بیلی روبین و آنزیم‌های کبدی

اشتراک گذاری 758 نظر

کبد یکی از مهمترین ارگان‌های بدن است که آنزیم‌های مهمی از جمله بیلی روبین را می‌سازد و ترشح می‌کند.

کبد بزرگ‌ترین ارگان بدن است. وزنی بین ۱ تا ۱.۵ کیلوگرم دارد. اندازه و شکل کبد بر اساس شکل کلی بدن تغییر می‌کند برای مثال دراز و باریک یا چاق و مربعی شکل می‌شود. کبد در ربع فوقانی راست شکم درست در زیر قفسه سینه در مقابل دیافراگم قرار گرفته است و براساس اندازه آن به سمت ربع فوقانی چپ نیز گاها کشیده می‌شود.

کبد جزء معدود ارگان‌هایی است که خون‌رسانی دو گانه دارد. حدودا ۲۰ درصد جریان خون کبدی از خون اکسیژن‌دار شریان کبدی است و ۸۰ درصد مابقی از خون ورید پورت تامین می‌شود. ورید پورت حاوی خون سیاهرگی است که از معده، روده‌ها، پانکراس و طحال به کبد برمی‌گردد. این ورید سرشار از موادغذایی است.

اکثر سلول‌های کبدی را سلول‌هایی به نام هپاتوسیت‌ها تشکیل می‌دهند. بقیه سلول‌های کبدی شامل سلول‌های کوپفر، سلول‌های ستاره‌ای، سلول‌های اندوتلیال و عروق خونی، سلول‌های مجاری صفراوی و ساختارهای حمایتی هستند.

هپاتوسیت‌ها اعمال بسیار مهم و حیاتی در راستای حفظ وضعیت و سلامت بدن انجام می‌دهند. این اعمال شامل موارد زیر هستند:

ساخت اکثر پروتئین‌های ضروری سرم (آلبومین، پروتئین‌های حامل، فاکتورهای انعقادی، بسیاری از فاکتورهای هورمونی و رشدی)

تولید صفرا و حامل‌های صفرا (اسیدهای صفراوی، کلسترول، لسیتین، فسفولیپیدها)

تنظیم موادغذایی (گلوکز، گلیکوژن،لیپیدها، کلسترول، اسیدهای آمینه)

متابولیسم و تجزیه ترکیبات لیپوفیلیک و دفع آنها از طریق صفرا یا ادرار (بیلی روبین، آنیون‌ها، کاتیون‌ها،داروها)

همان طور که می‌بینید کبد عملکردهای زیاد و پیچیده‌ای دارد. به همین دلیل ارزیابی عملکرد کبد اندکی دشوارتر از سایر ارگان‌های بدن است.

معمول‌ترین تست‌های آزمایشگاهی که برای سنجش عملکرد کبد استفاده می‌شوند شامل LFT، اندازه‌گیری سطح بیلی روبین سرم، آلبومین سرم، زمان پروترومبین (PT) است. LFT سطح سه آنزیم مهم کبدی یعنی آلکالین فسفاتاز (ALP)، آسپارتات ترنس آمیناز (AST) و آلانین ترنس آمیناز (ALT) را نشان می‌دهد. در ادامه ذکر خواهیم کرد که سطح هر کدام از این آنزیم‌ها در نوع خاصی از بیماری‌های کبدی اهمیت زیادی برای ما دارد. بیلی روبین سرم نشان‌دهنده میزان فعالیت کبد از نظر تجزیه مواد و دفع آنهاست. آلبومین سرم و تست پروترومبین نیز نشان‌دهنده میزان ساخت پروتئین توسط کبد را نشان می‌دهند به عبارتی نمایانگر میزان سنتز توسط کبد هستند.

در ادامه این مطلب به بررسی عملکرد کبد خواهیم پرداخت. رویکر ما در این مطلب بیشتر پیرامون بیلی روبین و آنزیم‌های کبدی است.

بیلی روبین چیست؟

بیلی روبین یک پیگمان (رنگدانه) تتراپیرول (چهارحلقه‌ای) بوده که حاصل شکسته شدن هموگلوبین است. حدودا ۷۰ تا ۸۰ درصد بیلی روبین ساخته شده در روز، از شکستن هموگلوبین گلبول‌های قرمز فرسوده وپیر خون حاصل می‌شود. دو نوع بیلی روبین در بدن داریم: بیلی روبین کونژوگه و غیرگونژوگه.

پس از تخریب این سلول‌ها، هم موجود در آنها در داخل سلول‌های رتیکواندوتلیال کبد تجزیه می‌شود. زمانی که بیلی روبین با پروتئین آلبومین متصل شود به بیلی روبین غیرکونژوگه (نامحلول یا غیرمستقیم) تبدیل می‌شود. این نوع بیلی روبین همان طور که گفته شد در داخل آب نامحلول بوده و اغلب وارد خون و ادرار نمی‌شود.

زمانی که بیلی روبین از پروتئین آلبومین جدا شود تبدیل به نوع کنژوگه یا محلول یا مستقیم می‌شود. در این صورت بیلی روبین، محلول در آب خواهد بود. این نوع بیلی روبین می‌تواند وارد خون شود یا از طریق ادرار دفع شود و رنگ زرد ادرار را ایجاد کند.

