حمله پانیک چیست؟ علائم و روش درمان اختلال هراس

اختلال وحشت
اشتراک گذاری 536 نظر
خلاصه این مقاله را بشنوید

آیا تاکنون هجوم ناگهانی ترس، وحشت و اضطراب بیش از حد را تجربه کرده‌اید؟ این روزها احتمالا نام حمله پانیک یا پانیک اتک بسیار به گوش شما خورده است. وحشت‌زدگی یا اختلال حمله هراس هجوم ناگهانی حجم زیادی از ترس، وحشت، استرس و اضطراب است. این حملات نگران کننده بوده و علاوه بر داشتن اثرات جسمی بر روان فرد هم تاثیر خواهند گذاشت. 

بیمارستان دل آرام سینا تهران

در این مطلب به معرفی کامل حمله پانیک (panic attack) پرداخته‌ایم. یادتان باشد که چنین نوعی از وحشت و ترس زیاد نیاز به پیگیری و شناخت دارد. نباید این حالت را به حال خود رها کنید. با مشورت با متخصص روانشناس و کسب اطلاعات بیشتر درباره این موضوع، همه‌چیز بهتر پیش خواهد رفت. در این مقاله هم درباره اختلال هراس یا همان پانیک یا پنیک‌شدن بیشتر می‌خوانید.

آنچه در این مقاله خواهید خواند نمایش بیشتر

حمله پانیک چیست؟

بیماری یا حمله پانیک هجوم ناگهانی وحشت زیاد است که باعث بروز واکنش‌های فیزیکی در بدن می‌شود. با این همه، این نوع حملات معمولاً خطر جدی به حساب نمی‌آیند و علت مشخصی هم ندارند. این نوع حملات می‌توانند بسیار ترسناک باشند و فرد دچار به آنها احساس می‌کند که کنترل خود را از دست داده، دچار حمله‌ی قلبی شده  یا حتی در حال مرگ است. اختلال حمله پانیک فلج‌کننده است و منجر به بی‌حرکت‌شدن فرد می‌شود. در هنگام حمله، ضربان قلب سریع خواهد شد، فرد قادر به تنفس نیست و احساس می‌کند که به مرگ یا جنون نزدیک است.

اختلال حمله پانیک

حمله پانیک در خواب و موقعیت های مختلف

حمله پانیک غالباً ناگهانی، بدون هشدار قبلی و بعضی اوقات حتی بدون وجود عاملی تحریک‌کننده رخ می‌دهد. ممکن است فرد در هنگام خواب و استراحت دچار وحشت‌زدگی شود‌.

بسیاری از مردم یک یا دو اختلال حمله پانیک را در طول زندگی تجربه می‌کنند و بعد از آن و زمانی که شرایط استرس‌ زا رفع شد، مشکل آن‌ها به خودی خود برطرف می‌شود.

اما اگر حملات ادامه‌دار، غیر منتظره و طولانی باشد، احتمالاً شخص به اختلال پانیک (panic disorder) مبتلا شده است. حملات پانیک به خودی خود کشنده نیستند؛ ولی می‌توانند ترسناک باشند و کیفیت زندگی را تحت تاثیر خود قرار دهند. 

حمله پانیک بعد از مصرف گل 

بعد از مصرف گل یا ماری‌جوانا، امکان بروز احساس وحشت و اختلال حمله پانیک وجود دارد. در چنین موقعیتی، توانایی تفسیر احساسات و عملکرد مغز دچار افت می‌شود و در نتیجه هراس به‌سراغ مصرف‌کننده می‌آید.

حملات پانیک بعد از زایمان

برخی از زنان حملات پانیک یا علائم اختلال وسواس فکری عملی (OCD) را در دوره پس از زایمان تجربه می کنند. حملات پانیک اپیزودهای مشخصی از اضطراب شدید همراه با علائم فیزیکی از جمله ضربان سریع قلب، احساس عذاب، تنگی نفس و سرگیجه را به‌همراه می‌آورد.

مشاوره آنلاین و تلفنی دکتر روانشناسی

حمله پانیک در بارداری 

حملات پانیک در دوران بارداری می‌تواند باعث نگرانی زیادی شود و بر جنین اثرات منفی بگذارد. بروز چنین اختلالی در برخی موارد همراه با زایمان زودرس یا به‌دنیاآوردن کودکان کم‌وزن است.

حملات پانیک در پریود

به دلیل تغییر ترکیب شیمیایی مغز و تأثیر هورمون‌هایی مانند استروژن و پروژسترون، زنان در حال حاضر بیشتر از مردان از اختلالات اضطرابی و حتی حملات پانیک رنج می برند. بروز اختلال حمله پانیک در دوران پریود محتمل‌تر هم می‌شود.

وحشت زدگی

انواع حمله پانیک

دو نوع کلی از اختلال حمله پانیک وجود دارد:

  • منتظره؛ حملات هراس مورد انتظار را معمولاً می‌توان پیش‌بینی کرد، چون علتشان را می‌دانید.
  • غیرمنتظره؛ حملات پانیک غیرمنتظره بدون دلیل ظاهری رخ می‌دهند. هر کسی ممکن است دچار حمله پانیک شود.

اختلالات هراس انواع مختلفی دارند. از جمله آنها باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • اختلال هراس اجتماعی؛ این اضطراب شدید در زمان قرارگرفتن در جمع و موقعیت‌های اجتماعی رخ می‌دهد.
  • اختلال هراس شبانه؛ ترس و وحشتی که در خواب رخ می‌دهد، اختلال هراس شبانه است و برخلاف کابوس، این ترس باعث بیدارشدن فرد مبتلا نمی‌شود. او در همان حالت خوابیده، اضطراب و وحشت را تجربه می‌کند.
  • اختلال هراس پس از سانحه؛ بعد از تجربه رخداد و حادثه‌ای ناخوشایند، اثرات اضطرابی آن در فرد ادامه پیدا می‌کند. 
  • اختلال هراس از مرگ؛ به ترس و اضطراب شدیدی گفته می‌شود که یک فرد از مردن دارد.
  • اختلال هراس از مکان‌های باز؛ بعضی از افراد از قرارگرفتن در مکا‌ن‌های باز و شلوغ مانند مراکز خرید و بازارها می‌ترسند.

دلایل حمله پانیک یا وحشت زدگی چیست؟

به درستی مشخص نیست که چه عواملی باعث بروز وحشت‌زدگی و اختلال هراس می‌شوند، ولی این عوامل می‌توانند در بروز آن نقش داشته باشند:

  • حمله پانیک ارثی است.
  • استرس زیاد.
  • تمایل زیاد به احساسات منفی و حساسیت زیاد در برابر موقعیت‌ها و رویدادهای استرس‌زا.
  • تغییراتی در عملکرد برخی قسمت‌های مغز.

حمله پانیک در ابتدا به یک‌باره و بدون هشدار قبلی رخ می‌دهد؛ ولی به مرور زمان بودن در شرایط و موقعیت‌هایی خاص آن را تحریک خواهد کرد. 

برخی از پژوهش‌ها ثابت کرده‌اند که پاسخ جنگ و گریز که یکی از عملکردهای طبیعی بدن انسان در هنگام برخورد با خطر است، در بروز حمله پانیک نقش دارد. برای مثال اگر یک خرس شما را دنبال کند، بدن به صورت غریزی واکنش نشان می‌دهد. 

در شرایط خطر، ضربان قلب بالاتر رفته تا بدن برای مقابله با شرایط مرگ‌بار آماده شود. بسیاری از این واکنش‌ها در وحشت‌زدگی هم رخ می‌دهد. با این همه به درستی مشخص نیست که چرا زمانی که هیچ خطر مشخصی وجود ندارد، فرد وحشت‌زده می‌شود. 

علائم حمله پانیک چیست؟

اختلا حمله پانیک یا همان وحشت‌زدگی معمولاً ناگهانی و بدون هشدار قبلی آغاز می‌شود. امکان بروز این حملات هر زمانی وجود دارد. در حال رانندگی، در حال خرید در یک مرکز تجاری، در هنگام خواب و یا در میانه‌ یک جلسه‌ مهم کاری، ممکن است آن را تجربه کنید. از نظر بسامد هم می‌توانند مکرر یا گاهیانه باشند.

حملات پانیک با هم متفاوت هستند، اما نشانه‌های آنها تا چند دقیقه ادامه خواهند داشت. بعد از بروز حمله، فرد احساس خستگی بسیار زیادی خواهد کرد.

