حس سنگینی معده به چه علتی رخ می‌دهد؟

سنگینی معده، حس پری و ناراحتی در ناحیه شکم
اشتراک گذاری 2 نظر

حس پری و ناراحتی در ناحیه شکم، حتی پس از خوردن مقدار کمی غذا را سنگینی معده می‌گویند. حس سنگینی معده می‌تواند با علائم مختلفی شامل نفخ، درد شکمی، سوزش سر دل یا در موارد شدیدتر تهوع و استفراغ همراه شود. علت سنگینی معده به عادت‌های غذایی نادرست، سوءهاضمه، اختلالات گوارشی، تغییرات هورمونی و … مربوط می‌شود.
برای درمان سنگینی معده به متخصص گوارش مراجعه می‌کنید. پزشک با بررسی علائم شما و در صورت نیاز تجویز آزمایش‌های لازم می‌تواند علت بیماری را تشخیص و بهترین روش درمان را پیشنهاد دهد.
برای آشنایی با بیماری سنگینی معده، علت‌ها و روش‌های درمان آن، تا انتهای این مطلب از مجله پزشکی و سلامت دکتردکتر با ما همراه باشید. مطالعه این مقاله حدود 7 دقیقه زمان نیاز خواهد داشت.

هم‌چنین، می‌توانید سوال خود را در بخش کامنت‌ها بپرسید، تا کارشناس پزشکی دکتردکتر پاسخ دهد.

سنگینی معده چیست؟

سنگینی معده یکی از مشکلات شایع گوارشی است که می‌تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود. این مشکل معمولا به صورت پری یا تورم در ناحیه شکم احساس می‌شود و با علائمی شامل نفخ، سوءهاضمه و حالت تهوع همراه است. علت سنگینی معده می‌تواند شامل مصرف بیش از حد غذا، اختلالات گوارشی، استرس و اضطراب و دیگر مشکلات پزشکی مانند فلج معده باشد، که در ادامه به آنها می‌پردازیم:

حس سنگینی معده در مرد جوان حتی با خوردن مقدار کم غذا
عادت‌های غذایی نادرست از مهم‌ترین علل احساس پری معده

سنگینی معده چه علتی دارد؟

احساس پری معده مانند دیگر بیماری‌های گوارشی از جمله رفلاکس معده می‌تواند به علل مختلف ایجاد شود. از مهم‌ترین علت‌های حس سنگینی معده می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

علت سنگینی معده به دلیل عادت‌های غذایی نادرست

پرخوری، خوردن غذاهای چرب و سنگین و عجله در خوردن غذا می‌تواند باعث احساس سنگینی در معده شود. هم‌چنین، غذاهایی که دیر هضم می‌شوند نیز می‌توانند عملکرد معده را دچار اشکال و حس سنگینی را تشدید کنند. برخی از غذاها مانند حبوبات، گل کلم، پیاز و سیب‌زمینی نیز باعث تولید گاز در روده می‌شوند و احساس نفخ و سنگینی ایجاد می‌کنند.

به گزارش مجله the conversation،

عجله در خوردن غذا باعث بلع بیش از حد هوا در حین و بین وعده‌های غذایی می‌شود که به آن آئروفاژی می‌گویند.

این مشکل می‌تواند هر چیزی از ناراحتی خفیف و احساس سنگینی معده و نفخ گرفته تا درد و افزایش قابل مشاهده در اندازه شکم بعد از غذا خوردن را ایجاد کند.

حس پری معده به دلیل سوءهاضمه

انواع سنگینی معده می‌تواند به دلیل اختلالات حرکتی در دستگاه گوارش ایجاد شود که باعث بروز معده درد نیز می‌شود. علائم سوءهاضمه معمولا شامل احساس سیری ناراحت‌کننده، نفخ معده، آروغ و حالت تهوع است.

سنگینی معده در اثر استرس و اضطراب

استرس و اضطراب و شرایط روانی ناپایدار نیز می‌توانند تاثیر زیادی بر عملکرد دستگاه گوارش داشته باشند. ارتباط استرس و سنگینی معده به این صورت است که استرس باعث افزایش اسید معده، اختلال در حرکات روده و کاهش جریان خون به گوارش می‌شود. برای کاهش تاثیر استرس بر دستگاه گوارش می‌توانید ورزش منظم و مدیتیشن را در برنامه روزانه خود قرار دهید.

