زونا نوعی عفونت ویروسی است که باعث ایجاد زخمهای دردناک میشود. زونا میتواند هر نقطهای از بدن را درگیر کند. بهطور معمول، شبیه نواری تاول است که در سمت چپ یا راست تن پیچیده میشود. پس زونا چیست و چه میکند؟ زونا توسط ویروس واریسلا زوستر به وجود میآید، همان ویروسی که باعث آبله مرغان میشود. این بیماری کشنده نیست اما می تواند بسیار دردناک باشد. واکسنها به کاهش خطر ابتلا به زونا کمک میکنند.
درمان زودهنگام هم مدت عفونت را کوتاه میکند و احتمال بروز عوارض را کاهش میدهد. استرس و اختلال عملکرد سیستم ایمنی از دلایل بروز زونا هستند. برای درمان از پمادهای مختلف و داروهایی نظیر فامسیکلوویر استفاده میشود. در این مقاله درباره زونا، علائم، درمان و مراقبتهای لازم میخوانید. برای خواندن مقاله پیش رو به ۷ دقیقه زمان نیاز دارید.
اگر سوالی درباره این بیماری دارید، درانتهای همین صفحه و در قسمت نظرات بنویسید تا پزشک پاسخ دهد.
زونا چیست؟
زونا (Shingles) یک بیماری عفونی و ویروسی است که عصب و پوست اطراف آن را درگیر میکند. عامل اصلی این بیماری، فعالیت مجدد ویروس آبله مرغان با نام واریسلا زوستر (Varicella Zoster) است. این ویروس در ابتدا با بروز بیماری آبله مرغان مشخص میشود و پس از سالها ماندگاری در سلولهای عصبی ستون فقرات، دوباره خود را به صورت بیماری زونا بروز میدهد.
دکتر بانسال (Ankush Bansal)، متخصصی در این زمینه میگوید:
ویروس آبله مرغان و زونا مشابهاند. به همین دلیل است که وقتی بزرگتر میشوید، بعد از تجربه آبله مرغان در کودکی، امکان ابتلا به زونا قوت میگیرد. در واقع، این ویروس تا پایان عمرپ در درون شما زندگی میکند. در مراحل بعدی زندگی و با افزایش سن، ابتلا به زونا محتمل میشود زیرا سیستم ایمنی بدن شما به دلیل سن یا سایر شرایط پزشکی شروع به افت میکند و ویروس میتواند دوباره در بدن فعال و سپس ظاهر شود یا به عنوان چیزی به نام زونا نمود پیدا کند.
ویروس زونا و تبخال تناسلی یکی هستند اما روش انتقال آنها متفاوت است و دو بیماری متفاوت ایجاد میکنند.
دلایل ابتلا به زونا | استرس-افزایش سن-اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن |
درمان خانگی | استفاده از کمپرس آب سرد و مرطوب برای کاهش خارش-استراحت-استفاده از پماد «کالامین دی» برای کاهش خار-کرم ضد زونا مانند کرمهای آنتیهیستأمین و آنتیبیوتیک-حمام گرفتن در وان با مخلوط جو دوسر
|
درمان سنتی | مصرف سیر-چای سبز و نعناع-عسل-روغن درخت چای-روغن بابونه-روغن گل راعی-روغن اکالیپتوس |
درمان دارویی | آسیکلوویر( زوویراکس)-فامسیکلوویر-والاسیکلوویر (والترکس) |
دلایل بروز زونا چیست ؟
از دلایل ابتلا به زونا باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- استرس
- افزایش سن
- اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن
خاطر افرادی که سابقه ابتلا به آبله مرغان را در کودکی داشتهاند بهاحتمال بیشتری، به بیماری زونا مبتلا خواهند شد. در اصطلاح پزشکی به بیماری زونا، هرپس زوستر (Herpes Zoster) هم گفته میشود.
این بیماری در افراد بالای ۵۰ سال رایج است و بیشتر نیم تنه بالایی از بدن را به خود درگیر میکند. زونا خود را به صورت ضایعات پوستی (راش) قرمز رنگ توام با درد و سوزش بروز میدهد.
این ضایعات بیشتر شبیه به تاول بزرگ و زخمهای دردناک هستند. تاولها در بخشهایی از بدن مانند شکم، پشت، گردن و سینه ظاهر میشوند که توسط رشتههای عصبی پوشش داده شدهاند.
پژوهشهای انجام شده در ارتباط با این بیماری نشان میدهد که از بین هر چهار نفر، یک نفر دچار زونا خواهد شد. اما احتمال اینکه یک فرد دو بار دچار این بیماری شود، بسیار پایین است.
زونا کشنده نیست؛ اما درد و سوزش ضایعات پوستی آن میتواند آزاردهنده باشد. مخصوصاً اگر این ضایعات در نواحی حساسی مانند چشم باشد.
انواع زونا چیست ؟
اگر چه بثورات دردناک زونا در یک طرف صورت، گردن یا بالاتنه در بیشتر موارد وجود دارد، این بیماری میتواند اشکال مختلف دیگری نیز داشته باشد. اشکال کمتر رایج زونا عبارتاند از:
- هرپت زوستر سینوس؛ زونا با درد شدید، اما بدون بثورات.
- زونا داخلی؛ زونا بر اندامهای داخلی تأثیر میگذارد.
- هرپس زوستر چشمی؛ زونا روی عصب چشم تاثیر می گذارد.
- هرپس زوستر اوتیکوس؛ زونا که به عصب صورت حمله میکند.
در ادامه ویدیویی درباره زونا و درکان آن را تماشا کنید:
علائم زونا چیست ؟
اولین نشانههای زونا، پیدایش لک پوستی با رنگ قرمز است که به تدریج تبدیل به دانههای قرمز رنگ میشوند. ظاهر این دانههای قرمزرنگ مشابه با لکه و زخمهای آبلهمرغان است. فرد مبتلا به زونا احساس خستگی مفرط، تب، سوزش، مورمور شدن و درد در ناحیه خاصی از بدن را دارد. البته بعضی از بیماران قبل از بروز چنین علائمی، احساس سردرد را هم داشتهاند.
