بلوغ زودرس پسران؛ چالشی قابل کنترل

بلوغ زودرس در پسران
اشتراک گذاری 1327 نظر

صحبت از بلوغ زودرس پسران زمانی به میان می‌آید که نشانه‌های بلوغ، زودتر از زمان مقرر در یک کودک پسر رخ دهد اما در واقع هیچ تعریف خاص و هیچ محدوده سنی مشخصی برای بیان آن وجود ندارد زیرا عوامل بسیار زیادی از جمله محل زندگی و نوع اقلیم آن، سابقه خانوادگی، نژاد و رنگ پوست در تعیین سن بلوغ موثر هستند. برای جلوگیری از عوارض بلوغ زودرس، باید به متخصص اطفال مراجعه کنید تا اقدامات لازم را انجام دهد. هدف از این مقاله، بررسی علل بروز بلوغ زودرس در پسران و ارائه رویکردی برای تشخیص، تمایز و درمان آن است.

بلوغ چیست؟

پدیده بلوغ یک اتفاق جدید نیست بلکه ادامه تکامل سیستم عصبی-تناسلی است که از دوران جنینی شروع شده است. شروع بلوغ تحت تأثیر عوامل مختلف از جمله نژاد، وزن، سن، منطقه جغرافیایی زندگی و زمینه ژنتیک متفاوت است. در دوران بلوغ، صفات ثانویه جنسی ایجاد می‌شوند و دختران و پسران چهره و خصوصیات بالغین را کسب می‌کنند. در پایان این دوران قد نهایی و حداکثر تراکم استخوان دوران بزرگسالی بدست می‌آید. محدوده سن بلوغ پسران 9 تا 14 سال است.

شروع بلوغ به طور معمول توسط هیپوتالاموس شروع می‌شود. این ناحیه از مغز به غده هیپوفیز (غده‌ای به اندازه نخود در نزدیکی مغز) سیگنال‌هایی مبنی بر آزاد کردن هرمون‌های جنسی را می‌فرستد و هورمون‌های جنسی در بیضه پسران با مقدار بیشتری ترشح می‌شوند. هر پسری نیز می‌تواند روزی را که احساس کرده بیضه‌های او در حال رشد و بزرگتر شدن هستند، به خاطر بیاورد. بزرگ شدن آلت تناسلی یا سفت و سخت شدن آن در بعضی مقاطع می‌تواند از جمله اتفاقاتی باشد که نشانه شروع روند بلوغ در پسران است.

بیضه‌ها معمولاً در سنین 11 تا 12 سالگی شروع به رشد می‌کنند و موهای ناحیه تناسلی اغلب در 12 سالگی ظاهر می‌شوند. پس از رشد موهای زائد نوبت به بزرگ شدن و رشد آلت تناسلی است که معمولا در 13 سالگی رخ می‌دهد و این‌ها همه نشانه‌های مرد شدن یک پسربچه و ورود او به دنیای بزرگسالان است.

تشخیص بلوغ زودرس در پسران

بلوغ زودرس چیست و در چه سنی رخ می‌دهد؟

بلوغ زودرس در پسران به عنوان شروع بلوغ قبل از 9 سالگی تعریف می‌شود. بلوغ زودرس در پسران به دو دسته تقسیم می‌شود:

  • بلوغ زودرس مرکزی: که با فعال شدن زودرس محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-گناد مشخص می‌شود.
  • بلوغ زودرس محیطی: زمانی بروز می‌کند که رشد جنسی زودرس وابسته به تولید استروئید بدون توجه به ترشح گنادوتروپین باشد.

اگرچه بلوغ زودرس بیشتر در دختران رخ می‌دهد، اما در مورد پسران بیشتر با اختلالات ارگانیک قابل شناسایی سیستم عصبی مرکزی، غدد فوق کلیوی یا بیضه‌ها همراه است. تشخیص باید شامل شرح حال دقیق و معاینه بالینی، اندازه گیری هیپوفیز و هورمون‌های جنسی، ارزیابی سن استخوان و تصویربرداری از هیپوتالاموس، غده هیپوفیز، غدد فوق کلیوی و بیضه‌ها باشد. اندیکاسیون‌های درمان بر اساس نوع بلوغ زودرس و سرعت پیشرفت آن، افزایش سن استخوانی، قد پیش بینی شده بزرگسالان و ارزیابی روانشناختی است.

علائم بلوغ زودرس در کودکان پسر

اولین علامت بلوغ زودرس در پسران بزرگ شدن گنادها است. رویش موهای زائد در ناحیه دستگاه تناسلی و زیربغل به تنهایی نشان‌دهنده بلوغ زودرس نیست و ممکن است به دلیل برخی از بیماری‌های غده فوق کلیه باشد. سایر نشانه‌های بلوغ در پسران عبارتند از:

  • دو رگه شدن صدا
  • تعریق بیشتر بدن و بدبو شدن عرق به دلیل افزایش ترشح هورمون‌ها
  • جهش رشدی در 12-13 سالگی مانند بلند شدن قد، پهن شدن شانه‌ها و بزرگتر شدن دست‌ها و کف پاها
  • خارج شدن منی در هنگام خواب شبانه
  • رشد موهای صورت
  • بروز جوش و آکنه در پوست صورت
مشاوره تلفنی و آنلاین با دکتر اطفال