حس پری معده در افراد مبتلا به اختلالات گوارشی مختلف

بیماری‌هایی مانند سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS)، رفلاکس اسید و زخم معده می‌توانند باعث احساس سنگینی معده شوند. علاوه‌براین، یبوست و نفخ نیز باعث حس سنگینی معده می‌شوند. اختلالات حرکتی روده، التهاب روده، رشد باکتری‌های مضر و مشکلات جذب مواد غذایی موجب ایجاد حس پری و سنگینی معده در افراد مبتلا به اختلالات گوارشی می‌شود.

فرد مبتلا به رفلاکس اسید با حس پری و سنگینی معده
اختلالات گوارشی یکی از علت‌های سنگینی معده

سنگینی معده به دلیل عدم تحمل لاکتوز یا گلوتن

مشکلات گوارشی از جمله عدم تحمل لاکتوز یا گلوتن یکی از دلایل احساس سنگینی معده است. این دو اختلال در هضم غذا باعث ایجاد علائم ناخوشایندی مانند نفخ، دل درد، اسهال و یبوست می‌شوند که احساس سنگینی معده را افزایش می‌دهند.

حس سنگینی معده به دلیل بیماری‌های جدی‌تر

سنگینی معده می‌تواند نشانه‌ای از بیماری‌های جدی‌تر مانند فلج معده یا حتی سرطان معده باشد. در افراد مبتلا به این بیماری، عضلات معده به درستی کار نمی‌کنند و غذا مدت بیش‌تری در معده باقی می‌ماند.

تغییرات هورمونی، دلیل حس سنگینی معده

نوسانات هورمونی می‌تواند سیستم گوارشی را تحت تاثیر قرار داده و باعث علائمی مانند سنگینی معده شود. برای مثال، سندرم پیش از قاعدگی با نفخ و ناراحتی شکمی همراه است.

سنگینی معده در اثر ابتلا به زخم‌های گوارشی

زخم‌های گوارشی اغلب با درد، سوزش، نفخ و احساس سنگینی معده همراه هستند. این زخم‌ها معمولا به دلیل باکتری هلیکوباکتر پیلوری یا مصرف برخی داروها ایجاد می‌شوند. ترشح اسید معده که برای هضم لازم است، در افراد مبتلا به زخم گوارشی، باعث تشدید درد و احساس سنگینی می‌شود.

سنگینی معده در اوایل بارداری چه علتی دارد؟

حس سنگینی معده در اوایل بارداری می‌تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود. بیش‌تر این دلایل به تغییرات فیزیولوژیکی و هورمونی زنان باردار در این دوران مربوط می‌شوند. علل سنگینی معده در دوران بارداری در جدول زیر آمده است:

علل سنگینی معده در دوران بارداریتوضیح
تغییرات هورمونیافزایش سطح پروژسترون در بارداری باعث شل شدن عضلات دستگاه گوارش می‌شود. این مسئله می‌تواند منجر به هضم کندتر غذا و احساس سنگینی شود.
بزرگ شدن رحمفشار بیش‌تری به معده وارد می‌شود که باعث احساس پر بودن و سنگینی خواهد شد.
تغییرات جریان خونافزایش جریان خون به رحم می‌تواند باعث کاهش جریان خون در دستگاه گوارش شود و در نتیجه هضم را کندتر کند.
تغییرات در عادات غذاییبرخی تغییرات در رژیم غذایی مانند کاهش اشتها یا اجتناب از غذاهای خاص، می‌تواند بر هضم غذا تاثیر بگذارد و باعث احساس سنگینی شود.

زنان باردار با وعده‌های غذایی کوچک و مکرر، آهسته غذا خوردن و نخوردن غذاهای چرب و سنگین، می‌توانند حس سنگینی معده را کاهش دهند.

