حمله پانیک چیست؟ علائم و روش درمان اختلال هراس

اختلال وحشت
اشتراک گذاری 536 نظر
خلاصه این مقاله را بشنوید

آیا تاکنون هجوم ناگهانی ترس، وحشت و اضطراب بیش از حد را تجربه کرده‌اید؟ این روزها احتمالا نام حمله پانیک یا پانیک اتک بسیار به گوش شما خورده است. وحشت‌زدگی یا اختلال حمله هراس هجوم ناگهانی حجم زیادی از ترس، وحشت، استرس و اضطراب است. این حملات نگران کننده بوده و علاوه بر داشتن اثرات جسمی بر روان فرد هم تاثیر خواهند گذاشت. 

بیمارستان دل آرام سینا تهران

در این مطلب به معرفی کامل حمله پانیک (panic attack) پرداخته‌ایم. یادتان باشد که چنین نوعی از وحشت و ترس زیاد نیاز به پیگیری و شناخت دارد. نباید این حالت را به حال خود رها کنید. با مشورت با متخصص روانشناس و کسب اطلاعات بیشتر درباره این موضوع، همه‌چیز بهتر پیش خواهد رفت. در این مقاله هم درباره اختلال هراس یا همان پانیک یا پنیک‌شدن بیشتر می‌خوانید.

آنچه در این مقاله خواهید خواند نمایش بیشتر

حمله پانیک چیست؟

بیماری یا حمله پانیک هجوم ناگهانی وحشت زیاد است که باعث بروز واکنش‌های فیزیکی در بدن می‌شود. با این همه، این نوع حملات معمولاً خطر جدی به حساب نمی‌آیند و علت مشخصی هم ندارند. این نوع حملات می‌توانند بسیار ترسناک باشند و فرد دچار به آنها احساس می‌کند که کنترل خود را از دست داده، دچار حمله‌ی قلبی شده  یا حتی در حال مرگ است. اختلال حمله پانیک فلج‌کننده است و منجر به بی‌حرکت‌شدن فرد می‌شود. در هنگام حمله، ضربان قلب سریع خواهد شد، فرد قادر به تنفس نیست و احساس می‌کند که به مرگ یا جنون نزدیک است.

اختلال حمله پانیک

حمله پانیک در خواب و موقعیت های مختلف

حمله پانیک غالباً ناگهانی، بدون هشدار قبلی و بعضی اوقات حتی بدون وجود عاملی تحریک‌کننده رخ می‌دهد. ممکن است فرد در هنگام خواب و استراحت دچار وحشت‌زدگی شود‌.

بسیاری از مردم یک یا دو اختلال حمله پانیک را در طول زندگی تجربه می‌کنند و بعد از آن و زمانی که شرایط استرس‌ زا رفع شد، مشکل آن‌ها به خودی خود برطرف می‌شود.

اما اگر حملات ادامه‌دار، غیر منتظره و طولانی باشد، احتمالاً شخص به اختلال پانیک (panic disorder) مبتلا شده است. حملات پانیک به خودی خود کشنده نیستند؛ ولی می‌توانند ترسناک باشند و کیفیت زندگی را تحت تاثیر خود قرار دهند. 

حمله پانیک بعد از مصرف گل 

بعد از مصرف گل یا ماری‌جوانا، امکان بروز احساس وحشت و اختلال حمله پانیک وجود دارد. در چنین موقعیتی، توانایی تفسیر احساسات و عملکرد مغز دچار افت می‌شود و در نتیجه هراس به‌سراغ مصرف‌کننده می‌آید.

حملات پانیک بعد از زایمان

برخی از زنان حملات پانیک یا علائم اختلال وسواس فکری عملی (OCD) را در دوره پس از زایمان تجربه می کنند. حملات پانیک اپیزودهای مشخصی از اضطراب شدید همراه با علائم فیزیکی از جمله ضربان سریع قلب، احساس عذاب، تنگی نفس و سرگیجه را به‌همراه می‌آورد.

مشاوره آنلاین و تلفنی دکتر روانشناسی

حمله پانیک در بارداری 

حملات پانیک در دوران بارداری می‌تواند باعث نگرانی زیادی شود و بر جنین اثرات منفی بگذارد. بروز چنین اختلالی در برخی موارد همراه با زایمان زودرس یا به‌دنیاآوردن کودکان کم‌وزن است.

حملات پانیک در پریود

به دلیل تغییر ترکیب شیمیایی مغز و تأثیر هورمون‌هایی مانند استروژن و پروژسترون، زنان در حال حاضر بیشتر از مردان از اختلالات اضطرابی و حتی حملات پانیک رنج می برند. بروز اختلال حمله پانیک در دوران پریود محتمل‌تر هم می‌شود.

وحشت زدگی

انواع حمله پانیک

دو نوع کلی از اختلال حمله پانیک وجود دارد:

  • منتظره؛ حملات هراس مورد انتظار را معمولاً می‌توان پیش‌بینی کرد، چون علتشان را می‌دانید.
  • غیرمنتظره؛ حملات پانیک غیرمنتظره بدون دلیل ظاهری رخ می‌دهند. هر کسی ممکن است دچار حمله پانیک شود.

اختلالات هراس انواع مختلفی دارند. از جمله آنها باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • اختلال هراس اجتماعی؛ این اضطراب شدید در زمان قرارگرفتن در جمع و موقعیت‌های اجتماعی رخ می‌دهد.
  • اختلال هراس شبانه؛ ترس و وحشتی که در خواب رخ می‌دهد، اختلال هراس شبانه است و برخلاف کابوس، این ترس باعث بیدارشدن فرد مبتلا نمی‌شود. او در همان حالت خوابیده، اضطراب و وحشت را تجربه می‌کند.
  • اختلال هراس پس از سانحه؛ بعد از تجربه رخداد و حادثه‌ای ناخوشایند، اثرات اضطرابی آن در فرد ادامه پیدا می‌کند. 
  • اختلال هراس از مرگ؛ به ترس و اضطراب شدیدی گفته می‌شود که یک فرد از مردن دارد.
  • اختلال هراس از مکان‌های باز؛ بعضی از افراد از قرارگرفتن در مکا‌ن‌های باز و شلوغ مانند مراکز خرید و بازارها می‌ترسند.

دلایل حمله پانیک یا وحشت زدگی چیست؟

به درستی مشخص نیست که چه عواملی باعث بروز وحشت‌زدگی و اختلال هراس می‌شوند، ولی این عوامل می‌توانند در بروز آن نقش داشته باشند:

  • حمله پانیک ارثی است.
  • استرس زیاد.
  • تمایل زیاد به احساسات منفی و حساسیت زیاد در برابر موقعیت‌ها و رویدادهای استرس‌زا.
  • تغییراتی در عملکرد برخی قسمت‌های مغز.

حمله پانیک در ابتدا به یک‌باره و بدون هشدار قبلی رخ می‌دهد؛ ولی به مرور زمان بودن در شرایط و موقعیت‌هایی خاص آن را تحریک خواهد کرد. 

برخی از پژوهش‌ها ثابت کرده‌اند که پاسخ جنگ و گریز که یکی از عملکردهای طبیعی بدن انسان در هنگام برخورد با خطر است، در بروز حمله پانیک نقش دارد. برای مثال اگر یک خرس شما را دنبال کند، بدن به صورت غریزی واکنش نشان می‌دهد. 

در شرایط خطر، ضربان قلب بالاتر رفته تا بدن برای مقابله با شرایط مرگ‌بار آماده شود. بسیاری از این واکنش‌ها در وحشت‌زدگی هم رخ می‌دهد. با این همه به درستی مشخص نیست که چرا زمانی که هیچ خطر مشخصی وجود ندارد، فرد وحشت‌زده می‌شود. 

علائم حمله پانیک چیست؟

اختلا حمله پانیک یا همان وحشت‌زدگی معمولاً ناگهانی و بدون هشدار قبلی آغاز می‌شود. امکان بروز این حملات هر زمانی وجود دارد. در حال رانندگی، در حال خرید در یک مرکز تجاری، در هنگام خواب و یا در میانه‌ یک جلسه‌ مهم کاری، ممکن است آن را تجربه کنید. از نظر بسامد هم می‌توانند مکرر یا گاهیانه باشند.

حملات پانیک با هم متفاوت هستند، اما نشانه‌های آنها تا چند دقیقه ادامه خواهند داشت. بعد از بروز حمله، فرد احساس خستگی بسیار زیادی خواهد کرد.

برخی از علائم وحشت‌زدگی و اختلال پانیک عبارت‌اند از:

  • احساس مرگ یا خطر قریب‌الوقوع 
  • ترس از دست‌دادن کنترل و مرگ 
  • ضربان قلب سریع و شدید 
  • تعریق
  • درد شکم 
  • لرزش شدید 
  • تنگی نفس و احساس فشار بر گلو 
  • لرز 
  • تهوع 
  • احساس درد قفسه سینه 
  • سر درد 
  • سرگیجه و غش 
  • بی‌حسی و کرختی بدن 
  • احساس گرمای زیاد 
  • داشتن احساسات غیرواقعی و کناره‌گیری از جمع 

علائم حملات پنیک

حمله پانیک و تنگی نفس 

در طی یک حمله پانیک یا اضطراب ناگهانی، پاسخ جنگ یا گریز فعال می‌شود. این موضوع می‌تواند منجر به شکل‌گیری طیفی از علائم ناراحت‌کننده، از جمله تنگی نفس شود.