بیلی روبین و بیماری‌زایی

زردی یا ایکتر، به تغییر رنگ بافت در نتیجه رسوب بیلی روبین گفته می‌شود. رسوب بافتی بیلی روبین فقط در صورت بالا بودن میزان بیلی روبین سرم (هایپربیلی روبینمی سرمی) روی می‌دهد. این علامت بالینی اغلب نشان‌دهنده وجود یک بیماری کبدی یا با احتمال کمتری وجود یک نوع خاص از آنمی به نام آنمی همولیتیک است.

میزان افزایش بیلی روبین سرم ممکن است با انجام یک معاینه فیزیکی توسط پزشک حاذق تخمین زده شود. به طوری که وجود زردی در اسکلرا (بخش سفید چشم) نشان می‌دهد که میزان بیلی روبین سرم حداقل ۳ میلی‌گرم در دسی لیتر است. اسکلرا به دلیل محتوای بالای الاستینی تمایل خاصی به بیلی روبین دارد. به همین دلیل افزایش حتی میزان مختصر در بیلی روبین سرم خود را با زردی اسکلرا نشان می‌دهد.

در صورتی که پزشک با معاینه اسکلرا شک در ایکتریک (زرد بودن) بیمار کرد می‌تواند در قدم بعدی مخاط زیر زبان بیمار را معاینه کند.

آخرین محلی که با افزایش بیلی روبین زردی را نشان می‌دهد پوست فرد است. بنابراین در صورتی که دیدید پوست فردی ایکتریک شده است بدانید که او در مراحل پیشرفته‌ای از بیماری کبدی به سر می‌برد. در نتیجه با افزایش سطح بیلی روبین سرم، نهایتا پوست (مخصوصا در افرادی که پوست روشن دارند.) زرد می‌شود. حتی اگر روند بیماری طولانی شود و سطح بیلی روبین در خون مرتبا افزایش پیدا کند، احتمالا پوست به رنگ سبز هم در بیاید. (این رنگ سبز در نتیجه اکسیداسیون بیلی روبین به بیلی‌وردین ایجاد می‌شود.)

چه عواملی باعث بالا رفتن بیلی روبین می‌شوند

در قسمت‌های بالا گفتیم که بیلی روبین در نتیجه تجزیه هموگلوبین موجود در گلبول‌های قرمز توسط سلول‌های کبدی حاصل می‌شود. بنابراین هر زمان که تخریب گلبول‌های قرمز خون زیاد شود و تولید هم افزایش یابد یا هر زمان که سلول‌های کبدی آسیب ببینند و نتوانند بیلی روبین را به خوبی دفع کنند ما شاهد بالا رفتن سطح سرمی بیلی روبین خواهیم بود و به دنبال آن ایکتر بروز پیدا می‌کند.

یکی از دلایل اصلی بالا رفتن میزان بیلی روبین در خون و ایکتر (زردی) که به دنبال آن رخ می‌دهد، آنمی همولیتیک است. گلبول‌های قرمز از زمانی که از مغز استخوان خارج می‌شوند و به داخل خون محیطی ورود پیدا می‌کنند، به طور متوسط ۱۲۰ روز عمر می‌کنند. در صورتی که به هر دلیلی عمر گلبول‌های قرمز کمتر از این میزان شود، در جاهای مختلف بدن تخریب می‌شوند و هم موجود در آنها در کبد تجزیه شده و حاصل آن تولید بیلی روبین است. به دنبال این وقایع زردی بروز پیدا می‌کند.

علل مختلفی می‌توانند موجب بروز آنمی همولیتیک شوند. برای مثال کمبود آنزیم G6PD سبب می‌شود که انعطاف‌پذیری گلبول‌های قرمز کم شود در نتیجه در هنگام عبور از مویرگ‌های ریز حبس می‌شوند و از بین می‌روند.

علت مهم دیگر در بالا رفتن سطح سرمی بیلی روبین و بروز زردی، آسیب سلول‌های کبدی است. برای مثال در انواع هپاتیت‌های ویروسی و غیرویروسی یا هپاتیت ناشی از الکل ممکن است شاهد این علامت بالینی باشیم. یکی از هپاتیت‍‌های ویروسی نوع a است که در مقاله هپاتیت a چیست به طور کامل این بیماری توضیح داده شده است.

یکی دیگر از علل افزایش بیلی روبین خون، انسداد مجاری صفرا داخل کبدی یا خارج کبدی است. این مشکل می‌توان به علل مختلفی بروز پیدا کند برای مثال مجاری داخل کبدی ممکن است به‌علت مصرف برخی داروها انسداد پیدا کنند. همچنین برخی بیماری‌های انگلی می‌توانند در داخل مجاری صفراوی داخل کبدی قرار گرفته و در این محل  انسداد ایجاد کند. البته این قبیل انگل‌ها در مناطق جغرافیایی خاصی دیده می‌شوند و به طور کلی شناسایی آنها بسیار نادر است.

