بیلی روبین و آنزیم‌های کبدی

اشتراک گذاری 758 نظر

کبد یکی از مهمترین ارگان‌های بدن است که آنزیم‌های مهمی از جمله بیلی روبین را می‌سازد و ترشح می‌کند.

کبد بزرگ‌ترین ارگان بدن است. وزنی بین ۱ تا ۱.۵ کیلوگرم دارد. اندازه و شکل کبد بر اساس شکل کلی بدن تغییر می‌کند برای مثال دراز و باریک یا چاق و مربعی شکل می‌شود. کبد در ربع فوقانی راست شکم درست در زیر قفسه سینه در مقابل دیافراگم قرار گرفته است و براساس اندازه آن به سمت ربع فوقانی چپ نیز گاها کشیده می‌شود.

کبد جزء معدود ارگان‌هایی است که خون‌رسانی دو گانه دارد. حدودا ۲۰ درصد جریان خون کبدی از خون اکسیژن‌دار شریان کبدی است و ۸۰ درصد مابقی از خون ورید پورت تامین می‌شود. ورید پورت حاوی خون سیاهرگی است که از معده، روده‌ها، پانکراس و طحال به کبد برمی‌گردد. این ورید سرشار از موادغذایی است.

اکثر سلول‌های کبدی را سلول‌هایی به نام هپاتوسیت‌ها تشکیل می‌دهند. بقیه سلول‌های کبدی شامل سلول‌های کوپفر، سلول‌های ستاره‌ای، سلول‌های اندوتلیال و عروق خونی، سلول‌های مجاری صفراوی و ساختارهای حمایتی هستند.

هپاتوسیت‌ها اعمال بسیار مهم و حیاتی در راستای حفظ وضعیت و سلامت بدن انجام می‌دهند. این اعمال شامل موارد زیر هستند:

ساخت اکثر پروتئین‌های ضروری سرم (آلبومین، پروتئین‌های حامل، فاکتورهای انعقادی، بسیاری از فاکتورهای هورمونی و رشدی)

تولید صفرا و حامل‌های صفرا (اسیدهای صفراوی، کلسترول، لسیتین، فسفولیپیدها)

تنظیم موادغذایی (گلوکز، گلیکوژن،لیپیدها، کلسترول، اسیدهای آمینه)

متابولیسم و تجزیه ترکیبات لیپوفیلیک و دفع آنها از طریق صفرا یا ادرار (بیلی روبین، آنیون‌ها، کاتیون‌ها،داروها)

همان طور که می‌بینید کبد عملکردهای زیاد و پیچیده‌ای دارد. به همین دلیل ارزیابی عملکرد کبد اندکی دشوارتر از سایر ارگان‌های بدن است.

معمول‌ترین تست‌های آزمایشگاهی که برای سنجش عملکرد کبد استفاده می‌شوند شامل LFT، اندازه‌گیری سطح بیلی روبین سرم، آلبومین سرم، زمان پروترومبین (PT) است. LFT سطح سه آنزیم مهم کبدی یعنی آلکالین فسفاتاز (ALP)، آسپارتات ترنس آمیناز (AST) و آلانین ترنس آمیناز (ALT) را نشان می‌دهد. در ادامه ذکر خواهیم کرد که سطح هر کدام از این آنزیم‌ها در نوع خاصی از بیماری‌های کبدی اهمیت زیادی برای ما دارد. بیلی روبین سرم نشان‌دهنده میزان فعالیت کبد از نظر تجزیه مواد و دفع آنهاست. آلبومین سرم و تست پروترومبین نیز نشان‌دهنده میزان ساخت پروتئین توسط کبد را نشان می‌دهند به عبارتی نمایانگر میزان سنتز توسط کبد هستند.

در ادامه این مطلب به بررسی عملکرد کبد خواهیم پرداخت. رویکر ما در این مطلب بیشتر پیرامون بیلی روبین و آنزیم‌های کبدی است.

بیلی روبین چیست؟

بیلی روبین یک پیگمان (رنگدانه) تتراپیرول (چهارحلقه‌ای) بوده که حاصل شکسته شدن هموگلوبین است. حدودا ۷۰ تا ۸۰ درصد بیلی روبین ساخته شده در روز، از شکستن هموگلوبین گلبول‌های قرمز فرسوده وپیر خون حاصل می‌شود. دو نوع بیلی روبین در بدن داریم: بیلی روبین کونژوگه و غیرگونژوگه.

پس از تخریب این سلول‌ها، هم موجود در آنها در داخل سلول‌های رتیکواندوتلیال کبد تجزیه می‌شود. زمانی که بیلی روبین با پروتئین آلبومین متصل شود به بیلی روبین غیرکونژوگه (نامحلول یا غیرمستقیم) تبدیل می‌شود. این نوع بیلی روبین همان طور که گفته شد در داخل آب نامحلول بوده و اغلب وارد خون و ادرار نمی‌شود.

زمانی که بیلی روبین از پروتئین آلبومین جدا شود تبدیل به نوع کنژوگه یا محلول یا مستقیم می‌شود. در این صورت بیلی روبین، محلول در آب خواهد بود. این نوع بیلی روبین می‌تواند وارد خون شود یا از طریق ادرار دفع شود و رنگ زرد ادرار را ایجاد کند.

بیلی روبین و بیماری‌زایی

زردی یا ایکتر، به تغییر رنگ بافت در نتیجه رسوب بیلی روبین گفته می‌شود. رسوب بافتی بیلی روبین فقط در صورت بالا بودن میزان بیلی روبین سرم (هایپربیلی روبینمی سرمی) روی می‌دهد. این علامت بالینی اغلب نشان‌دهنده وجود یک بیماری کبدی یا با احتمال کمتری وجود یک نوع خاص از آنمی به نام آنمی همولیتیک است.