علت بلوغ زودرس در پسر بچه‌ها

بلوغ زودرس در دختران شایع‌تر از پسران است. در پسران بلوغ زودرس می‌تواند علت جدی‌تر داشته باشد و در اکثر موارد یک علت زمینه‌ای شناسایی می‌شود. تستوسترون مسئول رشد و توسعه خصوصیات جنسی مردانه است. علت زود شروع شدن روند بلوغ در برخی از کودکان بستگی به نوع آن یعنی بلوغ زودرس مرکزی یا بلوغ زودرس محیطی دارد:

  1. بلوغ زودرس مرکزی: علت این نوع بلوغ زودرس اغلب قابل شناسایی نیست.
  2. بلوغ زودرس محیطی: تستوسترون در بدن کودک پسر باعث این نوع بلوغ زودرس می‌شود.

بلوغ زودرس محیطی که کمتر رایج است، بدون دخالت هورمون در مغز (GnRH) رخ می‌دهد که به طور معمول بلوغ را آغاز می‌کند. در عوض، علت ترشح تستوسترون در بدن به دلیل مشکلات مربوط به بیضه‌ها، غدد فوق کلیوی یا غده هیپوفیز است. در پسران، موارد زیر ممکن است منجر به بلوغ زودرس محیطی شود:

  • تومور در غدد فوق کلیوی یا در غده هیپوفیز که تستوسترون آزاد می‌کند.
  • سندرم مک‌کون آلبرایت، یک اختلال ژنتیکی نادر است که بر رنگ پوست و استخوان‌ها تأثیر می‌گذارد و باعث مشکلات هورمونی می‌شود.
  • قرار گرفتن در معرض منابع خارجی تستوسترون، مانند کرم‌ها یا پمادها

علت رویش مو در ناحیه تناسلی کودکان پسر

موهای اطراف آلت تناسلی که به عنوان موهای شرمگاهی شناخته می‌شود، نشانه بلوغ است. هورمون‌ها باعث رشد بیشتر موهای بدن، صورت و ناحیه تناسلی در هنگام بلوغ می‌شوند. در هر دو جنس، در حدود زمان بلوغ، غده فوق کلیوی نیز شروع به ترشح هورمون‌هایی می کند که منجر به ظاهر شدن موهای ناحیه تناسلی و زیر بغل می شود. این هورمون های آدرنال با سیگنال های شیمیایی متفاوتی نسبت به سایر هورمون های بلوغ کنترل می‌شوند.

بنابراین رشد اولیه موهای ناحیه تناسلی به این دلیل اتفاق می‌افتد که غده فوق کلیوی سطح آندروژن تولیدی خود را افزایش می‌دهد. با این حال، تغییر سطوح گنادوتروپین‌ها و استروژن‌ها علت زود درآمدن موهای زائد در کودکان خواهد بود. هورمون‌های هیپوفیز از طریق جریان خون حرکت می‌کنند؛ آنها بیضه‌ها را بزرگتر کرده و باعث ترشح هورمون دیگری به نام تستوسترون می‌شوند که موجب جوانه زدن مو در ناحیه شرمگاهی، زیر بازوها و روی صورت کودکان پسر به عنوان مثال رویش سبیل در پسر 12 ساله خواهد شد.

تشخیص بلوغ زودرس پسران

برای تشخیص بلوغ زودرس، پزشک موارد زیر را انجام می‌دهد:

  • سابقه پزشکی کودک و خانواده او را بررسی می‌کند.
  • یک معاینه فیزیکی انجام می‌دهد.
  • برای اندازه‌گیری سطح هورمون، آزمایش خون تجویز می‌کند.

عکسبرداری اشعه ایکس از دست و مچ دست کودک شما نیز برای تشخیص بلوغ زودرس مهم است. این اشعه ایکس می‌تواند به پزشک کمک کند تا سن استخوانی کودک شما را تعیین کند، که نشان می‌دهد استخوان‌ها خیلی سریع رشد می‌کنند یا خیر.

تعیین نوع بلوغ زودرس کودکان پسر

پزشک همچنین باید بفهمد که کودک شما چه نوعی از بلوغ زودرس را دارد. برای انجام این کار، او آزمایشی به نام آزمایش تحریک هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) انجام می‌دهد.

در این آزمایش، پزشک یک نمونه خون می‌گیرد و سپس به کودک واکسن حاوی هورمون GnRH تزریق می‌کند. سپس نمونه‌های خون بیشتری در یک دوره زمانی مشخص گرفته می‌شود تا بررسی شود که هورمون‌ها در بدن فرزند شما چگونه واکنش نشان می‌دهند. در کودکان مبتلا به بلوغ زودرس مرکزی، هورمون GnRH باعث افزایش سطح هورمون‌های دیگر می‌شود. در کودکان مبتلا به بلوغ زودرس محیطی، سایر سطوح هورمونی ثابت می‌ماند.

آزمایش‌های اضافی برای بلوغ زودرس مرکزی در پسربچه‌ها

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) مغز معمولاً برای کودکانی که دارای بلوغ زودرس مرکزی هستند انجام می‌شود تا هر گونه ناهنجاری مغزی که باعث شروع زودرس بلوغ می‌شود مشخص شود. پزشک همچنین ممکن است تیروئید کودک را آزمایش کند اگر علائمی‌ از عملکرد کند تیروئید (کم کاری تیروئید) مانند خستگی، کندی، افزایش حساسیت به سرما، یبوست، کاهش عملکرد مدرسه یا پوست رنگ پریده و خشک داشته باشد، ارزیابی شود.