شایع‌تر از مسائلی که ذکر شد، باید به سنگ‌های مجاری صفراوی و یا تومورهای کبدی یا تومورهای مجاری صفراوی اشاره کنیم. چرا که این موارد موجب مسدود کردن مسیر صفرا می‌شوند و به این شکل سطح بیلی روبین خون را بالا می‌برند. یکی از نشانه‌هایی که اغلب با زردی ناشی از افزایش بیلی روبین همراه است، خارش شدید پوست است.

نشانه‌های بالا رفتن سطح بیلی روبین در خون

از نشانه‌های اصلی این مشکل همان طور که در قسمت‌های قبل گفتیم زردی اسکلرا، زردی مخاط زیر زبان و زردی پوست است. همین طور در بعضی موارد خاص همراه این شرایط خارش شدید پوست نیز وجود دارد.

اما شاخص حساس‌تر دیگر در افزایش بیلی روبین سرم، تیره شدن رنگ ادرار است. علت این رخداد دفع کلیوی بیلی روبین کونژوگه است. بیماران اغلب در این حالت ادرار خود را به رنگ چای یا کولا تشبیه می‌کنند. دفع بیلی روبین در ادرار نشان‌دهنده افزایش جزء مستقیم بیلی روبین است و در نتیجه می‌تواند مویدی بر بیماری کبدی باشد.

بالا رفتن دیگر آنزیم‌های کبدی نشان‌دهنده چیست

از جمله آنزیم‌های مهم کبدی AST و ALT هستند. این دو آنزیم اغلب در بیماری‌های کبدی که سلول‌های کبدی (هپاتوسیت‌ها) درگیر هستند، بالا می‌روند. اصطلاحا گفته می‌شود که AST و ALT در بیماری‌های هپاتوسلولار افزایش پیدا می‌کند. مثال بارزی از این بیماری‌ها انواع هپاتیت‌های حاد و مزمن هستند. هپاتیت می‌تواند سطح این آنزیم‌ها را تا ۱۰ برابر میزان نرمال افزایش دهد.

یکی دیگر از آنزیم‌های مهم کبدی ALP است. این آنزیم اغلب در بیماری‌های انسدادی کبدی بالا می‌رود. برای مثال زمانی که مجاری صفراوی داخل یا خارج کبدی توسط یک سنگ اشغال شده‌اند، سطح این آنزیم افزایش پیدا می‌کند. علاوه بر آن گاهی فرد دارای انواع تومورهای کبدی است. این تومورها ممکن است داخل مجاری صفراوی باشند که در این صورت موجب مسدود کردن مسیر صفرا می‌شوند. گاهی نیز ممکن است این تومورها در خارج از مجاری باشند ولی به دلیل فشاری که از خارج به مجاری صفراوی وارد می‌کنند، مسیر عبور صفرا را مختل کنند. این تومورها ممکن است تومورهای اولیه خود کبد باشند و یا تومورهایی باشند که از سایر نقاط بدن به کبد متاستاز داده باشند.

کبد محل اصلی متابولیزه کرن اکثر داروها محسوب می‌شود. بنابراین دور از انتظار نیست اگر بگوییم که مصرف طولانی مدت برخی داروها ممکن است با عوارض کبدی همراه باشد. گاهی اوقات افراد به صورت خودسرانه از دارویی استفاده می‌کنند که این موضوع ریسک چنین عوارضی را چند برابر می کند.

در ادامه لیستی از داروهایی که می‌توانند سبب آسیب‌های کبدی بشوند و در نتیجه سطح آنزیم‌های کبدی را بالا ببرند، ارائه می‌کنیم:

  • داروهای مسکن‌ از جمله آسپیرین، استامینوفن، ایبوپروفن، ناپروکسن، دیکلوفناک و فنیل بوتازون
  • داروهای  ضد تشنج از جمله فنی توئین، اسید والپوریک (دپاکوت)، کاربامازپین و فنوباربیتال
  • آنتی بیوتیک‌ها از جمله تتراسایکلین، سولونامید، ایزونیازید، سولفامتوکسازول، تریمتوپریم، نیتروفروناشن و فروکنازوا و داروهای ضدقارچ
  • داروهای کاهش‌دهنده کلسترول خون  مثل لوواستاتین، پراواستاتین، آتروواستاتین، روزاواستاتین، سیمواستاتین و  استاتین‌های دیگر
  • برخی داروهای تقویتی مثل نیاسین  همان ویتامین B3
  • داروهایی که برای بیماری‌های قلب و عروق مصرف می‌شوند مثل آمیودارون، هیدرالازین و کویینیدین
  • داروهای ضدافسردگی  مخصوصا سه حلقه‌ای‌ها (TCA)
  • داروهایی که در شیمی‌درمانی استفاده می‌شوند مثل متوتروکسات

تغییرات سطح آنزیم‌های کبدی چگونه تشخیص داده می‌شود

در صورت شک پزشک به تغییرات پاتولوژیک آنزیم‌های کبدی، باید سطح این آنزیم‌ها مورد سنجش قرار گیرد. تشخیص این امر بسیار آسان و کم‌هزینه است و تنها از طریق یک نمونه خون انجام می‌گیرد.