برخی از علائم وحشت‌زدگی و اختلال پانیک عبارت‌اند از:

  • احساس مرگ یا خطر قریب‌الوقوع 
  • ترس از دست‌دادن کنترل و مرگ 
  • ضربان قلب سریع و شدید 
  • تعریق
  • درد شکم 
  • لرزش شدید 
  • تنگی نفس و احساس فشار بر گلو 
  • لرز 
  • تهوع 
  • احساس درد قفسه سینه 
  • سر درد 
  • سرگیجه و غش 
  • بی‌حسی و کرختی بدن 
  • احساس گرمای زیاد 
  • داشتن احساسات غیرواقعی و کناره‌گیری از جمع 

علائم حملات پنیک

حمله پانیک و تنگی نفس 

در طی یک حمله پانیک یا اضطراب ناگهانی، پاسخ جنگ یا گریز فعال می‌شود. این موضوع می‌تواند منجر به شکل‌گیری طیفی از علائم ناراحت‌کننده، از جمله تنگی نفس شود.

حمله پانیک و تپش قلب 

در حالت وقوع اختلال هراس، بدن سعی می‌کند اکسیژن بیشتری دریافت کند و تنفس سریع‌تر می‌شود. بدن هورمون‌هایی مانند آدرنالین هم ترشح می‌کند که باعث می‌شود تپش قلب بالاتر برود و ماهیچه‌ها حالت منقبض پیدا کنند.

حمله پانیک و تاری دید 

در زمان بروز اختلال حمله پانیک، امکان تاری دید هم بعید نیست. اضطراب شدید روی توانایی دیدن چشم‌ها اثرات منفی می‌گذارد. فعال‌شدن بدن و قرارگرفتن آن در حالت ستیز و گریز از جمله عواملی است که چنین عارضه‌ای را به وجود می‌آورد. 

حملات پانیک و تیروئید 

هورمون تیروئید در ایجاد و تنظیم انتقال دهنده های عصبی مانند سروتونین نقش اساسی دارد. سطوح پایین سروتونین با افسردگی و اضطراب مرتبط است. هنگامی که تیروئید به درستی کار نمی‌کند، این انتقال‌دهنده‌های عصبی نامنظم می‌شوند و به طور بالقوه موجبات اضطراب و حملات پانیک را فراهم می‌کنند.

حملات پانیک و تشنج 

امکان بروز تشنج در زمان بروز اختلال حمله پانیک وجود دارد. این حالت باید از تشنج ناشی از صرع تمییز داده شود. در واقع، تشنج‌هایی که ناشی از این حملات است، همیشه مشابه تشنج ناشی از صرع نیست.

حملات پانیک و حالت تهوع

اضطراب می تواند باعث تهوع و سایر مشکلات گوارشی شود. در خارج از مغز، سیستم گوارشی دارای یکی از بیشترین تعداد اعصاب در بدن است. برخی از دانشمندان حتی روده را مغز دوم می‌خوانند.

حملات پانیک و حمله قلبی

حملات پانیک زمانی رخ می‌دهند که هورمون‌های استرس واکنش «جنگ یا گریز» بدن را تحریک می‌کنند. این موضوع اغلب منجر به تندشدن قلب، درد قفسه سینه و تنگی نفس می‌شود. امکان دارد که در بعضی موارد، حملات پانیک منجر به حمله قلبی شوند.

تشخیص حمله پانیک چگونه است؟

پزشک با مشاهده‌ علائم فرد تشخیص می‌دهد که او به اختلال حمله‌ پانیک یا دیگر بیماری‌ها مانند بیماری قلبی یا تیروئید مبتلا است یا خیر.

برای یک تشخیص دقیق باید این موارد انجام شود:

  • معاینه‌ کامل بالینی و فیزیکی 
  • آزمایش خون برای بررسی عملکرد تیروئید و انجام نوار قلب و الکتروکاردیوگرام (ECG  یا EKG) برای ارزیابی عملکرد قلب 

گاهی هنگام مراجعه فرد به مطب پزشک از او خواسته می‌‌شود که پرسشنامه‌ مخصوصی را پر کند و اگر الکل یا هر نوع ماده‌ مخدر دیگری را مصرف می‌کند هم پزشک خود را در جریان بگذارد.

ضوابط تشخیص اختلال پانیک 

لزوماً همه‌ افرادی که وحشت‌زدگی را تجربه می‌کنند به اختلال هراس مبتلا نیستند. برای تشخیص اختلال حمله پانیک باید به این عوامل توجه کنید:

  • مرتب به حمله‌های هراس غیرمنتظره دچار می‌شوید یا نه.
  • از ترس وقوع دوباره حملات پانیک، فرد دچار حمله‌ای جدید می‌شود. 
  • توجه به زمان و فواصل وقوع حملات مهم است.
  • حمله‌ی پانیک در نتیجه مصرف دارو، بیماری یا دیگر مشکلات روانی مانند هراس اجتماعی (social phobia) یا اختلال وسواس فکری یا عملی  (obsessive-compulsive disorder) ایجاد می‌شود یا خیر.

حمله پنیک

درمان حمله پانیک چگونه است؟

درمان کمک بسیار زیادی در راستای کاهش شدت و تعداد حملات و بهبود عملکرد در زندگی روزانه انسان دارد. اصلی‌ترین روش‌های درمانی شامل روان‌درمانی و استفاده از دارو و توسط دکتر روانپزشک انجام می‌شوند. بنا به درجه و شدت، سابقه‌ فرد و در دسترس بودن روان‌درمانگر متخصص در زمینه‌ اختلال پانیک، شاید هر دو روش برای درمان به کار گرفته شوند. برای آشنایی با این تخصص مقاله روانپزشک کیست را در دکتردکتر مطالعه کنید.

روان درمانی برای حمله پانیک

روان‌درمانی موثرترین شیوه درمانی برای وحشت‌زدگی و اختلال حمله پانیک است. روان‌درمانی به فرد کمک می‌کند که علاوه بر شناخت بهتر اختلال هراس، راه‌های مبارزه با آن را هم بیاموزد.

نوعی از روان‌درمانی درمان رفتاری-شناختی (cognitive behavioral therapy) است.  در این روش  بیش‌تر در مورد وحشت‌زدگی و اختلال پانیک خواهید آموخت و متوجه می‌شوید که این حملات خطرناک نیستند. روان‌درمانگر به فرد کمک می‌کند که در محیطی ایمن علائم حمله پانیک را بازسازی کرده و واکنش مناسب را در برابر آن اعمال کند.

به مرور که شخص متوجه می‌شود حس فیزیکی حمله پانیک خطرناک نیست، وحشت‌زدگی برطرف خواهد شد. درمان موفق کمک می‌کند تا فرد بر ترس قرار گرفتن در موقعیت‌هایی که احتمال بروز وحشت‌زدگی در آن‌ها وجود دارد هم غلبه کند.

مشاهده‌ نتایج درمانی زمان‌بر است و نیاز به تلاش زیادی دارد. بعد از چند هفته ممکن است علائم این عارضه کاهش پیدا کنند و بعد از گذشت چند ماه، با کاهش شدید علائم، این حملات تا حدود زیادی برطرف شوند. برای اینکه مطمئن شوید روند درمان تحت کنترل است باید به صورت مرتب با روان‌درمانگر در ارتباط باشید.

داروهای مناسب اختلال حمله پانیک

داروها تا حدود زیادی به بهبود علائم همراه وحشت‌زدگی مانند افسردگی کمک خواهند کرد.

⚠️ هشدار: لطفا از مصرف خودسرانه‌ هرگونه دارو برای درمان اختلال پانیک بپرهیزید و هیچ دارویی بدون تجویز پزشک مصرف نکنید. ⚠️

انواع مختلفی از داروها برای کنترل علائم حمله‌های پانیک موثر هستند، این داروها عبارت‌اند از:

مهارکننده‌های بازجذب سروتونین

SsRI‌ها (Selective serotonin reuptake inhibitors) بی‌خطر هستند و عوارض جانبی کمی دارند. داروهای ضدافسردگی اولین گزینه‌ها برای درمان پانیک هستند. داروهایی همچون:

مهارکننده‌های بازجذب سروتونین و نوراپی فرین 

این دسته از داروها گروه دیگری از داروی افسردگی (Serotonin and norepinephrine reuptake inhibitors) هستند. ونلافاکسین (SNRI venlafaxine) از جمله داروهای این گروه است که برای درمان اختلال حمله پانیک مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا قرار دارد.

