر علت تاری دید چشم ، بهتر است با چشم‌پزشک مشورت کنید. در صورتی که علائم شما شدید و پایدار است، حتماً به پزشک مراجعه کنید تا مورد بررسی و درمان قرار بگیرید.

علت سوزش چشم و آبریزش بینی چیست؟

وقتی فصل آلرژی فرا می‌رسد، ممکن است دچار آبریزش بینی، خارش و سوزش چشم شوید. اگر به محرک‌هایی مانند گردوغبار یا کپک حساسیت دارید، احتمالاً این علائم را در تمام طول سال و در مواجهه با آلرژن‌ها تجربه می‌کنید. عوامل تحریک‌کننده مختلفی همچون دود یا آلودگی می‌توانند باعث تحریک چشم‌ها و سوزش آن‌ها شوند. در پی سوزش چشم آلرژیک، آبریزش بینی هم رخ می‌دهد. 

درمان سوزش چشم

علت سوزش چشم و ریزش اشک چیست؟

زمانی که چشم‌ها بسیار خشک می‌شوند، آب‌ریزش پیدا می‌کنند. در واقع، اشکی که از آن‌ها جاری می‌شود، در واکنش به خشکی بیش از حد محیط چشم است. شاید تعجب کنید و بگویید که چنین روندی چطور با وجود نبود اشک و رطوبت ایجاد می‌شود. باید بگوییم، زمانی که چشم خشک می‌شود، غدد اشکی که مسئول تولید اشک هستند، به درستی کار نمی‌کنند. این غدد تولید اشک را کاهش می‌دهند. چنین روندی باعث می‌شود که سطح چشم به‌صورت غیرطبیعی خشک شود و این خشکی باعث تحریک چشم می‌شود. تحریک چشم به‌عنوان یک واکنش طبیعی، می‌تواند به غدد اشکی فرمان دهد تا اشک بیشتری تولید کنند.

علت سوزش اطراف چشم چیست؟

سوزش حوالی چشم عموماً به‌واسطه حساسیت رخ می‌دهد. آلودگی‌های محیطی هم عاملی برای سوزش اطراف چشم هستند. تماس با مواد یا هوای آلوده می‌تواند پوست نازک حوالی چشم را حساس و دچار سوزش کند.

بنا به تحقیقات و بررسی‌های سازمان پیشگیری و کنترل بیماری‌ها (CDC) :

مواد شیمیایی صنعتی یا محصولات پاک‌کننده از علل شایع سوزش یک یا هر دو چشم هستند.

آسیب‌هایی مانند تورم و خراشیدگی هم باعث بروز چنین مشکلاتی می‌شوند. عواملی نظیر استرس و خستگی هم می‌توانند اعصاب اطراف چشم را تحریک کرده و باعث سوزش این ناحیه شوند. 

علت سوزش چشم بعد از بیدارشدن از خواب چیست؟

سوزش چشم بعد از بیدارشدن از خواب به دلایل مختلفی رخ می‌دهد. خشکی چشم‌ها در طول خواب و کاهش تولید اشک در زمان بسته‌بودن چشم‌ها باعث سوزش آن‌ها می‌شود. وجود محیطی که در آن، محرک‌های حساسیت‌زا وجود دارند هم عامل دیگری برای بروز سوزش بعد از خواب است. اگر با لنزهای تماسی به‌خواب بروید هم در زمان بیدارشدن، سوزش و خشکی چشم‌ها، اذیت‌تان خواهند کرد.

خواب ناکافی یا بی‌کیفیت هم می‌تواند به خستگی و خشکی چشم منجر شود. برای کاهش سوزش چشم بعد از بیدارشدن، می‌توانید اقدامات زیر را انجام دهید:

  • استفاده از مرطوب‌کننده‌های چشمی قبل از خواب.
  • اجتناب از استفاده از لنزهای تماسی در طول خواب.
  • استفاده از دستگاه‌های مرطوب‌کننده هوا در اتاق خواب.
  • حفظ بهداشت مناسب چشم‌ها و پاکسازی مواد آرایشی قبل از خواب.

در صورت شدیدبودن سوزش چشم‌ها، حتماً با چشم‌پزشک درباره وضعیت خود مشورت کنید.