علاوه بر آنزیم‌های کبدی سطح بیلی روبین خون نیز از این طریق (نمونه خون) قابل اندازه‌گیری است. در نهایت اغلب پزشک با استفاده از نتایج حاصل از آزمایش آنزیم‌های کبدی و نیز سطح بیلی روبین تشخیص قطعی را مطرح می‌سازد.

درمان افزایش آنزیم‌های کبدی

قطعا درمان این مشکل به علت آن بستگی دارد. در واقع در این شرایط باید عامل زمینه‌ای را پیدا کرد و سپس آن را برطرف نمود تا به این ترتیب سطح آنزیم‌های کبدی به میزان نرمال خود برگردد. برای مثال اگر علت افزایش آنزیم‌های کبدی سنگ مجاری صفراوی باشد در صورت تشخیص پزشک، سنگ خارج می‌شود. اگر علت این موضوع هپاتیت باشد فرد درمان‌های ضدهپاتیت دریافت می‌کند.

در صورتی که اقدام به درمان بیماری کردید به این نکته دقت کنید که در بیماری‌های کبدی بیمار باید هر ۶ ماه یک بار آزمایش‌های کبدی را تکرار کند تا پزشک بتواند سیر پیشرفت درمان یا بیماری را بررسی کند. پزشک با توجه به نتیجه این آزمایش‌ها دوز داروها و انواع آنها را تعیین و تغییر می‌دهد. یا حتی ممکن است با توجه به این آزمایشات قطع درمان را برای بیمار تشخیص دهد.

مسئله‌ای که در درمان این قبیل موارد اهمیت دارد تشخیص به موقع مشکل در فرد و یافتن علت آن است تا بتوان به سرعت وارد عمل شد و برای فرد درمان‌های مناسب را اجرا کرد. مسئله مهم در بیماری‌های کبدی، جلوگیری از تغییر بیماری کبدی به سمت سیروز (آخرین و پیشرفته‌ترین مرحله همه بیماری‌های کبدی – End Stage Hepatic Disease) است.

منابع:

اصول طب داخلی هاریسون ۲۰۱۵ ویرایش نوزدهم

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

758 دیدگاه در “بیلی روبین و آنزیم‌های کبدی
  • سلام خسته نباشید من ۲۱ سالمه
    ببخشید من ۶ ماه پیش بخاطر رنگ زرد چشمم رفتم دکتر و ازمایش نوشت
    انزیم بیلی روبین توتال ۱.۹۲ بود ک دکتر گف ۶ ماه دیگ تکرار بشه ازمایش
    الان تقریبا ۵ ماهه و من خیلی بی اشتهام و رنگ‌چشمام زرد و گود افتاده دوره چشام
    و سرگیجه دارم
    بابامم تقریبا ۱۵ سال پیش زردی داشتن ولی اون موقع هیچ ازمایش و اینا برا ما ننوشتن ب جز درمان بابام ک بهتر شد
    دوران پریودیم رنگ‌زرد چشمام بیشتر میشه
    بنظرتون مشکل جدی هست

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز شما باید چکاپ از نظر آنزیم کبدی و التهاب کبدی و آزمایش هپاتیت ها رو هم انجام بدین.
      میتونه التهاب کبد یا یه افزایش بیلی روبین ژنتیکی بی خطر باشه اما جهت تشخیص به فوق تخصص گوارش مراجعه کتید

      پاسخ
  • دختری ۱۷ ساله آزمایش بیلی روبین توتال ۲.۳ ودیراکت 0.4هست علتش چیه ؟ لطف راه درمان را هم بفرمایید

    پاسخ
    • سلام
      باید آیتم های دیگر از جمله آنزیم های کبدی و آزمایش ldh و cbc بررسی بشه
      به فوق تخصص گوارش مراجعه کتید

      پاسخ
  • سلام . خسته نباشید . دخترم 21 سالشه . بیلی روبین توتالش 1/7 و بیلی روبین دایرکتش 1/4 .. سونو از کبد و صفرا هم گفته مشکلی نیست و خوبه ،سابقه کم خونی داره یعنی فرتینش 8 بود و الان با قرص آهن بالاتر شده . پدربزرگش کانسر پانکراس داره و تحت درمانه .. چیکار کنیم ؟

    پاسخ
    • سلام
      آنزیم های کبدی و آزمایش ldh و cbc هم باید بررسی بشه

      پاسخ
  • سلام خسته نباشین همسرم مدتیه درگیر بیماری شده ودکترا مدام آزمایش میدن
    این آخرین آزمایشه که یک ساعته پیش گرفتم
    Total bilirubin5.5
    direct bilirobin 0.96
    Alp 208
    Ast 21
    Alt 38
    البته برگه دوم از آزمایشش هست ولی نمیدونم چجوری بنویسم کاش میشد عکس بفرستم خدمتتون

    پاسخ
    • سلام يكم بيلي روبينتون بالا هست بايد جهت گرفتن شرح حال كانل و بررسي توسط متخصص گوارش بررسي شويد
      احتمالا سندرم ژيلبرت داريد كه خطرناك نيست فقط زردي هنگام گرسنگي و استرس ايجاد ميشود

