برای سوختگی کودکان و بزرگسالان چه کنیم؟

سوختگی یکی از اتفاقاتی ناخوشایندی است که ممکن است برای هرکسی رخ دهد؟ در هنگام سوختگی باید چه کنیم و آیا می‌توان سوختگی را در خانه نیز درمان کرد؟ در این مقاله به این سوال پاسخ می‌دهیم.

در چه صورتی می ‌توان سوختگی را در خانه درمان کرد؟

اگر دست شما به ماهیتابه‌ی داغ برخورد کند، مدت زمان زیادی را در معرض نور خورشید باشید، یا لیوان قهوه‌ی داغ را روی خود بریزید، دچار سوختگی خواهید شد و این حالت آزاردهنده خواهد بود. متاسفانه سوختگی‌ها یکی از شایع‌ترین جراحت‌های خانگی است. 

سوختگی‌ها بر حسب شدت خود دسته بندی می‌شوند. سوختگی درجه یک به عنوان خفیف‌ترین سوختگی شناخته می‌شود، چرا که تنها خارجی‌ترین لایه‌ی پوست را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در این حالت فرد درد خفیف، قرمزی و تورم را احساس خواهد کرد. 

سوختگی درجه دو لایه‌های عمقی‌تر پوست را تحت تاثیر قرار داده و باعث ایجاد تاول و پوستی سفید، خیس و درخشان می‌شود.

در سوختگی درجه سه تمام لایه‌های پوست آسیب دیده و در سوختگی درجه چهار علاوه بر لایه‌های پوست به استخوان و مفاصل هم آسیب وارد می‌شود. سوختگی‌های درجه سه و چهار تنها در مراکز درمانی قابل درمان هستند. .

سوختگی‌های درجه یک و دو که قطری کم‌تر از 7.5 سانتی‌متر داشته باشند در خانه قابل درمان هستند. در این مقاله با درمان‌های خانگی موثر و غیر موثر آشنا خواهیم شد. 

بهترین درمان‌ های خانگی برای سوختگی

درمان سوختگی‌های خفیف یک یا دو هفته زمان برده و معمولاً جای این سوختگی‌ها هم روی پوست باقی نمی‌ماند. هدف از درمان سوختگی کاهش درد، جلوگیری از عفونت و بهبود سریع‌تر پوست است.

درمان سوختگی با آب خنک

اولین کار بعد از یک سوختگی خفیف این است که به مدت 20 دقیقه محل سوختگی را زیر آب خنک (نه سرد) قرار داد. بعد از آن محل سوختگی را با یک صابون ملایم و آب شستشو داد. 

درمان سوختگی با کمپرس خنک

کمپرس خنک و یا پارچه‌ای که با آب خنک مرطوب شده به کاهش درد و تورم ناشی از سوختگی کمک می‌کند. در فواصل زمانی 5 تا 15 دقیقه‌ای باید کمپرس را در محل سوختگی قرار داد. نباید از کمپرس یخ استفاده کرد، چرا که سرمای بیش از حد باعث تحریک و التهاب بیش‌تر پوست خواهد شد. 

درمان سوختگی با پمادهای آنتی بیوتیک 

این پمادها از بروز عفونت جلوگیری می‌کنند. باسیتراسین (Bacitracin) و نئوسپورین (Neosporin) از جمله پمادهایی هستند که می‌توان روی محل سوختگی قرار داد و بعد روی آن را با یک نوار پانسمان تمیز پوشاند. استفاده از پماد زینک اکساید هم موثر است.

درمان سوختگی با آلوئه ورا

آلوئه ورا گیاهی دارای ویژگی‌های فراوان است و تحقیقات نشان داده که نقش موثری در درمان سوختگی‌های درجه یک و دو ایفا می‌کند. این گیاه دارای خاصیت ضد التهابی بوده و علاوه بر مهار رشد باکتری‌ها کمک می‌کند تا خون جریان داشته باشد. 