حمله پانیک و تپش قلب 

در حالت وقوع اختلال هراس، بدن سعی می‌کند اکسیژن بیشتری دریافت کند و تنفس سریع‌تر می‌شود. بدن هورمون‌هایی مانند آدرنالین هم ترشح می‌کند که باعث می‌شود تپش قلب بالاتر برود و ماهیچه‌ها حالت منقبض پیدا کنند.

حمله پانیک و تاری دید 

در زمان بروز اختلال حمله پانیک، امکان تاری دید هم بعید نیست. اضطراب شدید روی توانایی دیدن چشم‌ها اثرات منفی می‌گذارد. فعال‌شدن بدن و قرارگرفتن آن در حالت ستیز و گریز از جمله عواملی است که چنین عارضه‌ای را به وجود می‌آورد. 

حملات پانیک و تیروئید 

هورمون تیروئید در ایجاد و تنظیم انتقال دهنده های عصبی مانند سروتونین نقش اساسی دارد. سطوح پایین سروتونین با افسردگی و اضطراب مرتبط است. هنگامی که تیروئید به درستی کار نمی‌کند، این انتقال‌دهنده‌های عصبی نامنظم می‌شوند و به طور بالقوه موجبات اضطراب و حملات پانیک را فراهم می‌کنند.

حملات پانیک و تشنج 

امکان بروز تشنج در زمان بروز اختلال حمله پانیک وجود دارد. این حالت باید از تشنج ناشی از صرع تمییز داده شود. در واقع، تشنج‌هایی که ناشی از این حملات است، همیشه مشابه تشنج ناشی از صرع نیست.

حملات پانیک و حالت تهوع

اضطراب می تواند باعث تهوع و سایر مشکلات گوارشی شود. در خارج از مغز، سیستم گوارشی دارای یکی از بیشترین تعداد اعصاب در بدن است. برخی از دانشمندان حتی روده را مغز دوم می‌خوانند.

حملات پانیک و حمله قلبی

حملات پانیک زمانی رخ می‌دهند که هورمون‌های استرس واکنش «جنگ یا گریز» بدن را تحریک می‌کنند. این موضوع اغلب منجر به تندشدن قلب، درد قفسه سینه و تنگی نفس می‌شود. امکان دارد که در بعضی موارد، حملات پانیک منجر به حمله قلبی شوند.

تشخیص حمله پانیک چگونه است؟

پزشک با مشاهده‌ علائم فرد تشخیص می‌دهد که او به اختلال حمله‌ پانیک یا دیگر بیماری‌ها مانند بیماری قلبی یا تیروئید مبتلا است یا خیر.

برای یک تشخیص دقیق باید این موارد انجام شود:

  • معاینه‌ کامل بالینی و فیزیکی 
  • آزمایش خون برای بررسی عملکرد تیروئید و انجام نوار قلب و الکتروکاردیوگرام (ECG  یا EKG) برای ارزیابی عملکرد قلب 

گاهی هنگام مراجعه فرد به مطب پزشک از او خواسته می‌‌شود که پرسشنامه‌ مخصوصی را پر کند و اگر الکل یا هر نوع ماده‌ مخدر دیگری را مصرف می‌کند هم پزشک خود را در جریان بگذارد.

ضوابط تشخیص اختلال پانیک 

لزوماً همه‌ افرادی که وحشت‌زدگی را تجربه می‌کنند به اختلال هراس مبتلا نیستند. برای تشخیص اختلال حمله پانیک باید به این عوامل توجه کنید:

  • مرتب به حمله‌های هراس غیرمنتظره دچار می‌شوید یا نه.
  • از ترس وقوع دوباره حملات پانیک، فرد دچار حمله‌ای جدید می‌شود. 
  • توجه به زمان و فواصل وقوع حملات مهم است.
  • حمله‌ی پانیک در نتیجه مصرف دارو، بیماری یا دیگر مشکلات روانی مانند هراس اجتماعی (social phobia) یا اختلال وسواس فکری یا عملی  (obsessive-compulsive disorder) ایجاد می‌شود یا خیر.

حمله پنیک

درمان حمله پانیک چگونه است؟

درمان کمک بسیار زیادی در راستای کاهش شدت و تعداد حملات و بهبود عملکرد در زندگی روزانه انسان دارد. اصلی‌ترین روش‌های درمانی شامل روان‌درمانی و استفاده از دارو و توسط دکتر روانپزشک انجام می‌شوند. بنا به درجه و شدت، سابقه‌ فرد و در دسترس بودن روان‌درمانگر متخصص در زمینه‌ اختلال پانیک، شاید هر دو روش برای درمان به کار گرفته شوند. برای آشنایی با این تخصص مقاله روانپزشک کیست را در دکتردکتر مطالعه کنید.

روان درمانی برای حمله پانیک

روان‌درمانی موثرترین شیوه درمانی برای وحشت‌زدگی و اختلال حمله پانیک است. روان‌درمانی به فرد کمک می‌کند که علاوه بر شناخت بهتر اختلال هراس، راه‌های مبارزه با آن را هم بیاموزد.

نوعی از روان‌درمانی درمان رفتاری-شناختی (cognitive behavioral therapy) است.  در این روش  بیش‌تر در مورد وحشت‌زدگی و اختلال پانیک خواهید آموخت و متوجه می‌شوید که این حملات خطرناک نیستند. روان‌درمانگر به فرد کمک می‌کند که در محیطی ایمن علائم حمله پانیک را بازسازی کرده و واکنش مناسب را در برابر آن اعمال کند.

به مرور که شخص متوجه می‌شود حس فیزیکی حمله پانیک خطرناک نیست، وحشت‌زدگی برطرف خواهد شد. درمان موفق کمک می‌کند تا فرد بر ترس قرار گرفتن در موقعیت‌هایی که احتمال بروز وحشت‌زدگی در آن‌ها وجود دارد هم غلبه کند.

مشاهده‌ نتایج درمانی زمان‌بر است و نیاز به تلاش زیادی دارد. بعد از چند هفته ممکن است علائم این عارضه کاهش پیدا کنند و بعد از گذشت چند ماه، با کاهش شدید علائم، این حملات تا حدود زیادی برطرف شوند. برای اینکه مطمئن شوید روند درمان تحت کنترل است باید به صورت مرتب با روان‌درمانگر در ارتباط باشید.

داروهای مناسب اختلال حمله پانیک

داروها تا حدود زیادی به بهبود علائم همراه وحشت‌زدگی مانند افسردگی کمک خواهند کرد.

⚠️ هشدار: لطفا از مصرف خودسرانه‌ هرگونه دارو برای درمان اختلال پانیک بپرهیزید و هیچ دارویی بدون تجویز پزشک مصرف نکنید. ⚠️

انواع مختلفی از داروها برای کنترل علائم حمله‌های پانیک موثر هستند، این داروها عبارت‌اند از:

مهارکننده‌های بازجذب سروتونین

SsRI‌ها (Selective serotonin reuptake inhibitors) بی‌خطر هستند و عوارض جانبی کمی دارند. داروهای ضدافسردگی اولین گزینه‌ها برای درمان پانیک هستند. داروهایی همچون:

مهارکننده‌های بازجذب سروتونین و نوراپی فرین 

این دسته از داروها گروه دیگری از داروی افسردگی (Serotonin and norepinephrine reuptake inhibitors) هستند. ونلافاکسین (SNRI venlafaxine) از جمله داروهای این گروه است که برای درمان اختلال حمله پانیک مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا قرار دارد.

بنزودیازپین 

این دسته از داروها (Benzodiazepines) از جمله داروهای سرکوب‌کننده‌ی سیستم عصبی مرکزی (central nervous system) هستند. داروهایی همچون:

از آنجایی که این داروها وابستگی فیزیکی زیادی به دنبال دارند، معمولا در دوره‌های زمانی کوتاهی باید مصرف شوند. اگر فرد مشکل سو مصرف الکل یا مواد مخدر داشته باشد، این گروه از داروها برای او مناسب نخواهند بود. از طرفی، ممکن است با داروهای دیگر تداخل و عوارض جانبی خطرناکی را به دنبال داشته باشند. گاهی هم برای اثرگذاری بیشتر، نیاز به مصرف داروهای ترکیبی است.

توجه داشته باشید که بعد از استفاده از یک دارو، چندین هفته طول می‌کشد که روند بهبودی علائم بیماری دیده شود. همه‌ داروها خطر بروز عوارض جانبی را با خود دارند و برخی از داروهای خاص را نباید در موقعیت‌هایی همچون بارداری مصرف کرد. با پزشک خود در مورد خطرات احتمالی و عوارض جانبی داروها مشورت کنید.

پانیک اتک

درمان حمله پانیک با داروی گیاهی 

مصرف داروهای گیاهی برای درمان موقعیت‌های پیچیده‌ای مانند بروز اختلال حمله پانیک توصیه نمی‌شود. این داروها در آزمایشگاه امتحان نشده‌اند و مشخص نیست که ضمن بهبودبخشیدن به یک مشکل، چه اختلالات دیگری با خود به همراه می‌آورند.

