قطره رینوسالتین (کلرید سدیم) چیست و چه کاربردی دارد؟ + شیوه مصرف

قطره رینوسالتین برای رفع خشکی بینی
اشتراک گذاری 2 نظر

محلول سدیم کلرید بینی یا قطره رینوسالتین (Rinosaltin) برای درمان احتقان بینی و خشکی آن و کنترل ریزش مخاط به حلق استفاده می‌شود. این داروی ضداحتقان در درمان آنفلوآنزا، آلرژی و تسکین علائم سرماخوردگی هم کاربرد دارد. بعد از جراحی‌های بینی و برای کنترل رینیت آلرژیک هم مورد استفاده قرار می‌گیرد. قطره رینوسالتین بینی حاوی محلول نمک خالص ملایم (همان سالین) است و هیچ ماده فعال یا دارویی در آن، وجود ندارد. در این مقاله از کاربردها، نحوه مصرف و عوارض قطره بینی رینوسالتین می‌خوانید. در ادامه، با این داروی ضدالتهاب بینی بیشتر آشنا می‌شوید. برای مصرف آن باید با دکتر گوش و حلق و بینی مشورت کنید.

در پایان، پرسش‌هایتان درباره قطره بینی رینوسالتین را بپرسید تا کارشناس سلامتی مجله پزشکی و سلامتی دکتردکتر به شما پاسخ دهد.

قطره بینی رینوسالتین چیست و چه ترکیباتی دارد؟

از این محصول برای درمان خشکی داخل بینی استفاده می‌شود. رینوسالتین درون بینی را مرطوب و مخاط غلیظ یا پوسته‌های داخل آن را مرطوب و نرم می‌کند. قطره رینوسالتین برای نوزاد و کودکان هم کاربرد دارد. استفاده از قطره برای افراد در این گروه سنی راحت است و به بهبود تنفسشان کمک می‌کند. امکان واردکردن دارو با سرنگ به بینی آن‌ها هم وجود دارد. ترکیبات قطره بینی رینوسالتین بسیار ساده است. در آن، فقط محلول نمک ملایم خالص وجود دارد. هیچ ماده دارویی خاصی در آن به کار نمی‌رود و به آن، محلول نمکی یا کلرید سدیم هم می‌گویند. برای استفاده از این قطره باید نظر دکتر گوش را جویا شوید.

قطره رینوسالتین یا محلول کلرید سدیم برای رفع خشکی بینی
قطره ایرانی رینوسالتین

اَشکال دارویی رینوسالتین چیست و در چه دوزهایی عرضه می‌شود؟

رینوسالتین به دو شکل در بازار عرضه می‌شود؛ اسپری و قطره. بنا به اینکه شکل استفاده از کدام راحت‌تر است، پزشک یکی از این دو را برای بیماران توصیه می‌کند:

  • اسپری بینی: این شکل رایج‌تر و استفاده از آن هم بسیار راحت است. این اسپری محلول نمکی استریلی دارد که با فشار به داخل بینی پاشیده می‌شود.
  • قطره بینی: قطره رینوسالتین هم موجود است و معمولاً برای نوزادان و کودکانی کاربرد دارد که نمی‌توانند از اسپری استفاده کنند. قطره بینی رینوسالتین به صورت قطره‌ای در داخل بینی چکانده می‌شود.

قبل از استفاده از هریک از این اَشکال، دستورالعمل روی بسته‌بندی را به دقت بخوانید. قطره رینوسالتین برای سرماخوردگی و موارد متنوعی قابل استفاده است، با انتخاب شکل مناسب دارو، استفاده از آن را راحت‌تر کنید.