علت سوزش پلک چشم چیست؟

گرفتگی یا عملکرد نادرست غدد چربی در پلک باعث سوزش چشم می‌شود. روزاسه، نوعی بیماری پوستی است که با قرمزی صورت و چشم‌ها مشخص می‌شود. ابتلا به این وضعیت هم باعث سوختن پلک‌ها می‌شوند. واکنش‌های آلرژیک به داروهای چشم، محلول‌های لنز تماسی یا آرایش چشم هم عامل سوزش پلک‌ها هستند. شالازیون یا وضعیتی که در آن، روی پلک برجستگی به‌وجود می‌آید هم چشم‌ها را می‌سوزاند. این برجستگی، ناشی از مسدودشدن غدد چربی در ناحیه پلک است. این وضعیت پلک‌ها را متورم و ناراحت می‌کند.

سوزش پلک بالایی چشم

علل سوزش پلک بالایی و پایینی تقریباً مشابه‌اند. پلک بالا هم می‌تواند در اثر حساسیت به محرک‌های مختلف یا بیماری‌هایی نظیر بلفاریت دچار سوزش و درد شود. آفتاب سوختگی یا روزاسه و ناخنک چشمی هم از دلایل ابتلا به این وضعیت هستند. گاهی‌اوقات، مشکل به‌طور خودبه‌خود رفع می‌شود. در برخی موارد هم، نیاز به مراجعه به پزشک و پیگیری وضعیت وجود دارد. عفونت‌ها، گل‌مژه و انسداد غدد چربی در پلک‌ها هم از عوامل سوزش پلک بالایی چشم هستند. 

علت درد و سوزش چشم چیست؟

سرماخوردگی و عفونت‌های سینوسی از شایع‌ترین دلایل درد و سوزش هم‌زمان چشم هستند. حساسیت‌ها هم در رده‌بندی دیگری از عوامل دردآور قرار می‌گیرند. بااین‌حال، باید بدانید که پای عوامل متنوع دیگری هم در بروز درد و سوزش توأم چشم در میان است. برای مثال، نور زیاد خورشید یا استفاده از لنزهای تماسی نامناسب هم می‌توانند موجبات بروز درد و سوزش در چشم‌ها را فراهم کنند. شنای مداوم و طولانی در آب پر از کلر هم از دلایل دیگر چنین مشکلی است.

علت سوزش چشم هنگام اشک‌ریختن چیست؟

عوامل متعددی از جمله موارد زیر باعث سوزش چشم در زمان اشک‌ریختن می‌شوند:

  • محرک‌های محیطی
  • عرق و خشکی چشم
  • بلفاریت و آلرژی‌های مختلف

وقتی به دلیل ناراحتی عاطفی گریه می‌کنید، اشک‌های تولیدشده از ترکیب متفاوتی نسبت به اشک‌های پایه و معمولی برخوردار هستند. در آن‌ها، پروتئین‌ها، هورمون‌ها و مواد شیمیایی مرتبط با استرس هم وجود دارند. افزایش تولید اشک در هنگام گریه، همراه با این ترکیب منحصر به فرد، می‌تواند منجر به ناراحتی و سوزش شود.

علت سوزش چشم در بارداری چیست؟

در دوران بارداری هم برخی از زنان دچار سوزش چشمی می‌شوند. علت این موضوع، ریشه در نوسانات هورمونی دارد. تغییرات هورمونی و نوسانات آن، روی تولید اشک در چشم‌ها اثر منفی می‌گذارد. با تغییر روند تولید اشک در چشم‌ها، رطوبت‌شان پایین آمده و خشکی ایجاد می‌شود. چشم‌های خشک، بیشتر در معرض سوزش قرار دارند. در صورت بروز چنین مشکلی، نیاز به مراجعه به پزشک و مشورت با او به وجود می‌آید.

