بیلی روبین و آنزیم‌های کبدی

اشتراک گذاری 758 نظر

کبد یکی از مهمترین ارگان‌های بدن است که آنزیم‌های مهمی از جمله بیلی روبین را می‌سازد و ترشح می‌کند.

کبد بزرگ‌ترین ارگان بدن است. وزنی بین ۱ تا ۱.۵ کیلوگرم دارد. اندازه و شکل کبد بر اساس شکل کلی بدن تغییر می‌کند برای مثال دراز و باریک یا چاق و مربعی شکل می‌شود. کبد در ربع فوقانی راست شکم درست در زیر قفسه سینه در مقابل دیافراگم قرار گرفته است و براساس اندازه آن به سمت ربع فوقانی چپ نیز گاها کشیده می‌شود.

کبد جزء معدود ارگان‌هایی است که خون‌رسانی دو گانه دارد. حدودا ۲۰ درصد جریان خون کبدی از خون اکسیژن‌دار شریان کبدی است و ۸۰ درصد مابقی از خون ورید پورت تامین می‌شود. ورید پورت حاوی خون سیاهرگی است که از معده، روده‌ها، پانکراس و طحال به کبد برمی‌گردد. این ورید سرشار از موادغذایی است.

اکثر سلول‌های کبدی را سلول‌هایی به نام هپاتوسیت‌ها تشکیل می‌دهند. بقیه سلول‌های کبدی شامل سلول‌های کوپفر، سلول‌های ستاره‌ای، سلول‌های اندوتلیال و عروق خونی، سلول‌های مجاری صفراوی و ساختارهای حمایتی هستند.

هپاتوسیت‌ها اعمال بسیار مهم و حیاتی در راستای حفظ وضعیت و سلامت بدن انجام می‌دهند. این اعمال شامل موارد زیر هستند:

ساخت اکثر پروتئین‌های ضروری سرم (آلبومین، پروتئین‌های حامل، فاکتورهای انعقادی، بسیاری از فاکتورهای هورمونی و رشدی)

تولید صفرا و حامل‌های صفرا (اسیدهای صفراوی، کلسترول، لسیتین، فسفولیپیدها)

تنظیم موادغذایی (گلوکز، گلیکوژن،لیپیدها، کلسترول، اسیدهای آمینه)

متابولیسم و تجزیه ترکیبات لیپوفیلیک و دفع آنها از طریق صفرا یا ادرار (بیلی روبین، آنیون‌ها، کاتیون‌ها،داروها)

همان طور که می‌بینید کبد عملکردهای زیاد و پیچیده‌ای دارد. به همین دلیل ارزیابی عملکرد کبد اندکی دشوارتر از سایر ارگان‌های بدن است.

معمول‌ترین تست‌های آزمایشگاهی که برای سنجش عملکرد کبد استفاده می‌شوند شامل LFT، اندازه‌گیری سطح بیلی روبین سرم، آلبومین سرم، زمان پروترومبین (PT) است. LFT سطح سه آنزیم مهم کبدی یعنی آلکالین فسفاتاز (ALP)، آسپارتات ترنس آمیناز (AST) و آلانین ترنس آمیناز (ALT) را نشان می‌دهد. در ادامه ذکر خواهیم کرد که سطح هر کدام از این آنزیم‌ها در نوع خاصی از بیماری‌های کبدی اهمیت زیادی برای ما دارد. بیلی روبین سرم نشان‌دهنده میزان فعالیت کبد از نظر تجزیه مواد و دفع آنهاست. آلبومین سرم و تست پروترومبین نیز نشان‌دهنده میزان ساخت پروتئین توسط کبد را نشان می‌دهند به عبارتی نمایانگر میزان سنتز توسط کبد هستند.

در ادامه این مطلب به بررسی عملکرد کبد خواهیم پرداخت. رویکر ما در این مطلب بیشتر پیرامون بیلی روبین و آنزیم‌های کبدی است.

بیلی روبین چیست؟

بیلی روبین یک پیگمان (رنگدانه) تتراپیرول (چهارحلقه‌ای) بوده که حاصل شکسته شدن هموگلوبین است. حدودا ۷۰ تا ۸۰ درصد بیلی روبین ساخته شده در روز، از شکستن هموگلوبین گلبول‌های قرمز فرسوده وپیر خون حاصل می‌شود. دو نوع بیلی روبین در بدن داریم: بیلی روبین کونژوگه و غیرگونژوگه.

پس از تخریب این سلول‌ها، هم موجود در آنها در داخل سلول‌های رتیکواندوتلیال کبد تجزیه می‌شود. زمانی که بیلی روبین با پروتئین آلبومین متصل شود به بیلی روبین غیرکونژوگه (نامحلول یا غیرمستقیم) تبدیل می‌شود. این نوع بیلی روبین همان طور که گفته شد در داخل آب نامحلول بوده و اغلب وارد خون و ادرار نمی‌شود.