کاربردهای درمانی قطره رینوسالتین چیست؟

قطره رینوسالتین به ایجاد رطوبت محیط بینی کمک می‌کند و در رفع خشکی آن، نقش اثرگذاری دارد. برای همین، در طیف وسیعی از موقعیت‌ها و برای کنترل مشکلات متنوعی از آن استفاده می‌شود. با آن، حتی امکان کنترل درد بینی در برخی موارد هم وجود دارد. معمولاً بعد از عمل‌های جراحی بینی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مشاوره تلفنی یا متنی با دکتر گوش، حلق و بینی

تسکین خشکی و تحریک بینی

رینوسالتین با مرطوب‌کردن مخاط بینی، در موارد مختلفی کاربرد دارد. برای مثال، خشکی و تحریک ناشی از عوامل مختلف مانند هوای خشک را رفع می‌کند. ضمن اینکه با آن می‌توانید اثر استفاده طولانی مدت از اسپری‌های بینی، یا برخی داروهای دیگر را هم تسکین دهید. با وجود قطره رینوسالتین، محیط بینی از خشکی خارج می‌شود و سوزش و مشکلات مشابه از بین می‌روند.

شست‌وشوی بینی

این قطره برای پاک‌کردن بینی هم کاربرد دارد. در مواردی که محرک‌هایی مانند گرد و غبار وارد بینی می‌شوند، از آن استفاده می‌شود. برای شست‌وشوی بینی از سایر آلرژن‌های تحریک‌کننده هم می‌توان روی قطره رینوسالتین حساب کرد. این قطره در پاک‌سازی ترشحات اضافی و سایر آلودگی‌ها هم کاربرد دارد.

قطره رینوسالتین برای شست‌وشوی بینی

تسکین علائم سرماخوردگی و آلرژی

رینوسالتین ترشحات بینی را رقیق می‌کند و گرفتگی بینی را از بین می‌برد. با مصرف آن، می‌توانید به بهبود وضعیت تنفس خود در زمان سرماخوردگی یا آلرژی کمک کنید. این قطره در بهبود تنفس هم نقش دارد و در صورت وجود علائم ناخوشایندی مانند خارش و آبریزش ناشی از سرماخوردگی و حساسیت هم کاربرد پیدا می‌کند.

کمک به بهبود سینوزیت

برای کاهش التهابات سینوزیت هم از این قطره استفاده می‌شود. مصرف منظم رینوسالتین می‌تواند التهابات آزاردهنده موجود در سینوس‌ها را کنترل کند. بنابراین، اگر به سینوزیت مبتلا هستید، با مشورت پزشک می‌توانید به سراغ مصرف این محلول بروید. شست‌وشوی منظم بینی و استفاده از این محصولات در کنترل علائم سینوزیت مفید واقع می‌شوند.

آماده‌سازی بینی برای سایر درمان‌ها

قبل از استفاده از برخی داروهای بینی هم پزشکان مصرف رینوسالتین را توصیه می‌کنند. مثلاً اگر قرار است که از اسپری‌هایی مانند محصولات استروئیدی استفاده کنید، پیش از آن، رینوسالتین تجویز می‌شود. استفاده از آن می‌تواند باعث بالارفتن اثرگذاری داروی مورد نیاز (برای درمان مشکلی خاص) شود.

پس از عمل جراحی بینی

رینوسالتین برای شست‌وشوی بینی و جلوگیری از خشک‌شدن مخاط بینی، پس از عمل جراحی بینی هم استفاده می‌شود. به طور خلاصه، رینوسالتین نوعی محلول نمکی استریل است که برای شست‌وشو، مرطوب و تمیزکردن بینی کاربرد دارد و می‌تواند در درمان طیف وسیعی از مشکلات، از جمله درمان گرفتگی بینی بعد از عمل جراحی موثر باشد.

نحوه و انتخاب دوز مصرف قطره رینوسالتین چگونه است؟

نحوه مصرف قطره بینی دشوار نیست و شکل اسپری این دارو هم وجود دارد. بنا به توصیه پزشک و براساس مشکلی که دارید، دوز و تعداد قطرات لازم برای استفاده هم متفاوت خواهند بود. همیشه روش مصرف رینوسالتین یا هر داروی دیگری را از روی بسته‌بندی آن مطالعه کنید. از مصرف بیش از حد قطره و اسپری خودداری کنید، چون امکان دارد که باعث تحریک بینی شود.