میزان افزایش بیلی روبین سرم ممکن است با انجام یک معاینه فیزیکی توسط پزشک حاذق تخمین زده شود. به طوری که وجود زردی در اسکلرا (بخش سفید چشم) نشان می‌دهد که میزان بیلی روبین سرم حداقل ۳ میلی‌گرم در دسی لیتر است. اسکلرا به دلیل محتوای بالای الاستینی تمایل خاصی به بیلی روبین دارد. به همین دلیل افزایش حتی میزان مختصر در بیلی روبین سرم خود را با زردی اسکلرا نشان می‌دهد.

در صورتی که پزشک با معاینه اسکلرا شک در ایکتریک (زرد بودن) بیمار کرد می‌تواند در قدم بعدی مخاط زیر زبان بیمار را معاینه کند.

آخرین محلی که با افزایش بیلی روبین زردی را نشان می‌دهد پوست فرد است. بنابراین در صورتی که دیدید پوست فردی ایکتریک شده است بدانید که او در مراحل پیشرفته‌ای از بیماری کبدی به سر می‌برد. در نتیجه با افزایش سطح بیلی روبین سرم، نهایتا پوست (مخصوصا در افرادی که پوست روشن دارند.) زرد می‌شود. حتی اگر روند بیماری طولانی شود و سطح بیلی روبین در خون مرتبا افزایش پیدا کند، احتمالا پوست به رنگ سبز هم در بیاید. (این رنگ سبز در نتیجه اکسیداسیون بیلی روبین به بیلی‌وردین ایجاد می‌شود.)

چه عواملی باعث بالا رفتن بیلی روبین می‌شوند

در قسمت‌های بالا گفتیم که بیلی روبین در نتیجه تجزیه هموگلوبین موجود در گلبول‌های قرمز توسط سلول‌های کبدی حاصل می‌شود. بنابراین هر زمان که تخریب گلبول‌های قرمز خون زیاد شود و تولید هم افزایش یابد یا هر زمان که سلول‌های کبدی آسیب ببینند و نتوانند بیلی روبین را به خوبی دفع کنند ما شاهد بالا رفتن سطح سرمی بیلی روبین خواهیم بود و به دنبال آن ایکتر بروز پیدا می‌کند.

یکی از دلایل اصلی بالا رفتن میزان بیلی روبین در خون و ایکتر (زردی) که به دنبال آن رخ می‌دهد، آنمی همولیتیک است. گلبول‌های قرمز از زمانی که از مغز استخوان خارج می‌شوند و به داخل خون محیطی ورود پیدا می‌کنند، به طور متوسط ۱۲۰ روز عمر می‌کنند. در صورتی که به هر دلیلی عمر گلبول‌های قرمز کمتر از این میزان شود، در جاهای مختلف بدن تخریب می‌شوند و هم موجود در آنها در کبد تجزیه شده و حاصل آن تولید بیلی روبین است. به دنبال این وقایع زردی بروز پیدا می‌کند.

علل مختلفی می‌توانند موجب بروز آنمی همولیتیک شوند. برای مثال کمبود آنزیم G6PD سبب می‌شود که انعطاف‌پذیری گلبول‌های قرمز کم شود در نتیجه در هنگام عبور از مویرگ‌های ریز حبس می‌شوند و از بین می‌روند.

علت مهم دیگر در بالا رفتن سطح سرمی بیلی روبین و بروز زردی، آسیب سلول‌های کبدی است. برای مثال در انواع هپاتیت‌های ویروسی و غیرویروسی یا هپاتیت ناشی از الکل ممکن است شاهد این علامت بالینی باشیم. یکی از هپاتیت‍‌های ویروسی نوع a است که در مقاله هپاتیت a چیست به طور کامل این بیماری توضیح داده شده است.

یکی دیگر از علل افزایش بیلی روبین خون، انسداد مجاری صفرا داخل کبدی یا خارج کبدی است. این مشکل می‌توان به علل مختلفی بروز پیدا کند برای مثال مجاری داخل کبدی ممکن است به‌علت مصرف برخی داروها انسداد پیدا کنند. همچنین برخی بیماری‌های انگلی می‌توانند در داخل مجاری صفراوی داخل کبدی قرار گرفته و در این محل  انسداد ایجاد کند. البته این قبیل انگل‌ها در مناطق جغرافیایی خاصی دیده می‌شوند و به طور کلی شناسایی آنها بسیار نادر است.

شایع‌تر از مسائلی که ذکر شد، باید به سنگ‌های مجاری صفراوی و یا تومورهای کبدی یا تومورهای مجاری صفراوی اشاره کنیم. چرا که این موارد موجب مسدود کردن مسیر صفرا می‌شوند و به این شکل سطح بیلی روبین خون را بالا می‌برند. یکی از نشانه‌هایی که اغلب با زردی ناشی از افزایش بیلی روبین همراه است، خارش شدید پوست است.

نشانه‌های بالا رفتن سطح بیلی روبین در خون

از نشانه‌های اصلی این مشکل همان طور که در قسمت‌های قبل گفتیم زردی اسکلرا، زردی مخاط زیر زبان و زردی پوست است. همین طور در بعضی موارد خاص همراه این شرایط خارش شدید پوست نیز وجود دارد.

اما شاخص حساس‌تر دیگر در افزایش بیلی روبین سرم، تیره شدن رنگ ادرار است. علت این رخداد دفع کلیوی بیلی روبین کونژوگه است. بیماران اغلب در این حالت ادرار خود را به رنگ چای یا کولا تشبیه می‌کنند. دفع بیلی روبین در ادرار نشان‌دهنده افزایش جزء مستقیم بیلی روبین است و در نتیجه می‌تواند مویدی بر بیماری کبدی باشد.