بعد از گذشت یک هفته از بروز علائم ابتدایی، با تاولهای خارشدار مواجه خواهید شد. تاولها پس از مدتی خشک و زرد رنگ شده و پوست فرد بیمار شروع به ترمیم میکند. اما گاهی اوقات ترکیدن تاولها همزمان نبوده و احتمال پدیدار شدن آنها تا بهبودی خود شخص وجود دارد.
پس از خشک شدن کامل تاولها، امکان سرایت بیماری به شخص دیگر وجود نخواهد داشت. بهترین راهکار برای کنترل و کوتاهتر کردن دوران بیماری، مشاوره با یک پزشک عفونی است.
تاولها روی پوست سر باعث خارش سر میشوند.
علائم جدی و نادر بیماری زونا چیست ؟
علائم بیماری زونا همیشه به سادگی موارد اشاره شده در بخش قبلی نیست. بلکه گاهی اوقات شاهد علائمی جدی در فرد درگیر با این بیماری هستیم که نیاز به مراقبتهای پزشکی دارد. موارد زیر جزء جدیترین علائم بیماری زونا هستند:
- احساس درد یا ایجاد ضایعه پوستی در چشم
- سرگیجه یا از دست دادن حس چشایی
- درد شدید در یک گوش یا از دست دادن حس شنوایی
- عفونتهای میکروبی منجر به گرمی، تورم و قرمزی پوست
احتمال بروز عفونت زونا در چه کسانی بیشتر است؟
وضعیت سلامتی عمومی افراد، در ابتلا به این بیماری موثر است. به عبارت دیگر اگر از نظر جسمی، شرایط خاصی داشته باشید، بیشتر در معرض ابتلا به زونا خواهید بود. احتمال ابتلا افراد با شرایط زیر به بیماری زونا، بیشتر از بقیه است:
- افراد مسن مبتلا به بیماریهای تضعیفکنندهای همچون سرطان
- اشخاص با سابقه ابتلا به بیماری آبله مرغان در دوران کودکی
- افرادی که در حال شیمیدرمانی و مصرف داروهای کورتون هستند
- سالمندان و افراد بالای ۶۰ سال که به خواب و استراحت نیاز دارند
- افراد درگیر با استرس و اضطراب
آیا زونا مسری و واگیردار است؟
در واقع امکان انتقال مستقیم زونا به شخص دیگر وجود ندارد. با این حال، فردی که هرگز به آبلهمرغان مبتلا نشده، با تماس مستقیم با مایع تاولهای شخصی که در حال حاضر زونا دارد، ممکن است ویروس را دریافت کند. اگر این اتفاق رخ دهد و فرد واکسن آبله مرغان را دریافت نکرده باشد، ابتدا دچار آبله مرغان میشود.
زونا در واقع از طریق سرفه یا عطسه پخش نمیشود. فقط تماس مستقیم با مایع تراوش شده از تاولهای آن میتواند ویروس را پخش کند. بنابراین، پوشاندن تاولها خطر سرایت را تا حدود زیادی کاهش میدهد.
واگیر زونا چند روز است؟
ویروس زونا فقط تا زمانی فعال است که تاول برای اولین بار خشک میشود. به عبارت دیگر انتقال قبل از ایجاد تاول و بعد از تشکیل پوسته امکانپذیر نیست. اگر فرد دچار تاول نشود، ویروس نمیتواند به دیگران سرایت پیدا کند.
زونا زخم مسری است، یعنی امکان سرایت آن از یک فرد به فرد دیگر وجود دارد. اما شدت واگیر بودن آن به قدری نیست که از طریق تنفس منتقل شود. بنابراین، در صورت بروز عفونت زونا در یک فرد، بهتر است اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از انتقال و شیوع آن انجام گیرد.
جلوگیری از واگیر زونا
رعایت اقدامات احتیاطی زیر تا حدود زیادی میتواند از انتقال ویروس به دیگران جلوگیری کند:
- بثورات را بپوشانید.
- دستهای خود را به طور مکرر بشویید.
- از دست زدن یا خراشیدن بثورات پوستی خودداری کنید.
- علاوه بر این مهم است که از تماس با افراد زیر پرهیز کنید
- نوزادانی که نارس هستند یا هنگام تولد وزن کمی دارند
- زنان بارداری که هرگز آبله مرغان نگرفته یا واکسن آن را دریافت نکرده است
- کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند
بیماری زونا در بزرگسالان چگونه است؟
بیماری زونا اغلب افراد مسن را درگیر میکند. نیمی از افرادی که به زونا مبتلا میشوند ۶۰ سال یا بیشتر، سن دارند. با توجه به اینکه افراد مسن دستگاه ایمنی ضعیفتری دارند، خطر بروز عفونت زونا در این افراد بیشتر است. علاوه بر این، سالمندانی که عفونت زونا در آنها بروز پیدا میکند، احتمالاً عوارض بیشتری را نسبت به سایر افراد تجربه میکنند.
از عوارض زونا در بزرگسالان میتوان به ضایعات پوستی بیشتر و عفونتهای میکروبی که بر اثر تاولهای باز به وجود میآیند، اشاره کرد. این دست افراد، همچنین مستعد ابتلا به ذاتالریه یا سینهپهلو و التهاب مغزی نیز هستند. بنابراین مراجعه به موقع به پزشک برای این دست از بیماران از اهمیت ویژهای برخوردار است.
مطابق توصیه پزشکان، افرادی که بیشتر از۵۰ سال سن دارند، برای پیشگیری از بروز این عفونت ویروسی، بهتر است واکسن زونا را دریافت کنند. این افراد میتوانند برای تسکین درد، پارچهی خنکی را روی زخمها و تاولهای خود بگذارند.
علاوه بر این برای جلوگیری از انتقال ویروس واریسلا به دیگران، توصیه میشود که فرد مبتلا، تا حد امکان زخمها و ضایعات پوستی خود را بپوشاند. در همین حال، دکتر زونا میتواند در صورت صلاحدید، داروهای ضد ویروس و ضد درد را برای فرد تجویز کند که باعث کاهش دوره عفونت و عوارض آن میشود.
آیا بیماری زونا در دوران بارداری خطرناک است؟
معمولاً بروز زونا در حاملگی غیرمعمول است، اما امکان ابتلا به آن وجود دارد. اگر فرد در دوران بارداری با کسانی که به آبلهمرغان یا عفونت زونا مبتلا شدهاند، در تماس بوده و واکسینه نشده باشد، ممکن است دچار آبلهمرغان شود.
