هموروئید یا بواسیر تورم سیاهرگها یا رگهای خونی در داخل و اطراف مقعد و پایین رکتوم است. این وضعیت زمانی اتفاق میافتد که فشار اضافی روی این سیاهرگها وجود داشته باشد. بواسیر یا در داخل مقعد (داخلی) یا زیر پوست اطراف مقعد (خارجی) قرار دارد. حدود نیمی از افراد تا سن ۵۰ سالگی به هموروئید مبتلا میشوند. روشهای خانگی مانند مصرف غذاهای فیبردار و تحرک یا روشهای جراحی برای درمان بواسیر استفاده میشوند.
در ادامه این مطلب از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر درباره علائم بواسیر، عوارض و روشهای درمان بواسیر صحبت میکنیم و به سوال بواسیر چیست پاسخ میدهیم.
محتوای علمی و پزشکی این مطلب، دکتر حسین شقایق، متخصص جراحی عمومی مورد بررسی و تایید قرار گرفته است.
اگر سوالی در خصوص روشهای تشخیص و درمان هموروئید دارید، آن را در قسمت کامنتها درج کنید تا متخصصین دکتر دکتر شما را راهنمایی کنند.
هموروئید یا بواسیر چیست؟
بواسیر یا هموروئید به تورم و گشاد شدن سیاهرگهای موجود در ناحیه راست روده و مقعد گفته میشود. این وضعیت زمانی رخ میدهد که فشار بیش از حدی بر رگهای خونی در این ناحیه وارد میشود، که میتواند ناشی از عوامل مختلفی مثل یبوست مزمن، بارداری، نشستن طولانیمدت یا بلند کردن اجسام سنگین باشد. در واقع، بواسیر بسیار شبیه به واریس در پاها است و زمانی رخ میدهد که دیوارههای سیاهرگها ضعیف و متورم شوند.
این بیماری در برخی از مناطق به اشتباه به نام «باباسیل» شناخته میشود، اما اصطلاح پزشکی دقیق برای آن “بواسیر” یا “هموروئید” است.
علائم بواسیر
علائم بواسیر میتواند شامل درد، خارش و ناراحتی در ناحیه مقعد باشد. یکی از شایعترین علائم حضور خون در مدفوع یا روی دستمال کاغذی پس از اجابت مزاج است. این خون معمولاً روشن و بدون لخته است.علاوه بر این افراد مبتلا به بواسیر ممکن است احساس فشار یا برآمدگی در ناحیه مقعد داشته باشند. در برخی موارد، هموروئیدها ممکن است به خارج از مقعد بیرون زده و باعث التهاب و درد بیشتری شوند. خارش و سوزش در ناحیه مقعد نیز از دیگر نشانههای رایج این بیماری است.
به گفته nhsinform:
علت دقیق هموروئید مشخص نیست؛ اما با افزایش فشار در رگهای خونی داخل و اطراف مقعد شما مرتبط است. این فشار میتواند رگهای خونی پشت شما را متورم و ملتهب کند. همچنین خونریزی پس از دفع مدفوع، خارش، یک توده آویزان در خارج از مقعد، ترشح مخاطی پس از دفع مدفوع، درد، قرمزی و تورم در اطراف مقعد شما از مهمترین علائم بواسیر هستند.
درد مقعدی
درد مقعدی یک مشکل شایع است که میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد. این درد ممکن است به علت هموروئید، شقاق مقعدی، عفونت یا بیماریهای التهابی روده ایجاد شود. علائم همراه با درد مقعدی شامل خارش، سوزش و خونریزی است. این درد میتواند در هنگام دستشویی تشدید شود. تشخیص دقیق علت درد مقعدی توسط پزشک ضروری است تا درمان مناسب انجام شود. در بسیاری از موارد، تغییر در رژیم غذایی، افزایش مصرف فیبر و درمانهای موضعی میتواند به کاهش درد و بهبود وضعیت کمک کند.
بیرون زدگی گوشتی
بیرون زدگی گوشتی که به آن هموروئید خارجی نیز گفته میشود، به برآمدگیهای نرم و دردناک در ناحیه مقعد اشاره دارد که ناشی از تورم و التهاب رگهای خونی است. این وضعیت میتواند باعث ایجاد ناراحتی، خارش و سوزش شود و در برخی موارد با خونریزی همراه باشد.
علل اصلی بیرون زدگی گوشتی شامل یبوست مزمن، بارداری و نشستن طولانیمدت است. درمانهای خانگی مانند استفاده از کمپرس سرد و پمادهای موضعی در برخی موارد مؤثرند؛ اما در صورتی که علائم خفیف نشود مراجعه به پزشک و بررسی گزینههای درمانی مناسب ضروری است.
سوزش مقعد
سوزش مقعد یکی از علائم شایع بواسیر است. در این حالت، التهاب و تورم رگهای خونی در ناحیه مقعد به ایجاد حس سوزش و ناراحتی منجر میشود. این سوزش معمولاً هنگام دستشویی کردن تشدید میشود و ممکن است با خارش و درد نیز همراه باشد. وجود هموروئید خارجی در ناحیه مقعد میتواند سبب تحریک بیشتر و افزایش احساس درد و ناراحتی شود. رعایت بهداشت شخصی، نشستن در حمام آب گرم و مصرف فیبر کافی در رژیم غذایی میتواند به کاهش سوزش ناشی از بواسیر کمک کند.
خونریزی در مقعد
خونریزی یکی از علائم برجسته بواسیر است و معمولاً به علت تورم و التهاب رگهای خونی در ناحیه مقعد و راست روده رخ میدهد. این خونریزی معمولاً به صورت خون در مدفوع یا روی دستمال کاغذی بعد از دستشویی کردن مشاهده میشود و ممکن است در اثر فشار زیاد هنگام یبوست رخ دهد.