آزمایش‌های اضافی برای بلوغ زودرس محیطی پسران

آزمایش‌های دیگری نیز برای کودکان مبتلا به بلوغ زودرس محیطی برای یافتن علت وضعیت آنها ضروری است. برای مثال، پزشک ممکن است آزمایش‌های خون اضافی را برای بررسی سایر سطوح هورمونی انجام دهد یا در دختران، ممکن است برای بررسی وجود کیست یا تومور تخمدان سونوگرافی انجام دهد.

درمان بلوغ زودرس در کودکان پسر

هدف اولیه درمان این است که کودک شما را قادر سازد که به قد طبیعی بالغ شود. درمان بلوغ زودرس به علت آن بستگی دارد؛ با این حال، در برخی موارد، هیچ دلیل قابل شناسایی برای بلوغ زودرس وجود ندارد. در این مورد، ممکن است فرزند شما بسته به سن او و سرعت پیشرفت بلوغ نیازی به درمان نداشته باشد. پزشک اطفال ممکن است بخواهد کودک شما را برای چند ماه تحت نظر داشته باشد تا ببیند چگونه رشد می‌کند. تصمیم برای درمان به عوامل متعددی بستگی دارد و باید متذکر شد که بسیاری از این بلوغ‌ها به درمان نیازی ندارند و والدین باید به پزشک اعتماد کنند.

درمان بلوغ زودرس مرکزی

اکثر کودکان مبتلا به بلوغ زودرس مرکزی، که در آن هیچ بیماری زمینه ای وجود ندارد، می‌توانند به طور موثر با دارو درمان شوند. این درمان که درمان آنالوگ GnRH نامیده می‌شود، معمولاً شامل تزریق ماهانه دارویی مانند لوپرولید استات (Lupron Depot) یا تریپتورلین (Trelstar، Triptodur Kit) است که توسعه بیشتر را به تاخیر می‌اندازد. برخی از فرمول‌های جدیدتر را می‌توان در فواصل طولانی‌تری داد. کودک تا زمانی که به سن طبیعی بلوغ برسد به دریافت این دارو ادامه می‌دهد. به طور متوسط، 16 ماه پس از قطع دارو، روند بلوغ دوباره شروع می‌شود.

یکی دیگر از گزینه‌های درمانی برای بلوغ زودرس مرکزی، کاشت هیسترلین (Supprelin LA) است که تا یک سال طول می‌کشد. این درمان برای بلوغ زودرس مرکزی بدون درد و ناراحتی ناشی از تزریقات منظم موثر است، اما نیاز به یک روش جراحی جزئی دارد. ایمپلنت از طریق یک برش در ناحیه داخلی بازو زیر پوست کودک شما قرار می‌گیرد. پس از یک سال، ایمپلنت برداشته می‌شود و در صورت لزوم با یک ایمپلنت جدید جایگزین می‌شود.

درمان یک بیماری زمینه‌ای

اگر شرایط پزشکی دیگری باعث بلوغ زودرس کودک شما شده است، درمان آن بیماری برای جلوگیری از پیشرفت بلوغ ضروری است. به عنوان مثال، اگر کودکی توموری داشته باشد که هورمون تولید می‌کند و باعث بلوغ زودرس می‌شود، بلوغ معمولاً با برداشتن تومور با جراحی متوقف می‌شود.

مراحل عاطفی بلوغ زودرس پسران

بلوغ می‌تواند زمان چالش برانگیزی باشد، زیرا شما با تغییرات مختلفی در بدن خود کنار می‌آیید. مراحل بلوغ همه جسمانی نیستند. تغییرات احساسی متنوعی که ممکن است از سر گذرانده باشید سخت به نظر می‌رسند. نوسانات خلقی، عزت نفس پایین، پرخاشگری و گاهی اوقات افسردگی، همگی می‌توانند احساساتی باشند که شما از آن عبور می‌کنید. با این حال، در کنار اینها، احساسات هیجان‌انگیزی نیز  مانند ایجاد احساسات قوی برای همسالان خود، توانایی تفکر مستقل و شکل دادن به عقاید، و بزرگ شدن به عنوان یک مرد جوان با اعتماد به نفس وجود دارد.

عوارض بلوغ زودرس در پسران

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

در اولین علائم بلوغ در یک کودک کمتر از 8 یا 9 سال با پزشک اطفال خود مشورت کنید. حتی اگر مطمئن نیستید که آنچه می‌بینید نشانه بلوغ است، کودک خود را برای ارزیابی نزد پزشک ببرید. ملاقات با یکی از بهترین متخصصان کودک شهرتان، می‌تواند خیال شما را بابت سلامت کودکتان آسوده کند. نگران یافتن بهترین متخصص اطفال شهر خود نباشید. چراکه، در همه شهرهای ایران، چندین متخصص کودکان خوب و باتجربه در حال فعالیت هستند. برای مثال با وجود بیش از 275 دکتر کودکان تهران می‌توانید به‌راحتی در این شهر، متخصص اطفال مورد نظر خود را پیدا کرده و توصیه‌های پزشکی لازم را درباره بلوغ زودرس پسرتان دریافت کنید.