زمانی که بیلی روبین از پروتئین آلبومین جدا شود تبدیل به نوع کنژوگه یا محلول یا مستقیم می‌شود. در این صورت بیلی روبین، محلول در آب خواهد بود. این نوع بیلی روبین می‌تواند وارد خون شود یا از طریق ادرار دفع شود و رنگ زرد ادرار را ایجاد کند.

بیلی روبین و بیماری‌زایی

زردی یا ایکتر، به تغییر رنگ بافت در نتیجه رسوب بیلی روبین گفته می‌شود. رسوب بافتی بیلی روبین فقط در صورت بالا بودن میزان بیلی روبین سرم (هایپربیلی روبینمی سرمی) روی می‌دهد. این علامت بالینی اغلب نشان‌دهنده وجود یک بیماری کبدی یا با احتمال کمتری وجود یک نوع خاص از آنمی به نام آنمی همولیتیک است.

میزان افزایش بیلی روبین سرم ممکن است با انجام یک معاینه فیزیکی توسط پزشک حاذق تخمین زده شود. به طوری که وجود زردی در اسکلرا (بخش سفید چشم) نشان می‌دهد که میزان بیلی روبین سرم حداقل ۳ میلی‌گرم در دسی لیتر است. اسکلرا به دلیل محتوای بالای الاستینی تمایل خاصی به بیلی روبین دارد. به همین دلیل افزایش حتی میزان مختصر در بیلی روبین سرم خود را با زردی اسکلرا نشان می‌دهد.

در صورتی که پزشک با معاینه اسکلرا شک در ایکتریک (زرد بودن) بیمار کرد می‌تواند در قدم بعدی مخاط زیر زبان بیمار را معاینه کند.

آخرین محلی که با افزایش بیلی روبین زردی را نشان می‌دهد پوست فرد است. بنابراین در صورتی که دیدید پوست فردی ایکتریک شده است بدانید که او در مراحل پیشرفته‌ای از بیماری کبدی به سر می‌برد. در نتیجه با افزایش سطح بیلی روبین سرم، نهایتا پوست (مخصوصا در افرادی که پوست روشن دارند.) زرد می‌شود. حتی اگر روند بیماری طولانی شود و سطح بیلی روبین در خون مرتبا افزایش پیدا کند، احتمالا پوست به رنگ سبز هم در بیاید. (این رنگ سبز در نتیجه اکسیداسیون بیلی روبین به بیلی‌وردین ایجاد می‌شود.)

چه عواملی باعث بالا رفتن بیلی روبین می‌شوند

در قسمت‌های بالا گفتیم که بیلی روبین در نتیجه تجزیه هموگلوبین موجود در گلبول‌های قرمز توسط سلول‌های کبدی حاصل می‌شود. بنابراین هر زمان که تخریب گلبول‌های قرمز خون زیاد شود و تولید هم افزایش یابد یا هر زمان که سلول‌های کبدی آسیب ببینند و نتوانند بیلی روبین را به خوبی دفع کنند ما شاهد بالا رفتن سطح سرمی بیلی روبین خواهیم بود و به دنبال آن ایکتر بروز پیدا می‌کند.

یکی از دلایل اصلی بالا رفتن میزان بیلی روبین در خون و ایکتر (زردی) که به دنبال آن رخ می‌دهد، آنمی همولیتیک است. گلبول‌های قرمز از زمانی که از مغز استخوان خارج می‌شوند و به داخل خون محیطی ورود پیدا می‌کنند، به طور متوسط ۱۲۰ روز عمر می‌کنند. در صورتی که به هر دلیلی عمر گلبول‌های قرمز کمتر از این میزان شود، در جاهای مختلف بدن تخریب می‌شوند و هم موجود در آنها در کبد تجزیه شده و حاصل آن تولید بیلی روبین است. به دنبال این وقایع زردی بروز پیدا می‌کند.

علل مختلفی می‌توانند موجب بروز آنمی همولیتیک شوند. برای مثال کمبود آنزیم G6PD سبب می‌شود که انعطاف‌پذیری گلبول‌های قرمز کم شود در نتیجه در هنگام عبور از مویرگ‌های ریز حبس می‌شوند و از بین می‌روند.

علت مهم دیگر در بالا رفتن سطح سرمی بیلی روبین و بروز زردی، آسیب سلول‌های کبدی است. برای مثال در انواع هپاتیت‌های ویروسی و غیرویروسی یا هپاتیت ناشی از الکل ممکن است شاهد این علامت بالینی باشیم. یکی از هپاتیت‍‌های ویروسی نوع a است که در مقاله هپاتیت a چیست به طور کامل این بیماری توضیح داده شده است.

یکی دیگر از علل افزایش بیلی روبین خون، انسداد مجاری صفرا داخل کبدی یا خارج کبدی است. این مشکل می‌توان به علل مختلفی بروز پیدا کند برای مثال مجاری داخل کبدی ممکن است به‌علت مصرف برخی داروها انسداد پیدا کنند. همچنین برخی بیماری‌های انگلی می‌توانند در داخل مجاری صفراوی داخل کبدی قرار گرفته و در این محل  انسداد ایجاد کند. البته این قبیل انگل‌ها در مناطق جغرافیایی خاصی دیده می‌شوند و به طور کلی شناسایی آنها بسیار نادر است.