بالا رفتن دیگر آنزیم‌های کبدی نشان‌دهنده چیست

از جمله آنزیم‌های مهم کبدی AST و ALT هستند. این دو آنزیم اغلب در بیماری‌های کبدی که سلول‌های کبدی (هپاتوسیت‌ها) درگیر هستند، بالا می‌روند. اصطلاحا گفته می‌شود که AST و ALT در بیماری‌های هپاتوسلولار افزایش پیدا می‌کند. مثال بارزی از این بیماری‌ها انواع هپاتیت‌های حاد و مزمن هستند. هپاتیت می‌تواند سطح این آنزیم‌ها را تا ۱۰ برابر میزان نرمال افزایش دهد.

یکی دیگر از آنزیم‌های مهم کبدی ALP است. این آنزیم اغلب در بیماری‌های انسدادی کبدی بالا می‌رود. برای مثال زمانی که مجاری صفراوی داخل یا خارج کبدی توسط یک سنگ اشغال شده‌اند، سطح این آنزیم افزایش پیدا می‌کند. علاوه بر آن گاهی فرد دارای انواع تومورهای کبدی است. این تومورها ممکن است داخل مجاری صفراوی باشند که در این صورت موجب مسدود کردن مسیر صفرا می‌شوند. گاهی نیز ممکن است این تومورها در خارج از مجاری باشند ولی به دلیل فشاری که از خارج به مجاری صفراوی وارد می‌کنند، مسیر عبور صفرا را مختل کنند. این تومورها ممکن است تومورهای اولیه خود کبد باشند و یا تومورهایی باشند که از سایر نقاط بدن به کبد متاستاز داده باشند.

کبد محل اصلی متابولیزه کرن اکثر داروها محسوب می‌شود. بنابراین دور از انتظار نیست اگر بگوییم که مصرف طولانی مدت برخی داروها ممکن است با عوارض کبدی همراه باشد. گاهی اوقات افراد به صورت خودسرانه از دارویی استفاده می‌کنند که این موضوع ریسک چنین عوارضی را چند برابر می کند.

در ادامه لیستی از داروهایی که می‌توانند سبب آسیب‌های کبدی بشوند و در نتیجه سطح آنزیم‌های کبدی را بالا ببرند، ارائه می‌کنیم:

  • داروهای مسکن‌ از جمله آسپیرین، استامینوفن، ایبوپروفن، ناپروکسن، دیکلوفناک و فنیل بوتازون
  • داروهای  ضد تشنج از جمله فنی توئین، اسید والپوریک (دپاکوت)، کاربامازپین و فنوباربیتال
  • آنتی بیوتیک‌ها از جمله تتراسایکلین، سولونامید، ایزونیازید، سولفامتوکسازول، تریمتوپریم، نیتروفروناشن و فروکنازوا و داروهای ضدقارچ
  • داروهای کاهش‌دهنده کلسترول خون  مثل لوواستاتین، پراواستاتین، آتروواستاتین، روزاواستاتین، سیمواستاتین و  استاتین‌های دیگر
  • برخی داروهای تقویتی مثل نیاسین  همان ویتامین B3
  • داروهایی که برای بیماری‌های قلب و عروق مصرف می‌شوند مثل آمیودارون، هیدرالازین و کویینیدین
  • داروهای ضدافسردگی  مخصوصا سه حلقه‌ای‌ها (TCA)
  • داروهایی که در شیمی‌درمانی استفاده می‌شوند مثل متوتروکسات

تغییرات سطح آنزیم‌های کبدی چگونه تشخیص داده می‌شود

در صورت شک پزشک به تغییرات پاتولوژیک آنزیم‌های کبدی، باید سطح این آنزیم‌ها مورد سنجش قرار گیرد. تشخیص این امر بسیار آسان و کم‌هزینه است و تنها از طریق یک نمونه خون انجام می‌گیرد.

علاوه بر آنزیم‌های کبدی سطح بیلی روبین خون نیز از این طریق (نمونه خون) قابل اندازه‌گیری است. در نهایت اغلب پزشک با استفاده از نتایج حاصل از آزمایش آنزیم‌های کبدی و نیز سطح بیلی روبین تشخیص قطعی را مطرح می‌سازد.

درمان افزایش آنزیم‌های کبدی

قطعا درمان این مشکل به علت آن بستگی دارد. در واقع در این شرایط باید عامل زمینه‌ای را پیدا کرد و سپس آن را برطرف نمود تا به این ترتیب سطح آنزیم‌های کبدی به میزان نرمال خود برگردد. برای مثال اگر علت افزایش آنزیم‌های کبدی سنگ مجاری صفراوی باشد در صورت تشخیص پزشک، سنگ خارج می‌شود. اگر علت این موضوع هپاتیت باشد فرد درمان‌های ضدهپاتیت دریافت می‌کند.

در صورتی که اقدام به درمان بیماری کردید به این نکته دقت کنید که در بیماری‌های کبدی بیمار باید هر ۶ ماه یک بار آزمایش‌های کبدی را تکرار کند تا پزشک بتواند سیر پیشرفت درمان یا بیماری را بررسی کند. پزشک با توجه به نتیجه این آزمایش‌ها دوز داروها و انواع آنها را تعیین و تغییر می‌دهد. یا حتی ممکن است با توجه به این آزمایشات قطع درمان را برای بیمار تشخیص دهد.

مسئله‌ای که در درمان این قبیل موارد اهمیت دارد تشخیص به موقع مشکل در فرد و یافتن علت آن است تا بتوان به سرعت وارد عمل شد و برای فرد درمان‌های مناسب را اجرا کرد. مسئله مهم در بیماری‌های کبدی، جلوگیری از تغییر بیماری کبدی به سمت سیروز (آخرین و پیشرفته‌ترین مرحله همه بیماری‌های کبدی – End Stage Hepatic Disease) است.

