حمله پانیک چیست؟ علائم و روش درمان اختلال هراس

اختلال وحشت
اشتراک گذاری 536 نظر
خلاصه این مقاله را بشنوید

آیا تاکنون هجوم ناگهانی ترس، وحشت و اضطراب بیش از حد را تجربه کرده‌اید؟ این روزها احتمالا نام حمله پانیک یا پانیک اتک بسیار به گوش شما خورده است. وحشت‌زدگی یا اختلال حمله هراس هجوم ناگهانی حجم زیادی از ترس، وحشت، استرس و اضطراب است. این حملات نگران کننده بوده و علاوه بر داشتن اثرات جسمی بر روان فرد هم تاثیر خواهند گذاشت. 

بیمارستان دل آرام سینا تهران

در این مطلب به معرفی کامل حمله پانیک (panic attack) پرداخته‌ایم. یادتان باشد که چنین نوعی از وحشت و ترس زیاد نیاز به پیگیری و شناخت دارد. نباید این حالت را به حال خود رها کنید. با مشورت با متخصص روانشناس و کسب اطلاعات بیشتر درباره این موضوع، همه‌چیز بهتر پیش خواهد رفت. در این مقاله هم درباره اختلال هراس یا همان پانیک یا پنیک‌شدن بیشتر می‌خوانید.

آنچه در این مقاله خواهید خواند نمایش بیشتر

حمله پانیک چیست؟

بیماری یا حمله پانیک هجوم ناگهانی وحشت زیاد است که باعث بروز واکنش‌های فیزیکی در بدن می‌شود. با این همه، این نوع حملات معمولاً خطر جدی به حساب نمی‌آیند و علت مشخصی هم ندارند. این نوع حملات می‌توانند بسیار ترسناک باشند و فرد دچار به آنها احساس می‌کند که کنترل خود را از دست داده، دچار حمله‌ی قلبی شده  یا حتی در حال مرگ است. اختلال حمله پانیک فلج‌کننده است و منجر به بی‌حرکت‌شدن فرد می‌شود. در هنگام حمله، ضربان قلب سریع خواهد شد، فرد قادر به تنفس نیست و احساس می‌کند که به مرگ یا جنون نزدیک است.

اختلال حمله پانیک

حمله پانیک در خواب و موقعیت های مختلف

حمله پانیک غالباً ناگهانی، بدون هشدار قبلی و بعضی اوقات حتی بدون وجود عاملی تحریک‌کننده رخ می‌دهد. ممکن است فرد در هنگام خواب و استراحت دچار وحشت‌زدگی شود‌.

بسیاری از مردم یک یا دو اختلال حمله پانیک را در طول زندگی تجربه می‌کنند و بعد از آن و زمانی که شرایط استرس‌ زا رفع شد، مشکل آن‌ها به خودی خود برطرف می‌شود.

اما اگر حملات ادامه‌دار، غیر منتظره و طولانی باشد، احتمالاً شخص به اختلال پانیک (panic disorder) مبتلا شده است. حملات پانیک به خودی خود کشنده نیستند؛ ولی می‌توانند ترسناک باشند و کیفیت زندگی را تحت تاثیر خود قرار دهند. 

حمله پانیک بعد از مصرف گل 

بعد از مصرف گل یا ماری‌جوانا، امکان بروز احساس وحشت و اختلال حمله پانیک وجود دارد. در چنین موقعیتی، توانایی تفسیر احساسات و عملکرد مغز دچار افت می‌شود و در نتیجه هراس به‌سراغ مصرف‌کننده می‌آید.

حملات پانیک بعد از زایمان

برخی از زنان حملات پانیک یا علائم اختلال وسواس فکری عملی (OCD) را در دوره پس از زایمان تجربه می کنند. حملات پانیک اپیزودهای مشخصی از اضطراب شدید همراه با علائم فیزیکی از جمله ضربان سریع قلب، احساس عذاب، تنگی نفس و سرگیجه را به‌همراه می‌آورد.

مشاوره آنلاین و تلفنی دکتر روانشناسی

حمله پانیک در بارداری 

حملات پانیک در دوران بارداری می‌تواند باعث نگرانی زیادی شود و بر جنین اثرات منفی بگذارد. بروز چنین اختلالی در برخی موارد همراه با زایمان زودرس یا به‌دنیاآوردن کودکان کم‌وزن است.

حملات پانیک در پریود

به دلیل تغییر ترکیب شیمیایی مغز و تأثیر هورمون‌هایی مانند استروژن و پروژسترون، زنان در حال حاضر بیشتر از مردان از اختلالات اضطرابی و حتی حملات پانیک رنج می برند. بروز اختلال حمله پانیک در دوران پریود محتمل‌تر هم می‌شود.

وحشت زدگی

انواع حمله پانیک

دو نوع کلی از اختلال حمله پانیک وجود دارد:

  • منتظره؛ حملات هراس مورد انتظار را معمولاً می‌توان پیش‌بینی کرد، چون علتشان را می‌دانید.
  • غیرمنتظره؛ حملات پانیک غیرمنتظره بدون دلیل ظاهری رخ می‌دهند. هر کسی ممکن است دچار حمله پانیک شود.

اختلالات هراس انواع مختلفی دارند. از جمله آنها باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • اختلال هراس اجتماعی؛ این اضطراب شدید در زمان قرارگرفتن در جمع و موقعیت‌های اجتماعی رخ می‌دهد.
  • اختلال هراس شبانه؛ ترس و وحشتی که در خواب رخ می‌دهد، اختلال هراس شبانه است و برخلاف کابوس، این ترس باعث بیدارشدن فرد مبتلا نمی‌شود. او در همان حالت خوابیده، اضطراب و وحشت را تجربه می‌کند.
  • اختلال هراس پس از سانحه؛ بعد از تجربه رخداد و حادثه‌ای ناخوشایند، اثرات اضطرابی آن در فرد ادامه پیدا می‌کند. 
  • اختلال هراس از مرگ؛ به ترس و اضطراب شدیدی گفته می‌شود که یک فرد از مردن دارد.
  • اختلال هراس از مکان‌های باز؛ بعضی از افراد از قرارگرفتن در مکا‌ن‌های باز و شلوغ مانند مراکز خرید و بازارها می‌ترسند.

دلایل حمله پانیک یا وحشت زدگی چیست؟

به درستی مشخص نیست که چه عواملی باعث بروز وحشت‌زدگی و اختلال هراس می‌شوند، ولی این عوامل می‌توانند در بروز آن نقش داشته باشند:

  • حمله پانیک ارثی است.
  • استرس زیاد.
  • تمایل زیاد به احساسات منفی و حساسیت زیاد در برابر موقعیت‌ها و رویدادهای استرس‌زا.
  • تغییراتی در عملکرد برخی قسمت‌های مغز.

حمله پانیک در ابتدا به یک‌باره و بدون هشدار قبلی رخ می‌دهد؛ ولی به مرور زمان بودن در شرایط و موقعیت‌هایی خاص آن را تحریک خواهد کرد. 

برخی از پژوهش‌ها ثابت کرده‌اند که پاسخ جنگ و گریز که یکی از عملکردهای طبیعی بدن انسان در هنگام برخورد با خطر است، در بروز حمله پانیک نقش دارد. برای مثال اگر یک خرس شما را دنبال کند، بدن به صورت غریزی واکنش نشان می‌دهد. 

در شرایط خطر، ضربان قلب بالاتر رفته تا بدن برای مقابله با شرایط مرگ‌بار آماده شود. بسیاری از این واکنش‌ها در وحشت‌زدگی هم رخ می‌دهد. با این همه به درستی مشخص نیست که چرا زمانی که هیچ خطر مشخصی وجود ندارد، فرد وحشت‌زده می‌شود. 

علائم حمله پانیک چیست؟

اختلا حمله پانیک یا همان وحشت‌زدگی معمولاً ناگهانی و بدون هشدار قبلی آغاز می‌شود. امکان بروز این حملات هر زمانی وجود دارد. در حال رانندگی، در حال خرید در یک مرکز تجاری، در هنگام خواب و یا در میانه‌ یک جلسه‌ مهم کاری، ممکن است آن را تجربه کنید. از نظر بسامد هم می‌توانند مکرر یا گاهیانه باشند.

حملات پانیک با هم متفاوت هستند، اما نشانه‌های آنها تا چند دقیقه ادامه خواهند داشت. بعد از بروز حمله، فرد احساس خستگی بسیار زیادی خواهد کرد.

برخی از علائم وحشت‌زدگی و اختلال پانیک عبارت‌اند از:

  • احساس مرگ یا خطر قریب‌الوقوع 
  • ترس از دست‌دادن کنترل و مرگ 
  • ضربان قلب سریع و شدید 
  • تعریق
  • درد شکم 
  • لرزش شدید 
  • تنگی نفس و احساس فشار بر گلو 
  • لرز 
  • تهوع 
  • احساس درد قفسه سینه 
  • سر درد 
  • سرگیجه و غش 
  • بی‌حسی و کرختی بدن 
  • احساس گرمای زیاد 
  • داشتن احساسات غیرواقعی و کناره‌گیری از جمع 

علائم حملات پنیک

حمله پانیک و تنگی نفس 

در طی یک حمله پانیک یا اضطراب ناگهانی، پاسخ جنگ یا گریز فعال می‌شود. این موضوع می‌تواند منجر به شکل‌گیری طیفی از علائم ناراحت‌کننده، از جمله تنگی نفس شود.

حمله پانیک و تپش قلب 

در حالت وقوع اختلال هراس، بدن سعی می‌کند اکسیژن بیشتری دریافت کند و تنفس سریع‌تر می‌شود. بدن هورمون‌هایی مانند آدرنالین هم ترشح می‌کند که باعث می‌شود تپش قلب بالاتر برود و ماهیچه‌ها حالت منقبض پیدا کنند.

حمله پانیک و تاری دید 

در زمان بروز اختلال حمله پانیک، امکان تاری دید هم بعید نیست. اضطراب شدید روی توانایی دیدن چشم‌ها اثرات منفی می‌گذارد. فعال‌شدن بدن و قرارگرفتن آن در حالت ستیز و گریز از جمله عواملی است که چنین عارضه‌ای را به وجود می‌آورد. 

حملات پانیک و تیروئید 

هورمون تیروئید در ایجاد و تنظیم انتقال دهنده های عصبی مانند سروتونین نقش اساسی دارد. سطوح پایین سروتونین با افسردگی و اضطراب مرتبط است. هنگامی که تیروئید به درستی کار نمی‌کند، این انتقال‌دهنده‌های عصبی نامنظم می‌شوند و به طور بالقوه موجبات اضطراب و حملات پانیک را فراهم می‌کنند.

حملات پانیک و تشنج 

امکان بروز تشنج در زمان بروز اختلال حمله پانیک وجود دارد. این حالت باید از تشنج ناشی از صرع تمییز داده شود. در واقع، تشنج‌هایی که ناشی از این حملات است، همیشه مشابه تشنج ناشی از صرع نیست.

حملات پانیک و حالت تهوع

اضطراب می تواند باعث تهوع و سایر مشکلات گوارشی شود. در خارج از مغز، سیستم گوارشی دارای یکی از بیشترین تعداد اعصاب در بدن است. برخی از دانشمندان حتی روده را مغز دوم می‌خوانند.

حملات پانیک و حمله قلبی

حملات پانیک زمانی رخ می‌دهند که هورمون‌های استرس واکنش «جنگ یا گریز» بدن را تحریک می‌کنند. این موضوع اغلب منجر به تندشدن قلب، درد قفسه سینه و تنگی نفس می‌شود. امکان دارد که در بعضی موارد، حملات پانیک منجر به حمله قلبی شوند.

تشخیص حمله پانیک چگونه است؟

پزشک با مشاهده‌ علائم فرد تشخیص می‌دهد که او به اختلال حمله‌ پانیک یا دیگر بیماری‌ها مانند بیماری قلبی یا تیروئید مبتلا است یا خیر.

برای یک تشخیص دقیق باید این موارد انجام شود:

  • معاینه‌ کامل بالینی و فیزیکی 
  • آزمایش خون برای بررسی عملکرد تیروئید و انجام نوار قلب و الکتروکاردیوگرام (ECG  یا EKG) برای ارزیابی عملکرد قلب 

گاهی هنگام مراجعه فرد به مطب پزشک از او خواسته می‌‌شود که پرسشنامه‌ مخصوصی را پر کند و اگر الکل یا هر نوع ماده‌ مخدر دیگری را مصرف می‌کند هم پزشک خود را در جریان بگذارد.

ضوابط تشخیص اختلال پانیک 

لزوماً همه‌ افرادی که وحشت‌زدگی را تجربه می‌کنند به اختلال هراس مبتلا نیستند. برای تشخیص اختلال حمله پانیک باید به این عوامل توجه کنید:

  • مرتب به حمله‌های هراس غیرمنتظره دچار می‌شوید یا نه.
  • از ترس وقوع دوباره حملات پانیک، فرد دچار حمله‌ای جدید می‌شود. 
  • توجه به زمان و فواصل وقوع حملات مهم است.
  • حمله‌ی پانیک در نتیجه مصرف دارو، بیماری یا دیگر مشکلات روانی مانند هراس اجتماعی (social phobia) یا اختلال وسواس فکری یا عملی  (obsessive-compulsive disorder) ایجاد می‌شود یا خیر.

حمله پنیک

درمان حمله پانیک چگونه است؟

درمان کمک بسیار زیادی در راستای کاهش شدت و تعداد حملات و بهبود عملکرد در زندگی روزانه انسان دارد. اصلی‌ترین روش‌های درمانی شامل روان‌درمانی و استفاده از دارو و توسط دکتر روانپزشک انجام می‌شوند. بنا به درجه و شدت، سابقه‌ فرد و در دسترس بودن روان‌درمانگر متخصص در زمینه‌ اختلال پانیک، شاید هر دو روش برای درمان به کار گرفته شوند. برای آشنایی با این تخصص مقاله روانپزشک کیست را در دکتردکتر مطالعه کنید.

روان درمانی برای حمله پانیک

روان‌درمانی موثرترین شیوه درمانی برای وحشت‌زدگی و اختلال حمله پانیک است. روان‌درمانی به فرد کمک می‌کند که علاوه بر شناخت بهتر اختلال هراس، راه‌های مبارزه با آن را هم بیاموزد.

نوعی از روان‌درمانی درمان رفتاری-شناختی (cognitive behavioral therapy) است.  در این روش  بیش‌تر در مورد وحشت‌زدگی و اختلال پانیک خواهید آموخت و متوجه می‌شوید که این حملات خطرناک نیستند. روان‌درمانگر به فرد کمک می‌کند که در محیطی ایمن علائم حمله پانیک را بازسازی کرده و واکنش مناسب را در برابر آن اعمال کند.

به مرور که شخص متوجه می‌شود حس فیزیکی حمله پانیک خطرناک نیست، وحشت‌زدگی برطرف خواهد شد. درمان موفق کمک می‌کند تا فرد بر ترس قرار گرفتن در موقعیت‌هایی که احتمال بروز وحشت‌زدگی در آن‌ها وجود دارد هم غلبه کند.

مشاهده‌ نتایج درمانی زمان‌بر است و نیاز به تلاش زیادی دارد. بعد از چند هفته ممکن است علائم این عارضه کاهش پیدا کنند و بعد از گذشت چند ماه، با کاهش شدید علائم، این حملات تا حدود زیادی برطرف شوند. برای اینکه مطمئن شوید روند درمان تحت کنترل است باید به صورت مرتب با روان‌درمانگر در ارتباط باشید.

داروهای مناسب اختلال حمله پانیک

داروها تا حدود زیادی به بهبود علائم همراه وحشت‌زدگی مانند افسردگی کمک خواهند کرد.

⚠️ هشدار: لطفا از مصرف خودسرانه‌ هرگونه دارو برای درمان اختلال پانیک بپرهیزید و هیچ دارویی بدون تجویز پزشک مصرف نکنید. ⚠️

انواع مختلفی از داروها برای کنترل علائم حمله‌های پانیک موثر هستند، این داروها عبارت‌اند از:

مهارکننده‌های بازجذب سروتونین

SsRI‌ها (Selective serotonin reuptake inhibitors) بی‌خطر هستند و عوارض جانبی کمی دارند. داروهای ضدافسردگی اولین گزینه‌ها برای درمان پانیک هستند. داروهایی همچون:

مهارکننده‌های بازجذب سروتونین و نوراپی فرین 

این دسته از داروها گروه دیگری از داروی افسردگی (Serotonin and norepinephrine reuptake inhibitors) هستند. ونلافاکسین (SNRI venlafaxine) از جمله داروهای این گروه است که برای درمان اختلال حمله پانیک مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا قرار دارد.

بنزودیازپین 

این دسته از داروها (Benzodiazepines) از جمله داروهای سرکوب‌کننده‌ی سیستم عصبی مرکزی (central nervous system) هستند. داروهایی همچون:

از آنجایی که این داروها وابستگی فیزیکی زیادی به دنبال دارند، معمولا در دوره‌های زمانی کوتاهی باید مصرف شوند. اگر فرد مشکل سو مصرف الکل یا مواد مخدر داشته باشد، این گروه از داروها برای او مناسب نخواهند بود. از طرفی، ممکن است با داروهای دیگر تداخل و عوارض جانبی خطرناکی را به دنبال داشته باشند. گاهی هم برای اثرگذاری بیشتر، نیاز به مصرف داروهای ترکیبی است.

توجه داشته باشید که بعد از استفاده از یک دارو، چندین هفته طول می‌کشد که روند بهبودی علائم بیماری دیده شود. همه‌ داروها خطر بروز عوارض جانبی را با خود دارند و برخی از داروهای خاص را نباید در موقعیت‌هایی همچون بارداری مصرف کرد. با پزشک خود در مورد خطرات احتمالی و عوارض جانبی داروها مشورت کنید.

پانیک اتک

درمان حمله پانیک با داروی گیاهی 

مصرف داروهای گیاهی برای درمان موقعیت‌های پیچیده‌ای مانند بروز اختلال حمله پانیک توصیه نمی‌شود. این داروها در آزمایشگاه امتحان نشده‌اند و مشخص نیست که ضمن بهبودبخشیدن به یک مشکل، چه اختلالات دیگری با خود به همراه می‌آورند.

حمله پانیک درمان قطعی دارد؟

اختلال حمله پانیک قابل درمان است و در صورت ابتلا می‌توانید بهبودی کامل پیدا کنید. اما بهتر است در اسرع وقت کمک پزشکی دریافت کنید چون اگر کمک پزشکی دریافت نکنید، اختلال هراس می‌تواند تشدید شود. در این صورت، مقابله با آن بسیار دشوار خواهد بود.

اختلال حمله پانیک چقدر طول می‌کشد؟

بیشتر حملات پانیک بین ۵ تا ۲۰ دقیقه طول می‌کشند و گاهی تا ۱ ساعت هم ادامه دارند. تعداد حملاتی که رخ می‌دهد، شدت‌های متفاوتی دارند.برخی از افراد ۱ یا ۲ بار در ماه دچار حملات می‌شوند، در حالی که برخی دیگر چندین بار در هفته، چنین چیزی را از سر می‌گذرانند.

چه کسانی بیشتر در معرض اختلال پانیک قرار دارند؟

نشانه‌های وحشت‌زدگی معمولاً در سال‌های آخر نوجوانی یا در اوایل بزرگسالی بروز پیدا می‌کند و در زنان و مردان دیده می‌شود.

برخی عواملی که خطر ابتلا به وحشت‌زدگی یا اختلال حمله پانیک را افزایش می‌دهند:

  • داشتن پیشینه خانوادگی 
  • تحمل استرس زیاد در زندگی، مانند مرگ یا بیماری سخت یکی از دوستان یا اعضای خانواده 
  • تجربه ضربه‌ شدید عاطفی و جسمی، مانند تجربه‌ تجاوز جنسی یا بودن در یک تصادف شدید 
  • تغییرات گسترده در زندگی، مانند طلاق یا بچه‌دارشدن 
  • سیگارکشیدن یا مصرف بیش از اندازه‌ کافئین
  • تجربه‌ تجاوز جنسی در کودکی 

اختلال حمله پانیک در کودکان

اختلال حمله پانیک در کودکان هم رخ می‌دهد. در طول حمله، ممکن است که کودک احساس ترس یا وحشت شدید، مشکل در تنفس، درد یا گرفتگی قفسه سینه، تغییرات ضربان قلب، سرگیجه، عرق‌کردن و لرزش را از سر بگذراند. حمله پانیک به طور ناگهانی شروع می شود و معمولا بین ۵  تا ۲۰ دقیقه طول می‌کشد. گاهی هم این مدت‌زمان بیشتر می‌شود. 

اختلال هراس در نوجوانان

اختلال هراس اغلب در دوران نوجوانی شروع می‌شود. اگرچه ممکن است در دوران کودکی هم وقوع پیدا کند اما در این دوران شایع‌تر است. حملات می‌توانند منجر به اضطراب شدید شوند و بر سایر بخش‌های خلق‌و‌خو یا عملکرد نوجوان تأثیر بگذارند. برخی از نوجوانان از موقعیت‌هایی که احساس می‌کنند با وقوع اختلال حمله پانیک همراه است، اجتناب می‌کنند.

حملات پانیک در سالمندان

حمله پانیک در سنین کهنسالی هم امکان وقوع دارد. هنگامی که یک فرد مسن دچار اختلال هراس می‌شود،علائمی مانند افزایش ضربان قلب، درد قفسه سینه، ضعف، حالت تهوع و احساس ضعف یا سرگیجه برایش رخ می‌دهد. حملات پانیک به طور تصادفی اتفاق می‌افتد و لزوماً دلیل مشخصی ندارند.

عوارض جانبی اختلال حمله پانیک

یکی از بدترین عوارض در مورد وحشت‌زدگی این است که شخص از تکرار دوباره‌ آن هراس بسیار زیادی خواهد داشت. همین ترس مانع از حضورش در موقعیت‌هایی خواهد شد که امکان بروز دوباره‌ حمله وجود دارد.

اگر حمله پانیک و اختلال هراس درمان نشوند، بر تمام جنبه‌های زندگی انسان اثر خواهند گذاشت. دچار شدن به این‌گونه حملات به صورت مکرر، باعث می‌شود که انسان به صورت مداوم در معرض حجم زیادی از ترس باشد و کیفیت زندگی به شکل زیادی پایین بیاید. 

پانیک اتک می‌تواند منجر به برخی مشکلات شود و یا به آن‌ها مربوط باشد؛ از جمله:

  • ایجاد فوبیاهای خاص، مانند ترس از رانندگی یا خروج از خانه 
  • نیاز به مراقبت پزشکی مداوم برای سایر مشکلات و عوامل تاثیرگذار بر سلامت فردی 
  • دوری‌کردن از بودن در میان جمع 
  • مشکلات در مدرسه یا محیط کار 
  • افسردگی، اضطراب و دیگر اختلالات روانی 
  • افزایش خطر خودکشی و افکار خودکشی 
  • سو مصرف الکل و دیگر مواد مخدر 
  • مشکلات مالی 

پنیک اتک

پیشگیری از حمله پانیک مقدور است؟

راهکاری قطعی برای پیشگیری از وحشت‌زدگی یا اختلال حمله پانیک وجود ندارد. بااین‌حال، این راهکارهای پیشنهادی شاید مفید واقع شوند:

  • اگر هر چه سریع‌تر حملات پانیک درمان شوند، از بدتر شدن آنها و تکرار دوباره و مکررشان جلوگیری خواهد شد.
  • دنبال‌کردن صحیح برنامه‌ درمانی از بدترشدن یا عودکردن علائم وحشت‌زدگی پیشگیری می‌کند.
  • انجام فعالیت‌های بدنی و ورزشی به صورت مرتب نقش مهمی در مبارزه با اضطراب دارد. 

چه زمانی باید برای حمله پانیک به پزشک مراجعه کرد؟

اگر نشانه‌های حمله‌ی پانیک را دارید، هر چه سریع‌تر برای درمان اقدام کنید. این دسته از حمله‌ها آن‌قدر که ناخوشایند و آزاردهنده هستند، خطرناک نیستند. از طرفی امکان کنترل این حملات بدون درمان ممکن نیست و اگر درمان مناسب اعمال نشود، حملات پانیک بدتر خواهند شد.

علائم حمله پانیک بعضی اوقات به نشانه‌های دیگر بیماری‌های جدی مانند حمله قلبی شبیه هستند. اگر فرد دلیل ایجاد این نشانه‌ها را نمی‌داند باید با مراجعه به پزشک به ارزیابی دقیقی از شرایط بیماری خود برسد.

چگونه اختلال هراس را کنترل کنیم؟

روش‌هایی برای کنترل این وضعیت وجود دارد:

  • پایبندی به برنامه‌ درمانی: رو به رو شدن با ترس‌ها می‌تواند دشوار باشد، ولی درمان کمک می‌کند تا شما احساس نکنید در خانه زندانی هستید.
  • ملحق شدن به گروه‌های حمایتی: شرکت در گروه‌های حمایتی به فرد این فرصت را می‌دهد که با افراد دیگری که مشکل مشابه‌ای دارند در ارتباط باشد و از تجربه جمعی بهره ببرد.
  • پرهیز از مصرف الکل، کافئین و مواد مخدر توهم‌زا: همه‌ این مواد باعث تحریک حملات و بدتر شدن آنها می‌شوند.
  • انجام تمرینات مدیریت استرس و روش‌های مدیتیشن: انجام یوگا، مدیتیشن، نفس عمیق‌کشیدن و حرکات کششی تا حد زیادی مفید است.
  • انجام فعالیت‌های بدنی: انجام حرکات ورزشی ایروبیک تا حدود زیادی در بهبود خلق‌و‌خو موثر خواهد بود.
  • داشتن خواب کافی: خواب کافی در طول شب از خستگی مداوم در طول روز جلوگیری خواهد کرد. 

چگونه حمله‌ پانیک را متوقف کنیم؟

بسیاری از افراد در زمان حمله تنفس دشوار، تعریق زیاد، لرز و ضربان قلب شدید را تجربه خواهند کرد. بسیاری دچار درد قفسه سینه می‌شوند و احساس می‌کنند که روحشان از بدن خارج شده است. گاهی شدت حمله آن‌قدر زیاد است که فرد گمان می‌کند که دچار حمله‌ یا سکته‌ی قلبی شده است. 

اختلال هراس برای فرد تجربه  ترسناکی  تلقی میشود .گاهی  ممکن است به سرعت اتفاق بیفتد.

 یازده راه برای توقف آن وجود دارد که با هم مرور می‌کنیم:

نفس عمیق کشیدن 

از آن‌جایی که تند تند نفس کشیدن  یکی از نشانه‌های حمله‌ی وحشت زدگی است و باعث افزایش ترس فرد می‌شود، نفس عمیق به کاهش علایم در طول حمله کمک خواهد کرد. 

به افراد توصیه می‌شود که روش صحیح نفس عمیق را با تمرین بسیار بیاموزند. در طی فرایند دم باید هوا به آرامی وارد ریه‌ فرد شده و بعد از شمارش تا عدد ۴ در یک بازدم عمیق خارج شود. 

تشخیص بروز اختلال حمله پانیک 

اگر فرد تشخیص دهد که به حمله‌ وحشت‌زدگی دچار شده و خبری از حمله‌ی قلبی نیست، می‌تواند به خود اطمینان دهد که این شرایط موقتی است و به زودی برطرف خواهد شد. 

فرد باید بتواند بر ترس خود غلبه کند و این موضوع را بپذیرد که این حمله باعث مرگ او نخواهد شد. غلبه بر این عوامل به فرد اجازه می‌دهد تا بر روی دیگر روش‌های موجود برای کاهش شدت علایم تمرکز کند.

بستن چشم‌ها 

برخی از حمله‌ها ناشی از عوامل تحریک کننده‌ای هستند که باعث نگرانی و هیجان بیش‌ از حد فرد شده‌اند. اگر فرد در محیط شلوغ و پر رفت و آمدی با عوامل تحریک کننده‌ی زیاد باشد، این ممکن است باعث ایجاد حمله در فرد شود. 

برای کاستن اثر عوامل تحریک‌کننده ، بهتر است که چشم‌ها در طول حمله بسته باشند. این کار به فرد کمک می‌کند تا با تمرکز بیش‌تری نفس بکشد. 

تمرین ذهن آگاهی 

ذهن آگاهی (Mindfulness) به فرد کمک می‌کند تا روی واقعیت اطرافش بیش‌تر تمرکز کند. از آن‌جایی که در طول حمله فرد احساس می‌کند که از فضای واقعی فاصله گرفته، ذهن‌آگاهی به فرد کمک خواهد کرد که با شرایط آزاردهنده‌ موجود مبارزه کند. 

فرد با زدن پای خود روی زمین، یا دست کشیدن به بافت لباس خود در طول حمله روی حس فیزیکی خود تمرکز کرده و این حس به او کمک خواهد کرد تا بهتر به واقعیت محیط اطراف خود تسلط داشته باشد. 

متمرکز شدن روی یک شئ

تمرکز کردن روی یک شئ به خصوص در طول بروز حمله به برخی افراد کمک می‌کند. جسمی را انتخاب کنید که به خوبی قابل مشاهده و تمام جزئیات آن به درستی قابل رویت باشد. برای مثال می‌توان به عقربه‌های ساعت توجه کرد. در طی توجه و تمرکز به آن جسم خاص توصیف دقیق ظاهر، رنگ، شکل و اندازه‌ آن به فرد کمک می‌کند تا از شدت علایم حمله کم کند. 

استفاده از تکنیک شل‌کردن عضلات 

شل‌کردن عضلات هم به توقف حمله وحشت‌زدگی کمک می‌کند. برای شل‌کردن عضلات بدن از عضله‌های ساده‌ای مانند انگشتان دست استفاده کنید.

درمان حمله پانیک

تصور کردن یک موقعیت خاطره‌انگیز یا یک مکان شادی‌آور 

بهترین مکانی که شما در آن احساس آرامش و شادی دارید، کجاست؟ یک ساحل آفتابی با دریایی مواج؟ یا یک کلبه‌ی چوبی در دل کوهستان؟

خود را درون آن مکان تصور کنید و تلاش کنید تا تمام جزئیات آن مکان را در ذهن خود بازسازی کنید. تصور کنید که پای خود را درون شن‌های گرم ساحل فرو کرده‌اید یا بوی خوش درختان کاج را استشمام می‌کنید. مکانی که در ذهن خود تصور می‌کنید، باید در محیط طبیعی و پر از عوامل آرامش بخش باشد. 

انجام ورزش سبک 

زمانی که فرد در موقعیت‌های استرس‌زا حرکات ورزشی سبک انجام دهد، اندورفین ترشح شده در بدن به بهبود روحیه‌ کمک بسیار زیادی خواهد کرد. فعالیت‌هایی مانند شنا کردن و پیاده‌روی در این شرایط توصیه می‌شود.

نگه داشتن گیاه اسطوخودوس در دست 

اسطوخودوس گیاهی آرامش‌بخش بوده و به از بین‌بردن استرس فرد کمک می‌کند. به افراد توصیه می‌شود که همیشه عصار‌ه‌ اسطوخودوس به همراه داشته و در مواقع ضروری مقداری از آن را روی ساعد دست خود مالیده و آن را بو کنند.

نوشیدن چای بابونه یا اسطوخودوس هم به آرامش فرد کمک می‌کند. اسطوخودوس نباید به همراه بنزودیازپین مصرف شود، چرا که باعث کسالت و خواب آلودگی شدید می‌شود.

مصرف بنزودیازپین‌ها

مصرف بنزودیازپین (Benzodiazepines) به محض احساس بروز اختلال حمله پانیک هم می‌تواند مفید واقع شود. بنزودیازپین‌ها که زاناکس هم جزئی از آنهاست، داروهای تایید‌شده‌ای هستند که برای اختلال پانیک از آن‌ها استفاده می‌شود.

این دارو در صورت تشخیص پزشک برای فرد تجویز شده و فرد با داشتن نسخه می‌تواند آن را دریافت کند. داروهای مذکور به شدت اعتیاد‌آور بوده و بدن با گذشت زمان به آنها عادت خواهد کرد. بنابراین تنها در موارد حاد باید استفاده شوند.

از انواع قرص ضداسترس نیز می‌توان برای کنترل حمله پانیک استفاده کرد.

غذاهای مفید و مضر برای حمله پانیک

غذاهای غنی از منیزیم می‌توانند به رسیدن به آرامش کمک کنند. سبزیجات برگدار مانند اسفناج  در این زمینه مفید هستند.منابع دیگر عبارت هستند از:

  • حبوبات
  • مغزها
  • دانه‌ها
  • غلات کامل
  • غذاهای غنی از روی (زینک) مانند صدف، بادام هندی، جگر، گوشت گاو و زرده تخم مرغ

مواد غذایی زیر هم اثرات منفی روی مبتلایان به اختلال حمله پانیک دارند:

  • کافئین
  • نوشیدنی‌ها و غذاهای شیرین
  • غذاهای فرآوری شده مانند چیپس، کلوچه
  • غذاهای منجمد و غذاهای آماده
  • غذاهای سرشار از چربی ترانس و چربی‌های اشباع بیش از حد، مانند غذاهای سرخ شده، گوشت قرمز، لبنیات پرچرب و کره

پانیک اتک ممکن است تنها یکبار اتفاق بیفتد، با این همه برخی چندین بار آن را تجربه می‌کنند. حمله مکرر پانیک غالباً به خاطر قرار‌گرفتن در موقعیت‌های خاص همچون صحبت‌کردن در جمع و نگرانی بی دلیل در مورد مسائل تحریک می‌شود. خصوصاً اگر این موضوع پیش‌تر هم باعث بروز حمله شده باشد. 

موقعیت‌های تحریک‌کننده، آن مواقعی هستند که فرد احساس خطر کرده، امکان فرار ندارد و پاسخ جنگ و گریز در بدن ایجاد می‌شود. ممکن است، شما یک یا دو بار دچار حمله پانیک شوید و جدا از آن یک زندگی شاد و سالم داشته باشید. یا اینکه شاید در خلال اختلالات دیگری همچون افسردگی، اختلال اضطرابی و غیره اختلال حمله پانیک یا همان وحشت‌زدگی را تجربه کنید. 

مراجعه به روانشناس در این زمینه راه‌گشا خواهد بود. یکی از بهترین روش‌ها برای دریافت نوبت هم استفاده از نوبت دهی آنلاین سایت دکتردکتر و مراجعه به متخصصان مراکز درمانی معتبر مانند بیمارستان دل آرام سینا است.

اگر درباره‌ اختلال حمله پانیک سوالی دارید، پرسش خود را  در بخش پرسش و پاسخ که در انتهای این مقاله قرار دارد،با ما در میان بگذارید. پزشکان و کارشناسان مجله دکتر دکتر آماده پاسخ‌گویی به سوالات شما عزیزان هستند.

منابع:

mayoclinic

medicalnewstoday

healthline

helpguide.org

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

536 دیدگاه در “حمله پانیک چیست؟ علائم و روش درمان اختلال هراس
  • با سلام و عرض ادب چند روزی هستش که دچار حالت یاس ناامیدی همراه با غم و اندوه و خفگی هستم راستش قبلا این حالتها رو داشتم ولی بعد چند دقیقه برطرف میشدند البته چند سالی دچار بیماری رفلاکس اسید معده و سینوزیت هستم نمیدونم شاید این حالتها و مشکلات روحی بخاطر مشکلات زمینه ای جسمی باشه لطفا راهنمایی بفرمائیدخیلی اذیتم با تشکر فراوان

    پاسخ
    • سلام
      علایمتون به نفع افسردگی هست
      دوست عزیز روح و روان ما هم میتونه دچار مشکلاتی بشه مستقل از مشکلات جسمی، نگران نباشین، زیر نظر روانپزشک اقدام به درمان کنید

      اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، می‌توانید از مشاوره تلفنی با روانپزشک استفاده کنید.

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر خسته نباشید،،،
    خانم دکتر اختلالات اضطرابی(دلشوره و استرس) و پانیک با ورزش منظم و خواب کافی و سبک زندگی سالم و رواندرمانی قابل درمان هست؟
    یا باید حتما دارو مصرف شه؟

    پاسخ
    • سلام
      اگر شدید نباشه بله موثر
      اما اگه مزمن باشه و شدید دارو لازمه

      پاسخ
  • سلام منم مدت سه سال میشه چنین حالاتی رودارم وچندماه یکبار برام اتفاق می افته که دچار سرگیجه تب لرز اسهال تهوع بی‌حالی که خیلی حالات بدی هست دکتر رفتم شش ماه داروهم خوردم ولی بازم میاد سراغم نوار قلب هم دادم مشکلی نبوده نمی‌دونم چیکار کنم وسی سالم هستش

    پاسخ
    • سلام
      پانیک تب و لرز و اسهال نمیده
      باید چکاپ کامل بدین

      پاسخ
  • ۲۱سالمه و این مدت به دلیل امتحانات دانشگاه هم خیلی تحت فشار بودم

    پاسخ
    • اول یه نوار قلب بدین اگه موردی نداشت پزشک براتون داروی آرامشبخش تجویز کنه

      پاسخ
  • سلام
    من حدود بیست و پنج روز پیش مادرم بستری شد و شب بستری، نیمه های شب دچار لرزش شدید بدن و بی حالی شدم،رفتم اورژانس و فشار خونم ۱۵بود و ضربان قلبم۱۱۰ در صورتی که من کلا فشار خونم از ۱۱بالاتر نمیاد.دکتر گفت که احتمالا به دلیل استرس بوده.
    امروز عصر که خوابیده بودم از تپش قلب شدید بیدار شدم و احساس بی حالی شدید و تاری دید داشتم.
    ممکنه دچار پنیک شده باشم؟

    پاسخ
    • سلام
      چند سالتونه؟
      ممکن منتها اول باید نوارقلب بدین

      پاسخ
  • سلام خدا خیرتون بده بعداز چندین سال که این مشکل رو دارم تازه متوجه شدم بهش میگن وحشتزدگی وکمی خیالم راحت شد که فقط من اینجوری نیستم نه یا ده ساله گرفتاراین مشکل پانیک هستم الان دارم ازدندون درد میمیرم ولی چون چندسال پیش توداندانپزشکی وحشتزدگی وتپش شدیدقلب وتنگی نفس بهم دست داد دیگه میترسم برم تو آسانسور هم همینجوری میشم تو بعضی مکانها یا گاهی اوقات بی علت نشستم اینجوری میشم یا تو خواب برای همین افتادگی دریچه قلب گرفتم ومشکلات جسمی دیگه ۴۵ سالمه واینجا هیچ روانپزشک نداریم فقط مشاوره هست که کاری نتونستن برام کنن کمکم کنید اجرتون با آقاصاحب الزمان

    پاسخ
    • سلام
      باید دارو بخورین عزیزم برای تجویز دارو

      اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، می‌توانید از مشاوره تلفنی با روانپزشک استفاده کنید.

      چون امکان تجویز دارو در کامنت نیست

      پاسخ
  • من ده روزه که دوباره حمله عصبی شدم وقتی حمله شروع می‌شود حالت عجیبی و مثل خالی که در طول شب دیده‌ام جلوی چشمم ظهر می‌شود تنگ نفس میشوم بعداز چن دقیقه آرم که شدم چانهام سنگین شده بعد گرما وعرق روی پیشانی جمع می‌شود در موقع حمله با صدای بلند کمک می‌خوام

    پاسخ
    • سلام بايد براي كاهش اضطرابتون درمان شيد لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام من چند ماه هست که خیلی دچار اینجور حمله ها میشم اوایل فکر میکردم به خاطر استرس و تیک عصبی گرفتم و کم کم بیشتر شد، اوایل فقط تیک بود یهویی میومد و میرفت ولی الان بیشتر شده با یاد اوری یه خاطره ی استرس زا یه خاطره ی بد یا سناریو سازی های مسخره ذهنم یا قرار گرفتن توی شرایط خیلی اسرس زا عین افرادی که تیک دارن گردنم به سمت شونه ی چپم پرت میشه، اگه خیلی استرس داشته باشم بدنم یخ میشه و ساعد و شونه هام بی حس میشه و دیگه احساسشون نمیکنم،احساس میکنم قلبم اروم میزنه و کم کم میخاد وایسه. خیلی حس بدیه و میترسم از دوباره اتفاق افتادنش. یک بار هم توی جمع دوستام اتفاق افتاد و یکیشون دید و خیلی تعجب کرد و ترسید که چی شده.
    چه راه های درمانی یا دارو هایی برای درمانش پیشنهاد میکنید برای من؟
    در ضمن من نوجوون هستم

    پاسخ
    • سلام بايد براي اضطرابتون ويزيت شيد لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام من دوباره همچین چیزی رو تجربه کردم یعنی تپش تند قلبم عرق کردن زیاد و لرزش و بعد 2،3دقیقه تموم شده میتونه پانیک باشه؟(فاصلشون حدود 1 ماه بوده)

    پاسخ
    • سلام ممكنه
      اما بايد اول نوار قلب بديد
      لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.

      پاسخ
  • من هر چند وقت یه بار حتی تایمش مشخصی نداره یه دفعه سراغم میاد کل بدنم بی جون و حس میشه ضربان قبلم جوریه ک حس میکنم الان دیگه میزنه بیرون از سینم نفسام سخت میشه و لرزش خفیف بدن دارم تمرکزمو از دست میدم و احساس خستگی شدید بعدش نمیتونم هیچکاری کنم حتی حرفم نمیخوام بزنم
    مدتیه زیاد تر و خیلی شدید تر شده، چون همیشه تنهام کسی متوجش نشده دکترم نرفتم
    وقت نمیکنم برم
    باید چیکار کنم؟

    پاسخ
    • سلام
      برای تجویز دارو ،

      اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، می‌توانید از مشاوره تلفنی با روانپزشک استفاده کنید.

      پاسخ
  • سلام من‌‌‌تو‌خواب‌دوچار‌‌حمله‌پنیک‌میشم‌‌باید‌چی‌کار‌کنم‌‌؟؟؟؟

    پاسخ
    • سلام
      زیر نظر متخصص روانپزشک باید دارو بخورید

      اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، می‌توانید از مشاوره تلفنی با روانپزشک استفاده کنید.

      پاسخ
  • سلام من همسرم خیلی ناگهانی بدنش شروع به لرزش میکنه و دندوناش به هم میچسبه و نمیتونه صحبت کنه و قلبش طوری میزنه که کل بدنش انگار نبض داره?خودش میگه یه چیز سیاه میاد جلوچشمم و اینجوری میشه.چندین سال پیش قبل از ازدواجمونم اینجور بوده ولی نمیدونم چه قرصی مصرف کرده اما پیش روانپزشک رفته.امروز ۳بار اینجوری شد ،لطفا راهنماییم کنید

    پاسخ
    • سلام آزمايش زير را بدهند
      Cbc.diff esr crp
      Tsh freet4
      و

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام وخسته نباشید من برای اولین با حدود یک و نیم ماه پیش سه چهار رو ز بعد از زایمانم حمله بهم دست داد نمیدونم حمله پانیک بود یا چیزه دیگه ای حسش جوری بود که نمیتونستم درست نفس بکشم بریده بریده حرف میزدم حس میکردم دیوونه شدم و قراره بمیرم خیلی ترسیده بود حدود نیم ساعت طول کشید بهتر بشم البته با قرص آرامبخش بعد تا چند روز خوب بودم ولی همش ترس اینو داشتم که دوباره بیاد سراغم ولی نه خیلی عادی تر از الان بودم تا سی روز بعدتر که طی اتفاقی مادرم حالش بد شد خیلی و اون شب دوباره حالم بد شد نفس نمیتونم درست بکشم حالت تهوع داشتم و بعد چند دقیقه بالا آوردم بدنم شل بود تکون دادن دست و پام برام سخت بود اون شبم با بدبختی سعی کردم خودمو آروم کنم بخوابم دو روز بعدش خوب بودم ولی بعد دو روز تقریبا هر روز سه یا چهار بار حالم بد میشه من یه نوزاد و یه پسر چهار ساله دارم میخواستم بدونم آیا اگه پانیک اتک باشه بیماریم وقتی من حالم بده خطری برای بچه هام دارم یا نه خودم که فکر نمی‌کنم ولی خب نظر یه دکتر بهتره

    پاسخ
    • سلام
      خطر برای بچه ها منظورتون چیه؟
      اما توصیه میشه با توجه به اینکه نوزاد دارین حتما زیر نظر روانپزشک باشین و دارو مصرف کنید

      اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، می‌توانید از مشاوره تلفنی با روانپزشک استفاده کنید.

      پاسخ
  • سلام.من چند باری دچار حمله پانیک شدم.اولین بار در حال خرید گوشی بودم با دوستم.و وقتی از مغازه اومدیم بیرون،داشتم با دوستم صحبت میکردم که سطح هوشیاریم اومد پایین.واسه چند ثانیه نمیدونستم کجام و چه حرفی میزنم.(تشنج یا غش نکردم اصلا هیچ وقت)،بعد از اون چند بار دیگه اینجوری شدم.وقتی حمله میشه بهم سطح هوشیاریم کم میشه و حس میکنم میخوام دیونه بشم و ترس میاد سراغم.قبلا واسه مشگل خوابم قرص ترانکوپین میخوردم.بعد که حمله عصبی بهم شد،دکتر قرص دپاکین500و کلونزپام برام نوشته‌ ،که یه مدت خوردم طبق دستور پزشک حالم عالی بود.ولی از بس شنیدم کلونزپام خطرناکه الان روزی نصف 1 میلی گرم استفاده میکنم،رفتم پیش دکترم میگم منکه بیماریم زیاد حاد نیست که دزد داروی زیادی بخوام این کلونزپام رو عوض کن،میگه هیچ قرصی نداره،ولی تو اینترنت دیدم که خیلی داروهای کم عوارضی هستش تو بازار.حالا نمیدونم واقعا هست یا نه.میشه بگید چه داروهای خوبه واسه جایگذین کلونزپام.ممنون

    پاسخ
    • سلام من از پنج سال پیش حمله بهم دست میده کل علائمش دارم ولی من غش میکنم یکمم میلرزم ودستام قفل میشن متوجه میشم چی میگن اه و ناله میکنم میشه حمله پانیک باشع خیلی عذاب میکشم میشه جوابمو بدین قرص سرترالین و پاروکستین و دوکسپین خوردم دوباره رفتم دکتر این بار بهم فلوکستین داده این تشنج یا پانیک رفتم نوار قلب و مغز گرفتم گفتن چیزیت نیست ؟؟

      پاسخ
      • سلام
        اگر نوار مغز و mri خوبه ممکنه بله

    • سلام
      وقتی زیر نظر روانپزشک مصرف میکنید جای نگرانی ندارد

      پاسخ
  • سلام ۴ دوره قرص مصرف کردم برای حملات پانیک حالم خوب شد قرصام تموم شد دیگه دنبالش نرفتم باز سراغم اومد تا کی باید قرص مصرف کنم؟

    پاسخ
    • سلام بهتره تا ٦ ماه تحت درمان باشيد

      پاسخ
  • سلام من شیش بار اینطور شدم، ولی مطمعن نیستم پانیکه یا نه
    وقتی میترسم اینطور میشم، اول قلبم شروع به تپش محکم و سریع میکنه، بعد دهنم میلرزه، بعد درد عجیبی تو سرم احساس می کنم، و بعد کنترل دست و پامو از دست میدم و میخورم زمین، و بعدگلوم خشک میشه و نفس کشیدن سخت میشه بهم وقتی عم به حالت عادیم بازمیگردم درون بدنم لرزه عجیبی داشته میشه و قلبم محکم میزنه و سرگیجه داشتم از اخرین بار اینطور شدم هنوز ضربان قلبم پایین نیومده بنظتون چیکار میتونم کنم اینطور نشم

    پاسخ
    • سلام
      بهتره معاینه بیشتر بشین

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.

      پاسخ
  • آیا حملات پانیک جزو بیماران صعب العلاج محاسبه می شود ، یا نه

    پاسخ
    • سلام
      خیر

      پاسخ
  • سلام من دوختر ۱۵ ساله دارم ۲ماه پیش حمله روش آمد ضربان غلبش شدید بود قفسه سینه اش درد دارد نفس تنگی دارد داکتر رفتم همه ماینات کردم نرمال بود حالا قفسه سینه اش درد دارد ودست چپ هم درد دارد و حالا از بینی اش خون میاد اگر راهی نشان دهیم که به چی داکتر مراجعه کنم

    پاسخ
    • سلام

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      تا چکاپ کامل انجام شه و درصورت نیاز بررسی فشارخون و قلب هم بفرستن

      پاسخ
  • سلام.مم همسرم ۲۹سالشه.یکسال ونیم پیش برای اولین باردچارحمله پانیک شدودکترمتخصص اعصاب تاییدکردوبهش دارو داد.داروهارومدتی مصرف کرد.اماکلابهبودپیدانکرد.خیلی وقته درگیره.یه روز خوبه.یه روز بد.من خودمم حس میکنم پانیک گرفتم.واقعادیگه تحمل بیماریش هم برای خودش هم برای من خیلی سخت شده

    پاسخ
    • سلام بايد تحت درمان دائمي قرار بگيرند
      لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام من دو ماه پیش در خواب دچار لرزش شدید،ضربان قلب،تنگی نفس،بی حسی زبان و دهان،حالت غش و ترس از مرگ بهم دست داد از اون روز تا حالا دو بار این اتفاق افتاد.لطفا راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام بايد اول متخصص مغز واعصاب معاينتون كنن
      MRI هم بايد ازتون بگيرن
      در صورت نرمال بودن ممكنه پنيك اتك كرده باشيد
      لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.

      پاسخ
  • برای درمان پانیک ب کدوم دکتر مراجعه کنیم

    پاسخ
    • سلام
      لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.

      پاسخ
  • خیلی عالی

    پاسخ
  • سلام.دیشب پسر ۲۳ ساله ان دچار حمله پتیک شد(ساعت۳صبح یه ناشناس بهش تلفن زده)اولین بار بود که علائم مشابهی رو که ذکر کردین بروز داد حدود نیم ساعت هم طول کشید تا آروم شد.بهتره اول به کدام متخصص مراجعه کنم؟ممنون از پاسخگویی.

    پاسخ
    • سلام
      ابتدا برای معاینه به متخصص داخلی مراجعه فرمایید

      پاسخ
  • سلام و خسته نباشید.من ۱۵ سالمه و ۶ماهه که روزی ۲ تا ۳مرتبه سمت چپ قفسه سینه ام بشدت تیر میکشه مثلا ۵ دقیقه میگیره ۱دقیقه ول میکنه تا ۱ساعت.از لحاظ قلبی هیچ مشکلی نبوده و ذاتا تپش قلب هم دارم بین ۹۰ تا ۱۰۰در حالت عادی و هنگام درد تا۱۳۰هم میره.از لحاظ گوارش هم بررسی (آندوسکوپی)شدم و مشکلی نبود.و اینکه استرسی هم هستم.به روانپزشک مراجعه کردم علاوه بر داروی پروپرانولول۲۰که روزی ۲مرتبه مصرف میکنم بهم داروی آسنترا۵۰ و نورتریپتیلن و کلیدینیوم سی دادن.واقعا این درد ها اذیتم میکنن آیا پانیک هستند؟؟هرچی از روانپزشک و پدر و مادرم میپرسم پاسخ نمیدن فکر میکنم یه چیزی میدونن که نمیگن.این پانیکه؟؟

    پاسخ
    • سلام نه پنيك نيست درد عضلاني هست نگران نباشيد
      داروهاتونو ادامه بديد و تنفستون سطحي نباشه و عميق باشه

      پاسخ
  • سلام
    بهترین درمان دارویی هنگام اضطراب شدید در نیمه شب چیه؟پنیک اصولا نیمه شب سراغ من میاد

    پاسخ
    • سلام
      باید دارو رو مرتب بخورین زیر نظر متخصص اعصاب و روان تا از حملات پیشگیری کند
      برای تجویز دارو

      اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، می‌توانید از مشاوره تلفنی با روانپزشک استفاده کنید.

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید. وقتتون بخیر
    ببخشید میخواستم بپرسم پانیک اتک میتونه فشارخون رو بالا ببره؟ و برای فردی که خودش فشارخون داره و قرص مصرف میکنه میتونه خطرناک باشه و وضعیتش رو حادتر کنه؟
    ممنون میشم لطف کنید بگید

    پاسخ
    • سلام بصورت موقت و لحظه اي بله ميتونه فشارو بالا ببره
      اما كلا فشار خون را بدتر نميكند

      پاسخ
    • سلام بصورت موقت و لحظه اي بله ميتونه فشارو بالا ببره
      اما كلا فشار خون را بدتر نميكني

      پاسخ
  • سلام و درود من پسر هستم و۱۷ و بعد از خوردن قهوه و کاپوچینو علائمی بسیار شبیه پانیک دارم مثل ۱_سردرد تپش دارشدید۲_تپش قلب به صورتی که انگار داره از سینم بیرون میاد
    و فشار بالا(فشارم۱۸) ۳_ترس و اضطراب شدید از مرگ۴_بی حسی دست پا
    دکتر قلب و مغز اعصاب هم رفتم چکاب کردن گفتن مشکل نداری اما دیروز یک لیوان کوچیک قهوه سنگین خوردم (قبلش کراتین خورده بودم)و بعدش دو تا سرم و چند تا آمپول خوردن تا یکم این علائم ولم کرد
    به نظرتون پانیکه یا حساسیت به کافیئن چون در شرایط عادی همچین علائمی ندارم و فقط گاهی سردرد تپش دار میگیرم؟

    پاسخ
    • سلام
      علایمتون به نفع پانیک هست، البته میگرن‌ هم میتونه مطرح باشه چون هم سردرد طپش دار داره وهم قهوه و مشتقاتش میتونن سبب شروع سردرد میگرنی بشن

      پاسخ
  • سلام خسته نباشین من ۲۹سالمه ۷ماه پیش ازدماغم عوفنت شدید۳روزاومدبعداتمامش دجاربدن دردشدیدشدم انگارداخل بدنم جنگ بوددو ماه اول دکترمیرفتم آنپول سرم میزدندولی خوب نشدم بدنم
    رفته رفته عفت کردالانم چشمام حالت تاریک مانند
    شدگوشام زنگ میزنه و حالت ضعیف مانندهم شده
    سرم بی حس عظلاتمم شول شده اسهال گرفتگی
    عضلات عدم تعادل ترس اظطراب تپش قلب بی حالی
    شبم میخوابم صبح بلندمیشم بی حاله حالم چشمامو
    بدنم همیشه خسته است قبلم اعتیادم داشتم ۳سل
    بودقهوه ام میخوردم سیگارم میکشم شرمنده سوالم
    زیادشد

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز به صورت حضوری برای درمان استرس و اضطراب خود به روانپزشک مراجعه کنید

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام بنده محمد رضا اصغری همسرم تابه حال ۳باردرخاب تشنج کرده فاصله دومی ۶ماه و سومی ۱سال دکتر مغزواعساب رفتم نوارمغروعکس سالم بوده چند شب پیش اتفاق افتاد بعد تشنج خانومم هوشیاریش تا ۱۰دقیقه شاید بیشتر اسلن نداشت کم کم حالش خوب شد لتفن راهنمایی کنید ممنون میشم

    پاسخ
    • سلام
      مگه براشون دارو تجویز نشده؟

      پاسخ
  • سلام .وقت بخیر‌
    من سه سال پیش یه دفعه احساس بدی پیدا کردم مثل حمله پانیک که تقریبا تا یکساعت طول کشید که رفتم اورژانس ارام بخش زدن …بعد از اون چهار پنج ماه یه بار این اتفاق برام میفتاد ….بعدش شد ماهی یه بار که اڪثرا دور و بر عادت ماهیانه اتفاق می افتاد …حملات خیییلی بدی بود ..ولی الان تقریبا شده هر روز ..البته اینم بگم .اولین بار که این اتفاق افتاد من تو جو خیییلی بدی از نظر روانی بودم الان هم تو شرایط روانی بدی زندگی میکنم ولی نه به شدت اون موقع …الان حمله ها بالای چند ساعت گاهی تا ۴ساعت طول میکشه …مگه پانیک میشه ۴ساعت طول بکشه؟

    پاسخ
    • سلام
      بجز پانیک شما احتمالا دچار اضطراب ژنرالیزه هم شدین و نیاز به درمان دارویی زیر نظر روانپزشک دارید

      اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، می‌توانید از مشاوره تلفنی با روانپزشک استفاده کنید.

      پاسخ
  • سلام.همسر من دچار پانیک شده.سرکار نمیره از ترشی.چکار کنم

    پاسخ
    • سلام بايد متخصص اعصاب و روان معاينشون كنن و براشون دارو تجويز كنن لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام خانوم دکتر.من ۳۴ سالمه پارسال توی باشگاه مشغول وزنه زدن در حالت ایستاده بودم که یهو یه چیزی وسط قفسه سینه ام از داخل تندتند کوبید و رفت پایین و ضربان قلبم وحشتناک رفت بالا جوری که از سینه و گلوم داشت میزد بیرون.انقدر ترسیده بودم باخودم گفتم دارم میمیرم.دوستمو صدا زدم اونم وقتی دید قلبم وحشتناک میزنه ترسید گفت دراز بکش خلاصه اون حالت ۴ دقیقه بعد رد شد.همون روز رفتم دکتر نوار قلب ،اکو،تست ورزش همه نرمال بودن. همون اتفاق باعث شد تمرین و بذارم کنار یا خیلی آهسته کار کنم.الان گاهی وقتا در هر حالتی حتی وقتی دراز کشیدم اون لگد زدن یا کوبیدن داخله وسط قفسه سینه ام اتفاق میفته و انقدر منو میترسونه که فکر میکنم هر لحظه ممکنه نیست قلبی کنم.?وقتی هم که استرس میگیرم تپش قلبم میره بالای بالا و جلوی نفسم و میگیره. توروخدا کمکم کنین مشکل من چی میتونه باشه مستعصل شدم تمام فکرم و درگیر کرده.ممنونم ازتون

    پاسخ
    • سلام
      بررسی های قلبیتون نرمال بوده، اما با پزشک قلبتون برای بررسی ضربان قلبتون طی روز و نصب هولتر جهت بررسی تاکی کاردی های حمله ای هم مشورت کنید
      ازمایش تیرویید و چکاپ کامل هم بهتره بدین
      اگه موردی نبود پانیک مطرحه و نیاز به درمان دارویی داره

      پاسخ
  • باسلا م واحترام به پزشکان ممنونم از راهنمای خوبتون من شخصی هستم که الان هفت ساله با پانیک میجنگم وهنوز نتونستم شکستش بدهم ودارو مصرم میکنم بیشتر توضیح بدهید در موردش ممنون میشم

    پاسخ
    • سلام پنيك در واقع حمله به خود هست، شما خشكتونو نسبت به ديگران به خودتون داريد بر ميگردونيد، بايد تحت درمان با روانكاو باشيد تا ريشه خشمتون پيدا شه
      در كنار دارو درماني

      پاسخ
  • این بیماری هیچ درمانی نداره بعد از یه مدت بدن به داروها مقاومت نشان میده و حتی دارو هم جواب نمیده و وضعیت رفته رفته بدتر میشه… از سن ۲۰ سالگی به این بیماری مبتلا هستم و تا الان که ۲۷ سالمه هم دست وردار نیست یه حالتی شده بود که ۵ تا ۵ تا آلپرازولام مینداختم ولی هیچ تاثیری نداشت تا اینکه کاملا قرص هارو گذاشتم کنار و سعی میکنم کنترلش کنم به نظرم از دارو بهتر باشه… چند وقت پیش هم کرونا هم گرفته بودم از یه طرف علایم این بیماری و از یه طرف کرونا پدرم رو درآورد خدا رحم کنه.

    پاسخ
    • سلام وقتتون بخیر .رضا هستم ۳۹ساله چند سالی هست که وقتی اضطراب و استرس میگیرم کل بدنم درگیر میشه و همش فکرای منفی میاد سراغم ازهمه مهمتر میزنه به معده ام و اوق میزنم و بعداز ۱۰دقیقه اروم میشم خودم که ناراحت میشم هیچ کل اطرافیانمو ناراحت میکنم برای رهایی از این ناراحتی مجبور میشم الکل مصرف کنم تا ذهنم اروم بشه سوالم اینه که ایا بیماری من پانیک هستش واینکه چطور میتونم کنترلش کنم و اینکه چه غذاهایی باید خورد واز چه غذاهایی پرهیز کرد

      پاسخ
      • سلام
        باید شرح حالتون کامل شه تا تشخیص پانیک گذاشت
        برای درمان باید دارو بخورین زیر نظر متخصص اعصاب و روان
        تغذیه اثر خاصی نداره

        اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، می‌توانید از مشاوره تلفنی با متخصص مغز و اعصاب استفاده کنید.

  • با سلام و خسته نباشید خدمت شما.من دوماه پیش با آخرای شب بود با یه نفس تنگی شدید روبرو شدم و از اون شب تا یک ماه میرفتم یک سره دکتر و سرم دیازپام تجویز میکردن و من میزدم و آروم میشدم جوری که انگار هیچ اتفاقی نیوفتاده. بعد علائم بیشتر شد حس کردم قلبم مشکل داره و درد و سوزش روی قفسه ی قلب و پشت کمر منو به متخصص قلب کشاند و بعد از اکوکاردیوگرافی گفتن که من فقط پرولاپس یا همون افتادگی دریچه میترال دارم.روانپزشک رفتم یه عالمه کلونازپام و ارام بخش داد ولی من یک بار بیشتر استفاده نکردم چون ترسیدم عوارض داشته باشه و باید تا اخر عمر مصرف کنم.وقتی حمله شروع میشه تپش قلب هم بالا میره همش میگم من میمیرم .تورو خدا بگید تا چند وقت دیگه باید این وضع رو تحمل کنم دارم افسردگی میگیرم .و اینکه من گفتم اکو کردم قلبم و گفت فقط دریچه میترال مشکل داره .آیا امکان داره قلب من بااین حال بازم مشکل داشته باشه؟ در ضمن من 20سال دارم چند وقت دیگه باید برم سربازی تورو خدا کمکم کنید میترسم .خداخیرتون بده

    پاسخ
    • سلام
      خیر قلبتون مشکل نداره با توجه به بررسی ها
      اما باید حتما دارو زیر نظر روانپزشک مصرف کنین اگه کلونازپام نمیخاین میتونین بگین تغییرش بدن

      اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، می‌توانید از مشاوره تلفنی با روانپزشک استفاده کنید.

      پاسخ
  • ایااین بیماری بدون داروکنترل میشود

    پاسخ
    • سلام
      خیر بعید است

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر
    مادرم ۴۸ سالشه ، ۸ ماه پیش تشنچ کرد بعد از اینکه اورژانس اومد منتقلش کردن بیمارستان و بستری شد ، متوجه شدن بدلیل عفونت پرده مغز یا منیژیت از طریق ازمایش اب نخاع تشنج کرده ، که بعدش خداروشکر درمان شد (توی همون زمانی که بستری بود به کرونا هم مبتلاشد ) ، و مرخصش کردن ، الان مادرم وقتی توی فکر میره و غمگین یا ناراحت میشه ، حمله عصبی بهش دس میده ، تنگی نفس ، تپلش قلب ، لرزش ، سرد شدن بده و . . . غالبا” هم تو خواب این اتفاق میفته ، از هشت ماه پشش تا الان در ماه شاد سه بار (بستگی به این داره که موضوعی اونو ناراحت کرده باشه یا نه) بهش دست داده ، ما به متخصص جراج مغز و اعصاب هم مراجعه داشتیم ، توی عکسای MRI طبق نظر دکتر چیزی نبوده ، توصیه شم این بود چیزش نیست فقد خودش باید به اعصابش مسلط باشه ، اگر قبل از خوابش قرص ارامش بخش بخوره این حالت بهش کمتر دست میده ، یعنی واقعا” نمیدونیم مشکل چیه ، فقد من متوجه شدم دلخوری و ناراحتی ، غم و فکر خیال زیاد داشته باشه ، اون روز یا شبش این حمله میاد سراغش ، با اینکه تجریه چندین باره این حملات رو داره باز موقع وقوعش خیلی ترس داره و اصلا” نمیتونی خودشو ارامون کنه . عذر میخوام زیاد شد ، لطفا” راهنماییم کنید که باید به چه پزشکی مراجعه کنم ، و اصلا” چکار کنیم ، خیلی ممنونم . . .

    پاسخ
    • سلام
      حملات پانیک و اضطراب مطرحه و باید دارو زیر نظر روانپزشک بخورن

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام
    25ساله…دوبار این حمله بهم دست داد… آخرین بار دوسال پیش. قبلش قلبم تیر می‌کشید و چندروز بعد با مصرف ماری جوانا حمله پانیک شدید بم دست داد…. بعدازاون همیشه ترس اون اتفاق رو دارم…. چهار پنج باری هم بعدش این حالت بم دست داد ولی خفیف تر…
    افکارم بشدت دارک و همیشه بفکر مرگ هستم

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.

      و زیر نظر ایشان دارو مصرف کنید
      نگران نباشید روند بهبودی حاصل میشود

      پاسخ
  • سلام خسته نباشيد بنده سه سال است بيماري پانيك دارم حمله قلبي هرروز دارم سردرد شديد تنگي نفس سينه درد و …ميشه راهنماييم كتين

    پاسخ
    • سلام بايد تحت درمان با متخصص اعصاب و روان باشيد و همينطور جلسات مشاوره هم با روانشناس ورداريد
      لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر من یه ماه هس دچار حملات پانیک شدم خیلی ترس دارم هر روز فک میکنم میمیرم اصلا آرام ندارم لطفاً راهنماییم کنین

    پاسخ
    • سلام
      باید دارو براتون شروع شه عزیزم زیر نظر روانپزشک

      اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، می‌توانید از مشاوره تلفنی با روانپزشک استفاده کنید.

      پاسخ