مصرف رینوسالتین در کودکان و نوزادان

نوزادان و کودکان نمی‌توانند به راحتی و مانند بزرگسالان، قطره‌های بینی را استفاده کنند. بنابراین، باید برای آن‌ها به سراغ شکل اسپری محلول بروید. با اسپری‌کردن تعداد پاف‌های توصیه‌شده از سوی پزشک، محلول را به داخل بینی آن‌ها وارد کنید. از زیاده‌روی در اسپری‌کردن محلول خودداری کنید، چون عوارضی به همراه خواهد داشت.

قطره رینوسالتین برای بزرگسالان

نحوه مصرف قطره بینی برای بزرگسالان بسیار ساده و بی‌نیاز از توضیح است. با این حال، این روند را با هم دوره می‌کنیم. برای این کار باید سر اسپری یا قطره‌چکان را قبل از هر بار استفاده تمیز کنید. سپس مراحل زیر را پشت سر بگذارید:

  • سر خود را کمی به عقب خم کنید و یک سوراخ بینی را ببندید.
  • مقدار مشخص‌شده از محلول را به داخل سوراخ بینی دیگر اسپری کنید یا بچکانید.
  • چند ثانیه نفس خود را نگه دارید و سپس به آرامی نفس بکشید.

این کار را برای سوراخ بینی دیگر هم تکرار کنید.

تحریک بینی از عوارض قطره رینوسالتین

عوارض رینوسالتین چیست؟

عوارض جانبی قطره بینی شامل بروز برخی واکنش‌های آلرژیک می‌شوند. اگر چنین مشکلاتی رخ دهند، باید سریعاً به اورژانس مراجعه کنید. منظور علائمی مانند موارد زیر است:

  • دشوارشدن تنفس
  • ظهور کهیر روی بدن
  • تورم صورت، لب‌ها، زبان یا گلو

در بسیاری از موارد هم عارضه خاصی رخ نمی‌دهد. با این حال، باید حواستان به بروز نشانه‌های بالا، بعد از استفاده از چنین قطره‌ای باشد. عوارض شایع‌تر مصرف رینوسالتین هم شامل سوزش و تحریک بینی می‌شوند. گاهی اوقات هم استفاده از آن، با عطسه‌کردن همراه است.

موارد احتیاط در مصرف قطره رینوسالتین بینی چیست؟

برای استفاده از قطره بینی رینوسالتین باید به نکاتی توجه کنید. در واقع، موارد احتیاط را بشناسید تا بروز عوارض احتمالی را کنترل کنید. در جدول زیر به موارد احتیاط پرداخته‌ایم، نگاهی به آن‌ها در زمان استفاده از قطره، خالی از لطف نیست.

مورد احتیاطتوضیحات
تداخل داروییقبل از مصرف رینوسالتین، لیست کامل داروهای مصرفی خود را به پزشک یا داروساز اطلاع دهید.
حساسیتاگر به سدیم کلرید حساسیت دارید، از مصرف آن خودداری کنید.
عفونتدر صورت وجود عفونت در بینی، قبل از استفاده از رینوسالتین با پزشک مشورت کنید.
بارداری و شیردهیزنان باردار یا شیرده باید قبل از مصرف هر دارویی، از جمله رینوسالتین، با پزشک خود مشورت کنند. البته قطره رینوسالتین در بارداری مشکل خاصی ایجاد نمی‌کند. با این حال، نظر پزشک را بپرسید.
بیماری‌های زمینه‌ایافرادی که به بیماری‌های زمینه‌ای مانند آسم، مشکلات قلبی یا کلیوی مبتلا هستند، باید قبل از استفاده از رینوسالتین با پزشک خود مشورت کنند.

دقت کنید که در مصرف هر دارویی برای بینی، باید نظر دکتری را جویا شوید که تخصص گوش و حلق و بینی دارد و شما را در جریان عوارض احتمالی آن می‌گذارد. استفاده طولانی‌مدت (بدون تجویز پزشک) و سرخودانه از هیچ دارویی توصیه نمی‌شود.

رینوسالتین با چه داروهایی تداخل دارد؟

در مصرف هر دارویی به تداخلات احتمالی آن با داروهای دیگر دقت کنید. اگر داروها با هم تداخل داشته باشند، اثرگذاری‌ آن‌ها در بدن کمتر می‌شود. این قطره معمولاً تداخلی با داروها و مکمل‌های دیگر ندارد. قطره کلرید سدیم بی‌خطر است و جذب سیستمیک اندکی دارد. در نتیجه، خبری از احتمال تداخل آن با داروهای دیگر نیست. با این حال، بهتر است که پیش از مصرف، درباره وضعیت بدن خود و استفاده از آن، با پزشک مشورت کنید.