بنزودیازپین 

این دسته از داروها (Benzodiazepines) از جمله داروهای سرکوب‌کننده‌ی سیستم عصبی مرکزی (central nervous system) هستند. داروهایی همچون:

از آنجایی که این داروها وابستگی فیزیکی زیادی به دنبال دارند، معمولا در دوره‌های زمانی کوتاهی باید مصرف شوند. اگر فرد مشکل سو مصرف الکل یا مواد مخدر داشته باشد، این گروه از داروها برای او مناسب نخواهند بود. از طرفی، ممکن است با داروهای دیگر تداخل و عوارض جانبی خطرناکی را به دنبال داشته باشند. گاهی هم برای اثرگذاری بیشتر، نیاز به مصرف داروهای ترکیبی است.

توجه داشته باشید که بعد از استفاده از یک دارو، چندین هفته طول می‌کشد که روند بهبودی علائم بیماری دیده شود. همه‌ داروها خطر بروز عوارض جانبی را با خود دارند و برخی از داروهای خاص را نباید در موقعیت‌هایی همچون بارداری مصرف کرد. با پزشک خود در مورد خطرات احتمالی و عوارض جانبی داروها مشورت کنید.

پانیک اتک

درمان حمله پانیک با داروی گیاهی 

مصرف داروهای گیاهی برای درمان موقعیت‌های پیچیده‌ای مانند بروز اختلال حمله پانیک توصیه نمی‌شود. این داروها در آزمایشگاه امتحان نشده‌اند و مشخص نیست که ضمن بهبودبخشیدن به یک مشکل، چه اختلالات دیگری با خود به همراه می‌آورند.

حمله پانیک درمان قطعی دارد؟

اختلال حمله پانیک قابل درمان است و در صورت ابتلا می‌توانید بهبودی کامل پیدا کنید. اما بهتر است در اسرع وقت کمک پزشکی دریافت کنید چون اگر کمک پزشکی دریافت نکنید، اختلال هراس می‌تواند تشدید شود. در این صورت، مقابله با آن بسیار دشوار خواهد بود.

اختلال حمله پانیک چقدر طول می‌کشد؟

بیشتر حملات پانیک بین ۵ تا ۲۰ دقیقه طول می‌کشند و گاهی تا ۱ ساعت هم ادامه دارند. تعداد حملاتی که رخ می‌دهد، شدت‌های متفاوتی دارند.برخی از افراد ۱ یا ۲ بار در ماه دچار حملات می‌شوند، در حالی که برخی دیگر چندین بار در هفته، چنین چیزی را از سر می‌گذرانند.

چه کسانی بیشتر در معرض اختلال پانیک قرار دارند؟

نشانه‌های وحشت‌زدگی معمولاً در سال‌های آخر نوجوانی یا در اوایل بزرگسالی بروز پیدا می‌کند و در زنان و مردان دیده می‌شود.

برخی عواملی که خطر ابتلا به وحشت‌زدگی یا اختلال حمله پانیک را افزایش می‌دهند:

  • داشتن پیشینه خانوادگی 
  • تحمل استرس زیاد در زندگی، مانند مرگ یا بیماری سخت یکی از دوستان یا اعضای خانواده 
  • تجربه ضربه‌ شدید عاطفی و جسمی، مانند تجربه‌ تجاوز جنسی یا بودن در یک تصادف شدید 
  • تغییرات گسترده در زندگی، مانند طلاق یا بچه‌دارشدن 
  • سیگارکشیدن یا مصرف بیش از اندازه‌ کافئین
  • تجربه‌ تجاوز جنسی در کودکی 

اختلال حمله پانیک در کودکان

اختلال حمله پانیک در کودکان هم رخ می‌دهد. در طول حمله، ممکن است که کودک احساس ترس یا وحشت شدید، مشکل در تنفس، درد یا گرفتگی قفسه سینه، تغییرات ضربان قلب، سرگیجه، عرق‌کردن و لرزش را از سر بگذراند. حمله پانیک به طور ناگهانی شروع می شود و معمولا بین ۵  تا ۲۰ دقیقه طول می‌کشد. گاهی هم این مدت‌زمان بیشتر می‌شود. 

اختلال هراس در نوجوانان

اختلال هراس اغلب در دوران نوجوانی شروع می‌شود. اگرچه ممکن است در دوران کودکی هم وقوع پیدا کند اما در این دوران شایع‌تر است. حملات می‌توانند منجر به اضطراب شدید شوند و بر سایر بخش‌های خلق‌و‌خو یا عملکرد نوجوان تأثیر بگذارند. برخی از نوجوانان از موقعیت‌هایی که احساس می‌کنند با وقوع اختلال حمله پانیک همراه است، اجتناب می‌کنند.

حملات پانیک در سالمندان

حمله پانیک در سنین کهنسالی هم امکان وقوع دارد. هنگامی که یک فرد مسن دچار اختلال هراس می‌شود،علائمی مانند افزایش ضربان قلب، درد قفسه سینه، ضعف، حالت تهوع و احساس ضعف یا سرگیجه برایش رخ می‌دهد. حملات پانیک به طور تصادفی اتفاق می‌افتد و لزوماً دلیل مشخصی ندارند.

عوارض جانبی اختلال حمله پانیک

یکی از بدترین عوارض در مورد وحشت‌زدگی این است که شخص از تکرار دوباره‌ آن هراس بسیار زیادی خواهد داشت. همین ترس مانع از حضورش در موقعیت‌هایی خواهد شد که امکان بروز دوباره‌ حمله وجود دارد.

اگر حمله پانیک و اختلال هراس درمان نشوند، بر تمام جنبه‌های زندگی انسان اثر خواهند گذاشت. دچار شدن به این‌گونه حملات به صورت مکرر، باعث می‌شود که انسان به صورت مداوم در معرض حجم زیادی از ترس باشد و کیفیت زندگی به شکل زیادی پایین بیاید. 

پانیک اتک می‌تواند منجر به برخی مشکلات شود و یا به آن‌ها مربوط باشد؛ از جمله:

  • ایجاد فوبیاهای خاص، مانند ترس از رانندگی یا خروج از خانه 
  • نیاز به مراقبت پزشکی مداوم برای سایر مشکلات و عوامل تاثیرگذار بر سلامت فردی 
  • دوری‌کردن از بودن در میان جمع 
  • مشکلات در مدرسه یا محیط کار 
  • افسردگی، اضطراب و دیگر اختلالات روانی 
  • افزایش خطر خودکشی و افکار خودکشی 
  • سو مصرف الکل و دیگر مواد مخدر 
  • مشکلات مالی 

پنیک اتک

پیشگیری از حمله پانیک مقدور است؟

راهکاری قطعی برای پیشگیری از وحشت‌زدگی یا اختلال حمله پانیک وجود ندارد. بااین‌حال، این راهکارهای پیشنهادی شاید مفید واقع شوند:

  • اگر هر چه سریع‌تر حملات پانیک درمان شوند، از بدتر شدن آنها و تکرار دوباره و مکررشان جلوگیری خواهد شد.
  • دنبال‌کردن صحیح برنامه‌ درمانی از بدترشدن یا عودکردن علائم وحشت‌زدگی پیشگیری می‌کند.
  • انجام فعالیت‌های بدنی و ورزشی به صورت مرتب نقش مهمی در مبارزه با اضطراب دارد. 

چه زمانی باید برای حمله پانیک به پزشک مراجعه کرد؟

اگر نشانه‌های حمله‌ی پانیک را دارید، هر چه سریع‌تر برای درمان اقدام کنید. این دسته از حمله‌ها آن‌قدر که ناخوشایند و آزاردهنده هستند، خطرناک نیستند. از طرفی امکان کنترل این حملات بدون درمان ممکن نیست و اگر درمان مناسب اعمال نشود، حملات پانیک بدتر خواهند شد.

علائم حمله پانیک بعضی اوقات به نشانه‌های دیگر بیماری‌های جدی مانند حمله قلبی شبیه هستند. اگر فرد دلیل ایجاد این نشانه‌ها را نمی‌داند باید با مراجعه به پزشک به ارزیابی دقیقی از شرایط بیماری خود برسد.