علت سوزش چشم در کودکان چیست؟

کودکان هم دچار سوزش چشم می‌شوند. عوامل محرکی مانند موارد زیر باعث بروز واکنش‌های آلرژیک در آن‌ها می‌شود:

  • شوره حیوانات خانگی
  • گردوغبار
  • گرده گل
  • دود
  • عطر

 حتی غذاها هم می‌توانند باعث ایجاد واکنش آلرژیک در چشم شوند. اگر ناراحتی چشم با قرمزی و ترشحات چسبنده یا تیره همراه باشد، نشانه‌ای از ورم ملتحمه ویروسی یا باکتریایی دیده می‌شود. این وضعیت، به‌عنوان چشم صورتی معروف است.

علائم سوختن چشم
زن چشم‌هایش را از زیر عینک ماساژ می‌دهد و می خاراند.

علائم همراه با سوزش چشم چیست؟

علاوه‌بر سوزش چشم، ممکن است علائم دیگری نیز داشته باشید. این علائم به عامل سوزش چشم بستگی دارند. از نشانه‌های دیگری که امکان دارد، در زمان سوختن چشم‌ها در آن‌ها به‌وجود بیایند، باید به موارد زیر هم اشاره کنیم:

  • احساس وجود جسم یا ذره‌ای در چشم‌ها
  • حساسیت به نور
  • قرمزی در چشم
  • تورم پلک‌ها
  • درد

اگر قرمزی چشم به مشکلی مانند ورم ملتحمه آلرژیک مربوط باشد، ممکن است علائمی فراتر از سوزش یا مشکلات چشمی داشته باشید. برای مثال، شاید عطسه یا آبریزش بینی هم تجربه کنید.

تشخیص سوزش چشم چگونه است؟

شناسایی علت اصلی سوزش چشم اهمیت زیادی دارد. کسانی که دچار سوزش چشم هستند، باید سریعاً به پزشک مراجعه کنند. پزشک معالج با سوال در مورد علائم و همینطور سوابق پزشکی بیمار، علت سوزش چشم را تشخیص می‌دهد.

پزشک معمولاً سوالاتی درمورد این موضوعات مطرح می‌کند:

  • زمان بروز علائم
  • عوامل محرک سوزش چشم
  • عوامل بهبود وضعیت سوزش چشم
  • داروهای مصرفی بیمار برای مشکلات دیگر

 برخی داروها مانند ضداحتقان‌ها (Decongestant) می‌توانند موجب سوزش چشم شوند. درصورتی‌که، پزشک عمومی علت سوزش چشم را نشانه‌ای از بیماری‌های چشم تشخیص دهد، شما را به یک چشم‌پزشک ارجاع خواهد داد. شما می‌توانید از همان ابتدا هم به چشم‌پزشک مراجعه کنید. چشم‌پزشک از تجهیزات تخصصی یا از قطره‌های مخصوص برای بررسی دقیق و واضح چشم و مجرای اشک و رطوبت استفاده می‌کند. در این صورت، متوجه می‌شود که سوزش چشم از چیست و درمان مناسب را به شما تجویز می‌کند.

درمان سوزش چشم چیست؟

درمان سوزش چشم به علت آن بستگی دارد. برخی از درمان‌های مورد استفاده شامل قطره‌ها یا پمادهای چشمی می‌شوند. این موارد به درمان مشکلات زیر کمک می‌کنند:

  • آلرژی
  • التهاب
  • عفونت
  • خشکی چشم

استفاده از اشک مصنوعی، ۴ تا ۶ بار در روز جایز است. باز هم بهتر است که طبق نظر متخصص در این زمینه عمل کنید. مصرف قطره‌های آلرژی بدون نسخه (OTC) برای چشم هم معمولاً مفید و بی‌ضرر هستند. شستن پلک‌ها با شامپو بچه در صورت وجود پوسته روی پلک‌ها (در صورت ابتلا به بلفاریت) هم ایده خوبی است.

درمان دارویی سوزش چشم
دختر جوان دستش را روی یکی از چشم‌ها گذاشته است.

درمان دارویی سوزش چشم 

بعد از این که پزشک متوجه شد، سوزش چشم نشانه چیست، درمان مناسب را برایتان تجویز خواهد کرد. ممکن است، این درمان شامل مراقبت‌های خانگی یا استفاده از قطره سوزش چشم و داروهای خاص باشد.