بسته به اینکه فرد در کدام سه ماهه بارداری قرار داشته باشد، ابتلا به آبلهمرغان میتواند منجر به نقایص و عوارضی در نوزاد شود. واکسینه شدن برای آبلهمرغان قبل از بارداری میتواند قدم مهمی برای فرد باردار باشد.
زونا به احتمال کم باعث بروز عوارض در خود فرد میشود، اما هنوز هم میتواند ناخوشایند و دردناک باشد. توصیه میشود فرد در صورت بروز ورم و تاول در دوران حاملگی، فوراً به پزشک مراجعه کند. همچنین میتوان با مشورت پزشک از داروهای ضد ویروسی در طول بارداری استفاده کند. آنتیهیستأمین میتواند به کاهش خارش کمک کند و استامینوفن نیز میتواند از درد فرد بکاهد.
راههای تشخیص زونا چیست ؟
در اغلب موارد ابتلا به زونا با معاینه ساده ضایعات پوستی و تاولها قابل تشخیص است. اما در موارد کمی، پزشک ممکن است سابقه ابتلا به بیماری را از فرد بپرسد و در موارد نادر، شاید به آزمایش نمونه پوست یا مایع تاول نیاز داشته باشد.
پزشکان برای نمونهبرداری با استفاده از یک گوشپاککن استریل شده بخش کوچکی از ضایعه پوستی یا تاول را برمیدارند. سپس، آزمایشها میتواند وجود ویروس را در فرد تأیید کند. پس برای تشخیص درست، بهترین کار مراجعه به پزشک است.
راههای درمان بیماری زونا چیست ؟
در حالت کلی درمان قطعی برای بیماری زونا وجود ندارد، اما پزشک با توجه به وضعیت بیمار و تشخیص خود روشهایی برای کاهش علائم و دوره عفونت برای بیمار تجویز میکند که در ادامه آنها را معرفی میکنم.
1. روش خانگی
گاهی اوقات بیماری زونا شدت چندان زیادی نداشته و با استفاده از روشهای خانگی میتوان میزان درد و خارش ناشی از آن را کاهش داد. این روشها شامل موارد زیر هستند:
- استفاده از کمپرس آب سرد و مرطوب برای کاهش خارش
- استراحت
- استفاده از پماد «کالامین دی» برای کاهش خارش
- کرم ضد زونا مانند کرمهای آنتیهیستأمین و آنتیبیوتیک
- حمام گرفتن در وان با مخلوط جو دوسر
2. روش دارویی
در برخی از موارد با استفاده از روش خانگی نمیتوان بیماری زونا را درمان کرد. به همین دلیل پزشک داروهایی را برای بیمار تجویز میکند که در روند بهبود مؤثرند. داروهایی همچون:
- آسیکلوویر( زوویراکس)
- فامسیکلوویر
- والاسیکلوویر (والترکس)
علاوه بر موارد گفته شده، گاهی اوقات زونا باعث ایجاد درد شدیدی در فرد میشود. از این رو پزشک برای کاهش علائم بیماری، داروهای زیر را تجویز میکند:
- پدهای موضعی کاپسیاسین (کوتنزا)
- ضدتشنج مانند گاباپنتین ( نورونتین)
- داروی ضدافسردگی سه حلقهای مانند آمیتریپتیلین
- مواد بیحسکننده مانند لیدوکائین که به شکل کرم، ژل، اسپری یا پد پوستی موجود است.
- داروهایی که شامل مواد مخدر مانند کدئین هستند.
- تزریق، که شامل کورتیکواستروئید و داروی بیحسی موضعی است.
3- روش سنتی درمان زونا
علاوه بر مصرف دارو، روشهای سنتی برای درمان زونا نیز وجود دارد:
- مصرف سیر
- چای سبز و نعناع
- عسل
- روغن درخت چای
- روغن بابونه
- روغن گل راعی
- روغن اکالیپتوس
مراقبتهای لازم برای زونا چیست ؟
در صورت داشتن علائم بیماری بلافاصله به پزشک مراجعه نمایید و از مصرف خودسرانه دارو جدا خودداری کنید. به جز دستور پزشک نکات دیگری نیز وجود دارد که با رعایت آنها میتوانید از شدت درد و ناراحتی بیماری کم کنید. باید بدانید که راه مراقبت از زونا چیست و چطور میتوانید آن را کنترل کنید.
- اولین قدم برای بهبود زودتر بیماری استراحت کافی است. سعی کنید خواب کافی و تغذیه مناسب داشته باشید.
- از دوش و کمپرس آب سرد استفاده کنید. این عمل باعث کاهش درد و التهابات و متعادل شدن دمای بدن شما می شود.
- بهتر است از پوشیدن لباسهای تنگ و چسبان و مملو از پلاستیک خودداری و به جای آن از لباسهای راحت و خنک استفاده کنید.
- کشیدن دستمال پارچهای خیس روی تاولها باعث تسکین میشود. بدیهی است در این شرایط باید حوله و لباسهای خود را از دسترس دیگر افراد دور نگه دارید زیرا ترشحات داخل تاولها می تواند باعث انتقال بیماری به فرد دیگر شود.
- استفاده از مواد معدنی و غذایی غنی نظیر میوهها ، ویتامینهایی مانند ویتامین C و B و مصرف مایعات و انواع آبمیوههای طبیعی تاثیر شگفتانگیزی بر روند بهبود شما دارند.
از مصرف آنتیبیوتیک، داروهای بیحسی و مسکنهای قوی بدون مشورت با پزشک خودداری کنید. یکی از باورهای غلط بستن و پانسمان جای زخم و تاولها است. زخم را تمیز و ضدعفونی نگه دارید و تا حد امکان آن را در معرض هوا قرار بدهید.
بعد از بهبود بیماری
از مشکلات دیگر افراد مبتلا به زونا، باقیماندن جای زخم است. ممکن است، فرد در طول مدت بیماری به دلیل کلافگی از شدت التهابات و سوزش، مدام تاول را بخاراند. این عمل هرچه شدت بیشتری داشته باشد، جای زخم و رد بیشتری نیز از خود باقی میگذارد.