خونریزی ناشی از بواسیر معمولاً بدون لخته است اما در برخی موارد میتواند نشاندهنده مشکلات جدیتری باشد. تشخیص دقیق و درمان مناسب برای جلوگیری از عوارض بیشتر اهمیت دارد. مصرف خوراکیهای با فیبر بالا، افزایش مصرف آب و تغییر در عادات دفع میتواند به کاهش خونریزی کمک کند. در صورت ادامه خونریزی مشاوره با دکتر گوارش ضروری است.
احساس فشار در مقعدی
احساس فشار در ناحیه مقعد یکی از علائم شایع بواسیر است که بهدلیل تورم و التهاب رگهای خونی ایجاد میشود. این احساس معمولاً در زمان دستشویی کردن تشدید میشود و ممکن است فرد حس کند که نیاز به دفع مدفوع دارد؛ حتی اگر هیچ مدفوعی وجود نداشته باشد. این فشار میتواند برای فرد آزاردهنده باشد و به اضطراب و ناراحتی منجر شود.
در برخی موارد احساس فشار میتواند به مشکلاتی مانند یبوست یا عفونت مقعدی مرتبط باشد. درمان مناسب شامل تغییر در عادات غذایی، مصرف فیبر بیشتر و استفاده از داروهای ملین میتواند به کاهش این فشار کمک کند.
بروز ترشحات از ناحیه مقعد
بروز ترشحات یکی از علائم ممکن بواسیر است که میتواند نشاندهنده التهاب یا تحریک در ناحیه مقعد باشد. این ترشحات معمولاً بهصورت مایع شفاف یا کدر و گاهی اوقات با بوی ناخوشایند همراه هستند. ترشحات ممکن است ناشی از التهاب بافتهای اطراف بواسیر یا وجود عفونت باشد. این وضعیت میتواند باعث ناراحتی و خارش در ناحیه مقعد شود و بهدنبال آن احساس عدم راحتی در فعالیتهای روزانه فرد ایجاد کند.
انواع بواسیر
بواسیر، که به هموروئید نیز شناخته میشود به دو نوع اصلی تقسیم میشود:
- بواسیر داخلی: این نوع بواسیر در داخل راست روده و بالاتر از خط مقعد قرار دارد. معمولاً در این حالت درد و ناراحتی کمتری احساس میشود اما ممکن است خونریزی مشاهده شود. خون به صورت روشن و بدون لخته در مدفوع یا روی دستمال کاغذی ظاهر میشود.
- بواسیر خارجی: این نوع بواسیر زیر پوست در ناحیه مقعد قرار دارد و ممکن است به دلیل التهاب و تورم رگها برآمدگیهای قابل مشاهدهای ایجاد کند. این نوع بیشتر با درد، خارش و سوزش همراه است و ممکن است خونریزی نیز داشته باشد.
علاوه بر موارد ذکر شده انواع هموروئید میتواند به اشکال مختلفی نیز وجود داشته باشد از جمله بواسیر پیچیده یا بواسیر لخت شده که در آن رگهای خونی به شدت آسیب دیده یا کشیده میشوند. درمان هر نوع بواسیر معمولاً به شدت علائم و نوع آن بستگی دارد.
علت بواسیر
بواسیر که به هموروئید نیز معروف است به علتهای گوناگونی ایجاد میشود. یکی از عوامل اصلی افزایش فشار بر رگهای خونی در ناحیه مقعد است که میتواند در اثر مشکلاتی مانند یبوست، اجابت مزاج سخت یا نشستن طولانیمدت رخ دهد. بارداری نیز میتواند به دلیل افزایش وزن و تغییرات هورمونی خطر بروز بواسیر را افزایش دهد. عادات غذایی نادرست، کمبود فیبر و عدم تحرک بدنی نیز از دیگر عوامل موثر در بروز بواسیر محسوب میشوند. ژنتیک نیز ممکن است نقش داشته باشد زیرا برخی افراد به طور طبیعی مستعد بروز بواسیر هستند.
یبوست
یبوست یکی از علل اصلی بروز بواسیر است که بهدلیل سختی و کاهش تعداد دفعات دستشویی ایجاد میشود. وقتی مدفوع سخت و خشک میشود فشار بیشتری به رگهای خونی ناحیه مقعد وارد میآید. این فشار میتواند باعث تورم و التهاب در رگها شده و به بواسیر منجر شود.
یبوست اغلب ناشی از عوامل مختلفی مانند رژیم غذایی کمفیبر، کمبود مایعات، عدم فعالیت بدنی و استرس است. برای پیشگیری از بواسیر مهم است که افراد مصرف فیبر را افزایش دهند، آب کافی بنوشند. شما میتوانید با رژیم مایعات شروع کنید و ورزش را در برنامه روزمره خود بگنجانند.
نشستن طولانیمدت
نشستن طولانیمدت یکی از عوامل مؤثر در بروز بواسیر است. این وضعیت معمولاً به دلیل فشار مداوم بر رگهای خونی در ناحیه مقعد و آسیب به بافتهای نرم ایجاد میشود.
افرادی که ساعات طولانی روی صندلیهای سخت یا توالت مینشینند ممکن است بیشتر در معرض خطر بروز بواسیر قرار بگیرند. فشار ناشی از نشستن میتواند به تورم رگها و ایجاد احساس ناراحتی منجر شود. برای کاهش خطر بهتر است که افراد بهطور منظم برخیزند و حرکات کششی انجام دهند. همچنین تنظیم زمان نشستن و استفاده از صندلیهای ارگونومیک میتواند مفید باشد.