حمله پانیک درمان قطعی دارد؟

اختلال حمله پانیک قابل درمان است و در صورت ابتلا می‌توانید بهبودی کامل پیدا کنید. اما بهتر است در اسرع وقت کمک پزشکی دریافت کنید چون اگر کمک پزشکی دریافت نکنید، اختلال هراس می‌تواند تشدید شود. در این صورت، مقابله با آن بسیار دشوار خواهد بود.

اختلال حمله پانیک چقدر طول می‌کشد؟

بیشتر حملات پانیک بین ۵ تا ۲۰ دقیقه طول می‌کشند و گاهی تا ۱ ساعت هم ادامه دارند. تعداد حملاتی که رخ می‌دهد، شدت‌های متفاوتی دارند.برخی از افراد ۱ یا ۲ بار در ماه دچار حملات می‌شوند، در حالی که برخی دیگر چندین بار در هفته، چنین چیزی را از سر می‌گذرانند.

چه کسانی بیشتر در معرض اختلال پانیک قرار دارند؟

نشانه‌های وحشت‌زدگی معمولاً در سال‌های آخر نوجوانی یا در اوایل بزرگسالی بروز پیدا می‌کند و در زنان و مردان دیده می‌شود.

برخی عواملی که خطر ابتلا به وحشت‌زدگی یا اختلال حمله پانیک را افزایش می‌دهند:

  • داشتن پیشینه خانوادگی 
  • تحمل استرس زیاد در زندگی، مانند مرگ یا بیماری سخت یکی از دوستان یا اعضای خانواده 
  • تجربه ضربه‌ شدید عاطفی و جسمی، مانند تجربه‌ تجاوز جنسی یا بودن در یک تصادف شدید 
  • تغییرات گسترده در زندگی، مانند طلاق یا بچه‌دارشدن 
  • سیگارکشیدن یا مصرف بیش از اندازه‌ کافئین
  • تجربه‌ تجاوز جنسی در کودکی 

اختلال حمله پانیک در کودکان

اختلال حمله پانیک در کودکان هم رخ می‌دهد. در طول حمله، ممکن است که کودک احساس ترس یا وحشت شدید، مشکل در تنفس، درد یا گرفتگی قفسه سینه، تغییرات ضربان قلب، سرگیجه، عرق‌کردن و لرزش را از سر بگذراند. حمله پانیک به طور ناگهانی شروع می شود و معمولا بین ۵  تا ۲۰ دقیقه طول می‌کشد. گاهی هم این مدت‌زمان بیشتر می‌شود. 

اختلال هراس در نوجوانان

اختلال هراس اغلب در دوران نوجوانی شروع می‌شود. اگرچه ممکن است در دوران کودکی هم وقوع پیدا کند اما در این دوران شایع‌تر است. حملات می‌توانند منجر به اضطراب شدید شوند و بر سایر بخش‌های خلق‌و‌خو یا عملکرد نوجوان تأثیر بگذارند. برخی از نوجوانان از موقعیت‌هایی که احساس می‌کنند با وقوع اختلال حمله پانیک همراه است، اجتناب می‌کنند.

حملات پانیک در سالمندان

حمله پانیک در سنین کهنسالی هم امکان وقوع دارد. هنگامی که یک فرد مسن دچار اختلال هراس می‌شود،علائمی مانند افزایش ضربان قلب، درد قفسه سینه، ضعف، حالت تهوع و احساس ضعف یا سرگیجه برایش رخ می‌دهد. حملات پانیک به طور تصادفی اتفاق می‌افتد و لزوماً دلیل مشخصی ندارند.

عوارض جانبی اختلال حمله پانیک

یکی از بدترین عوارض در مورد وحشت‌زدگی این است که شخص از تکرار دوباره‌ آن هراس بسیار زیادی خواهد داشت. همین ترس مانع از حضورش در موقعیت‌هایی خواهد شد که امکان بروز دوباره‌ حمله وجود دارد.

اگر حمله پانیک و اختلال هراس درمان نشوند، بر تمام جنبه‌های زندگی انسان اثر خواهند گذاشت. دچار شدن به این‌گونه حملات به صورت مکرر، باعث می‌شود که انسان به صورت مداوم در معرض حجم زیادی از ترس باشد و کیفیت زندگی به شکل زیادی پایین بیاید. 

پانیک اتک می‌تواند منجر به برخی مشکلات شود و یا به آن‌ها مربوط باشد؛ از جمله:

  • ایجاد فوبیاهای خاص، مانند ترس از رانندگی یا خروج از خانه 
  • نیاز به مراقبت پزشکی مداوم برای سایر مشکلات و عوامل تاثیرگذار بر سلامت فردی 
  • دوری‌کردن از بودن در میان جمع 
  • مشکلات در مدرسه یا محیط کار 
  • افسردگی، اضطراب و دیگر اختلالات روانی 
  • افزایش خطر خودکشی و افکار خودکشی 
  • سو مصرف الکل و دیگر مواد مخدر 
  • مشکلات مالی 

پنیک اتک

پیشگیری از حمله پانیک مقدور است؟

راهکاری قطعی برای پیشگیری از وحشت‌زدگی یا اختلال حمله پانیک وجود ندارد. بااین‌حال، این راهکارهای پیشنهادی شاید مفید واقع شوند:

  • اگر هر چه سریع‌تر حملات پانیک درمان شوند، از بدتر شدن آنها و تکرار دوباره و مکررشان جلوگیری خواهد شد.
  • دنبال‌کردن صحیح برنامه‌ درمانی از بدترشدن یا عودکردن علائم وحشت‌زدگی پیشگیری می‌کند.
  • انجام فعالیت‌های بدنی و ورزشی به صورت مرتب نقش مهمی در مبارزه با اضطراب دارد. 

چه زمانی باید برای حمله پانیک به پزشک مراجعه کرد؟

اگر نشانه‌های حمله‌ی پانیک را دارید، هر چه سریع‌تر برای درمان اقدام کنید. این دسته از حمله‌ها آن‌قدر که ناخوشایند و آزاردهنده هستند، خطرناک نیستند. از طرفی امکان کنترل این حملات بدون درمان ممکن نیست و اگر درمان مناسب اعمال نشود، حملات پانیک بدتر خواهند شد.

علائم حمله پانیک بعضی اوقات به نشانه‌های دیگر بیماری‌های جدی مانند حمله قلبی شبیه هستند. اگر فرد دلیل ایجاد این نشانه‌ها را نمی‌داند باید با مراجعه به پزشک به ارزیابی دقیقی از شرایط بیماری خود برسد.

چگونه اختلال هراس را کنترل کنیم؟

روش‌هایی برای کنترل این وضعیت وجود دارد:

  • پایبندی به برنامه‌ درمانی: رو به رو شدن با ترس‌ها می‌تواند دشوار باشد، ولی درمان کمک می‌کند تا شما احساس نکنید در خانه زندانی هستید.
  • ملحق شدن به گروه‌های حمایتی: شرکت در گروه‌های حمایتی به فرد این فرصت را می‌دهد که با افراد دیگری که مشکل مشابه‌ای دارند در ارتباط باشد و از تجربه جمعی بهره ببرد.
  • پرهیز از مصرف الکل، کافئین و مواد مخدر توهم‌زا: همه‌ این مواد باعث تحریک حملات و بدتر شدن آنها می‌شوند.
  • انجام تمرینات مدیریت استرس و روش‌های مدیتیشن: انجام یوگا، مدیتیشن، نفس عمیق‌کشیدن و حرکات کششی تا حد زیادی مفید است.
  • انجام فعالیت‌های بدنی: انجام حرکات ورزشی ایروبیک تا حدود زیادی در بهبود خلق‌و‌خو موثر خواهد بود.
  • داشتن خواب کافی: خواب کافی در طول شب از خستگی مداوم در طول روز جلوگیری خواهد کرد. 

چگونه حمله‌ پانیک را متوقف کنیم؟

بسیاری از افراد در زمان حمله تنفس دشوار، تعریق زیاد، لرز و ضربان قلب شدید را تجربه خواهند کرد. بسیاری دچار درد قفسه سینه می‌شوند و احساس می‌کنند که روحشان از بدن خارج شده است. گاهی شدت حمله آن‌قدر زیاد است که فرد گمان می‌کند که دچار حمله‌ یا سکته‌ی قلبی شده است. 

اختلال هراس برای فرد تجربه  ترسناکی  تلقی میشود .گاهی  ممکن است به سرعت اتفاق بیفتد.

 یازده راه برای توقف آن وجود دارد که با هم مرور می‌کنیم:

نفس عمیق کشیدن 

از آن‌جایی که تند تند نفس کشیدن  یکی از نشانه‌های حمله‌ی وحشت زدگی است و باعث افزایش ترس فرد می‌شود، نفس عمیق به کاهش علایم در طول حمله کمک خواهد کرد. 

به افراد توصیه می‌شود که روش صحیح نفس عمیق را با تمرین بسیار بیاموزند. در طی فرایند دم باید هوا به آرامی وارد ریه‌ فرد شده و بعد از شمارش تا عدد ۴ در یک بازدم عمیق خارج شود. 