اگر سیستم ایمنی شما ضعیف است و علائم این بیماری را دارید هرچه زودتر به پزشک مراجعه کنید. در حال حاضر، پیشگیری قطعی برای این بیماری وجود ندارد اما تشخیص و درمان زودهنگام باعث می شود طول درمان شما کوتاه تر شده و رنج و درد و سختی کمتری را متحمل شوید.
برای دریافت نوبت ملاقات با پزشکان متخصص میتوانید از سیستم نوبت دهی اینترنتی سایت دکتردکتر هم کمک بگیرید. با این روش، سریع و بیدردسر میتوانید با بهترینها آشنا شوید و از آنها بهطور آنلاین وقت بگیرید.
ارتباط رژیم غذایی و زونا چیست ؟
پزشکان دلیل اصلی ابتلا به زونا را سیستم دفاعی ضعیف میدانند. در نتیجه لازم است رژیم غذایی سالمی داشته باشید تا سیستم ایمنی بدنتان را تقویت کنید. پس برای درمان زونا چه بخوریم؟ غذاهای مفید برای زونا و غذاهایی که باعث افزایش سیستم ایمنی بدن شده و به بهبود بیماری کمک میکند، شامل موارد زیر هستند:
- غذاهای قرمز مانند: آلبالو، گریپفروت، فلفل قرمز و هندوانه
- غذاهای سبز مانند: بروکلی، کلم بروکسل، اسفناج، کلم برگ، و سایر سبزیجات دارای برگ سبز
- غذاهای نارنجی شامل: هویج، سیبزمینی شیرین، زردآلو و کدو
- گوشت کمچرب، غلات کامل، مغزیجات و بنشن (بقولات)
- غذاهای سرشار از ویتامین B مانند: جو ترش، جو خوراکی، سبزیجات دارای برگ سبز، گوشت گوسالهی علف خوار، دانهها، غلات غنیشده، گوشت (مخصوصاً جگر)، تخممرغ، ماکیان
- غذاهای حاوی اسیدهای چرب ضروری سالم مانند: آووکادو، زیتون و روغن زیتون، ماهی سالمون دریایی و ماهیهای مفید دیگر و همچنین مکمل روغن ماهی
- غذاهای تخمیری مانند کیمچی، ساورکرات (کلم ترش)، تمپه، میسو (خمیر سویا) و کفیر.
اما سؤالی که برای بیماران پیش میآید، این است که آیا زونا پرهیز مواد غذایی دارد یا خیر؟ پاسخ این سوال مثبت است. درواقع مصرف بیشازحد برخی از مواد باعث کاهش توانایی سیستم ایمنی بدن در برابر عفونت شده و در روند بهبود بیماری اختلال ایجاد میکند. موادی همچون:
- مصرف غذاهای شور
- مصرف شکر سفید یا غذاهایی که شکر زیادی دارند
- مصرف شربتهایی با فروکتوز بالا
- غذاهای فراوری شده و بستهبندی
- چربی ترانس
- اسیدهای چرب اشباع
عوارض احتمالی بیماری زونا چیست ؟
عوارض زونا چیست و چطور باعث بروز مشکلات بعدی میشود؟ ابتلا به زونا به خودی خود ناخوشایند است و باعث درد زیادی در فرد ایجاد میشود. اما علاوهبراین، ممکن است فرد عوارض این بیماری را نیز تجربه کند. از عوارض احتمالی بیماری زونا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. عفونت پوستی
در صورتی که ضایعات تاولی زونا به درستی درمان نشوند، باعث ایجاد عفونتهای باکتریایی در فرد خواهد شد.
2. از دست دادن بینایی
یکی از ناخوشایندترین عوارض زونا چیست و چطور عارض میشود؟ درگیری چشم یا ناحیهی اطراف آن به زونا باعث عفونت دردناک چشم میشود. گاهی زونای چشمی به از دست دادن بینایی منجر شود.
3. مشکلات عصبی
گاهی زونا اعصاب را تحت تأثیر قرار میدهد که این اتفاق به عفونت مغز (آنسفالیت یا مننژیت)، فلج صورت یا مشکلات شنوایی و تعادل منجر شود. این عارضه بسیار خطرناک بوده و از عوارض جدی زونا شناخته میشود.
4. درد عصبی بعد از درمان
در بعضی از افراد، درد زونا پس از بهبودی تاولها نیز ادامه پیدا میکند که این عارضه به عنوان نورالژی بعد از درمان شناخته میشود. این عارضه هنگامی رخ میدهد که فیبرهای عصبی آسیب دیده پیامهای سردرگم و اغراقآمیز درد را از پوست به مغز ارسال میکنند.
5. سندرم رامسی هانت
در صورتی که گوش یا اطراف آن درگیر زونا شد، سریعاً باید به پزشک خود مراجعه کنید؛ زیرا در صورت عدم درمان منجر به سندرم رامسی هانت میشود و با علائم زیر همراه است:
- سرگیجه و وقوع مشکل در حفظ تعادل
- گوش درد و وزوز کردن گوش، البته این عارضه نادر است اما با درمان به موقع شانس بهبودی کامل وجود دارد.
- از دست دادن شنوایی
- از دست دادن توانایی حرکت قسمتهایی از صورت
راهکارهای پیشگیری از بروز زونا چیست ؟
معمولاً به طور کامل نمیتوان از ابتلا به بیماری زونا پیشگیری کرد، اما با انجام اقداماتی میتوان شدت آن را کاهش داد یا روند آن را کندتر کرد.
واکسینه شدن میتواند از بروز علائم و زخمهای زونا و ضایعات پوستی شدید آن پیشگیری کند. همه كودكان بايد ۲ دُز واكسن آبلهمرغان را که در اصطلاح پزشکی به آن «ایمنسازی واریسلا» گفته میشود، دریافت کنند.
بزرگسالانی که هرگز آبلهمرغان نداشتهاند نیز باید این واکسن را دریافت کنند. واکسینه شدن لزوماً به معنای این نیست که فرد به آبلهمرغان یا زونا مبتلا نمیشود، اما آمارها نشان میدهد که از هر ۱۰ نفری که واکسینه شدهاند، تنها ۱ نفر به زونا مبتلا میشود.
واکسن زونا
راه پیشگیری از زونا چیست و چطور افراد بالغ از آن در امان میمانند؟ بزرگسالانی که ۵۰ سال سن دارند یا مسنتر هستند نیز باید واکسن زونا را دریافت کنند که به آن در اصطلاح پزشکی «واکسن ایمنسازی واریسلا زوستر» گفته میشود. پزشکان واکسینه شدن را بهترین راه برای پیشگیری از بروز زونا میدانند.