محلول کلرید سدیم یا همان رینوسالتین
محلول کلرید سدیم یا رینوسالتین در قالب قطره

برای مصرف قطره رینوسالتین با چه پزشکی مشورت کنید؟

برای درمان مشکلات مختلف از جمله خشکی، انواع حساسیت بینی و سینوزیت از قطره بینی رینوسالتین استفاده می‌شود. مخاط بینی با این دارو متعادل می‌شود و مشکلات تنفسی از بین می‌روند. قطره رینوسالتین را بدون تجویز پزشک استفاده نکنید. در واقع، شاید مشکلی دارید که استفاده از این دارو برایتان موثر نیست. در نتیجه، نباید به سراغ استفاده خودسرانه از داروها بروید. عوارض رینوسالتین را هم مرور کنید و ببینید که مصرف آن با بروز چه نتایجی همراه می‌شود.

برای درمان گرفتگی بینی یا مشکلات متنوع دیگر، متخصص گوش و حلق و بینی، این دارو را توصیه می‌کند. جهت استفاده از آن برای رفع حساسیت بینی، گرفتگی‌ها و مشکلات دیگر، با پزشک مشورت کنید. بدون دستور پزشک قطره رینوسالتین بینی را مصرف نکنید و حواستان به عوارض آن باشد. هرچند که این محلول حاوی ترکیبات خاصی از داروهای مختلف نیست، اما شاید شکل و دوز نادرست مصرف آن، عوارضی به همراه بیاورد.

اگر می‌خواهید برای درمان التهاب سینوس یا درمان گرفتگی بینی از این قطره استفاده کنید، نظر پزشک را جویا شوید. برای پیداکردن بهترین پزشکان می‌توانید به سامانه دکتردکتر مراجعه کنید. در آنجا، نظرات بیماران پیشین هر پزشک موجود است. با مرور نظرات و بررسی امتیازات پزشکان می‌توانید به شکل آنلاین، از آن‌ها وقت بگیرید. در مراجعه به دکتر، با عوارض قطره بینی رینوسالتین آشنا شوید و با آگاهی از نحوه مصرف قطره بینی، علائم مشکلتان را کنترل کنید.

منابع:

drugs.com

webmd.com

سوالات متداول قطره رینوسالتین

رینوسالتین محلولی نمکی و استریل است که برای شست‌‌وشو، رفع خشکی بینی و رقیق‌کردن مخاط استفاده می‌شود. این محلول به بهبود تنفس، کاهش التهاب و تسکین علائم سرماخوردگی، آلرژی و سینوزیت کمک می‌کند.

به طور کلی، رینوسالتین داروی بی‌خطری است و عوارض جانبی شدیدی به همراه نمی‌آورد. اما شاید در برخی موارد، باعث سوزش خفیف یا تحریک بینی شود.

نحوه استفاده از رینوسالتین بسته به نوع آن (اسپری یا قطره) متفاوت است. به طور کلی، سر خود را به عقب خم کنید، یک سوراخ بینی را ببندید و مقدار معینی از محلول را به داخل سوراخ بینی دیگر اسپری کنید یا بچکانید. این کار را برای سوراخ بینی دیگر هم تکرار کنید.

بله، رینوسالتین برای کودکان هم قابل استفاده است. باید قبل از استفاده از این قطره برای کودکان، با پزشک مشورت کنید تا دوز مناسب و نحوه استفاده صحیح را با شما درمیان بگذارد.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

2 دیدگاه در “قطره رینوسالتین (کلرید سدیم) چیست و چه کاربردی دارد؟ + شیوه مصرف
  • قطره رینوسالتین برای بزرگسالان هم کاربرد داره یا فقط برای بچه هاس؟

    پاسخ
    • سلام عزیز
      در کودکان و بزرگسالان هر دو کاربرد دارد

      پاسخ