بارداری
بارداری یکی از عوامل مهم در بروز بواسیر است. در این دوره با افزایش حجم خون و تغییرات هورمونی، رگهای خونی در ناحیه مقعد تحت فشار بیشتری قرار میگیرند. همچنین رشد رحم باعث فشردن عروق خونی در ناحیه لگن میشود که میتواند منجر به تورم و التهاب رگها شود. تغییرات در سبک زندگی، کاهش فعالیت بدنی و یبوست نیز در دوران حاملگی شایع است و میتواند به بواسیر دامن بزند. اهمیت مراقبتهای بهداشتی و رعایت رژیم غذایی حاوی فیبر و مایعات در کاهش این مشکلات بسیار بالا است و میتواند به بهبود وضعیت زنان باردار کمک کند.
عادات غذایی نادرست
عادات غذایی نادرست یکی از علل مهم بروز بواسیر به شمار میرود. مصرف کمفیبر و غذاهای پرچرب، قندی و فرآوریشده میتواند منجر به یبوست و دفع مدفوع سخت شود. این وضعیت فشار بیشتری به رگهای خونی در ناحیه مقعد وارد میآورد و احتمال التهاب و بروز بواسیر را افزایش میدهد. همچنین عدم مصرف کافی مایعات میتواند به خشکی مدفوع و دشواری در دستشویی کردن منجر شود. برای پیشگیری از بواسیر لازم است افراد عادات غذایی سالم را رعایت کنند شامل مصرف میوهها، سبزیجات، غلات کامل و مایعات کافی تا سلامت رودهها و کاهش خطر بواسیر را تضمین کنند.
فعالیت بدنی کم
عادات غذایی نادرست یکی از علل مهم بروز بواسیر به شمار میرود. مصرف کمفیبر و غذاهای پرچرب، قندی و فرآوریشده میتواند منجر به یبوست و سخت شدن مدفوع شود. این وضعیت فشار بیشتری به رگهای خونی در ناحیه مقعد وارد میآورد و احتمال التهاب و بروز بواسیر را افزایش میدهد. همچنین عدم مصرف کافی مایعات میتواند به خشکی مدفوع و دشواری در اجابت مزاج منجر شود. برای پیشگیری از بواسیر لازم است افراد عادات غذایی سالم را رعایت کنند، شامل مصرف میوهها، سبزیجات، غلات کامل و مایعات کافی تا سلامت رودهها و کاهش خطر بواسیر را تضمین کنند.
ژنتیک
ژنتیک یکی از عوامل مهم تاثیرگذار در بروز بواسیر است. اگر اعضای خانوادهای سابقه ابتلا به بواسیر داشته باشند احتمال اینکه نسلهای بعدی نیز به این مشکل دچار شوند بیشتر است. وراثت میتواند به ساختار و عملکرد رگهای خونی در ناحیه مقعد ارتباط داشته باشد. برخی افراد بهطور طبیعی دارای فیبرهای کلاژنی ضعیفتری هستند که رگهای خونی آنها را بیشتر در معرض تورم و بروز بواسیر قرار میدهد. بنابراین وراثت و ژنتیک میتوانند بهعنوان عوامل خطرزا در ایجاد بواسیر شناخته شوند. آگاهی از این عامل میتواند در پیشگیری و نظارت بر سلامت مقعد مفید باشد.
افزایش سن
افزایش سن یکی از عوامل مهم در بروز بواسیر است. با گذشت زمان،رگهای خونی در ناحیه مقعد بهطور طبیعی ضعیفتر و انعطافپذیری خود را از دست میدهند. این تغییرات میتوانند باعث افزایش احتمال تورم و التهاب در رگها شوند که منجر به بواسیر میگردد. همچنین با افزایش سن، عادات غذایی و سطح فعالیت بدنی ممکن است تغییر کند که میتواند به مشکلاتی مانند یبوست و فشار در ناحیه مقعد منجر شود. بنابراین افراد مسن در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بواسیر قرار دارند و توجه به رژیم غذایی و فعالیت بدنی در این سنین اهمیت زیادی دارد.
چاقی
چاقی یکی از عوامل اصلی در بروز بواسیر به شمار میرود. افزایش وزن باعث فشار بیشتر بر رگهای خونی در ناحیه مقعد میشود که این وضعیت میتواند منجر به تورم و التهاب شود.
تحقیقات نشان میدهد که چاقی علت بواسیر در مردان است زیرا این گروه تمایل بیشتری به تجمع چربی در ناحیه شکم دارند که فشار بیشتری به عروق مقعد وارد میکند. همچنین افراد چاق معمولاً کمتر فعال هستند و ممکن است عادات غذایی نامناسبی داشته باشند که میتواند به یبوست و در نتیجه بواسیر منجر شود. بنابراین کنترل وزن و داشتن شیوه زندگی سالم از اهمیت بالایی برخوردار است.
علت بروز بواسیر در مردان چیست؟
علت بواسیر در مردان به تاریخچه پزشکی خانوادگی آنها برمیگردد. اگر سابقه خانوادگی دارید، اغلب در حین اجابت مزاج فشار میآورید، یبوست یا اسهال مزمن (طولانی مدت) دارید، ممکن است به هموروئید مبتلا شوید. علائم بواسیر در مردان شامل خون در مدفوع، درد در اطراف مقعد یا خارش است.
علت بواسیر در زنان
هموروئید در زنان به اندازه هموروئید در مردان شایع است. حدود نیمی از جمعیت بالای ۵۰ سال مبتلا به این وضعیت هستند. بااینحال، دلایل ابتلای زنان با مردان در برخی موارد متفاوت است؛ برای مثال، هموروئید در بارداری نیز شیوع زیادی دارد و از عوارض بارداری است. در زنان حامله، به علت فشار جنین روی احشاء شکمی و تغییرات هورمونی، سیاهرگهای مقعدی متورم میشوند. در هنگام زایمان نیز بر روی این وریدها فشار زیادی وارد میشود؛ ولی به هر صورت در بیشتر زنان هموروئید ناشی از حاملگی یک مسئله زودگذر است که با درمان خانگی و مراقبت های بعد از زایمان طبیعی برطرف میشود.