شایع‌تر از مسائلی که ذکر شد، باید به سنگ‌های مجاری صفراوی و یا تومورهای کبدی یا تومورهای مجاری صفراوی اشاره کنیم. چرا که این موارد موجب مسدود کردن مسیر صفرا می‌شوند و به این شکل سطح بیلی روبین خون را بالا می‌برند. یکی از نشانه‌هایی که اغلب با زردی ناشی از افزایش بیلی روبین همراه است، خارش شدید پوست است.

نشانه‌های بالا رفتن سطح بیلی روبین در خون

از نشانه‌های اصلی این مشکل همان طور که در قسمت‌های قبل گفتیم زردی اسکلرا، زردی مخاط زیر زبان و زردی پوست است. همین طور در بعضی موارد خاص همراه این شرایط خارش شدید پوست نیز وجود دارد.

اما شاخص حساس‌تر دیگر در افزایش بیلی روبین سرم، تیره شدن رنگ ادرار است. علت این رخداد دفع کلیوی بیلی روبین کونژوگه است. بیماران اغلب در این حالت ادرار خود را به رنگ چای یا کولا تشبیه می‌کنند. دفع بیلی روبین در ادرار نشان‌دهنده افزایش جزء مستقیم بیلی روبین است و در نتیجه می‌تواند مویدی بر بیماری کبدی باشد.

بالا رفتن دیگر آنزیم‌های کبدی نشان‌دهنده چیست

از جمله آنزیم‌های مهم کبدی AST و ALT هستند. این دو آنزیم اغلب در بیماری‌های کبدی که سلول‌های کبدی (هپاتوسیت‌ها) درگیر هستند، بالا می‌روند. اصطلاحا گفته می‌شود که AST و ALT در بیماری‌های هپاتوسلولار افزایش پیدا می‌کند. مثال بارزی از این بیماری‌ها انواع هپاتیت‌های حاد و مزمن هستند. هپاتیت می‌تواند سطح این آنزیم‌ها را تا ۱۰ برابر میزان نرمال افزایش دهد.

یکی دیگر از آنزیم‌های مهم کبدی ALP است. این آنزیم اغلب در بیماری‌های انسدادی کبدی بالا می‌رود. برای مثال زمانی که مجاری صفراوی داخل یا خارج کبدی توسط یک سنگ اشغال شده‌اند، سطح این آنزیم افزایش پیدا می‌کند. علاوه بر آن گاهی فرد دارای انواع تومورهای کبدی است. این تومورها ممکن است داخل مجاری صفراوی باشند که در این صورت موجب مسدود کردن مسیر صفرا می‌شوند. گاهی نیز ممکن است این تومورها در خارج از مجاری باشند ولی به دلیل فشاری که از خارج به مجاری صفراوی وارد می‌کنند، مسیر عبور صفرا را مختل کنند. این تومورها ممکن است تومورهای اولیه خود کبد باشند و یا تومورهایی باشند که از سایر نقاط بدن به کبد متاستاز داده باشند.

کبد محل اصلی متابولیزه کرن اکثر داروها محسوب می‌شود. بنابراین دور از انتظار نیست اگر بگوییم که مصرف طولانی مدت برخی داروها ممکن است با عوارض کبدی همراه باشد. گاهی اوقات افراد به صورت خودسرانه از دارویی استفاده می‌کنند که این موضوع ریسک چنین عوارضی را چند برابر می کند.

در ادامه لیستی از داروهایی که می‌توانند سبب آسیب‌های کبدی بشوند و در نتیجه سطح آنزیم‌های کبدی را بالا ببرند، ارائه می‌کنیم:

  • داروهای مسکن‌ از جمله آسپیرین، استامینوفن، ایبوپروفن، ناپروکسن، دیکلوفناک و فنیل بوتازون
  • داروهای  ضد تشنج از جمله فنی توئین، اسید والپوریک (دپاکوت)، کاربامازپین و فنوباربیتال
  • آنتی بیوتیک‌ها از جمله تتراسایکلین، سولونامید، ایزونیازید، سولفامتوکسازول، تریمتوپریم، نیتروفروناشن و فروکنازوا و داروهای ضدقارچ
  • داروهای کاهش‌دهنده کلسترول خون  مثل لوواستاتین، پراواستاتین، آتروواستاتین، روزاواستاتین، سیمواستاتین و  استاتین‌های دیگر
  • برخی داروهای تقویتی مثل نیاسین  همان ویتامین B3
  • داروهایی که برای بیماری‌های قلب و عروق مصرف می‌شوند مثل آمیودارون، هیدرالازین و کویینیدین
  • داروهای ضدافسردگی  مخصوصا سه حلقه‌ای‌ها (TCA)
  • داروهایی که در شیمی‌درمانی استفاده می‌شوند مثل متوتروکسات

تغییرات سطح آنزیم‌های کبدی چگونه تشخیص داده می‌شود

در صورت شک پزشک به تغییرات پاتولوژیک آنزیم‌های کبدی، باید سطح این آنزیم‌ها مورد سنجش قرار گیرد. تشخیص این امر بسیار آسان و کم‌هزینه است و تنها از طریق یک نمونه خون انجام می‌گیرد.

