میلیا چیست؟ انواع، علائم و درمان میلیا دور چشم

میلیا چیست؟خانمی با نشانه‌های میلیا در زیر چشم
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

در پاسخ سوال میلیا چیست، باید گفت میلیا برجستگی‌های کوچک سفید رنگی است که روی بینی یا گونه‌ها ایجاد می‌شود. این کیست‌های کوچک در نوزادان شایع است؛ اما امکان ایجاد آن در هر سنی وجود دارد. معمولا این عارضه پوستی نیاز به درمان ندارد و طی چند هفته تا چند ماه خودبه‌خود برطرف می‌شود، با این حال راهکارهایی برای رفع آن در نظر گرفته شده است.

در این مقاله از دکتر دکتر قصد داریم در مورد میلیا و علائم و روش درمان آن با شما صحبت کنیم. برای مطالعه این مطلب، به 4 دقیقه زمان نیاز دارید.

در پایان اگر سوال داشتید، می‌توانید در انتهای مطلب در بخش نظرات مطرح کنید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر پاسخ دهد.

میلیا چیست؟

کیست میلیوم برآمدگی کوچک و سفید رنگی است که معمولا روی بینی و گونه‌ها ایجاد می‌شود. این کیست‌ها معمولا به‌صورت گروهی روی پوست نمایان می‌شوند؛ به چندین کیست میلیوم، میلیا می‌گویند.

این عارضه پوستی زمانی رخ می‌دهد که کراتین در زیر پوست جمع می‌شود. کراتین نوعی پروتئین است که در بافت پوست، سلول‌های ناخن و مو وجود دارد. امکان ایجاد میلیا در هر فردی و در هر سنی وجود دارد؛ اما بیشتر در نوزادان شایع است.

سایت clevelandclinic درباره میلیا می‌گوید؛

میلیا در میان نوزادان شایع است، اما انواع مختلف میلیا می‌تواند هر فردی را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد. حدود نیمی‌از نوزادان سالم هنگام تولد، دارای میلیا هستند. میلیا بی ضرر است و فقط تغییرات زیبایی موقتی در بدن شما یا بدن نوزاد ایجاد می‌کند. برجستگی های سفید کوچک (کیست) روی پوست شما یا پوست کودک ایجاد می‌شود. این کیست ها به طور معمول پس از چند هفته خود به خود ناپدید می‌شوند.

علائم میلیا دور چشم و روی صورت

میلیا به‌ صورت برجستگی‌های کوچک سفید یا زرد رنگ هستند، این برآمدگی‌های کوچک معمولا درد و خارشی ایجاد نمی‌کنند. با این حال ممکن است برای برخی از افراد باعث شرایط ناراحت کننده‌ای شود. ملحفه یا لباس‌ زیر گاهی باعث تحریک و قرمزی میلیا می‌شود.

این کیست‌ها معمولا روی صورت، پلک‌ها، لب‌ها و گونه‌ها مشاهده می‌شوند؛ اما امکان ایجاد این برجستگی‌های سفید در قسمت‌های دیگری از بدن وجود دارد. گاهی اوقات با موارد دیگری مانند جوش صورت کودکان و مروارید اپشتین اشتباه گرفته می‌شود.

خانمی با علائم میلیا زیر چشم
نشانه میلیا در زیر چشم

دلایل و علت های بوجود آمدن میلیا چیست؟

دلایل نمایان شدن این کیست‌ها در کودکان و بزرگسالان متفاوت است، در ادامه هر یک را توضیح خواهیم داد:

مشاوره تلفنی و متنی با دکتر پوست

نوزادان تازه متولد شده

علت ایجاد میلیا در نوزادان مشخص نیست. این عارضه اغلب با آکنه کودک که توسط هورمون‌های مادر ایجاد می‌شود، اشتباه می‌گیرند.

میلیا برخلاف آکنه، التهاب و تورم ندارد. علاوه بر این، نوزادانی که میلیا دارند، با این کیست‌های کوچک روی صورت متولد شده‌اند؛ در صورتی که آکنه نوزاد طی دو تا چهار هفته پس از تولد ایجاد می‌شود.