زن باردار با حس پری و سنگینی معده
تغییرات هورمونی مهم‌ترین عامل حس سنگینی معده در زنان باردار

علت سنگینی معده بعد از غذا خوردن چیست؟

علت سنگینی معده بعد از غذا خوردن می‌تواند ناشی از اختلالات گوارشی، بیماری‌ های معده و عادت‌های غذایی نامناسب باشد. گاهی اوقات نیز سنگینی معده بعد از پرخوری اتفاق می‌افتد. عادت‌های غذایی غلط نیز از عوامل ایجاد حس سنگینی معده بعد از غذا خوردن هستند. مصرف بیش ‌از اندازه غذاهای سنگین و نفاخ می‌تواند باعث ایجاد احساس سیری و سنگینی معده شود. از جمله این مواد غذایی می‌توان به غذاهایی شامل حبوبات، پیاز و انواع کلم‌ها اشاره کرد که سرشار از فیبر هستند.

هم‌چنین، مصرف نوشیدنی‌های گازدار همراه غذا ممکن است احساس سیری ناخوشایند، نفخ و سنگینی معده را به همراه داشته باشد. تغذیه و تاثیر آن بر سنگینی معده سالم اهمیت زیادی دارد. با اصلاح سبک زندگی و رژیم غذایی سنگینی معده می‌توانید علائم این مشکل را بعد از خوردن غذا کاهش دهید.

حس پری و سنگینی معده با چه علائمی همراه می‌شود؟

حس سنگینی معده معمولا با علائمی همراه است که در تشخیص این بیماری به شما کمک می‌کنند. مهم‌ترین عوارض سنگینی معده را می‌توانید در جدول زیر مطالعه کنید:

علائم همراه با سنگینی معدهتوضیح
درد یا سوزش معدهممکن است درد یا سوزش معده به دلیل سوءهاضمه یا التهاب ایجاد شود.
احساس سیری زودهنگامبیمار ممکن است به محض شروع به خوردن غذا، احساس سیری کند و نتواند به طور کامل غذا بخورد.
نفخ شکمتجمع گاز در معده و روده‌ها می‌تواند باعث احساس نفخ و سنگینی شود.
آروغ زدن یا گاز معدهافزایش تولید گاز می‌تواند منجر به آروغ زدن مکرر یا احساس گاز در معده شود.
حالت تهوعبرخی افراد ممکن است بعد از خوردن غذا دچار حالت تهوع شوند که می‌تواند به دلیل سوءهاضمه باشد.

علت آروغ زدن و سنگینی معده معمولا به دلیل اختلال در هضم غذا و تجمع گاز در دستگاه گوارش است.

چگونه می‌توان سنگینی معده را درمان کرد؟

درمان حس سنگینی معده شامل انواع روش‌های درمان دارویی، خانگی و اصلاح سبک زندگی می‌شود. هر یک از این روش‌های درمان در ادامه به طور مفصل بررسی خواهند شد. فراموش نکنید که در صورت ادامه‌دار بودن علائم سنگینی معده، درد شدید، حالت تهوع و استفراغ مکرر و کاهش وزن غیرقابل توجیه باید به دکتر معده مراجعه کنید.

درمان دارویی حس سنگینی معده

درمان دارویی حس سنگینی معده باید تحت نظر پزشک متخصص انجام شود. متخصص گوارش ابتدا با بررسی علائم و وضعیت بیمار می‌تواند از اشکال دارویی مختلف برای درمان سنگینی معده استفاده کند. از انواع قرص برای سنگینی معده می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • داروهای مسدودکننده اسید؛ این داروها، تولید اسید معده را کاهش می‌دهند. علاوه‌براین، در برطرف کردن علائمی شامل سوزش معده، سوءهاضمه اسیدی و ترش کردن معده نیز مفید هستند. سایمتیدین و فاموتیدین از جمله مسدودکننده‌های اسید است که می‌توانید بدون نسخه از داروخانه تهیه کنید.
  • مهارکننده‌های پمپ پروتون؛ اگر آنتی‌اسید‌ها و دارو‌های مسدودکننده اسید در درمان سوزش معده‌ موثر واقع نشوند، ممکن است پزشک دارو‌های قوی‌تری مثل مهارکننده‌های پمپ پروتون را تجویز کند. امپرازول و پنتوپرازول از جمله این داروها هستند.
  • ملین‌ها؛ در صورت ابتلا به یبوست، ملین‌ها می‌توانند علائم سنگینی معده را کاهش دهند.
  • داروهای ضد اسپاسم؛ مصرف این داروها می‌تواند باعث شل شدن دستگاه گوارش شود. در مواردی که سنگینی معده به دلیل اسپاسم عضلات آن باشد، مصرف این داروها می‌تواند درد و ناراحتی ناشی از سنگینی را کاهش دهد.