برای زونا دو واکسن وجود دارد که «زوستاواکس (Zostavax)» و «شین گریکس (Shingrix)» نام دارند. بر اساس تحقیقات معتبر، واکسن شینگریکس، معمولاً بهتر جواب میدهد و اغلب پزشکان و مراکز درمانی این واکسن را برای بیماران خود تجویز میکنند. در همین حال، کسانی که حتی قبلاً با زوستاواکس واکسینه شدهاند نیز باید واکسن شینگریکس را دریافت کنند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
معمولاً اگر زونا چشم را درگیر نکرده باشد، خیلی خطرناک نیست اما در صورت شک به ابتلا به بیماری زونا، بخصوص در موارد زیر حتماً به پزشک خود مراجعه کنید:
- به وجود آمدن درد و ضایعات اضافی در نزدیکی چشم، که در صورت عدم درمان باعث آسیب دائمی به چشم میشود.
- در صورتی که سن شما بیشتر یا مساوی ۶۰ سال است، زیرا سن به طور قابل توجهی خطر ابتلا به عوارض این بیماری را افزایش میدهد.
- فرد به هر علتی مانند سرطان، دارو یا بیماری مزمن دارای سیستم ایمنی ضعیفی باشند.
- ضایعات به وجود آمده گسترده و دردناک باشند.
به چه پزشکی مراجعه کنید؟
تخصص درمان زونا چیست و چه کسی آن را درمان میکند؟ برای درمان زونا باید به متخصص عفونی مراجعه کنید. این وضعیت نوعی بیماری ویروسی است و متخصصان عفونی در زمینه درمان مشکلاتی مانند آن خبره هستند.
عوارض زونا را جدی بگیرید!
با همه موارد گفته شده، لازم است یاداوری کنیم که درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد؛ زیرا زونا یک بیماری عفونی بوده و باید دوره خود را سپری کند. اما با استفاده از روشهای معرفی شده در این مطلب میتوان تا حدودی روند بهبود آن را تسریع کرد.
اما اگر عوارض این بیماری در فرد شدید باشد، باید به پزشک مراجعه کند. به نظر شما علاوه بر موارد گفته شده در بالا، روشهای دیگری برای درمان زونا وجود دارد؟ اگر روش دیگری را برای درمان این بیماری مناسب میدانید، حتماً به ما و خوانندگان این مطلب معرفی کنید.
سوالات متداول
۱. مدت بهبودی زونا چقدر است؟
زونا ۲ تا ۴ هفته طول میکشد.
۲. آیا زونا عود میکند؟
ممکن است پس از طول مدت بیماری تاولها باز هم ظاهر شوند. این تاول ها هرچه زودتر باید درمان شوند چون ممکن است در نواحی حساسی چون چشم و حتی گوش پدیدار شوند و صدمات جدی به ارگانهای مهمی چون گوش و چشم و سیستم بینایی و شنوایی ایجاد کنند.
منبع:
سلام ۴۶ساله هستم دوهفته است که جوش ریزی در بدنم ظاهر میشه و بعد از سه چهار روز از حالت جوش خارج میشه و به اندازه سکه قرمز میشه و سوزش و خارش ندارد
سلام
این ضایعات نیاز به معاینه دارد
به متخصص پوست مراجعه کنید
عرض سلام و خسته نباشید….
بنده 22 سال سن دارم و به تازگی با تشخیص پزشک به زونا مبتلا شدم….. دقیقا همزمان با بروز زونا یه غده یا یه توده ریز که زیر پوستیه در قسمت زیر بغل در همون سمت بدن به وجود اومده،خود پزشک که فقط به ضایعات پوستی دقت کردن و گفتن که زوناست
میخاستم بدونم این مورد هم واقعا مربوط به زوناس هست؟؟؟
سلام
بله میتواند باشد
اگر بهبود نیافت به متخصص داخلی مراجعه کنید
سلام من ۷۱ سال دارم دنده طرف چپ قسمت پایین دنده چندروزه درد شدید دارم وقتی دراز کشیدم دردحس نمیکنم سونو کلیه وپروستات وازمایش خو وادرار دادم مشگلی نداشت دکتر تشخیص اسپاسم داده ولی دارو اثری نداشته ایا ممکنه زونا عصبص باشه هیچگونه علایم ظاهر زونا ندارم. ممنون
سلام
بله میتواند باشد و بثورات پوستی چند روز بعد ظاهر شوند
سلام وقتتون بخیر
من سه روز هست که بدنم دچار خارش میشه مثل کهیر بعد چند ساعت ناپدید میشه ولی دوباره از محل دیگه پیدا میشه دکتر رفتم گفتن حساسیت هست ولی رو به بهبود نیستم
با توجه به اینکه دختر ۹ ماهه دارم نگرانم ممکن زونا باشه ؟
سلام
خیر زونا نیست
کهیر و آلرژی به ماده ای در محیط شماست
سلام خواهرم هفته ۳۰بارداری هست خودش هم ۳۲سالشه مبتلا به زونا شده حالا چه اتفاقی برای خودش و جنینش میفته????
سلام
نگران نباشید
ایشان باید با متخصص عفونی و متخصص زنان مشورت کنند
میتوانید از تماس تلفنی مجموعه دکتر دکتر جهت ارتباط با متخصصین فوق استفاده کنید
با سلام
براي درمان ضايعات پوستي آبله مرغان در بزرگسالان چه راهي را پيشنهاد مي كنيد؟ با تشكر
پدرم۶۴سالشون هس و ب تازگی در شانه از چند جا مختلف زونا مشاهده شده البته پدرم بیمار دیابتی و روزی س وعده انسولین دریافت میکنند
چ دارویی مناسب هس ک مصرف کنند
سلام مردی ۴۵ ساله ام و پارسال زونا گرفتم درناحیه پشت بدنم وخوب شدم ولی امسال درپشت بدنم احساس گزگز وسوزش میکنم آیا این سوزش به زونا ارتباط داره؟ باتشکر
سلام
اگر در طول این مدت هیچ علایمی نداشتید کمی بعید است
باید معاینه شوید
سلام من پدربزرگم نزدیک 70 یا 80 سالشون هست و زونا گرفتن و کمرنگ تر شده اما خودشون میگم خیلی درد داره اصلا میگن انقدر درد داره از خود بیخود شدم اما ترو خدا کمکمون کنید انقدر درد دارن که دردشون تمومی نداره ما حتا از چرک خوشکن و کر های آلوویر 5 درصد د موپیروسن 2 درصد هم استفاده کردیم اما دردشون تمومی نداره داروخانهچی ها بهمون گفتن بیاید قاطی کنیم بزنیم همین کارم کردیم اما خوب نشد تروخدا کمکمون کنید ???