کودکان بزرگتر و بزرگسالان

در کودکان و بزرگسالان ممکن است این برجستگی‌های کوچک به چنین دلایلی ایجاد شود:

  • تاول ناشی از بیماری پوستی مانند اپیدرمولیز بولوسا (EB)، پمفیگوئید سیکاتریسیل و…
  • آسیب طولانی مدت ناشی از آفتاب
  • استفاده طولانی‌مدت از کرم‌های استروئیدی
  • روش‌های بازسازی پوست مانند لیزر و درم ابریژن
  • اگر پوست توانایی لایه‌برداری نداشته باشد، ممکن است میلیا ایجاد شود، چنین شرایطی معمولا با افزایش سن رخ می‌دهد.

آشنایی با انواع میلیا

انواع میلیوم بر اساس سن فرد یا علت ایجاد آن طبقه بندی می‌شوند و در دسته‌های اولیه یا ثانویه قرار می‌گیرند.

انواع میلیا در حالت کلیتوضیحات
نوع اولیهمستقیما از تجمع کراتین ایجاد می‌شود، این کیست‌ها معمولا در صورت نوزادان و بزرگسالان مشاهده می‌شود.
نوع ثانویهشبیه به نوع اولیه هستند؛ اما با این تفاوت که نوع ثانویه زمانی ایجاد می‌شود که عاملی سطح پوست را مسدود می‌کند مانند سوختگی، تاول یا هر آسیب دیگر.

در ادامه به بررسی انواع میلیا بر اساس سن و علت بوجود آمدن آن می‌پردازیم:

میلیا نوزادان

کیست‌های سفید کوچکی که در صورت نوزاد ایجاد می‌شوند، از نوع اولیه هستند و طی چند هفته از بین می‌روند. معمولا در قسمت‌هایی مانند صورت، پوست سر و بالاتنه مشاهده می‌شود. 

میلیا در کودکان بزرگتر و بزرگسال

در این نوع، کیست‌ها در اطراف پلک‌ها، پیشانی و اندام تناسلی قابل مشاهده است، نوع اولیه در طی چند هفته یا چند ماه برطرف می‌شوند.

میلیا نوجوانان

اختلالات ژنتیکی نادر که روی پوست تاثیر می‌گذارد، باعث میلیا نوجوان می‌شود.

خانمی با علائم میلیا دور چشم
علائم وجود انواع میلیا دور چشم

میلیا پلاک

میلیا پلاک با اختلالات پوستی ژنتیکی یا خود ایمنی مانندلیکن پلان یا لوپوس دیسکوئید همراه است درمان لوپوس با استفاده از داروهای درمانی انجام می‌شود. این نوع کیست بر قسمت‌هایی مانند پلک‌ها، گوش‌ها، گونه یا فک مشاهده می‌شود.

قطر کیست‌ها می‌تواند به اندازه چندین سانتی‌متر باشد. کیست ان پلاک بیشتر در خانم‌های میانسال مشاهده می‌شود؛ اما امکان ایجاد آن در بزرگسالان یا کودکان در هر سنی وجود دارد. 

میلیا فوران چندگانه

فوران چندگانه باعث ایجاد خارش و کیست سفید روی صورت، بازوها و بالاتنه می‌شود. این نوع اغلب در یک بازه زمانی نمایان می‌شود که از چند هفته تا چند ماه متغیر است.

میلیا تروماتیک

نوع تروماتیک در برجستگی قسمتی از پوست که آسیب دیده است، رخ می‌دهد. به طور مثال ممکن است پس از سوختگی ایجاد شود. گاهی این کیست‌ها تحریک می‌شوند و لبه‌های قرمز رنگ و مرکز سفید رنگی دارند. در مقاله روش درمان سوختگی در مورد روش‌های مختلف درمان صحبت کرده‌ایم.

میلیا مرتبط با داروها

استفاده از کرم‌های استروئیدی می‌تواند منجر به برجستگی‌های سفید روی پوست شود. برخی از مواد تشکیل دهنده محصولات مراقبت پوستی و آرایشی باعث ایجاد میلیا می‌شود. اگر پوستی مستعد کیست دارید، باید از چنین مواردی خودداری کنید:

  • پارافین مایع
  • هیدروکربور مایع
  • روغن پارافین
  • روغن هیدروکربور

این موارد از انواع روغن معدنی هستند که در ایجاد این برجستگی‌های کوچک در پوست نقش دارند. لانولین از دیگر مواردی است که احتمال ایجاد میلیا را افزایش می‌دهد.