برخی از درمان‌های دارویی رایج برای سوزش چشم عبارتند از:

دارونحوه اثرگذاری
استفاده از قطره‌های روان‌کننده چشمی برای برطرف‌کردن قرمزی چشم و بهبود عملکرد چشم
قطره‌های چشمی آنتی‌هیستامین برای کاهش التهاب ناشی از آلرژی 
داروهای خوراکی

 برای درمان علت سوزش چشم همچون تجویز آنتی‌بیوتیک‌ها برای درمان عفونت

مصرف مکمل‌ها کاهش اثرات خشکی چشم ناشی از مصرف مکمل‌هایی مانند روغن ماهی و فلکسید اویل (روغن بذر کتان)

در موارد نادر و خشکی چشم شدید، امکان دارد که نیاز به عمل جراحی هم به‌وجود بیاید. گاهی، احتمال دارد که پزشک اقدام به بستن مجرای اشک کند و مانع از تخلیه و ریزش اشک شود. در این صورت، چشم مرطوب می‌ماند.

داروهای بدون نسخه 

اگر سوزش چشم، مداوم و مزمن شده، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید. گاهی‌اوقات، با توصیه به مصرف داروهای بدون نسخه، سلامتی‌تان به‌سرعت بازمی‌گردد و سوزش چشم‌ها از بین می‌رود.

از جمله داروهای بدون نسخه باید به موارد زیر اشاره کنیم. یادتان باشد که اگرچه این داروها بدون نسخه در دسترس‌اند، اما نباید سرخودانه، اقدام به مصرفشان کنید:

  • آنتی‌بیوتیک برای درمان عفونت باکتریایی چشم.
  • اسکراب پلک برای درمان بلفاریت یا خشکی چشم.
  • قطره چشمی برای آلرژی یا خشکی چشم.

ممکن است، برای شرایط پزشکی زمینه‌ای به درمان‌های اضافی نیاز داشته باشید. پزشکان براساس نیازهای‌تان به شما داروها و روش‌های درمانی مناسب را معرفی می‌کنند.

درمان خانگی سوزش چشم 

درمان خانگی سوزش چشم می‌تواند به تسکین علائم و جلوگیری از بدتر شدن آن کمک کند. برخی از درمان‌های خانگی رایج برای سوزش چشم عبارتند از:

  • تمیز کردن حاشیه‌های پلک چشم در نزدیکی پایه‌ مژه‌ها: فرد با تمیزکردن چشم با پاک‌کننده‌های ملایم و همچنین آب ولرم، می‌تواند به آرامی تاحد زیادی خشکی چشم را برطرف کند. 
  • استفاده از کمپرس آب گرم روی چشم‌ها: یک حوله تمیز و نرم را در آب گرم بخیسانید و روی چشم‌های خود قرار دهید.
  • استفاده از قطره‌های چشمی اشک مصنوعی: قطره‌های چشمی اشک مصنوعی می‌توانند به مرطوب نگه‌داشتن چشمانتان کمک کنند. این قطره‌ها بدون نسخه در داروخانه‌ها موجود هستند.
  • استفاده از قطره چشم: استفاده از قطره یا مصرف دارو مانند قرص آنتی‌هیستامین برای کاهش اثرات واکنش‌های آلرژيک در چشم هم مفید است. 

 دقت کنید که عینک آفتابی هم می‌تواند به محافظت از چشمان شما در برابر نور خورشید و باد کمک کند. 

درمان فوری سوزش چشم از پیاز 

برای سوزش چشم‌ها با پیاز هم راه‌کارهایی وجود دارند. به این توصیه‌ها دقت کنید:

  • چشم‌ها را با آب سرد بشویید.
  • از قطره‌های اشک مصنوعی استفاده کنید.
  • کمپرس سرد را روی چشم‌ها بگذارید تا تسکین پیدا کنند.
  • سریع پلک بزنید و با پلک‌زدن مداوم، اثر تندی گاز پیاز را خنثی کنید.

استفاده از محلول نمکی استریل برای شستن و التیام چشم‌ها هم ایده بدی نیست.