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر بنده علائم خستگی سرگیجه تهوع بی خوابی کاهش وزن و اشتها دارم اما همه آزمایشی دادم تمام بدن سونو کردم گفتن چیزیت نیست
    آیا میشه سیروز کبدی باشه هر چند که سونو گفته کبدت نرمال هست؟؟؟؟

    پاسخ
    • سلام
      سیروز کبدی افزایش آنزیم های کبدی،زردی میدهد و در مراحل شدید آن در سونوگرافی نیز مشخص است

      پاسخ
  • ‎با عرض سلام
    ‎احتراما حدود ۲ سال است دچار کاهش وزن شدید شده ام و بعضی اوقات دچار نفخ بسیار شدید ، دلپیچه و تخلیه معده و روده می شوم .بصورتیکه ابتدا مدفوع عادی و در آخر ابکی ( اسهال ) است ، بعد چند روز همه چیز عادی است و بعد از مدتی مجدد دچار همین مشکل میشوم.
    ‎یک ماه پیش سونوگرافی شکمی و لگنی انجام دادم و تنها توده های متعدد اکوژن و اینترالومینال با حداکثر قطر ۴ میلیمتر چسبیده شده به جداره کیسه صفرا مشاهده شد.
    ‎آزمایشات زیر رو یک ماه پیش انجام داده ام.
    Total bilirubin 1.25
    Direct bilirubin 0.3
    Ast 32
    Alt 21
    Calprotection in stool 8 mic/g
    Hbs ab 15.5
    Ubt 126
    Covid 19 igG negative
    Covid 19 igm negative
    قبل از ازمایش خون ، سرم زده بودم که داخل سرم ویتامین c و b و dicyclomine هم بود
    ‎و آزمایش مدفوع را روز بعد دادم که قبلش ۲ وعده داروهای زیر را مصرف کرده بودم
    amoxcillin 250 ,dicyclomine , folic acid , lansoprazole . metronidazole
    .
    بیش از ۳ هفته از مصرف و اتمام داروهای زیر گذشته است و در حال حاضر تنها folic asid و آسافا استفاده می کنیم
    در هفته اول بعد از تمام داروهای اولیه دچار یبوست شده بودم ولی در حال حاضر باز دچار همان دلپیچه و دفع یکباره مدفوع میشم. که اگر درد شکمی داشته باشم با خوردن یک قرص هیوسین همه چیز عادی می شود.
    در این یک ماه رژیم غذایه خود را رعایت کرده ام و غذاهای چرب ، سرخ کردنی ، حبوبات و لبنیات هم استفاده نکردم
    کولونوسکوپی و آندوسکوپی انجام نداده ام.

    در این ۲ سال به چندین متخصص مراجعه کردم و و تشخیص های متفاوتی دادن ولی تا کنون بطور دایم بهبود نیافته ام.
    لطفا راهنمایی بفرمایید.
    ضمنا ممنون میشم بفرمایید به جای کولونوسکوپی می توان از mri یا روش تشخیصی دیگری استفاده نمود.

    با سپاس

    پاسخ
    • سلام، توتال بیلی روبین من 1,79 هست
      چطور پیگیر باشم

      پاسخ
      • سلام ممكنه سندرم ژيلبرت داشته باشيد كه اصلا خطرناك نيست فقط نبايد گشنه بمونيد
        Directتون چنده؟

    • سلام
      ببنین با توجه به علایمی که مطرح کردین احتمال سندرم روده تحریک پذیر وجود داره اما باید حتما آندوسکوپی و کولونوسکوپی انجام بشه تا سایر علل رد بشود
      خیر کولونوسکوپی جایگزینی ندارد

      پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر باشه، پدر من 71سالشون و db ایشون 0.4و db=1. 3 هست، ممکنه بفرمایید شرایطشون به چه صورتع، ایا جای نگرانی هست؟؟ متاسفانه به خاطر کرونا وقت دکتر متخصص داخلیشون کنسل شده،
    با تشکر

    پاسخ
    • سلام
      اگه منظور از اعدادی که ذکر کردین بیلی توتال و دایرکت جای نگرانی نیست
      منتها باید سایر آزمایش ها هم از جمله انزیم کبدی بررسی بشن

      پاسخ
  • سلام. متولد و بزرگ شده شمال کشور هستم. ۳۴سال. آقا. خانوادگی چشمامون کمی زرد هست. بی اشتهایی ندارم و اتفاقا خوب غذا و میوه میخورم. زود عصبی و دچار استرس شدید میشم، گاها بی دلیل.‌ موقع ناراحتی و استرس بالای شکم سمت راست کمی احساس گرفتگی عضله میشه. بسیار بسیار گرمایی هستم و زود عرق میکنم حتی زمستان داخل برف سردم نمیشه و دائم تیشرت آستین کوتاه میپوشم.
    زردی و خارش پوست ندارم. بعده هر غذا شکم درد میگیرم. بعده مصرف ماست حتما شکم درد شدید و باعرض پوزش کمی اسهال. احساس خستگی و بیحالی دارم همیشه. خیلی زود گرسنه م میشه و دستم شروع به لرزش میکنه. کم خونی هم دارم و میگن احتمالا ترویید کم یا پرکار داری.
    به هیچوجه سیگار. قلیون. مخدر و الکل استفاده نمیکم
    آزمایش خون دادم.‌ لطفا و درصورت امکان نظر بدین و راهنمایی کنید.‌نتیجه آزمایش: فقط H+ هارو مینویسم
    گلبول سفید ۱۰۱۰۰
    گلبول قرمز ۶.۵
    بیلی توتال ۳.۷۱
    بیلی دایرکت ۰.۲۴
    آ اس تی ۱۰۰
    آ ال تی ۱۴۲