میلیا زیر چشم چگونه درمان می‌شود؟

نوزادان نیازی به درمان ندارند، کیست‌های کوچک معمولا طی چند هفته از بین می‌روند. در کودکان بزرگتر و بزرگسالان، میلیا طی چند ماه برطرف می‌شود. در صورتی که این کیست‌های کوچک باعث ناراحتی و مشکل فرد شود، راهکارهای موثری برای برطرف کردن آنها وجود دارد که در جدول زیر آمده است:

انواع درمان میلیاتوضیحات 
سرما درمانیدر این روش، نیتروژن مایع، میلیا را منجمد می‌کند و متداول‌ترین روشی است که برای از بین بردن این برجستگی کوچک پوستی استفاده می‌کنند.
دیوفینگبا استفاده از یک سوزن استریل، محتویات کیست را خارج می‌کنند.
رتینوئید موضعیاین نوع کرم‌های حاوی ویتامین A به لایه‌برداری پوست کمک می‌کند.
لایه‌برداری شیمیاییاین نوع لایه‌برداری باعث می‌شود که اولین لایه از پوست برداشته ‌شود و پوست جدیدی شکل می‌گیرد.
لیزربا استفاده از لیزری که روی نواحی آسیب دیده قرار می‌دهند، کیست‌های کوچک را از بین می‌برند.
دیاترمیبا گرمای شدید، میلیا را از بین می‌برند.
کورتاژ تخریبکیست‌های ایجاد شده در این روش خراشیده می‌شوند.
درمان میلیا با روش دیوفینگ
روش دیوفینگ در درمان میلیا دور چشم

مراجعه به پزشک برای تشخیص و درمان میلیا زیر چشم

زمانی که به متخصص پوست مراجعه می‌کنید، پوست شما را بررسی می‌کند تا بر اساس ظاهر کیست‌ها تشخیص دهد که آیا پوست شما میلیا دارد یا خیر. در مواقع نادر پزشک لازم می‌داند که بیوپسی یا همان نمونه برداری صورت گیرد.

میلیا طی طولانی مدت باقی نمی‌ماند و پس از مدتی بسته به سن و علت ایجاد آن برطرف می‌شود. در نوزادان این برجستگی‌های کوچک طی چند هفته پس از تولد از بین می‌روند.

در بزرگسالان ممکن است زمان طولانی‌تری باقی بماند؛ اما هیچ ضرری ندارد. در صورتی که پس از گذشت مدتی از بین نرفت، می‌توانید به متخصص پوست برای درمان مراجعه کنید. برای یافتن بهترین پزشک بهتر است اطلاعاتی درباره اینکه متخصص پوست کیست کسب کنید. 

همچنین اگر سوالی درباره میلیا دارید که در این متن به آن اشاره نشده است می‌توانید در انتهای همین متن و در قالب کامنت با ما در ارتباط باشید.

منبع:

healthline.com

سوالات متداول میلیا

میلیا در اثر تجمع کراتین (یک پروتئین سخت که در پوست وجود دارد) در زیر سطح پوست به وجود می‌آید. این تجمع ممکن است به دلیل ترمیم پوست پس از آسیب، استفاده از محصولات سنگین یا تغییرات هورمونی ایجاد شود.

میلیا بیشتر در نواحی صورت، به‌ویژه اطراف چشم‌ها و گونه‌ها دیده می‌شود، اما ممکن است در نواحی دیگر بدن نیز ظاهر شود.

میلیا معمولاً نیازی به درمان ندارد و می‌تواند به‌خودی‌خود از بین برود. اما برای درمان سریع‌تر، می‌توان از روش‌هایی مانند استفاده از کرم‌های لایه‌بردار، میکرودرم ابریژن، لیزر درمانی، و یا تخلیه تخصصی توسط یک پزشک پوست استفاده کرد.

اگرچه برخی افراد تلاش می‌کنند میلیا را در خانه با فشار دادن خارج کنند، اما این کار ممکن است باعث عفونت یا آسیب به پوست شود. بهتر است برای درمان میلیا به پزشک متخصص مراجعه کنید.

 

 

 
برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: حانیه زاهدی
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*