درجهبندی بیماری بواسیر
بیماری بواسیر دارای درجهبندی مختلفی است که با توجه به درجه بیماری پزشک گوارش درمان مناسب برای آن را تجویز میکند. در جدول زیر به بررسی درجهبندی این بیماری پرداختهایم :
درجهبندی بیماری هموروئید | توضیحات |
درجه ۱ | در گرید ۱، سیاهرگها گشاد شدهاند ولی هرگز از مخرج خارج نمیشوند و تنها علامت آنها خونریزی است. |
درجه ٢ | سیاهرگهای گشاد شده در زمان دفع از مخرج خارج میشوند و با پایان اجابت مزاج خودبهخود به داخل مخرج برمیگردند. |
درجه ٣ | تودههای بواسیری با دفع از مخرج خارج میشوند، اما خودبهخود به داخل مخرج باز نمیگردند؛ بلکه با کمک دست به داخل مخرج بازگردانده میشوند. |
درجه ۴ | در گرید ۴ بیماری هموروئید، تودههای بواسیری با دفع از مخرج خارج میشوند و دیگر به داخل برنمیگردند. |
گرید ۴ بیماری باباسیل (بواسیر) نیاز به درمان فوری توسط پزشک را دارد. در مقاله تخصص گوارش و کبد چیست به بررسی این تخصص و وظایف آن پرداختهایم.
نحوه تشخیص بواسیر
برای تشخیص هموروئید، پزشک از دستگاه آنوسکوپ استفاده میکند که در داخل مقعد گذاشته میشود؛ به کمک این دستگاه مقعد و پایین راست روده را نشان میدهد. در این فرایند، متخصص گوارش بهدنبال وریدهای برجسته و متورم میگردد. گاهیاوقات، پزشک پس از پوشیدن دستکش میتواند با لمس کردن محیط داخل مقعد را معاینه کند تا از اختلالات دیواره مقعد مطلع شود.
در برخی موارد، نیاز به استفاده از وسیله سیگموئیدوسکوپ است. این وسیله علاوه بر راستروده میتواند قسمت انتهای روده بزرگ در سمت چپ را هم نشان دهد. چنین روندی به معاینه بیمار و بررسی علل خونریزی گوارشی کمک میکند. گاهی پزشک بعد از معاینات فیزیکی برای تشخیص بهتر روشهای کولونوسکوپی و معاینه دیجیتالی را پیشنهاد میکند.
راههای درمان بواسیر
با توجه به شدت هموروئید و نوع آن، میتوان برای درمان بواسیر از روشهای مختلفی استفاده کرد. اگر شدت درد و خونریزی کم باشد، میتوان از درمان خانگی استفاده کرد. در صورتی که درمان خانگی بواسیر جوابگو نبود، میتوان از روشهای دیگر از جمله درمان دارویی و جراحی کمک گرفت.
درمان خانگی بواسیر چیست؟
اغلب میتوانید درد خفیف، تورم و التهاب این بیماری را با درمان خانگی هموروئید کاهش دهید. از روشهای درمانهای خانگی بواسیر خفیف میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از پدهای سرد برای کاهش درد (برای خنثی کردن تورم، بستههای یخ را روی ناحیه مقعد خود قرار دهید.)
- خوردن غذاهای با فیبر بالا مثل میوهها، سبزیجات و غلات (تمشک، گلابی و سیب، دشمن بواسیر و از بهترین میوهها برای درمان هموروئید هستند.)
- نشستن در آب گرم (دو تا سه بار در روز منطقه مقعد خود را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در آب گرم بگذارید.)
- کرم یا پماد حاوی هیدروکورتیزون
- حذف دستمال توالت خشک و سفت از محصولات مراقبتی
- مصرف داروهای مسکن تجویزی
- تمیز نگه داشتن محدوده مقعد
با درمانهای خانگی، هموروئید اغلب در عرض یک هفته از بین میرود. اگر بیشتر از یک هفته درگیر بواسیر خونی هستید؛ هر چه سریعتر به یک متخصص هموروئید (بواسیر) مراجعه کنید.
درمان هموروئید با مصرف دارو
در صورتی که بواسیر یا هموروئید علائم خفیفی ایجاد کند و نیازی به جراحی نباشد، پزشکان اغلب از روشهای دارویی برای کاهش علائم و تسکین درد استفاده میکنند. این درمانها شامل موارد زیر هستند:
- استفاده از کرمهای موضعی: کرمهای ضد بواسیر با ترکیباتی مانند هیدروکورتیزون، میتوانند التهاب و خارش را کاهش دهند. این کرمها مستقیماً روی ناحیه آسیبدیده اعمال میشوند و به تسکین سریع علائم کمک میکنند.
- پماد هموروئید: پمادهای مخصوص هموروئید، مانند پماد هموروهرب، که به دلیل ترکیبات ضدالتهابی و تسکیندهنده خود مورد توجه برخی بیماران قرار گرفته است، به کاهش تورم و خارش کمک میکنند. این پمادها برای استفاده در هموروئیدهای خفیف تا متوسط مناسب هستند.
- شامپوها یا محلولهای ضد بواسیر: این محصولات که اغلب حاوی مواد موثری مانند هیدروکورتیزون و لیدوکایین هستند، به کاهش درد و خارش کمک کرده و میتوانند علائم بواسیر را به سرعت تسکین دهند. این محلولها معمولاً به عنوان یک درمان کمکی در کنار کرمها و پمادها توصیه میشوند.
- شیاف هموروئید: شیاف آنتی هموروئید که بهویژه برای بواسیر داخلی توصیه میشوند، به دلیل دسترسی مستقیم به ناحیه آسیبدیده، علائم را سریعتر تسکین میدهند. این شیافهای آنتی هموروئید معمولاً حاوی ترکیبات ضدالتهابی و بیحسی موضعی مانند هیدروکورتیزون و لیدوکایین هستند که درد و تورم را کاهش میدهند.