مقداری از ژل آلوئه ورا که از برگ گیاه استخراج شده را روی ناحیه‌ی سوختگی بگذارید. اگر از محصولات آماده استفاده می‌کنید، مطمئن شوید که فاقد مواد نگه دارنده و عطری باشد. 

درمان سوختگی با عسل

این ماده‌ی غذایی خوشمزه نقش بسیار موثری در کمک به بهبود سوختگی‌های خفیف دارد. برای درمان سوختگی به کمک عسل باید آن را به صورت موضعی روی محل سوختگی قرار داد.  این ماده علاوه بر داشتن خاصیت ضد التهابی، ضدباکتری و ضد قارچ است.

کم‌تر در معرض نور خورشید قرار گرفتن 

کم‌تر در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار بگیرید. پوست سوخته در برابر نور خورشید بسیار حساس است. بنابراین باید پوست سوخته را به خوبی با کمک لباس پوشاند. 

نترکاندن تاولها 

تاول‌ها را به حال خود رها کنید. ترکاندن آن‌ها منجر به عفونت خواهد شد. اگر نگران هستید با پزشک مشورت کنید. 

مصرف داروهای مسکن 

اگر درد زیادی دارید، داروهای مسکنی همچون ایپوبروفن (Ibuprofen) و ناپروکسن (Naproxen) کمک کننده خواهند بود. 

هرگونه سوال در رابطه باسوختگی دارید، سوال خود را در سیستم مشاوره متنی(پرسش پاسخ) دکتردکتر مطرح کنید. با کمترین هزینه در کوتاه‌ترین زمان ممکن به سوالات شما پاسخ داده می‌شود.

لیستی از درمان ‌های خانگی که نباید برای سوختگی از آن استفاده کرد

درمان‌های خانگی عجیبی وجود دارد که سال‌ها از نسلی به نسلی دیگر منتقل می‌شوند، ولی هر توصیه‌ی مادربزرگ لزوماً درست نیست. برخی از این درمان‌ها که نباید امتحان شوند را با هم مرور می‌کنیم:

کره 

از کره روی محل سوختگی استفاده نکنید. شواهدی برای موثر بودن این روش در درمان سوختگی وحود ندارد و حتی ممکن است باعث تشدید سوختگی شما شود. این ماده گرما را در خود نگه داشته و باعث حفظ باکتری‌های مضری می‌شود که پوست سوخته را آلوده می‌کنند. 

روغن ‌ها 

بر خلاف تصور عموم، روغن نارگیل همه چیز را درمان نمی‌کند. به همان دلیل که نباید از کره برای درمان سوختگی استفاده کرد، انواع روغن، مانند روغن نارگیل، روغن زیتون، روغن پخت و پز گرما را درون خود نگه داشته و باعث ادامه‌ی سوختگی و سوزش پوست خواهند شد. 

گفته می‌شود که روغن اسطوخودوس نقش موثری در درمان سوختگی دارد، با این همه شواهد زیادی برای اثبات این ادعا وجود ندارد. تحقیقاتی روی موش‌ها انجام شده و تاکنون دانشمندان به نتیجه‌ای درباب موثر بودن این ماده روی سوختگی دست پیدا نکرده اند.

سفیده‌ تخم مرغ 

سفیده‌ی تخم مرغ خطر انتشار عفونت باکتریایی را افزایش داده و نباید برای درمان سوختگی از آن استفاده کرد. همچنین امکان ایجاد واکنش آلرژیک در صورت مصرف سفیده تخم مرغ وجود دارد. 

خمیر دندان 

از خمیر دندان روی محل سوختگی استفاده نکنید، چرا که خمیردندان باعث التهاب بیش‌تر محل سوختگی و فراهم کردن محیطی مناسب برای گسترش عفونت خواهد شد. از طرفی دیگر خمیردندان به هیچ عنوان استریل نیست. 

یخ 

یخ و آب خیلی سرد باعث التهاب و تحریک بیش‌تر پوست خواهند شد. اگر از یخ به درستی استفاده نشود امکان یخ زدگی پوست هم وجود دارد. 