    پاسخ
    • سلام
      شما آنزیم های کبدی و بیلی روبین بالایی دارین
      حتما باید به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید و از نظر هپاتیت خودایمنی و هپاتیت های ویروسی ،کبد چرب بررسی بشین

      پاسخ
  • 1.52 Total bilirubin
    Direct bilirubin 0 /43
    Indirect bilirubin 1/09
    Ast 32/2
    Alt 22
    جواب ازمایشم..ایا مشکلم جدی هست؟ریزش مو و مشکلات پوستی از سنگ صفرام میتونه باشه؟

    پاسخ
    • سلام يكم آنزيمهاي كبديتون بالاس احتمالا كبد چرب داريد
      بايد از نظر كم خوني و كم كاري تيروييد بررسي شويد
      ريزش مو به كم خوني و كم كلري تيروييد ربطي داره نه سنگ كيسه صفرا

      پاسخ
  • با سلام من چند هفته پیش ازمایش دادم آنزیمهای کبدیم همه نرمال بود فقط
    Bilirubin total,2 بود و bilirubin Direct 0,6 بود،سونو هم دادم،هیچ مشکلی تو کبد و صفرا،مجاری صفراوی نداشتم،الان خیلی میترسم چیز خطرناکیه،چیکار باید انجام بدم

    پاسخ
    • سلام در موقع گرسنگي اگر بوده نه
      ممكنه بيماري ژيلبرت بتشه كه با گرسنگي منجر به بالا رفتن خفيف بيلي روبين ميشود

      پاسخ
  • سلام .. من داروی ایماتینیب مصرف می کنم حدود یک سال به دلیل جراحی gist که انجام دادم .. بیلی روبین توتالم 1.5 … و بیلی روبین دایرکت 0.26 …. می خواستم ببینم وضعیتم چطوری خطری هست

    پاسخ
    • سلام بيلي روبينتون نرمال هست براي فالوآپتون بايد تحت نظر متخصص گوارش يا انكولوژيست باشيد.

      پاسخ
    • سلام بيلي روبينتون نرمال هست

      پاسخ
  • سلام.نتیجه ازمایش بیلوروبین توتل ۱/۶وبیلوربین دایرکت ۰/۴ هست .ایا خطرناکه .لطفا راهنمایی کنید
    نگرانم ممنون.

    پاسخ
    • سلام
      آزمایش آنزیم های کبدی و خون نیز باید بررسی شود

      پاسخ
  • سلام
    بنده منتظر پیوند کبد هستم نتیجه آزمایشم را عرض میکنم لطفاً راهنمایی بفرمایید واقعاً احتیاج به پیوند دارم.
    Total Bilirubin 6.5
    Direct Birubin 2.1
    SGOT(AST)53
    SGOT(ALT)33
    Albumin serum 3.1
    Gllobulin serum 4.8
    خیلی سپاسگزارم از راهنمایی که انجام میدهید.

    پاسخ
    • سلام
      صرفا با این آزمایشات مشخص نمیشود
      مساله مهم در تشخیص نیاز به پیوند میزان سیروز کبدی،وجود واریس مری، میزان پلاکت خون و فاکتورهای انعقادی و همچنین علت ایجاد سیروز(هپاتیت ها،سیروز الکلی، هپاتیت اتوایمیون و…) است

      پاسخ
  • سلام
    خانم ۳۵ ساله هستم
    دچار بی اشتهایی شدید و کاهش وزن شدم و شدیدن بی حالم
    رنگ پوستم گاهی زرد میشه گاهی تیره گاهی روشن
    پوست به شدت خشکی دارم
    به متخصص داخلی مراجعه کردم با انجام یک سری آزمایشات مشخص شد سطح اوره خون ۴۵
    بیلیروبین توتال ۲.۱۰ و بیلیروبین دایرکت ۰.۷۰ و بیلیروبین این دایرکت هم ۱.۴ هست
    در ضمن با انجام سونو گرافی متوجه شدم کمی التهاب کیسه صفرا هم دارم
    خیلی بی حال و بی اشتها هستم سر درد هم دارم لطفا راهنمایی بفرمایید ممنون

    پاسخ
    • سلام
      با توجه به شرح حال و بیلی روبین جهت بررسی تکمیلی و بررسی کارکرد کبد باید به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام و عرض خسته نباشید.من آزمایش خون دادم بیلیروبین توتال ۱.۳ بود و بیلیروبین دایرکت ۰.۵۳ .آنزیمهای کبدی نرمال بود.تست گلبول هم نرمال بود.سونوگرافی کبد و کیسه صفرا و مجاری صفراوی هم انجام دادم نرمال بود.آیا خطرناکه؟