اگرچه برخی از داروهای درمان حس سنگینی معده بدون نسخه پزشک نیز در دسترس هستند، اما توصیه می‌شود آنها را حتما تحت نظر پزشک مصرف کنید. در زمان مراجعه به دکتر علاوه بر بررسی علت سنگینی معده، می‌توانید برای پاسخ تخصص گوارش و کبد چیست نیز از پزشک مشاوره بگیرید.

مراجعه زن جوان به پزشک برای درمان دارویی احساس پری و سنگینی معده
مصرف قرص برای سنگینی معده تحت نظر پزشک

درمان خانگی سنگینی معده

درمان خانگی سنگینی معده در مراحل اولیه ابتلا به این بیماری می‌تواند موثر باشد. اما افرادی که به دلیل زخم معده، گاستروپارزی یا دیگر بیماری‌های دستگاه گوارش دچار سنگینی معده می‌شوند، باید برای درمان به پزشک متخصص مراجعه کنند. روش‌های درمان خانگی حس سنگینی معده به تغذیه سالم و اصلاح سبک زندگی مربوط می‌شوند. از جمله روش‌های خانگی درمان این بیماری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مصرف زیاد مایعات؛ هیدراته ماندن بدن به کاهش نفخ، جلوگیری از یبوست و کاهش علائم سنگینی معده کمک می‌کند.
  • آهسته غذا خوردن؛ آهسته غذا خوردن و خوب جویدن غذا، باعث هضم راحت‌تر و کاهش خطر ابتلا به سوء هاضمه و نفخ می‌شود.
  • پرهیز از خوردن غذاهای محرک؛ برخی غذاهای محرک شامل کافئین، الکل یا غذاهای تند می‌توانند باعث نفخ و تشدید علائم سنگینی معده شوند.
  • مصرف غذاهایی با فیبر زیاد؛ فیبر زیاد باعث بهبود حرکات روده و کاهش یبوست می‌شود. به‌همین‌دلیل، در کنترل علائم سنگینی معده موثر است. غلات کامل، میوه‌ها و سبزیجات منابع غنی فیبر هستند.
  • ورزش منظم؛ فعالیت بدنی و ورزش باعث بهبود هضم و جلوگیری از یبوست می‌شود.
  • انجام تکنیک‌های کاهش استرس؛ با انجام تمرین‌های کاهش استرس شامل یوگا و مدیتیشن، می‌توانید استرس را کنترل کنید. استرس و اضطراب باعث مختل شدن فرایند هضم غذا در گوارش می‌شوند.
  • پرهیز از مصرف زیاد الکل و استعمال سیگار؛ الکل و سیگار باعث تحریک سیستم گوارش و تشدید علائم سنگینی معده می‌شوند.

از دیگر درمان‌های خانگی می‌توان به دمنوش برای سنگینی معده اشاره کرد. چای زنجبیل، بابونه و دمنوش رازیانه برای کاهش علائم سنگینی معده می‌توانند مفید باشند. علاوه‌براین، پرهیز از غذاهای ممنوعه نیز می‌تواند به کاهش سنگینی معده کمک کند. غذاهای چرب، تند، سرخ شده، پر ادویه، گازدار و غذاهای فرآوری‌شده برای سنگینی معده مناسب نیستند.

درمان خانگی حس سنگینی معده با دمنوش زنجبیل
چای زنجبیل موثر در کاهش علائم حس پری و سنگینی معده

برای درمان حس پری و سنگینی معده به چه دکتری مراجعه کنیم؟

برای درمان حس سنگینی معده باید به دکتر گوارش مراجعه کنید. پزشک متخصص می‌تواند با بررسی علائم و انجام آزمایش‌های لازم، علت دقیق مشکل را شناسایی و درمان مناسب را تجویز کند. در مواردی که سنگینی معده ناشی از اختلالات گوارشی، سوءهاضمه یا مشکلات دیگر باشد، مشاوره با متخصص گوارش به تسریع روند درمان کمک خواهد کرد. علت سنگینی معده بیش‌تر به عادت‌های غذایی نادرست و پرخوری مربوط می‌شود. با اصلاح سبک زندگی و داشتن تغذیه سالم و مناسب می‌توانید علائم بیماری را تا حد زیادی کاهش دهید.