نمک

از نمک بر روی سوختگی، کاهش التهاب، التیام درد سوختگی یا درمان آن استفاده نکنید. نمک ماده ی مناسبی برای سوختگی نیست و باید جدا از استفاده از آن خودداری کنید.

هرگونه سوال در رابطه باسوختگی دارید، سوال خود را در سیستم مشاوره متنی(پرسش پاسخ) دکتردکتر مطرح کنید. با کمترین هزینه در کوتاه‌ترین زمان ممکن به سوالات شما پاسخ داده می‌شود.

چه زمانی برای درمان سوختگی باید به پزشک مراجعه کرد؟ 

در این موارد باید به پزشک مراجعه کرد

  • سوختگی نواحی زیادی را درگیر کرده باشد و قطر محل سوختگی بیش‌تر از 7.5 سانتی متر باشد. 
  • سوختگی در نواحی سر و صورت، دست‌ها، باسن و کشاله‌ی ران‌ها رخ داده باشد. 
  • زخم دردناک شده و بوی بدی تولید کند. 
  • درجه حرارت بدن فرد زیاد شده باشد. 
  • سوختگی درجه سه رخ داده باشد. 
  • از آخرین باری که فرد واکسن کزار زده باشد بیش‌تر از 5 سال گذشته باشد. 
  • سوختگی با مواد شیمیایی
  • سوختگی ناشی از جریان الکتریکی

سوختگی‌های درجه سه هرگز نباید در خانه درمان شوند. این نوع از سوختگی‌ها مشکلات زیاد و پیچیده‌ای همچون عفونت، از دست رفتن خون و شوک به همراه دارند. این نوع سوختگی‌ها حتی ممکن است اعصاب را هم درگیر کنند. 

علایم سوختگی درجه سه شامل:

  • پوست رنگ پریده و سفید 
  • زغالی شدن 
  • پوست قهوه‌ای روشن
  • بافت پوست برآمده و چرم مانند

سوختگی‌های ناشی از برق گرفتگی هم نباید در خانه درمان شوند. این نوع از سوختگی‌ها به لایه‌های زیرین پوست و یا حتی به بافت‌های داخلی بدن خواهند رسید و آسیب وارد شده توسط آن‌ها بسیار بدتر از آن چیزی است که فرد انتظار دارد. 

درمان سوختگی کودکان

سوختگی کودکان علت‌های مختلفی دارد، آفتاب سوختگی، سوختن با آب و مایعات داغ، سوختگی ناشی از تماس با آتش، مواد شیمیایی و وسایل برقی از آن جمله است. همه‌ی این عوامل باعث ایجاد جراحت‌های جدی و برجاماندن جای سوختگی روی پوست خواهند شد. 

درمان‌ های فوری برای سوختگی کودکان و بزرگسالان

به سرعت محل سوختگی را با آب خنک مرطوب کنید 

بلافاصله باید محل سوختگی را زیر آب خنک قرار داده تا دمای آن قسمت کم شده و درد کاهش پیدا کند. از یخ روی محل سوختگی استفاده نکنید، چرا که این ماده روند بهبودی را کند خواهد کرد. از مالیدن محل سوختگی هم پرهیز کنید چرا که باعث ایجاد تاول خواهد شد. 

لباس‌های سوخته را با مرطوب کردن خنک کرده و بعد به آرامی از تن کودک در آورید

اگر ناحیه‌ی سوخته ترشحاتی ندارد و خشک است آن را با کمک یک گاز استریل، یک پدر تمیز یا یک پنبه‌ی خشک بپوشانید 

اگر ناحیه‌ی سوخته ترشحاتی دارد، بعد از پوشاندن آن با گاز استریل سریعاً به پزشک مراجعه کنید. اگر گاز استریل ندارید از یک دستمال کاغذی یا حوله‌‌ی تمیز استفاده کنید. 

روی محل سوختگی کره، روغن یا پودر بچه قرار ندهید.