عوارض بلوغ زودرس پسران

بلوغ زودرس می‌تواند از جنبه‌های متفاوتی کودکان و نوجونان را تحت تاثیر قرار دهد. از لحاظ جسمی ‌و فیزیکی، کوتاهی قد در بزرگسالی، مهم‌ترین عارضه بلوغ زودرس در کودکان پسر است؛ چرا که پس از پایان بلوغ، رشد قدی متوقف می‌شود. از آنجا که بلوغ زودرس زودتر از بلوغ طبیعی به پایان می‌رسد، رشد کودکانی که زودتر از موعد به بلوغ می‌رسند در سنین پایین‌تری متوقف می‌شود و در نتیجه ممکن است قد کوتاه‌تری نسبت به همسالان خود در بزرگسالی داشته باشند.

از جنبه‌های جسمی ‌و فیزیکی که بگذریم به عوارض روحی و روانی بلوغ زودرس در پسربچه‌ها می‌رسیم. فرایند بلوغ به خودی خود فرایندی همراه با استرس و چالش‌های گوناگون است که بسیاری از آنها ناشی از برهم خوردن تعادل هورمونی در بدن افراد است، وقتی که این فرایند استرس‌زا و پرچالش در سنین پایین‌تر برای کودکان رخ دهد قطعا مواجهه با این وضعیت پرتنش برای آنها سخت تر خواهد بود.

پرخاشگری پسران در حین بلوغ زودرس می‌تواند آنها را در محیط خانواده نیز منزوی و طرد شده قرار دهد که والدین باید به صورت آگاهانه این چالش‌ها را مدیریت کنند.

جلوگیری از بلوغ زودرس پسران

برخی از عوامل خطر بلوغ زودرس، مانند جنسیت و نژاد، قابل اجتناب نیستند. اما، اقداماتی وجود دارد که می‌توانید برای کاهش شانس بلوغ زودرس کودکتان انجام دهید، از جمله این کارها می‌توان به دور نگه داشتن کودک از منابع خارجی تستوسترون؛ مانند داروهای تجویزی برای بزرگسالان در خانه یا مکمل‌های غذایی حاوی تستوسترون و همچنین تشویق فرزندتان به حفظ وزن مناسب اشاره کرد.

چه بچه‌هایی در معرض بلوغ زودرس قرار دارند؟

پسران نسبت به بلوغ زودرس دختران کمتر تحت تاثیر قرار می‌گیرند. کودکان آفریقایی-آمریکایی نیز با خطر بیشتری از این اختلال روبرو هستند. اگر سابقه خانوادگی این بیماری وجود داشته باشد، کودک بیشتر در معرض خطر بلوغ زودرس خواهد بود. محققان در حال بررسی بیشتر در مورد عوامل خطر ژنتیکی هستند، مانند جهش ژن کیسپپتین (KISS1) و گیرنده آن (KISS1R). ژنی که از طرف پدر منتقل می‌شود، MKRN3 نیز ممکن است در شروع بلوغ زودرس نقش داشته باشد.

سایر عوامل خطر برای بلوغ زودرس عبارتند از:

  • چاقی
  • مصرف یا قرار گرفتن در معرض محصولات حاوی تستوسترون، مانند کرم‌ها و پمادهای هورمونی
  • پرتو درمانی مغز یا نخاع برای تومورها، لوسمی‌ و شرایط مشابه

چگونه با کودک خود در مورد بلوغ زودرس صحبت کنیم؟

کودک شما ممکن است سوالات زیادی در مورد آنچه که در بدن او اتفاق می‌افتد داشته باشد. همکلاسی‌ها گاهی حتی ناخواسته چیزهایی می‌گویند که آزاردهنده است. مهم است که برای گوش دادن به نگرانی‌های فرزندتان وقت بگذارید و به سوالات حساس او صادقانه پاسخ دهید. توضیح دهید که هر فردی در زمان متفاوتی به بلوغ می‌رسد. بعضی از بچه‌ها زود شروع می‌کنند و بعضی بچه‌ها خیلی دیرتر بالغ می‌شوند. با این حال، تأکید کنید که همه این تغییرات بدن در یک نقطه برای همه اتفاق می‌افتد.

به خاطر داشته باشید که شروع زودرس بلوغ گاهی اوقات منجر به احساسات جنسی زودرس می‌شود. کنجکاوی و سردرگمی‌ فرزندتان را در مورد تغییرات ناشی از تولید زودرس هورمون‌های جنسی درک کنید. اما در مورد رفتارها مرزهای مشخصی تعیین کنید و در مورد ارزش‌ها، اولویت‌ها و انتخاب‌های سالم گفتگوی باز داشته باشید.

با کودک خود تا حد امکان عادی رفتار کنید و به دنبال فرصت‌هایی برای افزایش عزت نفس او باشید. تشویق به شرکت در ورزش، هنر و سایر فعالیت‌ها، همراه با شناخت موفقیت در کلاس درس، می‌تواند به اعتماد به نفس کمک کند. برای بردن فرزندتان نزد مشاور برای یادگیری راهبردهای مقابله ای تردید نکنید. کودک شما ممکن است حداقل در ابتدا با یک درمانگر راحت‌تر از والدینش درباره برخی مسائل شخصی صحبت کند.