    پاسخ
    • سلام
      خیر

      پاسخ
  • سلام
    در قسمت زیر چشم تقریبا بالای گونه ی دختر 3ساله مون،چند وقته که دو تا لکه ی قرمز (صبحها )دیده میشه و تا شب کم کم این لکه تیره تر میشه و کمرنگ.
    به نظر شما اینها علامت بیماری اند؟ سپاس از پاسختون

    پاسخ
    • سلام
      بعید است مشکل خاصی وجود داشته باشد

      پاسخ
  • با سلام
    من به دلیل‌ریزش مو به متخصص پوست‌مراجعه نمودم و برای من یک سری آزمایش نوشت که دو مورد از‌آرمایشات من از حد نرمال بالاتر بود و من را نگران کرد یکی بیلیروبین توتال که 1.6 بود و دیگری آلکالین فسفاتاز که 342 .
    اگر ممکنه من را راهنمایی کنید و از نگرانی در بیاورید.
    ضمنا بنده بیماری خاصی ندارم سن من ۱۶ سال و مذکر هم هستم.

    پاسخ
    • سلام
      آزمایش Ast,Alt, Alk-p, billT, billD, cbc, diff,ldh و u/a مجددا تکرار شود
      نگران نباشید

      پاسخ
  • سلام من سالهاست اين مشكل رو دارم كه انزيمهاى AST ALT Alkaline كبدم در ازمايش خون يك زمان نرمال هست بعد دو ماه ديگه كه ازمايش ميدم بالا هست دكتر هم گفته كبدم كمى چربه ورزش و رژيم غذائي هم ميگيرم لطفا بگيد ديگه چكار بايد كرد

    پاسخ
    • سلام
      همان طور که پزشک شما فرموده اولین و بهترین کار کاهش وزن با رژیم غذایی و ورزش می باشد

      پاسخ
  • سلام و خسته نباشید، من دوماه پیش ازمایش انجام دادم و به دکتر هم نشون دادم، اما ایشون تنها بهم قرص لیورگل ۷۰ تجویز کردن،اما بعضی اوقات احساس درد خفیفی تو سمت راست بدن دارم.
    جواب آزمایش
    Bilirubin total: 3.49
    Bilirubin direct : 0.57
    S.g.o.t(ast) 20
    S.g.o.t(alt) 18
    ممنون میشم راهنماییم کنید.

    پاسخ
    • سلام
      شما باید آزمایش مجدد cbc, diff ,pt, ptt, INR, pbc, Ast ,Alt, alk_p , tsh ,t4, ca, mg, vit d3 , lDH, bill T , billD , U/A انجام بدهید

      پاسخ
  • سلام.من چند ماه پیش ازمایش کبد دادم سطح ALTو ALP وGGT بالا بود.خواستم ببینم میشه با قطعیت گفت که التهاب مجرای صفراوی دارم یا ممکنه بر اثر سنگ صفرا باشه.البته من بیماری کولیت السروز هم دارم.خیییییلی از التهاب مجرای صفراوی میترسم و کلا ذهنمو درگیر کرده

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز
      ممکن است یک التهاب اتوایمیون مجاری صفراوی باشد
      جهت تشخیص قطعی بیوپسی لازم است
      به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام
    خانم دکتر مرشدی خسته نباشید
    من جواب ازمایشمو مینویسم براتون
    Bilirobin total 1/8 billorobin direst 1.0
    S.g.ot ast 377 s.g.p.t alt 534
    اذر ماه هم یه بار بیمارستان بستری شدم اون موقع بیلی روبین ۱۵ بود اون موقع دکتر گفتن عوارض داروی گیاهی هستش.الانم گفتن مدارک بیمارستان رو ببرم شاید بیماری خود ایمنی باشه.کبد هم سالمه.من چیکار کنم به نظرتون خیلی ممنون میشم پاسخ بدید

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز
      آنزیم های کبدی بالاست و با توجه به شرح حال و توضیحاتتان احتمال روماتیسم کبدی (هپاتیت اتوایمیون یا خودایمنی) است
      توصیه میشود حتما جهت بیوپسی کبد طبق دستور فوق تخصص گوارش اقدام کنید
      اگر ساکن تهران هستید یا دسترسی به تهران برایتان مقدور است جهت ویزیت به دکتر سید موید علویان مراجعه کنید
      نگران نباشید با دارو کنترل میشود و درصورت درمان مناسب و پیگیری بعد از ۳ الی ۵ سال داروها قطع میشود

      پاسخ
  • سلام من 31 سالمه آزمایشض دادم آنزیم ALT 77 بلیروبین توتال 1.80 و بلیروبین دایرکت 1.44 دلیلش چیه باید چکارکنم تشکر

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز با توجه به آنزیم ها
      به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • باسلام.من از ۱۵سالگی متوجه زردی چشم وپوست خودم شدم به متخصص داخلی مراجعه کردم آزمایش خون وسونوگرافی کبدانجام دادم گفت آنزیم ها همه نرمال هستند وهیچ مشکلی نداری.الان ۳۲ سالمه وتنها مشکلی که من دارم ارتباط با مردم هست که مدام میگن چشمات زرد نیست؟ منم که دیگه پی دل میفتم باز برو دکتر و اینور واونور، باید چیکار کنم؟