علاوه بر آنزیم‌های کبدی سطح بیلی روبین خون نیز از این طریق (نمونه خون) قابل اندازه‌گیری است. در نهایت اغلب پزشک با استفاده از نتایج حاصل از آزمایش آنزیم‌های کبدی و نیز سطح بیلی روبین تشخیص قطعی را مطرح می‌سازد.

درمان افزایش آنزیم‌های کبدی

قطعا درمان این مشکل به علت آن بستگی دارد. در واقع در این شرایط باید عامل زمینه‌ای را پیدا کرد و سپس آن را برطرف نمود تا به این ترتیب سطح آنزیم‌های کبدی به میزان نرمال خود برگردد. برای مثال اگر علت افزایش آنزیم‌های کبدی سنگ مجاری صفراوی باشد در صورت تشخیص پزشک، سنگ خارج می‌شود. اگر علت این موضوع هپاتیت باشد فرد درمان‌های ضدهپاتیت دریافت می‌کند.

در صورتی که اقدام به درمان بیماری کردید به این نکته دقت کنید که در بیماری‌های کبدی بیمار باید هر ۶ ماه یک بار آزمایش‌های کبدی را تکرار کند تا پزشک بتواند سیر پیشرفت درمان یا بیماری را بررسی کند. پزشک با توجه به نتیجه این آزمایش‌ها دوز داروها و انواع آنها را تعیین و تغییر می‌دهد. یا حتی ممکن است با توجه به این آزمایشات قطع درمان را برای بیمار تشخیص دهد.

مسئله‌ای که در درمان این قبیل موارد اهمیت دارد تشخیص به موقع مشکل در فرد و یافتن علت آن است تا بتوان به سرعت وارد عمل شد و برای فرد درمان‌های مناسب را اجرا کرد. مسئله مهم در بیماری‌های کبدی، جلوگیری از تغییر بیماری کبدی به سمت سیروز (آخرین و پیشرفته‌ترین مرحله همه بیماری‌های کبدی – End Stage Hepatic Disease) است.

منابع:

اصول طب داخلی هاریسون ۲۰۱۵ ویرایش نوزدهم

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

758 دیدگاه در “بیلی روبین و آنزیم‌های کبدی
  • سلام میخواستم نظرتون رو درمورد این آرمایش بدونمtotal1.0
    Direct0.3
    indirect0.7
    Ast14
    Alt13
    Alkalinephosphatase161

    پاسخ
    • سلام
      اعداد تو رنج طبیعی هستن

      پاسخ
  • سلام۔خسته نباشید۔پدر من نه ساله Cll مبتلا هستن۔قرص اندوکسان و پرودینزولون و کلرامبوسیل ۔۔۔به صورت تناوبی و با تغییر داروها هفت ساله مصرف میکنند۔کم خونی هم دارن۔ازمایش اخیر توتال بیلی روبین 1.5و ایندایرکت بیلی روبین 1 هست۔هرسال هم سونوگرافی دادن این چندسال۔ایا مشکل کبدی دارن یا عوارض دارو هست؟سه ماه پیش هم ده روز در اثر کرونا بیمارستان بستری بودن و کورتون گرفته بودن۔خیلی ممنون

    پاسخ
    • سلام بدليل دارو هستش مشكل كبدي نيست
      Ast alt alk.p شونم چك كنن
      چون بيلي روبين مستقيم خيلي بالا نرفته بدليل دارو هست اين حالت ولي بهتره p> برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام
    بیلی روبین توتال ۲.۶۵ ودایرکت۰.۳۱ وast 21 .alt=40 مشکل چیه؟
    راهنمایی می فرمائید./ممنون

    پاسخ
    • سلام
      نیاز به معاینه دقیق و بررسی بیشتر دارد

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

      پاسخ
  • با سلام و احترام
    سه سال پیش سونوگرافی نشان داد که کبد چرب نوع دوم دادم و آنزیمها به شرح زیر بودند
    AST:40
    ALT:84
    VIT D3: 15
    CBC: normal
    یکسال بعد آزمایش دادم نتایج زیر بدست آمد
    AST: 23
    ALT: 48
    VIT D3:17
    CBC: normal (be gheir az Hct%:51.9)
    Ferritin:993
    چند روز پیش این نتایج بدست آمد
    AST: 18
    ALT:20
    Total Bilirubin:1.52
    Direct Bilirubin: 0.29
    AL Phosphatase: 183
    P.T:13
    INR:1
    P.T.T: 32
    CBC: normal (HCT:50.5)
    VIT D3:27
    ferritin: 495
    مقدارکمی پروتیین هم در ادار مشاهده میشه. در حال حاضر بعضی وقتها درد زیر قفسه سینه دارم
    خواستم نظر شما را جویا بشم و آیا نیاز به سونوگرافی هست
    باتشکر