چگونه اختلال هراس را کنترل کنیم؟

روش‌هایی برای کنترل این وضعیت وجود دارد:

  • پایبندی به برنامه‌ درمانی: رو به رو شدن با ترس‌ها می‌تواند دشوار باشد، ولی درمان کمک می‌کند تا شما احساس نکنید در خانه زندانی هستید.
  • ملحق شدن به گروه‌های حمایتی: شرکت در گروه‌های حمایتی به فرد این فرصت را می‌دهد که با افراد دیگری که مشکل مشابه‌ای دارند در ارتباط باشد و از تجربه جمعی بهره ببرد.
  • پرهیز از مصرف الکل، کافئین و مواد مخدر توهم‌زا: همه‌ این مواد باعث تحریک حملات و بدتر شدن آنها می‌شوند.
  • انجام تمرینات مدیریت استرس و روش‌های مدیتیشن: انجام یوگا، مدیتیشن، نفس عمیق‌کشیدن و حرکات کششی تا حد زیادی مفید است.
  • انجام فعالیت‌های بدنی: انجام حرکات ورزشی ایروبیک تا حدود زیادی در بهبود خلق‌و‌خو موثر خواهد بود.
  • داشتن خواب کافی: خواب کافی در طول شب از خستگی مداوم در طول روز جلوگیری خواهد کرد. 

چگونه حمله‌ پانیک را متوقف کنیم؟

بسیاری از افراد در زمان حمله تنفس دشوار، تعریق زیاد، لرز و ضربان قلب شدید را تجربه خواهند کرد. بسیاری دچار درد قفسه سینه می‌شوند و احساس می‌کنند که روحشان از بدن خارج شده است. گاهی شدت حمله آن‌قدر زیاد است که فرد گمان می‌کند که دچار حمله‌ یا سکته‌ی قلبی شده است. 

اختلال هراس برای فرد تجربه  ترسناکی  تلقی میشود .گاهی  ممکن است به سرعت اتفاق بیفتد.

 یازده راه برای توقف آن وجود دارد که با هم مرور می‌کنیم:

نفس عمیق کشیدن 

از آن‌جایی که تند تند نفس کشیدن  یکی از نشانه‌های حمله‌ی وحشت زدگی است و باعث افزایش ترس فرد می‌شود، نفس عمیق به کاهش علایم در طول حمله کمک خواهد کرد. 

به افراد توصیه می‌شود که روش صحیح نفس عمیق را با تمرین بسیار بیاموزند. در طی فرایند دم باید هوا به آرامی وارد ریه‌ فرد شده و بعد از شمارش تا عدد ۴ در یک بازدم عمیق خارج شود. 

تشخیص بروز اختلال حمله پانیک 

اگر فرد تشخیص دهد که به حمله‌ وحشت‌زدگی دچار شده و خبری از حمله‌ی قلبی نیست، می‌تواند به خود اطمینان دهد که این شرایط موقتی است و به زودی برطرف خواهد شد. 

فرد باید بتواند بر ترس خود غلبه کند و این موضوع را بپذیرد که این حمله باعث مرگ او نخواهد شد. غلبه بر این عوامل به فرد اجازه می‌دهد تا بر روی دیگر روش‌های موجود برای کاهش شدت علایم تمرکز کند.

بستن چشم‌ها 

برخی از حمله‌ها ناشی از عوامل تحریک کننده‌ای هستند که باعث نگرانی و هیجان بیش‌ از حد فرد شده‌اند. اگر فرد در محیط شلوغ و پر رفت و آمدی با عوامل تحریک کننده‌ی زیاد باشد، این ممکن است باعث ایجاد حمله در فرد شود. 

برای کاستن اثر عوامل تحریک‌کننده ، بهتر است که چشم‌ها در طول حمله بسته باشند. این کار به فرد کمک می‌کند تا با تمرکز بیش‌تری نفس بکشد. 

تمرین ذهن آگاهی 

ذهن آگاهی (Mindfulness) به فرد کمک می‌کند تا روی واقعیت اطرافش بیش‌تر تمرکز کند. از آن‌جایی که در طول حمله فرد احساس می‌کند که از فضای واقعی فاصله گرفته، ذهن‌آگاهی به فرد کمک خواهد کرد که با شرایط آزاردهنده‌ موجود مبارزه کند. 

فرد با زدن پای خود روی زمین، یا دست کشیدن به بافت لباس خود در طول حمله روی حس فیزیکی خود تمرکز کرده و این حس به او کمک خواهد کرد تا بهتر به واقعیت محیط اطراف خود تسلط داشته باشد. 

متمرکز شدن روی یک شئ

تمرکز کردن روی یک شئ به خصوص در طول بروز حمله به برخی افراد کمک می‌کند. جسمی را انتخاب کنید که به خوبی قابل مشاهده و تمام جزئیات آن به درستی قابل رویت باشد. برای مثال می‌توان به عقربه‌های ساعت توجه کرد. در طی توجه و تمرکز به آن جسم خاص توصیف دقیق ظاهر، رنگ، شکل و اندازه‌ آن به فرد کمک می‌کند تا از شدت علایم حمله کم کند. 

استفاده از تکنیک شل‌کردن عضلات 

شل‌کردن عضلات هم به توقف حمله وحشت‌زدگی کمک می‌کند. برای شل‌کردن عضلات بدن از عضله‌های ساده‌ای مانند انگشتان دست استفاده کنید.

درمان حمله پانیک

تصور کردن یک موقعیت خاطره‌انگیز یا یک مکان شادی‌آور 

بهترین مکانی که شما در آن احساس آرامش و شادی دارید، کجاست؟ یک ساحل آفتابی با دریایی مواج؟ یا یک کلبه‌ی چوبی در دل کوهستان؟

خود را درون آن مکان تصور کنید و تلاش کنید تا تمام جزئیات آن مکان را در ذهن خود بازسازی کنید. تصور کنید که پای خود را درون شن‌های گرم ساحل فرو کرده‌اید یا بوی خوش درختان کاج را استشمام می‌کنید. مکانی که در ذهن خود تصور می‌کنید، باید در محیط طبیعی و پر از عوامل آرامش بخش باشد. 

انجام ورزش سبک 

زمانی که فرد در موقعیت‌های استرس‌زا حرکات ورزشی سبک انجام دهد، اندورفین ترشح شده در بدن به بهبود روحیه‌ کمک بسیار زیادی خواهد کرد. فعالیت‌هایی مانند شنا کردن و پیاده‌روی در این شرایط توصیه می‌شود.

نگه داشتن گیاه اسطوخودوس در دست 

اسطوخودوس گیاهی آرامش‌بخش بوده و به از بین‌بردن استرس فرد کمک می‌کند. به افراد توصیه می‌شود که همیشه عصار‌ه‌ اسطوخودوس به همراه داشته و در مواقع ضروری مقداری از آن را روی ساعد دست خود مالیده و آن را بو کنند.

نوشیدن چای بابونه یا اسطوخودوس هم به آرامش فرد کمک می‌کند. اسطوخودوس نباید به همراه بنزودیازپین مصرف شود، چرا که باعث کسالت و خواب آلودگی شدید می‌شود.

مصرف بنزودیازپین‌ها

مصرف بنزودیازپین (Benzodiazepines) به محض احساس بروز اختلال حمله پانیک هم می‌تواند مفید واقع شود. بنزودیازپین‌ها که زاناکس هم جزئی از آنهاست، داروهای تایید‌شده‌ای هستند که برای اختلال پانیک از آن‌ها استفاده می‌شود.

این دارو در صورت تشخیص پزشک برای فرد تجویز شده و فرد با داشتن نسخه می‌تواند آن را دریافت کند. داروهای مذکور به شدت اعتیاد‌آور بوده و بدن با گذشت زمان به آنها عادت خواهد کرد. بنابراین تنها در موارد حاد باید استفاده شوند.

از انواع قرص ضداسترس نیز می‌توان برای کنترل حمله پانیک استفاده کرد.