این درمانهای دارویی، که بدون نیاز به جراحی و به صورت موضعی مورد استفاده قرار میگیرند، معمولاً عوارض جدی ندارند و برای هموروئیدهای خفیف تجویز میشوند. با این حال، در صورتی که علائم بواسیر تشدید یابد یا به درمانهای خانگی و دارویی پاسخ ندهد، مشورت با پزشک ضروری است تا روشهای درمانی دیگر مدنظر قرار گیرد.
درمان بواسیر با جراحی
در بعضی موارد بواسیر شدید باید به وسیله جراحی درمان شود. در عمل بواسیر با نابود کردن وریدهای واریسی ناحیه مقعد، هموروئید درمان میشود.
از جمله روشهای عمل بواسیر برای درمان هموروئید میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
روش جراحی | توضیحات |
بستن ورید مقعدی به وسیله باند پلاستیکی | در این روش یک نوار پلاستیکی دور پایه ورید متورم بسته میشود. با بستن این نوار جریان خون ورید قطع و پس از چند روز ورید خشک، چروکیده و کنده میشود. |
اسکلروتراپی | در این روش با تزریق مواد شیمیایی داخل هموروئید و اطراف آن، ورید چروکیده میشود. |
کواگولاسیون با نور مادون قرمز | سوزاندن هموروئيد با دستگاه |
عمل جراحی برداشتن هموروئید | گاهی اوقات در بواسیر حاد داخلی و خارجی با علائم شدید، نیاز به جراحی وریدهای برجسته است. |
گفتنی است درد مقعدی اغلب بهعنوان یکی از نشانههای بواسیر داخلی یا خارجی محسوب میشود و میتواند ناشی از تحریک، التهاب یا ترومبوز در عروق هموروئیدی باشد.
نحوه پیشگیری از بواسیر
بهترین راه برای جلوگیری از بواسیر این است که از یبوست جلوگیری کنید. برای جلوگیری از هموروئید و کاهش علائم، نکات زیر را در زندگی روزمره رعایت کنید:
- غذاهایی با فیبر بالا بخورید: مصرف میوهها، سبزیجات و غلات باعث تسریع دفع روده میشود و حجم آن را افزایش میدهد. این وضعیت به شما کمک میکند تا از فشارهایی جلوگیری کنید که باعث ایجاد هموروئید میشوند.
- به مقدار زیاد مایعات بنوشید: روزانه ۶ تا ۸ لیوان آب و مایعات دیگر بنوشید تا مدفوع را نرم نگه دارید.
- در هنگام دفع مدفوع زیاد فشار نیاورید؛ فشار آوردن و نفسکشیدن در هنگام تلاش برای خروج مدفوع، باعث ایجاد فشار بیشتری در رگهای رکتوم میشود.
- از نشستن طولانی مدت اجتناب کنید؛ نشستن بیش از حد طولانی، به ویژه در توالت، میتواند فشار روی رگهای مقعد را افزایش دهد.
ورزش برای کمک به جلوگیری از یبوست و کاهش فشار روی رگها بسیار موثر است. ورزش میتواند به افزایش وزن بیش از حد هم کمک کند. وزنتان که زیاد شود، احتمال ابتلا به بیماری هم قوت میگیرد. در صورت تشدید شدن بیماری، باید به متخصص گوارش مراجعه کنید.
عوارض بواسیر
عوارض جانبی بواسیر معمولاً نادر هستند، اما در مواردی ممکن است مشکلاتی ایجاد شود که کیفیت زندگی فرد را تحت تأثیر قرار دهند. این عوارض شامل موارد زیر میشوند:
- کمخونی: در صورتی که بواسیر داخلی به طور مکرر باعث خونریزی شود، ممکن است در طول زمان به کمخونی منجر شود. خونریزیهای مکرر و مزمن، هرچند ممکن است بهظاهر جزئی به نظر برسند، در صورت ادامه یافتن میتوانند سطح آهن بدن را کاهش داده و باعث ضعف، خستگی و علائم کمخونی شوند.
- اختناق هموروئید: اگر خونرسانی به بواسیر داخلی قطع شود، این وضعیت میتواند باعث بروز درد شدید و ناگهانی شود. اختناق هموروئید زمانی رخ میدهد که سیاهرگهای داخلی به حدی متورم و مسدود شوند که جریان خون به آنها متوقف میشود، و این وضعیت میتواند منجر به تورم، درد بسیار زیاد و حتی عفونت در ناحیه مقعد شود.
اگرچه بواسیر اغلب عارضهای جدی به حساب نمیآید، اما در صورت مشاهده علائم مداوم یا درد شدید، مراجعه به دکتر هموروئید (بواسیر) پیشنهاد میشود تا از تشدید مشکلات و عوارض احتمالی جلوگیری شود. درمان به موقع میتواند از بروز عوارض نادر اما ناخوشایند بواسیر پیشگیری کند.
بواسیر بیماری شایعی است اما میتوان آن را درمان کرد
هموروئید یک مشکل شایع است که میتواند بهدلیل عوامل مختلفی مانند یبوست، نشستن طولانیمدت، عادات غذایی نادرست، چاقی، بارداری و ژنتیک ایجاد شود. پیشگیری از آن نیازمند تغییر در سبک زندگی و عادات غذایی است. افزایش مصرف فیبر، مایعات کافی، فعالیت بدنی منظم و کاهش استرس میتواند به کاهش خطر ابتلا به بواسیر کمک کند.
