بی اختیاری ادرار بعد از زایمان؛ علائم، عوامل خطر و درمان

بی اختیاری ادرار بعد از زایمان
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

بی اختیاری ادرار زمانی است که فرد ناخواسته ادرار می کند. زایمان طبیعی می تواند احتمال ابتلا به بی اختیاری ادرار را افزایش دهد. این امر یک عارضه جانبی شایع زایمان است و معمولاً با گذشت زمان و با بهبودی بدن برطرف می شود.

طبق یک مطالعه در سال 2019، تقریباً یک سوم افراد بین سه ماهه دوم بارداری تا 3 ماه اول پس از زایمان، بی اختیاری ادرار را تجربه می کنند. در ادامه علائم، عوامل خطر، درمان و پیشگیری از بی اختیاری پس از زایمان را مورد بحث قرار می دهیم.

بی اختیاری ادرار بعد از زایمان چیست؟

بی‌اختیاری ادرار به میزان دوبرابر زنان را نسبت به مردان مبتلا می‌کند. دفتر سلامت زنان پیشنهاد می‌کند که این ممکن است به این دلیل باشد که تغییرات هورمونی که در دوران بارداری، زایمان و یائسگی رخ می‌دهد ممکن است باعث اختلال ادراری شود. عضلات کف لگن از مثانه حمایت می کنند.

در دوران بارداری و پس از تولد، تغییرات هورمونی و آناتومیکی رخ می دهد و قدرت عضلات کف لگن کاهش می یابد. در برخی از افراد ممکن است در فرآیند زایمان به عضلات کف لگن آسیب برسد. اعصابی که مثانه را کنترل می‌کنند نیز می‌توانند در حین زایمان آسیب ببینند، به خصوص در هنگام زایمان واژینال.

بی اختیاری پس از زایمان زمانی است که فرد ناتوانی در کنترل مثانه را تجربه می کند. این وضعیت ممکن است در دوران بارداری شروع شود، اما بیشتر پس از زایمان رخ می دهد. دو نوع منبع اصلی بی اختیاری ادرار وجود دارد که زنان را تحت تأثیر قرار می دهد: استرس و بی اختیاری فوری.

بی اختیاری استرسی زمانی رخ می دهد که استرس یا فشار بر مثانه تاثیر بگذارد. ضعیف شدن عضلات کف لگن به مثانه و مجرای ادرار فشار وارد می کند. عطسه، خنده یا سرفه می تواند باعث نشت ادرار شود.

بی اختیاری فوری را مثانه بیش فعال نیز می نامند. نشت ادرار پس از میل شدید به ادرار کردن، اما قبل از رسیدن فرد به دستشویی رخ می دهد. فرد مبتلا به بی اختیاری ادرار می تواند هر دو نوع را تجربه کند که به آن بی اختیاری مختلط می گویند.

بی اختیاری ادرار بعد از زایمان

علائم بی اختیاری ادرار بعد از زایمان

افراد مبتلا به بی اختیاری ادرار به طور ناخواسته ادرار می کنند. سایر علائمی که ممکن است رخ دهد عبارتند از:

  • اسپاسم و فشار در ناحیه لگن
  • ادرار کردن هنگام خواب
  • رفتن به دستشویی بیش از هشت بار در روز یا بیش از دو بار در شب

نشت ادرار به دلیل بی اختیاری استرسی می تواند در نتیجه فعالیت های زیر رخ دهد:

  • ورزش کردن
  • خندیدن
  • سرفه کردن
  • عطسه کردن
  • بلند کردن چیزی سنگین
  • ایستادن
  • خم شدن به جلو

شدت فعالیت هایی که باعث نشت ادرار می شوند بسته به شدت بی اختیاری متفاوت است. علائم مثانه بیش فعال ممکن است شامل نشت ادرار و میل ناگهانی یا غیرقابل کنترل برای ادرار کردن باشد.

عوامل خطر بی اختیاری ادرار بعد از زایمان

طبق گفته وزارت بهداشت استرالیا، افراد اگر موارد زیر را داشته باشند، ممکن است بیشتر در معرض بی اختیاری ادرار پس از زایمان قرار گیرند:

  • در حال حاضر قبل از زایمان بی اختیاری دارند
  • ایجاد مشکلات مثانه در دوران بارداری
  • یک زایمان طولانی را تجربه کنند
  • اولین بچه خود را به دنیا می آورند
  • در انتظار تولد نوزادی با وزن بالا هستند
  • در طول زایمان مشکلاتی را تجربه کنند، مانند نیاز به بخیه، پارگی یا نیاز به فورسپس

تحقیقات انجام شده اشاره می کند که زایمان واژینال عامل خطر اصلی برای ایجاد بی اختیاری استرسی است. خطر ابتلا به بی اختیاری استرسی ادرار در افرادی که زایمان سزارین انجام می دهند در مقایسه با افرادی که به صورت واژینال زایمان می کنند، اندکی کاهش می یابد.

درمان و مدیریت بی اختیاری ادرار بعد از زایمان

افراد می توانند روش های مختلف زندگی و درمان های پزشکی را برای مدیریت بی اختیاری ادرار امتحان کنند.