تشخیص بروز اختلال حمله پانیک 

اگر فرد تشخیص دهد که به حمله‌ وحشت‌زدگی دچار شده و خبری از حمله‌ی قلبی نیست، می‌تواند به خود اطمینان دهد که این شرایط موقتی است و به زودی برطرف خواهد شد. 

فرد باید بتواند بر ترس خود غلبه کند و این موضوع را بپذیرد که این حمله باعث مرگ او نخواهد شد. غلبه بر این عوامل به فرد اجازه می‌دهد تا بر روی دیگر روش‌های موجود برای کاهش شدت علایم تمرکز کند.

بستن چشم‌ها 

برخی از حمله‌ها ناشی از عوامل تحریک کننده‌ای هستند که باعث نگرانی و هیجان بیش‌ از حد فرد شده‌اند. اگر فرد در محیط شلوغ و پر رفت و آمدی با عوامل تحریک کننده‌ی زیاد باشد، این ممکن است باعث ایجاد حمله در فرد شود. 

برای کاستن اثر عوامل تحریک‌کننده ، بهتر است که چشم‌ها در طول حمله بسته باشند. این کار به فرد کمک می‌کند تا با تمرکز بیش‌تری نفس بکشد. 

تمرین ذهن آگاهی 

ذهن آگاهی (Mindfulness) به فرد کمک می‌کند تا روی واقعیت اطرافش بیش‌تر تمرکز کند. از آن‌جایی که در طول حمله فرد احساس می‌کند که از فضای واقعی فاصله گرفته، ذهن‌آگاهی به فرد کمک خواهد کرد که با شرایط آزاردهنده‌ موجود مبارزه کند. 

فرد با زدن پای خود روی زمین، یا دست کشیدن به بافت لباس خود در طول حمله روی حس فیزیکی خود تمرکز کرده و این حس به او کمک خواهد کرد تا بهتر به واقعیت محیط اطراف خود تسلط داشته باشد. 

متمرکز شدن روی یک شئ

تمرکز کردن روی یک شئ به خصوص در طول بروز حمله به برخی افراد کمک می‌کند. جسمی را انتخاب کنید که به خوبی قابل مشاهده و تمام جزئیات آن به درستی قابل رویت باشد. برای مثال می‌توان به عقربه‌های ساعت توجه کرد. در طی توجه و تمرکز به آن جسم خاص توصیف دقیق ظاهر، رنگ، شکل و اندازه‌ آن به فرد کمک می‌کند تا از شدت علایم حمله کم کند. 

استفاده از تکنیک شل‌کردن عضلات 

شل‌کردن عضلات هم به توقف حمله وحشت‌زدگی کمک می‌کند. برای شل‌کردن عضلات بدن از عضله‌های ساده‌ای مانند انگشتان دست استفاده کنید.

درمان حمله پانیک

تصور کردن یک موقعیت خاطره‌انگیز یا یک مکان شادی‌آور 

بهترین مکانی که شما در آن احساس آرامش و شادی دارید، کجاست؟ یک ساحل آفتابی با دریایی مواج؟ یا یک کلبه‌ی چوبی در دل کوهستان؟

خود را درون آن مکان تصور کنید و تلاش کنید تا تمام جزئیات آن مکان را در ذهن خود بازسازی کنید. تصور کنید که پای خود را درون شن‌های گرم ساحل فرو کرده‌اید یا بوی خوش درختان کاج را استشمام می‌کنید. مکانی که در ذهن خود تصور می‌کنید، باید در محیط طبیعی و پر از عوامل آرامش بخش باشد. 

انجام ورزش سبک 

زمانی که فرد در موقعیت‌های استرس‌زا حرکات ورزشی سبک انجام دهد، اندورفین ترشح شده در بدن به بهبود روحیه‌ کمک بسیار زیادی خواهد کرد. فعالیت‌هایی مانند شنا کردن و پیاده‌روی در این شرایط توصیه می‌شود.

نگه داشتن گیاه اسطوخودوس در دست 

اسطوخودوس گیاهی آرامش‌بخش بوده و به از بین‌بردن استرس فرد کمک می‌کند. به افراد توصیه می‌شود که همیشه عصار‌ه‌ اسطوخودوس به همراه داشته و در مواقع ضروری مقداری از آن را روی ساعد دست خود مالیده و آن را بو کنند.

نوشیدن چای بابونه یا اسطوخودوس هم به آرامش فرد کمک می‌کند. اسطوخودوس نباید به همراه بنزودیازپین مصرف شود، چرا که باعث کسالت و خواب آلودگی شدید می‌شود.

مصرف بنزودیازپین‌ها

مصرف بنزودیازپین (Benzodiazepines) به محض احساس بروز اختلال حمله پانیک هم می‌تواند مفید واقع شود. بنزودیازپین‌ها که زاناکس هم جزئی از آنهاست، داروهای تایید‌شده‌ای هستند که برای اختلال پانیک از آن‌ها استفاده می‌شود.

این دارو در صورت تشخیص پزشک برای فرد تجویز شده و فرد با داشتن نسخه می‌تواند آن را دریافت کند. داروهای مذکور به شدت اعتیاد‌آور بوده و بدن با گذشت زمان به آنها عادت خواهد کرد. بنابراین تنها در موارد حاد باید استفاده شوند.

از انواع قرص ضداسترس نیز می‌توان برای کنترل حمله پانیک استفاده کرد.

غذاهای مفید و مضر برای حمله پانیک

غذاهای غنی از منیزیم می‌توانند به رسیدن به آرامش کمک کنند. سبزیجات برگدار مانند اسفناج  در این زمینه مفید هستند.منابع دیگر عبارت هستند از:

  • حبوبات
  • مغزها
  • دانه‌ها
  • غلات کامل
  • غذاهای غنی از روی (زینک) مانند صدف، بادام هندی، جگر، گوشت گاو و زرده تخم مرغ

مواد غذایی زیر هم اثرات منفی روی مبتلایان به اختلال حمله پانیک دارند:

  • کافئین
  • نوشیدنی‌ها و غذاهای شیرین
  • غذاهای فرآوری شده مانند چیپس، کلوچه
  • غذاهای منجمد و غذاهای آماده
  • غذاهای سرشار از چربی ترانس و چربی‌های اشباع بیش از حد، مانند غذاهای سرخ شده، گوشت قرمز، لبنیات پرچرب و کره

پانیک اتک ممکن است تنها یکبار اتفاق بیفتد، با این همه برخی چندین بار آن را تجربه می‌کنند. حمله مکرر پانیک غالباً به خاطر قرار‌گرفتن در موقعیت‌های خاص همچون صحبت‌کردن در جمع و نگرانی بی دلیل در مورد مسائل تحریک می‌شود. خصوصاً اگر این موضوع پیش‌تر هم باعث بروز حمله شده باشد. 

موقعیت‌های تحریک‌کننده، آن مواقعی هستند که فرد احساس خطر کرده، امکان فرار ندارد و پاسخ جنگ و گریز در بدن ایجاد می‌شود. ممکن است، شما یک یا دو بار دچار حمله پانیک شوید و جدا از آن یک زندگی شاد و سالم داشته باشید. یا اینکه شاید در خلال اختلالات دیگری همچون افسردگی، اختلال اضطرابی و غیره اختلال حمله پانیک یا همان وحشت‌زدگی را تجربه کنید. 

مراجعه به روانشناس در این زمینه راه‌گشا خواهد بود. یکی از بهترین روش‌ها برای دریافت نوبت هم استفاده از نوبت دهی آنلاین سایت دکتردکتر و مراجعه به متخصصان مراکز درمانی معتبر مانند بیمارستان دل آرام سینا است.

اگر درباره‌ اختلال حمله پانیک سوالی دارید، پرسش خود را  در بخش پرسش و پاسخ که در انتهای این مقاله قرار دارد،با ما در میان بگذارید. پزشکان و کارشناسان مجله دکتر دکتر آماده پاسخ‌گویی به سوالات شما عزیزان هستند.