سلام
من پدر بزرگم ب زونا مبتلا شده و با ما زندگی میکنه
الان یک هفته اس ک از شروع بیماری میگذرد
ایا امکانش هست واگیر داره باشه ؟؟
من در بچگی ابله مرغان گرفتم
ایا ممکنه الان از پدر بزرگم زونا بگیرم ؟
سلام
در صورتی که ضایعات پوستی لمس نشوند به دیگری منتقل نمی شود
سلام وقت بخیر
مادر من 72 ساله هستن سال 85 به زنا مبتلا شدن و متاسفانه به دلیل سهل انگاری پزشک آمپول مربوطه به ایشان زده نشده و زنا به لایه ی دوم پوست و عصب سرایت کرده از سال 85تا الان به شدت درگیر این درد سوزش و خارش در ناحیه ی پشت شانه ی چپ هستن به طوری که میگن احساس میکنم گوشتم از داخل حالت له شدگی داره و اصلا این درد بعد از این همه سال تسکین پیدا نکرده
پیشنهادتون چی هست چه راهکاری وجود داره برای این درد به جز کالامین هیچ استفادهی دارویی برای این درد ندارن و قندشون هم نرمال هست مشکل دیابت هم ندارند
سلام آقایی 68 ساله هستم با درد پهلو چپ به پزشک مراجعه کردم تشخیص زونا داده شد 30 عدد قرص آسیکلوویر 400 و ضد درد و کرم مصرف کردم تاولها رو به بهبود است اما درد پهلو چپ ادامه دارد سوالم اینست چکار باید بکنم درضمن چون پرستات هم دارم و دارو مصرف می کنم و این مدت تکرر ادرارم تشدید شده و اعصابم کاملا بهم ریخته آیا ربطی به زونا دارد لطفا راهنمایی بفرمایید . با سپاس
سلام من ۴۳ سال دارم یک هفته سردرد و گوش درد داشتم چند بار به پزشک مراجعه کردم آخر متوجه شدن که زونا هست روی گوشم تاول های زیادی زده یه طرف صورتم بی حس هستش چیزی که خیلی اذیتم میکنه سرگیجه شدیدی هست که دارم واقعا از پا در اومدم و هیچ حرکتی نمیتونم بکنم
با سلام مادر من ۶۷ ساله است دیابت دارد و ۴ ماه پیش به بیماری زونا مبتلا شده است بعد از کلی زحمت و مراجعات به پزشک و استفاده از مسکین های معمولی و پماد الوویر ۵ درصد زخم ها بر طرف شده اما زیر پوست بو یشتر سمت راست بدن درد بسیار شدید ظاهر میشود وبه قول ایشان انگار با چاقو زیر پوستش را برش می دهند . با تشکر
سلام، من حدود نه ماه پیش زونا شدیدی گرفتم، الن باز جوش ریز و درد وسوزش و خارشدر همون ناحیه احساس میکنم، دوباره زونا گرفتم؟؟
سلام
باید معاینه شود
اگر مجددا بثورات و تاول های زونا بروز کرده به متخصص عفونی مراجعه کنید
سلام من ٤ روز هست كه به زونا مبتلا شدم و امروز متوجه شدم و درمانم را شروع كردم ولي دختر ٩ ساله ام كه تا حالا ابله مرغان هم نگرفته دست زده به محل زونا ولي از امروز كه متوجه شدم بهداشت را رعايت كردم و تماسي نبوده ميخواستم ببينم چه خطري براي بچه ها دارد ؟
سلام
ممکن است به آبله مرغان مبتلا شود
سلام من خانمی 54 ساله هستم،در ابتدا دو یا سه روز درد شدید درقفسه سینه سمت راست وپشت ان داشتم وبعد ازان دقیقا درهمان محدوده درد ،جوش های فراوان ودر بعضی ازقسمت های ان کمی بصورت خوشهای ریز انگور نمایان شد،پیش دکتر متخص داخلی رفتم گفت زونا هست،60 عدد قرص اسیکلوویر 400 که هر هشت ساعت دو عدد و قرص امی تریپتیلین10 شبی یک عددو پماداسییکلوویر 5 درصد هر چهار ساعت بمالم وویتامین ب1 ،حال که دوهفته گذشت درد کاهش یافته بعضی وقت ها درد دارم وسوزش هم دارم،جوش ها بهتر شده زخم ها در حال بهترشدن،سئوال دارم،قرص اسکلوور تمام شد،پماد که دوتا بود تمام شد ولی پماد خریدم ادامه میدم ایا کا درستی کردم؟،بقیه قرص ها را می خورم، حمام روزی دوبار میرم کار درستی انجام میدم؟ نیاز هست پیش متخصص پوست برم،
سلام
بله اقدامات شما درست است
و کار بیشتری نیاز نیست
با عرض سلام و خسته نباشید مادر من به شدت از بیماری زونا رنج میبره و الان مدت ۱۵ تا ۲۰ روز هستش که به این بیماری مبتلا شده و آنقدر درد مادرم زیاده که از درد زیاد گریه میکنه از شما خواهش میکنم راهکاری برای من پیدا کنید فکر کنید مادر خودتونه حتی دکتر هم بردیم به جایی که دردش کمتر بشه بیشتر هم شده عاجزانه خواهش می کنم کمکم کنید
باعرض سلام وخسته نباشید همسرم ۴۸ سال سن داره یک هفته پیش زیربیضهاش تیر میکشید بعدازدو سه روز درددر ناحیه مقعد داشت الان از دیروز یک طرف باسنش تاولهای ریز همراه با درد وسوزش ریخته آیا بااین اوصاف دچار بیماری زونا شده؟
سلام
بله احتمالا زوناست اما جهت تشخیص قطعی معاینه لازم است
سلام پسرم ۱۳سال داره دو هفته است بدنش وزیر بقلش واطراف التش دونه های قرمز میزنه وبعد طاول مشه وخود بخود میترکه وعیمق چال وعفونی میشه وبعد سله می کنه نه تب کرده نه خارش داره فقط وقتی عفونی میشه درد می کنه البته یه هفته است دارو استفاده می کنه دکتر نگفت چیه یعنی زونا حالا چکار کنم
سلام
پزشک برای فرزند شما چه دارویی تجویز کرده است؟؟؟
با توجه به توضیحات شما احتمالا فرزند شما دچار مولوسکوم کونتاژیوزوم شده است
سلام و وقت بخیر
پدر بنده ۳روزه دچار ضایعات پوستی روی گردن و سینه و کتف شدن، دکتر رفتن و گفتن زونا هستش.