برای ثبت نوبت بهترین متخصص گوارش در شهر خودتان، می‌توانید به پلتفرم آنلاین و پزشکی دکتردکتر مراجعه کنید.

منابع:

healthline.com
medicalnewstoday.com
hexahealth.com

سوالات متداول سنگینی معده

سنگینی معده می‌تواند ناشی از سوءهاضمه، نفخ، عادات غذایی نامناسب و پرخوری باشد.

سنگینی معده معمولا خطرناک نیست، اما اگر مداوم باشد یا با علائم جدی همراه شود، باید به پزشک مراجعه کنید.

اگر سنگینی معده به مدت طولانی ادامه دارد و با درد شدید یا استفراغ همراه است، باید به پزشک مراجعه کنید.

برخی دمنوش‌ها مانند چای زنجبیل یا بابونه می‌توانند به تسکین حس سنگینی معده کمک کنند.

خوردن وعده‌های کوچک‌تر، اجتناب از غذاهای چرب و سنگین و مصرف آب کافی می‌تواند به بهبود سنگینی معده کمک کند.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: زهرا منتظری
زهرا هستم، نویسنده‌ای که با یه آگهی استخدام کارآموزی در زمان دانشجویی از دنیای آی‌تی و کارشناس شبکه پرت شدم به دنیای محتوا. اون‌جا بود که استعداد من در نوشتن توسط یه دوست و همکار قدیمی کشف شد. تا به امروز سعی کردم توی حوزه تولید محتوا و SEO چیزهای جدیدی یاد بگیریم و طوری بنویسم که مخاطب بتونه از نگاه و دریچه درستی به موضوع نگاه کنه. بریف‌های کامل و جامع، فتوشاپ، ورد، اکسل، گوگل ایمیج، کنوا، فری‌پیک، شاتراستاک و گاهی کمی چاشنی تخیل درصورت‌نیاز، نیروهای کمکی من برای نوشتن هستن. از نظر من نوشتن هر متن، فرصتی برای یادگیری یه موضوعه جدیده. علی‌الخصوص اگر در حوزه‌های تخصصی مثل پزشکی و سلامت یا حوزه تخصصی خودم باشه. تولید محتوا برای من مثل یک سفره که نیاز به همسفرای درجه یکی مثل شماها داره. در مسیر و برنامه سفرم تابه‌حال با سایت‌های پزشکان و جراحان مختلفی همکاری داشتم. تجربه این مسیر به من یاد داده چطور در حین یاد گرفتن درباره یه موضوع می‌تونم چکیده این دانش و اطلاعات رو در قالب متن به مخاطبان هر مجموعه انتقال بدم. چطور بین اطلاعات پزشکی متناقض و بعضاً نادرستی که توی اینترنت هست، بتونم اطلاعات درستی رو به مخاطب ارائه بدم؛ و در نهایت چطور می‌شه محتوایی تولید کرد که هم به دانش خودم و مخاطبینم اضافه کنه و هم به گوگل و الگوریتم‌هاش نشون بده که مخاطب هدف، اولین اولویت من در تولید محتواست. تلاش و هدف من در ادامه این مسیر، به چالش کشیدن خودم برای نوشتن به سبک‌های مختلف، موضوعات متنوع و تجربه‌های جدیده. تجربه‌هایی از جنس دانش و یادگیری که ارزش به اشتراک گذاشتن با کاربران رو داشته باشه. تجربه‌هایی که باعث تولید متنی بشه که به نیاز مخاطب پاسخ بده و حواسش به گوگل و آپدیت‌های هر لحظه‌ش هم باشه.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

2 دیدگاه در “حس سنگینی معده به چه علتی رخ می‌دهد؟
  • سنگینی معده من خیلی زیاد شده، امکان داره مشکل بدتری باشه؟ فرقی نمیکنه کم یا زیاد بخورم

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      سوهاضمه و احساس پری شکم اگر مزمن شود و بیش از ۲ هفته طول بکشد و به درمان دارویی جواب ندهد نیاز به بررسی دقیق تر از نظر مشکلات کبدی، عفونت اچ پیلوری، پولیپ معده و…است
      باید جهت ازمایش خون و اندوسکوپی به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