همه‌ی این به اصطلاح درمان‌های خانگی منجر به وخامت اوضاع جراحت خواهد شد. در مواردی که سوختگی علاوه بر قسمت سطحی پوست، مناطق عمقی‌تر را هم درگیر کرده باشد، قرمزی بیش از حد پوست و دردی که برای چند ساعت ادامه داشته باشد باید بلافاصله با پزشک مشورت کرد.

سوختگی‌های ناشی از برق گرفتگی، سوختگی دست‌ها و ناحیه‌ی تناسلی هم باید هر چه سریع‌تر توسط پزشک بررسی شوند. مواد شیمیایی که باعث سوختگی شده‌اند هم می‌توانند توسط پوست جذب شده و علایم و مشکلات دیگری را به وجود آوردند.

اگر پزشک متخصص کودکان تشخیص دهد که سوختگی چندان جدی نیست، ممکن است به والدین توصیه‌هایی در مورد چگونگی شستن و پانسمان محل آسیب دیده ارائه کند.

در صورت درمان خانگی هرگونه تغییر در رنگ پوست یا تورم پوست یا تولید ترشحات بدبو از پوست باید به دقت زیر نظر گرفته شود. همه‌ی این موارد از علایم عفونت هستند و باید تحت مراقبت‌های درمانی قرار بگیرند.

تحت شرایط زیر باید کودک در بیمارستان بستری شود:

  • اگر سوختگی درجه سه باشد
  • اگر بیش‌تر از ۱۰ درصد بدن سوخته باشد
  • اگر صورت، دست‌ها، پا یا ناحیه‌ی تناسلی سوخته باشد
  • اگر سن کودک خیلی کم باشد یا بهانه گیری کند و در نتیجه درمان در خانه بسیار سخت باشد.

هرگونه سوال در رابطه باسوختگی دارید، سوال خود را در سیستم مشاوره متنی(پرسش پاسخ) دکتردکتر مطرح کنید. با کمترین هزینه در کوتاه‌ترین زمان ممکن به سوالات شما پاسخ داده می‌شود.

منبع:

healthline

healthychildren

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
137 نظرات
  1. arezuahamadpur@gmail.com می گوید

    سلام خواهر من ۶ سالشه کمی پایین تر از نافش سوخته و یه حالت تاول داره چیکا کنیم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      سوختگی با چه چیزی رخ داده؟
      سایز تاول چقدر هست؟

  2. ضیاء محمدی می گوید

    سلام دست پسرم به اوتو سوخته باید چی کار کنم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      اگر سایز سوختگی کوچک هست و تاول بزرگ‌ و درد زیاد ندارد پماد سیلور سولفات و پماد سوختگی ابولخلسا کمک‌ کننده هست

  3. بهار می گوید

    سلام وقت بخیر
    اگر سوختگی خیلی شدید باشه جوری که فرد دیگه پا رو احساس نکنه و دکتر بگه عصب پاهاش قطع شده ..احتمال خوب شدن دوبارش هست؟؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      بدون‌معاینه نمیتوان نظری داد
      اگر سوختگی درجه بالا و به استخوان و اعصاب رسیده باشد و روند رو به بهبود نباشد ممکن است ترمیم سخت و غیر قابل بازگشت باشد

  4. ناشناس می گوید

    سلام دختر م ۳ماه و۱۷ روز دارد وبا چایی صورتش سوخت چکار کنم که جا نمونه

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      با توجه به سن کمش حتما به متخصص پوست مراجعه کنید

  5. زهره مرادیان می گوید

    سلام وقتتون بخیر من دختر ۴ ساله دارم صورتش به بخاری خورده و پوست صورتش کمی سوخته و جای سوختگی قرمز و کمی قهوای شده . چند نقطه کوچیک آب میاره . چیکار کنم چی بزنم جاش نمونه . خواهشن کمک کنید ممنون

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام عزیزم
      با توجه به اهمیت پوست صورت از نظر زیبایی جهت معاینه و درمان به متخصص” پوست مراجعه کنید