ولی هیچ درد و خارش و تب و لرزی ندارن، امکانش هست که زونا فقط با علایم پوستی باشه و درد و خارش نداشته باشه؟
تا چه مدت باید مراعات فاصله با ایشون رو داشته باشیم؟
و اینکه مادرم کودکی آبله مرغان گرفتن، چه نکاتی رو رعایت کنن تا به زونا مبتلا نشن؟
ممنون از وقتی که برای پاسخ میذارین.
سلام
ضایعات زونا شکل خاصی دارد که با معاینه مشخص میشود
زونا از طریق ترشحات پوستی ضایعات و لباس آلوده منتقل میشود از تماس با آن ها خودداری کنید
تا خشک شدن کامل بثورات افراد کودک و یا سالمند و دارای نقص ایمنی و باردار از تماس با ایشان خودداری کنند
سلام مادر من مبتلا به لوی بادی و اسکلرودرمی local هستند از ۳ روز پیش کتف و پهلو و پستانها قرمز و تاول دار شده پزشک عمومی تشخیص زنا دادن میکویند درد خارش سوزش ندارم از پماد اسیکلوویر و کالامین استفاده میکنند راهنمایی بفرمایید
سلام
طبق دستور پزشک عمل کنید
سلام پس از درمان زونا نیاز به تزریق واکسن زونا در سالمندانی که درگیر شده اند هست یا خیر
سلام و عرض ادب، همسر بنده تقریبا ۴ هفته ای هست که زونا گرفته و هنوز کامل خوب نشده، خواستم بدونم باید دوباره دکتر ببره؟ سوال بعدیم هم اینکه من ۳۶ سالمه و قبلا آبله مرغان نگرفتم آیا ممکن هستش من هم زونا بگیرم؟ تا چه مودت باید مراقبت بکنم ؟
سلام
اگر رو به بهبود است نیاز به مراجعه مجدد نیست
شما در صورت ابتلا آبله مرغان میگیرید نه زونا
مراقبت تا زمانی که تمام تاول های ایشان خشک شود ادامه یابد
سلام
چند روزی بود زیر سینه چپم و دقیقا نقطه مقاباش پشت کتفم درد بسیار شدید احساس میکردم طوری که واقع انگار یه سیخ از سینه ام رد میشد و بعد از سه روز درد قرمزی و دونه زد
تاول زد
پزشک مراجعه کردم قرص ایندومتاسین و آسیکلوویر برام تجویز کرد با پماد
اما نزدیک یه هفته اس زخمام خوب شده ولی عجیب خارش و درد و بیشتر شبیه این که یه حشره ای زیر پوستم در حرکت و خارش ودرد داره
چکار کنم
ممنونم
باسلام وخسته نباشید ،آیا بیماری زونا بعد از درمان میتونه زمینه ای برای بیماری واسکولیت بشود ؟
سلام
خیر بعید است
سلام من زونا گرفتم آیا اگر در خانه پیراهن بپوشم دختر های من که۱۳ و۴ ساله هستند به آبله مرغان دچار نمی شوند؟
سلام
اصلا نباید با بثورات پوستی زونا یا ترشحات آن تماس داشته باشند
اگر نگرانی شما زیاد است میتوانند واکسن آبله مرغا بزنند
سلام ۶۱ سال دارم یک هفته درد شدید در دنده ها ومعده داشتم امروز از زیر سینه چپ تاپشت نزدیک ستون فقرات قر مز وچوشهای آبکی دارم واز امشب خارش زیادی گرفتم چکار کنم وشهرستان هستم.متشکرم ازلطف شما
سلام
امکان داره فقط درد داشته باشه بدون عوارض دیگه مث لکهای قرمز یا دونه
سلام
خیر
بثورات و ضایعه پوستی باید باشد
سلام چند روزی میشه دانه هایی قرمز رنگ زیر سینه ام بوجود اومد قرمز شد و بشدت میخوارید جای اون الان دقیقا مثل جای نیش حشره باقی مانده
مسأله ای که دارم اینه در همون ناحیه تقریبا زیر سینه بیشتر موقع خواب تیر میکشه و به پشت هم میرسه این علائم چیست هست ممکن است راهنمایی کنید ممنون میشم
سلام .ببخشید پدر من زونا گرفته سنش هم بالاست و الان حدود چند ماه شاید دیگ یک سال شده باشه که پدرم از ویروس زونایی ک گرفته میگذره لکه ها اون تاول ها رفتن اما هنوز شبا درد پهلو داره و خارش خیلی اذیت نمیدونم چیکار کنم کمکم کنید
سلام دکتر من ۳۵ سال سن دارم در دوران نوجوانی آبله مرغان گرفتم ولی دو روزه زیر سینم و پهلوی چپم تاول زونا زده و خیلی درد داره و گاها بالای سینه هم تیر میکشه . خارش ندارم الان هم دسترسی به مطب ندارم باید چکار کنم دارویی هست تهیه نمایم
سلام خسته نباشیدمن سال ۹۸یه ضایعه پوستی روی انگشت شست دستم زدوخیلی دردداشت خیلی هم طول کشیدتاخوب بشه الان بعداز۸ماه هنوزانگشتم دردداره احساس بی حسی دارم اگربه چیزی بخوره دردغیرقابل تحمل میشه والان یک هفته هست سمت چپ شکمم درددارم می خواستم بدونم اینابه هم ارتباط داره ممنون
سلام
خیر به هم ارتباطی ندارد
ضایعه پوستی به موقع باید معاینه میشد شاید زونا بوده
من ۱۴ سالمه و زونا گرفتم خیلی میترسم و استرس دارم ولی تو کودکی ابله مورغون گرفتم من حتی واکسینه شدم و خیلیا میگن تو سن تو نباید زونا گرفت لطفا کمکم کنیدو در ناحیه شکمم هست .
سلام
دوست عزیز
هر فردی که قبلا آبله مرغان گرفته باشد ممکن است بعدها دچار زونا شود
اگر ضایعات بسیار دردناک و سوزش دار نیست و رو به بهبود است نگران نباشید
سلام وقت بخیر.
من 52سالمه چند روزه طرف چپ بدنم تاول زده از دکتر پرسیدم گفت زونا هست الان دو هفته هست همو درد اولیه رو احساس میکنم میخواستم ببینم راه کاری برای تسکین درد م دارید .خیلی ممنون میشم اگه راهنمایی کنید.
سلام دکترمادرمن ۵۰ سالگی زونا گرفته بود یه مدتی پشتش خارش پیداکرد بعدخوب شد الان ۶۰سالشه هم پشتش دردمیکنه هم سینش یعنی همه جای بدنش درد داره میشه کمکم کنین درمان خانگی یا قرصی که حالشوخوب کنه
سلام
دوست عزیز
با توجه به درد منتشر بدن باید معاینه شود.به پزشک مراجعه کنید
باسلام وخسته نباشید بنده دوهفته است که زونا گرفتم.به پزشک مراجعه کردم دارو وآمپول داد هنوز بدنم زیاد تاول نزده آی تاول می زند یا نه
سلام
دوست عزیز تاول ها فقط در یک منطقه که سوزش و درد دارد بروز میکند و ممکن است خفیف باشد
سلام وقتتون بخیر
من 27 سالم هست وآذرماه 98 بیماری زونا داشتم. با توجه به اینکه گفته میشه که ویروس کرونا روی سیستم ایمنی ضعیف خطرناک تر هست و همینطور دلیل ابتلا به زونا ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن هستش،آیا من مستعدتر هستم برای دریافت ویروس کرونا?و اینکه چه کاری انجام بدم که بتونم سیستم ایمنی بدنم رو تقویت کنم?
ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
و اینکه اگر پماد رو بدن بزنیم ،میشه لباس رو پوشید و یا روش خوابید ؟ سپاس
سلام
بله میشود
با سلام خسته نباشید ، میخواستم بدونم ایا بیماری رونا باعث سر درد شدید در قسمت شقیقه در سمت چپ میشود یا نه ؟ سوال دوم وقتی بیامری روداشته باشیم حمام باید با اب سرد باشد یا گرم ، چون من لرز تو بدنم هست با اب خیلی خیلی گرم لرز بدنم میفته …. سپاس
سلام
دوست گرامی یکی از علایم کرونا ممکن است سر درد باشد ولی لزوما هر نوع سردردی نشانه کرونا نیست
در صورتی که تب،تنگی نفس ،سرفه و … نیز دارید به پزشک مراجعه کنید
سلام خانم دکتر من اقدام ب بارداری کردم مادر شوهرم زونا گرفته اگر باردار باشم بعدا خطر برای نوزاد هست یا فعلا جای نگرانی نیست خیلی استرس گرفتم لطفا راهنماییم کنید
سلام
اگر قبلا آبله مرغان گرفته اید
به ایشان و لباس هایشان تماس پوستی برقرار نکنید
زونا از طریق ترشحات و بثورات پوستی منتقل میشود
سلام جناب دکتر، وقت بخیر بچه ها در چه سنی واکسن آبله مرغان را زده اند؟؟
چون خودم به بیماری زونا مبتلا شده ام میخواستم بدونم احتمال مبتلا شدن بچه ها به آبله مرغان چقدر است و چه کار باید انجام بدم!!!
سلام
دوست عزیز
واکسن آبله مرغان به شکل روتین در کشور زده نمیشود
میتوانید جهت فرزندانتان زیر نظر متخصص اطفال واکسن آبله مرغان بزنید
امکان انتقال زونا به کودکانتان در اثر تماس با ضایعات زونا و ترشحات پوستی و لباس آلوده به ترشحات وجود دارد و اگر تا به حال آبله مرغان نگرفته اند،به آبله مرغان مبتلا میشوند
سلام و وقت بخیر
من از هقته قبل دوشنبه زان سمت راست به بالا تا زیر بغلم درد می کرد و قسمتی از رانم حالت سوزش داشت و بدون علایم
از پنجشنبه صبح شروع کرد به قرمز شدن مثل جوش ولی بغل هم که یه دایره انزه ته استکان قرمز شد و یه خورده ملتهب
و چند جای دیگه هم قرمز شد با سوزش ودرد ولی بدون خارش
بنظرتون اینم میتونه زونا باشه
و آیا مسری هست ؟
من خانمم بارداره و بچه 4 ساله داریم
سلام
دوست عزیز
با توجه به اینکه ضایعات پراکنده است باید معاینه شود
چون در ابتدا همراه با درد بوده و بعد بثورات پیدا شده میتواند زونا باشد
با توجه به باردار بودن همسرتان حتما ویزیت شوید تا تشخیص قطعی داده شود
سلام خسته نباشید پدر من حدود دو هفته پیش زوانا گرفته بود و از صورت سمت راستش اطراف بینی تاول و زخم داشت که الان وضعش خوبه ولی در بعضی مواقع سرگیجه داره و خودش هم مثلا موقعی که از جا بلند میشه و یا چیزا را یرمیداره سگیجه اش زیاد میشه و یک روز خوب خوب میشه و دوباره روز بعد میگه که سرگیجه دارم لطفا مرا راهنمایی کنید که از زونا است یا خیر و نزد کدوم دکتری برم بهتره
سلام
دوست عزیز
ضایعات باید معاینه شوند تا بتوان قطعی تشخیص داد
با توجه به بروز ضایعات در صورت به متخصص عفونی مراجعه کنید
سلام من 27 سالمه و در 15 سالگی آبله مرغان گرفتم والان بعد از چند روز درد ضایعات زونا درپهلوی راستم ضایعات بوجود آمده
لازمه به پزشک مراجعه کنم یا دارو مصرف کنم ؟ سلبقه ی ضعف ایمنی ندارم
با تشکر