والدین آگاه پناه کودکان با بلوغ زودرس خواهند بود!

بلوغ زودرس معمولاً منجر به مشکلات سلامتی طولانی مدت نمی‌شود. با درمان و مشاوره مناسب، در صورت لزوم، کودکان دارای بلوغ زودرس اغلب می‌توانند دوران نوجوانی و بزرگسالی شاد و سالمی‌ داشته باشند.

در صورتی که مشکل یا پرسشی درباره بلوغ زودرس پسران دارید باید ابتدا با پزشک متخصص اطفال یا اورولوژ صحبت کنید. دریافت نوبت از بهترین پزشکان با سیستم نوبت دهی آنلاین دکتردکتر برایتان فراهم است. اگر سوالی درباره این مقاله یا تجربه‌ای در ارتباط با بلوغ زودرس فرزند پسرتان دارید، حتما با ما در میان بگذارید.

منابع:

healthline

pubmed

nationwidechildrens

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

1,327 دیدگاه در “بلوغ زودرس پسران؛ چالشی قابل کنترل
  • سلام ممنون از شما دکتر مهربان
    پسرم یازده ساله است با قد 150
    موی آلت تناسلی دارد. ولی موی زیر بغل هنوز در نیاورده.
    نعوظ در خواب دارد. و مقداری هم سبیل در آورده.
    گاهی اوقات پیشانی اش هم جوش میزند.
    آیا بلوغ او طبیعی است؟
    به نظر شما کی بلوغ شروع شده؟

    پاسخ
    • سلام
      طبیعیه
      اما اگه نگران قد هستین ازمایش هورمونی و عکس مچ دست برای بررسی صفحات رشد بدین با نظر فوق تخصص غدد اطفال

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید.
    ایا نعوظ صبحگاهی در حالت خواب،در پسر یازده ساله طبیعی است البته بدون اسپرم. با تو جه به اینکه موی زیادی هم آلت تناسلی دارد. آیا بلوغه زودرسه؟

    پاسخ
    • سلام بلوغ زودرس نيست نگران نباشيد
      بله طبيعي هست

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر. خدا قوت
    پسری یازده ساله دارم. سبیل در آورده. که کاملا معلوم است. و موی آلت زیادی دارد. بعضی وقتها نعوظ صبحگاهی دارد و در طول روز هم ممکنه که نعوظ پیدا کند ولی بدون خارج شدن مایع. خواهش میکنم جواب دهید. ایا بلوغ او زودرس بوده و چند ساله که آغاز شده؟

    پاسخ
    • سلام حدود دو سال گذشته، اما بلوغ زودرس محسوب نميشه
      گرافي مچ دست ازش بگيريد لطفا

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر.
    پسر یازده ساله دارم. موی آلت تناسلی زیاد دارد. جوش روی پیشانی البته کم.و نعوظ صبحگاهی بدون اسپرم.به نظرتون این حالتها زود نیست.
    آیا طبیعی است؟
    و بلوغ زودرس نیست؟ و آیا روند رشد طبیعی است؟
    سن یازده ساله
    قد 150
    وزن 50

    پاسخ
    • سلام روند رشد نرمال هست نگران نباشيد

      پاسخ
  • سلام. ببخشید پسری یازده ساله دارم که معمولا صبح ها در خواب حالت نعوظ پیدا میکند. ولی بدون اسپرم. موی زائد هم دارد. ایا این طبیعی است؟ و بلوغ زودرس نیست

    پاسخ
    • سلام
      طبیعیه

      پاسخ
  • باسلام خدمت خانم دکتر خسته نباشید من پسری یازده ساله و نیم دارم که مدتی متوجه شدم موهای زاد دستگاه تناسلیش وزیر بغل چپش رشد کردقدش ۵۱ ووزنش ۴۶ ایا بلوغ زود رس اطفا راهنمایم کنید

    پاسخ
    • سلام نه بلوغ زودرس نيست طبيعي هست نگران نباشيد

      پاسخ
  • سلام دکتر پسر من ۱۰ سالش هست قدش ۱۳۹ و وزنش ۳۳ موهای زائد قسمت پایین تنه دارد و یه سری لکه های سیاه مثل ریش دارد در پوستش آیا نشانه بلوغ زودرس است؟

    پاسخ
    • سلام نه نگران نباشيد طبيعي هست

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید. پسری دارم یازده ساله. موهای آلت زیادی دارد. به دکتر مراجعه کردم. گفت بلوغش شروع شده. بیضه اش را مشاهده کرد. و گفت بلوغ شروع شده. به نظر شما چه زمانی بلوغ شروع شده که این حجم موی آلت دارد. ایا زودرس بوده و قبل از 9 سال رویش مو آغاز شده؟

    پاسخ
    • سلام نه روند رشدش طبيعي هست

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر عزیز و مهربان.
    پسری دارم ده ساله و هفت ماه.( یعنی تقریبا یازده ساله.) چند روز پیش متوجه موی زیادی بالای آلت تناسلی اش شدم. کمی سبیل هم درآورده. نگران بلوغ زودرس شدم. نظر شما چیست؟