منابع:

mayoclinic

medicalnewstoday

healthline

helpguide.org

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

536 دیدگاه در “حمله پانیک چیست؟ علائم و روش درمان اختلال هراس
  • سلام وقت بخیر
    منم متاسفانه حمله های این شکلی که توی این سایت گذاشتین بمن دست میده. ترس لرز احشاس تهوع احساس میکنم حالم انقدر بد میشه که میخوام بیهوش بشم از تنهایی چه توی خونه چه بیرون میترسم که نکنه حالم بد بشه و کسی نباشه کمکم کنه. فشارم به شدت پایین میفته و مدام میرم درمانگاه و سرم وصل میکنن. دکتر قرص اسنترا ۵۰ تجویز کرده و گفتن که علائم افسردگی دارم. اما من حتی از مصرف دارو بخاطر عوارضش میترسم. نمیدونم چیکار کنم و تقریبا هر شب این حمله بمن دست میده. ۱۰ سال پیش با خوردن دارو ۱ماهه بهتر شدم اما الان مجدد بخاطر فشار عصبی به این حمله مبتلا شدم. نمیدونم چیکار باید بکنم

    پاسخ
    • سلام
      دوست گرامی حالات شما ناشی از افسردگی و اضطراب که به شما دچارش هستین
      باید علاوه بر انجام کارهایی که سبب آرامشتون میشه
      مثل پیاده روی و ورزش و مطالعه
      دارو هم مصرف شه
      آسنترا ۵۰ رو مصرف کنید ،نگران عوارض اون هم نباشین
      کم کم دوز دارو کم میشه و قطع خواهد شد

      پاسخ
  • سلام خسته نباشین
    من چند وقته که از خواب میپرم بالا و احساس تپش قلب و احساس میکنم قفسه سینه و قلبم درد میکنه احساس بی حالی احساس غرق در صورت و تب و لرز افت فشار احساس اینکه نمیتونم حرف بزنم کشیدگی صورت دارم
    من سابقه تشنج دارم دکترم گفت خوب شدی و تا یه مدت دیگه کلا داروهات رو قطع میکنم من 4سالی هست اصلا تشنج نکردم و خوب شدم
    من هر وقت که خیلی ناراحت بودم این مشکل برام پیش اومده
    خواهش میکنم جواب منو بدین من به این حملات مبتلا شدم؟

    پاسخ
    • سلام
      ممکن است حملات شما ناشی از پانیک باشد
      ولی ابتدا باید با مراجعه به متخصص مغز و اعصاب از عدم تشنج خود مطمین شوید در این صورت با مراجعه به روانپزشک می توانید کم کم بهبود یابید

      پاسخ
  • سلام وقت بخير
    من مرد هستم ٢٨ سالمه و از اوايل فروردين به خاطر ترس كرونا استرس و اصطراب شديدي دارم كه همش حس ميكنم نفسم بالا نمياد و نفس عميق ميكشم و دكتر داخلي رفتم متخصص ريه رفتم سي تي اسكن شدم و اكو قلب دادم تست كرونا دادم هر كاري كه بگيد انجام دادم ولي نميدونم چرا از استرس دور نميشم دكتر گفت فقط تيك عصبي هست كه قرص داد و من عادت به قرص خوردن ندارم ممنون ميشم كمكم كنيد چيكار كنم كه اين تيك ولم كنه

    پاسخ
    • سلام
      دوست گرامی تیک ناشی از اضطراب شدید که به شما وارد شده
      باید علاوه بر انجام کارهایی که سبب آرامشتون میشه
      مثل پیاده روی و ورزش و مطالعه
      دارو هم مصرف شه
      داروتون رو مصرف کنید ،نگران نباشین کم کم قطع خواهد شد

      پاسخ
  • عالی بود من خیلی وقتها دچار حمله پانیک میشوم ولی با بکار بردن ترفندهایی که در این مقاله برای مقابله با حمله پانیک داده شده بکار بردم تا حدود زیادی میتوانم در هنگام حمله خود را کنترل کنم

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز
      خوشحالیم که این مقاله برای شما مفید بوده
      با آرزوی سلامتی همیشگی برای شما

      پاسخ
  • سلام من ۳۸سالمه دوباردرخواب دچاربی حسی بدن لرزیدن ضعف حالت اینکه دارم میمیرم مورمورکردن نمیدانم دردی ک هنوز تجربه نکردم دچارشدم وچندساعت طول میکشه تاازاین حالت رها شم میترسم

    پاسخ
    • سلام
      بله علایم شما به نفع پانیک هست و باید درمان دارویی رو شروع کنید
      توصیه میشه با توجه به اهمیت اون درمان زیر نظر متخصص روانپزشک باشه تا شرح حال کاملی از اضطراب و افسردگی هم اخذ شه
      میتونین از مشاوره تلفنی مجموعه دکتر دکتر جهت ارتباط با متخصص روانپزشک استفاده کنید

      پاسخ
  • سلام پسری هستم 18 ساله 6 ساله دارم قرص مصرف میکنم بخاطر این بیماری هنوز خوب نشدم همین الان یه جمله عصبی بهم دست داده حالم خوب نیس چه کنم

    پاسخ
  • سلام.من در کودکی تشنج داشتم وفنوباربیتال میخوردم ودرمان شدم.بعدها در سن هجده سالگی هم نوار مغز گرفتم باز هم دارو مصرف میکردم.اما الان که سی وسه سالمه ودارو هم نمیخورم مدتی هست که یک سری حمله ها دارم که نمیدونم چی هست چند ثانیه قبلش میفهمم که حالم داره بد میشه ویک حالتی بهم دست میده که انگار بزرگترین غم دنیارو دارم در اون لحظه نمیتونم با کناریهام حرف بزنم وبرای چند ثانیه بدنم مور مور میشه وتوان حرکت یا صحبت ندارم ویه حس خیلی بد دارم مغزم برای چند لحظه نمیتونه تجزیه تحلیل کنه وهیچ فرمانی بده.نمیدونم این حمله چیه ایا همون حمله پانیک است؟اون لحظه نفس کشیدنم مشکلی نداره فقط گوشهام وصورتم داغ میشه ومور مور میشه ویک حس بد واضطراب شدید بهم دست میده وتوان صحبت کردن ندارم

    پاسخ
    • سلام
      مجددا به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید تا مشخص شود علایم شما مربوط به حملات تشنج می باسد یا خیر

      پاسخ
      • سلام خسته نباشید من ۲ سال‌ پیش درگیر پانیک شدم و دکتر رفتم ۱ سال دارو مصرف کردم خوب شدم ولی بعضی موقع ها میاد به صورت خفیف سراغم که خودم ردشون میکنم به نظرتون نیاز به دکتر و خوردن مجدد قرص دارم ؟

      • سلام
        اگر حملات در حدی نیستن که سبب ناراحتی و اختلال در عملکرد شما شوند خیر

  • با سلام من حدود 30سال سن دارم و خانم هستم از اوایل فروردین ماه من ترس از کرونا به جونم افتاد که یه مدت در هفته دوبار تپش قلب می گرفتم حدود دو هفته ای خوب شدم که اواسط ماه رمضان وقتی داشتم کار خونه می کردم یه لحظه حس کردم که دیگه بدنم جون نداره و بی حس شدم و قلبم جوری می تپید که انگار داره ازسینم میاید بیرون و قادر به حرف زدن نبودم وقتی به دکتر رفتم گفتن ضعف کردی الان حدود دوماه هست که تعداد دفعات حمله زیاد شده پیش دکتر قلب رفتم هلتر بستن و
    اکو کردن و گفتن که مشکل فشار خون پایین داری که بعدش تپش میگیری وبه این حال دچار میشی الان قرص فشار و قرص پرورانده روزی دوتا استفاده میکنم دیگه حمله نداشتم ولی احساس ضعف و بی حالی دارم وترس از اینکه دوباره به اون حال دچار نشم رو دارم در حدی که از بیرون رفتن می ترسم خواهش میکنم راهنمایم کنید

    پاسخ
    • سلام
      باید زیر نظر روانپزشک برای کاهش استرس و اضطراب و ترس خود تحت روان درمانی و دارو درمانی قرار بگیرید

      پاسخ
  • درود خانم دکتر آیا قهوه (اسپرسو) باعث تشدید حملات پانیک میشه دارو فلوکسیتین پراپرانول وسیتاکسا مصرف می‌کردم ولی فلوکسیتین که میخورم‌معده درد میگیرم وپراپرانول باعث درد شدید در قفسه سینه وگرفتگی عضلات سینه می‌شد ‌قطع کردم فقط سیتاکسا رو میخوردم الان خوبم بعضی وقتها حمله بهم دست می‌ده ولی زود کنترل می‌کنم

    پاسخ
    • سلام من حدود یک ماه پیش THC مصرف کردم مشکلات روانی زیادی هم داشتم و در این ۶ ماه اخیر زندگی خیلی سختی داشتم ولی الان دقیقا ۳۳ روزه که پاکم ولی یه حس وحشتی بهم دست میده که تموم خوشی های زندگی رو یک دفعه از دست میدم و حتی دلم میخواد که توی اون لحظه خودمو بکشم تا از اون حس رها شم و یا حس میکنم که دارم دیونه میشم نمیدونم الان که این متنو خوندم راجب حمله پانیک حس میکنم چنین مشکلی دارم بیشتر از این میترسم که ندونم مشکلم چیه و احساس میکنم که هیچ درمانی نداره و قراره که دیوونه شم لطفا کمکم کنید

      پاسخ
      • سلام
        شما باید حتما به روانپزشک مراجعه و زیر نظر وی دارو مصرف کنید

    • سلام
      قهوه و مواد کافئین دار می توانند سبب افزایش ضربان قلب شما شوند
      اگر مصرف ان ها سبب تشدید علایم شما می شود
      بهتر است مصرف ان را قطع کنید

      پاسخ
  • سلام. من بعد از زایمانم افسردگی شدید گرفتم . شب ها نمیخوابم میترسم تاصبح بیدار می مونم هوا روشن بشه بخوابم . همش فکرای منفی میکنم همش به مرگ فکر میکنم . هیچ چیز خوشحالم نمیکنه ـ دوبار هم علائم پانیک داشتم یه بار از سر ترس بدنم میلرزید جوری ک دندونام به هم میخورد بدنم سرد شد. قلب درد و تنگیه نفس شدید گرفتم . بعد از چند ماه هم دوباره از سر استرس و فکر منفی اینجور شدم ولی اینبار بدن لرزه نداشتم فقط قلب درد تنگی نفس شدید و سردرد چیکار کنم راحت شم خسته شدم همش خوابای پریشون میبینم .

    پاسخ
    • سلام
      دوست گرامی شما باید زیر نظر متخصص روانپزشک دارو مصرف کنید
      با مصرف دارو علایم درمان خواهد شد

      پاسخ
  • سلام من اسفند سال گذشته. اوایل شروع کرونا .. طی یک صحبت دوستانه که من احتمالا به کرونا مبتلا شدم . سه چهار ساعت بعد دچار حمله شدم . و حال بسیار بدی داشتم… بی قراری. لرز و رعشه فکر میکردم دارم میمیرم
    بعد از اون یک ماه دیگه توی فروردین صبح ساعت ۶ صبح بعد از اینکه دخترم به شدت سرفه و عطسه میکرد و احتمال کرونا در ذهنم تجسم شد . مجدد. دچار حمله شدم . که پس از استحمام و خواب بهتر شدم ..
    چکار باید کرد . دکتر

    پاسخ
    • سلام
      باید داروی مناسب زیر نظر متخصص روانپزشک تجویز شود .با مصرف دارو کنترل و درمان خواهد شد

      پاسخ
  • سلام،من چند سالی هست سمت چپم درد میکنه یه درد که فقط دوست دارم اون ناحیه رو فشار بدم،این درد تیر می کشه وبه دست و گلو هم میرسه،و بصورت ضربانی میباشد،چندین بار به دکتر قلب مراجعه کردم اکو و تست ورزش گرفت گفت قلبت مشکلی نداره، خیلی از این درد رنج میبرم لطفا راهنمایی کنید چیکار کنم وبه کجا مراجعه کنم

    پاسخ
    • سلام
      برای بررسی بیشتر به متخصص داخلی مراجعه کنید
      در صورت نرمال بودن معاینه به روانپزشک مراجعه نمایید

      پاسخ
  • سلام
    1-در هنگام حمله آیا فشار خون هم بالا میرود یا خیر در من این مورد بشدت زیاد می باشد.

    پاسخ
    • سلام
      بله ممکن است بالا برود

      پاسخ
  • سلام من الان یک سال است که پانیک دارم والان وسواس فکری دارم همش به چیزبد فکرم میکنم چیکارکنم

    پاسخ
    • سلام
      باید داروی مناسب زیر نظر متخصص روانپزشک تجویز شود .با مصرف دارو کنترل و درمان خواهد شد

      پاسخ
  • با سلام و خسته نباشید ،از شما یک سئوالی داشتم نامزد بنده دچار مریضی حملات پانیک است و الان چندسال است که تحت مداوا است و قراره چهار روز دیگر عقد کنیم،میخواستم بدونم که اولا آیا برای بارداری ممکنه برایش مشکلی پیش بیاید و مسئله خیلی مهم تر اینکه من چطور میتوانم به نامزد و همسر آینده ام کمک کنم که مداوا شود و موقعی دچار حملات پانیک شد چه کاری باید انجام بدهم و باید در طول زندگیمان چه رفتارهایی را انجام بدهم که حداقل کمتر دچار این حملات شود خیلی ممنون میشوم که راهنماییم نمایید با سپاس فراوان

    پاسخ
    • سلام
      دوست گرامی شدت حملات ایشان در چه حداست؟
      چه داروهایی مصرف میکند؟

      پاسخ
  • باسلام من اوج کرونا دچار حمله پانیک شدم بعد از مراجعه به دکتر قرص پرفنازین ۲ و پارکسینتا۲۰ دوکسپین تجویز کردن بعد مصرف ۵۰ روز داروها رو سرخود قطع کردم وعلائم برگشت و احساس سردرد درسمت چپ راست سرم دارم بیشترین درد در بالای سمت راست چشم می باشد راهنمایی می فرمایید علتش چی مباشد

    پاسخ
    • سلام
      نباید داروها را ناگهان و سرخود قطع میکردید
      داروها مجددا شروع شود

      پاسخ
  • سلام
    من از تابستان ۹۷ تا تابستان ۹۸ تحت درمان دارویی برای افسردگی بودم.
    مشکلی که دارم الان اضطراب و استرس زیاد هستش کلاسترو فوبیا دارم مرتب به موقعیت های اینجوری فک میکنم و حالم بد میشه و شب ها با حالت نفس تنگی و وحشت زده از خواب میپرم و به سمت در خروجی میرم همش حس حبس شدن دارم.حتی زمانی که داره خوابم میبره همون ابتدا چند مرتبه ممکنه حس خفگی کنم و از خواب بپرم.
    فکر کردن به خیلی چیزا اضطراب و استرس بهم میده ، برنامه مهاجرت دارم الان حتی فک کردن به تنها توی هواپیما بودن یا تنها توی یه کشور دیگه بودن مضطربم میکنه.

    پاسخ
    • سلام
      درمان دارویی شما نباید قطع شود
      باید داروی مناسب زیر نظر متخصص روانپزشک مصرف شود

      پاسخ
  • سلام آیاممکنه یک خانه که باهاش تجربه خاطره تلخ هست باعث تحریک پانیک شود

    پاسخ
    • سلام
      بله

      پاسخ
  • سلام مقاله ی مفیدی بود و تا خود زیادی آرامش بخش ,من هر روز غروب دچار حملات اضطرابی میشم و گاهی تا صبح بیدارم ,مادرم رو بر اثر سرطان از دست دادم و پدرم هم دیالیز میشه ,با شنیدن هر خبر بد یا استرس زا هفته ها درگیر حمله میشم ,لطفا کمکم کنید

    پاسخ
    • سلام
      شما دچار اضطراب هستید و این نیاز به درمان دارد و درمان آن نیز بسیار ساده است
      جهت معاینه به متخصص روانپزشک مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام
    من ۳۵ سالمه و تقریبا ۱سال که به صورت کامل درگیر این مشکل شدم
    طی ۵سال گذشته گاهی میومد و من فک میکردم برای معده یا مشکل قلبی چیزی هست و رفع میشد خود به خود
    تا اینکه دقیقا ۱سال پیش با شدت زیاد شرو شد و دیگه قطع نشد به دکتر گوارش و قلب مراجعه کردن و در اخر گفتن حمله پانیک هست.
    متاسفانه‌تو این مدت به شدت روحیه من تسیب دید شدیدا افسرده بی انگیزه دچار ترس از حمله و.. شدم
    ۶ماه پیش دکتر برام سرترالین تجویز کرد تا ۴ماه مصرف کردم و حملات کم شد اما افسردگی همچنان اذیت میکرد و به پیشنهاد دوستان رفتم روانپزشک و ایشون سرترالینو سریعا قطع کردن و فلووکسامین جایگزین کردن و الان بده ۱ماه نیم‌از استفاده ۲بار تا حالا به حملات نسبتا خفیف دچار شدم و به شدت حالت بی انگیزگی برای زندگی پوچی و احساست منفی غم شدید دارم.
    سوالم اینه که ایا دارو جدید باعث تین تقیرات شده یا دوزش که روزی ۲فلوکسامین ۵۰ هست کمه و چرا اینقدر به همهچی بی علاقه و بی انگیزه شدم
    ببخشید زیاد شد چون تمرکز خوبی ندارم
    ممنون اگه کمک کنید واقعا روزهای سختیو میگزرونم و ۴ک میکنم اگه قراره این وضع ادامه پیدا کنه واقعا زندگی غیر قابل تحمل‌هست برام دیگه

    پاسخ
    • سلام
      اگر مصرف فلوکسامین سبب تشدید بی انگیزگی شده مجددا به روانپزشک خود مراجعه کنید تا دارو تغییر یابد
      دوست گرامی اصلا نگران نباشید مشکل شما گذرا و موقتی است و با مصرف منظم دارو زیر نظر متخصص روانپزشک بهبود خواهید یافت

      پاسخ
  • سلام
    من دختری ۱۶ساله هستم و حدود ۶ ماهی میشود که دچار حمله پانیک میشوم.من قرص های لگزوپرام،آلپروکیم و پروپرانولول رو مصرف میکنم ولی بازم حداقل هفته ای یه بار به این حمله دچار میشوم ولی حمله های خفیف وقتی هم مصرف این قرص هارا متوقف میکنم حمله ها یکی دوروز یک بار و به صورت شدید رخ میدهند.سه بار به پزشک عمومی و دوبار هم به متخصص قلب مراجعه کردم ولی به روانپزشک مراجعه نکرده ام من خیلی میترسم لطفا منو راهنمایی کنید.باتشکر

    پاسخ
    • سلام
      شما باید دوز داروها را زیر نظر متخصص روانپزشک تنظیم کنید
      با تنظیم داروها حملات به مرور قطع خواهند شد

      پاسخ
  • با سلام
    ضمن تشکر
    بنده اسفندماه مبتلا به کرونا شدم وتنها زندگی می کنم یک ماه مجبور شدم در خانه خودم رو قرنطینه کنم و فشار روانی بسیار زیادی و شاید حمله عصبی هم دچار شده باشم.
    قبلن بخاطر وسواس دکتر فلوکسیتین ۱۰ گفته بود شروع کنم که البته نخوردم .
    باشرایط حاضر از هفته پیش ۶ قرص فلوکسیتین ۱۰ روزانه یکی شروع کردم ولی الان احساس می کنم دستام ار آرنج به پایین یه حالت شل داره و نگه داشتن چیزایی مثل موبایل یا فرمان ماشین در رانندگی طولانی اذیت کنندس،آیا این از عوارض فلوکسیتین است؟

    پاسخ
    • سلام
      اگر این احساس را دارید فلوکستین قطع شود و در صورت عدم بهبود
      جهت معاینه به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید

      پاسخ
  • با سلام و خسته نباشید
    بنده حدود 2 ماه قبل در حمله پانیک قرار گرفتم وبعد 15 روز دوباره کمرنگتر از قبل تکرار شد وضمنا سیگاری بودم از اون موقع دیگه نتونستم سیگار بکشم الان بعضی موقع ها احساس تنگ نفسی کرده و از اون موقع خیلی حساسیت به بوی سیگار و ادکلن و عطریجات را دارم لطفا راهنماییهای لازم را دستور بفرمایید. قبلا از همکاری شما کمال تشکر را دارم

    پاسخ
    • سلام
      دوست گرامی تشخیص پانیک با روانپزشک می باشد
      اگر احساس می کنید دچار علایم هستید برای تایید به روانپزشک مراجعه کنید تا تحت روان درمانی و دارودرمانی قرار بگیرید
      ضمنا معاینه ریوی و بررسی از نظر الرژی به دلیل احساس تنگی نفس دلازم می باشد

      پاسخ
  • من در حالی که همین الان دچار این حمله هستم دارم این مطلب رو میخونم . واقعا حس بدیه . و برای من به ترس از رانندگی و قرار گرفتن در تونل های خیابان ها کشیده . حملات رو در طول روز یکبار دارم . ناخواسته بدون هیچ علتی بروز میکنند . البته بروز هر گونه عامل هیجان انگیز مثل دیدن دوست قدیمیت در یک ساعت دیگه هم الان باعث این موضوع میشه در من . من شوخی گرفتم و یکساله شدیدا درگیر این موضوع هستم . نفس عمیق و شمرده کمک شایانی میکنه . همینطور ایستادن و شل کردن عضلات و کمی بالا پایین پریدن در حد دو سانتیمتر معثر هستش . ممنون از ادمین برای شرح مفصل موضوع . چون چیزی که من و اذیت میکرد اینه که دارم میمیرم . الان فهمیدم چیزی نیست . الان تموم میشه .

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز
      ممنونیم که نظر خود را با ما به اشتراک گذاشتید.
      آرزوی سلامتی برای شما داریم.

      پاسخ
  • با درود بیکران
    از مطالب بسیار آموزنده شما کمال تشکر را دارم .
    من مرد حدودا ۵۰ ساله هستم بعداز حدود ده روز از ورود کرونا یک شب تقریبا ساعت ۱ شب به علت درد گلو دچار اضطراب و استرس و ترس شدیدی شدم که تا حدود ۴ صبح بیدار بودم و بعداز بیدار شدن ۴۸ ساعت نتوانستم بخوابم که بعداز مراجعه به پزشک عمومی با آمپولهای آرام بخش توانستم بخوابم و چند روزی از قرصهای سراتین استفاده کردم و بهتر شدم و دیگه نخوردم تا دقیقا صبح روز عید با اضطراب و استرس شدیدی صبح از خواب بیدار شدم و فشارم رو گرفتم حدود ۱۶ بود که با مراجعه به دکتر و نوار قلب و معاینه گفته فقط استرس بود و مشکلی نیست ولی بعد از چند روز دوباره اومد سراغم خلاصه حدود یک ماه با مراجعه به پزشک متخصص و مصرف داروهای آسنترا و پروپانول ولی وضعیت روحی خوبی ندارم و مرتب این حملات در روز برای چند بار به سراغم می آید . لطفا مرا راهنمایی کنید . ممنون

    پاسخ
  • سلام. من مشکل پانیک دارم و حدودا سه ماه اسنترا ۵۰ و پرانول مصرف کردم….. و توی این مدت حنله نداشتم… تا اینکه قرصامو به منظور قطع کردن کم گردم و الان بعد از یک هفته…. دوباره حمله رو با شدت کمتر و علایمی متفاوتر و کمتری تجربه کردم…. باید چیکار کنم خسته شدم?

    پاسخ
    • سلام
      شما باید حداقل ۶ماه تا یک سال دارو مصرف کنید
      از تغییر خودسرانه دوز دارو بپرهیزید

      پاسخ
  • سلام قبل از هر چیز ی تشکر واسه مطالب اموزندتون من دچار حملات پانتیک شدم 3 بار هم روانپزشک رفتم پرفنازین و دپاکین دادن که دپاکین حالمو خیلی بد کرد قطع کردم الان پرفنازین و نصفی سیتالوپرام مصرف میکنم ولی هنوز به بعضی صدا ها به شدت حساسم طوری که گوش گیر میزارم تو گوشم ایا دوز دارو رو زیاد کنم؟

    پاسخ
    • سلام
      تغییر دوز دارو فقط توسط پزشک شما باید انجام شود
      اگر دو ماه از مصرف داروگذشته و هیچ گونه بهبودی حاصل نشده است به پزشک خود مجددا مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام.من ٢ماه است مع دچار اضطراب ترس.ترس از مرگ.كرونا ،رفتم دكتر بهم اسنترا ١٠٠و كلونازپام ١ميلي داد.الان اون حمله كم شده و ترس دارم از اين موضوع

    پاسخ
    • سلام
      نگران نباشید احتمالا حمله پانیک است و با دارو رفع میشود

      پاسخ
  • سلام خسته نياشين من قبل عيد درشرايط كرونا دچار درد سمت چپ بدنم شدم دست سمت چپ و كتف رفتم دكتر نوار قلب گرفت گفت مشكلي نيست و درد عضلاني ،ي مدتم سردرد ميشدم كه متخصص داخلي رفتم گفتن ميگرن و از وسواس فكري .حالا هر چند وقت يكبار دچار درد سمت چپ بدنم دست و كتف ميشم البته دكتر بهم اسنترا داد و استفاده ميكنم امكانش هست اين درد ها إز حمله پانيك باش چون نوار قلبم كه مشكلي نداشت ممنون إز پاسختون

    پاسخ
    • سلام
      میتواند از اضطراب باشد

      پاسخ
  • سلام ،خسته نباشید.من ۱۷ سالمه،الان یک هفتس حالم بده،اول احساس کردم قلبم نمیزنه،بعد بهم آرامبخش زدن،بعد نفسم بالا نمیومد و رفتم زیر اکسیژن.معده درد،تپش قلب،سرگیجه،انگار چیزی تو گلوم بود،رنگ و روم زرد بود و مخصوصا چشمام،بیقرار بودم،نتونستم اصلا اصلا بخوابم،می ترسیدم بمیرم.هزار تا آزمایش و عکس انجام دادم،هیچ مشکلی نداشتم،تا اینکه دو روز حالم بهتر شد،ولی دیشب دوباره حالم بد شد.بدنم سبک سبک بود،احساس میکردم الان میخوام بمیرم و قلبم ایست کنه.تا صبح نتونستم بخوابم،یکی بهم گفت آلپرازولام بخورم.آیا این پانیکه؟اصلا خوب میشم؟

    پاسخ
    • سلام
      بله میتواند پانیک باشد
      جهت درمان به متخصص روانپزشک مراجعه کنید

      پاسخ
      • سلام وقت بخیر من حدود یکسال دچار اختلال پانیک شدم اولش حالم خیلی بد میشد رفتم دکتر بهم کلونازپام 1 داد هرشب میخورم اگه نخورم حمله میاد سراغم میخوام برم سربازی موندم چیکار کنم با این وضعیت برم یا نرم؟

      • سلام
        اگر به متخصص روانپزشک مراجعه کردین و کلونازپام تجویز شده که ادامه مصرف انجام شود
        اگر تجویز روانپزشک نبوده توصیه میشود از مشاوره تلفنی دکتر دکتر جهت ارتباط تلفنی با متخصص روانپزشک استفاده کنید تا درمان دقیق تر صورت بگیره
        سربازی استرس خاص خودش رو داره و ممکنه مشکلتون رو تشدید کنه اگر امکان تعویقش رو دارید ابتدا درمان رو پیش ببرید و سپس جهت سربازی اقدام کنید

  • باسلام خدمت شما و خسته نباشید. چند وقتی هس که اضطراب ناخود اگاه پیدا کردم .هر از گاهی این اعصاب به معده و سیستم گوارشمم نفوذ میکنه مثلا رفلاکس و حتی ورم معده که یک دکتر طب سنتی تشخیص داد اون موقعی که اینجور شدم (تقریبا یک سال پیش) خوب شدم کم کم. ولی الان باز حالت هام برگشته و حتی من قبلا چون قلبم تیر میکشید تا زیاد تپش داشت و سریع به بیمارستان مراجعه میکردم ولی نوار قلب فقط تپش ناشی از اضطراب نشون میداد .دکتر قلب هم رفتم که اکو کردن گفتن سالم هسی و فقط پرولاپس هس که اونم مهم نیس و گفتن که به روان پزشک مراجعه کن( که نرفتم).الان گاهی اوقات معدم اذیت میکنه بعد غذا احساس پری دارم داخل معده و حس میکنم نفسم بد میاد بالا یا به سختی ولی میگذره این حس .الان بعضی وقتا سمت چپ سینه مم ی تیر کشیدن خفیفی هم رخ میده و گذراس که جست و جو کردم فهمیدم از معدس ولی اون ترس لحظه ای که رخ میده عذابم میده هنگام این تیر کشیدن . یکم زود رنجم و زود کمی عصبی میشم . وقت هایی که اضطراب یا عصبی هستم غذا میخورم انگار غذا اخرش یکم توی گلوم میمونه اشتهامم کم و زیاد میشه ی بار خوبه و ی بار میلم به غذا کم . دوست دارم بدونم نظر شما چیه .ممنون میشم کمکم کنید.

    پاسخ
  • سلام برای مشکل af دکتر قرص آسنترا 50 و آلپرازولام هم در کنار داروهای قلبی تجویز کرده بود25 روز بعد مصرف آسنترا و آلپرازولام را یدفعه قطع کرد چند روز بعد یه حالتی دست داد که پناه میبرم به خدا احساس گرما در درون و تپش قلب فورا فشارم را گرفتم شد16 دوباره شد 18 دیگه ضمنا فشار قبلا نداشتم دیگه شک نشدم دارم میمیرم از خانواده حلالیت خواسته و اشهدم را خواندم و به اوراژانس زنگ زدن ولی اون لحظه یکم تعجب ام از این بود نه سردرد داشتم نه تنگی نفس ونه حتی درد سینه با قرص فشار کنترل و نوار قلب طبیعی و تلاش ما نصف شب بر احضار پزشک متخصص قلب بی فایده و گفتند شما هیچی تون نیست فشار تون بالا رفته و قضیه قطع دارو نه به فکر ما رسید نه اونا پرسیدن شب دوباره اون حالت وحشتناک اومد رفتم پزشک و ماجرای قطع دارو پیش کشیده شد گفت از قطع آسنترا هست طبق دستور شب خوردم ولی صبح ضعیف تر از قبل پیدا شد نصف هم خورم الان10 ساعت هست خبری نیست… سوالم این به نظر شما هم مربوط به قطع آسنترا هست یا هم آسنترا و هم آلپرازولام… آیا اینهم جز پانیک هستـ.. با شروع دارو از شب گذشته بازم حمله میکنه یا نه معمولا چند روز بعد شروع عوارض قطع ناگهانی از بین میره… خیلی ممنونم

    پاسخ
    • سلام
      بعلت قطع ناگهانی دارو است
      داروها نباید ناگهان قطع شود
      برای قطع دارو باید ابتدا دوز داروها برای یک هفته سه چهارم
      سپس برای یک هفته یک دوم
      و برای یک هفته دیگر یک چهارم
      و سپس قطع شود

      پاسخ
  • سلام من به پانیک مبتلا شدم
    شبها در خواب به صورت وحشت زده از خواب میپرم و در طول روز هم دچار اظطراب میشم
    جواب تست خواب من به خاطر مشکوک بودن آپنه انجام شد و منفی بود شکر خدا
    خیلی دکتر ها متخصص مغز و اعصاب بهم معرفی شدن و پزشک متخصص خواب بهم توصیه کرد که به روانکاو برای درمان مراجعه کنم
    متاسفانه من هیچ روانشناس خوب و با تجربه در امر پانیک نمیشناسم
    خواهش میکنم روانشناس برای درمان بهم معرفی کنید

    پاسخ
    • سلام
      میتوانید از مشاوران مرکز ارگانیک مایندد استفاده کنید
      همچنین از مشاوره تلفنی رایگان مجموعه دکتر دکتر جهت ارتباط با روانشناس استفاده کنید

      پاسخ
  • سلام دکتر الپرازدلام نقشی در از بین بردن حمله پانیک در همان لحظه را دارد ممنون

    پاسخ
    • سلام
      بله

      پاسخ
  • با عرض سلام.واقعا عالیه عالیییییی این مطالبی که توی این صفحه زحمت کشیدن و گزاشتن.مطالب بسیار اموزنده و جالبی هست.تمام دوستان استفاده کنن.

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز
      ممنونیم از شما?

      پاسخ
  • با سلام
    بنده٣٦ سالمه و مدتي به پانيك دچار شدم
    و از قرص اسنترا و التنزاپين استفاده ميكنم
    خواستم ببينم از مشروبات ميتونم در حد كم استفاده كنم بعد ٤ ماه

    پاسخ
    • سلام
      خیر مصرف نشود

      پاسخ
  • سلام
    من تو سن ۲۲ سالگی تصادف شدید داشتم،بخاطر دردم مجبور به خوردن ترامادول شدم،بعد مصرف دوماه ترامادول حمله پانیک به من دست داد،ترامادولو کنار گذاشتم، ولی بعد چند ماه دوباره بخاطر مصرف قلیان و سیگار چندین بار حمله پانیک به من دست داد، هربار هم راهی بیمارستان میشدم و به من آمپول آرام بخش میزدن، که در نهایت من دچار بیماری حملات اضطرابی شدم،اون سالا کسی نمیدونست که اسم این بیماری حمله پانیکه، پیش چند تا دکتر روانپزشکم رفتم و چندین بار داروهامو عوض کردم و تو کل این سال ها داروی ضد افسردگی و دیازپامهارو مصرف کردم، الان ۲۹ سالمه و تازه فهمیدم اسم اون حملات پانیک بوده،الان دچار حملات اضطرابی و استرس و وحشت زدم.مشکل گوارشم پیدا کردم،خلق و خومم عوض شده.سر کارمم به سختی میرم.همش ترس
    راستی من از شهرستان بهتون پیام میدم
    یعنی راهی برای رهایی از این بیماری هست؟!

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز بله درمان دارد
      از مشاوره تلفنی رایگان مجموعه دکتر دکتر جهت ارتباط با متخصص روانپزشک استفاده کنید

      پاسخ
  • سلام ببخشید من 15 سالمه و همیشه آدم استرسی ای بودم و لرزش دست و تپش قلب میگرفتم زمان استرس تا اینکه پدر بزرگم سه هفته پیش فوت کرد زندگی بهم جهنم شده همش فکر میکنم الانه که بمیرم یا دو روز دیگه سر درد دارم عرق میکنم و با کوچک ترین تنشی تپش قلب شدید میگیرم و افکار منفی و مرگ همش استرس و بیقراری دارم که گاهی حسابی شدید میشه به حدی که فکر میکنم الان مردم و روحم هستم کاهش وزن هم داشتم لطفا راهنماییم کنید

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز
      جهت درمان دارویی از مشاوره تلفنی مجموعه دکتر دکتر جهت ارتباط با متخصص روانپزشک استفاده کنید

      پاسخ
  • سلام من دحترم ۱۰ سال است که اختلال پانیک دارد و با سرترالین و کلونازپام و تریمنتل و پروپرانول کنترل شده بود گاهی در بین این سالها بسته به شرایط یکماه دوباره درگیر میشد سال گذشته به توصیه یکی از دوستانم به اقتی دکتر محمد مجد مراجعه کردیم که ایشون کلا این داروها را تغییر داد و ونلافلاکسین ۷۵ و زاناکس و‌ریسپریدون دادند از اونموقع دخترم بشدت حالش خراب شد بتدریج دیگه ترس از حمام رفتن ترس از بیرون رفتن از خانه شروع شد و کرونا هم مزید بر علت شد الان مرتب حمله پانیک دست میدهد فریاد می کشد حتی به پزشک مراجعه نمی کند با تلفن از یک پزشک دیگه کمک خواستیم و ایشون داروهای قبلی را برگرداندند با دوز بالاتر
    ولی دیگه اصلا دارو کاریاز نیست قبلا کلونازپام مثل اب روی اتش اثر می کرد الان اصلا
    خواهش می کنم من را راهنمایی بفرمایید شرایط سختی.دارد دیگه اعتماد به دکتر ندارد و‌اینکه ایا حمله دست می دهد من می تونم کلونازپام خارج از دوز داده سده از سوی پزشک مصرف کنم ممنونم‌

    پاسخ
    • سلام
      دوست گرامی فرزند شما باید تحت نظر روانپزشک باشد
      علاوه بر دارودرمانی نیاز به روان درمانی نیز می باشد
      دوز کلونازپام باید به میزان دستور پزشک باشد

      پاسخ
  • سلام این بیماری درمان بشه امکان برگشتش هست یا نه؟؟
    و با دارو روان درمانی کاملا ازبین میره؟؟

    پاسخ
    • سلام
      در صورت مصرف منظم دارو زیر نظر متخصص روانپزشک امکان رفع کامل ان وجود دارد

      پاسخ