    پاسخ
    • سلام
      سونوگرافی برای پیگیری کبد چرب بدین
      پروتیین در ادرار هم نیاز به بررسی بیشتر دارد

      پاسخ
  • سلام بنده از ابتدای خرداد ماه بعلت آنژیو قرص پلاویکس ، آسپرین ، لوزارتان و فورزماید میخورم در آزمایش اخیر توتال بیلی روبین ۱٫۵ ،دیرکت بیلی روبین ۰٫۳, این دایرکت ۱٫۲, ast 28,alt26,alp221 شده که قبل از خوردن داروها همگی نرمال بوده آیا این بالا بودن بیلی روبین می تواند مربوط به دارو باسد

    پاسخ
    • سلام
      اگه آنزیم های کبدی و فاکتورهای خون نرماله موردی نیست

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید خانم دکتر ممنون میشم نظرتون رو در مورد این آزمایش بفرمایید
    36 ساله مرد هستم
    C.B.C.
    W.B.C. 8270
    R.B.C. 5.58
    HGB 15.8
    HCT 46.4
    M.C.V. 83.2
    M.C.H. 28.3
    M.C.H.C. 34.1
    PLATELETS 189

     Neutrophils 56.2 %
     Lymphocytes 30.8 %
    Monocyte 10.5 %
    Eosinophils 2.1 %
    Basophils 0.4 %
    BUN 11.4
    Creatinine 1.31
    Triglycerides 126
    Cholesterol 106
    Total Bilirubin 0.74
    Direct Bilirubin 0.21
    S.G.O.T. ( AST ) 27
    S.G.P.T. ( ALT ) 20
    Alkaline Phosphatase 149

    پاسخ
    • سلام
      این آزمایشا مشکلی ندارن

      پاسخ
  • سلام وقت به خیر
    من یکسری دارو برا اشتها مصرف میکنم که همین باعث افزایش آنزیم های صفراوی_کبدی شده ودور لبم تیره شده میخواستم ببینم چجوری میتونم کنترل کنم آنزیم های صفراوی رو با چه عرقیات یا رژیم غذایی؟

    پاسخ
    • سلام
      دچار هپاتیت دارویی شدین سریعا قطع کنید داروی اشتها رو
      و

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

      پاسخ
  • با سلام بنده با آزمایش خون و نظر دکتر متوجه شدم سندرم ژیلبرت دارم و فقط بیلی روبین خونم بالاست که تو آزمایش ۰/۵ بود و من بدنسازی کار میکنم سوالم اینه مصرف مکمل بدنسازی مثل کراتین و پروتئین وی مشکلی ایجاد میکنه ؟ یا ربطی نداره؟ ممنونم از اهمیت شما.

    پاسخ
    • سلام نگران سندرم ژيلبرت نباشين اما بهتره پروتئين و كراتين مصرف نكنيد
      رژيم غذايي معموليتونو داشته باشيد

      پاسخ
  • باسلام 43سال سن دارم در بهمن ماه 1399سونوگرافی و آزمایش کامل انجام دادم بیلیروبین دایرکت وتوتال وAstوaltنرمال بودند .ولیکن دوماه پیش کوییدخفیف گوارشی گرفتم که قرص فاویپیراویر200به مدت یک هفته زیرنظردکتر عفونی استفاده نمودم بعد آزمایش دادم آنزیمهای کبدمast42-alt82-بیلیروبین توتال0/8بیلیروبین دایرکت0/3-بعدازیک ماه مجدد آزمایش دادم alt108-ast42و بیلیروبین توتال1.28بیلیروبین دایرکت0/28لطفاراهنمایی کنید.باتشکر

    پاسخ
    • سلام
      دوباره چکاپ بدین اگه همچنان بالا باشه باید از نظر هپاتیت دارویی بررسی شین و

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر خسته نباشیدtotalbilirubin1.41 بیلیروبین دایرکت0.26 بیلیروبین ایندایرکت1.15 hbsab 246 ممنون از لطفتون

    پاسخ
    • سلام
      سایر لازمایش ها مثل cbc,diff, ast,alt,alkp هم باید بررسی شن

      پاسخ
  • سلام
    توتال بیلی روبین ۱.۸
    اینداریکت بیلی روبین ۱.۶
    داریرکت بیلی روبین ۰/۱۷

    پاسخ
    • سلام
      سایر ازمایش ها مثل cbc, diff, ast, alt, alkp هم باید بررسی شن