    پاسخ
    • سلام
      تو یازده سال هست و بلوغ زودرس نیست

      پاسخ
  • ایا بزرگ شدن سینه های پسر نشانه ی بلوغ زود رس است در سن 12ساله گی

    پاسخ
    • سلام
      خیر

      پاسخ
  • سلام من پسرم یازده ساله است. موی آلت تناسلی دارد. که کاملا مشهود است. و بلند شده. موی زیر بغل ندارد. ایا بلوغ زودرس است؟
    زمان دقیق رویش موها را نمیدانم. و به طور اتفاقی مشاهده کردم. موی نسبتا زیادی دارد.
    ایا بلوغ زودرس است؟

    پاسخ
    • سلام نه اصلا نشاندهنده بلوغ زودرس نيست
      شكا سه سال ديگه به بلوغ ميرسيد تو اين تايم هم مرتب ورزش هوازي كنيد شير و لبنيات كافي هم مصرف كنيد

      پاسخ
  • سلام، پسرم متولد 20 اسفند 88 هستش وموهای ناحیه تناسلی و زیر بغلش رشد کرده، قدش 162 و وزنش 70 هستش میخاستم بدونم به بلوغ زود رس نرسیده، قد مادر 172 و قد پدر 170 هستش (پسر دیگه ام الان 18 ساله ش هستش قدش 187هستش) به نظرتون پسرم قدش چند سانت میشه؟

    پاسخ
    • سلام
      بر اساس قد شما و پدرش در نظر بگیربم حدود ۱۷۹ الی ۱۸۰
      اما ورزش و تغذیه مهم
      در مورد بلوغ هم سنش ۱۳ ساله و زودرس نیست

      پاسخ
  • سلام پسر من هشت سال ونه ماهش موهای زائد درآ ورد .تمام آزمایشات بلوغ انجام داد وسونو ازبیضه و همچنین ام آ ر آ ی تمام نرمال بود بلوغ نشان نداد ولی نگرانم علت درآ آوردن موهای زائد چیه ممنون میشم راهنمایی کنید خیلی نگرانم

    پاسخ
    • سلام شروع روند بلوغ هست
      بهتره تحت نظر متخصص غدد اطفال باشه

      پاسخ
  • سلام پسر من هشت سال ونه ماهش موهای زاعددرآورد.تمام آزمایشات بلوغ وسونوبیضه وام ارآی انجام داد دکتر غدد گفتن علاعم بلوغ نداره .ولی نگرانم علت درآوردن موهای زاعد چیه

    پاسخ
    • سلام
      به نظر پزشک فوق تخصص غدد اطفال اعتماد کنید

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر من پسرم حدودا 2 ماه دیگه 16 ساله میشم قدم 164و قد پدر 178ومادرم147.از پارسال تا حالا فقط 2 سانت افزایش قد داشتم و ریشم هم در امده و از هم سنی های خودم کوتاه ترم. پیش دکتر غدد هم رفتم و ایشون گفتند که فقط 4 سانت دیگه رشد می کنم و ویتامین D تجویز کردند.من شربت osteocare هم مصرف می کنم و مدتی هم قرص کلسیم مصرف می کردم ولی تو اینترنت نوشته بود که استفاده از مکمل کلسیم بدون تجویز پزشک ممکن است باعث کوتاهی قد شود(صفحات رشد را ببندد).ایا باز هم از این شربت استفاده کنم؟ به نظر شما هیچ راهی نیست که بیشتر رشد کنم؟ حدودا دوازده سال و نیمم بود که کم کم علائم بلوغم ظاهر شد.از کودکی بیماری دفع کلسیم داشتم(سنگ کلیه هم تو بچگی داشتم که خوب شد) و در سن رشدم زیاد مصرف کلسیم نداشتم مقداری هم اضافه وزن داشته و دارم و زیاد ورزش نمی کنم.کلاس هشتمم که بودم پوکی استخوان داشتم. ایا این ها هم در رشد قدم تأثیر داشته یا فقط مربوط به ژنتیکه؟ لطفا راهنماییم کنید. با تشکر

    پاسخ
    • سلام
      قدتون مربوط به ژنتیک هست
      خیر کلسیم اگه زیر نظر پزشک باشه موردی ندارد

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر خسته نباشید من پسری یازده ساله دارم که موهای زیر بغل والت تناسلیش خیلی رشد کرده قدش ۱۵۰ووزنشم ۴۵ کیلو خیلی نگرانم ایا بلوغ زود رس لطفا راهنمایم کنید

    پاسخ
    • سلام
      یازده سال بلوغ زودرس نیست
      برای قدش به فوق تخصص غدد اطفال مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام و عرض ادب
    پسر من ١١/۵ سال داره و خیلی سفیدپوسته
    در سه ماه اخیر سه سانت رشد قدی داشته و الان قدش ١۴٢/۵ هست
    از حدود ۴ ماه پیش موهای شرمگاهیش رشد کرده و گرچه نازک هستن ولی کاملا بلند شده؛ همزمان با رشد موهای شرمگاهی روی بینی‌ش جوش زد ولی دیگه ادامه پیدا نکرد
    زیر بغلش مویی نداره
    میزان خیلی کمی مو روی ساعد دست و ساق پا پیدا کرده، ولی روی صورت رشد مو نداشته
    صداش هنوز کاملا بچگانه ست

    آیا پسر من دچار بلوغ زودرس شده؟
    آیا نیاز به ویزیت توسط متخصص داره؟

    پاسخ
    • سلام
      خید بلوغ زودرس نیست
      قدش هم بستگی به قد شما و پدرش داره، جهت اطمینان خاطر ویزیت شه

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید دختر من ۸سالو دو ماهش ورودی شرمگاهش موهای ضخیم در اومده باید چکار کنم ممنون

    پاسخ
    • سلام
      بهتره ویزیت شه
      به فوق تخصص غدد اطفال مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام من یک دختر 12 ساله هستم موهای ناحیه تناسلی رشد کرده و ضخیم شده عادی هست؟

    پاسخ
    • سلام
      طبیعیه

      پاسخ
  • سلام دکتر پسر من 13 سالشه و تمام نشانه بلوغ رو داره ایا این بلوغ زود رس هست یا نه؟؟؟؟

    پاسخ
    • سلام
      خیر نرماله

      پاسخ
  • سلام .دختر من ۷ سال و۵ ماه سن داره. موهای نازکی در داخل بدنش رشد کرده .قدش ۱۱۷ و وزنش ۲۶/۴ کیلو گرم است. ایا دچار بلوغ زودرس شده است؟ چکار کنم؟

    پاسخ
    • سلام
      ویزیت شه، به فوق تخصص غدد اطفال مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام دخترمن هفت سالوهشت ماه هست چند روز پیش متوجه شدم یکی ازسینه هاش سفت شده ودردمیکنه آیا بلوغ زودرس هست

    پاسخ
    • سلام
      باید ویزیت شه ممکن ربطی به بلوغ نداشته باشه

      پاسخ
  • سلام. دختر من ۹ سال و ۷ ماه داره. از ۸ و نیم سالگی رشد سینه شروع شده و الان رشد موی زیر بغل و بخش تناسلی داره. قد ۱۴۱ و وزن ۳۴. دکتر براش آمپول تجویز کرده. اگر استفاده نکنم قدش به حد نرمال نمیرسه؟ از عوارض داروها نگران هستم خیلی. خودم ۱۶۳ و پدرش ۱۸۰ هست.

    پاسخ
    • سلام
      حتما امپول با نظر فوق تخصص غدد اطفال تزریق شه و گرنه رشد قدی عقب میمونه

      پاسخ
  • سلام پسر من ۱۴ سال دارد موی زیر بغلش پرستشگاهی درآمد آیا به بلوغ زودرس رسیده یانه وخیلی پرخاشگری میکنه آیا میتونم به فرزندش بگوئیم ناحیه تناسلی خود را تمیز کند یا هنوز زود هست براش رشد او خوب هست وفروش هم خوبه ممنون میشم جوابم رابدید

    پاسخ
    • سلام
      بلوغ زودرس نیست
      بله میتونه موهای زاید رو شیو کنه

      پاسخ
  • شیرین…م.ح
    سلام پسر من ۸/5سالشه از دو سه سال پیش موهای کرکی دور آلت وروی بیضه بود دکتر فوق تخصص غدد ش گفتن چیزی نیست طبیعیه
    الان رشد موها بیشتر وضخیم‌تر شده و موی زیر بغل کمی سایه انداخته وپشت لب هم کمی پرتر وبلندتر آزمایش ها کمی بالا نشون میداد یعنی لب مرز بود ولی عکس مچ دست نرمال ودکتر گفتن دارو نیاز نیست چون عکسش میگه نیاز نیست
    ولی من نگران رشد موها هستم داره زیاد میشه ودکتر میگن دارو کورتون داره
    من چیکار کنم

    پاسخ
    • سلام
      زیر نظر فوق تخصص غدد کنترل رو ادامه بدین

      پاسخ
  • سلام من 15 سال و 6ماه دارم پسر هستم به بلوغ رسیدم تو 14 سالگی صدام تغییر نکرده موهای زائد در اومدن صورتمم تازه داره درمیاره نگران قدمم الان 173 هستم قد پدرم 175 و مادر 170 ایا از اینم بلند تر میشم من بلوغم زودرس بوده

    پاسخ
    • سلام
      باید عکس مچ دست بگیرین برای بررسی صفحه رشد

      پاسخ
  • سلام من پسرم و 15 سال و 9 ماه سن دارم.قدم 162 و قد مادرم 147 و قد پدرم 178 است. تقریبا در 12 سالگی به بلوغ رسیدم. به دلیل بیماری کلیه هام پوکی استخوان گرفتم و وقتی که دارو های پوکی استخوان را مصرف می کردم قدم رشد کرد ولی با قطع دارو ها قدم دیگه رشد نکرد. اگر دوباره دارو ها را مصرف کنم و تغذیه مناسبی داشته باشم شانسی دوبارع برای رشد قد دارم؟

    پاسخ
    • سلام
      بعید هست مگر اینکه به فوق تخصص غدد اطفال مراجعه کنید و ازمایش و عکس مچ دست بدین
      البته مدت زیادی از بلوغتون گذشته

      پاسخ
  • من پسرم تازه رفتم تو۱۶سالگلی قدم ۱۶۰آیابازم رشد میکنم لطفا پاسخ بدید

    پاسخ
    • سلام
      حتما باید آزمایش و عکس مچ استخوان بگیرید
      به فوق تخصص غدد اطفال مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید.پسر هستم. من از13سال ونیم رشدم به کلی متوقف شد و الانم 16سالم هست من از همون موقع که قدم174بود رشد نکردم تا الان، والانم میبینم که همه رفیقام از من دارن بلند تر میشن، دارو ویتامین d, کلسیم، روزانه هم تو آفتاب میرم و ورزشم میکنم این چند ماهی قرص ال ارژین 1000هم میخورم شیر سبزیجات و غذا هم سر وقت میخورم. عکس هم گرفتم از مچ دستم دکتره هنوز کاری نکرده گفت رشد پسرت رو به پایانه وخیلی غصه خوردم وخیلی دارم گریه میکنم که چرا من باید ریزه بمونم. من باید چیکار کنم میخوام به 185برسم

    پاسخ
    • سلام
      اولا که قدتون خوبه و ریز نیست و نرماله
      در ضمن اگه صفحه رشد در عکس بسته شده باشه اقدام موثری نمیشه کرد

      پاسخ
  • سلام دختر من ۱۱ سالش هست حالا یه دوماه هستش پریود شده قدش ۱۵۰ هستش خانم دکتر قد دختر من بلند میشه یا همین قدر میمونه من وباباش قد بلند هستیم من خیلی ناراحت هستم توروخدا جواب بدین

    پاسخ
    • سلام
      باید حتما ازمایش و عکس مچ دست براش بگیرین
      به فوق تخصص غدد اطفال مراجعه کنید

      پاسخ
  • دختر من ده سال ویک ماهشه از چند ماه پیش موهای زیر بغل وشرمگاهیش رشد کرده و از یه ماه پیش مقداری رشد سینه داشته وزن۳۷.۵قد۱۳۷
    دکتر غدد از مچ دستش عکس گرفت و گفت قدش نهایت ۱۵۵میشه
    الان شربت کلسیم و قرص ویتامین d مصرف میکنه قد خودم ۱۵۶پدرش۱۸۶
    به شدت نگران قد کشیدن دخترمم
    ایا راهی هست بلندتر بشه؟ممنون میشم کمک کنید

    پاسخ
    • سلام
      باید زیر نظر فوق تخصص غدد اطفال باشن و ازمایشها و داروهای لازم رو دقیق پیگیرب کنین

      پاسخ
  • سلام پسرم۱۲سال و۹ماهش هست و محتلم شده بنظرتون زود اتفاق نیفتاده؟
    لازمه به دکتر مراجعه کنم

    پاسخ
    • سلام
      طبیعیه

      پاسخ
  • سلام د خترم ۱۱ ساله و۳ ماهه اولین پریدیش آیا بلوغ زودرس وممکه د یگه قد نکشه

    پاسخ
    • سلام نه بلوغ زودرس نيست نگران نباشيد

      پاسخ
  • پسر‌من‌۱۲‌سالشه‌موهای‌آلت‌وزیر‌بغلش‌در‌اومده‌خطر‌ناکه

    پاسخ
    • سلام نه خطرناك نيست طبيعي هست

      پاسخ
  • سلام دخترم هفت سال ونیمس سینه هاش درد میکنه نوکش برجسته شده و داخلش غده سفتیه دکتر غدد کودک ازمایش برای بلوغ زودرس داد و گفت بلوغ زودرس در. ازمایش دیده نمی شه پس علتش چیه؟؟؟؟

    پاسخ
    • سلام
      اگه آزمایش خوبه نگرانی نیست
      جهت معاینه سینه میتونین توسط متخصص اطفال یا زنان ویزیت شه تا ببینه رشدی داره یا خیر

      پاسخ
  • سلام پسر من ۷ سال ونیم، وقتی کفش میپوشه پاهاش بو میده احتمال داره از علایم بلوغ زودرس باشه؟؟؟

    پاسخ
    • سلام نه عزيزم
      ربطي به بلوغ نداره

      پاسخ
  • سلام من من یک پسر ۱۳ ساله هستم مو های پاهام خیلی زیاد شده مو های زاعدم در اومده آیا بلوغ زودرس دارم لطفا راهنمایی کنین ممنون

    پاسخ
    • سلام
      خیر نرماله

      پاسخ
  • سلام پسر من ۱۲ سالشه و میگه می خوام مو های زیر بغلم رو بزنم میگه اذیت میکنه آیا بزنیم

    پاسخ
    • سلام
      موردی نداره

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید
    من یه پسرم
    ۱۳ سال و ۱۰ ماه دارم
    بلوغم در ۱۱ سال و ۲ ماه شروع شد
    ریش و سبیلام هر روز بیشتر میشن
    تصمیم گرفتم تابستان امسال به والیبال برم
    قدم ۱۸۰
    قد پدر ۱۷۰
    قد مادر ۱۶۰
    آیا تا ۱۸ سالگی به امید خدا ۱۸۵ به بالا میشم؟

    پاسخ
    • سلام
      احتمالا بله

      پاسخ
  • سلام من دخترم ۱۷سالو سه ماهمه قدم ۱۶۰ هست ایا قدم کوتاه مونده؟؟
    ایا هنوز شانس افزایش قد دارم یا خیر؟؟

    پاسخ
    • سلام
      قدتون خوبه و موردی نداره
      احتمال افزایش قد بعید

      پاسخ