منابع:

اصول طب داخلی هاریسون ۲۰۱۵ ویرایش نوزدهم

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

758 دیدگاه در “بیلی روبین و آنزیم‌های کبدی
  • سلام خانم دکتر.آزمایش چکاپ سالیانه دادم تمام موارد نرمال بود بجز ast305 & alt 102
    دکتر برام سونوگرافی کبد نوشت و یه آزمایش خون دیگه.سونوگرافی عادی بود و مشکلی نداشت و آزمایش خون دوم به شرح زیر بود.
    pt pait 12.5
    inr 1.0
    pt activity 100
    pt control 12.5
    bilirubin total 0.83
    bilirubin direct 0.15
    alkaline phosphatase 156
    تست هپاتیت بی و سی و ایدز هم منفی بود.
    به فاصله یک ماه قبل از آزمایش چند باز مقدار زیاد مشروب خورده بودم.علائمی هم ندارم.
    میخواستم بدونم نظر شما چیه؟ ممنون

    پاسخ
    • سلام عزیز
      با توجه به بالا بودن انزیم کبدی نیاز به انجام ازمایش بیشتر از جمله خودایمنی کبد هست و همینطور فیبرواسکن
      نرمال بودن سونوگرافی با وجود انزیم بالا کافی نیست
      اول مجدد ازمایش آنزیم کبد بدین ast, alt,alkp و سپس به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر
    من ۵ هفته پیش کرونا گرفتم.
    الان هم قرص فلوکونازول مصرف میکنم.
    یکسال هم هست قرص اس سیتالوپرام (ازیپم) مصرف میکنم.
    آزمایش دادم
    ‏Bt 1.52 —— 0.5-1.5
    ‏Bd 0.6 —— 0.4
    ‏Alt 15—— up to 41
    ‏Ast 14—— up to 35
    ‏Alp 214 —— 100-250
    ‏Cbc normal
    هیچ علائمی هم ندارم.
    احتمال دادن به خاطر قرص باشه.
    بهم گفتن یک ماه قرص فلوکونازول مصرف کنم. بعد از قطع کردن قرص یک ماه بعد ازمایش بدم.
    میتونه بیلیروبین با مصرف قرص بالا بره یا با کرونا؟

    پاسخ
    • سلام
      ازمایشاتون نگرانی خاصی نداره چون آنزیما نرماله
      میتونه بخاطر قرص باسه
      یک‌ماه دیگه تکرار شه

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر
    مرد هستم ۳۱ ساله
    T bilu = 7.2
    D bili = 0.9
    Ast= 13
    Alt = 26
    Alkaline phosphat =123
    خیلی نگرانم خواستم ببینمُ چه مشکلی داره کبدم؟

    پاسخ
    • سلام
      آنزیم های کبدی نرماله ولی بیلی روبین توتال بالاس ، باید بررسی بیشتر مثل cbc, diff, esr, crp, ldh, retic,u و سونوگرافی شکم و کبد و مجاری صفراوی انجام شه
      به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • با سلام
    ۳۶ سالمه..چشمام زرد شده آزمایش دادم این جوابش هست ممنون میشم راهنماییم کنید
    Proteins total. 7.5
    Albumin serum. 4.8
    Globulins serum. 2.7
    Bilirubin total. 0.79
    Bilirubin direct. 0.37
    S.G.O.T (AST). 21
    S.G.P.T (ALT). 28
    Alkaline p.(ALP). 153

    پاسخ
    • سلام
      بیلی روبین و آنزیم کبدی شما در رنج نرماله

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر خسته نباشید
    من از یک داروی گیاهی برای چاقی استفاده کردم درد شدید احساس کردم در شکم و کلیه سمت راستم سنو دادم اکوی پارانشیم کلیه ها مختصر افزایش داشته داشته
    کبد و بقیه اعضای داخلی در حالت نرمال هستن
    آزمایش خون دادم
    کراتیین ۱.۷بود
    کلسترول ۲۴۶
    Ast116
    Alt244
    Total bilirubin 1.6
    Direct bilirubin.5
    آیا احتمال اینکه که برگردم به حالت عادی هست راه درمان چیه

    پاسخ
  • سلام
    چندین سال پیش هم طحال و هم کیسه صفرا رو برداشتم(تالاسمی اینترمدیت دارم) بعد از اون هم هر چند سال یکبار داخل مجاری صفراوی سنگ می آره و مجبور به ERCP شدم.ولی الان بیلیریبونم ۵.۶هست.دلیلش چی می تونه باشه؟
    ممنون از پاسخگویی شما

    پاسخ
    • سلام
      خود تالاسمی بعلت لیز سلولی که میده ممکن بیلی روبین رو بالا ببره

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر
    جوانی 24 ساله با سابقه کم کاری تیروئید با آزمایش های زیر همراه با mrcp:
    سال 97= bili total:1.25-bili direct:0.28 – bili indirect:1 – ast:20 – alt:35 -alp:407
    سال 98= bili total:1.33-bili direct:0.35 – bili indirect:1 – ast:17 – alt:29 -alp:388
    سال 1401= :bili total:1.97-bili direct:0.44 – bili indirect:1.5 – ast:20 – alt:34 -alp330
    در همه سال ها ازمایش مربوط به اوره – کراتینین – فریتینن – GGT – و …… نرمال بود.
    mrcp 1401 :
    M.R.C.P reveals:
    Prominent intrahepatic bile ducts with suspicious irregularities in some
    of them
    Normal appearing CBD: 5mm without obvious obstructive lesion in its
    course.
    Unremarkable pancreatic duct and gall bladder.