      پاسخ
  • سلام و عرض خسته نباشید، بنده 34 ساله قد 185 وزن 72 به صورت ژنتیکی تالاسمی مینور دارم سال پیش سونو کبد چرب گرید 1 تشخیص داده شد که بدین صورت بود
    AST 34
    ALT 55
    ALK 203
    CPK 36
    دکتر گفت دارو نیاز نیست ولی من یکسال لیورکر خوردم زبانم زرد شد حال عمومی ام خیلی خوب است فقط مثل سالها قبل که 90 کیلو بودم دیگه وزنم به هیچ عنوان زیاد نمیشه و ثابت حدود 70 جدیدا آزمایش دادم باز:

    AST 28
    ALT 35
    ALK 183
    CPK 190
    BILIRUBIN TOTAL 2.4
    BILIRUBIN DIRECT 0.7
    TRIGLYCERIDES 129
    CALCIUM 10.4
    WBC 10100
    HB 13.2
    HCT 41.8
    RBC 6.23
    MCV 67
    MCH 21.2
    MCHC 31.6
    PLATELET 340000
    CRP 1
    آیا مشکلی دارم؟

    پاسخ
    • سلام
      میزان hb شما و mcv پایین باید بررسی شه بعلت فقر آهن هست یا بعلت تالاسمی مینور
      اگر فقر آهن باشه کولونوسکوپی و…لازمه

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام در آزمایش bilirubin total 1.8
    Bilirubin direct 0.33
    SGOT 23
    SGPT 31
    Alkaline Phosphatase 174
    به نظرتون نشون دهنده‌ی چیه‌؟ آیا خطرناکه؟

    پاسخ
    • سلام
      این آزمایش ها خوبن
      باید cbc, diff هم بررسی شه

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر یک سوال داشتم
    اگه کبد چرب داشته باشی بعد انزیم کبد بیاری پایین چربی کبد از بین میار یا مثلا بعضی از دوستانم میگن انزیم کبد مون پایین ولی سونوگرافی دادیم بهم گفتند گرید ۲ یا گرید سه هستید مگه میشه انزیم کبد نرمال باشه ولی گرید ۲ یا ۳ باشه ممنون میشم جواب هردو سوالم بدید و راهنمایی کنید ممنون از لطفا

    پاسخ
    • سلام
      نمیشه قطعی گفت، در ضمن وقتی درجه چربی کبد در سونو بالاست بهتره فیبرواسکن انجام شه تا میزان آسیب به کبد دقیق مشخص شه

      پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر من لکه های صورتم قهوه ای پررنگ هست میشه بخاطر بالابودن بیلی روبین کبدم باشه ممنون از پاسخگویی شما

    پاسخ
    • سلام
      ازمایش ast, alt, alkp, bun, cr, fbs, billt, billd باید بررسی شه

      پاسخ
  • سلام دکتر در نتیجه آزمایش من بیلی روبین توتال ۱/۳*دایرکت بیلی روبین ۰/۱*AST18*ALT16*wbc11/6*ESR55*اوریک اسید۸/۳*کلسترول۲۶۸*تری گلیسرید۲۱۸*LDL145*میباشد نظرتون چیه دکتر خیلی نگرانم

    پاسخ
    • سلام
      اگه عدد esr برابر ۵۵ هست بررسی تکمیلی لازمه

      پاسخ
  • سلام دکترازمایش بیلی روبین توتال 1.7 وبیلی روبین دایرکت 0.9 ast 23 وalt 20 وalp 131 می باشد ضمنا برا جوش صورتم راکوتان هم مصرف میکنم نظرتون در مورد ازمایش چیست ایا خطرناکه

    پاسخ
    • سلام
      یکم بیلی روبین بالا هست اما آنزیم ها نرماله و بنظر موردی نیست

      پاسخ
  • سلام بیلی روبین توتال=9.8و بیلی روبین دایرکت=6.2 و ALP=312 ,AST=26, ALT=12, HBSAg=positive مشکوک به چه بیماریه؟

    پاسخ
    • سلام
      اگر hbs ag مثبت باسد هپاتیت ب محتمل

      پاسخ
  • سلام خانوم دکتر من ورزش شدید و رژیم داشتم و کاهش وزن ایا طبیعیه بیلی روبین توتالم ۱.۲۸ و دایرکتم ۰.۵ باشه ast و alt هم طبیعیه فقط alp ۶ تا از رنج ازمایشگاه بالاتر بود

    پاسخ
    • سلام
      اگه cbc, diff هم نرمال باشه مشکلی نییت

      پاسخ
  • بیلی روبین توتال 4.5 دایرکت 0.6مشکل چیست

    پاسخ
    • سلام
      نیاز به معاینه و شرح حال کامل تر می باشد

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • ببخشید جواب دادم اون ازمایش ها رو دکتر برام ننوشت گفت برو متخصص داخلی عمومی بودن ایشون نمیدونم اومد براتون یا نه ولی من خارش ادرار تیره ندارم itp هستم 7ماه ازارام ازاتیوپرین خوردم 6روزه دکتر قعطش کرده 7ماه پیشم ازمایش کلی بدنم دادم همه چی خوب بود نظرتون راجب ازمایشم چیه؟