دکتر چشم پزشک برای درمان سوزش چشم

برای درمان سوزش چشم به چه دکتری مراجعه کنید؟

در گام نخست، می‌توانید به پزشک عمومی مراجعه کنید. اگر لازم باشد، او شما را به دکتر چشم‌پزشک ارجاع می‌دهد. اگر احساس می‌کنید که مشکل دقیقاً از چشم‌ها است و پای سرماخوردگی یا عفونتی مشابه به‌میان نیست، از ابتدا برای درمان سوزش چشم، به دکتر چشم مراجعه کنید. برای مثال، وجود مشکلاتی مانند دشواری در دیدن در شب و سوزش چشم‌ها نیاز به پیگیری جدی نزد چشم‌پزشک دارد. اگر ترشحات چشمی عجیب و عفونی‌اند هم باید مستقیماً به چشم‌پزشک مراجعه کنید.

خوشبختانه، در تمامی شهرهای ایران، می‌توانید بهترین چشم پزشک‌ها را پیدا کنید و به‌راحتی، نوبت ویزیت حضوری یا غیرحضوری با آن‌ها را ثبت کنید. مثلاً اگر در تهران زندگی می‌کنید، بیش از 108 دکتر چشم تهران هستند که آماده پذیرش شما هستند. کافی است در دکتردکتر، جستجو کنید. بهترین‌ها را بشناسید و به‌طور آنلاین، از آن‌ها نوبت بگیرید.

گاهی‌اوقات، قرارگرفتن در معرض عوامل محرک باعث سوزش چشم می‌شود. برخی مواقع هم علت سوزش چشم جدی‌تر و ابتلا به برخی بیماری‌ها است. در هر حال، برای رفع خستگی چشم، تاری دید یا حساسیت به نور با متخصصان مشورت کنید. برای پیشگیری از سوزش چشم هم به رعایت بهداشت و استراحت چشم‌ها دقت بیشتری کنید. 

منابع:

medicalnewstoday.com

my.clevelandclinic.org

verywellhealth.com

سوالات متداول سوزش چشم

گاهی‌اوقات بله، انواع عفونت‌ها می‌توانند باعث بروز سوزش چشمی شوند. البته عوامل دیگری هم می‌توانند چنین عارضه‌ای را به‌وجود بیاورند. بنابراین، در صورت سوختن چشم‌ها باید دلیل و علت را به‌درستی شناسایی کنید.

گاهی، اشک مصنوعی باعث تر و مرطوب‌شدن محیط چشم‌ها می‌شود. اگر سوزش ناشی از خشکی زیاد چشم‌ها باشد، این رطوبت به بهبود و تسکین وضعیت کمک شایانی می‌کند.

برای درمان سوزش، ابتدا باید علت آن تشخیص داده شود. پزشک معالج استفاده از داروهای خوراکی یا قطره‌های چشمی را به شما توصیه می‌کند.

در پاسخ به اینکه «برای سوزش چشم چی خوبه»، باید به استفاده از کمپرس سرد، اشک مصنوعی و پرهیز از مالیدن دست‌ها به چشم اشاره کنیم.

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
419 نظرات
  1. بهنام می گوید

    سلام خانم دکتر
    من وقتی میخوابم موقع بیدار شدن چشمهام میسوزه و به شدت قرمز میشه و دودقیقه بعد از بیدارشدن و شستن چشمها خوب میشه از نظر عصب و عضله و فشار چشم معاینه شدم مشکلی نبود امااین وضعیت داره آزارم میده

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      خشکی چشم در اثر باز ماندن چشم‌ ها در خواب میتواند همچین علایمی بدهد

  2. سمیه می گوید

    باسلام و خسته نباشید
    دوماه است وقتی سرم را پایین میندازم کتاب میخوانم حتی زمینو نگاه میکنم وقتی سرم را بالا میارم بمدت 2دقیقه همجا تار میشودبهترین متخصص چشمم رفتم چشمانم را معاینه کرد و هیچ مشکلی نداشت حتی شماره ی عینکمم تغییر نکرده فقط این اذیتم میکنه که تا سرم را پایین میندازم و سرم را بلند میکنم همجارا تار میبینم حتی نمیتوانم کتاب بخونم ویا طراحی کنم شدیدن تا سرم را بالا میارم همجا تار میشه و کلافه میشم قطره ی اشک مصنوعی هم ریختم اما تاری تمام نمیشه فقط فقط پایین میندازم سرم را تا بالا میارم سرم را تارمیبینم درحالت عادی همجا خوب تار نیست ممنونم اگر راهنمایی کنید سپاسگذارم.