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز
      شما لازم است به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید تا همه علل زردی بررسی شود از جمله علل ارثی،التهاب های کبد،پولیپ های صفراوی و…
      عدد بیلی روبین در آزمایش نیز مهم است که ذکر نکردید

      پاسخ
  • سلام ،چه غذا یا مواد خوراکی یا دارو می تواند بیلی روبین را کم کند و به میزان طبیعی برسد مادرم بیلی روبین در آزمایش بالا می آید ولی آنزیم ها متعادل هست چه چیزی مفید است که بخورد بیلی روبین پایین بیاید

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز
      ابتدا باید علت بالا بودن بیلی روبین مشخص شود از جمله سنگ ها و پولیپ های صفرا،دلایل ارثی و دلایل خونی و…
      عدد بیلی روبین نیز مهم است که ذکر نکردید
      بهتر است به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • چشمهای من گاهی وقتها زرد میشه ازمایش هپاتیت وانزیم های کبدی هم دادم منفی بوده فقط سطح بیلیروبین بدنم بالاست باید چکارکنم

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز
      اگر از کودکی اینگونه بودید یا ببشتر هنگام گرسنگی و خستگی بروز میکند میتواند سندرم ژیلبرت باشد
      به هر حال باید حتما با فوق تخصص گوارش مشورت کنید

      پاسخ
  • سلام. ازمایش دادم بلی بیرون خونم 1/85 هست سنگینی قفسه سینه درد پشت کتف گاهی تا گردنم دارم حالت تهوع دارم. چیکار باید کنم لطفا راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام
      دوست گرامی جهت معاینه و اقدامات تشخیصی به متخصص قلب و عروق مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام آقای دکتر خسته نباشید
    مادر من ششم اردیبهشت ۹۷ پیوند کبد شد و یک مدت خوب شد ولی الان شاید ۵ ماه باشد خارش شدید و زر دی داخل چشم شده حدود ۷ بار ersp شده الان بیلی روبین از ۲۹ پایین نمی آید
    خواهش میکنم التماس میکنم راهنمایی نمایید پزشکان و تیم پزشکی بیمارستان امام خمینی هم خودشان نمی دانند

    متشکرم هر چه زودتر جواب بدهید حال خوبی ندارد

    پاسخ
    • سلام
      دوست گرامی شرایط ایشان نیاز به بررسی دقیق دارد
      به پروفسور موید علویان که در زمینه کبد بسیار حاذق است مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام ادرار بسیار تیره در صبح دارم
    بعد اون اگه آب بخورم روشن میشه
    ولی همیشه صبح ها تیره اس
    بیلیروبین هم 1.6 هست
    ازمایشات دیگه هم نرماله
    3 آزمایش پشت هم دادم همینه نمیدونم چکار کنم
    حدود 6.7 ماه این مشکل رو دارم

    پاسخ
    • سلام
      میزان بیلی روبین دایرکت هم مهم است
      اگر بالا بود به متخصص داخلی مراجعه کنید

      پاسخ
      • سوزش در قسمت کبد
        گاهی درد قلب یا سوزش کلیه
        اکثر مفاصل تق تق میکنن مچ دستو پاهام درد میکنه
        ی مقداری گلبول سفید هم دفع میکنم
        پیش دو متخصص رفتم
        هر دو میگن مشکلی نیست ولی یکساله این علائم رو دارم
        گاهی هم برای مدتی علائم محو میشن
        و
        دوباره بر میگردن
        مدتی کلسیم و ویتامین دی و پوکساید با هم مصرف میکردم
        علائم رفته بود
        مجددا مدتی بعد برگشتن

      • سلام داداش منم همین مشکل رو دارم،مشکلت حل شد؟ لطفا منو هم راهنمایی کن

      • سلام
        اگر با مصرف داروها درد برطرف شده میتواند بعلت استرس و دردهای غیرجسمی باشد

  • سلام.ازمایش خون انجام دادم بیلیروبین من 1.7 شد.دایرکت آن هم شد0.5ایا مشکل خاصی وجود دارد.بقیه آنزیمهای کبدی در حد نرمال بودن .البته هرروزنصف قرص لووتیروکسین مصرف میکنم

    پاسخ
    • بهتر است آزمایشات زیر نظر متخصص داخلی یا فوق تخصص گوارش مجددا چک شود
      احتمالا مشکل خاصی نیست و ژیلبرت مطرح است اما حتما ویزیت شوید

      پاسخ
  • سلام
    من بعلت افزایش مادرزادی کلسترول سالهاست که اتورواستاتین ۱۰ میلی گرم مصرف می کنم وهمیشه بیلی روبین کبدم بالاست البته نشانه هایی که در مقاله ذکر کردید مثل زردی چشم و پوست ندارم .ولی نمی دونم باید داروی کلسترول رو قطع کنم یا نه واینکه چطوری از پیشروی ان جلوگیری کنم؟ ممنون از پاسخ شما

    پاسخ
    • میزان بیای روبین ذکر شود.
      سطح آنزیم های کبدی چک شود

      پاسخ