غذاهای مفید و مضر برای حمله پانیک

غذاهای غنی از منیزیم می‌توانند به رسیدن به آرامش کمک کنند. سبزیجات برگدار مانند اسفناج  در این زمینه مفید هستند.منابع دیگر عبارت هستند از:

  • حبوبات
  • مغزها
  • دانه‌ها
  • غلات کامل
  • غذاهای غنی از روی (زینک) مانند صدف، بادام هندی، جگر، گوشت گاو و زرده تخم مرغ

مواد غذایی زیر هم اثرات منفی روی مبتلایان به اختلال حمله پانیک دارند:

  • کافئین
  • نوشیدنی‌ها و غذاهای شیرین
  • غذاهای فرآوری شده مانند چیپس، کلوچه
  • غذاهای منجمد و غذاهای آماده
  • غذاهای سرشار از چربی ترانس و چربی‌های اشباع بیش از حد، مانند غذاهای سرخ شده، گوشت قرمز، لبنیات پرچرب و کره

پانیک اتک ممکن است تنها یکبار اتفاق بیفتد، با این همه برخی چندین بار آن را تجربه می‌کنند. حمله مکرر پانیک غالباً به خاطر قرار‌گرفتن در موقعیت‌های خاص همچون صحبت‌کردن در جمع و نگرانی بی دلیل در مورد مسائل تحریک می‌شود. خصوصاً اگر این موضوع پیش‌تر هم باعث بروز حمله شده باشد. 

موقعیت‌های تحریک‌کننده، آن مواقعی هستند که فرد احساس خطر کرده، امکان فرار ندارد و پاسخ جنگ و گریز در بدن ایجاد می‌شود. ممکن است، شما یک یا دو بار دچار حمله پانیک شوید و جدا از آن یک زندگی شاد و سالم داشته باشید. یا اینکه شاید در خلال اختلالات دیگری همچون افسردگی، اختلال اضطرابی و غیره اختلال حمله پانیک یا همان وحشت‌زدگی را تجربه کنید. 

مراجعه به روانشناس در این زمینه راه‌گشا خواهد بود. یکی از بهترین روش‌ها برای دریافت نوبت هم استفاده از نوبت دهی آنلاین سایت دکتردکتر و مراجعه به متخصصان مراکز درمانی معتبر مانند بیمارستان دل آرام سینا است.

اگر درباره‌ اختلال حمله پانیک سوالی دارید، پرسش خود را  در بخش پرسش و پاسخ که در انتهای این مقاله قرار دارد،با ما در میان بگذارید. پزشکان و کارشناسان مجله دکتر دکتر آماده پاسخ‌گویی به سوالات شما عزیزان هستند.

منابع:

mayoclinic

medicalnewstoday

healthline

helpguide.org

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

536 دیدگاه در “حمله پانیک چیست؟ علائم و روش درمان اختلال هراس
  • سلام من نزدیک ب س ماهه ک احساس تنگیه نفس دارم دکتر هم رفتم همه ی ازمایشات رو انجام دادم گف از عصابته و کاره دیگ ای برام نکرد همیش نفس تنگی دارم شبا سخت میخوابم رو ب بالا نمیتونم بخوابم احساس میکنم دارم خفه میشم تو جمع دوسندارم زیاد باشم اخه خسته میشم شبا دیگ خیلی بهم فشار میاره احساس پوچی میکنم ناامید میشم از هرچی زندگیه اولاش ک با درد قفسه سینه کتف بود بعضی اوقات سر میشد بدترینش شبی بود ک با همسرم رفته بودم مسافرت تو جاده هراز تنگیه نفس و خشک شدن دهانو سر شدن بدن بود همون ترس برام هس الان دوس ندارم برم مسافرت جاهای دورو دوسندارم الان فق ی چیزی انگار سنگینی میکنه رو سینم ک دمو بازدمم ب مشکل بر میخوره

    پاسخ
    • دقیقا من هم همین علائم رو دارم ممنون میشم تجربیات خودتونو به منم بگین

      پاسخ
    • سلام
      دوست گرامی شما باید با مراجعه به روانپزشک از دارو استفاده کنید
      علایم شما علاوه بر پانیک نشان دهنده افسردگی نیز می باشد
      با درمان می توانید زندگی شاد و لذت بخشی داشته باشید

      پاسخ
  • عالی بود.. من این علائم رو دارم و با خوندن مقاله مفصل شما کمی آروم شدم.چون فکر می کردم بیماری های دیگه ای دارم. فقط یه سوال!؟ چه رژیم غذایی باید گرفته بشه؟ ممنون

    پاسخ
    • سلام
      تشکر
      رژیم غذایی خاصی مطرح نیست مگر اینکه غذایی همچون کافئین ها و سردیجات سبب تحریک علایم در شما شوند

      پاسخ
  • با سلام و احترام؛
    من ۳۰ ساله هستم و بعد از یک دیستونی(اختلال دارویی)که خیلی ترسناک بود و شبیه سکته و تشنج بود دچار حمله های پانیک شدم.من دو روزه بعد از یکسال دچار حمله شدید پانیک شدم.با اینکه خودم فوق لیسانس روانشناسی هستم اما نتواستم کنترلی روی هیجانات خودم داشته باشم.و الان هم تحت نظر استاد روانپزشکم تحت درمان حمله پانیک هستم.خیلی از وقوع مجدد آن میترسم.احساس میکنم دیگه آمادگی بدنی و ذهنی مواجه شدن با آن را ندارم.چه راهکاری وجود داره که دیگه دچار نشوم؟!

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز
      اگر زیر نظر روانپزشک هستید نگران نباشید
      اصلا به حمله پانیک فکر نکنید
      ورزش کنید و تغذیه مناسب داشته باشید
      به تفریحات و علایق خود همچون کارهای هنری بپردازید

      پاسخ
  • سلام .خانوم دکتر من دو سال پیش وقتی سرما خورده بودم دچار حمله پانیک شدم و بی هوش شدم رفتم دکتر فشارم افتاده بود و بعد از اون انواع ازمایشا رو دادم گفتن سالمم تا اینکه ی دکتر گفت حمله پانیک شدی و الان درگیرشی .دارو نوشت ی کم بهتر شدم چون داروهااذیتم میکرد قطع کردم تا پارسال هنوز اومد سراغم و تقریبا چند روز ی بار اون حالو دارم البته خیلی ضعیفتراز چند باراول .ولی بازم فک میکنم قراره بمیرم و … باید چیکار کنم ؟اصلا این پانیکه یا اضطراب یا … ممنون

    پاسخ
    • سلام
      دوست گرامی شما باید زیر نظر روانپزشک باشید و مصرف دارو را ادامه دهید تا علایم شما برطرف شود و سپس به تدریج دوز داروها کم و سپس قطع شود

      پاسخ
      • سلام خانوم دکتر بنده چند سالی این علائم پانیک دارم به چند روانپزشک هم مراجعه کردم ولی هیچ نتیجه ای نگرفتم فقط می خوام من و کمک کنین از این پانیک لعنتی خلاص شم عاجزانه خواهش می کنم ی راهکار بدین 32 سالمه واقعأن نمی دونم چکار ی انجام بدم به همه چیز زندگیم لطمه زده میزنه التماس کمک دارم

      • سلام
        دوست گرامی چه دارویی و چه مدت مصرف کردین؟؟
        لطفا راجع به علایم خود توضیح دهید

  • سلام خانم دکتر بنده پسر هستم با ۱۷ سال سن
    من الان حدود یکماه هست بعد فوت پدربزرگم دچار حمله پانیک شدم ، در اوایل طول درمان رفتم پیش متخصص قلب و یک اکو کوچکی گرفتن گفتن هیچی نیست همینطور نوار
    و احساس قلب دردو سرگیجم تا یمدت با قرص سرترالین و مراپرانونول کنترل میشد تا اینکه حس خفگی بهم دست داد و برای درمانش رفتم اندوسکومی ک گفتن اسید معدت بالاس و معدت هم خراش داره و برای اونم دارو مصرف میکنم
    و پیش روانپزشک هم رفتم ک ارپلازولام رو تجویز کردن بمدت ی هفته و نیم مصرف کردم ولی خودسر قطش کردم
    بطور ناگهانی از پریشب کتف و دست سمت چپم بهمراه قلب و قفسع سینم بدجور درد میگیره گز گز انگشتا اینا کاملا بی حس میشم و هی عرق میریزم رفتم نوار قلب دوباره گرفتن گفتن خوبه خوبی فقط ضربانت بالاس احساس خفگی هم که ول نمیکنه فعالیتی هم انجام میدم بدتر میشه
    میخام بدونم این مشکلات میتونه قلبی باشه ک من بازم دنبالش برم یا از معده و پانیکه؟

    پاسخ
    • سلام
      مجددا به روانپزشک مراجعه نمایید تا با تنظیم دوز و نوع دارو علایم کنترل شود

      پاسخ
  • سلام روزتون بخیر ۳۵ سالمه و متاهل هستم من حدود ده روز پیش دچار حمله پانیک شدم با تپش قلب شدید و احساس خفگی شروع شد نفس کشیدن برام سخت بود دکتر رفتم و ایشون تشیخص دادن پانیک‌ شدم دارو بهم دادن اون حالت ها کمتر شده و کاملا از بین نرفته
    ترس از خفگی دارم احساس میکنم هرچیزی که بخورم ممکنه باعث خفگیم بشه خوردن قرص هم برام مشکل شده حتی گاهی اوقات قورت دادن آب گلو هم برام سخت میشه و احساس کنم چیزی راه گلوم رو بسته از بچگی ترس از خفگی رو داشتم اینقدر برام آزاردهنده نبوده چندتا دکتر رفتم و بهم گفتن عصبیه
    البته مشکل کم کاری تیروئیدم دارم که تحت نظر دکتر هستم

    پاسخ
    • سلام
      زیر نظر روانپزشک به مصرف دارو ادامه دهید
      یک ماه پس از مصرف دارو کم کم علایم شما بهبود می یابد

      پاسخ
  • سلام
    ببخشید آیا افسردگی ولذت نبردن هم میتواند با درمان پانیک درمان شود
    چون من بعد از حملات پانیک دچار افسردگی میشم

    پاسخ
    • سلام
      باید به روانپزشک مراجعه فرمایید
      ممکن است همراه با پانیک دچار افسردگی نیز باشید

      پاسخ
  • سلام و وقت بخیر خدمت شما عزیزان
    من حدود ده روزه راه تنفسیم تو قفسه سینه ام درد میکنه و دردش به دندونام و فک پایینم هم میرسه گاهی وقتا احساس میکنم مثلا لقمه ای تو گلوم گیر کرده و داره خفه ام میکنه(دردش شبیه دردیه که مثلا یه مسافت طولانی رو بدون آمادگی جسمانی قبلی با دهن باز دویدم) و گاها گوشام هم درد میگیره و حساس میشم به صدای زیاد
    تب و سرفه وبدن درد و مشکل گوارشی هم ندارم
    اینا از علایم چی میتونه باشه
    ممنون میشم از پاسخگوییتون

    پاسخ
  • سلام وقت بخیر
    من در اواخر اسفند ۹۹ یعنی زمان اوج کرونا دچار حمله شدم البته بعد از شنیدن ابتلای برادرم به کرونا. بعد از آن تقریبن هرروز حمله رو تجربه کردم. کمی که بهتر میشدم باشنیدن یک خبر بد مجددا دچار اضطراب می شدم. الان بعد از گذشت حدود ۵۰ روز از علائم تنگ نفس خبری نیست و در طی روز دچار افسردگی و ناتوانی می شوم. آیا رو به بهبود هستم؟ چه باید بکنم؟

    پاسخ
    • سلام
      مراجعه به روانپزشک و روان درمانی به همراه دارو نیاز می باشد

      پاسخ
      • باسلام.من اولین بار توی کلاس درسم دچار حالت تهوع و تپش قلب شدید و ضعف و سبکی سر شدم.آزمایش خون دادم موردی نبود.پیش دکتر قلب رفتم مشکلی نداشتم.فقط مشکلم رفلاکس بود.ولی بعد از اون بازم استرسی میشم در صورتی که اصلا دلیلی برای استرسی شدن نمیبینم ولی علائمش خیلی ضعیف تره و میدونم اتفاقی نمیفته ولی اینکه چرا اینجوری میشم فکرمو درگیر کرده.دو روز پیش داشتم با شخصی صحبت میکردم که یهو دچار سبکی سر شدم و هر چه زود تر میخواستم صحبتمو تمام کنم ولی در کل ترسی از حظور تو اجتماع ندارم.هنوز پیش دکتر مغز نرفتم تا چک بشم.علائمش همیشه متفاوته.خلاصه اینکه ممنون میشم راهنماییم کنید .و اینکه این روزا یکم کم خواب هم هستم.و پس از غذا خوردن احتمال حمله شدید تر میشه و اشتهامم گاهی اوقات کم میشه و گاهی اوقات طبیعه.

      • سلام
        اینکه قبلا در طول زندگی خود استرس و اضطراب داشته اید یا خیر مهم است
        بهتر است جهت بررسی بیشتر به روانپزشک مراجعه کنید

  • سلام وعرض ادب،خانم دکتر من نمیدونم مشکلم پنیکه یاآسم چون آسم هم دارم وقتی به شدت عصبی میشم برای چن دیقهبه زورنفس میکشم کل بدنم میلرزه و نمیتونم تکون بخورم وحس میکنم روی زمین نیستم ناخوداگاه گریم میگیره و صدام بعضی جاهاش به شدت بالا میره و چشمامونمیتونم بازکنم چنددقیقه ک میگذره به حالت عادی برمیگردم ولی ازین ک این حالت بهم دست داده ازخودم متنفرمیشم برای مدتهاومیترسم تومکانای عمومی برام اتفاق بیوفته و ناشی ازخجالت زیادی ک بابت این حالم دارست،یه مدت دولوکستین وسرترالین مصرف کردم حس میکردم بهترم ولی توخاب و خوراکم تاثیرگذاشته بودوهمیشه دستام میلرزید ک دیگ نخوردم حالی ک اون لحظه دارم فقط قسمتی ک حس میکنم روی زمین نیستمودوسدارم و نمیخام این مشکلم حل بشه ک گاهی تجربش کنم ولی خجالتوشرمندگیواحساس ضعفی ک ازبالانیومدن نفسمو لرزش بدنم دارم ترغیبم میکنه ک براش دنبال راه حل باشم و همه اینابازباعث نمیشه به دکترمراجعه کنم ممنون میشم بهم بگین مشکلم پانیکه یاآسم وحمله عصبی،سابقه سه بارخودکشی دارم و خیلی وقتها بازبه سرم میزنه ۲۱سالمه و مجردم چندسال پیش به مدت ۶ ماه هرروزترامادول مصرف میکردم و وقتی متوجه شدم ک دارم اعتیادپیدامیکنم بهش بخاطر علاقه ای ک به پدرم دارم دیگ نخوردم چندبارگل مصرف کردم ولی محدودو فقط بخاطر خندهایی ک اون موقع سراغم میاد ۴سال هم هست ک سیگارمصرف میکنم و ازبچگی پدرومادرم باهم مشکل داشتنوپدرمومادرموکتک میزد حتی قصدجونشم میکردومن باجسه نحیفم وگریه هام میخاستم جلوشونوبگیزم مامانم جلوی چشم من امپول هوامیخاست ب خودش تزریق کنه الان تویه رابطه احساسیم ولی هرروزدعواوبحث داریم بااین حال هردوخیلی عاشق همیم ولی ترس ازبحث کردن منوتوهفت ماه پنج بارترغیب ب رفتن کرده و خدافظی کردم بااینکه باتموم وجودم دوسشدارم این مرد رو ایشون هم بنظرم مشکل اعصاب دارن و کوچکترین مشکلاتوبه یه بحث بزرگ میکشونن

    پاسخ
    • سلام
      دوست گرامی شما باید با مراجعه به روانپزشک ،مرتب تحت نظر ایشون باشید
      تا با گذر زمان و استفاده از دارو به مرور مشکل شما حل شود
      به نظر علاوه بر حملات پانیک دچار افسردگی نیز می باشید

      پاسخ
  • سلام وعرض ادب،خانم دکتر من نمیدونم مشکلم پنیکه یاآسم چون آسم هم دارم وقتی به شدت عصبی میشم برای چن دیقهبه زورنفس میکشم کل بدنم میلرزه و نمیتونم تکون بخورم وحس میکنم روی زمین نیستم ناخوداگاه گریم میگیره و صدام بعضی جاهاش به شدت بالا میره و چشمامونمیتونم بازکنم چنددقیقه ک میگذره به حالت عادی برمیگردم ولی ازین ک این حالت بهم دست داده ازخودم متنفرمیشم برای مدتهاومیترسم تومکانای عمومی برام اتفاق بیوفته و ناشی ازخجالت زیادی ک بابت این حالم دارست،یه مدت دولوکستین وسرترالین مصرف کردم حس میکردم بهترم ولی توخاب و خوراکم تاثیرگذاشته بودوهمیشه دستام میلرزید ک دیگ نخوردم حالی ک اون لحظه دارم فقط قسمتی ک حس میکنم روی زمین نیستمودوسدارم و نمیخام این مشکلم حل بشه ک گاهی تجربش کنم ولی خجالتوشرمندگیواحساس ضعفی ک ازبالانیومدن نفسمو لرزش بدنم دارم ترغیبم میکنه ک براش دنبال راه حل باشم و همه اینابازباعث نمیشه به دکترمراجعه کنم ممنون میشم بهم بگین مشکلم پانیکه یاآسم وحمله عصبی،سابقه سه بارخودکشی دارم و خیلی وقتها بازبه سرم میزنه ۲۱سالمه و مجردم چندسال پیش به مدت ۶ ماه هرروزترامادول مصرف میکردم و وقتی متوجه شدم ک دارم اعتیادپیدامیکنم بهش بخاطر علاقه ای ک به پدرم دارم دیگ نخوردم چندبارگل مصرف کردم ولی محدودو فقط بخاطر خندهایی ک اون موقع سراغم میاد ۴سال هم هست ک سیگارمصرف میکنم

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز شرح حال و علایم شما به دقت بررسی شد
      شما باید به متخصص روانپزشک مراجعه کنید یا از تماس تلفنی مجموعه دکتر دکتر جهت مشاوره تلفنی با متخصص روانپزشک استفاده کنید
      با مصرف دارو به طور منظم مشکل شما رفع خواهد شد

      پاسخ
      • تشکر

  • سلام خانم دکتر خسته نباشید
    بنده 26ساله و مجرد هستم یه شب وقتی با دوستام رفته بودیم شهر بازی سوار یکی از وسایل هیجان انگیز پارک شدیم و اولین بار اونجا حمله پانیک بهم دست داد خیلی شدید بود یه حسی مثل سکته قلبی داشتم ناگفته نماند که قبلش ماریجوانا مصرف کرده بودم(فکر میکنم اگه اون شب ماریجونا مصرف نکرده بودم تا اینکه بعد مصرف سوار اون وسیله نمیشدم هیچوقت با این اخلال اشنا نمیشدم)غرورم اجازه نمیداد به اپراتور بگم وسیله رو نگه داره چون همه منو به عنوان یه فرد نترس میشناسن خلاصه اون شب گذشت و من فکر میکردم اون اتفاق یا حمله بخاطر تاثیر ماریجوانا و همراه شدنش با هیجان زیاد بوده دفه بعدی حدود 3یا2ماه بعد اتفاق افتاد دوتایی با دوستم میرفتیم مسافرت و اون پشت فرمون بود بازم قبلش ماریجونا مصرف کرده بودم حالم بشدت بد شد نمیدونستم چیکار کنم تمام سعیم این بود که دوستم متوجه این موضوع نشه.مجموعا 3بار این حمله موقع مصرف ماریجونا بهم دست داد بعدش دیگه مصرف نمیکنم فکر میکردم بخاطر اونه ولی بازم بعد قطع مصرف حمله داشتم البته با شدت کمتری 3بار بعد قط مصرف اینجوری شدم از همه عذاب اورتر اینه که اخرین بار تو خونه اینجوری شدم قبل خواب و صبحشم معده درد داشتم
    خودم حس میکنم دلیل این اختلال رو میدونم دلیلش ناتوانی بعد از تلاش زیاد برای تغییر شرایط شغلی و مالی بوده چون اولین بار روی اون وسیله پارک به این موضوع فکر میکردم که اینجوری شدم چیز دیگه ای که اذیتم میکنه که موقع حمله دلم سریعا باید از محل که هستم دور بشم و تنها باشم.همش میترسم موقعی که جایی هستم که نمیشه محل رو ترک کرد حالم بد بشه مثلا موقعی که ارایشگاه هستم یا امثال این
    من دلم نمیخاد به پزشک مراجعه کنم یا دارو مصرف کنیم خودمم حس میکنم میتونم خود درمانی از پسش بربیام
    بنظر شما میتونم با قطع سیگار و ورزش و مراقبه درمان بشم؟عذر خاهی که مطلبم طولانی شد من نمیتونم با هیچکس راجب این موضوع صحبت کنم ممنون میشم اگه راهنمایید کنید

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز
      شما قدم اول درمان یعنی شناخت مشکل خود را برداشته اید
      اما جهت تکمیل روند درمان باید هم از نظر روحی و برخورد با مشکلات و حل مساله مشاوره و آموزش ببینید و هم درمان دارویی انجام شود
      با توجه به عدم تمایل مراجعه حضوری از مشاوره تلفنی مجموعه دکتر دکتر جهت ارتباط با متخصص روانپزشک استفاده کنید

      پاسخ
  • باسلام. من اولین حمله که دقیقا نمیدونم پانیکه یاحمله اظطراب هستش رو۱۵خرداد۹۴ بهم دست داد.که با مراجعه به دکتراعصاب و روان بهم گفت ازافسردگیه. از اون موقع به بعد به وسیله دارورفع شد تادوسال. بعد از دوسال باکوچکترین ترس یااظطراب حمله بهم دست میده. دارویکشیشون سیتالوپرامه ۲۰ورهاکین۲۰۰.الان نزدیک به ۵ساله حالم یه جوریه .اگر راهی بهترهست که من از این بیماری رها یی پیدا کنم ممنون میشم. حالم یه جوریه همش فکر میکنم منگم. راهنمای کنید سپاسگذار ی میکنم

    پاسخ
    • سلام بجای رهاکین ۲۰۰ قرص دپاکین ۲۰۰ مصرف شود و سیتالوپرام هم به بعضی ها نمیسازد.

      پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز
      نوع و دوز داروها باید زیر نظر متخصص روانپزشک تغییر کند و داروی موثرتری جایگزین شود

      پاسخ
  • سلام دکتر من از سن ۱۶‌سالگی احساس میکنم به این بیماری دچار شدم و الان ۴ ساله به صورت نا مرتب درگیرشم که‌ علائم شدید در من استرس واظطراب و دوری از مکان های جمعی است باعث شده خیلی از موفقیت هام در‌این سن از دست بدم با‌ خانوادم مشورتی‌نکردم‌ ،از یک شوک فک کنم سر زده
    خیلی میخوام که این ترس و خوف از خودم دور‌کنم خیلی باعث پیشرفتم در‌زندگیم میشه لطفا کمک کنید تا بتونم دوباره عادی زندگی‌کنم

    پاسخ
    • سلام من هم از بچگی با استرس و اضطراب شدیدی رو برو هستم و اصلا روحیه خوبی ندارم چندین بارم پانیک داشتم و پانیک های طولانی مدت

      پاسخ
      • سلام
        دوست گرامی مراجعه به روانپزشک و بررسی علایم و به دنبال ان روان درمانی و دارودرمانی ضروری می باشد

    • سلام
      دوست عزیز
      با توجه به سابقه ۴ ساله علایم و ایجاد اختلال در زندگی جهت درمان دارویی موثر باید حضوری به متخصص روانپزشک مراجعه کنید

      پاسخ
  • با سلام و احترام
    از دوران کودکی همیشه با ترس روبرو بودم و علتش دعوای خانوادگی بود، پدرم عصبانی بود و اکثر اوقات مادرم و کتک میزد و ما بچه ها با وحشت با این صحنه های دردناک مواجه بودیم با این بدبختی بزرگ شدیم تا اینکه من به خدمت سربازی رفتم و سه ماه از این خانواده شوم فاصله گرفتم از اضطراب و خواب های پریشان رهایی یافتم تا اینکه‌ به نزد خانواده برگشتم پدر تقریبا پیر شده بود و یه مقدار از ما که بزرگ شده بودیم کمتر مادرمو کتک میزد ناگفته نماند مادرم هم زن عصبانی و سیگاری بود.
    وقتی بیست ساله بودم پدر مرد و من تحت تاثیرات تعصبی در فکر از دست دادن پدر به افسرده‌ی دچار شدم و از اون موقع بود که با دوا دکتر روزگار میگذراندم.
    ۳۵ ساله بودم مادر مرد حاصل این خانواده خشن ۲ برادر و ۲ خواهر هست خواهرم بزرگم سال قبل بعد از گذراندن ۳ سال از سرطان مرد خواهر کوچکم مشکل روده داره و از اون کوچیکتر برادرم آدم پرخاشگریست که تعادل ذهنی نداره و من که همکنون ۴۱ ساله هستم متاهل دارای دو دختر آدم آروم و کتاب خوان تا به امروز بیشتر با مشکلات معده مواجه بودم از زمان پاندمی کروناویروس مشکلات معدم بیشتر شده و از عید به این طرف بیشتر از ۸ مورد اورژانسی نیمه شب با اضطراب و ترس و با معده درد به درمانگاه محلی محلی رفتم و با تزریق سرم و قرص برگشتم و هر دفعه دو روز در حال سموم بسر بردم بیشتر متخصصین بهم گفتند حملات پانیک هست و گفتند باید به روانشناس مراجعه کنی ضمنا تمام مراحل اندوسکپی سوناگرافی عکس رنگی و آزمایش ها مربوط به گوراشم سالم بود. از اینک مطلب زیاد شد پوزش میخوام.
    لطفا اگه مقدور باشه راهنمایی کنید. با سپاس

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز همانطور که سایر پزشکان گفته اند علایم شما به نفع پانیک است و با توجه به سابقه طولانی عدم آرامشی که در زندگی تجربه داشته اید جهت درمان دارویی موثر باید به متخصص روانپزشک مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام خدا قوت
    من در همین دوره کرونا دچار اضطراب شدید شدم همش گر گرفتگی داشتم و احساس میکردم تب دارم و دارم کرونا میگیرم رفتم دکتر بهم آسنترا 50 داد که از یکچهرام تا یکی کم کم اضافه کنم و الازین دوونیم که نصفش رو هر روز میخورم قرار بود الازین رو بیست روز بخورم و قطع کنم که بعد از بیست روز اولین شبی که نخوردم صبحش دچار حمله پانیک شدم و دوبار دیگه هم با فاصله چند روز تکرار شد شدید عرق میکنم و بعضی صبحا صورتم کمی ورم داره ولی دکترم گفته ادامه بده عادی میشه کی میتونم الازین رو بذارم کنار فکر می کنم تمام مشکلات مال همین الازینه

    پاسخ
  • سلام من ترس از مرگ دارم و از شنیدن خبر مرگ فامیل دچار پانیک میشم و همش افکاری مثل خودکشی دارم میشه منو راهنمایی کنین

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز
      شما جهت درمان دارویی باید به متخصص روانپزشک مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام و خسته نباشید
    دوماهی هست که کتف و بازوی چپم گهگداری سِر میشه و به نوعی میگیره و همچنین تک سرفه هم دارم ،متخصص قلب ۳ تا ازمایش ازم گرفت نوار و اکو و ورزش.گفت که از لحاظ قلبی مشکلی نداری،بعدش رفتم پیش متخصص اعصاب و گفت احتمالا پانیک هستش،سوالم اینکه که این سه آزمایش قلب برای سلامتی قلب و عروق بسنده میکنه یا بازم آزمایش دیگه ای هم هست واسه قلب،حالا موندم حرف کدوم دکترو گوش کنم،قلب یا اعصاب،ناگفته نماند که تو این چن وقته مشکلات گوارشی هم داشتم

    پاسخ
    • سلام
      لطفا به پزشک خود اعتماد کنید
      احتمالا از نظر قلبی مشکلی وجود ندارد
      به روانپزشک مراجعه فرمایید

      پاسخ
  • سلام خسته نباشین چندین مقاله راجب پانیک خوندم و شک دارم که دچار همین حملات هستم یا نه لطفا راهنمایی بفرمایین بیماری پوستی پسوریازیس و افتادگی دریچه میترال قلب و سندروم روده تحریک پذیر دارم و با کوچکترین فشار عصبی تپش قلب میگیرم اولین بار ده سال پیش بعد از یک مشکل استرس زا درد در قفسه سینه و دست ها تپش قلب شدید سردرد و تهوع و لرز شدید و عدم توانایی در تکان دادن پاها و دست ها و حتی لحظه ای عدم توانایی در صحبت کردن رو تجربه کردم که اوج این حمله نزدیک به ده دقیقه طول میکشه اما درد در قفسه سینه تا چند روز بعد هم هست و این حملات تا کنون سه بار دیگه برام پیش اومده و همیشه در خانه و بعد از یک فشار روحی و شرایط استرس زا برام پیش اومده راهنمایی میفرمایید که مراجعه به متخصص قلب کنم یا روانپزشک؟! ممنونم

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز علایم ذکر شده بیشتر مطرح کننده حملات پانیک هستند
      جهت اطمینان و درمان به روانپزشک مراجعه فرمایید

      پاسخ
      • با سلام و وقت بخیر
        من حدود ۳ سال پیش دچار حملات پانیک و اضطراب شدم.که تحت درمان قرار گرفتم.الان شبی یک عدد آسنترا ۵۰ مصرف میکنم.با این حال بعضی اوقات دچار حمله ولی بصورت خیلی خفیف میشم.دچار بی حالی و لرزش خفیف گاهی تهوع میشم.من ۵۰ سال سن دارم.مصرف دارو تا کی باید باشه؟ آخه گفته بودند طول درمانش ۲ سال هست.باید چکار کنم؟ از خوردن دارو خسته شدم.وآیا مصرف این دارو عوارض داره؟

  • سلام دکتر من حدود ۵ ساله که دچار پانیک میشم ولی اوایل تشخیص درستی داده نشد تا اینکه یه پزشکی تشخیص پانیک دادن و آلپرازولام نیم رو تجویز کردن حدود ۳ ساله آلپرازولام رو می خورم به این صورت که هربار دچار حمله میشوم یه دوره مثلا یک ماهه می خورم و بعد قطع میکنم و خیلی هم آروم میشم اما الان حدود ۳ ماهه که دائم دارم آلپرازولام رو می خورم فقط تونستم از روزی یک عدد به روزی نصف قرص کاهش بدم ولی اینبار نتونستم قطعش کنم از طرفی می خوام قرص رو قطع کنم از طرف دیگه شبها توی خواب پانیک میشم و خیلی هم در طول روز استرس دارم لطفا راهنمایی کنید چه کار کنم از قرص خوردن خسته شدم

    پاسخ
  • سلام خسته نباشید من یک ساله استرس دارم واین استرسم هر دفعه به یک مدلی هست یک دفعه مغز سرم تیر میکشه یک دفعه استرس فقط به قلب درد وضربان بالا ختم میشه ووسواس فکری هم داشتم همش فکر میکردم بلایی سرخودم یا خانواده ام میاد یا ریزش مو وپوست صورتم داغون شد ولی بیشترین استرسی وکه تو این یک سال تجربه کردم به صورت حمله بوده وهیچ مشگلی نداشتم ویک هو عرض نیم ساعت جوری استرسی میشدم که اصلا نفسم بالا نمیومد وقلب درد وطپش قلب شدید میسدم که دوبارم به متخصق قلب رجوع کردم این حملات گاهی طولانی وشدیده گاهی کوتاه وشدید نیست وهمراه با این ترس واسترس پوست لبمو هم میکنم وانگار کمک میکنه استرم کمتر بشه گاهی فایده نداره پوست لبمو که میکنم استرسمو تشدید میکنه حتی ممکنه دوماه اروم باشم ویک هو این استرس بهم دست بده خواستم بدونم من مشگلم چیه خیلی ممنونم

    پاسخ
    • سلام واحترام وقت بخیر من 42 سالمه، پنج سال پیش حمله عصبی بواسطه کارم بهم دست داد،دکتر کلونازپام 1تجویز کرد وگفت باید تعداد دفعات مصرف کم کنی، منم اینکارو کردم الان دوساله نصف صبح ونصف موقع خواب مصرف میکنم مصرفم تایمی نداشت راحت بودم.ولی دوماهی هست که صبحها بدنم میلرزه حتما باید همون لحظه مصرف کنم با پروپرانول چون همراه تپش قلب هستش،ورزش میرفتم الان حتی دوکیلو هم نمیتونم بلند کنم چون سرگیجه میگیرم.اهل هیچگونه الکل یا مخدر هم نیستم. فقط احساس میکنم کلونازپام منو داره از زندگی عادی روزمره دور میکنه وچالش درست میکنه.حتی نمیتونم مسواک بزنم چون بدنم لرزش میگیره.با تشکر

      پاسخ
      • سلام
        دوست گرامی زیر نظر روانپزشک کم کم کلونازپام را قطع کرده و پزشک داروهای جایگزین برای شما تجویز خواهد کرد