  3. Max می گوید

    با درود فراوان خسته نباشید
    بنده چند وقته بصورت لحظه ای یک بار در روز چشم سمت چپم،فوق العاده در آن واحد نوک چشم داغ می‌کنه خواستم ببینم علت این موضوع چیست

  4. ناشناس می گوید

    سلام خسته نباشید من وقتی که گریه میکنم یا زیاد میخندم و اشک از چشم هام میاد هر دوتا چشم هام اینقدر میسوزه که نمیتونم چشم هام رو باز کنم حتی مواقعی که صورتم رو میشورم

    1. Amirreza می گوید

      منم یک مدت هست اینطوری شدم حتی خمیازه میزنم و اشک از چشمام میاد بازم چشمام میسوزه

      1. مشاور سلامتی می گوید

        سلام
        عللی همچون آلرژی، آلودگی، خشکی چشم و…مطرحه
        قطره اشک مصنوعی استفاده کرده و جهت معاینه به متخصص چشم پزشک مراجعه کنید

  5. مژگان حسینی می گوید

    سلام و خسته نباشید.من یکسال هست ک چشمام میسوزه خیلی بقدری ک نمیتونم گاهی اوقات چشمام رو باز کنم بنظر شما مشکل از چیه؟؟ممنون میشم راهنمایی کنید

  6. امیرعلی می گوید

    سلام خانم دکتر من چشم ها ۲ روز هست که میسوزه نزدیک بینی سوزش شدیدی داره و بعضی اوقات سمت راست گوشه چشمم میسوزه روزی هم حدود ۷ ساعت در گوشی هستم وقتی به چشمم دست میزنم سوزش خیلی شدیدی میگیره ولی وقتی دست نمیزنم سوزش خیلی کمی هست کلا داره منو اذیت میکنه آیا قطره ای برای این مشکل هست

  7. فاطمه احمدی می گوید

    سلام وقت بخیر ، من وقتی اشک از چشمم میاد یا گریه میکنم چشام‌خیلی مسوزه بقدری ک نمیتونم باز نگه دارم و باید چشام ببندم
    ب نظرتون مشکل از چیه ؟ایا نیاز ب قطره چشم‌هم‌هست

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      سوزش چشم ها به دنبال اشک ریزش علل زیادی داره از جمله خشکی، آلرژی، جسم خارجی و…
      بهتره از نظر خشکی چشم بررسی شین و به متخصص چشم پزشک مراجعه کنید

  8. Reza می گوید

    سلام
    من چشمام میسوزه و نمیدونم چیکار کنم دکتر رفتم گفت چشمات مشکلی نداره بینایی سنجی رفتم گفت مشکلی نداره ولی الکی الکی میسوزه حساسیت یا آلرژیک هم ندارم بار اول اینطوری میشم احساس میکنم یک چیزی داخل چشمه و میسوزه

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      از نظر خشکی چشم بررسی شوید

  9. مبینا می گوید

    سلام من 16 سالمه و سوزش شدید چشم دارم و وقتی میخوام تخته رو نگاه کنم سر کلاس چشم هام رو خیلی ریز میکنم درصورتی که میتونم کاملا ببینم بعضی وقت ها تاری دید دارم و مثل این میمونه که یک ناحیه ای هاله ای از نور میبینم و برای اینکه اون هاله از بین بره باید چشم هام رو مالش بدم و چند وقته که در طی روز چندین بار سردرد میشم که اولش فقط در ناحیه ی پشتی سرم بود اما چند روزیه که ناحیه ی بالا و کناره های سرم هم درگیر این سردرد شدن و تا چند وقت پیش سردردم در حدی نبود که خیلی اذیت بشم و بیشتر از دو ساعت طول نمیکشید اما خیرا طوری سردرد میشم که حتی درس هم نمیتونم بخونم و ممکنه تا 4 و 5 ساعت هم طول بکشه و درنهایت با مسکن ی خورده اروم تر بشم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      با توجه به علایمی که شرح دادین جهت معاینه ابتدا به متخصص چشم پزشک مراجعه کنید، اگر از نظر ضعف بینایی مشکلی نداشتین جهت بررسی بیشتر به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید

  10. محمد می گوید

    سلام خانوم دکتر چشمای من حساسیت داره و وقتی میگیره خیلی میسوزه و به گرد و غبار و بعضی از عطر ها حساسیت دارم کار منم ماشین سنگینه و بعضا داخل گرد غبارم اگر میشه اسم قطره قوی سوزش چشم بگین ممنون

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      قطره اشک مصنوعی یکبار مصرف
      اگر حالت آلرژی و خارش داشت قطره بتامتازون( مصرف کوتاه مدت فقط و در حد یکی دوبار هنگام علایم و به طور طولانی اصلا توصیه نمیشه و نیاز به ویزیت داره)

  11. علیرضا می گوید

    سلام محصلم. حدودا روزی ۸ الی ۱۰ ساعت پشت مانیتور کامپیوتر هستم.یکی دو هفته میشه که چشام میسوزه و کمی تاری دید دارم.به نظرتون چیکار کنم؟عینک مخصوص کامپیوتر بگیرم؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      اول ضعف بینایی و خشکی چشم بابد بررسی شه
      از قطره اشک مصنوعی یکبار مصرف استفاده کنید و به متخصص” چشم پزشک مراجعه کنید

  12. علی محمدی می گوید

    سلام ببخشید من چشمام مثل اینکه پیاز خورد میکنیم و آب میاد و میسوزه اینطوری میشه و واسه رفعش مجبورم برم چشمامو با آب سرد بشورم تا چشمم خوب بشه اما دوباره بعد از 1ساعت ک چشمم داغ میشه و شروع میکنه به سوختن و آبریزش و 15 سالمم هست میشه راهنماییم کنید دلیلش چیه

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام.از نظر خشکی چشم و آلرژی باید بررسی بشین
      جهت معاینه به متخصص” چشم پزشک مراجعه کنید

    2. اناهیتا می گوید

      سلام من ۱۶ سالمه و دقیقا همین حالت ب منم دست میده

  13. دانیال می گوید

    سلام خانم دکترمنچندوقتی هست که تاربودوالان هم سوزش چشم دارم وقتی خمیازه میکشم همیشه ازچشمام اشک میادعلتش چیه ممنون میشم راهنمایی کنیدسن ۴۱ساله

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      از نظر ضعف بینایی و خشکی چشم بررسی لازم
      به متخصص” چشم پزشک مراجعه کنید

  14. سارینا می گوید

    سلام چشمم ناخنک داره و در جایی خوندم که اگر آب به چشمی که ناخنک داره برسه ناخنک بزرگتر میشه و آب برای ناخنک ضرر داره آیا واقعیت داره ؟پس برای وضو و دوش گرفتن چکار کنم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      همچین تماس هایی مورد ندارن

  15. مینا می گوید

    سلام وقتتون بخیر دخترم دوساله هست و جدیدا روزی چند بار میگه چشمام و چشماش قرمز میشه و دوباره خود ب خود خوب میشه بنظر شما آلرژی فصلی هست؟چون من خودم نزدیک ب پاییز و بهار خارش چشم و ابریزش بینی دارم و دخترم متاسفانه ب شدت ب گوشی وابسته شده ممکنه ماله نور گوشی باشه چون نور گوشی رو هم زیاد میکنه و بازی میکنه توی تاریکی.ممنون

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      بله میتونه بخاطر الرژی باشه اما چون کوچیکه معاینه لازنه

  16. علی ۳ می گوید

    سلام خانم دکتر مادر من گاهی سوزش چشم داره و یکم سنگینی پلک میشه بگید علتش چیه.

    وقتای هم که کرم سفید کننده میزنه اینجوری میشه
    ممنون از لطف تون.

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      بیشتر آلرژی مطرحه

    2. محمد می گوید

      سلام دوستم از سوزش چشم شکایت داره میگه انگار حدود 1 دقیقه اسپری فلفل میپاشن تو چشمم، بعد اروم میشم، دلیلش چی میتونه باشه خانم دکتر،؟

      1. مشاور سلامتی می گوید

        سلام
        از نظر آلرژی و خشکی چشم بررسی بشن

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر