پیوند کبد به عنوان تنها راه درمان بیماریهای کبدی مزمن غیر قابل درمان شناخته میشود. علل انجام پیوند کبد به علت نارسایی کبدی است.
زمانی که کبد دیگر کارکرد نرمالی ندارد، پیوند کبد میتواند زندگی شما را نجات دهد. پیوند کبد بهترین درمان بیماریهای مزمن کبدی است که به مرحله انتهایی رسیدهاند و درمان دیگری برای آنها امکانپذیر نیست. درمان شامل جراحی کبد است که در طی آن تمام یا بخشی از یک کبد اهدا کننده سالم جایگزین کبد ناسالم میشود. ما در این مقاله به بررسی علل انجام پیوند کبد در افراد میپردازیم.
نقش کبد چیست؟
كبد يكي از بزرگترین و مهمترین اعضاي بدن انسان است كه در سمت راست و بالای شكم و زير دندهها قرار دارد. كبد اعمال متعددي را انجام میدهد كه براي ادامه حيات لازم است. تقريباً تمام خون دستگاه گوارش كه سرشار از مواد غذايي میباشد از كبد عبور میکند. ماده غذايي جذب شده از روده باريك در كبد تبديل به موادي میشود كه براي ادامه زندگي لازم است. كبد همچنين باعث ترشح صفرا میشود كه به هضم و جذب چربیها كمك میکند و بدين ترتيب اين عضو، نقش مؤثري در تنظيم ميزان قند و چربي و پروتئين دارد. علاوه بر آن كبد نقش مؤثری در ذخيره سازی ویتامینها دارد و سوخت و ساز اكثر داروها را عهده دار میباشد و ارگان مؤثری در سم زدايی بدن محسوب میشود. با توجه به نقش حياتی اين عضو نارسايي آن با علائم متعددی همراه میگردد.
داشتن کبد سالم برای طول عمر ضروری است زیرا کبد مسئول فیلتر کردن خون و از بین بردن سموم بدن است. از علل انجام پیوند کبد میتوان به بیماریهای مزمن کبدی از جمله سیروز کبدی نام برد. پیوند کبد یکی آخرین درمان برای بیماری مزمن (طولانی مدت) کبد و بیماریهای شدید (شروع ناگهانی) بیماری کبدی است. در عمل جراحي پيوند كبد معمولاً تمام و يا بخشی از كبد فرد دهنده به جای كبد بيمار قرار میگیرد و كبد بيمار از بدن خارج میگردد. در اغلب موارد کبد پیوندی از شخصی که دچار مغزی شده تأمین میگردد اما میتوان کبد پیوندی را از فامیلهای درجه یک بیمار نیز گرفت. در این مقاله به بررسی علل انجام پیوند کبد میپردازیم، با ما همراه باشید.
گیرنده پیوند کبد باید بداند که پیوند کبد یک درمان حمایتی است و برای حفظ شرایط مطلوب پس از پیوند رعایت توصیههای پزشک متخصص گوارش حیاتی است. آگاهی از نحوه مصرف داروها و اهمیت مصرف مادام العمر آنها، پیگیری درمان برای بازگشت به سطح طبیعی کار و فعالیت ضروری است.
تعیین کاندید پیوند کبد
بهترین فرد برای انتخاب و تشخیص علل انجام پیوند کبد متخصص گوارش و کبد است که از ابتدا بیمار را تحت نظر داشته و با توجه به سن علت و سیر پیشرفت بیماری کاندید را معرفی مینماید. قبل از عمل اقدامات زیر ضروری است:
- تشخیص صحیح بافتی
- تعیین سطح بیماری
- وضعیت روحی بیمار
- بررسی دقیق شرایط عمومی بیمار (قلب، ریه، کلیه)
- انجام آزمایشات رادیو بیولوژیکی از قبیل سونوگرافی، سی تی اسکن و… برای تعیین وضعیت آناتومیک کبد
- بررسی عفونت فعال در بدن
ویژگیهای شخص دهنده کبد پیوندی
بعد از آنکه پزشک تشخیص داد که فردی کاندید پیوند کبد است و علل انجام پیوند کبد را مشخص کرد، نوبت به انتخاب فرد اهدا کننده کبد میرسد. فرد اهدا کننده کبد پیوندی باید ارزیابی دقیق از سطح سلامت و گروه خونی و پروتئینهای سطح سلولی مشابهی با فرد گیرنده داشته باشد. فامیلهای درجه یک در ردیف اول کاندیدهای اهدا کننده کبد به شخص بیمار هستند. معیار برای اهدای کبد عبارتاند از:
- سن بین ۱۸ تا ۶۰ سال
- سلامت جسمی خوب بدون بیماریهای فیزیولوژیک و مصرف دارویی
- سیگار نکشیدن
- توانایی درک و پیروی از دستورالعملها را برای آمادهسازی قبل از عمل جراحی و ریکاوری بعد از عمل
- داشتن کبد هم اندازه یا بزرگتر از فرد گیرنده
- انجام آزمایشات تکمیلی برای اطمینان از پس نزدن بافت پیوندی
- علل انجام پیوند کبد
پیوند کبد گزینه درمان برای افرادی است که از نارسایی کبد رنج میبرند و وضعیت آنها دیگر نمیتواند با درمانها و مصرف دارو کنترل شود. یکی از علل انجام پیوند کبد نارسایی کبدی است که ناگهانی یا به مدت طولانیتر رخ میدهد. نارسایی کبد که به سرعت طی چند هفته اتفاق میافتد، شکستگی حاد کبدی نامیده میشود و معمولاً نتیجه آسیبهای کبدی ناشی از دارو است. اگر چه پیوند کبد ممکن است نارسایی حاد کبدی را درمان کند، اغلب برای درمان نارسایی مزمن کبدی استفاده میشود.
اختلال مزمن کبدی ممکن است ناشی از شرایط مختلف باشد. شایعترین علت نارسایی مزمن کبدی، زخم کبد (سیروز کبدی) است که در آن بافت اسکار جایگزین بافت طبیعی کبد و عملکرد کبدی کاهش مییابد. یکی دیگر از علل انجام پیوند کبد سیروز کبدی است. بیماریهای کبدی که منجر به نارسایی کبدی میشود و از علل انجام پیوند کبد محسوب میشوند عبارتاند از:
- هپاتیت B و هپاتیت C
- بیماری سیروز کبدی الکلی
- بیماری کبد چربی غیر الکلی.
- بیماریهای ژنتیکی که بر کبد تأثیر میگذارند (از جمله هموچ romatosis و بیماری ویلسون).
- بیماریهایی که مجاری صفراوی (لولههایی که صفرا را از کبد حمل میکنند) تأثیر میگذارد، مانند سیروز اولیه صفراوی، کلانژیت اسکلروزیس اولیه و آتتریا صفراوی. آترزی صفراوی شایعترین علل انجام پیوند کبد در میان کودکان است. از دیگر علل انجام پیوند کبد میتوان به سرطان کبد (سرطان اولیه کبد) اشاره کرد.
لیست انتظار پیوند کبد
اگر بیماری برای پیوند کبد کاندید شود، نام وی در فهرست انتظار قرار خواهد گرفت. بیماران براساس گروه خون، سایز بدن و شرایط پزشکی (میزان سطح بیماری) فهرست میشوند. هر بیمار براساس سه آزمایش ساده خون (کراتینین، بیلیروبین و INR) اولویت بندی می شوند. این امتیاز با عنوان امتیاز MELD (الگوی مرحله نهایی بیماری کبد) در بزرگسالان و PELD مرحله نهایی بیماری کبد در خردسالان و کودکان نامیده میشود.
بیمارانی که بالاترین امتیاز را دارند، در اولویت اول پیوند کبد قرار میگیرند. با تشدید بیماری آنان، امتیازشان بالا رفته و اولویت آنان برای پیوند افزایش مییابد و این امکان فراهم میشود که برای بدحالترین بیماران اول پیوند بگیرد. گروه کوچکی از بیماران که شدیداً از بیماری حاد کبد رنج میبرند، بالاترین اولویت را در فهرست انتظار دارند. ممکن نیست که پیشبینی کرد یک بیمار تا چه مدت در لیست انتظار خواهد ماند تا کبدی مهیا شود.
روند جراحی پیوند کبد
بعد از تشخیص علل انجام پیوند کبد و یافتن کبدی منطبق و مشابه با کبد فرد بیمار، عمل پیوند کبد صورت می گیرد. پیوند کبد معمولاً بین ۶ تا ۱۲ ساعت طول میکشد. طی عمل پیوند، جراحان کبد ناسالم را خارج کرده و آن را با کبد سالم اهداکننده جایگزین میکنند. از آنجا که عمل پیوند یک جراحی بزرگ است، جراحان باید لولههای متعددی را در بدن بگذارند. این لولهها بهمنظور کمک به بدن برای انجام کارکردهای خاص طی عمل جراحی و چند روز پس از آن ضروری هستند.
عوارض پیوند کبد
جراحی پیوند کبد عوارض مهمی را شامل میشود. خطرات مربوط به این روش عبارتاند از:
- عوارض مجاری صفراوی، از جمله نشت مجاری صفراوی یا کاهش مجاری صفراوی
- خون ریزی
- لخته شدن خون
- از کار افتادن کبد اهدا شده
- عفونت
- رد کبد اهدا شده
- سردرگمی روانی یا تشنج
عوارض طولانی مدت ممکن است شامل عود بیماری کبد در کبد پیوند شده باشد.
عوارض جانبی دارو ضد سیستم ایمنی
پس از پیوند کبد، شخص گیرنده کبد برای جلوگیری از رد کبد اهدا باید مادام العمر داروهایی را مصرف کند. این داروهای ضد انعقاد میتواند انواع عوارض جانبی را شامل شود:
- پوکی استخوان
- دیابت
- اسهال
- سردرد
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
از آنجا که داروهای ضد انعقادی با سرکوب سیستم ایمنی بدن کار میکنند، همچنین خطر ابتلا به عفونت را افزایش میدهند.
منابع:
سلام و احترام. لطفا بفرمایید حداکثر طول عمر بیماران پیوند کبدی چند سال می باشد و آیا در صورت اینکه بعد از چند سال کبد پیوندی از کاربیفتد، امکان پیوند مجدد وجود دارد؟
سلام اصلا نميشه گفت، بستگي به حال عموميشون داره
و سطح آمونياك خونشون
سلام مادرم سیروز کبد دارد.ایا با پیوند گبد بهبود پیدا میکنه و اینکه با پیوند کبد سلامتی شو ۱۰۰ درصد بدست میاره
سلام
پیوند کبد موفقیت امیز اگه باشه بله
فقط دارو جهت جلوگیری از رد پیوند باید بخورن
سلام من دو خواهر زاده دارم ک هر دو از زمان تولد مشکل بزرگی کبد دارند برای اقدام ب معالجه نمیدونم از کجا بایستی شروع کنم خواهشا راهنمایی فرمایید .
سلام بايد متخصص گوارش اطفال معاينشون كنن
سلام آیا مردی که پیوند کبد انجام داده( به دلیل خوردن داروهای تقویتی ورزشی) میتواند ازدواج کند؟؟
اگه بله چه عواقبی دارد لطفا بطور کامل توضیح دهید.
سلام بله ميتونه عواقبي نداره فقط از نظر تعداد اسپرم ها بايد بررسي شن
باسلام خدمت پزشکان عزیز من همسرم سرطان کید ازنوع بدخیم هستند ایشون هم می توانندپیوند کید شوندمن از پزشک خودشون پرسیدم گفتن نمی تواند خواستم شما راهنماییم کنید
سلام
خیر بعید است
جهت شرح حال بیشتر میتوانید از تماس تلفنی برای ارتباط با فوق تخصص گوارش استفاده کنید
سلام و وقت بخیر
آیا پیوند کبد برای شخص دهنده عوارضی داره؟
سلام
جراحی پیوند کبد از دهنده زنده در حد یکی دو مورد در ایران انجام شده
جراحی سخت و پیچیده ای هست
سلام.پدرم سیروز کبدی ناشی از هپاتیت ب دارن. متاسفانه پاشون بعد از تصادفی که داشتن عفونت کرد و بعد از قطع پا، که 7 ماه میگذره، علی رغم داروی های تزریقی انتی بیوتیک همچنان عفونت برطرف نشده. میگن به خاطر پیشرفت سیروز و سیستم ایمنی ضعیف هست. پلاکت هم به 13هزار رسیده. برای پیوند کبد هم میگن باید عفونتی نداشته باشه. ما باید چیکار کنیم. عفونت به خاطر عدم کارکرد کبد هست، و کبد هم پیوند نمیشه تا وقتی عفونت هست
سلام
شما باید با توجه به شرایط ایشون با فوق تخصص عفونی (که فلوشیپ عفونت در نقص ایمنی و پیوند داره) مشورت کنین
از جمله دکتر جمال میرزایی، دکتر پیام طبرسی
سلام همسر من بیماری کبد چرب گرید 2 و کارتشون بزرگ شده کلسترول بالای دارن دیابت و تیرویید هم دارن آیا بزرگ شدن کبدشون خطر داره
سلام طولاني مدت بله
بايد به متخصص داخلي مراجعه كنند تا دارو دريافت كنند و وزنشونو پايين بيارن
سلام دختری ۳۰ ساله هستم از سال ۹۱ دچار سیروز کبدی از نوع اتیمون هپاتیت کبد شدم ۸ سال با تموم شرایط زندگیم به شرایط عادی کار میکرد اما گاهی عادات بد غذایی طی مدت و فراموشی بیماریم ترک یکساله داروها و اینکه خوبم mold کبدم بالا اومده به بیست و چهار رسیده تا جایی که شکمم یه اب ابشو کشیدم و واریس مری هم گرفتم و مجبور به بانداژ رگ ها بزرگ شده شدم به سختی میتونم غذا بخورم گاهی بدنم میخاره گاهی اثار کبود ظاهر میشه نفخ ناف هم پیدا کردم تو گروه خونی خودم اولم ایا ممکنه با این شرایط که هر بار کبدم یه جا رو درگیر میکنه چند ماه زنده بمونم تنها راهش پیونده کبده ؟ایا هیچ کاری جز کبد پیوندی نیست؟
سلام عزیزم
در ابتدای تشخیص دچار سیروز بودین عزیزم یا بعدا سیروز شدین؟
بله باید پیوند شین حتما
نگران نباشین بعد پیوند واقعا بهبود پیدا میکنین و فقط باید دارو بخورین و رعایت غذایی کنین ولی تمام مشکلات حل میشه
دوست من ۲۰ سالشه هیپاتیت cگرفته کبدش کلا از بین رفته از دماغشم خون میاد یکی از کلیه هاش از بین رفته سیستم ایمنی بدنشم پایینه کم خونیم داره آیا با این وضع میتونه پیوند کبد انجام بده
سلام اگه البومين خونش خيلي پايين نباشه و بيلي روبينشم خيلي بالا نباشه ،امونياك خونشم خيلي بالا نباشه ، هوشيار باشه مريض( كه هست) بله ميتونه
سلام . میخاستم ببینم کسی که دچار سیروز صفراوی باشه چه وقت و چه علایمی باید داشته باشه تا پیوند کبد انجام بشه؟ من 47ساله ودچار این بیماری هستم الکالین فسفاتاز (500) و بیلی روبین خونم بالاست و انزیمهای کبدی ام را با دارو و الیته پرهیز روی 50 نگهداشته ام اما همیشه نگران پیوند هستم سونو گرافی و mri چیزی نشان نداد
سلام زماني كه خدايي نكرده سيروز كبدي ايجاد شه درمانش پيوند كبد هست
اما اگه مرتب به پزشكتون مراجعه داشته باشيد و تحت درمان باشيد از سيروز ميتونيد جلوگيري كنيد
باسلام خدمت دکتر محترم.من ۳۴سالمه وفیبرواسکن انجام دادم دکتر گفتن که سیروز شده وزنم بالاست ۱۳۶کیلو ایا بارژیم راهی هست که خوب بشه یا حتما اخرش نیاز به پیوند کبد دارم؟؟؟
سلام ، اگه مرنب تحت نظر پزشكتون باشيد، داروهاتونو مرتب مصرف كنيد احتمال نياز به پيوند كمه
بستگي به سطح بيلي روبين و bunو البومين خونتون داره
سلام من کبد چرب گرید ۲ دارم و مدتی نادانسته مواد گرمی مث دارچین زیاد مصرف کردم بعد ازاون مدتی دچار داغ شدن پاها در طی خواب میشدم و بعدش هم آنزیم های کبدیم بالارفت البته قبلش هم رژیم مناسبی نداشتم و غذای چرب زیاد مصرف کردم. به دکتر مراجعه کردم و آزمایش دادم آنزیم کبدیم۵۲ بود و بعد از مدتی رژیم شد۴۷. ولی به محض اینکه مقداری گرمی مصرف میکنم دست و پام خصوصا پشت ساق پای راستم داغ میشه. الان مدتیه استرس دارم که نکنه سیروز کبدی داشته باشم. مدتی هم هیت که کلیه ام درد مزمن داره و لی نه سنگ دارم و نه آزمایش خون چیزی نشون میده باگرم نگه داشتن کلیه دردم کم میشه و با سرد شدنش دردم زیاد میشه.
مدتی بود که رگ های چشمام هم ورم کرده بود ولی الان بهتر شده.
وزنم ۹۸ کیلو بود که طی این مدت به ۹۰ رسیده. دکترها میگن فقط کبد چربه و باید مراعات کنی ولی میخوام مطمئن بشم مشکل دیگه ای ندارم که بعدا برای درمانش دیر باشه
سلام به نظر من آزمایش سرولوژی جهت هپاتیت اتوایمیون و هپاتیت های ویروسی هم انجام دهید تا خیالمان راحت شود
اگر با وجود کاهش وزن و ورزش آنزیمها پایین نیامد با نظر فوق تخصص گوارش به نظر بنده بهتر است بیوپسی هم انجام شود
اگر نگرانی و وسواس زیاد دارید و آنزیم ها پایین نیامد میتوانید به دکتر سید موید علویان مراجعه کنید
سلام. مادر دوستم الان 69 ساله شون هست. دچار سیروز کبدی شدن. آیا امکان عمل برای خانمی با این سن و سال وجود داره؟ البته دو سال پیش فیبرو اسکن شون، پیشروی به سمت F4 رو نشون میداده اما دکتر بهشون گفته کاریش نمیشه کرد و تا وقتی علایمی نشون نداده نمی خواد بیاریش. الان هم هیچ علایمی ندارن اما سی تی از شکم و لگن شون، نشون دهنده سیروز کبدی ست. آیا نباید از دو سال پیش برای ایشون کاری می کردن؟ آیا با 69 سال سن می تونن پیوند انجام بدن؟
سلام پیوند کبد در مواردی انجام میشود که افت پلاکت شدید و خونریزی های شدید گوارشی وجود داشته باشد
بیماران سیروز میتوانند با رعایت رژیم غذایی بی نمک و بی چربی و مصرف مایعات و سبزیجات تا مدت طولانی بدون نیاز به پیوند کبد زندگی کنند
البته باید به شکل دوره ای توسط فوق تخصص گوارش ویزیت شوند و آزمایشات مربوطه انجام شود
سلام آیا سیروز کبدی همان سرطان کبد یا این بیماری متفاوتی هست
سلام نه بيماري متفاوتي هست سيروز كبد يعني بافت طبيعي مبد فيبروز ميشه
سرطان يعني يك بافت غير طبيعي بجز فيبروز و بافت كبد در داخل كبد
سلام. نامزد من 2 ماه است که پیوند انجام داده است و حال عمومی خوبی دارد. اما دچار ریزش مو شده است دلیل آن چیست؟
سلام ریزش مو ممکن است به خاطر استرسی که بدن به علت جراحی کشیده باشد
همچنین میتواند به علت داروهایی که پس از پیوند مصرف میکند ایجاد شود
با سلام و تشکر ؛
خواهر من ۵۱ ساله اس با گروه خونی +A کاندید پیوند کبد می باشد آیا امکان پیوند کبد اینجانب که خانمی ۵۳ ساله هستم با گروه خونی + O به ایشان امکانپذیر است ؟ چون گروه خونی O دهنده عمومی است شاید ممکن باشه ولی درست نمیدونم ضمنا کبد چرب گرید یک به دو هستم با چاقی متوسط ، اگر سریعا با رژیم غذایی و فعالیت بتونم کبد چربم رو درمان کنم پیوند امکانپذیره؟
لطفا با توجه به ضرورت هر چه زودتر پاسخ بدید خیلی از شما ممنون میشم .
موفق و سلامت باشید
سلام دوست عزیز در انجام پیوند کبد فاکتورهای بسیار زیادی دخیل هستند باید همه آنها بررسی شود از نظر گروه خونی مشکلی ندارید اما سایر فاکتورها نیاز به بررسی دارد
سلام خسته نباشیدمامانم سرطان معده وکبدداره دکترگفته کبدش ازکارافتاده میشه پیوندانجام بدیم
سلام بايد با متخصصشون صحبت كنيد
من شرايطشونو نميدونم چقدر سرطان گسترش داره
با سلام خدمت شما ،خسته نباشید … دختره من ۲ ماهشه .. اوایل زردیش بسیار کم بود ، بعد بیشتر شد و مشخص شد زردی کبدیه، ، تشخیص پزشکش اینکه که مجرایه مربوط به صفرا و کبد رو نداره و باید عمل بشه … توروخدا بهم بگین چی میشه
سلام بله اترزي مجاري صفراوي نيازمند جراحي هستش
سلام من ۶ ماه پیش تصادف کردم و18سالمه و کبدم اسیب دید و نصفی از کبدم را برداشتن و تا الان هیج مشکلی ندارم و هیج داروی مسرف نمیکنم خدارو شکر
سلام نگران نباشيد كبد بافتي هست كه خودش خودشو بازسازي ميكنه
عارضه اي براتون پيش نمياد
سلام خانم دکتر مادرم ۵۳سالشه لیور فیبروز کبدی داره ایا بادارو حل میشه یا حتما باید پیوند بشه تورو خدا بگین دارم دق میکنم
سلام بستگي به علتئمشون و شدت بيماري داره
باسلام خدمت اساتید محترم یه سوال داشتم جوابش خیلی واسم ضروری و حیاتی هستش،،،دختر من بخاطر سندرم بودکیاری بعد سیروز کبدی ۲۰ساعته پیوند شده به بخش مراقبهای ویژه منتقل شده منتها به هوش نیومده میگن هوشیاری داره و بعد گفتن دوباره میره اتاق عمل پرسیدم چرا گفتن بخاطر خونریزی بعد عمل،،،میخوام بدونم این خویریزی طبیعیه،،یا نگران کننده هست،،تورو خدا سریع جواب بدین باتشکر
سلام با توجه به بيماريشون بله ريسك خونريزي بعد از عمل بالا هست نگران نباشيد
سلام پدر من ۵۴ سالشه و کبدش آب آورده دکترها میگن باید پیوند کبد شه و دیابت نوع یک داره آیا هیچ راه دارویی نداره ؟
سلام اگر سيروز كبدي هست خير تنها راه پيوند كبد است
سلام برای پیوند کبد باید چه کاری انجام بدهیم و با توجه به شرایط خاص پدرم که ۵۴ سالشه و دیابت نوع ۱ داره و ۶۵ درصد کبدش سیروز شده و صفراشم سنگ داره و کله سیسیت حاد شده آیا مراکزی هست که این کار زودتر انجام بدهند و اگر دکتر خوبی در این زمینه سراغ دارید ممنون میشم راهنمایی کنید.باتشکر
سلام مركز پيوند در شيراز هست بايد از طريق شيراز اقدام كنيد
سلام پدرم ۶۳ سالش هست چندروزی هست که پیوند کبد شده ولی ۵روزی هست هنوز سطح هوشیاریشون پایین هست ولی از نظر کبد و فشار خون وسدیم عالی کار میکنه فقط نگرانی ما این سطح هوشیاری هست که هیچ تغییری نکرده میخاستم بدونم آیا طبیعی هست جای نگرانی هست یا غیر طبیعی هست ممنون میشم جواب بدید
سلام به سطح آمونياك خونشون بستگي داره
سلام.پدر من چند مدته سیروز کبد داره.با اینکه داروهاشو خوب مصرف میکنه هر روز حالش بدتر میشه.سن پدرم ۷۵ ساله و دیابت هم داره.میخواستم بدونم پیوند کبد براش امکان داره؟
سلام
معیارهای پیوند کبد و آزمایشات لازم مربوط به آن باید انجام شود
البته سن ایشان بالاست و به این دلیل ممکن است انجام نشود
سلام من حدود سه سال است که پیوند کبد شده ام ولی مدتی است که سفیدی دور چشمانم زرد شده و احساس بی حالی دارم و در قسمت پاها و دستهایم احساس خارش دارم لطفاً اگر امکان دارد به من بگویید که آیا کبد من از کار افتاده یا نه .من ۱۸ سال دارم و مدام به خاطر این موضوع استرس دارم لطفاً خیلی زود جواب بدید
سلام
دوست گرامی،مگر شما پیگیری ها و آزمایشات دوره ای و مصرف داروهای پس از پیوند کبد را انجام ندادین؟
اصولا پس از پیوند داروهای سرکوب کننده ایمنی مانند سل سپت و آزاتیوپرین مصرف میشه و آزمایش چک آنزیم و بیلی روبین مکرر انجام میشه