  6. Tina می گوید

    سلام
    مچ دستم خورد به سر فندک سوخت تاول زده میسوزه چیکار کنم جاش نمونه ؟؟؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      پماد آلفا هر ۱۲ ساعت بزنید

      1. Tina می گوید

        ممنونم:)

  7. ناشناس می گوید

    سلام وقت بخیر ببخشید صورت بچم سوخته با ابجوش خوب شده ولی ردش هست چیکار کنم ک ردش از بین بره بچم 15ماهش هست

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام عزیزم
      با توجه به اهمیت صورت جهت درمان بهتره به متخصص” پوست مراجعه کنید

  8. ناشناس می گوید

    سلام بچه ۴ساله ام روی قفسه سینه اش با بخاری سوخته یکم ازپوستش هم رفته چیکارکنم خوب شه جاش هم نمونه

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      اگر تاول نداره و سوختگی سطحی هست پماد آلفا و تتراسیکلین بزنین هر ۱۲ ساعت

    2. ناشناس می گوید

      سلام پسرم سه سال ونیم داره پاش با چای داغ سوخته وتاولش پاره شده ورم کرده واطرافش هم نسبت به روز های اول بیشتر قرمز شده باید روش رو پانسمان کنم پماد چی بزنم خوبه

      1. مشاور سلامتی می گوید

        سلام عزیز
        پماد آنتی بیوتیک مثل اریترومایسین کمک کنندس
        با توجه به تورم اطراف سوختگی بهتره چندبار پانسمان و شستشو در مرکز درمانی انجام شه و پزشک هم دستش رو ببینه تا اگر لازمه آنتی بیوتیک خوراکی هم تجویز شه

  9. ناشناس می گوید

    سلام پسرم 8 ماهشه چای داغ ریخته روی دستش قرمزشده و تاول زده پماد آلفا زدم نمیدونم چیکارکنم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      اگر کف دست یا انگشتاش هست و تاول زده بهتره ویزیت شه

    2. سمارااا می گوید

      سلام خواهر زاده ام افتاده رو پیت نیک سوختگی سر پوستی سوخته چی استفاده کنیم تا جای زخم از بین بره

      1. مشاور سلامتی می گوید

        سلام
        با توجه به اهمیت سوختگی سر و صورت به جراح پلاستیک مراجعه کنید

  10. جلال می گوید

    سلام پسرم سه سالش هست الان باسنش چسبید به بخاری قرمز شد پماد زینک زدیم دیگه باید چیکار کرد

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      اگر تاول و ترشح چرکی نداره و سوختگی مختصر فعلا زینک اکساید کافیه هر ۱۲ ساعت
      در غیر اینصورت باید معاینه بشه

  11. ناشناس می گوید

    سلام خسته نباشید پسرم 15 ماهه است فندک داغ گرفت دستش ولای دوتا انگشت دستش سوخته تقریبا چهارروز ی میشه پماد ان ان میزنم ولی اصلا خوب نشده و خیلی اذیتش میکنه چیکار کنم تمامی پیشنهاد میکنید یادکترببرم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      پماد ان ان مناسب نبوده
      باید شستشو بدین و پماد زینک اکساید و تتراسیکلین بزنید

  12. محمد می گوید

    سلام
    پسرم ۷ سالش بود و دچار سانحه آتش سوزی شد والانس سالشه در چند سالگی میتونه عمل کنه
    اگه آلام عمل کنه دیگه بدنش گوشت اضافی نمیاره؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      بستگی به محل و وسعتش داره
      حتما توسط فوق تخصص جراحی پلاستیک ویزیت شود

  13. خدیجه می گوید

    سلام من ۳سال پیش اعصاب خوردی داشتم اومدم دستم با دسته قاشق داغ کردم الان باید چکار کنم که جای سوختگیش از بین بره مثل این که زیر پوست گوشت اضافه اورده