آگاهی از عوامل خطر و علائم اولیه میتواند به مدیریت و درمان مؤثر این مشکل کمک کند. در نهایت توجه به سلامت مقعد و رودهها میتواند به بهبود کیفیت زندگی افراد کمک نماید. برای پیدا کردن بهترین متخصص ها و پزشک ها در این حوزه به سایت دکتر دکتر مراجعه کنید.
منابع:
mayoclinic.org
health.harvard.edu
nhsinform.scot
با سلام وخسته نباشید بنده مدتی هس که موقع دفع مدفوع دچار سوزش میشم یعنی مدفوع اول سفته بعد نرم میشه و این باعث سوزش چند ساعته میشه ولی اصلا خونریزی ندارم آیا این مشکلم بواسیر یا شقاق.ممنونم
سلام
بله ممکن باشه
باید معاینه بشین
سلام وقت بخیر
من وقتی مدفوع میکنم خون همراهش می آید و بعد خیلی خیلی درد میکند وبه خودم نگاه کردم کونم یک ترک کوچک برداشته
سلام خسته نباشی خانم دکتر من به انداز کوچک گوشت از منقعدم بیرون اومد موقه متفعوع خیلی عزیت میشم بعد زایمانم این یبوست به وجود اومده نظره شما چیه
سلام من وقتی مدفوع میکنم نمیدونم از واژنم خون میاد یا از مقعد فقطم چن قطرس دیگ تموم میشه تا سری بعد میشه کمک کنید
سلام من باردارم 11هفته بواسیر داخلی دارم عذاب میکشم چه درمانی موثر ممنون
سلام
با توجه به اینکه باردارین امکان پیشنهاد دارو بدون مشاوره وجود ندارد
از تماس تلفنی با متخصص جراحی استفاده کنین
سلام خسته نباشید بسبار سپاسگزارم از مقاله ی مفیدتون.
من ۱۷ ساله هستم و در ناحیه مقعد برجستگی هایی حس میکنم اما نه درد داره ،نه خارش و نه خونریزی.
آیا این هم جزء بواسیر محسوب میشه؟
باتشکر
سلام
اگر این علایم را ندارین نمیتوان گفت بواسیر
باید معاینه شین
سلام ممنون از شما سپاسگزارم که این مقاله را زحمت کشیده و در سایت قرار داده اید فکر کنم کافی است و اطلاعات مربوط به بواسیر برام خوب مفید بود انشاالله که همه بیماران از این نکات شما حد اکثر استفاده را بکنند پدر پایان تشکر و سپاس از تمامی پزشکان و متخصصان این مجموعه را دارم. بسیار عالی و مفید بود
تشکر دوست عزیز
سلامت باشید?
سلام برای سن بالای 50 سال که قرص های فشار واعصاب استفاده میکند قرص همورویید ایراد ندارد
سلام خير ايرادي نداره اما بهتره اول از نظر گوارش توسط متخصص گوارش بررسي شويد.
سلام من ۷ ساله سندروم روده تحریک پذیر دارم یبوست شدید دارم بزور دفع دارم هرچقدم دکتررفتم فاید نداشت لطفا راهنمایی کنید واقعاخسته شدم سوزش شدید دارم خارش دور اطراف مقعدم
سلام من حدودا دوساله ک یبوست داشتم الان نزدیک های ۶ ماست ک حس میکنم بواسیر دارم میشنم درد دارم ی تیکه گوشت دور مقعد دارم ی مدتت خوب شد باز دردش شروع شده الان دوتا شده…خجالت میکشم دکتر برم میشه راهنمایی کنید ممنونم…
من بواسیر بیرون خیلی دارم خودم هم همیشه یبوست هستم
سوزش شدید دارم بعضی وقتا خون میاد یه تیکه گوشت از مقعدم خارج شده مشکلم چیه
باسلام واحترم
یک توده کوچک اندازه نخود در محل معقد با خونریزی خفیف در هنگام دفع مشاهده میشود لطفا راهنمایی فرمایید.
سلام آیا پوست هاییکه اطراف مقعد آویزان است همان بواسیر است
سلام بله، بايد به متخصص داخلي مراجعه كنيد تا ويزيتتون كنن و اينكه نبايد بذاريد دچار يبوست شويد.
سلام من 38سالمه ازبچگی هم مشکل بواسیردارم هرسال چندروزخونریزی بارنگ روشن دارم بدون دردوسوزش ازجراحی هم میترسم هیچ دارویی هم استفاده نکردم تاحالا من چکارکنم
سلام خدمت شما
ببخشید بنده حدود یه ماه پیش یبوست داشتم و یبوستم یک هفته طول کشید ولی بعد از اون با نوشیدن زیاد اب و خوردن غذاهای فیبر دار یبوستم از بین رفت.
از همون موقع تا حالا در ناحیه مقعد خارش دارم هیچ وقت دچار درد یا خونریزی نشدم و این خارش هم گاهی اتفاق میفته چند روز پیش یه برامدگی خیلی کوچیک در اطراف مقعدم مشاهده کردم ایا مبتلا به هموروئید شدم؟
با تشکر
سلام
نمیشه قطعی گفت
چون خارش دارین لازم معاینه شین.ممکن چین پوستی یا مسایل دیگه هم باشه اگه رابطه مشکوک داشتین از نظر hpv هم بررسی لازم
سلام من هموروئید خارجی دارم ارثیه همراه باخونریزی خیلی اذیت میشم پمادام جی ازداروخانه گرفتم برای رفع سریعترش چی بخرم تاازبین بره
سلام، من۲۶سالمه، حدود۴ساله که هر چند هفته یک بار هنگام مدفوع اینطوری میشم: مقدار زیادی خون رنگ روشن ازم خارج میشه، البته ایندفعه درحال ادرار بودم که دیدم مقدارزیادی خون ازمقعدم خارج شد(حدود ۲ساعت از خونریزی بامدفوع گذشته بود وظاهراً ادامه همون خونریزی بود) درد خاصی هم ندارم فقط مقدار کمی درد وسوزش زمان دست زدن به مقعد،درضمن به علت سختی دفع ادرار در دستشویی زیاد مینشینم وزور زدن هم دارم، لطفا راهنمایی کنید ممنون میشم ازتون
سلام وقت بخیر، بنده 10 روز توده ای کنار مقعدم ظاهر شده که کبود رنگ است. اما هیچ علائمی از بواسیر یا هموروئید ندارم. فقط سفت و دست که میگذارم دردناک است. ممکن است بواسیر باشد؟ یبوستی هم نیستم فقط هفته ی قبل یک بار یبوست شدم و کمی فشار اوردم. با تشکر منتظر پاسخ شما هستم.