    دکتر خودم تشخیص psc خفیف داده و گفته کولونوسکپی همراه بیوپسی کنم چون psc و ibd در اکثر مواقع باهم هستند.
    علائم زردی و خارش و اسهال خونی در شرح حال مشاهده نمیشه.
    اگر بیماری psc باشه چقدر دیگه تبدیل به نوع خطرناک اون میشه. نظر تان را در تشخیص بیماری بنده و خطر آن اعلام کنید ممنون.

    پاسخ
    • سلام
      نگران نباشین اگر زیر نظر پزشک باشین خطری نیست

      پاسخ
  • سلام من سنگ صفرای 8mmدارم وانزیم کبدمم بالاس همچنین خون ریزی مقعدی روشن دارم ،،ایاصفرام نیاز به عمل داره

    پاسخ
    • سلام
      اگر آنزیم‌کبدیتون بالاس اول باید مشخص شه علتش چیه، آیا علتش قطعا سنگ هست یا نه، اگر علت سنگ باشه بله باید جراحی کنید
      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام
    برای کسی که سرطان داره آیا متاستاز کبد می تونه باعث خون ریزی و آنمی بشه؟

    پاسخ
    • سلام
      بله عزیز میتونه این علایم رو بده

      پاسخ
  • سلام نظرتون در مورد ازمایش زیر چیه ؟
    Billi : t 3.25
    Billi : d 0.95
    SGOT 14
    SGPT 25
    Alk.ph 484

    پاسخ
    • سلام
      علایم خاصی دارند و علت انجام آزمایش چه بوده؟
      ازمایش cbc, diff, retic, ldh و تکرار ازمایشات فوق
      و سونوگرافی کبد و صفرا هم انجام شه

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر ، لطفا نظرتونو در مورد ازمایش بفرمایین؟
    Total bilirubin 2.64
    Direct bilirubin 0.74
    HDL cholesterol 43
    AST 24
    ALT 21
    Alkaline 161
    Vitamin D 50
    CRP 4.7
    سونو: کبد چرب گرید یک
    کیسه صفرا ضخامت طبیعی و فاقد سنگ
    سایر موارد نرمال
    فقط اینکه ادم استرسی ای هستم،
    مرسی

    پاسخ
    • سلام
      اگه سایر مواور خوبه موردی نیست
      ۳ ماه دیگه ast,alt,alkp, billt, billd رو تکرار کنین

      پاسخ
  • سلام
    Ast 85
    Alt 95
    Total bilirubin 1.1
    Direct bilirubin 0.4
    Indirect bilirubin 0.7
    Hbs ag Negative
    Hbc ab total positive 1.82
    مينور هم هستم
    كبد چرب گريد ٣ هم دارم

    پاسخ
    • سلام
      فعلا ۳ ماه رژیم کبد چرب، ورزش منظم، کاهش وزن و مصرف قرص لیورگل
      بعد از ۳ ماه تکرار آزمایشات و درصورت بالابودن آنزیم ها سایر علل التهاب کبد باید بررسی شن

      پاسخ
  • Alt : 29. 4 ______up to 42
    Ast:18.7_______up to 42
    Alp : 242______adult 64_308
    triglyceride: 64
    bilirubin total 1.05
    bilirubin direct : 0.37 * _____up to 0.32
    bilirubin indirect : 0..68______up to 1
    سلام
    خانم هستم ۲۷ سالمه این جواب ازمایشمه بلی روبین دایرکتم فقط پنج صدم بالاس ایا مشکوک به ابتلا به هپاتیت هستم؟
    ممنونم

    پاسخ
    • سلام
      ازمایش خوبه

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر من ۲۲سالمه متاسفانه بیلی روبین من بالا هستش همیشه وچشمام هم گاها خسته میشم یا گرسنه زرد میشه گاها پوستمم همینطور بیلی روبین منم متغیره مثلا ۲سال پیش ۴/۷۰بود ۲ماه پیش ۳/۵۰و ۱ماه پیش گرفتم ۶/۱۴بود مصرف دخانیات و مشروب ام ندارم و نوشابه میخورم صبح روزه بعد دهنم تلخه بقیه چیزام تو ازمایش نورمال عهچکاپ کلی یم اینو میگه

    پاسخ
    • سلام
      اگر انزیم کبدیتون نرماله و سونوگرافی هم‌نرماله ممکن سندرم ژیلبرت باشه

      پاسخ
  • سلام من ۲۴ سالمه
    بیلی روبین توتالم 0.8و دایرکت0.46مشکل چیه؟

    پاسخ
    • سلام
      اگر بقیه موارد نرمالن مورد خاصی نیست

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر ضمن عرض ادب و قبولی عبادات و طاعات
    مردی 24 ساله با سابقه کم کاری تیروئید مشخصات آزمایش به شرح زیر هست ممنون میشم راهنمایی کنید بیماری کبد دارم یا خیر.
    (ast=20 —upto 37)
    (alt=34 —-upto 41)
    (Total bilirubin=1.97 —–0.2-/1.3)
    (direct bilirubin=0.44 —-up to 0.25)
    (indirect bilirubin=1.97 —–0.1-/1.1)
    (alp=330—-80-306)
    سطح اوره – کراتینین – قند – چربی – cbc و تیرویئد-فولیک اسید-ویتامین دی -فریتین-پتاسیم-فسفر-کلسیم همگی نرمال

    پاسخ
    • سلام
      ازمایشا به نفع بیماری کبدی نیست

      پاسخ
  • سلام خانمی ۳۰ساله هستم ،کم خونی ازنوع مینوردارم،ی ماهی میشه لرزش دست دارم،پزشک عمومی مراجعه کردم،آزمایش نوشتن،الان بیلربین توتالم ۱٫۵،بیلربین مستقیم ۰٫۴۲وبیلربین غیرمستقیم ۱٫۰۸،دکترعمومی گفتن مشکل نیس،میخواستم ببینم نظر شما چیه؟درضمن رنگ پوستم زرد،رنگ ادرارم بعضی وقتها سفید وبعضی وقتها کمی زرد