پدهای جاذب

ممکن است شخصی نیاز داشته باشد از پدهای جاذب در لباس زیر خود استفاده کند یا از لباس زیر مخصوصی استفاده کند که برای جلوگیری از نشتی طراحی شده است. بسته به شدت نشتی، این پدها می توانند از آسترهای کوچک شورت تا پوشک بزرگسالان متغیر باشند. آنها ممکن است قابل استفاده مجدد یا فقط یک بار مصرف باشند. آنها به طور محتاطانه ادرار را جذب می کنند و از خیس شدن لباس افراد جلوگیری می کنند.

انجام تمرینات عضلات کف لگن

این تمرینات همچنین به عنوان تمرینات کگل شناخته می شود، تمرینات عضلات کف لگن می تواند به تقویت عضلات کف لگن کمک کند. بسته به زایمان، افراد باید با ماما یا متخصص مراقبت های بهداشتی در مورد بهترین زمان شروع تمرینات کگل پس از تولد نوزاد صحبت کنند.

پساری ها

یکی از رویکردهای درمانی شامل قرار دادن دستگاهی به نام پساری در واژن برای حمایت از مجرای ادرار و جلوگیری از نشت است. پساری های سفارشی در دسترس هستند، یا فرد می تواند یکی از آنها را بدون نسخه خریداری کند. برخی از پساری ها یکبار مصرف هستند، در حالی که برخی دیگر برای استفاده طولانی مدت مناسب هستند.

چشم انداز بی اختیاری ادرار بعد از زایمان

در بیشتر مواقع، اگر زایمان باعث بی اختیاری ادرار در فرد شده باشد، پس از بهبودی عضلات، این مشکل خود به خود برطرف می شود. افراد باید با پزشک، پرستار یا مامای خود صحبت کنند اگر بی اختیاری ادرار بیش از 6 هفته بعد از زایمان ادامه یابد یا اگر نگرانی خاصی دارند.

برای برخی افراد، کف لگن هرگز به طور کامل بهبود نمی یابد. با این حال، با بحث در مورد مشکل با یک متخصص مراقبت های بهداشتی، فرد می تواند خطر دائمی شدن بی اختیاری ادرار را به حداقل برساند. براساس یک مطالعه طولی در سال 2016 که شامل 3763 نفر بود، بی اختیاری ادرار به مدت 12 سال پس از تولد در سه چهارم زنان ادامه داشت.

بی اختیاری ادرار بعد از زایمان

آیا فرد می تواند از آن جلوگیری کند؟

یک فرد می تواند اقداماتی را برای به حداقل رساندن خطر ابتلا به بی اختیاری ادراری طولانی مدت پس از زایمان انجام دهد. این شامل:

حفظ وزن متوسط: با توجه به مطالعات، چاقی نیز ممکن  است با بی اختیاری در ارتباط باشد. بنابراین، افراد ممکن است بتوانند با کاهش وزن اضافی، خطر بی اختیاری خود را کاهش دهند.

انجام کگل: افراد می توانند این تمرینات را حتی قبل از باردار شدن شروع کنند. یک بررسی  در سال 2020 اشاره می کند که تمرین ساختار یافته عضلات کف لگن می تواند به جلوگیری از شروع بی اختیاری ادرار پس از زایمان و در اواخر بارداری کمک کند.

حفظ حرکات روده سالم: یبوست می تواند به مثانه و مجرای ادرار فشار وارد کند که می تواند باعث بی اختیاری ادراری شود. مردم باید اطمینان حاصل کنند که برای جلوگیری از یبوست، غذاهای حاوی فیبر زیاد مصرف کنند.

چه زمانی با پزشک تماس بگیرید؟

مقدار کمی بی اختیاری ادرار در زمانی که فرد باردار است شایع است، و این می تواند تا چند هفته پس از زایمان ادامه یابد بدون اینکه دلیلی برای نگرانی باشد. افراد در صورت نگرانی یا ادامه یافتن 6 هفته پس از تولد باید با پزشک، ماما یا پرستار صحبت کنند.

همچنین در صورتی که بی اختیاری ادرار بر کیفیت زندگی یا رفاه روانی فرد تأثیر می گذارد، مشاوره لازم است. متخصصان مراقبت های بهداشتی می توانند به فرد کمک کنند تا یک برنامه درمانی برای کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی خود ایجاد کند. برای دریافت نوبت پزشک آنلاین می توانید به سایت نوبت دهی پزشکان دکتردکتر مراجعه نماید

خلاصه

بی اختیاری ادرار پس از زایمان شایع است و تقریباً یک سوم افراد مورد اعتماد بین سه ماهه دوم بارداری و 3 ماه پس از تولد را تحت تأثیر قرار می دهد. معمولاً به دلیل تغییرات هورمونی و آناتومیکی در دوران بارداری و زایمان رخ می دهد.

بی اختیاری ادرار معمولاً پس از بهبودی بدن پس از زایمان برطرف می شود، اما در برخی موارد ممکن است بیشتر طول بکشد. با این حال، اگر فرد به مدت 6 هفته پس از زایمان ادامه داشت یا اگر نگرانی خاصی داشت، باید با یک پزشک متخصص تماس بگیرد.

 

منبع : medicalnewstoday

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*