سلام ممکن است دچار هموروئید ترومبوزه شده باشید باید متخصص جراحی عمومی مراجعه کنید
سلام
من هموروئید خارجی داشتم یک سال قبل لیزر کردم ولی متاسفانه چند ماه قبل دوباره برگشت،از پماد انتی هموروئید استفاده کردم رفع شد ولی حالا دوباره برگشته و بازم دارم از پماد استفاده میکنم ..دیگه واقعا خسته شدم ،چه کاری باید انجام بدم؟ایا لازمه دوباره لیزر یا عمل جراحی انجام بدم در صورتی که باز بعد از چند سال قرار برگرده ؟
سلام
جراحی بستگی به درجه یا گرید هموروئید شما دارد شما باید پس از جراحی نیز رژیم غذایی خود را رعایت نمایید از مواد ملین استفاده کنید سبزی و میوه و مایعات فراوان بخورید تا دچار یبوست نشوید و زمینه را برای ایجاد هموروئید دوباره فراهم نکنید
سلام خسته نباشبد جناب دکتر تیکه گوشت قرمز از مقعد بیرون زده است هیچ دردی ندارم روش درمان و داروی مورد نیاز را معرفی کنید سپاس گزارم.
سلام خسته نباشید
یک بخشی از دور مقعدم یک تورم مانند ایجاد شده که نمیدونم بواسیر هست یا نه. در هنگام دفع مانع میشه و دفع برام سخت شده. در هنگام نشستن و بلند شدن باید دقت کنم که به اون بخش فشار نیاد چون درد میگیره. دردش زیاد نیست اما خیلی خیلی نگرانم کرده.
واقعا نمیدونم چیکار کنم.
من رفتم دکتر جراح شیاف. بهم داد و قرص سیلاکش خوب شدم.بعد از ده روز که قطع شد باز دچار مشکل شدم.
رژیم غذایی هم تغییر دادم.
سلام.سوزش مثل عرق سوز شدن اینجور حالتی دارم .درد ندارم اما تو دستشویی سوزش کم دارم .خونگی میشه درمان کرد یا باید به پزشک مراجه کنم
سلام 42ساله هستم مدتی هست درمقعد حالت تورم و شل بودن دارم البته دارای فشارخون هستم و قرص والسا تان 80استفاده میکنم روزی دو یا سه بار مدفوع دفع میکنم. احساس راحتی ندارم علت چیست چکار کنم چه دارویی مصرف کنم.
سلام
نیاز است توسط متخصص جراحی عمومی معاینه شوید
سلام.من چندوقت است که سوزش معده داشتم آندوسکوپی کردم وعفونت هلیکوباکتروورم معده والتهاب اثنی عشروریفلاکس تشخیص داده شد دوهفته است که کپسول آموکس سیلسن هر۱۲ساعت دوتاباهم وقرص لووفلوکساسین روزی یکعدد وپنتوپرازول ۴۰هم قبل ازصبحانه وشام استفاده میکنم ازموقع شروع داروها موقع اجابت مزاج مدفوع بهسختی بیرون میادواولش کمی سفت هست وبعدنرم میشودوآخرمدفوع چندقطره خون میآید مدفوع سیاه هم نیست حالت طبیعی داردوبعدازاجابت مزاج سوزش درناحیه مقعددارم وکنارمقعدم یه چیزاضافه بیرون زده ممکنه بواسیرداشته باشم
سلام
ایا مصرف همزمان شیاف آنتی همورویید و متوفورمین و اتیسترن مشکلی ایجاد میکند؟
سلام
خیر موردی نداره
سلام 23 ساله هستم دوماهه ونیمه که زایمان کردم زایمانم طبیعی بود آلآن یه ماهه موقع دفع همم درد دارم هم خونریزی خفیف میشه کمکم کنید البته همیشه یبوستم داشتم
سلام خسته نباشید
یک بخشی از دور مقعدم یک تورم مانند ایجاد شده که نمیدونم بواسیر هست یا نه. در هنگام دفع مانع میشه و دفع برام سخت شده. در هنگام نشستن و بلند شدن باید دقت کنم که به اون بخش فشار نیاد چون درد میگیره. دردش زیاد نیست اما خیلی خیلی نگرانم کرده.
واقعا نمیدونم چیکار کنم.
باسلام.ببخشید پدرم باسن ۷۰چند سال ک مدام یوبس هستش شربت قرص بیزاکودیل سیلاکس چندتاچندتا هرچی میخوره اصلا تاثیر نداره یکبار هم جراحی همورویید انحام داده. نظر شما چیه؟
سلام الان دوماه هست یابافت نرمی از مقعدم میزنه بیرون موقعی دستشویی میرم یا روی دوپا میشینم..نسبتا بزرگ هم هست..از پماد انتی هموریید استفاده کردم از شیاف انتی هموریید هم استفاده کردم ..یوبست هم دارم از شر بت لاکتولوز استفاده هم میکنم..ولی خوب نمیشم..خونریزی ندارم درد خیلی هم ندارم ..فقط تمایل دارم برم دستشویی حتی مدفوع هم نداشته باشم..چکار باید بکنم..
سلام براي جراحي هموروئيدتون بايد به
متخصص جراح عمومي مراجعه كنيد
با سلام،من 20سالمه و تقریبا گاهگاهی یبوست دارم.الان تقریبا 2 هفته میشه که هنگام دفع مدفوع درد شدید با خونریزی دارم و بعد از دفع از ناحیه مقعد احساس خارش و درد دارم ،ولی هیچ بیرون زدگی از ناحیه مقعد ندارم.می خواستم بدونم امکان داره که بواسیر باشه؟و اگه بواسیر هست چه داروی استفاده کنم؟
سلام
من ۲۲ سال دارم و تقریبا از سن کمتر مقداری زایده ی گوشتی رو اطراف مقعدم حس میکردم اما دو ساله که اذیتم میکنه گاهی دهانه ی مقعدم متورم میشه و سوزش و درد حس میکنم دکتر هم رفتم پماد انتی همورویید و رهکتور رو ی مدت مصرف کردم اما چند وقت یکبار این اتفاق میوفته داخل مسافرت یا نزدیک عادت ماهانه متورم میشه یا میسوزه و بیشتر از حالت عادیش بیرون زدگی پیدا میکنه،نظرتون رو لطف کنید ممنون میشم
سلام سن۳۷ مشکل بابسیل دارم خونریزی دارم درد هم سوزش دارم پنج سال پیش عمل کردم پماد هست
با سلام و خسته نباشید
بنده چندسالی هست موقع دفع در ناحیه مقعد یه ضایعه بیرون میاد و با فشار انگشت به داخل هدایت میکنم ولی بعضی مواقع خونریزی خفیف و بعضی مواقع خونریزی خیلی شدیده و نگرانم کرده.ممنون میشم کمکم کنید که من باید چیکار کنم؟
سلام، من مدت ها کپسول فرودین مصرف میکردم و مشکل گوارشی نداشتم اما یک مرتبه کپسول ففول تهیه کردم و از اون موقع دچار خشکی مدفوع شدم ۸عدد ازین کپسول استفاده کردم و الان یک ماهه که قطعش کردم و رژیممو تغییر دادم اما تغییر چندانی تو خشکی مدفوعم نداشتم میخوام بدونم این تاثیر موقتیه یا نه واقعا نگرانم اگر همینطور رژیم ضد یبوستو ادامه بدم بهبود حاصل میشه و تاثیر ففول از بین میره؟ خیلی ممنون ازتون.
سلام
من ۲۷ سال سن دارم و چند سالی هست که مدفوع سفت دفع میکنم ،طی اینچند سال چند بار دفع همراه با خونریزی بود ،تقریبا پارسال بود که برای مدت کوتاهی یه ضایعه ایی گوشتی بیرون مقعد بوجود اومد و بعد از مدتی ظاهرا داخل رفت
اما چند روزی دوباره بیرون اومد و در طول روز درد دارم ،در ضمن من روزی حداقل یکبار دفع دارم گاهی سفت گاهی نرم اما با درد، درمانی که با پماد و شیاف میفرمایید درمان دائم هست؟؟نمیخوام زمانی که باردار میشم دچار مشکل بشم
ممنون میشم راهنماییم کنید
سلام
بسته به گرید همورویید دارد
در گرید های پایین معمولا با دارو و جلوگیری از یبوست مشکل برطرف می شود
ولی در گرید های بالا نیاز به جراحی می باشد
شما قبل از بارداری به متخصص جراحی عمومی جهت معاینه مراجعه کنید
سلام من 37 سالمه دوروز یبوست شدم پماد زدم یکم اروم شد ولی بار اخر که پماد زدم خونریزی کرد و درد شدیدی دارم ادرارم خیلی سخت میاد در حالت عادی هم خونریزی دارم چوار کنم
سلام روز به خیر، من حدود دوماهه فقط ابتدای مدفوعم خشکه هر روز شکمم کار میکنه ولی همین خشکی باعث درد و احتمالا شقاق و همرویید میشه، میخوام بدونم این خشکی تا حدی طبیعی هست یا نه و ممکنه با تغییر سبک زندگی بهتر بشه؟ ممنون از شما.
سلام
اگر مدفوع به سختی دفع می شود و سبب درد و خونریزی می شود طبیعی نیست
بله با تغییر لایف استایل و تغییر برنامه غذایی قابل حل می باشد
سعی کنید آب فراوان بنوشید
میوه و سبزی و سالاد و غذاهای پر فیبر مصرف کنید
سلام وقت بخیر
مدتی بود اگر در روی سرامزک وجای سردی میشستم در ناحیه معقدم احساس تیر کشیدن و درد می کردم تا هفته پیش که احساس سوزش کردم فکر کردم جوش زده وقتی احساس سوزشش تمام شد دست که زدم دیدم از ناحیه معقدی زایده گوشتی به اندازه عدس وجود دارد ترجیحم این است اگر بواسیر است درمان خانگی کنم حالا بفرمایید چه کنم
سلام وقت بخیر من ۲۰ سالمه و حدود دوهفته است که همرا با مدفوع دفع خون دارم من همیشه یبوست دارم
ولی الان چک کردم دیدم یک زایده گوشتی کوچک در ناحیه مقعد میبینم و الان احساس التهاب و تورم در اون ناحیه میکنم
و الان برای اولین بار یکم در ناحیه روده ها احساس درد میکنم.نظرتون چیه؟و باید چیکار کنم؟
ممنون از وقتی که میزارین?
با سلام دوسه روزی هست هنگام دفع مدفوع دچاردردوسوزش از ناحیه مقعدمیشه بدون خونریزی هست یبوست هم ندارم احساس میکنم یه چیزی شبیه به جوش درون مقعدم هست خیلی دردوخارش داره مخصوصاموقع دست شویی حتی موقع خواب