    پاسخ
    • Ast, alt,alkp و ldh باید چک شود

      پاسخ
  • 19سالمه زردی کم رنگ زیر چشمم هست امروز ازمایش دادم 10روزیم هست که ناهار دیر میخورم ساعت6 امکان داره از گشنگی باشه؟ ازمایشامم ایناست نظرتون بگید لطفا W. B. C : 8.4
    Rbc : 4.86
    H.b :15.2
    Hct : 43
    Mcv : 88
    MCH : 31.3
    MCHC : 31.3
    Plaleteltes : 304
    Neut : 61
    Eos : 3
    Monocyte : 4
    Lymp : 32
    Rdw_SD : 44.1
    Rdw_CV :12.9
    Pdw : 10.5
    Mpv : 9.1
    P_LCR : 18
    Biochemistry
    9bil.total : 4.6
    9bil.Direct : 0.6
    Urine analysis
    Color : yellow
    Appearance clear
    Sp.Gravity : 1.025
    PH : 5
    Protein : negative
    Glucose : negative
    Blood : negative
    Ketone : negative
    Bilirubin : negative
    Urobilinogen : negative
    Nitrite : negative
    Fungal : negative
    WBC : 3-4
    RBC : 1.2
    Epith : 1.2

    پاسخ
    • سلام
      آزمایش ast, alt, alkp نداره؟

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر..خسته نباشید
    جواب آزمایش من:
    دایرکت بیلیروبین 0.36
    ایندایرکت بیلیروبین 0.5
    Ast 28
    Alt 26
    Alp 235
    Fe 124
    میشه لطفا بفرمایید نشانه چیست؟

    پاسخ
    • سلام
      این آزمایش ها نرماله

      پاسخ
  • سلام من قرص های چاقی صورت خوردم و بعد مدتی رنگ صورتم تیره شد و بعد زد ب دستم و شکمم میخواستم بدونم دلیلش چیه و آیا خوب میشه اگه آره چند وقته

    پاسخ
    • سلام
      حتما باید ویزیت شین و ازمایش کامل بدین

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص پوست، مو و زیبایی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • با عرض سلام میشه پاسخ دهید که چرا در سیروز کبدی استفراغ خون آلود موجود بوده و همچنان چرا سویه هموگلوبین کاهش می یابد و چرا سویه بیلروبین افزایش می یابد؟

    پاسخ
    • سلام
      استفراغ خونی بخاطر واریس مری هست که بخاطر سیروز رخ میده
      بقیه علایمم بخاطر اختلال کارکرد کبد هستن

      پاسخ
  • علت افزایش انزایم الکلایل فاسفتیز و ترانز آمینیز در سیروز کبدی چیست؟

    پاسخ
    • سلام
      آسیب و التهاب کبد سبب افزایش انزیم میشود

      پاسخ
  • تشکر زیاد ازینکه در جامعه فارسی زبان طبابت معلومات مفیدی را شریک میکنید خداوند رحمن اجر بزرگی نصیب تان نمایند و نیز خواهان شریک نمودن معلومات بیشتر در عرصه طبابت از طرف شما هستیم.

    پاسخ
    • ??

      پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر
    من اخیرا آزمایش خون دادم که بدین شرح بود :
    Bilirubin 0.33
    SGOT AST 92
    SGPT ALT 45
    مشکل من چی می‌تونه باشه ؟ ممنون میشم پاسخ بدید

    پاسخ
    • سلام
      انزیم های کبدی بالاست
      بررسی از نظر کبد چرب، هپاتیت خودایمنی و هپاتیت ویروسی باید انجام شه
      سونوگرافی کبد بدین و بررسی فاکتورهای فوق
      حتما پیگیری دقیق لازمه حتی اگه تشخیص کبد چرب بود ازمایشها باید بعد ۲ الی ۳ ماه تکرار شن

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام
    بيلي روبين توتالم ٢.١
    بيلي روبين دايركت ٠.٦
    مشكل چيه؟

    پاسخ
    • سلام ممكنه سندرم ژيلبرت باشه كه اصلا مهم نيست

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر خدا قوت
    Ast 19
    Alt 21
    Alkaline phosphates 149
    بیلی روبین توتال 1.92
    بیلی روبین دایرکت 0.80
    هپاتیت c داشتم 18 سال قبل یکسال اینترفرون استفاده کردم
    با این شرایطی که اعلام کردم
    نتیجه آزمایشم چگونه هست ؟
    سنم ۶۳ سال هست
    ممنونم از پاسخگوی تان

    پاسخ
    • سلام
      ازمایش ها آنزیم ها نرمال اما پیگیری دقیق تر لازمه حتما برای بررسی آسیب کبدی

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر خدا قوت
    Ast 19
    Alt 21
    Alkaline phosphates 149
    بیلی روبین توتال 1.92
    بیلی روبین دایرکت 0.80
    هپاتیت c داشتم 18 سال قبل یکسال اینترفرون استفاده کردم
    با این شرایطی که اعلام کردم
    نتیجه آزمایشم چگونه هست ؟
    سنم ۶۳ سال هست
    ممنونم از پاسخگوی تان

    پاسخ
    • سلام آزمايشاتتون نرماله

      پاسخ
  • Alt=48(22/2)-86(23/2)-79(25/2)-73(26/2)-65(27/2)-50(30/2)-43(31/2)-37(01/03)-41(02/03)-27(06/03)-62(09/03)

    Alt=135(22/2)-190(23/2)-227(25/2)-208(25/2)-229(26/2)-218(27/2)-180(30/2)-189(31/2)-143(01/03)-133(03/02)-77(06/03)-87(09/03)

    Alk p=321-227-212-281-258-318-238

    LDH=485

    Pt p=36-13-11/5-40

    Pt c=12/5-13-11/5-12
    T bili =0.99-1/2-0.7-1/5-1/3-0.7-0.9

    سونوگرافی کبد و مجاری  صفراوی  در چهار نوبت  و سه  مرکز مختلف  سالم
    اکو قلب سالم
    جنین سالم
    اکوی قلب جنین سالم

    داورها

    اورسوفار  ursophar300
    آمپول  نوکساپارین NOXPrine
    شیاف  پرژسترون
    قرص  pregnazon
    قرص Ferosis
    کپسول vit E 
    کپسول  vit D3

    آزمایشات

    FANA =NEGATIVE
    Anti smooth  muscle  Ab= NEGATIVE
    Anti  lkm ab= NEGATIVE

    CBC=11/8  – 1/08- 275

    پاسخ
    • سلام
      بیوپسی کبدی برای بررسی هپاتیت اتوایمیون و …بشوید

      پاسخ
  • سلام دکتر.ممنون میشم ، بفرمائید مشکلی دارم یا خیر??

    Total bilirubin 0.9
    Direct bilirubin 0.3
    AST 21
    ALT 19
    Alkaline phosphatase 125
    تری گلیسیرید ، اوره ،کراتینین ، تیروئید و بقیه چیزها تو رنج نرمال نوشته.

    پاسخ
    • سلام سونوگرافي كبد و كيسه صفرا بديد و از نظر كبد چرب بررسي شيد

      پاسخ
  • درود برشما خانم نازلی آتش پور .آیا مقدار bilirubin total 1.22 برای فرد ۳۴ ساله طبیعیست؟
    bilirubin direct 0.33
    s.g.o.t Ast 16
    s.g.p.t Alt 14

    پاسخ
    • سلام بله عزيزم اصلا نگران نباشيد

      پاسخ
  • سلام،آزمایشات من:
    بیلیروبین توتال1.58
    دایرکت 44
    SGoT 16
    ALT 10
    ALKALI PHOSPATAZ 128
    آیا ملک کبدی یاصفراوی دارم، 70 ساله هستم با تشکر

    پاسخ
    • سلام بايد سونوگرافي كبدو كيسه صفرا بديدو

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید همسر من ازمایش دادن alt :57
    Ast:42
    Alk:226

    اضافه وزنم دارن و سیگارم خیلی میکشن نظرتون راجب ازمایشش چیه؟

    پاسخ
    • سلام بايد وزن كم كنن و براي كبد چربشون درمان بگيرن
      لطفا > برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • برای خانما 19است ؟یافرق نمیکنه چون یه یه جا خوندم 19برای خانما و30برای اقایان درسته ؟باتشکر

    پاسخ
    • سلام
      بستگی به کیت آزمایشگاه دارد

      پاسخ
  • سلام خانم دکترنازلی altبرای اقایان ازچندبه بعدکبدچرب درنظرمیگیرندچون یکدفعه پرسیدم گفتید19

    پاسخ
    • سلام ٢٠ به بالا

      پاسخ
  • سلام خواهش میکنم پاسخ خود را خانم دکتر مبسوط بدید تا از نگرانی دربیام

    اقا ۳۵ ساله
    ۶ ماه قبل کم خونی داشتم بجز تزریق خون از هیچ دارویی استفاده نکردم
    این نتایج چند روز قبل هست
    Bt 3.1
    Bd 0.4
    Locatet dehy 347
    Iron 108
    Zinc 120
    Ferritin 67
    G6pd 20

    Wbc 7500
    Rbc 5.98
    Hb17.2
    Htc 49.8
    Platelets 215000
    Osmatic fragility normal
    Hba 97.9
    Hba2 2.1
    Antinuclear antibody 0.5

    این ازمایشات را متخصص خون نوشتن اما امکان ویزیت دوباره برایم مقدور نیست.

    پاسخ
    • سلام
      حتما لازمه پزشکتون دوباره بررسی کنه
      چون آزمایشات فوق تخصصی هستن و با در نظر گرفتن تشخسص خاصی درخواست شدن

      اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، می‌توانید از مشاوره تلفنی با فوق تخصص خون استفاده کنید.

      پاسخ
  • سلام alt 20وast23نرمال است؟ممنون ازپاسخگویتون

    پاسخ
    • سلام بله نرمال هست

      پاسخ