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      اگر گوشت اضافی( کلویید ) ایجاد شده بسته به سایزش درمان از پماد موضعی تا تزریق داخل ضایعه متفاوته
      با توجه به عودپذیری کلویید توصیه میکنم فقط زیر نظر متخصص” پوست درمانش کنید

      1. ناشناس می گوید

        سلام من دستم سوختته و‌‌فقط میسوزه چی کار کنم

        1. مشاور سلامتی می گوید

          سلام
          پماد زینک اکساید برای سوختگی سطحی خوبه

  14. شهرزاد می گوید

    سلام دخترم یک سال و سه ماهشه باصورت افتاد روی اجاق گاز چانه سوخت پمادمتخصص دادن استفاده کردم برای اینکه ردش نمونه ازش ایا ردغن تخم مرغ بزنم؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      خیر همون پماد کافیه

  15. ناشناس می گوید

    سلام من دستم خورده به اتو و خیلی میسوزه بهش پماد سوختگی ز دم یکم باد کرده و الان میسوزه خیلی بده لطفا جواب بدین؟؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      درد و سوزش زیاد نشون میده سوختگی سطحی هست
      همون پماد سوختگی سیلور کافیه

  16. النا داننده می گوید

    سلام خانم دکتر من پاهام بر اثر بخاری سوخته و
    خیلی کم قرمز و شده و پوسته داده و کندم الان خیلی میسوزه چیکار کنم بهتر شه

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      اصلا نباید بکنید و دستکاری کنید
      پماد آلفا هر ۱۲ ساعت بزنید

  17. ناشناس می گوید

    سلام من بچه 7ماه دارم باچای داغ روی زانوش سوخته اول تاول زد بعد چند ساعت بچه ام باشیشه شیرش زد به تاولش ترکید منم قبل وبعد پماد سوختگی زدم از امروز صبح هم پماد آلفا استفاده کردم ولی از بعد ظهر هم بچه ام بی قراری میکنه هم دور سوختگیش رنگش پوستش تغییر کرده

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      پماد زینک اکساید و آلفا کافیه هر ۱۲ ساعت با فاصله یک ساعت
      البته قبل پماد محل رو با آب ولرم شستشو بدین
      اگر بی قرار بود ویزیت شود

  18. ناشناس می گوید

    سلام پسرم ۱۰ ماهشه دستش به در داغ خورده قرمز شده تاول زده باد کرده چیکار کنم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      ویزیت شود
      پماد سوختگی زینک اکساید و آلفا و پماد تتراسیکلین هر ۱۲ ساعت بزنین

  19. شیوا می گوید

    سلام
    من دو ماه پیش رفتم یه کلینیک به اصطلاح زیبایی برای رد بریدگی روی انگشتم
    فکر میکردم طرف دکتره ولی بعدا متوجه شدم تکنسین بوده
    بعد از زدن پماد بی حسی که فاسد بود انگشتم ورم کرد و با کوتر کنار انگشتمو سوزوند جای سالمو به جای رد بریدگی سوزوند
    الان جاش یه حالت چروک شده پوستش و اینکه روی مفصله و آزار دهنده س خیلی جاش تا الان ۴ بار پوستش کنده شده و ریخته ولی بازم زیرش پوست سوخته س
    سوختگی با کوتر جاش میمونه؟ چقدر طول میکشه از بین بره؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      ممکن اسکار بزاره جای سوختگی
      باید توسط متخصص” پوست ویزیت شین

  20. زهرا۰۰ می گوید

    سلام خسته نباشید دختر ۴سالم دستش سوخته پوستش قهوه ای شد با گاز وازلین پاد سوختگی یک هفته چرب نگه داشتم بعد یه هفته پوست های قهوه ای ریخت الان اون جاهایی که سوخته بود سفید تر از از بقیه جاهاست ایا ترمیم کننده درست میکنه پوستش یا همونجوری میمونه جواب بدید ممنون

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      اگر سوختگی عمیق نباشه به مرور از بین میره اسکار
      ترمیم کننده سیکالفیت کمک کنندس

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر