شل شدن واژن به دلایل مختلفی رخ میدهد. این عضو بدن دارای خاصیت ارتجاعی است و میتواند تا حدی کِش بیاید و منعطف باشد اما به طور عادی و بیدلیل بزرگ و گشاد نمیشود. در این مقاله میخواهیم بیشتر درباره شلی این عضو از بدن صحبت کنیم تا افکار اشتباه و اطلاعات غلطی که وجود دارد، کمتر شوند و اطلاعات درستتری نسبت به بدن خود داشته باشید.
یادتان باشد که برای پیگیری مشکلات مربوط به این بخش از بدن باید به بهترین پزشکان تهران و شهرستان با تخصص پزشک زنان مراجعه کنید.
اطلاعات پزشکی ارائه شده در این مقاله توسط دکتر مهدیه کمالی، متخصص زنان و زایمان بررسی و تایید شده است.
شل شدن واژن چیست؟
واژن دارای خاصیت ارتجاعی است و میتواند ورود چیزهای بیرونی و خارجی مانند آلت تناسلی یا اسباببازیهای جنسی را تحمل کند. همین ویژگیاش هست که امکان بازشدن و خروج نوزاد را هم به وجود میآورد.
درست است که واژن میتواند انعطاف از خود نشان بدهد و تغییراتی کششی در حجمش داشته باشد اما مدت زمان زیادی برای بازگشت به حالت عادیاش نیاز ندارد. در واقع، بعد از این که دچار کشش و ارتجاع میشود، سریع به حالت قبلی خود برمیگردد.
رخدادهایی مانند زایمان باعث میشوند که واژن کمی شلتر از قبل شود اما در نهایت، ماهیچهها مانند یک آکاردئون به جا و حالت قبلیشان بازمیگردند. با اینحال اگر واژن دچار شلی یا اصطلاحا گشادی شده باشد، میتوان با عمل تنگ کردن واژن آن را تا حد زیادی به حالت اولیه خود بازگرداند.
دلایل شلی واژن چیست؟
دو عامل اصلی میتوانند روی شل شدن عضلات موجود در ساختار واژن اثر بگذارند؛ سن و زایمان. یادتان باشد که سکس مداوم یا نداشتن رابطه جنسی روی شکل واژن اثری ندارد.
تنها همین دو عامل که گفته شد یعنی زایمانکردن و بالارفتن سن هستند که میتوانند در طول زمان باعث شل شدن واژن بهاندازهای اندک شوند. زنانی که بیشتر از یک بار زایمان طبیعی داشتهاند، بیشتر در معرض گشاد و شلشدن عضلات واژن قرار دارند.
بالارفتن سن هم فارغ از اینکه زایمان طبیعی داشتهاید یا خیر، روی شلشدن این بخش از بدن اثرگذار است. در واقع، چه زایمان را تجربه کرده باشید و چه نه، سنتان که زیاد میشود، احتمالاً شلی واژن به سراغتان خواهد آمد.
شل شدن واژن و همچنین افتادگی واژن معمولاً به دلیل کشیدگی و ضعف عضلات کف لگن، به خصوص پس از بارداری و زایمان، ایجاد میشود و میتواند منجر به مشکلاتی مانند بیاختیاری ادرار یا کاهش لذت جنسی شود.
سن؛ یائسگی و شل شدن واژن
با شروع ۴۰ سالگی، امکان دارد که نشانههایی از شل شدن واژن را حس کنید. در واقع، خاصیت ارتجاعی این بخش از بدن با ورود به سنین بالای ۴۰ سال کمی کمتر میشود. علت هم کمشدن و افت هورمون استروژن است که در نتیجه ورود به یائسگی کاهش پیدا میکند.
علائم شلی واژن
کمشدن استروژن در بدن به معنای آن است که بافتهای واژن دچار علائمی میشوند:
- نازکتر و خشکتر میشوند.
- حالت اسیدی خود را تاحدی از دست میدهند.
- ارتجاعیبودن و انعطافپذیریشان کم میشود.
با رسیدن به دوران یائسگی و تمامشدن علائم شروع آن، این ویژگیها بیشتر هم احساس میشود.
رابطه زایمان طبیعی و شل شدن واژن
بسیار رایج است که بعد از زایمانی طبیعی شل شدن واژن را تجربه کنید. واقعیت این است که ماهیچههای واژن برای اجازه خروج نوزاد دچار کشیدگی شده تا امکان خروج او از کانال زایمان مقدور باشد.
بعد از خروج نوزاد، این حس به وجود میآید که واژن کمی شلتر از قبل شده است. چند روز بعد از زایمان، واژن دوباره شروع به بازگشتن به حالت قبلی میکند. عضلات و ماهیچههای آن هم به مکان قبلیشان بازمیگردند.
این را هم در نظر بگیرید که شاید شمایل و حالت واژن، با وجود بازگشت تمام عضلات به حالت قبلی باز هم مانند شکل اولیه خود در قبل از زایمان طبیعی نشود. کسانی که چندین بار زایمان طبیعی داشتهاند، بیشتر در معرض از دستدادن سطحی از انعطافپذیری واژن هستند.
اگر شما هم در این دسته از افراد قرار میگیرید و با این موضوع مشکل دارید، میتوانید ورزشهایی خاص را امتحان کنید تا ماهیچههای کف واژنتان، پیش از بارداری یا در طول و بعد از آن تقویت شوند.
تشدید شلی واژن
زایمانهای طبیعی چندباره، جراحتهای وارد بر لگن و کاهش شدید استروژن در بدن میتوانند شل شدن عضلات واژن را به طرز قابل ملاحظهای تشدید کنند.
عوارض شل شدن عضلات واژن چیست؟
تمرینات ورزشی لگنی راهی عالی برای تقویت عضلات کف لگن هستند. این ماهیچهها وظیفه حمایت و پشتیبانی از مثانه، رکتوم، روده کوچک و رحم را دارند. اگر عضلات لگن در اثر بالارفتن سن یا زایمان طبیعی ضعیف شوند، امکان بروز مشکلات زیر دور از ذهن نخواهد بود:
- خروج ناگهانی باد از رودهها
- نشت ناگهانی ادرار از مثانه
- احساس نیاز مداوم به ادرارکردن
- وجود و بروز درد در هنگام برقراری رابطه جنسی
درمان شلی واژن چیست؟
روشهای مختلفی برای درمان شل شدن واژن وجود دارد. به عبارت دقیقتر، ورزشهای مختلفی موجود است که انجامشان میتواند روی بازگشت واژن به حالت اولیه نقش مهم و اثرگذاری داشته باشند. راهکارهای دیگری مانند استفاده از مخروط واژنی و تحریک هم در این مسیر وجود دارد.
درمان شل شدن واژن با ورزش
از جمله روشهای ورزشی مختلف برای درمان شلی عضلات واژن باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- تمرینات کگل (Kegel exercises)
- تمرینات اریب لگن
تمرینات کِگل
ابتدا باید ماهیچههای کف لگن را بشناسید. برای این کار در طول ادرارکردن، جریان را به طور ارادی متوقف کنید و دوباره از سر بگیرید. با این کار متوجه ماهیچههای لگن میشوید.
با شناخت عضلات کف لگن به سراغ تمرینات کگل بروید:
- بیشتر افراد دوست دارند که برای انجام این تمرینهای ورزشی روی زمین و به پشت بخوابند.
- سپس ماهیچههای کف لگن را منقبض کنید و ۵ ثانیه به همان حالت نگه دارید.
- بعد از آن هم ۵ ثانیه استراحت کنید. ۵بار این کار را در هر دفعه انقباض و شلکردن پیش بگیرید و تکرار کنید.
با قویترشدن در این کار، زمان انقباض و رهایی عضلات را از ۵ به ۱۰ ثانیه افزایش بدهید. هیچ بخش دیگری بهجز عضلات لگن را منقبض و رها نکنید.
تمرینات اریب لگن
برای تقویت ماهیچههای واژن و درمان شل شدن واژن میتوانید از روشهای زیر هم استفاده کنید:
- طوری بایستید که شانهها و باسنتان به دیوار تکیه کنند.
- زانوها را سفت و کشیده نگه ندارید.
- ناف را به سمت ستون فقرات بکشید. در طول انجام این حرکت، کمرتان به دیوار باید صاف باشد.
- این کشیدنِ بدن از سمت ناف را به مدت ۴ ثانیه انجام بدهید و سپس بدن را رها کنید.
- این حرکت را چند بار در روز تکرار کنید.
مخروطهای واژنی
امکان تقویت عضلات کف لگن با استفاده از مخروطهای واژنی هم وجود دارد. مخروط مذکور جسمی وزندار در اندازه تامپون است که در واژن میگذارید و آن را نگه میدارید. برای استفاده از این روش باید به سراغ سبکترین مخروط برای واژن بروید. روزی ۲ بار تمرینات قراردادن واژن در محل مناسب خود را به مدت دستکم ۱۵ دقیقه تجربه کنید.
تحریک الکتریکی عصبی عضلانی (NMES)
در این روش هم ابزاری برای تحریک الکتریکی عصبی موجود است که میتواند ماهیچههای واژن را با ارسال جریان الکتریکی از راه عضلات لگم تقویت کند. تحریک الکتریکی به ماهیچهها کمک میکند که منقبض و بعد آرام شوند. هم نوع خانگی این درمان وجود دارد و هم میتوانید این کار را به پزشک بسپارید.
قرص برای شل شدن عضلات واژن
تبلیغاتی درباره قرصهایی مطرح است که میتوانند واژن گشاد و شلشده را تنگ کنند. باید بدانید که تمام اینها دروغ است. هیچ قرصی نمیتواند چنین کیفیت و خدماتی ارائه کند.
دیواره واژن به ماهیچههای کف لگن متصل و مرتبط است. فشار در طول سالهای بارداری و با گذر عمر و بالارفتن سن باعث میشود که این ماهیچهها ضعیف شوند. فقط با ورزش است که میتوانید این شلی واژن را بهبود بدهید. روشهایی هم برای پیشگیری وجود دارد که در ادامه میخوانید.
جلوگیری از شل شدن واژن چگونه است؟
برای پیشگیری از شل شدن واژن هم راهکارهایی توصیه میشود. چه راهکارهایی؟
- جلوگیری از رژیمهای غذایی نامرتب
- توقف دوشهای واژنی
- پرهیز از شویندههای قوی برای واژن
- داشتن سکس منظم
- رژیم غذایی سالم
بدن خود را دوست بدارید
یادتان باشد که بدنتان را دوست بدارید و برایش ارزش قائل باشید. شل شدن واژن دلیلی بر بد و نامطلوببودن بدنتان نیست. لازم نیست که از انواع و اقسام روشهای تجاری و بیفایده برای تنگکردن این بخش استفاده کنید.
بدن خود را بپذیرید و با روشهای معقولی مانند ورزشکردن و رعایت رژیم غذایی سالم سعی کنید که آن را مطلوب و سرحال نگه دارید. اگر هر مشکلی درباره این عضو از بدنتان پیش میآید هم سری به پزشکان متخصص بزنید.
یکی از بهترین روشها برای دریافت نوبت از متخصصان خبره هم استفاده از سایت نوبت دهی اینترنتی دکتردکتر است. با وجود آن به بهترین پزشکان بهراحتی متصل میشوید.
پرسشی درباره شلی واژن در ذهنتان باقی مانده است؟ ما را در جریان بگذارید تا کمکتان کنیم.
منابع: