حمله پانیک چیست؟ علائم و روش درمان اختلال هراس

اختلال وحشت
اشتراک گذاری 536 نظر
خلاصه این مقاله را بشنوید

آیا تاکنون هجوم ناگهانی ترس، وحشت و اضطراب بیش از حد را تجربه کرده‌اید؟ این روزها احتمالا نام حمله پانیک یا پانیک اتک بسیار به گوش شما خورده است. وحشت‌زدگی یا اختلال حمله هراس هجوم ناگهانی حجم زیادی از ترس، وحشت، استرس و اضطراب است. این حملات نگران کننده بوده و علاوه بر داشتن اثرات جسمی بر روان فرد هم تاثیر خواهند گذاشت. 

بیمارستان دل آرام سینا تهران

در این مطلب به معرفی کامل حمله پانیک (panic attack) پرداخته‌ایم. یادتان باشد که چنین نوعی از وحشت و ترس زیاد نیاز به پیگیری و شناخت دارد. نباید این حالت را به حال خود رها کنید. با مشورت با متخصص روانشناس و کسب اطلاعات بیشتر درباره این موضوع، همه‌چیز بهتر پیش خواهد رفت. در این مقاله هم درباره اختلال هراس یا همان پانیک یا پنیک‌شدن بیشتر می‌خوانید.

آنچه در این مقاله خواهید خواند نمایش بیشتر

حمله پانیک چیست؟

بیماری یا حمله پانیک هجوم ناگهانی وحشت زیاد است که باعث بروز واکنش‌های فیزیکی در بدن می‌شود. با این همه، این نوع حملات معمولاً خطر جدی به حساب نمی‌آیند و علت مشخصی هم ندارند. این نوع حملات می‌توانند بسیار ترسناک باشند و فرد دچار به آنها احساس می‌کند که کنترل خود را از دست داده، دچار حمله‌ی قلبی شده  یا حتی در حال مرگ است. اختلال حمله پانیک فلج‌کننده است و منجر به بی‌حرکت‌شدن فرد می‌شود. در هنگام حمله، ضربان قلب سریع خواهد شد، فرد قادر به تنفس نیست و احساس می‌کند که به مرگ یا جنون نزدیک است.

اختلال حمله پانیک

حمله پانیک در خواب و موقعیت های مختلف

حمله پانیک غالباً ناگهانی، بدون هشدار قبلی و بعضی اوقات حتی بدون وجود عاملی تحریک‌کننده رخ می‌دهد. ممکن است فرد در هنگام خواب و استراحت دچار وحشت‌زدگی شود‌.

بسیاری از مردم یک یا دو اختلال حمله پانیک را در طول زندگی تجربه می‌کنند و بعد از آن و زمانی که شرایط استرس‌ زا رفع شد، مشکل آن‌ها به خودی خود برطرف می‌شود.

اما اگر حملات ادامه‌دار، غیر منتظره و طولانی باشد، احتمالاً شخص به اختلال پانیک (panic disorder) مبتلا شده است. حملات پانیک به خودی خود کشنده نیستند؛ ولی می‌توانند ترسناک باشند و کیفیت زندگی را تحت تاثیر خود قرار دهند. 

حمله پانیک بعد از مصرف گل 

بعد از مصرف گل یا ماری‌جوانا، امکان بروز احساس وحشت و اختلال حمله پانیک وجود دارد. در چنین موقعیتی، توانایی تفسیر احساسات و عملکرد مغز دچار افت می‌شود و در نتیجه هراس به‌سراغ مصرف‌کننده می‌آید.

حملات پانیک بعد از زایمان

برخی از زنان حملات پانیک یا علائم اختلال وسواس فکری عملی (OCD) را در دوره پس از زایمان تجربه می کنند. حملات پانیک اپیزودهای مشخصی از اضطراب شدید همراه با علائم فیزیکی از جمله ضربان سریع قلب، احساس عذاب، تنگی نفس و سرگیجه را به‌همراه می‌آورد.

مشاوره آنلاین و تلفنی دکتر روانشناسی

حمله پانیک در بارداری 

حملات پانیک در دوران بارداری می‌تواند باعث نگرانی زیادی شود و بر جنین اثرات منفی بگذارد. بروز چنین اختلالی در برخی موارد همراه با زایمان زودرس یا به‌دنیاآوردن کودکان کم‌وزن است.

حملات پانیک در پریود

به دلیل تغییر ترکیب شیمیایی مغز و تأثیر هورمون‌هایی مانند استروژن و پروژسترون، زنان در حال حاضر بیشتر از مردان از اختلالات اضطرابی و حتی حملات پانیک رنج می برند. بروز اختلال حمله پانیک در دوران پریود محتمل‌تر هم می‌شود.

وحشت زدگی

انواع حمله پانیک

دو نوع کلی از اختلال حمله پانیک وجود دارد:

  • منتظره؛ حملات هراس مورد انتظار را معمولاً می‌توان پیش‌بینی کرد، چون علتشان را می‌دانید.
  • غیرمنتظره؛ حملات پانیک غیرمنتظره بدون دلیل ظاهری رخ می‌دهند. هر کسی ممکن است دچار حمله پانیک شود.

اختلالات هراس انواع مختلفی دارند. از جمله آنها باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • اختلال هراس اجتماعی؛ این اضطراب شدید در زمان قرارگرفتن در جمع و موقعیت‌های اجتماعی رخ می‌دهد.
  • اختلال هراس شبانه؛ ترس و وحشتی که در خواب رخ می‌دهد، اختلال هراس شبانه است و برخلاف کابوس، این ترس باعث بیدارشدن فرد مبتلا نمی‌شود. او در همان حالت خوابیده، اضطراب و وحشت را تجربه می‌کند.
  • اختلال هراس پس از سانحه؛ بعد از تجربه رخداد و حادثه‌ای ناخوشایند، اثرات اضطرابی آن در فرد ادامه پیدا می‌کند. 
  • اختلال هراس از مرگ؛ به ترس و اضطراب شدیدی گفته می‌شود که یک فرد از مردن دارد.
  • اختلال هراس از مکان‌های باز؛ بعضی از افراد از قرارگرفتن در مکا‌ن‌های باز و شلوغ مانند مراکز خرید و بازارها می‌ترسند.

دلایل حمله پانیک یا وحشت زدگی چیست؟

به درستی مشخص نیست که چه عواملی باعث بروز وحشت‌زدگی و اختلال هراس می‌شوند، ولی این عوامل می‌توانند در بروز آن نقش داشته باشند:

  • حمله پانیک ارثی است.
  • استرس زیاد.
  • تمایل زیاد به احساسات منفی و حساسیت زیاد در برابر موقعیت‌ها و رویدادهای استرس‌زا.
  • تغییراتی در عملکرد برخی قسمت‌های مغز.

حمله پانیک در ابتدا به یک‌باره و بدون هشدار قبلی رخ می‌دهد؛ ولی به مرور زمان بودن در شرایط و موقعیت‌هایی خاص آن را تحریک خواهد کرد. 

برخی از پژوهش‌ها ثابت کرده‌اند که پاسخ جنگ و گریز که یکی از عملکردهای طبیعی بدن انسان در هنگام برخورد با خطر است، در بروز حمله پانیک نقش دارد. برای مثال اگر یک خرس شما را دنبال کند، بدن به صورت غریزی واکنش نشان می‌دهد. 

در شرایط خطر، ضربان قلب بالاتر رفته تا بدن برای مقابله با شرایط مرگ‌بار آماده شود. بسیاری از این واکنش‌ها در وحشت‌زدگی هم رخ می‌دهد. با این همه به درستی مشخص نیست که چرا زمانی که هیچ خطر مشخصی وجود ندارد، فرد وحشت‌زده می‌شود. 

علائم حمله پانیک چیست؟

اختلا حمله پانیک یا همان وحشت‌زدگی معمولاً ناگهانی و بدون هشدار قبلی آغاز می‌شود. امکان بروز این حملات هر زمانی وجود دارد. در حال رانندگی، در حال خرید در یک مرکز تجاری، در هنگام خواب و یا در میانه‌ یک جلسه‌ مهم کاری، ممکن است آن را تجربه کنید. از نظر بسامد هم می‌توانند مکرر یا گاهیانه باشند.

حملات پانیک با هم متفاوت هستند، اما نشانه‌های آنها تا چند دقیقه ادامه خواهند داشت. بعد از بروز حمله، فرد احساس خستگی بسیار زیادی خواهد کرد.

برخی از علائم وحشت‌زدگی و اختلال پانیک عبارت‌اند از:

  • احساس مرگ یا خطر قریب‌الوقوع 
  • ترس از دست‌دادن کنترل و مرگ 
  • ضربان قلب سریع و شدید 
  • تعریق
  • درد شکم 
  • لرزش شدید 
  • تنگی نفس و احساس فشار بر گلو 
  • لرز 
  • تهوع 
  • احساس درد قفسه سینه 
  • سر درد 
  • سرگیجه و غش 
  • بی‌حسی و کرختی بدن 
  • احساس گرمای زیاد 
  • داشتن احساسات غیرواقعی و کناره‌گیری از جمع 

علائم حملات پنیک

حمله پانیک و تنگی نفس 

در طی یک حمله پانیک یا اضطراب ناگهانی، پاسخ جنگ یا گریز فعال می‌شود. این موضوع می‌تواند منجر به شکل‌گیری طیفی از علائم ناراحت‌کننده، از جمله تنگی نفس شود.

حمله پانیک و تپش قلب 

در حالت وقوع اختلال هراس، بدن سعی می‌کند اکسیژن بیشتری دریافت کند و تنفس سریع‌تر می‌شود. بدن هورمون‌هایی مانند آدرنالین هم ترشح می‌کند که باعث می‌شود تپش قلب بالاتر برود و ماهیچه‌ها حالت منقبض پیدا کنند.

حمله پانیک و تاری دید 

در زمان بروز اختلال حمله پانیک، امکان تاری دید هم بعید نیست. اضطراب شدید روی توانایی دیدن چشم‌ها اثرات منفی می‌گذارد. فعال‌شدن بدن و قرارگرفتن آن در حالت ستیز و گریز از جمله عواملی است که چنین عارضه‌ای را به وجود می‌آورد. 

حملات پانیک و تیروئید 

هورمون تیروئید در ایجاد و تنظیم انتقال دهنده های عصبی مانند سروتونین نقش اساسی دارد. سطوح پایین سروتونین با افسردگی و اضطراب مرتبط است. هنگامی که تیروئید به درستی کار نمی‌کند، این انتقال‌دهنده‌های عصبی نامنظم می‌شوند و به طور بالقوه موجبات اضطراب و حملات پانیک را فراهم می‌کنند.

حملات پانیک و تشنج 

امکان بروز تشنج در زمان بروز اختلال حمله پانیک وجود دارد. این حالت باید از تشنج ناشی از صرع تمییز داده شود. در واقع، تشنج‌هایی که ناشی از این حملات است، همیشه مشابه تشنج ناشی از صرع نیست.

حملات پانیک و حالت تهوع

اضطراب می تواند باعث تهوع و سایر مشکلات گوارشی شود. در خارج از مغز، سیستم گوارشی دارای یکی از بیشترین تعداد اعصاب در بدن است. برخی از دانشمندان حتی روده را مغز دوم می‌خوانند.

حملات پانیک و حمله قلبی

حملات پانیک زمانی رخ می‌دهند که هورمون‌های استرس واکنش «جنگ یا گریز» بدن را تحریک می‌کنند. این موضوع اغلب منجر به تندشدن قلب، درد قفسه سینه و تنگی نفس می‌شود. امکان دارد که در بعضی موارد، حملات پانیک منجر به حمله قلبی شوند.

تشخیص حمله پانیک چگونه است؟

پزشک با مشاهده‌ علائم فرد تشخیص می‌دهد که او به اختلال حمله‌ پانیک یا دیگر بیماری‌ها مانند بیماری قلبی یا تیروئید مبتلا است یا خیر.

برای یک تشخیص دقیق باید این موارد انجام شود:

  • معاینه‌ کامل بالینی و فیزیکی 
  • آزمایش خون برای بررسی عملکرد تیروئید و انجام نوار قلب و الکتروکاردیوگرام (ECG  یا EKG) برای ارزیابی عملکرد قلب 

گاهی هنگام مراجعه فرد به مطب پزشک از او خواسته می‌‌شود که پرسشنامه‌ مخصوصی را پر کند و اگر الکل یا هر نوع ماده‌ مخدر دیگری را مصرف می‌کند هم پزشک خود را در جریان بگذارد.

ضوابط تشخیص اختلال پانیک 

لزوماً همه‌ افرادی که وحشت‌زدگی را تجربه می‌کنند به اختلال هراس مبتلا نیستند. برای تشخیص اختلال حمله پانیک باید به این عوامل توجه کنید:

  • مرتب به حمله‌های هراس غیرمنتظره دچار می‌شوید یا نه.
  • از ترس وقوع دوباره حملات پانیک، فرد دچار حمله‌ای جدید می‌شود. 
  • توجه به زمان و فواصل وقوع حملات مهم است.
  • حمله‌ی پانیک در نتیجه مصرف دارو، بیماری یا دیگر مشکلات روانی مانند هراس اجتماعی (social phobia) یا اختلال وسواس فکری یا عملی  (obsessive-compulsive disorder) ایجاد می‌شود یا خیر.

حمله پنیک

درمان حمله پانیک چگونه است؟

درمان کمک بسیار زیادی در راستای کاهش شدت و تعداد حملات و بهبود عملکرد در زندگی روزانه انسان دارد. اصلی‌ترین روش‌های درمانی شامل روان‌درمانی و استفاده از دارو و توسط دکتر روانپزشک انجام می‌شوند. بنا به درجه و شدت، سابقه‌ فرد و در دسترس بودن روان‌درمانگر متخصص در زمینه‌ اختلال پانیک، شاید هر دو روش برای درمان به کار گرفته شوند. برای آشنایی با این تخصص مقاله روانپزشک کیست را در دکتردکتر مطالعه کنید.

روان درمانی برای حمله پانیک

روان‌درمانی موثرترین شیوه درمانی برای وحشت‌زدگی و اختلال حمله پانیک است. روان‌درمانی به فرد کمک می‌کند که علاوه بر شناخت بهتر اختلال هراس، راه‌های مبارزه با آن را هم بیاموزد.

نوعی از روان‌درمانی درمان رفتاری-شناختی (cognitive behavioral therapy) است.  در این روش  بیش‌تر در مورد وحشت‌زدگی و اختلال پانیک خواهید آموخت و متوجه می‌شوید که این حملات خطرناک نیستند. روان‌درمانگر به فرد کمک می‌کند که در محیطی ایمن علائم حمله پانیک را بازسازی کرده و واکنش مناسب را در برابر آن اعمال کند.

به مرور که شخص متوجه می‌شود حس فیزیکی حمله پانیک خطرناک نیست، وحشت‌زدگی برطرف خواهد شد. درمان موفق کمک می‌کند تا فرد بر ترس قرار گرفتن در موقعیت‌هایی که احتمال بروز وحشت‌زدگی در آن‌ها وجود دارد هم غلبه کند.

مشاهده‌ نتایج درمانی زمان‌بر است و نیاز به تلاش زیادی دارد. بعد از چند هفته ممکن است علائم این عارضه کاهش پیدا کنند و بعد از گذشت چند ماه، با کاهش شدید علائم، این حملات تا حدود زیادی برطرف شوند. برای اینکه مطمئن شوید روند درمان تحت کنترل است باید به صورت مرتب با روان‌درمانگر در ارتباط باشید.

داروهای مناسب اختلال حمله پانیک

داروها تا حدود زیادی به بهبود علائم همراه وحشت‌زدگی مانند افسردگی کمک خواهند کرد.

⚠️ هشدار: لطفا از مصرف خودسرانه‌ هرگونه دارو برای درمان اختلال پانیک بپرهیزید و هیچ دارویی بدون تجویز پزشک مصرف نکنید. ⚠️

انواع مختلفی از داروها برای کنترل علائم حمله‌های پانیک موثر هستند، این داروها عبارت‌اند از:

مهارکننده‌های بازجذب سروتونین

SsRI‌ها (Selective serotonin reuptake inhibitors) بی‌خطر هستند و عوارض جانبی کمی دارند. داروهای ضدافسردگی اولین گزینه‌ها برای درمان پانیک هستند. داروهایی همچون:

مهارکننده‌های بازجذب سروتونین و نوراپی فرین 

این دسته از داروها گروه دیگری از داروی افسردگی (Serotonin and norepinephrine reuptake inhibitors) هستند. ونلافاکسین (SNRI venlafaxine) از جمله داروهای این گروه است که برای درمان اختلال حمله پانیک مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا قرار دارد.

بنزودیازپین 

این دسته از داروها (Benzodiazepines) از جمله داروهای سرکوب‌کننده‌ی سیستم عصبی مرکزی (central nervous system) هستند. داروهایی همچون:

از آنجایی که این داروها وابستگی فیزیکی زیادی به دنبال دارند، معمولا در دوره‌های زمانی کوتاهی باید مصرف شوند. اگر فرد مشکل سو مصرف الکل یا مواد مخدر داشته باشد، این گروه از داروها برای او مناسب نخواهند بود. از طرفی، ممکن است با داروهای دیگر تداخل و عوارض جانبی خطرناکی را به دنبال داشته باشند. گاهی هم برای اثرگذاری بیشتر، نیاز به مصرف داروهای ترکیبی است.

توجه داشته باشید که بعد از استفاده از یک دارو، چندین هفته طول می‌کشد که روند بهبودی علائم بیماری دیده شود. همه‌ داروها خطر بروز عوارض جانبی را با خود دارند و برخی از داروهای خاص را نباید در موقعیت‌هایی همچون بارداری مصرف کرد. با پزشک خود در مورد خطرات احتمالی و عوارض جانبی داروها مشورت کنید.

پانیک اتک

درمان حمله پانیک با داروی گیاهی 

مصرف داروهای گیاهی برای درمان موقعیت‌های پیچیده‌ای مانند بروز اختلال حمله پانیک توصیه نمی‌شود. این داروها در آزمایشگاه امتحان نشده‌اند و مشخص نیست که ضمن بهبودبخشیدن به یک مشکل، چه اختلالات دیگری با خود به همراه می‌آورند.

حمله پانیک درمان قطعی دارد؟

اختلال حمله پانیک قابل درمان است و در صورت ابتلا می‌توانید بهبودی کامل پیدا کنید. اما بهتر است در اسرع وقت کمک پزشکی دریافت کنید چون اگر کمک پزشکی دریافت نکنید، اختلال هراس می‌تواند تشدید شود. در این صورت، مقابله با آن بسیار دشوار خواهد بود.

اختلال حمله پانیک چقدر طول می‌کشد؟

بیشتر حملات پانیک بین ۵ تا ۲۰ دقیقه طول می‌کشند و گاهی تا ۱ ساعت هم ادامه دارند. تعداد حملاتی که رخ می‌دهد، شدت‌های متفاوتی دارند.برخی از افراد ۱ یا ۲ بار در ماه دچار حملات می‌شوند، در حالی که برخی دیگر چندین بار در هفته، چنین چیزی را از سر می‌گذرانند.

چه کسانی بیشتر در معرض اختلال پانیک قرار دارند؟

نشانه‌های وحشت‌زدگی معمولاً در سال‌های آخر نوجوانی یا در اوایل بزرگسالی بروز پیدا می‌کند و در زنان و مردان دیده می‌شود.

برخی عواملی که خطر ابتلا به وحشت‌زدگی یا اختلال حمله پانیک را افزایش می‌دهند:

  • داشتن پیشینه خانوادگی 
  • تحمل استرس زیاد در زندگی، مانند مرگ یا بیماری سخت یکی از دوستان یا اعضای خانواده 
  • تجربه ضربه‌ شدید عاطفی و جسمی، مانند تجربه‌ تجاوز جنسی یا بودن در یک تصادف شدید 
  • تغییرات گسترده در زندگی، مانند طلاق یا بچه‌دارشدن 
  • سیگارکشیدن یا مصرف بیش از اندازه‌ کافئین
  • تجربه‌ تجاوز جنسی در کودکی 

اختلال حمله پانیک در کودکان

اختلال حمله پانیک در کودکان هم رخ می‌دهد. در طول حمله، ممکن است که کودک احساس ترس یا وحشت شدید، مشکل در تنفس، درد یا گرفتگی قفسه سینه، تغییرات ضربان قلب، سرگیجه، عرق‌کردن و لرزش را از سر بگذراند. حمله پانیک به طور ناگهانی شروع می شود و معمولا بین ۵  تا ۲۰ دقیقه طول می‌کشد. گاهی هم این مدت‌زمان بیشتر می‌شود. 

اختلال هراس در نوجوانان

اختلال هراس اغلب در دوران نوجوانی شروع می‌شود. اگرچه ممکن است در دوران کودکی هم وقوع پیدا کند اما در این دوران شایع‌تر است. حملات می‌توانند منجر به اضطراب شدید شوند و بر سایر بخش‌های خلق‌و‌خو یا عملکرد نوجوان تأثیر بگذارند. برخی از نوجوانان از موقعیت‌هایی که احساس می‌کنند با وقوع اختلال حمله پانیک همراه است، اجتناب می‌کنند.

حملات پانیک در سالمندان

حمله پانیک در سنین کهنسالی هم امکان وقوع دارد. هنگامی که یک فرد مسن دچار اختلال هراس می‌شود،علائمی مانند افزایش ضربان قلب، درد قفسه سینه، ضعف، حالت تهوع و احساس ضعف یا سرگیجه برایش رخ می‌دهد. حملات پانیک به طور تصادفی اتفاق می‌افتد و لزوماً دلیل مشخصی ندارند.

عوارض جانبی اختلال حمله پانیک

یکی از بدترین عوارض در مورد وحشت‌زدگی این است که شخص از تکرار دوباره‌ آن هراس بسیار زیادی خواهد داشت. همین ترس مانع از حضورش در موقعیت‌هایی خواهد شد که امکان بروز دوباره‌ حمله وجود دارد.

اگر حمله پانیک و اختلال هراس درمان نشوند، بر تمام جنبه‌های زندگی انسان اثر خواهند گذاشت. دچار شدن به این‌گونه حملات به صورت مکرر، باعث می‌شود که انسان به صورت مداوم در معرض حجم زیادی از ترس باشد و کیفیت زندگی به شکل زیادی پایین بیاید. 

پانیک اتک می‌تواند منجر به برخی مشکلات شود و یا به آن‌ها مربوط باشد؛ از جمله:

  • ایجاد فوبیاهای خاص، مانند ترس از رانندگی یا خروج از خانه 
  • نیاز به مراقبت پزشکی مداوم برای سایر مشکلات و عوامل تاثیرگذار بر سلامت فردی 
  • دوری‌کردن از بودن در میان جمع 
  • مشکلات در مدرسه یا محیط کار 
  • افسردگی، اضطراب و دیگر اختلالات روانی 
  • افزایش خطر خودکشی و افکار خودکشی 
  • سو مصرف الکل و دیگر مواد مخدر 
  • مشکلات مالی 

پنیک اتک

پیشگیری از حمله پانیک مقدور است؟

راهکاری قطعی برای پیشگیری از وحشت‌زدگی یا اختلال حمله پانیک وجود ندارد. بااین‌حال، این راهکارهای پیشنهادی شاید مفید واقع شوند:

  • اگر هر چه سریع‌تر حملات پانیک درمان شوند، از بدتر شدن آنها و تکرار دوباره و مکررشان جلوگیری خواهد شد.
  • دنبال‌کردن صحیح برنامه‌ درمانی از بدترشدن یا عودکردن علائم وحشت‌زدگی پیشگیری می‌کند.
  • انجام فعالیت‌های بدنی و ورزشی به صورت مرتب نقش مهمی در مبارزه با اضطراب دارد. 

چه زمانی باید برای حمله پانیک به پزشک مراجعه کرد؟

اگر نشانه‌های حمله‌ی پانیک را دارید، هر چه سریع‌تر برای درمان اقدام کنید. این دسته از حمله‌ها آن‌قدر که ناخوشایند و آزاردهنده هستند، خطرناک نیستند. از طرفی امکان کنترل این حملات بدون درمان ممکن نیست و اگر درمان مناسب اعمال نشود، حملات پانیک بدتر خواهند شد.

علائم حمله پانیک بعضی اوقات به نشانه‌های دیگر بیماری‌های جدی مانند حمله قلبی شبیه هستند. اگر فرد دلیل ایجاد این نشانه‌ها را نمی‌داند باید با مراجعه به پزشک به ارزیابی دقیقی از شرایط بیماری خود برسد.

چگونه اختلال هراس را کنترل کنیم؟

روش‌هایی برای کنترل این وضعیت وجود دارد:

  • پایبندی به برنامه‌ درمانی: رو به رو شدن با ترس‌ها می‌تواند دشوار باشد، ولی درمان کمک می‌کند تا شما احساس نکنید در خانه زندانی هستید.
  • ملحق شدن به گروه‌های حمایتی: شرکت در گروه‌های حمایتی به فرد این فرصت را می‌دهد که با افراد دیگری که مشکل مشابه‌ای دارند در ارتباط باشد و از تجربه جمعی بهره ببرد.
  • پرهیز از مصرف الکل، کافئین و مواد مخدر توهم‌زا: همه‌ این مواد باعث تحریک حملات و بدتر شدن آنها می‌شوند.
  • انجام تمرینات مدیریت استرس و روش‌های مدیتیشن: انجام یوگا، مدیتیشن، نفس عمیق‌کشیدن و حرکات کششی تا حد زیادی مفید است.
  • انجام فعالیت‌های بدنی: انجام حرکات ورزشی ایروبیک تا حدود زیادی در بهبود خلق‌و‌خو موثر خواهد بود.
  • داشتن خواب کافی: خواب کافی در طول شب از خستگی مداوم در طول روز جلوگیری خواهد کرد. 

چگونه حمله‌ پانیک را متوقف کنیم؟

بسیاری از افراد در زمان حمله تنفس دشوار، تعریق زیاد، لرز و ضربان قلب شدید را تجربه خواهند کرد. بسیاری دچار درد قفسه سینه می‌شوند و احساس می‌کنند که روحشان از بدن خارج شده است. گاهی شدت حمله آن‌قدر زیاد است که فرد گمان می‌کند که دچار حمله‌ یا سکته‌ی قلبی شده است. 

اختلال هراس برای فرد تجربه  ترسناکی  تلقی میشود .گاهی  ممکن است به سرعت اتفاق بیفتد.

 یازده راه برای توقف آن وجود دارد که با هم مرور می‌کنیم:

نفس عمیق کشیدن 

از آن‌جایی که تند تند نفس کشیدن  یکی از نشانه‌های حمله‌ی وحشت زدگی است و باعث افزایش ترس فرد می‌شود، نفس عمیق به کاهش علایم در طول حمله کمک خواهد کرد. 

به افراد توصیه می‌شود که روش صحیح نفس عمیق را با تمرین بسیار بیاموزند. در طی فرایند دم باید هوا به آرامی وارد ریه‌ فرد شده و بعد از شمارش تا عدد ۴ در یک بازدم عمیق خارج شود. 

تشخیص بروز اختلال حمله پانیک 

اگر فرد تشخیص دهد که به حمله‌ وحشت‌زدگی دچار شده و خبری از حمله‌ی قلبی نیست، می‌تواند به خود اطمینان دهد که این شرایط موقتی است و به زودی برطرف خواهد شد. 

فرد باید بتواند بر ترس خود غلبه کند و این موضوع را بپذیرد که این حمله باعث مرگ او نخواهد شد. غلبه بر این عوامل به فرد اجازه می‌دهد تا بر روی دیگر روش‌های موجود برای کاهش شدت علایم تمرکز کند.

بستن چشم‌ها 

برخی از حمله‌ها ناشی از عوامل تحریک کننده‌ای هستند که باعث نگرانی و هیجان بیش‌ از حد فرد شده‌اند. اگر فرد در محیط شلوغ و پر رفت و آمدی با عوامل تحریک کننده‌ی زیاد باشد، این ممکن است باعث ایجاد حمله در فرد شود. 

برای کاستن اثر عوامل تحریک‌کننده ، بهتر است که چشم‌ها در طول حمله بسته باشند. این کار به فرد کمک می‌کند تا با تمرکز بیش‌تری نفس بکشد. 

تمرین ذهن آگاهی 

ذهن آگاهی (Mindfulness) به فرد کمک می‌کند تا روی واقعیت اطرافش بیش‌تر تمرکز کند. از آن‌جایی که در طول حمله فرد احساس می‌کند که از فضای واقعی فاصله گرفته، ذهن‌آگاهی به فرد کمک خواهد کرد که با شرایط آزاردهنده‌ موجود مبارزه کند. 

فرد با زدن پای خود روی زمین، یا دست کشیدن به بافت لباس خود در طول حمله روی حس فیزیکی خود تمرکز کرده و این حس به او کمک خواهد کرد تا بهتر به واقعیت محیط اطراف خود تسلط داشته باشد. 

متمرکز شدن روی یک شئ

تمرکز کردن روی یک شئ به خصوص در طول بروز حمله به برخی افراد کمک می‌کند. جسمی را انتخاب کنید که به خوبی قابل مشاهده و تمام جزئیات آن به درستی قابل رویت باشد. برای مثال می‌توان به عقربه‌های ساعت توجه کرد. در طی توجه و تمرکز به آن جسم خاص توصیف دقیق ظاهر، رنگ، شکل و اندازه‌ آن به فرد کمک می‌کند تا از شدت علایم حمله کم کند. 

استفاده از تکنیک شل‌کردن عضلات 

شل‌کردن عضلات هم به توقف حمله وحشت‌زدگی کمک می‌کند. برای شل‌کردن عضلات بدن از عضله‌های ساده‌ای مانند انگشتان دست استفاده کنید.

درمان حمله پانیک

تصور کردن یک موقعیت خاطره‌انگیز یا یک مکان شادی‌آور 

بهترین مکانی که شما در آن احساس آرامش و شادی دارید، کجاست؟ یک ساحل آفتابی با دریایی مواج؟ یا یک کلبه‌ی چوبی در دل کوهستان؟

خود را درون آن مکان تصور کنید و تلاش کنید تا تمام جزئیات آن مکان را در ذهن خود بازسازی کنید. تصور کنید که پای خود را درون شن‌های گرم ساحل فرو کرده‌اید یا بوی خوش درختان کاج را استشمام می‌کنید. مکانی که در ذهن خود تصور می‌کنید، باید در محیط طبیعی و پر از عوامل آرامش بخش باشد. 

انجام ورزش سبک 

زمانی که فرد در موقعیت‌های استرس‌زا حرکات ورزشی سبک انجام دهد، اندورفین ترشح شده در بدن به بهبود روحیه‌ کمک بسیار زیادی خواهد کرد. فعالیت‌هایی مانند شنا کردن و پیاده‌روی در این شرایط توصیه می‌شود.

نگه داشتن گیاه اسطوخودوس در دست 

اسطوخودوس گیاهی آرامش‌بخش بوده و به از بین‌بردن استرس فرد کمک می‌کند. به افراد توصیه می‌شود که همیشه عصار‌ه‌ اسطوخودوس به همراه داشته و در مواقع ضروری مقداری از آن را روی ساعد دست خود مالیده و آن را بو کنند.

نوشیدن چای بابونه یا اسطوخودوس هم به آرامش فرد کمک می‌کند. اسطوخودوس نباید به همراه بنزودیازپین مصرف شود، چرا که باعث کسالت و خواب آلودگی شدید می‌شود.

مصرف بنزودیازپین‌ها

مصرف بنزودیازپین (Benzodiazepines) به محض احساس بروز اختلال حمله پانیک هم می‌تواند مفید واقع شود. بنزودیازپین‌ها که زاناکس هم جزئی از آنهاست، داروهای تایید‌شده‌ای هستند که برای اختلال پانیک از آن‌ها استفاده می‌شود.

این دارو در صورت تشخیص پزشک برای فرد تجویز شده و فرد با داشتن نسخه می‌تواند آن را دریافت کند. داروهای مذکور به شدت اعتیاد‌آور بوده و بدن با گذشت زمان به آنها عادت خواهد کرد. بنابراین تنها در موارد حاد باید استفاده شوند.

از انواع قرص ضداسترس نیز می‌توان برای کنترل حمله پانیک استفاده کرد.

غذاهای مفید و مضر برای حمله پانیک

غذاهای غنی از منیزیم می‌توانند به رسیدن به آرامش کمک کنند. سبزیجات برگدار مانند اسفناج  در این زمینه مفید هستند.منابع دیگر عبارت هستند از:

  • حبوبات
  • مغزها
  • دانه‌ها
  • غلات کامل
  • غذاهای غنی از روی (زینک) مانند صدف، بادام هندی، جگر، گوشت گاو و زرده تخم مرغ

مواد غذایی زیر هم اثرات منفی روی مبتلایان به اختلال حمله پانیک دارند:

  • کافئین
  • نوشیدنی‌ها و غذاهای شیرین
  • غذاهای فرآوری شده مانند چیپس، کلوچه
  • غذاهای منجمد و غذاهای آماده
  • غذاهای سرشار از چربی ترانس و چربی‌های اشباع بیش از حد، مانند غذاهای سرخ شده، گوشت قرمز، لبنیات پرچرب و کره

پانیک اتک ممکن است تنها یکبار اتفاق بیفتد، با این همه برخی چندین بار آن را تجربه می‌کنند. حمله مکرر پانیک غالباً به خاطر قرار‌گرفتن در موقعیت‌های خاص همچون صحبت‌کردن در جمع و نگرانی بی دلیل در مورد مسائل تحریک می‌شود. خصوصاً اگر این موضوع پیش‌تر هم باعث بروز حمله شده باشد. 

موقعیت‌های تحریک‌کننده، آن مواقعی هستند که فرد احساس خطر کرده، امکان فرار ندارد و پاسخ جنگ و گریز در بدن ایجاد می‌شود. ممکن است، شما یک یا دو بار دچار حمله پانیک شوید و جدا از آن یک زندگی شاد و سالم داشته باشید. یا اینکه شاید در خلال اختلالات دیگری همچون افسردگی، اختلال اضطرابی و غیره اختلال حمله پانیک یا همان وحشت‌زدگی را تجربه کنید. 

مراجعه به روانشناس در این زمینه راه‌گشا خواهد بود. یکی از بهترین روش‌ها برای دریافت نوبت هم استفاده از نوبت دهی آنلاین سایت دکتردکتر و مراجعه به متخصصان مراکز درمانی معتبر مانند بیمارستان دل آرام سینا است.

اگر درباره‌ اختلال حمله پانیک سوالی دارید، پرسش خود را  در بخش پرسش و پاسخ که در انتهای این مقاله قرار دارد،با ما در میان بگذارید. پزشکان و کارشناسان مجله دکتر دکتر آماده پاسخ‌گویی به سوالات شما عزیزان هستند.

منابع:

mayoclinic

medicalnewstoday

healthline

helpguide.org

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

536 دیدگاه در “حمله پانیک چیست؟ علائم و روش درمان اختلال هراس
  • سلام من 18 سالمه من به دلیل یه مشکل که برام چند وقت پیش برام افتاد از لحاظ روحی بهم ریختم یه دفعه اضطراب و وحشت میاد سراغم ضربان قلبم می ره بالا حالت تهوع دارم بدنم اینقدر بی حس میشه که توان راه رفتن یا انجام هیچ کاری ندارم بعد که این حملات تموم شد احساس خستگی دارم همش میخوام بخوابم نمیتونم کارامو انجام بدم بدنم میلرزه دستم طوری میلرزه که نمیتونم لیوان آب بردارم احساس گرما زیاد هم. دارم اینا علائم پانیک هسته چون رفتم دکتر مغز و اعصاب بهم دارو اعصاب داد فایده نداره حالم خوب نشد

    پاسخ
    • سلام
      اسم داروها رو ذکر نکردین
      اما حتما باید دارو شروع شه و ممکن تا ۳ هفته پس از شروع داروها علایم بهبود پیدا نکنه یا بدتر شه
      حتما مجددا با متخصص روانپزشک مشورت کنید یا از تماس تلفنی دکتر دکتر برای ارتباط با روانپزشک استفاده کنید

      پاسخ
  • سلام ۲۸ سالمه کلا تو این مدت از زندگی ۳ بار حالت پانیک اتک بهم دست داده اولین بارش بعد مصرف الکل بود بعد یک ساعت آروم شدم و بعد از دوسال دوباره اینطوری شدم البته مقداری مخدر هم مصرف کرده بودم اما بعد یه ماه دوباره خود به خودی دچار همین علایم شدم و واقعا وحشتناک بود برام تا اینکه با یه روانپزشک صحبت کردم تلفنی تشخیص پانیک رو داد میشه شما کمک کنید بهم در مورد سوالم نیاز هست به دوره درمانی یا رفتن به روانپزشک ؟

    پاسخ
    • سلام
      بله باید زیر نظر روانپزشک دارو شروع بشه
      از مصرف مخدر و الکل به شدت اجتناب کنید با عدم‌مصرف احتمالا دوره درمانی شما کوتاه خواهد بود

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید.
    من زمانی که 14 سالم بود به خاطر یک حادثه ای دچار پانیک اتک و ترس و اضطراب های طولانی مدت شدم که با مراجعه به روانپزشک و با مصرف دارو و نکاتی که دکتر میگفتن یک سال و نیم تحت درمان بودم که خوبه خوب شدم.
    اما متاسفانه الان که 19 سالم به خاطر کرونا و استرس و فکروخیال دوباره به اون حالت برگشتم، حملات پانیکم کمه اما استرس و ترس طولانی مدت و افکار منفی و دل مُشَوَشیم اذیتم میکنه خیلی.
    میخوام باز به دکترم مراجعه کنم و دارو مصرف کنم اما میترسم بخاطر وجود کرونا و ترس هایم بی فایده باشه!
    خیلی میترسم و خسته شدم الان نزدیک به 3 هفته شده به نظرتون به دکترم مراجعه کنم؟
    ازتون میخوام که راهنمایی و کمکم کنید.

    پاسخ
    • سلام
      دوست گرامی حتما به روانپزشک خود مراجعه فرمایید
      تا در مراحل ابتدایی ترس و اضطراب شما با کمک پزشک و پر صورت نیاز دارو برطرف شود

      پاسخ
  • سلام،من ۲۸ سالمه هر جاییکه میخوام برم حمله ترس و وحشت میاد سراغم.به هیچکسی نگفتم چون خجالت میکشم.اون حمله رو تحمل میکنم تا اینکه کم کم خودش میره.از آینده خیلی میترسم از اینکه خوب نشم.حوصله هیچ کاری ندارم.هیچ چیزی خوشحالم نمیکنه.بدبین شدم.منفی فکر میکنم

    پاسخ
    • باسلام خدمت شمابنده ۳۵سالمه حدوددوسال است که هروقط که به جمعی یامکانی شلوغ میروم پاهاییم سست میشودسرگیجه شدیدمیگیرم وترس افتادن یامردن به دلم واردمیشه ولی به خانه برمیگردیم کم کم خوب میشوم دچارشخصیت مسخ شدم خیلی ناراحت هستم لطفاکمکم کنید

      پاسخ
      • سلام
        عزیزم شما دچار فوبیا شدین باید حتما دارو بخورین و مشاوره شین
        مشکلتون قابل حله
        به متخصص روانپزشک مراجعه کنید
        یا از تماس تلفنی با روانپزشک استفاده کنین

    • سلام
      دوست گرامی به نظر می رسد شما علاوه بر حملات ترس دچار افسردگی یا دپرشن نیز می باشید
      بهتر است با مراجعه به روانپزشک و در صورت نیز استفاده از دارو تحت درمان قرار بگیرید

      پاسخ
  • سلام
    من 16 سالمه حدود سه ماهه حالم بده همش یه اضطرابی دارم که گاهی خیلی شدیده فکر میکنم دارم میمیرم و علائمی که گفتینو دارم همش به مرگ فکر میکنم نه به هیچیم.میرسم شبا خواب ندارم تپش قلب میگیرم حالم بده لطفا راهنماییم کنین

    پاسخ
  • سلام
    برای درمان پانیک میشه از نوروفیدبک استفاده کرد
    یا تاثیری نداره؟

    پاسخ
    • سلام
      قدم‌اصلی درمان دارویی و درصورت عدم‌پاسخ تغییر دارو میباشد

      پاسخ
  • سلام من چند روز دیگه کنکور دارم و چند روزی بود دچار استرس شدید بودم به طوری توانایی انجام هیچ کاری رو نداشتم امروز صبح ناگهانی از خواب بیدار شدم و احساس لرز شدید به خصوص در قسمت فک میکردم بعد از مدتی بهتر شدم اما هنوزم با گذشت چندین ساعت یکم حس لرز دارم و فک ام‌ رو به سختی باز میکنم احساس بدن درد و خستگی شدید هم دارم و یه جورایی حس میکنم دست و پاهام سنگین شدن و احساس سرما میکنم ، الان من باید چیکار کنم خیلی میترسم

    پاسخ
  • سلام همسرم بیماری پانیک داره پیش چند تا دکتر رفته ولی حالش خوب نشده شبا اذیت میشه موقع خواب پانیک میشه بعضی موقع ها هم حالش بد میشه من چه جوری میتونم کمکش کنم موقع هایی که پانیک میشه یا چه کارایی انجام بدم کا حالش بهتر بشه؟

    پاسخ
    • سلام
      نتیجه تاثیر دارو حدودا پس از یک ماه مشخص می شود
      سعی کنید در مواقع حملات پانیک به ایشون اطمینان خاطر دهید که کاملا سلامت هستند و هیچ اتفاقی نمی افتد
      لازم است در این مواقع شما به اعصاب خود مسلط بوده و آرام باشید
      همسر شما می توانند در هنگام حملات بگ های کاغذی را کامل جلوی دهان و بینی خود گرفته و داخل آن نفس بکشند
      در این حالت حملات زودتر به پایان می رسد

      پاسخ
  • سلام
    مدت ۳ ماهه دوباره درگیر پانیک اتک شدم
    گلوم بسته میشه ، غذا بین دهان و مری وسط حلق گیر میکنه ، تمام عضلات بدنم منقبض میشه و در حد مرگ وحشت می کنم ، چند روزه نتونستم درست غذا بخورم فوبیای گیر کردن غذا تو حلقم ، واقعا از این وضعیت خسته شدم ، دکتر هم کلونوزپام و سرترالین دادن که خیلی تاثیر نداشت و سرترالین هم بهم نمیسازه و همش دچار سردرد و تهوع میشم و احساس خفگی بهم دست میده

    پاسخ
  • من 30سالمه یه ماهی میشه همش تپش قلب دارم سینه ی سمت راستم دردمیکنه با قفسه سینم لرزش دارم گلومم درد میکنه یه طرفم صورتم پشت لبم تا چشمم بی حس میشه خارش داره باید چکارکنم ؟؟؟

    پاسخ
    • سلام
      ابتدا توسط متخصص داخلی معاینه شوید

      پاسخ
  • سلام من ۵ ماهه حس خفگی تو گلوم میکنم احساس میکنم یه چیزی تو گلوم گیر کرده نفس تنگی دارم درد قفسه سینه دارم معدم بعضی موقع ها دلم درد میگیره سیگار میکشم دردام بیشتر میشه استرسم دارم دکتر رفتم قرص امپرازول داده دمپریدون با تری فلوئو پرازین امروز بعد غذا نفس تنگی گرفتم گوشمم توش صوت میکشید یه ذره هم تحرک پیدا میکنم نفسم میگیره انگار ورمم داره معدم ازمایش دادم نه تیروئد دارم نه عفونت ۱۹ سالمه دیوونه دارم میشم دارم خفه میشم با نفس تنگی پوکسایدم مبخورم خوب نمیشم

    پاسخ
    • سلام اينا بخاطر اضطرابتون هست
      اما سونوگرافي هم بديد با متخصص روانپزشك هم مشورت كنيد

      پاسخ
      • سلام من متحل هستم که یک شب صبح بیدارشدم ودچاره استرس بیقراری شدم دست پاهام بی حس میشه دلشوره دارم نم تونم خوب کار کنم روحیم ازدست دادم نمی دونم چیکار کنم از زندگی پشیمون شدم

      • سلام اينايي كه ميگيد نشونه افسردگيه بايد حتما حتما درمان شيد
        لطفا به متخصص اعصاب و روان مراجعه كنيد

    • سلام اينا بخاطر اضطرابتون هست
      اما سونوگرافي هم بديد

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر من دختری۲۲ ساله هستم .در موقعیتهایی مثل کنفرانس در دانشگاه دچار این علائم: لرزش دست، استرس، گرفتگی زبان ، تعریق کف دست، تپش قلب میشم به حدی که همه از صدام متوجه استرسم میشن وبعد یه مدت که از کنفرانسم میگزره این علایم بهتر میشه میخاستم بدونم دچار چه مشکلی هستم

    پاسخ
  • سلام من دختری۲۲ساله هستم
    فکرمیکنم وسایلهای شخصیم با دیگران عوض بشه دیگران بهم نمیدن وشبها همش دچار استرس هستم وشبها همش درحال چک کردن وسایلام هستم که تاصبح وسایلام گم نشه یا بادیگران جابه جا نشه که من ندونم .پیش روانپزشک رفتم از داروهای کلرودیازپوکساید، اسنترا، رسپریدون، پوروپرانول، ایمی پرامین، کلومیپرامین مصرف میکردم که بعد ۲سال دکترمو تغییر دادم دکتر جدید تشخیص وسواس فکری وعملی داد و همه این داروهای نامبرده رودوباره بهم داد همراه با رواندرمانی والان قرص کلرودیاز پوکساید ۵وپروپرانول۱۰مصرف میکنم رواندرمانی که رفتم گفت شما مشکلی نداری فقط تلقینهای ذهنی خودته باعث این میشه والان ۲ساله دارو مصرف میکنم میخام ببینم باقطع داروها دوباره این مشکلات برام پیش میاد یاخیر ولی بخاطر کرونا فعلا نتونستم برم دکتر ودکتر گفته یا تماس تصویری ویا حصوری بیا تاداروهاتو قطع کنم میخام ببینم باقطع داروها دچار مشکل نمیشمبنظرخودم به این داروها عادت کردم

    پاسخ
    • سلام
      به نظر بنده نیز شما دچار وسواس فکری و عملی هستید
      معمولا بهبودی کامل کمی زمانبر می باشد
      به نظر بنده زیر نظر پزشک کم کم داروها را کم و سپس قطع کنید

      پاسخ
  • سلام ممنون ازتوصیحات خوبتون من دوهفته پیش ی ب ۱۲زدم بااین حال ک همیشه میزدم بعدش دچارطپش قلب وسرگیجه ولرز و تکررادراروحالت تهوع شدم ک بعداز ۴ساعت باتزریق کلرامفنیرامین خوب شدم ولی ازبعداونروزهمش میترسم فک میکنم من ب همه داروها حساسیت دارم وحالم بدبشه چی میشه برای ازمایش ویا مطب دکترک میرم دچار استرس میشم وترس وچندروز بی اشتها میشم وحتی درمحیط کاربا ی بحث ساده دچار لرزش دست و طپش قلب وبی قراری شدم وترس اینکه بازحالم بدنشه حالا دکتر اسنترا والپرازولام داده ولی ایشون پزشک عمومی بودن ایا من دچارحمله پانیک شدم ولازم مصرف کنم درضمن ازعوارض داروها خیلی میترسم

    پاسخ
    • سلام
      مصرف آسنترا را ادامه داده و آلپرازولام را قطع کنید
      در این مدت سعی کنید با مراجعه به روانپزشک و جلسات روان درمانی به بهبود خود کمک کنید

      پاسخ
  • سلام من 47سالمه از دیماه چند بار دچار حالتایی شدم به پزشک مراجعه کردم گفتن از ضعف اعصابه ولی تو این ماه دوبار این حمله بهم دست دا د دوباره رفتم پزشک تشخیصش حمله پانیک بود ولی من هیچوقت تو حمله ها دچار تنگی نفس وگرفتگی قفسه سینه نمیشم ولی مرگو تو جلو چشام میبینم وپوست بدنم دچار سوزش میشه واحساس میکنم روحم داره از بدنم جدا میشه یه حس سردوگرم زیر پوستم حس میکنم گاها این حالتام تا چند روز درهر حمله طول میکشه نمیدونین چه عذابی میکشم آیا علابم منم پانیکه؟

    پاسخ
    • سلام
      به نظر علایم شما هم ناشی از حملات پانیک می باشد
      مراجعه سریع تر به روانپزشک و شروع زودتر درمان به کنترل بهتر حملات شما کمک می کند

      پاسخ
  • سلام همسر من 35 سالشه و الان سه ساله تقریبا که تنها نمی تونه بره بیرون همش فک می کنه تنهایی بره واسش اتفاقی می افته قبلا خیلی بدتر بود حتی دستشویی نمی تونست بره من می رفتم باهاش مدامم باهاش حرف می زدم چیزی نیس من هستم یا حتی نونوایی که کنار خونه است یا مغازه سر کوچه ولی الان خدا رو شکر نونوایی و مغازه رو میره اما دورتر از سر کوچه نمی تونه یا تنهایی اصلا نمی تونه رانندگی کنه تنها که میشه تپش قلب می گیره احساس می کنه داره سکته می کنه و خودش میگه چند دقیقه است همه ی این موارد. قبل شیوع کرونا داشت روی خودش کار می کرد یعنی توی ماشین که سر کار می رفت موسیقی میذاشت کم کم مسیرش رو عوض کرد مسیر جدید رو امتحان کرد بعد بین راه توقف میکرد از مغازه خرید کنه خیلی بهتر شده بود ولی کرونا اومد و قرنطینه و دوباره همه چی از اول تکرار شد.. یعنی دستشویی نمی تونست بره نونوایی مغازه نمی تونست… الان اینا رو می تونه ولی تنهایی نمی تونه رانندگی کنه هر وقت دچار اضطراب میشه پروپرانول می خوره ولی خودش میگه خیلی تاثیر نداره میگه باید روی روانم کار کنم باید ذکر بگم تا خوب شم دو تا بچه ی خیلی کوچیک دارم و خیلی سختمه هر جا می خواد بره تو سرما و گرما باید این دو تا طفل معصوم رو دنبال خودم بکشونم باهاش بریم.. لطفا کمکم کنید خدا اجرتون بده

    پاسخ
    • سلام
      دوست گرامی همسر شما دچار اختلال اضطراب اجتماعی هستند
      و باید به روانپزشک مراجعه کنند
      شروع درمان دارویی و حضور در جلسات روان درمانی سبب بهبود کامل علائم می شود
      لطفا به روانپزشک مراجعه نمایید

      پاسخ
  • سلام . من دو سال پیش دچار این بیماری شدم و به مدت شش ماه دارو مصرف کردم البته تحت نظر پزشک و خوب شدم. ولز دوباره همان حالت را دارم و سر ساعت چهار صبح در خواب احساس تنگی نفس می کنم و از خواب بیدار می شوم. آیا این همان باز گشت بیماری است. در ضمن آزمایش خون و چک آپ دادم ولی مشکل قلبی یا چیز دیگری ندارم. ممنون میشوم راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام
      بله ،ممکن است
      اصولا مبتلایان به پانیک ۹ ماه تا یک سال باید دارو مصرف کرده و سپس جهت قطع تدریجی دارو زیر نظر پزشک اقدام کنند

      پاسخ
  • سلام ، من ٢٠ سالمه ، هر وقت عصبي ميشم يا استرس ميگيرم تو دلم خالي ميشه ، انگار بي قرار ميشم و پاهام بي حس ميشن ب خصوص پاي چپم انگار مور مور ميشه و ميلرزه اصلا جوري داخل مغزم احساس لرزش ميكنم ، حالت تهوع هم مياد سراغم و معدم بد جوري بهم ميريزه ، خيلي ميترسم تو رو خدا راهنماييم كنيد

    پاسخ
    • سلام
      اگر تعداد دفعاتی که دچار استرس می شوید یا عصبی می شوید زیاد می باشد باید جهت درمان ان به روانپزشک مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید من شب ها یکم نفس کم میشه و یکم تپش دارم فقط شب ها میترسم به نظر شما چه کار کنم 9 ماه بود اینطوری نبودم الان دوباره میشم

    پاسخ
  • سلام من 20سال سنمه من دانشجو یه شهر دیگه ام بعد تو فشار اعصبی زیاد بودم تو یسال اخیر بعد خواب بودم و بیدار شدم احساس کردم نفسم بند امده میترسیدم درد قفسه سینه داشتم حس میکردم فکم الان قفل میشه نصف بدم بی حس میشد و گیز گیز می‌کرد و بیشتر اوقاتم سمت راست بودم سیگار میکشم و الکل هم کم بیش میخوردم از این اتفاقا ک خیلی براش بیمارستان رفتم و امپول ارامش بخش زدم میگذزه الانم کم شده این حسام ولی درد قفسه سینه تنگی نفس گیج بودن و بدن درد رو دارم و ترس از وسایل دارم چاقو مواد مخدر حتی از رعد برق میترسم مخالف خوردن دارو هایی ک برای مشکل اعصیی هستن هستم الان مشکلم پانیک یا مشکل دیگه ای دارم اگه هست نیاز به رفتن دکتر هست یا خودم می تونم جلوشو بگبرم و خودمو اروم کنم اخه من تو بدترین شرایط بودم و الان کمتر شده شوک های ک بهم وارد میشده ممنون میشم راهنماییم کنید.

    پاسخ
    • سلام
      شما باید حتما جهت درمان از جلسات روان درمانی با روانپزشک استفاده کنید

      پاسخ
  • سلام. من ۳۲ سالمه و اولین بار ۷سال پیش بعد مصرف مواد مخدر حمله پانیک اومد سراغم ولی تا ۳ سال پیش دیگه نداشتم. ۳ سال پیش دوباره کم کم شروع شد ماهی یک بار اتفاق میافتاد ولی تو این یه ماهه خیلی زیاد شده تقریبا هر شب. چندبار دکتر رفتم و فلکسوتین و پروپرانول تجویز کردند اما تاثیری نداشتن. اشتهام خیلی کم شده و همیشه استرس دارم که دوباره این حمله برگرده. خسته شدم دیگه از همه چی سیر شدم. لطفا راهنمایی کنین

    پاسخ
    • سلام
      دوست گرامی اگر همچنان از مواد مخدر استفاده میکنید
      ممکن است علایم شما ناشی از استفاده از مواد مخدر باشد
      جهت ترک از روانپزشک کمک بگیرید

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید من مدت نه روز داروسرترالین مصرف میکنم بخاطر وسواس فکری واضطراب روزها میخورم خسته وبی حالم تمام عضلاتم دردمیگیره تاکی عوارض ادامه داره درضمن شکاکیت ووسواسم یه خورده بیشترشد یعنی نباید درمان بشم شب بخورم به نظرشما بهتر

    پاسخ
  • سلام تروخدا جواب منو بدید، من تقریبا یه ماهه دچار حملات پنیک میشدم رفتم دکتر تازه فهمیدم که این حملات پنیک بوده، برام فلوکستین و یه داروی دیگه نوشت ولی وقتی عوارضشون رو خوندم جرئت ندارم مصرف کنم و خودم سعی کردم افکار منفی رو دور کنم تا حدی هم بهبود پیدا کردم و دیگه حمله آن چنانی بهم نمیشه ولی هنوزه به طور مداوم قلبم تیر میکشه و بعضی وقتا این درد به چپ و راست قفسه سینه حرکت میکنه. چیکار کنم؟

    پاسخ
    • سلام
      دوست گرامی شما به تنهایی نمی توانید بهبود یابید
      حتما باید از روانپزشک و دارو کمک بگیرید

      پاسخ
  • سلام من دوست 17 ساله ای دارم که اخیرا تحت تاثیر فشار عصبی شدید و استرس بوده و در هفته چند بار به طور خفیف دچار حمله عصبی شده! باید جدی گرفته بشه؟

    پاسخ
    • سلام بايد به متخصص روانپزشك مراجعه كنند بله جدي هست

      پاسخ
  • سلام من ۱۴ سالمه بعضی اوقات شونه چپم و دست چپم درد میگیره ، به قفسه سینه هم فشار میاد ، حتی دلمم درد می‌کنه و پشت قفسه سینم هم میسوزه ، همینطوری بی دلیل دچار این حالت میشم ، شب ها طول می‌کشه تا بخواب و همش احساس میکنم بمیرم…
    میخواستم بدونم باید چیکار کنم

    پاسخ
    • سلام اينا دردهاي اسكلتي هست
      نرمش كنيد تا عضلاتتون از سفتي در بياد

      پاسخ
  • من ۲۹ سلامه پانیک دارم سرترالین یک چهارم و لرازپام یک میخورم هوا که تاریک میشه حالم بدتر میشه جایی نمیتونم برم از این شرایط خسته شدم

    پاسخ
    • سلام بايد دوره هاي روان درماني رو شروع كنيد و با يك روان شناس مرتي در ارتباط باشيد

      پاسخ
  • سلام من حالم خیلی بده…به یه دکتر خوب و روان شناس خوب نیاز دارم بخدا حالم خیلی بده به کمکتون نیاز دارم…مجله شما خیلی بهم کمک کرد…در ضمن نمیدونم چه جوری باید با شما ارتباط بگیرم تورو خدا کمکم کنید

    پاسخ
    • سلام از اين قسمت استفاده كنيد
      https://drdr.ir/search/expertise-118/?q=*&utm_source=mag&utm_medium=txtlink&utm_term=transferring_comment_audience&utm_content=ravan

      پاسخ
  • سلام من ٥٢ سالمه ٦ ماهي هست هر خبر بدي بهم ميرسه يهو دستام سوزن سوزن و بيحس و حال تهوع ميگيرم و استرس شديد كلا حتي شنيدن خبر مريضي ادما حالمو بد ميكنه هر خبري نميدونم چه كنم عذاب ميكشم دكتر رفتم قرص لووسر ٥٠ بهم دادن حدود ١٠ روزه ميخورم هنوز بهتر نشدم تعداد حال بديام بيشتر ميشه به تازگي هم مامانمو از دست دادم

    پاسخ
  • نتایج جستجو برای: سلام من هر روز دچار حالت اصطراب شديد و تهوع و گاهي اسهال ميشم صبح كه چشممو باز ميكنم بعد از چند لحظه شروع ميشه طرف بعد از ظهر هم اكثرا هست كلا روزي سه بار ميشم تعريق سرو گردن هم پيدا ميكنم اون لحظه ترس از بيماري خودم و خانوادم و كلا ترس از دست دادن دارم و تپش قلب طوري كه بدنم سوزن سوزن ميشه كف دستام مخصوصا بازوهام … دكتر رفتم داروي لووسر ٥٠ شبي يكي دادن هنوز ١٠ روز شده بهم اثر نكرده خيلي ازار دهندست چه كنم

    پاسخ
  • سلام من ۳۱سالمه …منم دچارچنین حمله شدم تو خواب بودم یهو احساس مرگ بهم دست دادفک کردم روح ازبدنم جدا میشه همه جا بدنم چک کردم سالم بود ولی هنوز هم دچار چنین حمله ای میشم
    دکتر گفت حمله عصبی خوب میشه قرص ضدافسردگی نوشتن ولی چون بچه شیرمی دم استفاده نمی کنم
    حالم خیلی بده نمی دونم چی کار کنم

    پاسخ
    • ممنون از لطفتون

      پاسخ
      • خواهش ميكنم

  • سلام من ۱۸سالمه حدود یک ماه پیش به سفر رفتم که تو راه دچار تپش قلب و تنگی نفس و درد قفسه سینه شدم و فشارم افتاد نوار قلب و اکو کردم گفتن مشکلی نیس اما بعد از اون هروقت هیجانی میشم یا یه خبر بدی میفهمم تنگی نفس و سردرد و گیجی و کمی تپش قلب بهم دست میده حتی حس میکنم گوشام پر میشه و وقتی ام بیرون میرم یا مهمونی یا فضای بسته احساس بیقراری دارم همین علائمو دارم و یکم که میگذره و حواسمو پرت میکنم بهتر میشم ممکنه علائم پانیک باشه؟ دکتر قلب برام کلرودیازپوکساید و پروپرانول تجویز کرد ولی کلرو دیازپوکساید وقتی میخورم انگار تو سینم ضربه میزنن
    الان هیچ دارویی مصرف نمیکنم میشه راهنماییم کنید چیکار کنم؟ ایا میتونم بدون روانپزشک خودم غلبه کنم و رو خودم کار کنم؟خطرناک نیس ؟ من خیلی میترسم

    پاسخ
    • سلام خودتون تنهايي از پسش بر نمياين بايد توسط متخصص روان پزشك بررسي شيد و دارو بگيريد

      پاسخ
  • سلام دختر ۱۱ساله ای دارم که گاهی حالاتی بهش دست میده که خیییلی منو نگران کرده ،تقریبا ۳ یا۴سال پیش بود در مغازه این حالت براش میش اومد وبالا پایین میپرید ومیگفت مامان حالم بد ننیتونستن کنترلش کنم وبعد از چتر دقیقه بهتر شد واین حالت هر چند وقت یک بار تکرار میشد ،تازگی هم دوباره همین حالت ولی با واکنشهای دیگه که وقتی حالش بد میشه تو صورت فرد مقایل خنج میکشه وبعد بالا وپایین میپره …از شما کمک میخوام که منو راهنمایی کنید واینکه بخاطر لاغری ضعیفی وکوتاهی قد دخترم مدتی هست که زیر نظر دکتر غدد هست ودارومصرف میکنه که بیشتر ویتامین هست.ممنون از لطفتون

    پاسخ
    • سلام از نظر پركاري تيروييد بايد بررسي شه
      اگر نرمال بود به متخصص مغز واعصاب مراجعه كنيد
      ام ار اي بگيرند و نوار مغز

      پاسخ
  • شبا حملات پانیک بهم دست میده قبلنم خیلی متو اذیت کردن تو اکاهی میترسم از شکنجه. عصبی هم میشم دست و پام میلرزه همش نگرانم فردام

    پاسخ
  • سلام من چهار ماه پیش دائم این حالات رو داشتم و مدام حس میکردم دچار حمله قلبی شدم،در نهایت هم دچار pvc قلبی شدم و دلم خالی میشه و سی سی یو بستری شدم دکتر قلبی بهم پیشنهاد کرد به روانپزشک مراجعه کمم،به روانپزشک مراجعه کردم آلپرازولام و آسنترا تجویز کرد ولی امروز دوباره اومد درد قفسه سینه،تپش قلب طوری که یه لحظه شدید و محکم میشد یه لحظه بسیار آهسته،بعدش شونه چپم و سرم دچار لرزش شدید شد،و دستام خواب رفت و یخ کرد،من هر وقت اینطوری میشم حس میکنم حمله قلبیه و حالم بدتر میشه،کلا درد سمت چپ قفسه سینه خیلی منو میترسونه بنظر شما چیکار کنم؟

    پاسخ
    • سلام بايد آنزيم قلبي چك كنيد نوار قلب بگيريد اكو قلب شيد

      پاسخ
  • سلام بیماری پانیک دارم حس میکنم دارم بهتر میشوم اما شبها خواب ندارم چه کار کنم

    پاسخ
  • سلام و درود، دخترم 28 ساله س، سال 88 دراثر شوک ناشی از فوت مادر بزرگش از هوش رفت بردم پیش جراح مغز و اعصاب گفت تشنج نیس حمله عصبی هس، بعد از اون پیگیر شدم سی تی و ام آر آی گرفتم سالم بود نوار مغز فوری و نوار مغز 24 ساعتی گرفتم، بازم چیزی نشون نداد،تا اینگه چند بار درسال 97دوبار حالت غش بهش دست داد و هر بار میگفتن حمله عصبی هس سال 98 هم دوبار و سال 99 هم دوبار تکرار شده و هر دکتری بردم میگن حمله عصبی هس و یکی از روان پزشکان قرص اس سیتالوپرام رو براش تجویز کرده ک الان حدودا ده ماهی میشه که استفاده میکنه اما بازم حمله تکرار میشه، حملات اخیر توأم با درد وسط سینه هس،ویژگی های شخصی و روحیش :بسیار حساس، ترس از سوسک و حشرات حتی پروانه داره، استرسی مخصوصا فصل امتحانات، مغرور و حتی غصه هایش رو به کسی نمیگه، لطفا راهنمایی بفرمایید

    پاسخ
  • سلام من از سال ۹۶به پانیک مبتلا شدم دوسال ونیم است فلوکستین وبوسپیرون میخورم حالم تقریبا خوب شده میتوانم مصرف قرصها را ترک کنم اگر نکنم تا چند سال باید بخورم

    پاسخ
    • سلام به مرور ميتونيد قطع كنيد اما بايد تحت نظر متخصص اعصاب و روان اينكار را بكنيد.

      پاسخ
      • سلام من دوران بارداری اسنترا طبق نظر پزشکم مصرف میکردم الان جاهایی خوندم که ممنوعیت داره مصرفش موقع بارداری عذاب وجدان گرفتم همش میگم نکنه بچم دراینده افسرده بشه غمرا استرسای بیخود گهکاه میاد سراغم و دوس دارم بچه س دومم بیارم ولی میترسم بخاطر افسردگیام و ترسم ازاین مریضی

      • سلام نه عزيزم مشكلي نداشته
        نخوردنش بعضي وقتا بدتره

  • سلاممن ایران زندگی نمکنم اینجا برای حمله پنیک اتک میرتازاپین بهم دادن ۱۵ میل اما حالم بهتر نشده آیا این داروی خوبی هست ادامه بدم حدود دوماه هست که مصرف میکنم

    پاسخ
  • سلام من چهل و یه سال دارم وفکرهای منفی و ترسناک بدون آنکه بخواه سراغم می آید. مثلا پاسی از شب که به خواب رفتم یکدفعه بیدار میشوم ودر سکوت موجود این افکار بدون آنکه بخواهم وارد سرم میشوند و همین موضوع باعث ترس در من میشود .خیلی آزار دهندست نمیدانم چکار کنم.خسته شدم و دوست دارم از این حالت خلاص شوم.شاید بگویم ماهی یکبار اینطور میشوم.بدون دلیل. میتوانم بگویم مثل کسی میماند که دنبال بهانه برای آزارم باشد.(فکرم) دنبال علاج هستم. هیچ الکل یا حتی سیگار هم نمیکشم. ورزشکارم.فقط در زندگی خیلی به من استرس وارد شده.

    پاسخ
    • سلام، اين حالت بيشتر به وسواس فكري شبيه
      بايد توسط متخصص اعصاب و روان مشورت كنيد و تحت مشاوره مرتب قرار بگيريد.

      پاسخ
  • سلام دختری ۱۷ ساله هستم که حدود یک ساله طپش قلب دارم خیلی دچار استرس میشم خیلی کم خواب شدم حداقل دو ساعت طول میکشه که خواب برم سر دردهای طولانی و بیدلیل دارم موقع حرف زدن لکنت میگیرم در صورتی که قبلا این مشکل رو نداشتم همش منتظر اتفاق بدی هستم و دلشوره دارم وزنم هم داره زیاد میشه سرگیجه و لرزش دست و پا هم دارم مشاوره رفتم ولی فایده ای نداشت و حالم بهتر نشد خیلی نگرانم دایما نگرانم ممنون میشم کمکم کنید

    پاسخ
    • يلام، عزيزم مشكل شما مربوط به اضطراب بالاتونه
      مشاور كمك كننده هست اما بايد در كنار مشاور درمان دارويي هم بشويد
      توصيه ميكنم به روان پزشك مراجعه كنيد تا زودتر بهبود يابيد.

      پاسخ