    پاسخ
    • سلام
      انزیم های کبدی باید بررسی شن

      پاسخ
      • سلام..خانم دکتر من نرس هستم یه سوال داشتم
        من جدیدا انگشت دست و پاک زرد شده یه ذره هم بدنم‌ 27 سالمه و 97 کیلو وزن
        Ast 40
        Alt47
        Alk.ph93
        Bilirubin total 2.1
        بیلی روبین کنژونگه هم 57/.
        تشخیص شما چیه؟
        ادرارمم زرده یه خورده

      • سلام
        تکرار ازمایش ast, alt, alkp
        و ازمایش hbs ag, hbs ab, hbc ab,
        و همینطور سونوگرافی کبد

  • سلام همسر من تالاسمی مینور هستند که تستهای کبدی SGPT و SGOT و ALP طبیعی دارند ولی بیلی روبین توتال ۲.۴ و Direct 0.4 این بیلی روبین توتال ممکن است به خاطر مینور بودن بالا رفته باشد .آیا نیار به دارو هست؟

    پاسخ
    • سلام
      بله ممکن

      پاسخ
  • FBS 139
    Urea 51.1
    BUN 23.9
    Creatinine 1.05
    Cholesterol 134
    Triglyceride 92
    Total biliuribin 1.16
    Direct biliuribin 0.3
    AST 35
    ALT 45
    Alkaline phosphatase 164
    سلام ،دیلمی هستم ۷۴ ساله ،خیلی ممنون میشم اگر لطف کنید برایم بنویسید که مشکلی دارم یا نه ،لازم یه توضیح است من سه روز قبل از این آزمایش عمل جراحی کله سیستیک داشتم و صفرای منو درآوردن ،البته سونوگرافی از کبد و صفرا و غیره و سی تی اسکن از لگن انجام دادم که خداروشکر به گفته متخصص هیچ مشکلی نبود. که فقط سنگ‌صفرا بود. متشکرم🙏
    قبل از عمل هم آزمایشاتم تماما برخلاف اعدادی که بالا براتون نوشتم تو رنج نرمال بودن.

    پاسخ
    • سلام
      کمی قند ناشتا بالاست و دیگه مورد خاصی نیست

      پاسخ
  • سلام
    بیلی روبین توتال ۱۶
    بیلی روبین دایرکت ۱۵
    Ast ۱۷۵۱
    Alt ۱۹۸۰
    چقدر حاد میباشد
    سن ۲۳ خانم
    چقدر حاد میباشد و بالا بودن اینها باهم تشخیص چیست

    پاسخ
    • سلام
      هپاتیت حاد مطرحه
      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید

    سطح بیلی روبین خون من بالاست و سال هاست علظت خون دارم (همیشه مقدار گلوبول های قرمز خونم بالاتر از نرماله) می خواستم بدونم این بیلی روبین بالا می تونه مرتبط با غلظت خون یا پلی سیتمی باشه؟
    درد شکمی سمت راست دارم که بعد از فصد خون (فلوبوتومی) این درد برای چند روز از بین می ره
    نتایج سونوگرافی کبد و شکم نرمال بودن
    چهل ساله هستم
    این نتایج آزمایشاته:
    wbc: 7.6
    rbc:5.75
    Hgb:17.3
    Hct:50.4
    Mcv:87.7
    Mch:30.1
    Mchc:34.3
    Platelets:179
    Esr:3
    Afp:2
    Cea:0,62
    Ca19.9: <3
    crp:negative
    fbs:87
    hga1c:5.8
    urea:35.5
    Cr:1.22
    uric acid:6.4
    total cholesterol:190
    triglyceride:172
    hdl:43
    ldl:113
    ldl/hdl:2.6
    chol/hdl:4.4
    total bil:2.23
    direct bil:0.05
    indirect bil:2.18
    ast:36
    alt:33.5
    alp:215
    ldh:340
    ggt:30.3
    albumin:4.59
    gfr:77
    cystatine c:1.02

    با توجه به این نتایج آیا مشکل جدی دارم؟ پیش چه متخصصی باید برم؟

    پاسخ
    • سلام
      خوبه آزمایشاتون
      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر
    ببخشید بالا بودن بیلی روبین ربطی به ریزش مو سر داره؟؟؟
    و اینکه بریدگی‌های روی سطح زبان و سفید بودن وسط زبان ربطی به بیماری کبدی داره؟

    پاسخ
    • سلام
      خیر

      پاسخ
  • سلام 20 سالمه و سطح بیلی روبین خونم دو برابر میزان نهایی نرمالش هست البته دو ماه قبل از اینکه آزمایش بدم هفته ای سه روز تتراسایکلین مصرف میکردم آیا ممکنه بخاطر این قرص سطح بیلی روبین خونم بالا گزارش شده باشه و مشکل کبدی نداشته باشم ؟

    پاسخ
    • سلام
      ازمایش انزیم کبدی باید بدین

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید من نزدیک دوماه پیش ازمایش دادم ک bilirubin total:1.9
    Bilurbin direct:0/5
    Sgot:260
    Sgpt:160
    Phosphatase alkaline:240
    وهپاتیت b و c رد شد ولی انتی بادی هپاتیت aمثبت بود و عددش igg=16.6
    الان بعد از دوماه اندوسکوپی دادم همه چی سالمه
    ولی هنوز
    Sgot:50
    Sgpt:57
    Bilurbin total:1.4
    Bilurbin direct :0/5
    ببخشید احتمالش هست من هپاتیت خود ایمن داشته باشم؟

    پاسخ
    • سلام
      بله ممکنه باید بیوپسی بدین عزیز

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر خانم دکتر
    مادرم 58سال سن دارن
    Ast45
    و alt 54 بودن
    در ضمن داروی تیرویید و قرص کدیین زیاد استفاده میکنند راهنمایی بفرمایید ممنون میشم

    پاسخ
    • سلام بنده آنزیم کبدیم ۸۴ جلوش H*نوشته چه قدر خطر دارد
      لطفا راهنمایی کنید

      پاسخ
      • سلام
        نیاز به پیگیری بیشتر و معاینه دارد
        در صورت عدم پیگیری میتواند خطر داشته باشد
        به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید

    • سلام
      اول سونوگرافی از کبد و مجاری صفراوی بدن تا از نظر کبد چرب بررسی شن

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر ازمایشهای من خانومی ۴۴ هستم
    total bili 1.2
    direct bili 0.3
    indirect bili 0.9
    ast 39
    alt 28
    alkp 114
    tibc 363
    tibc satu 21.4
    wbc 3.89
    hb 11.9
    به مدت بیست سال هم هست کم کاری تیرویید هاشیموتو دارم و لووتیروکسین استفاده میکنم ولی این بار نتایج نرمال نیست
    t412.68
    t1 1.01
    tsh 0.002
    anti tpo 19.50
    بقیه موارد قند چربی و غیره نرمال هستن
    میخواستم ببینم مشکل کجاست

    پاسخ
    • سلام
      دوز قرص لووتیروکسینتون با نظر پزشکتون کم بشه
      بقیه موارد نرماله

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر. بیلی من ۵/۵ هست جنسیت مذکر
    سن ۲۹

    پاسخ
    • سلام
      بقیه فاکتورها مثل Hb, mcv, retic, ast,alt,alkp هم باید بررسی شن

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر. امیدوارم جوابمو بدین چون با امید دارم این سوالو ازتون میپرسم ازتون میخوام کمکم کنید. خانم دکتر من ۱۰سال پیش تو ۲۴سالگیم خودم بصورت اتفاقی فهمیدم سنگ کیسه صفرا دارم جراحی کردم و کیسه صفرا برداشته شد. موقع عنلم متوجه شدم بیلی روبینم بالاست به پزشک هم گفتم مقدارش کمتر از ۴بود گفتن بخاطر سنگ کیسه صفرا بوده اما من خودم بخاطر کنجکاوی یه ماه بعد عملم رفتم آزمایش دادم دیدم تو برگه آزمایش بیلی روبین توتالم ۴ و دایرکت حدود یک دهم بالا بود بقیه آنزیمای کبدی و آلکالین فسفاتاژ در محدوده نرمال بود. من هیج مشکلی نداشتم و فوق العاده استرس داشتم همیشه استرسی بودم حتی قبل از عملم. من تو این سال هیجوقت به دکار مراجعه نکردم ولی استرسش همیشه باهام بوده ازدواجم نکردم تنها با مادرم زندگی میکنم. حتی اضافه وزن هم بعد عملم داشتم. مترجم و نویسنده هستم. خانم دکتر الان موقعیت خوبی دارم ولی هنوزم ذهنم درگیر اون آزمایشه تازه گاهی اوقات با خودم فک میکنم تو این ده سال کبدم به شدت آسیب دیده یا شایدم سیروز گرفتم و کاریم نکردم چون تا چشم رو هم گذاشتم و درگیر ادامه تحصیل بودم ۱۰سال گذشته. من درد ندارم مدفوعم هم خاکستری رنگ نیست فقط گاهی اسهال میشم اگه طولانی مدت گرسته بمونم.ازتون میخوام کمکم کنید چکار کنم؟خیلی پشیمونم همونموقع دکتر نرفتم درست و حسابی هم خواب ندارم.راهنماییم کنید.

    پاسخ
    • سلام
      نگران نباشین احتمالا سندرم ژیلبرت دارین و اقدام خاصی هم نمیخاد
      اما حتماا ازمایش آنزیم کبدی و بیلی روبین و cbc,diff بدین و به فوق تخصص گوارش مراحعه کنید تا خیالتون راحت شه

      پاسخ
  • سلام‌خالهای‌قهو‌های‌ری‌صورتم‌داشتم‌ولی‌تازگیا‌بیشترشدن‌حتی‌روی‌بدنم.کبودی‌روی‌پاهم‌دارم‌البته‌اندازش‌کوچیکه‌ولی‌چن‌جا‌ازپام‌هست.اینا‌ب‌ژیلبرت‌مربوط‌میشه؟توروخدا‌اگه‌دارویی‌برای‌مهارش‌هست‌بگین‌پوست‌صورتم‌ازین‌بدترنشه.بازم‌ممنون‌از‌راهنماییتون

    پاسخ
    • سلام
      خیر ربطی به ژیلبرت نداره
      اول باید چکاپ کامل بدین

      پاسخ
  • سلام‌خسته‌نباشید،چطور‌میشه‌بیلی‌روبین‌روکاهش‌داد، دگترم‌گفته‌سندرم‌ژیلبرت‌دارم.بیلی‌روبینم‌روب‌افزایش‌هست‌نگرانم‌ب‌کبدم‌آسیب‌بزنه‌. باتشکر

    پاسخ
    • سلام
      ژیلبرت به کبد اسیبی نمیرسونه و جای نگرانی نیست
      استرس و گشنگی و خستگی زیاد میتونه سبب تشدید افزایش بیلی روبین بشه

      پاسخ
  • سلام‌‌من‌چن‌ماه‌قبل‌آزمایش‌دادم‌بیلی‌روبین‌خونم‌بالا‌بود‌ولی‌آنزیمای‌کبدم‌نرمال‌، حالا‌دوبار‌آزمایش‌دادم‌. توتال‌2.85دایرکت1.1نظرتون‌چیه‌؟36سالمه.ممنون.

    پاسخ
    • سلام
      باید ازمایش cbc, diffو ldh هم بررسی شه، احتمالا سندرم ژیلبرت مطرحه

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

      پاسخ
  • Total bilirubin 4.5
    Direct bilirubin 0.60
    ALT 12
    لطفا جواب آزمایش رو تحلیل کنید و اینکه چه اقدامی باید انجام داد و پیش چه متخصصی باید ارجاع داده شود؟

    پاسخ
    • سلام
      بیلی روبینتون بالاس که میتونه سندرم ژیلبرت باشه
      باید بقیه ازمایشاتون دقیق بررسی شه

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

      پاسخ
  • با سلام جواب آزمایش بنده
    توتال بیلی 2.1
    دایرکت 1.1
    Ast 40
    Alt 59
    Alkaline phosphatase 359

    پاسخ
    • سلام
      انزیم های کبدی بالاست و باید علتش بررسی شه
      کبد چرب یا سایر علل التهاب کبد

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر نتایج آزمایش خون من به شرح ذیل است
    ALT 70
    AST 44
    TOTAL BILIRUBIN 2
    DIRECT BILIRUBIN 0.5
    تری گلیسیرید 133
    کلسترول 228
    HDL 55
    LDL 149
    MCH 36.6
    MCHC 32.6
    FBS 115
    HBAC1 5.5
    به نظرتون مشکل چیه؟

    پاسخ
    • سلام
      التهاب کبد مطرحه
      باید ارمایشات تکمیلی و بررسی دقیق حتما انجام شه میتونه کبد چرب یا علل دیگر باشه

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام
    Total bilirobin ۲.۲۹
    Direct bilirobin ۰.۵۳
    AST ۳۵
    ALT ۴۶
    کلسترول ۲۱۸
    تری‌گلیسیرید ۵۹۲
    سایر موارد نظیر قند و … نرمال می باشند
    جنسیت مرد ۲۹ ساله
    ممنون میشم جواب ازمایش رو تحلیل کنید

    پاسخ
    • سلام
      چربی خونتون بالاس
      بیلی روبین توتال هم کمی بالاس

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر یک سوال داشتم
    اگه کبد چرب داشته باشی بعد انزیم کبد بیاری پایین چربی کبد از بین میار یا مثلا بعضی از دوستانم میگن انزیم کبد مون پایین ولی سونوگرافی دادیم بهم گفتند گرید ۲ یا گرید سه هستید مگه میشه انزیم کبد نرمال باشه ولی گرید ۲ یا ۳ باشه ممنون میشم جواب هردو سوالم بدید و راهنمایی کنید ممنون از لطفا

    پاسخ
    • سلام
      در درازمدت کم کم بهبود پیدا میکنه
      سریع گرید کم نمیشه و طول میکشه
      خیلی مراقبت میخاد

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر عزیز وقتتون بخیر و شادی
    من چکاپ کامل شدم همه چی نرمال بود فقط بیلی روبین بالا بود.
    بیلی روبین توتال 1/42
    بیلی روبین دایرکت0/31
    ایندایرکت 1/1
    Ast 15
    Alt11
    Alkaline 167
    Fe58
    Tibc 343
    ممنون میشم راهنمایی ام کنید. سپاس بانو.

    پاسخ
    • سلام مشكلي نداره
      نگران نباشيد

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر عزیز، وقتتون بخیر، ببخشید من چکاپ کامل شدم ،آزمایشم نرمال بود فقط بیلی روبین بالا بود .اعداد به این صورت هست:Total1/42.Direct0/31.Indirect1/1.Ast15.Alt11.
    ممنون میشم راهنمایی ام کنید .سپاس .

    پاسخ
    • سلام
      این اعداد خوبه و موردی نیست

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید 34ساله هستم به علت دردسمت راست شکم سونوگرافی کامل دادم که اندازه کلیه ها،کبد،طحال نرمال بود و آزمایش خون دادم و در برگه آزمایش همه عادی بود ولی دو تا مورد بالا بود

    Total Bilirubin H1.62mg/dL adult: 0.2 – 1.4
    Direct Bilirubin H0.57mg/dL
    0.1- 0.4

    کمی زردی چشم دارم و بافت کام دهانم هم کمی زرد است لطفا راهنمایی کنید بیماری ام چه اندازه است؟
    ممنون

    پاسخ
    • سلام
      اگه زردی چشم دارین معاینه لازمه

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر خسته نباشید
    لطفا این ازمایش رو تفسیر کنید
    پدرم سیروز کبدی و هپاتیت دارن درضمن.

    WBC
    3.7
    RBC
    5.14
    НЬ
    16.7
    НСТ
    45.7
    MCV
    88.91
    MCH
    32.49
    MCHC
    36.54
    Plt
    198
    PTT
    31.0
    PT.Control
    13.0
    PT
    15.6
    INR
    1.21
    Anti-HBs
    15.21
    Anti-HBc Total
    2.09
    Anti-HCV
    Nonreactive
    HIV
    Nonreactive
    CMV IgG
    250.0<
    CMV IgM
    0.22
    HBSAg
    Nonreactive
    HBeAg
    0.3
    HBe Ab
    1.69
    FBS
    100
    BUN
    14
    Cr
    1.2
    Cholesterol
    L
    128
    TG
    * 49
    HDL
    * 45
    LDL
    51
    Total protein
    7.3
    Albumin
    5.0
    AST (SGOT)
    13
    ALT (SGPT)
    11
    Alkaline Phosphatase
    140
    T.Blli
    H * 2.72
    Direct Bilirubin
    H * 0.48

    Na
    146
    K
    3.8

    پاسخ
    • سلام تعداد گلبول هاي سفيدتون كم هست لطفا

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به فوق تخصص خون مراجعه کنید.

      پاسخ